perjantai 5. kesäkuuta 2009

ei voi ilman airoja soutaa




Saareen asukilla on oltava soutuvene ja soutuveneeseen syntyy suhde. Melkein yhtä paljon kuin olen ajatellut pitkinä saarettomina vuosinani lapsuudensaartani, olen muistanut veneitä, jotka ovat keinuttaneet soutajan mantereelta saaren rantaan ja takaisin sinne mistä tiet lähtevät ja vievät kauas pois.

Savolainen soutuvene ottaa vastaan aallot kuin aallot, väitetään. Se on matalampi ja vikkeläkäänteisempi kuin hämäläinen veljensä ja sopii siksi myös pienille vesi, mitä Kallavesi ei kuitenkaan ole.





Lapsena soutelin ja meloin usein yksin saaren rantavesillä, minne olen nyt palannut yli viidenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Vene oli tumma ja tervainen, myöhemmässä vaiheessa isä osti valkoisen kaunottaren, jonka reunat olivat punaiset ja siniset. (Ja erään kerran hän hurahti isoon moottoriveneeseen, millä ajatteli kulkevansa vesitse töihin sairaalaan, mutta tämänsortin työmatka taisi jäädä yhdeksi ainoaksi myrskykerraksi. Minun lempiveneeni on ollut aina perusvene. Hiljainen ja lempeä.)

Meloin tervaveneellä niemennokan taakse ja jos sää oli sateinen, lämmin ja tyyni, asetuin veneen pohjalle makaamaan ja otin vastaan taivaan veden. Pisarat sihisivät somasti osuessaan järven tyyneen pintaan, mihin syntyivät elävät renkaat. Selkäni alla lipui Kallavesi, silmissäni kutitti pisaroiden leikki. Nauroin ääneen.


2006

Kun näiden lapsuuden aikojen jälkeen aloin tehdä paluuta saarelle monien vuosikymmenten tauon jälkeen vuonna 2006, piti ensimmäiseksi miettiä soutuvenettä. Savolaisten markkinoilta ostin käytetyn Suvi-veneen. Oli auvoista hieroa savolaisten kanssa kauppoja. Hintapyyntöjä josminkälaisille veneille oli josminkäsorttisia. -Mieleeni juolahti lapsuusvuosiltani kaksi vuotta vanhempi sisareni, joka kysyi minulta, kuuden vanhalta:

– Arvaa mikä on kaikista kallein esine maailmassa.

En keksinyt, en millään. Eivät kelvanneet vastaukseni, ei vaikka kaikkeni yritin ja kuurakettiakin tarjosin.

– Soutuvene. Se maksaa triljoonan.

Se tieto teki minuun vaikutuksen. Olin lapsena sinisilmäinen ja pidin totuutena toisten kertomat sadut, todet kuin narraamisetkin. En osannut epäillä. Sen jälkeen katselin kunnioittaen tervattua soutuvenettämme mutta teitittelemään en sitä alkanut. Se oli osa minua. Pidimme yhtä. Jälleen kerran työnsin veneen vesille. Airo laskeutui veteen ja vaikka upotus rikkoi tyynen veden pinnan, lipumisen liike rauhoitti. Mitään ei särkynyt lopullisesti vaan luonto palautti tasapainon sitä mukaan kun vene loittoni eteenpäin. Ja minä sen myötä. Tarvitsin yksinäisyyden jo lapsena.


Takaisin veneen ostoon. Hintapyynnöt vaihtelivat 200-300 euron välillä. Mutta eräs veneensä (joka hänen mukaansa oli huono ja vanha mutta hyvä jos sen paikkaa) tarjoaja yllätti:

– Kyllä tämä Suvi-vene kaheksansaan euron väärtti on.

– No mutta muut tarjoukset on ollu iha muuta, mitenkäs työ nyt melekein uuvven venneen hintoo risasesta pyyvvätte?

– No, kato ku minnoon rehellinen ja ahne.

Savolaisetko muka kieroja? No ei todellakaan. Ilo heidän (meidän?) kanssa on kauppaa hieroa.



Elämä on haalistanut sinisilmäni ja tehnyt minusta hintatietoisemman. En maksanut käytetystä Suvi-veneestä triljoonaa vaan kaksisataa euroa. Raahasimme sen Kuopion Rönöstä peräkärryllä venepaikallemme (loppumatkan metsikön halki, sillä sinne ei ollut vielä tietä); kuljetustalkoissa oli mukana tytär ja toinen pojista, mies ja minä. Itikat nipistelivät ja laskimme veneen vesille. Nostin katseeni saareen, missä vuosikymmeniä sitten olin viimeksi käynyt. Siellä se kajastaa, perintötonttini, rakkaani, lapsuudentonttimme vieressä. Uusi aika alkaa.



2008

Kun mökinrakennus käynnistyi viime syksynä, oli tarpeen olla kaksi venettä. Toisella rakennusmiehet pääsivät saareen, toinen oli varuilta passissa mantereella.

Syystuulessa tein perusvirheen, miten veneessä ei pidä toimia. Nousin seisomaan aallokossa ennen kuin kiikkerä Suvi karahti rantaan (katiska oli kädessäni: aioin heittää sen hietikolle) ja hupsista, miten nopeasti keikahdin, kylkiluut paiskautuivat veneen laitaa vasten ja voi sitä tuskan määrää mikä siitä viikkokausiksi seurasi. Ärrästä tuli tuttu kirjain. Yksikseni sitä harjoittelin. No, ohi on sekin riesa.

Marraskuussa menimme jälleen saareen. Suvi-vene oli jäänyt saarenrantaan ja oli tarkoitus kääntää se nurin ja asettaa talvilepoon. Toisella veneellä puksutimme kohti saarta, mutta mitä ihmettä: venettä ei missään. Karannut on. Tuskin sitä kukaan on itselleen ahnehtinut. Välillä järvi oli jäätynyt ja liekö hiukkasen huolimattomasti maihin vedetty veneemme saanut jäiden satunnaisesti sulaessa (ja veden pinnan noustessa) lähtöpassin: nyt voit karata. Tulpan muistimme irrottaneemme, joten arvelimme että vene löytyy rantavesistä upoksista jahka kevät koittaa ja jään sulattaa.

Soitin Kuopion poliisille katoamisilmoituksen. Poliisi oli myötätuntoinen ja kertoili omien karkulaisveneidensä tarinat ja lupasi soitella jos joku ilmoittelee Suvistamme ja tuntomerkit täsmäävät.

2009

Viime viikolla mökillä ollessamme aamukahvin aikaan kännykkä soi.

– Kuopion polliisista, päevee.

– Päevee, päevee (voe miten on heleppo asioijja omalla kielellä – vaikka ensin syvän hyppee kurkkuun: mittee kaaheeta on tapahtuna).

Riistavedeltä on ilmoitettu löytyneeksi omilla teillään ajelehtiva Suvi-vene, mutta kun kävimme tuntomerkkejä läpi, ei kyse ollut meidän Suvistamme – toisekseen ihme olisi, jos se sinne asti olisi seilannut. Vai mitä noista veneen mieliteoista tietää. Kulkevat minne nokka osoittaa ja tuuli työntää.

Mies ostaa täräytti männä viikolla kaikuluotaimen. Emme etsi sillä vain kalaparvia vaan tiirailemme, löytyisikö veneemme. Oma tekniikkansa on nostamisessa, jos se ihmeen kaupalla kaikuluotaimen näköpiiriin ilmaantuu. Kunhan vain tässä päässä muistaisin ikäni ja kylkiluuni, jotka ovat nyt parantuneet ja täydessä terässä (eli lapseninto nostaa taas 'uhkaavasti' päätään). Yritän asettua ikääni. Ei sovi innostua liikaa jos järven pohjalla häämöttää vene, joka odottaa noutajaa, pelastajaa. Pitää olla viisas ja harkitseva ja pohtia kaikessa rauhassa, miten sen saamme ylös. Niin, jos ylipäänsä löydämme sen. On tuhat muutakin puuhaa.

Tämä oli ”lyhyt” johdanto pääasiaan. Blogini jää tänään tauolle; aivan varmasti en uskalla luvata, milloin palaan. Heinäkuussa kukaties, jonain hetkenä. Muun ajan hoidan saaressa taimia, puiden ja ihmisen (lapsenlapsia), etsin venettä ja yritän olla esikuvaksi heille jotka kasvavat. Turvaliivit on pakattu, samoin järki ja tunne. Ja sen lupaan, että kun palaan, olen syönyt elämäni ensimmäisen omatekemäni kalakukon.




Me tulemme, kesä ja saari, ja nostamme viirimme, lippumme, liehumaan milloin tuulessa, milloin lepäämään tyynessä.

Toivotan jokaikiselle suvi suloista! Tuoksuja, tunteita, elämyksiä korvien, silmien ja kaikkien aistien. Triljoonasti kesän iloja (tämä triljoona on totta ja tulee syvämen pohjasta).

21 kommenttia:

Harakka kirjoitti...

Vene on saarelaiselle tärkeä kapistus, vaikkei ihan triljoonaa maksakkaan.
Hienosti olit kirjoittanut lapsuuden ajoista, ja veneestänne.
Mutta olipa se kurja juttu, kun vene niin vaan katosi. Mutta onhan sen joku ahne voinut varastaakkin.
Vai nyt sitten lähet sinne saareen, en voi kuin toivoa sulle oikein saaririkasta kesää.
Pidä saaresta ja taimista huolta, niin ihmistaimista, kuin puuntaimistakin.
Tyhjä paikka tänne jää sua oottamaan takaisin. Kai kameran myös olet muistanut mukaan pakata silti?
Mutta oikein hyvää kesää teille sinne saareen!
Pitäkää huolta toisistanne!

Pellon pientareella kirjoitti...

Ihanat muistelot taas sain lukea. Oikein ihanaa saarikesää teille kaikille!

joulutar kirjoitti...

Blogisi on elämys. Jäin koukkuun! Auvoisaa kesäkuuta, jään odottamaan seuraavia tekstejäsi!

Famu falsetissa kirjoitti...

Kaunis tuo kadonnut Suvi-vene. Veneillä oli suuri rooli elämässäni koko avioliitoni ajan. Leppoisaa veneilyä ja kesänviettoa saaressa!

aimarii kirjoitti...

Ihanaa lukea muisteloasi veneestä ja muustakin. Jäin oikeastaan muistelemaan omaa lapsuuttani. Meilläkin oli tervattu puuvene, jolla soutelin, Jääsjärvi oli lähellä.
Toivotan sinulle hienoa saarikesää. Mieluisa homma ei varmasti lopu ja ahmit siellä hetkien tunnnelmia muistiisi. On taas, mistä kirjoittaa.
Ikävä sinua tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä veneestä on moneksi ja etenkin tarinan aiheeksi. Ainakin kun osaa hyvin kirjoittaa. Hauska oli lukea, vaikka kylkiluita sattui täälläkin niin, että oikein asentoa piti oikaista, mutta onneksi sentään päästiin eteenpäin.

Haikein mielin sinut sinne saareen päästän. Ymmärrän kuitenkin, että päästettävä on. Ja tarinoita sieltä taas syntyy, niistä saan syksyllä nauttia.

Mekin kuljeskelemme asuntovaunulla kuvausaiheita etsimässä ja ehkä vähän itseämme virkistämässäkin. Kerrotaan sitten syksyllä kokemuksemme.

OIKEIN OIKEIN HYVÄÄ KESÄÄ TEILLE KAIKILLE!

arleena kirjoitti...

Mukavia muistoja, lukuunottamatta Suvi-veneen mystistä katoamista. Pidän peukkuja, että vene löytyisi.
Odotellaan kesäkuulumisia.

Oikein leppoisaa kesää sinne savolaiseen saarivaltakuntaan.

jl kirjoitti...

Kiitos taas hienosta tarinasta!

Heinäkuulle ehdittyämme olet varmasti jo saanut maistaa lapsenlapsien kanssa niitä hakkuuaukolla kasvavia metsämansikoitakin... :) Makoisaa kesää!

Sirokko kirjoitti...

Niin mielenkiintoista tarinaa että ihan haikeana on sinut päästettävä lomailemaan. Oikein hyvää kesää saarelaisille!

Ruska kirjoitti...

Miten sen teet, että taas niin monemoista nytkähti liikkeelle mielessäni ;) Naurattikin kovasti metsäinen venekuva :D Onneksi rantakuva vapautti ja helpotti. Sitten taas blogitaukosi hätäännytti, mutta jaksan kyllä odottaa lastujen sinkoilemista =)

Paljon ihania venetunnelmia kuvasit. On se todellakin tärkeä ja monipuolinen kulkuneuvo! Mitä kaikkea voi veneisiin liittyäkään. Mutta ihan uskomattomin mielikuva on Lastu uponneen veneen etsinnässä ;)

Itsekin muistan ne lapsuuden kesäpäivät veneen pohjalla maaten :) Ja miten painava puuvene olikin pienelle tytölle. Airot lonkkasi hankaintapeissaan. Piti silti opetella perätuhdolla melomaan. Sauvominen oli huippua :)

Kiitos kivasta tunnelmallisesta venepostauksesta. Sinulle kaunista veneilykesää tärkeällä saarellasi ja ikimuistoisia hetkiä rakkaittesi kanssa!

miina kirjoitti...

No kato ku minnoon kans rehelline ja sanon, että kyllä siulla on tuas nii vahvoo kerrontoo.

Suvi Suomen suvessa löytyköön. Sitä toivon mä. Nyt tuli uusi harrastus teille sinne vesille. Tiedä häntä mitä vielä etsitte ja millaisia löytöjä teette.

Lämpöisiä kesäpäiviä ja muistorikasta lomaa.

Liisa kirjoitti...

Leppoisaa saarikesää sinulle! Ei ole kokemusta Suvi-veneistä, mutta monien nykyveneiden sanovat olevan uppoamattomia. Voihan sitä silti järvenpohjaa tutkailla. Jos vaikka löytyisi.

savisuti kirjoitti...

Ihania vene- ja kesämuistoja! Muistan myös miten ihana oli mökillä, siellä Savossa, lapsena soudella ja maata veneessä muuten vaan auringossa tai pilvisäällä ja katsoa veden ja pilvien liikettä. Ihanaa lomaa teille!

Mimosa kirjoitti...

Oi, suloisia hetkiä saaressa Lastu! Ja halauksia jotka lähtevät ehkä liian myöhään, mutta ovat sitten vastassa kun palaat <3

Obeesia kirjoitti...

Onnellista saarielämää!

Heli kirjoitti...

Tervavene, se keväinen tuoksu, kun venettä isän kanssa tervattiin. Muistoja! Kiitos, kun muistutit niistä.

Oikein hyvää kesää saareen! Vaikka sitten myöhässä toivottelisinkin..

Hallatar kirjoitti...

Tuudittauduin tarinaasi... =)
Kiitos...


Kaunista Juhannusta siullekin. =)

BamiellaJ kirjoitti...

Menen Saaristoristeilylle Kallavedelle. Näenköhän teidän viirinne saaressa?

Lastu kirjoitti...

JO JOUTUI ARMAS AIKA JA SUVI SULOINEN. KIITOS KAUNIISTA TOIVOTUKSISTA! IHANAA KESÄÄ KAIKILLE!

Harakka,

venettä haroimme ahkerasti sekä silmillä että kaikuluotaimella, mutta tuli vesiperä. Kadonnut mikä kadonnut.

Kiitos toivotuksista! Mukavaa oli sekä luonnon että ihmisten kesken. Pitänee tarinoida tunnelmista ja tapahtumista pikku hiljaa, avata saarta (palaamme tosin kotvan kuluttua taas saareen keräämään uusia kokemuksia, mutta aikanaan purkautuu). Kameran kanssa oli vaikeuksia, kun kaihi vaivaa enkä näe mitä olen kuvaamassa. Hutiosumia tulee, mutta syksyllä selkenee kun pääsen silmäleikkaukseen.

Pellon pientareella,
kiitos toivotuksista! Sinun kalastuksesi oli mielessäni kun... no, taidan postata jossain vaiheessa kuinka meidän kävi kun kalaa pyydystimme ;).

joulutar,
kiitos! Tervetuloa saaren taigaan! Tulen tuota pikaa blogiasi katsomaan.

Famu falsetissa,
niin kävi Suvi-veneelle, meni ja karkasi, mokoma. Mies erityisesti oli pettynyt kun ei tärpännyt. Oli lähes varma, että se löytyy järven pohjasta läheltä rantaa. Mutta kun ei niin ei, ja tyydyttävä on ei-oohon. Kiitos toivotuksista! Ne toteutuivat täysin ;). Samoin sinulle ja kaikille hyvää, kaunista suvea!

aimarii,
kiitos ;). Oi että, sinun vinkkisi mukaan istutetut ämpäriperunat voivat mainiosti. Emme ole vielä ”korkanneet”, mutta komiat ja rehevät ovat varret. Pitääkö niiden kukkia ennen kuin saa maistaa? Kyllä kahdesta istutetusta potusta on moneksi. Kuinkahan monikertainen sato saadaan. Jännittää, silleen mukavasti. Kuin lapsena ennen joulua.

Uuna,
kiitos ;). Saarielämä on sitä mitä olin haaveillut. Hiukkasen kipuilen nyt kaupungissa, mutta aivan saaren erakoksi ei voi ryhtyä niin mieluusti kun sinne olisin ykiksenikin jäänyt. Niin, mies veti minua kainalosta takaisin sivistyksen pariin; niin on kasvanut vaimoonsa kiinni, ettei osaa olla yksin (joutui töidensä vuoksi katkaisemaan lomansa). On paluussa se hyvä puoli että pääsee taas nettiin, erityisesti blogeja lukemaan. Mukava tulla ihastelemaan kuviasi ja tarinoitasi. Aavistan: lumous on lähellä.

arleena,
kiitos.
Saariluonto on kauneimmillaan veden äärellä silmät kohti ulappaa (ja selkä käännettynä hakkuuaukiolle). Yösoutelu valojen ja varjojen maailmassa hiljensi mielen. Elämä on täysi. Saaressa päivän ja yön rytmi muuttuu. Nukkumaanmeno viivästyy, koska kauneus kutsuu luokseen.

Lastu kirjoitti...

jl,
mansikankukat kukkivat villisti, mutta kielen makunystyrät joutuvat harjoittelemaan yhä sylkieritystä, sillä vielä ei kypsiä näkynyt. Räkättejä, yllättäen oli, pesimässä. Maistuis varmaan niillekin ;).

Onneksi autio maa jo vihertää. Heinä kasvaa kohisten, niin koivuntaimetkin, ja juuri alkoi maitohorsma kukkia. Luonto uusiutuu ja paikkaa maisemaa. Antaa anteeksi.

Sirokko,
tervetuloa Suomeen! Pidellään ilmoja sinullekin. Sinistä taivasta, veden välkettä, lämpimiä saunoja ja uintivesiä. Kyllä kelepoo.

Ruska,
kiersimme useamman kerran suurehkon saaren ympäri soutaen, miehen kasvot melkein kiinni kaikuluotaimessa. Ei tärpännyt, mutta Kallavesi on laaja. Itse antaisin jo (hymyillen) periksi; ei maailma tähän kaadu eikä saari-ilo kuole, mutta mies on sitkeä. Etsintöjä uusitaan. Samalla saamme tietää syvänteet ja matalikot ja mahdolliset kalasaaliit.

Sinä ja sinun saaresi kävivät usein mielessäni soudellessa, meloessa, rannalla tunnelmoidessa ;). Onni on.

miina,
kiitosta kovasti, niin, mitteepä sitä suotta suu supussa kulukemmaa, antaa vuan tuulen heiluttoo huulta. Mutta kirjotuskone lepäs suaressa. Otin sen kyllä mukkaa mutta sannookaa ei tullunna paperille. Olj niin kiire ahmia luontoo sisikuntaan. Kohta sinne tuas piäsöö. Voe tokkiisa, sanon. Samoin sinulle: hyvvee, eiku parasta kessee missä sitä vietätkii.

Lastu kirjoitti...

Liisa,
kiitos ;). Minäkin ihmettelen, voiko lasikuituinen, tosin ilman tulppaa oleva, vene upota noin vain. Mies inhimillistää veneen. Myötäelän sitkeän etsijän tunteet. Säälittää, jos vene on järven pohjassa kuin hukkunut; säälittää, jos se ajelehtii rannoilla tietämättömillä eikä osaa kotirantaan enää. Jos se ei ensi kesään mennessä löydy, pitänee ostaa toinen Suvi tai vastaava. Saaressa kaksi venettä on melkein välttämättömyys.

savisuti,
kiitos samoin sinulle, ihanaa kesää. Savo on ollut sinunkin lapsuutesi maisema. Nyt kun sinne olen taas palannut, ainakin kesäksi, annan järvitunteille sen tilan mikä on ollut kaipuuna etelässä. Lapsuudenmaisemaa en ole osannut unohtaa. Ja nyt kun sen taas saa silmilleen, vesi välkkyy sekä poskille ryöpsähtävänä liikutuksen purona että Kallaveden aallonharjoilla. Ihanaa on.

Mimosa,
halauksesi on lämmin ja otan sen vastaan ilolla. Toivottavasti myös sinun kesäsi on ollut hyvä ja hyvä enenee sitä mukaa kun kesä kypsyy.

Obeesia,
kiitos toivotuksesta. Ja oikein paljon onnea mummalle! Sinulla on jo neljä pientä ihmistä ilonasi. Isovanhemmuus on suloista.

Heli,
kiitos toivotuksista. Ja samoin sinulle: hyvää kesää. Iloa ja kauneutta. Tunteita joissa soivat pianon kaikki koskettimet: duurit, syvälliset mollit, melodiat, juoksutukset. Elämän kauneus avautuu ja saavuttaa myös silmämme.

Haaveilija,
kiitos! Kesä tuudittaa, keinuttaa, hoivaa. Onnellista kesää myös sinulle!

bamiella,
miten hauska kuulla, että olemme viettäneet kesäaikaa samaan aikaan Kallavedellä. Viirimme lepattaa tuulessa niin korkealla, että se näkyy kyllä kauas, mutta aivan saaristoristeilyn reitin varrella saarimökkimme ei ole. Joitakin laivoja käy tosin horisontissa kääntymässä, tai ainakin viime kesänä kävi. Ehkä sinä olet siellä nyt vilkuttamassa ;). Kesä on kaunis, sataa tai paistaa. Ja se jatkuu ja antaa. Toivon sinulle hyvää.