keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Kajastus (tarinamaanantai)




Perheemme asui vuodet 1976-78 Saksassa, Heidelbergissä. Kirjoitin tyttäreni ”Annan” sopeutumisvaikeuksista lähinnä lapsille suunnatun tarinan – myös siitä, miten elämä alkaa pikkuhiljaa sujua, kun nostaa jalan jarruilta. Kieli on silta yhteyteen.

Anna mykistyi, kun saapui outoon maahan, missä kukaan ei puhunut suomea.
Hänellä (ja minulla) oli aluksi vaikeaa suhinakielen vuoksi – mutta tapahtui Saksanmaalla muutakin, mikä vaati hyviä hermoja.

Tarinamaanantain Kajastus-aihe palauttaa mieleen Heidelbergin ajan hauskat ja vähemmät hauskat sattumukset.
Vaikka kirjoitin kertomukseni lapsille, lukeminen ei ole aikuisiltakaan kielletty ;). Tässä eräs maistiainen.

ei niitä näitä, vaan tä...

Anna istui keikkuvalla keittiötuolilla ja söi aamupuuroaan. Pekka oli jo lähtenyt kouluun. Anna raapi päätään vähän väli: söi lusikallisen puuroa, raapi päätään, söi taas. Äiti katsoi huolestuneena Annaa ja kysyi:
– Onkos murheita, kun noin päätä raavituttaa?
– En tiedä, minua on kutittanut jo monta päivää, Anna vastasi.
– Mikähän siinä on, katsotaanpa. Äiti vilkaisi päänahkaa, näki paukamia ja punerrusta.
– Anna, äiti sanoi komennusäänellä (jota Anna vähän pelkäsi), – oletko syönyt suklaata? Sitähän et saa syödä, koska olet sille allerginen.
– En ole syönyt, Anna vastasi loukkaantuneena. Eihän hän syönyt sitä, mitä kiellettiin, miksi aikuiset aina epäilivät.

Isä katsoi vuorostaan Annan hiuksia, tarttui niihin hellästi, tarkasteli päänahkaa, nyppäsi jotain sormensa väliin ja huudahti:
– Annalla on TÄITÄ!
– Täitä, täitä, apua, äiti kiljahti, ampaisi tuoliltaan, niin että kahvikuppi kellahti ylösalaisin, huitoi käsiään ilmaan, juoksi ympäri olohuonetta ja kiljui: – Täitä, täitä, minä lähden takaisin Suomeen! Täitä, täitä!

Anna katseli äitiä ihmeissään. Mikä äidille tuli? Isä piteli sormissaan pienen pientä elukkaa. – Tukassasi on vilisemällä täitä, ne kutittavat ja syövät päänahastasi verta, isä kertoi.
– Ne pitäisi varmaan saada sieltä pois, Anna totesi tyynesti.
– Niin pitää, äiti huusi olohuoneesta. Hän oli pistänyt paperipussin päähänsä, jotteivät Annan täit vilistäisi äidin tukkaan. Isä ja Anna nauroivat vatsa kippurassa äidin touhulle. Miksi äiti pelkäsi pieniä sieviä täitä?

– Annan tukka pitää leikata lyhyeksi, koska pitkässä hiuspehkossa täillä on liian viihtyisää.
Anna haki reippaasti pöytälaatikosta sakset. Äiti ei uskaltanut tarttua Annan hiuksiin. Hän hoki vain: – Suomeen, Suomeen, mennään takaisin Suomeen ja saunaan...

Isä napsasi Annan pitkän tukan, niks naks, poikki. Äitiä suretti sekin. Oli ollut mukava kasvattaa Annalle pitkää tukkaa ja antaa tuulen kiherrellä hiuksissa. Anna istui hievahtamatta kuin aikuinen, kun isän parturointiin tottumaton käsi muovasi Annalle uutta kampausta, epätasaista ja täitten ohjailemaa... Ja Anna vain nauroi! Äiti ihmetteli. Anna, ujo, hiljainen Anna, joka pelkäsi uutta koulua ja uutta kieltä, nauroi uusien täitten edessä! Ei pelännyt samaa kuin äiti. Anna on reipas tyttö, äiti päätteli ja istui lamaantuneena – yhä paperipussi päässä – olohuoneen sohvalla. Uusi Anna nousi parturituolilta. Suurisilmäinen, lyhyttukkainen pörröpää, kuin iloinen peikkotyttö hän oli.

Isä kävi apteekissa ostamassa täishampoota, äiti jynssäsi ja luuttusi koko päivän lattioita, piti lujasti paperipussia päässään, pyyhki hikeä, jynssäsi ja puhdisti taas. Välillä äidiltä kierähti silmänurkasta pelokas kyynel ja hän nyyhkäisi: – Kaikkea sitä!

Kaikki vaatteet vietiin pesutupaan, ikkunaverhotkin äiti pesi. Anna ei voinut lähteä kouluun. Hänen tukkansa vaahdotettiin täishampoolla, jonka piti vaikuttaa kymmenen minuuttia. Sen jälkeen tukka huuhdottiin perusteellisesti hiusjuuria ja päänahkaa myöten.
Pekka tuli iltapäivällä koulusta, nuuhki puhdasta kotia ja katseli pää pyörällä uutta Annaa, joka posket punaisina pyyhki lattiaa.
– Jouluako täällä valmistellaan? Pekka kysyi. Pian hänkin joutui täitarkastukseen: Pekalla oli tukassaan saivareita, täinmunia.

Illalla Anna ja Pekka istuivat vuorotelleen isän sylissä tunnin verran. Alkoi saivareiden metsästys. Saivaret, pienen pienet täinmunat, kiinnittyvät lujasti hiuksiin ja jokainen piti nyhtää erikseen irti. Äiti istui huoneen toisessa nurkassa, turvallisen välimatkan päässä ja luki Topeliuksen satuja. Täi-ilta oli hyvin kodikas, oltiin tiiviisti yhdessä kuin pieni apinaperhe.
– Mistä täit ovat tulleet Annan hiuksiin? äiti kysyi ja keskeytti sadun lukemisen.
– Täit kulkevat hatusta hattuun, kammasta kampaan, tukasta tukkaan, isä kertoi. Hän oli käynyt kertomassa täistä Annan opettajalle, joka oli antanut Annalle täilomaa viikoksi. – Monilla Annan luokkalaisilla on täitä. Ja luokissa oppilaat istuvat siniset täimyssyt päässä, isä naurahti ja katsoi äitiä, jonka paperipussi törötti kuin leipurin lakki.
– Niin, kyllä minä taidan olla arkalasta kotoisin, äiti myönsi. – Lapset ovat joskus rohkeampia kuin me aikuiset, äiti ihasteli ja katseli, miten Anna istui tyytyväisenä saivarijahdissa isän sylissä.
– Anna, nyt näet, miten äitikin osaa pelätä, isä sanoi. – Ei pelkoa tarvitse kätkeä, muut osaavat lohduttaa, kun näkevät toisen pelon.
– Älä pelkää täitä, Anna ryntäsi äidin luokse ja painoi puhtaan peikkopäänsä hänen syliinsä. Topeliuksen sadut tipahtivat lattialle, äiti silitti Annan uutta tukkaa, otti sitten rohkeasti paperipussin pois päästään ja yhtä aikaa ruvettiin laulamaan Hämähämähäkki, kiipes langalleen...

Täiloma loppui ja Anna palasi kouluun. Äiti oli täiloman aikana opettanut Annalle muutamia saksan sanoja, ja nyt tapahtui Annan elämässä jotain uutta ja ihmeellistä: Anna vastasi ensimmäistä kertaa saksaksi koulutunnilla.

Opettaja kirjoitti taululle isoin kirjaimin sanan AUS (’pois’). Nyt oppilaitten piti keksiä AUS-sanoja. Anna viittasi. Opettajan lempeät silmät kirkastuivat entisestään, hän melkein hypähti ilosta, kun huomasi Annan viittaavan ja hän sanoi:
– Ja, Anna, bitte!
– L + AUS = LAUS (täi), Anna vastasi tulvillaan voitonriemua.

Koko luokka sinisissä täimyssyissään hörähti nauramaan, Anna ja Anifa ja opettaja muiden mukana. Sinä päivänä Anna nauroi ensimmäisen kerran Saksan koulussa. Laus aus, Laus aus, laulettiin kuorossa. Koko luokka lauloi. Ja Anna muiden mukana.

Pieni, pelottava täi oli opettanut Annalle saksaa – ja rohkeutta.

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hurmaava tarina, vaikka vähän selkäpiitä kihelmöitsi! Uskaltaminen on heittäytymistä: kun vaikeaan heittäytyy niin monesti huomaakin osaavansa.

Anonyymi kirjoitti...

Tarjosit jälleen ihastuttavan lukuhetken herkullisella kerronnallasi.
Ne täit eivät lopulta olleetkaan niin pahasta, kun saivat hyvää aikaan. Aivan kuin saduissa.

arleena kirjoitti...

Jaahans, muistuupa mieleeni myös täitä ja saivareita. Niiltä ei ole ehkä millään vuosikymmenellä vältytty viime vuosisadalla.
Josko sitteen ovat jo poissa tällä vuosisadalla.

Jouhevasti kirjoitettua pakinaasi on ilo lukea, kuten aina.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä kieltämättä hyppäsi tämäkin äiti kun tässä - ei niin kovin kauan sitten - lapsista keskimmäisen, Auroran, tukasta löytyi täitä erään esikoulureissun jälkeen. Kyllä siinä tuli eräänkin kerran kaikkien päitä, petivaatteita, vaatteita ja hattuja pestessä ja pakastaessa ja päitä kammatessa ihmeteltyä, että piti se tämäkin vielä nähdä.

Että ei ole nykypäivän suomessa asiat sen paremmin kuin sen ajan saksassa!

Kaikesta puistattavuudestaan huolimatta ihana, lempeä tarina. Osatapa kohdata nämäkin elämän ihmeet yhtä tyynesti kuin anna ja isänsä! Ja vielä kääntää se voitoksi!

Anonyymi kirjoitti...

Täit kuulemma viihtyvät puhtaassa tukassa, tiesi tyttärentytär kertoa, kun koulussa oli löydetty täitä. Hänellä ei ollut, mutta mummin päätä syyhytti heti kun asiasta kuuli.

Ilmeikäs tarina ja vähän naurattikin, vaikka ei naurun asia olekaan. Mutta hyvä kerronta sai suupieliä nousemaan, etenkin kun tiesin, että apteekilla siitä selvitään.

Anonyymi kirjoitti...

Nauratti ja kutkutti, mitä seuraavaksi. Ihana täitarina ja onnellinen loppu. Eihän sitä koskaan tiedä... Hädän hetkellä lapset itkevät äidin perään, aikuiset kotimaan.

Harakka kirjoitti...

Olipa kiva tarina.
Täit saivat kyytiä ja tyttö voitti pelkonsa, niistähän olikin vain pelkkää apua!
Lapset onneksi soputuvat aika pian uuteen, mutta aikuisella varmaan meneekin pitemmän aikaa, että kotiikävä voi yllättää sen aikuisen ennen lasta!

isopeikko kirjoitti...

Hieno tarina peikkotytöstä. Peikko huomasi sen heti :)

Kutuharju kirjoitti...

Ihastuttavan hauska tarina.
Äiti pussi päässään on sitten hilpeä mielikuva :D
Jos täit viihtyvät vain puhtaassa tukassa meidän Pirpanalla ei sitten ole puhdas pää, hah haa, sillä n. 3 vuoden ajan on säännöllisen säännöllisesti heidän koululla ollut täivaara ja aina se on meidät väistänyt -- kop kop -- tähän asti. Tukkaa ei siis pestä kovin usein tästäkään lähin, hah haa.

Sirokko kirjoitti...

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin.
Meillä on eletty sama tapahtuma kerran, ilman paperipussia ja ilman saksia, eikä kyllä tule mieleen muuta positiivista seurausta kuin että tunnistetaan täi ja sen saivareet. Tämän jälkeen jopa saksaksi.
Hauska tarina vaikka nyt päänahkaa alkoikin kutiamaan...

Lastu kirjoitti...

Ina,
totta, rohkea rokan syö -sananlasku pätee. Se mikä ei tapa, vahvistaa. Ensisuudelma jää ikuisesti mieleen, samoin myös elon kääntöpuolet, kamaluudet, silloin kun ne ekakerran kohtaa. Jos täit saapuvat päänahkaan toisen kerran, on jo kokeneempi, kuin rokotettu. Tietää mitä tehdä. Ensihoito on laaja käsite.

aimarii,
satu, miten kutsuva sana. Elämän voisikin nähdä tarinana, niin, ja joskus satuna.

arleena,
sananlaskujen rakastajana mietin, miksei saivareita ole istutettu mihinkään sananlaskuun (tai ei tule mieleeni). Saivarrella-verbi kyllä on. Joskus sitä kuulen omasta suustanikin.

Lapsuudessani sodan jälkeen päähämme tupsutettiin DDT:tä, myrkkyjen myrkkyjä. Vieläkin muistan tuoksun, ja myrkkypöly kirveli silmiä ja tunki suuhun. Mitä jälkiä lie jättänyt?

Pankin talkkari,
otan osaa, voi itkut, olet joutunut kokemaan samaa kauhua kuin minä taannoin yli kolmekymmentä vuotta sitten. Tuolloin Suomi on muistini mukaan täivapaata vyöhykettä ja siksi Saksan kokemus tuli täytenä yllätyksenä (omien lapsuudenkokemusteni jälkeen). Verta imevät syöpäläiset ovat inhan inhottavia. Eivät hirvikärpästenkään sympatiapisteet kovin korkealle nouse.

Annan tyyneyttä ihailin. Hänestä huokui jo silloin kiinnostus eläinkuntaa kohtaan, ja se viitoitti tietä hänen ammatinvalinnalleen.

Leijonainen,
ahaa, puhtaassa tukassa ne 'herhiläiset' viihtyvät. Tämä lohduttaa minua, jolta puuttuu siivousgeeni (tai ahkeruus). Täit pistivät jalkoihini liikettä: kipitin puhelinkioskille ja soitin siskolle Suomeen: lähetä täishampoota pikapostissa - johon hän järkevästi ehdotti: mene Heidelbergin lähimpään apteekkiin! Järki sumeni hädän hetkellä.

miina,
olet oikea näkijä: just niin. Ja aikansa äidin helmassa itkettyään lapset sopeutumalla sopeutuivat Saksaan ja kielikin lopulta luisti kuin kelkka hyvässä mäessä, mutta heidän äitinsä ruikutti kotimaan ikäväänsä kaiken aikaa, milloin ääneen, milloin hiljaa "nurkassa" kyhjöttäen.

Harakka,
niin, seisoin usein parvekkeella ja katselin kauas laaksoon ja kohti pohjoista, missä tiesin (kahdentuhannen kilometrin päässä) Suomen olevan. Kajautin joka päivä laulun: kotimaani ompi Suomi, Suomi armas synnyinmaa... Oi sitä kaihoa. Mies teki siellä uraa ja oli seitsemän päivää viikolla töissään. Aina kotoa poissa. Oi oi.

Isopeikko,
kiitos suloisesta kommentista. Isopeikko kohtasi peikkotytön. Liikuttavaa.

Kutuharju,
onnenkolikko löytyi. Mutta pidä kotona kuitenkin varuilta isoa paperipussia. Et usko (tai ehkä uskot), miten suuri henkinen apu siitä on hetkellä jolloin huomaat kuokkavieraiden "juhlivan" Pirpanan päänahassa. Ei, ei, ei, eivät ne tule. Osaan loitsia täit pois. Loitsut kuuluivat opintoihini taannoin; päivitän taitoni tarvittaessa. LAUS AUS.

Sirokko,
niin revipä täistä jotain positiivista: aika mahdoton yhtälö. Ainoa mitä siitä oppi, oli kielioppi. Niin, ja eläinoppi.

Toivotaan, että jokainen on seuraavalla kerralla (mikäli uusintaottelu eteen tulee) hiukka rohkeampi kohtaamaan sen mitä elämä antaa, jos lapsi päässään täin kotiin kantaa. Vai kasvaako kauhu kerta kerran jälkeen. Tämä taitaa mennä jo psyko-filosofian puolelle :D

Anonyymi kirjoitti...

Nyyh! Mihin minun eilinen kommenttini on joutunut :o(
Halusin mainita että tarina on hurmaava, hauska ja siinä piilee paljon viisauksia. Nii.

Lastu kirjoitti...

Mimosa,
kamalaa, onko koneessani lymyillyt rosmo, joka on napsinut eilisen kommenttisi. En ollut edes nähnyt sitä. Oliko se täällä jo...? Elämänkumppani (kiltti kuin taivas) kyllä ähräsi eilisen illan koneellani. Opetteli kovin pitkän tovin. Ei kai hän vahingossa.. ei kai? Olemme saaneet kirjastosta Tapio Rautavaaran kaikki levytykset vuosilta 1946-1979 ja polttelemme niitä (Kulkurin taival -kooste sisältää levyjä yhteensä 14). Ihania ovat.

Mutta pyyhi kyyneleesi, Mimosa. Jos jokin on pettänyt, niin tekniikka. Yhtäkään kommenttia en kuunana päivänään ole pyyhkinyt pois. Annakin halaa sua :)

Anonyymi kirjoitti...

Huh, johan helpotti :o)

Lastu kirjoitti...

Mimosa,

monta, monta :) :) :)

Anonyymi kirjoitti...

Raps raps... olen näköjään yllytyshullu, kun heti alkoi kutittaa.

Aina on mukava kuulla lasten selviämiskertomuksia. Tämä oli aivan ihana juttu. Isän sakset, syli ja rapsutus, mitä parempaa voisi toivoa.

Crane kirjoitti...

Selviytymistarina tämäkin. Anna koki voiton.
Täikin on selviytyjä. Keksiipä ihminen mitä konsteja hyvänsä, aina täitä piisaa siellä, missä on ihmisiä...

Niin mukava muistelus.

Lastu kirjoitti...

mm,
mikä siellä rapsuttaa ;D, toivottavsti ei piskuinen täipeikko, jolle olen niin heikko.

Niin, lasten selviytymistarinat ovat elämän vankkaa kivijalkaa. Kuuntelen niitä itsekin kernaasti. Ovat elämän aurinkoja.

Crane,
kiitos.
Niinpä, sanotaan että torakka (niihinkin teimme Saksassa tuttavuutta) on maailman kestävin laji: torakka on säilynyt muuttumattomana eläinkunnan aamusta alkaen eikä sukupuuttoa näy, ei kuulu. Täin kantaikää en tiedä, mutta varmasti sekin on pitkä ja sitkeä.

Toisinaan lapset osoittavat meille aikuisille tietä: kyllä me(kin) selvitään niin kuin he :)

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Hieno tarina.

Lastu kirjoitti...

Oh-show-tah hoi-ne-ne,

mukavaa kun tulit lukusille ja pidit tarinasta.

Käyn päivittäin luonasi (kiitoksia elämyksistä), mutten voi jättää merkkiä. Jottain tarttis tehhä ongelmalle; ehken ostaa uusi käyttöjärjestelmä. Ja löytää vielä osaava ihminen, joka taitaa istutuspuuhat, ettei kone ohjelmaa asennettaessa vallan sekova...

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Voi kuinka mukava tarina. Viime tunnilla kurssillamme alustavan keskustelun aiheena oli hiukset ja täit - ensi viikoksi kirjoitamme aiheesta... täijuttuja tulee sieltä myös. Tämä sinun on tosi hieno.