maanantai 23. helmikuuta 2009
tammikaapin tarina
Voiko pitkään kestäneessä avioliitossa monien elämänkuhmujen ja vaikeuksien jälkeen virrata rakkautta? Kunnioitusta.
Uskon, toivon, luotan: voi.
Puolisot ovat toinen toisilleen lohtu, tuki ja turva. Kun ilta lepääntyy yöksi, vaimo ja mies painautuvat toisiaan vasten ja kuiskaavat mieltä painavat asiat yhtä lailla kuin perhosenkepeät lepattelut toisilleen. Minän ja sinän sillalla kuuluu "korpien kuiskintana, vesien solinana" keskellä kaikkeutta: rakastan.
*
Rakkauden liitossa puolisot jakavat paitsi sisäisen maailmansa myös yhteisen katon, seinän, astiat, huonekalut. On luontevaa, että molemmat tuovat lapsuudenkodistaan muistoja; oman elämän alkukoti ei unohdu.
Esineisiin kätkeytyy tunnemuisti. Lohtunani ovat isältä perimäni taulut (joiden kautta elän uudelleen isänrakkauden), mies lohduttautuu tammikaapilla (ja muistaa äitinsä rakkauden).
Vanha pietarilainen tammikaappi on raskas ja jykevä, mutta se on kulkenut itse oikeutettuna ja ylväänä muutosta toiseen mukanamme, sillä se on miehelle väkevä muisto hänen äitinsä vanhempien kodista.
On talvisota.
Tammikaappi nojaa raskasta selkäänsä olohuoneen takaseinään. Perheellä on tunne että tammikaapin varassa Suomi kaatuu tai seisoo. Se on enemmän kuin kaappi. Se on symboli.
Kerrostalon asukkaat ovat kiiruhtaneet pommisuojaan. Venäläisten pommikoneiden laivue saavuttaa kaupungin keskustan; hävittäjien vatsat aukeavat ja pommit sylkevät verta, kuolemaa ja kauhua vimmalla joka ylittää käsityskyvyn. Yksi pommeista osuu rakkaani isoisän kotiin, puhkaisee reiän kerrostalon kattoon, ampaisee kaikki neljä kerrosta muutamassa sekunnissa, ampuu syöksyssä kolot lattioihin ja jämähtää kellarin betoniin, mutta ei räjähdä vaan jää suutariksi. Talo huojahtaa, pysyy pystyssä. Sananlasku suutari pysyköön lestissään merkitsee tällä kertaa elämää. Myöhemmin pommi puretaan, ja purkajat löytävät toisenkin suutarin.
Tammikaapin alareuna osin vaurioituu puulattian säpäleistä, jotka sinkoilevat pommin voimasta ympäriinsä tehden tuhoaan: viiltävät kuin nuolet. Mutta pöllö (kaapin yläosassa) säilyy ehjänä.
Kun kaappi miehen vanhempien kuoleman jälkeen kannetaan kotiimme, viemme sen restauroitavaksi, mutta pyydämme, että pommin aiheuttama vaurio jätetään koskemattomaksi. Se kertoo sodasta. Se kertoo rauhan kaipuusta. Se kertoo rakkaudesta: lahjoitamme muut huonekalumme paitsi tammikaapin vanhimmalle, aikuiselle pojalle, joka tarvitsee kipeästi oman elämänsä kriisissä tukeamme, taloudellista ja henkistä.
Lapset ovat maailmalla, olemme miehen kanssa kahden huonekaluista liki tyhjässä kodissa. Tarvitsemme ruokapöydän tuoleineen, senkin ja sohvapöydän.
– Hei, osaako tammikaappi synnyttää? keksin. – Puuseppä voisi luoda tammiperheen. Näin meillä olisi vihdoin yhtenäinen tammikalusto: ruokapöytä, kuusi tuolia, senkki. Ja lapsemme perivät kaluston, sitten kun aika meistä jättää.
Idea liikahtaa eteenpäin. Mies piirtää senkin mallin, istuu ilta illan jälkeen tammikaappinsa edessä, miettii hiljaa, vaipuu lehtiön ääreen, pyyhkii hahmotelmiaan, kyyneliäänkin, katsoo jälleen kaappia kohti, näkee ja loihtii.
Puuseppä onnistuu muuten hyvin, mutta senkin pöllöjen kanssa tulee hänen mukaansa vaikeuksia; eivät näytä tammikaapin pöllöltä. Meistä pikkupöllöt ovat kovin sympaattisia; kukin omanäköisensä kuten ovat kolme lastammekin.
Ruokasalin kalustosta olin haaveillut yli kolmekymmenvuotisen yhteiselomme ajan. Mies on hyvin nuuka eikä ottanut kuuleviin korviinsa aiemmin. Ei kyse ole materalismista, vaan estetiikasta, perinteestä, halusta nähdä kauneutta ympärillä ja jakaa sitä myös muille, perustelen hänelle. – Ajattele, mikä sana: perintöhuonekalu. Pysäyttää ajan niin kuin tammikaappisi. Kätkee rakkauden.
Lopulta huomaan, että kulunut sanonta 'kaikki aina järjestyy' on totta (saa "kulua" käytössä vastaisuudessakin). Kun aika on täysi, saamme molemmat nähdä ihmeen: syntyy uutta. Kaappi poikii.
(Klikkaa, niin näet pöllölapset paremmin.)
Tarinamaanantai: Lohtu
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
24 kommenttia:
Loihdit taas eteen tapahtumaketjun, tunteet ja tunnelmat. Olet mestari! Ja toisen mestarin kanssa jaat ne katot ja lattiat, kalusteet ja astiat... Ihanasti!
Hienosti kirjoitat. Vanhat, nimenomaan oman perheen historiaa kuljettavat tavarat luovat turvaa, lohtua ja perspektiiviä. Meilläkin näitä on: toissa vuosisadalta asti ovat äidin suvussa mukana kulkeneet sohva ja nurkkakaappi, aivan kuten isän suvun puolella sekretääri ja vitriini. Samoin miehen äidin käsinompelemat, sodan jaloista pelastetut oviverhot. Tällainen sekoitus ei ehkä ole kovin trendikäs, mutta meille se merkitsee persoonallista kotia. Melkein kaikki huonekalumme ovat myös saaneet oman tunnisteleimansa, kun erinäiset koirat ovat niihin ikuistaneet hampaanjälkensä.
Hieno kirjoitus, jotkut tavarat ovat todella enemmän kuin tavaroita - tosin kaikkien mukana ei kulje yhtä taitavaa tarinankuljettajaa kuin sinä:)
Tunnelmia ehkä kuitenkin - minulla on mummolan vanha lusikkalaatikko tuolla miljoonalaatikkona. Pitäisikö kertoa lapsille siitä, sillä heille sillä ei ole samaa arvoa kuin minulle. Aina kun otan siitä jotain ajatukseni kulkee lapsuuteen ja siihen kuinka valkkasin sieltä juuri sitä oikeanlaista harmaata lusikkaa, jossa oli kaunis koukerokuvio...
Hienosti ja niin lämminhenkisesti taas kirjoitit tarinaasi.
Kyllä Niitä monessa kodissa on näitä perintö huonekaluja.
Meilläkin on miehen tädin sellanen lasinen vitriini kaappi, ja piironki.
Alakerrassa on myös senkki, ehkä vähän vielä jotain hiontaa kaipaa.
Mutta vanhat huonekalut ovat muutenkin kauniita ja tukevia kestäämään elämän kolhut.
Hyvä kun jätitte sodan aihettaman rikkimennen paikan siihen.
Muisto jostain pahasta!
Liikuttava tarina haavoittuneesta kaapista. Haava kannatti tosiaan säilyttää merkkinä vaikeasta ajasta.
Aika reipas kaappi kuitenkin oli, kun vielä jaksoi synnyttää. Hienot ovat pöllönpoikaset.
Ja arvaa mitä tuijotin silmät tapillani: ihanaa lummetaulua yläpuolella. Aivan ihana ainakin alaosa. Harmi kun ei näkynyt kokonaan. Ei taida sentään Monet'n olla, mutta hieno silti.
Upeat kaapit ja hieno tarina! Kiitos, kun jaoit sen lukijoillesikin. :)
Pöllöt ovat syötävän söpöjä. t. nimim. pöllöfani
Vanhat huonekalut olivat kestäviä, elivät sukupolvelta toiselle.Hyvä tarinankertoja kuten sinä osaa herättää ne eloonkin. Kaappi sai tässä arvonsa ja vielä vanhana synnyttikin - ihmeitä tapahtuu.
Me kun muutettiin tänne oli valmiina senkki ja ruokapöytä, umpitammea ja malliltaan isoa ja raskasta, täytti olkkarin eikä niitä kukaan saanut liikahtamaan edes sen vertaa että olisi jalkojen alta pystynyt imuroimaan. Luovuttiin niistä tilan puutteen takia. Nyt kun osaisin antaa senkille arvoa,harmittaa sen menetys tosi paljon. Jäljellä on vielä vanha piano jonka kohtaloa mietitään...
Hianoja pöllöjä. Peikko menee heti kertomaan kaikille muille pöllöille.
Kauniit kaapit, muistoja täynnä niin vanhaa kuin uuttakin. Ja ne pöllöt, persoonallinen kädenjälki muistuttamassa näistä yksittäiskappaleista juuri meille luotu.
Minullakin on muistona yli satavuotta vanha perintölipasto.
Vanhat esineet osaavat kertoa niin paljon, niihin on tallentunut niin paljon.
Kiitos rikkaasta tarinastasi.
Kauniit kaapit, muistoja täynnä niin vanhaa kuin uuttakin. Ja ne pöllöt, persoonallinen kädenjälki muistuttamassa näistä yksittäiskappaleista juuri meille luotu.
Minullakin on muistona yli satavuotta vanha perintölipasto.
Vanhat esineet osaavat kertoa niin paljon, niihin on tallentunut niin paljon.
Kiitos rikkaasta tarinastasi.
Vanhassa tammikaapissa pala suvun historiaa, pala Suomen historiaa. Niin lämpimästi kirjoitettu.
Sinä osaat kertomuksellasi antaa huonekaluillekin elämän. Kauniit pikkupöllöt!
Kun koville ottaa, koiraskin poikii, sanoo vanha sananlasku. Mutta että myös tammikaappi raskautuisi ja synnyttäisi...
Hui...
Oli suuri ajatus jättää tuo kohta restauroimatta.
Crane,
kiitos.
Ihmettä kerrakseen, kun mies lopulta suostui siihen, että puuseppä tekee huonekalut, joita tarvitsimme. Kun uusvanhojen huonekalujen "mallina" toimi hänen rakas tammikaappinsa, hän lämpeni. Onneksi löysin oikean narun, mitä vetäisin ;)
Ina,
kiitos!
Mieleeni juolahtaa: aloitan uuden haasteen. Kerro ja kuvaa kamerallasi jokin sukusi vanha huonekalu ja kirjoita siitä tarina. Samalla tulet kirjoittaneeksi taustat talteen jälkipolville. Näin käynnistyisi blogeissa kodin "antiikkisarja". Vanhan sohvasi kuva olisi mielenkiintoista nähdä ja kuulla sen historia – samoin kuin nurkkakaappisi ja kirjoituslipasto. Entä oviverhot, käsinkirjaillut, sodan kokeneet.
Inkivääri,
haastan sinut mukaan kertomaan vanhan, sinulle rakkaan esineen tarinan. Eli kerro lusikkalaatikostasi blogissasi. (Niin tai siis toivon näitä tarinoita, enhän voi ketään "pakottaa".) Samalla tulet kirjoittaneeksi miljoonalaatikkosi talteen lastesi muistiin.
Harakka,
olisi mukava jos sinäkin kertoisit blogissasi perintöhuonekaluistasi. Ne ovat kauniita viestejä menneiltä ajoilta ja sukupolvilta. Haaste kuuluu kaikille!
Uuna,
jo vain ovat pöllönpoikaset lystikkäitä. Puuseppä oli muuten työnsä jälkeen tyytyväinen, mutta moitti itseään pöllöistä: mallina oli tammikaapin pöllö (postaukseni ylin kuva), jonka mukaan puuseppä pusersi ja pusersi senkin pöllöjä, joihin käytti erilaisia puuaineksia ilmeykkyyden saamiseksi (muuten senkki on täystammea). Mutta ei ja voi, hän voivotteli: eivät ole pöllöt hänen laatuvaatimustensa mukaisia taidonnäytteitä, mutta meille sen rakkaampia ja somempia. Yksilöllisiä. Ei mitään kloonipöllöjä.
Oikein näit lumpeet ja veden. Monet komeilee (tosin ei alkuperäisenä) makuuhuoneen seinällä. Vesi on elementti jonne sukellan virkistäytymään vaikka silmilläni, jos en muuten.
Minun oli tarkoitus ottaa "kokovartalokuvat" tammikaapista ja muusta kalustosta, mutta kun siivous on kesken, niin piti tyytyä rajauksiin. (Siivous on ollut muuten kesken luvattoman pitkään...)
jl,
oi, olet pöllöfani. Niin minäkin. Oletko lukenut Joan Arnkil-Campbellin pakinan pöllöistä; hulvaton kielikommelluksineen (hän sotkee sanat pöllö ja pylly).
Sirokko,
miksi niin monet kalustoihanuudet ovat kovin painavia. Lievällä kauhulla mietimme seuraavaa muuttoa. Tammiset huonekalut ovat raskaat, mutta mies ja minä olemme niihin niin "kiintyneitä", että mukanamme kulkevat menemmepä minne tahansa. No, elämän loppuvaiheessa tuskin vanhainkotiin niitä saamme raahata - jahka ja jos sellainen vaihe joskus osaksemme tulee.
Sinulla on siellä vanha piano. Se on varmaan suojelukohde: huokailee, soi, virittelee, ääntelee - eihän sellaista voi antaa pois, eihän...:)
Isopeikko,
sinä kultainen sanansaattaja. Nämä pikkupöllöt ovat oikein otettuja ja pikkiriikkisen ylpeitä, kun kerrot niistä kaikille tuntemillesi pöllöille :)
arleena,
sinulla muistona yli satavuotias perintölipasto! Joko olet kirjoittanut sen tarinan blogiisi. Ellet, ottaisitko haasteeni vastaan? Olisi hauskaa, jos mahdollisimman moni kuvaisi ja tarinoisi blogissaan omasta vanhasta ja rakkaasta esineestään.
Piri,
kiitos.
Totta, vanhoissa huonekaluissa on paitsi elämän- myös historianjälkiä. Tarina laajenee perhepiiristä koko kansakunnan tarinaksi.
Marjukka,
kiitos.
Kunnioitan puuseppiä, joilla on taito luoda "tyhjästä" kaunista ja käyttökelpoista. He ovat oman alansa taiteilijoita.
Puu on kiehtova materiaali. Joskus on haaveissa matkustaa Lieksaan katsomaan kuvataiteilija Eva Ryynäsen puuveistoksia; hänen kirjansa Karjan kukkiva puu on tuttu ja läheinen.
Obeesia,
sanos muuta, ihme se oli: tammikaappi synnyttää. Nähty on. Minulla heräsi halu, mies tuli mukaan, kätilökin löytyi ja lopputulokseksi saatiin jotain ihanaa: kestävää ja pysyvää tässä häilyvässä maailmassa.
Kalevala kertoo mitä tammi antaa:
Kenpä siitä oksan otti, se otti ikuisen onnen;
kenpä siitä latvan taittoi, se taittoi ikuisen taian;
kenpä lehvän leikkaeli, se leikkoi ikuisen lemmen.
Hallatar,
niin, onkohan tuo kuvassa näkyvä kolo juuri synnytyskolo. Sodan jälkeen syntyvyys kasvoi ;)
Olet tavattoman taitava tunnelmoija, joka ottaa lukijan tarinaansa kokonaan.
Tammikaappi alkoi elää. Sillä oli oma historiansa ja sen tulevaisuuskin näytti selkeältä.
aimarii,
oi, kiitos samoin :).
Tarinointi on toinen toisilleen antamista.
Ehkä meissä kaikissa olevissa ja elottomissa on paljon samaa. Juuri elämän jäljet tekevät meistä kauniita ja rakastettavia.
Allyalias,
sanot lohdun viisaan sanan:
"Juuri elämän jäljet tekevät meistä kauniita ja rakastettavia."
Kiitos tästä.
Enpä ole ko. pakinaa lukenut, Lastu. Mistähän sen löytäisi... Onko se kenties jossain kirjassa?
jl,
kyseinen ote on Joan Arnkilin kirjasta Ei murheella vaan ilolla (WSOY 1972).
Englantilainen Joan Arnkil avioitui kuopiolaisen metsänhoitajan Rolf Arnkilin kanssa, ja kuten arvata saattaa, suomen kieli oli aluksi hänelle sekä ilon että itkun aihe. Eikä väärinkäsityksiltäkään vältytty.
Joan Arnkil:
"Maaliskuussa menimme kihloihin ja kapiohuolet alkoivat. Lähdin Ruotsiin piikomaan, niin kuin suomalaiset tytöt yleisesti tekivät voidakseen ostaa Ruotsissa kankaita, Suomessa aivan kiven alla olevia. Pääsin tätieni ystävien välityksellä ruotsalaiseen aatelisperheeseen lastenhoitajaksi. Tämän perheen vaakunassa oli pöllön kuva, ja tästä syystä linnan isäntä, kreiviraukka, oli saanut koko elämänsä ajan lahjaksi pelkkiä pöllöjä. Linnassa oli 4000 pöllöä, lasipöllöjä, puupöllöjä, sokeripöllöjä. Hammaslasini oli pöllön muotoinen ja vuoteeni jokaisessa neljässä nurkassa istui puusta veistetty pöllö.
Kirjoitin tästä pöllömäisyydestä Rolfille:
'Rakkaani, tämä linna on täynnä pyllyjä, täytettyjä, veistettyjä ja sokeripyllyjä. Öisin lentelevät puistoissa aidot pyllyt ja valvottavat minua.'
Kirjoitusvirheeni antoi Rolfille aiheen huikeaan nauruun samoin kuin kertomukseni että Ruotsiin matkustaessani puut olivat ehtineet jo hirvenkorville."
Nuo pöllöt ovat kyllä suloisia :) Hyvinkin totta miten esineisiin tulee muistoja ja tunteita.
Hansu,
terveisiä pikkupöllöiltä. Ne ovat tuossa selkäni takana ja vinkkaavat sinulle silmää ja toivottavat hyvää kevättä. Koko kööri :)
Lähetä kommentti