torstai 24. syyskuuta 2009

Laiton väistö





laiton väistö?


Kuulostaa tutulta... hm, missä olen ’laittomaan väistöön’ törmännyt. Siitä on aikaa, mutta nyt, nyt samentuma ohenee, kirkastuu... kirkastuu ja törmään muistini takaseinään.


Se ilta oli tavanomainen. Olin antanut työpäiväni kiihkeinä tunteina (kelloa ei katsota silloin kun kirjan synnytys tietokirjaosastolla on meneillään) 'ruumiini ja henkeni' sille mikä intohimokeskustani ruokkii: luoville tietokirjailijoille, jotka kansantajuistavat sydämensä palosta tietolaarinsa jotta suomalaiset voisivat hyvin tai ainakin himpun verran paremmin kuin nyt. Myönnän, olen etuoikeutettu. Työ on iloni ja onneni, mutta ottaa se veronsakin. Työniloonkin voi tukehtua jos ei muista levätä välillä.


Makaan illalla kotona olohuoneen sohvalla reporankkana. Lapset pyörivät ympärillä, mies on vaipunut kirjan taakse sanat sylissään. Nirvana tihentyy.

Pekka ja Anna käyvät Heidelbergin vuosien jälkeen – saksan kieli tarttui lopulta aivojen mutkiin ja oikopolkuihin – Helsingin Saksalaista koulua.

Tytär tuo unisiin käsiini paperilapun, valkoisen kuin Suomen joutsen. Tai? Irrotan kiinniliimautuneet silmäluomeni väkisin erilleen, vilkaisen lappua ja ynähdän, yhym, niin, tyhjä on paperi, mitäs saisi olla?

- Äiti osaatko saksalaisia kirosanoja?
- Juu, havahdun, innostun: Donnerwetter.
- Miten se kirjoitetaan?

Raapustan tuplaweet ja muut tilpehöörit kohdalleen. Mutta Heidelbergin Emmertsgrundin betonilähiössä, silloin kun oli aiheellista kirota ja sivellä voimasanojen balsamia palovammalle (uuni poltti tumpelokokin pikkusormen), turvauduin kotimaiseen luomuun, testattuun ja vaikuttavaan. Se tehosana on peijoonista astetta väkevämpi, alkaa peellä kuin pikkuveljensä mutta rysähtää ärrineen korvaan ja kipuun ja auttaa kun kukaan ei ole kuulemassa. Mutta ei vieraiden kielten kirosanoissa ollut sitä tunnetta kuin kunnon kotimaisessa. Donnerwetter on pelkkä foneettinen ääntämys, siinä kaikki. Sitä voi vääntää ja kääntää, litistää ja rutistaa eikä se silti maistu miltään. Kirosanoihin pitää kasvaa lapsesta lähtien, ei niiden säkenöivää voimaa toistaitoinen myöhäisherännyt 'vieraskielinen' aikuinen ymmärrä.

– No entäs muita, tytär janoaa lisää.

- Outa ku muistelen, ossoon minä... oisko ollunna Scheisse, apinan pyllykö se on. En minä oo varma.
– Jee, hyvä, äiti, kirjoita sekin lapulle.

Ja minähän kirjoitan, melkein innostun – äskeinen unisuus lepattelee tiehensä. Anti ennä.

Tyttären janon edessä saksalaiset kirosanat alkavat pulputa ties mistä lähteestä. Haluan jakaa lapselleni hänen iloisten silmiensä loisteessa sen minkä muistan ja kirjoittelen ’Scheissen’ ja ’Donnerwetterin’ pikkusiskot ja isoveljet, paperin täyteen ristiin rastiin, välillä vapisevalla käsialalla (selällään sohvalla maatessa ergonomia ei ole parhaimmillaan). Minusta sanat ovat kivoja. Meistä. Ojennan lapun hänelle paperin kääntöpuolta katsomatta ja suljen silmäni. Tytär avaa suunsa: kiitos.



Viikon perästä posti tuo minulle kirjeen Helsingin Saksalaisen koulun rehtorilta.

- (suomennettuna): Lähetimme Teille niin kuin kaikille äideille kyselyn erittäin tärkeästä aiheesta: pyysimme mielipidettä siitä voivatko tyttöoppilaat pukea voimistelupuvun ylleen jo kotona valmiiksi, jos ensimmäisellä tunnilla on liikuntaa, vai tuleeko se tehdä vasta koulussa. Olemme pohtineet tätä asiaa perusteellisesti vanhempainneuvostossa jo viitenä iltana mutta saadaksemme täydellisen varmuuden kannanottomme tueksi päätimme lähettää kyselyn kaikkien tyttöoppilaiden vanhemmille. Tyttärenne ojensi liikunnanopettajalle vastauspaperinne: kyselymme toiselle puolelle on kirjoitettu pitkä rivi kirosanoja jotka ovat teidän kynästänne lähtöisin. Tätäkö mieltä olette näin tärkeästä aiheesta? Pyydämme että tulette seuraavaan vanhempainiltaan vastaamaan mielenilmauksestanne, mutta edellytämme samalla: älkää käyttäkö siellä voimasanoja. Muuten: oletteko edes tietoisia että tyttärenne pukee tiistaisin voimistelupuvun jo kotonaan valmiiksi ennen aamun ensimmäistä tuntia, joka on liikuntaa.

Laistin tuon vanhempainillan, laistin monet muutkin, koska en osaa kuitenkaan ilmaista itseäni. Minusta on ihan sama, pukeeko lapseni voikkapuvun siellä tai täällä. Olen ollut töissä kokousallerginen aina ja nyt iski myös vanhempainilta-allergia.

*

Tyttären ylioppilasjuhlaan hiivin Saksalaisen koulun juhlasalissa takariviin. Jospa vanhempien iltoja laittomasti väistänyt, kirosanoja suoltanut äiti pistetään – ennen kuin Gaudeamus igitur kajahtaa –, arestiin. Puristin tutisten ruusukimppua tiukasti sylissäni, kädet ristissä.

Pian huomasin että käteni eivät enää vavisseet vaan joukkohysterian voimasta muiden mukana alkoivat taputtaa läps, läps. Sumussa tajusin: tytär sai stipendin. Hän on rehtorin sanojen mukaan osannut yhdistää eri kulttuureja: toisaalta saksalaista kohteliasta ja muodollista käytöstä suomalaiseen metsäläisyyteen, toisaalta suomalaista metsäläisyyttä pehmentämään saksalaista kurinalaisuutta silloin kun se kuohuu yli eikä enää palvele yhteistä eikä yksilön hyvää, vie vain aikaa olennaisemmilta asioilta. Kehitys kehittyy. Väistö johtaa kohtaamiseen: rakkautta ja rajoja, niitä kaikki tarvitsemme. Donnerwetter, pääsi minulta. Viattomasti. Laittomasti. Tuskin sitä taputuksiltaan kukaan kuuli.


Pakinaperjantai: Laiton väistö

19 kommenttia:

Famu falsetissa kirjoitti...

Reipasta menoa! Oi, mikä juttu! On ne lapset minuakin joskus nenästä vetäneet.

miina kirjoitti...

Jopas oli lystikästä.

Ruska kirjoitti...

Voihan donnerwetter sentäs :D :D :D On siinä ollut opettajainhuoneessa ihmettelemistä, kun suomalaisrouva lähettelee kirosanoja lapsukaisen mukana. Onneksi loppu hyvin kaikki hyvin, kun metsäsuomalaisuutta on sittenkin osattu arvostaa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi hyvänen aika, mikä tarina. Ja tietysti tosi kuin vesi, se on selvä, tai vähän sameaa :-D

Sinulla on mahtavat taidot laittaa sanat paperille, niin että ne vangitsevat lukijan pihteihinsä, eivätkä helpota, vaikka millaisia sanoja yrittäisi itse sanoa. Nyt en edes yrittänyt, hengästyneenä vain luin ja luin.
Hyvä teidän perheen naiset!!!

Ina kirjoitti...

Kiitos, Lastu, mainiosta pakinasta. Nauroin kyynelet silmissä! Tyttäresi on nero.

Meillä on muuten yhteinen tuo P.llä alkava, ärrää sorauttava terapiasana. Myös Scheisse puolustaa minusta hyvin paikkaansa. Donnerwetter on todellakin liian hienostunut, vähän kuin HerreGudEndå.

arleena kirjoitti...

Kekseliäs tyttö, osasi oikealla hetkellä juuri kun äiti on lähes unten mailla esittää kysymykset, joihin äiti raapusti vastaukset.
Voi kyllä meilläkin on käytetty hyväksi työväsymyksen nirvanaa ja saatu vastauksia, lupauksia ostaa sitä ja tätä ym...
Nyt voidaan jo nauraa näille jutuille. laittomille väistöillekin.

isopeikko kirjoitti...

Hyvä tarina, ei ollenkaan väistänyt vaikeaa aihetta, vaikka kertoikin yhdenlaisesta väistöstä :)

hanne virtauksesta kirjoitti...

olipa mielenkiintoinen tarina, jo oman ammatinkin puolesta. (jumppamaikka)
Niin elävästi kerrottu!
Jännittäv ä...

Liekki kirjoitti...

Hih, olipa hauska tarina! Noita laittomia väistöjä tulee itse kunkin ajoittain suoritettua.

Samaa mieltä olen ulkolaisista kirosanoista. Ei niistä mihinkään ole, tosipaikan tullen. Kunnon suomalainen pärrä se olla pitää. Se helpottaa.

Pellon pientareella kirjoitti...

On siis sinun syysi, että aamukahvissani on suussa mössöytyneitä leivänmuruja, sen jälkeen kun olin purskahtanut kovaääniseen nauruun lukiessani juttuasi ja suuni sisältö levähti ilmatilaan. Heh, kiitos päivän nauruista! :)

mm kirjoitti...

Hauska juttu.
Nimimerkillä äiti, jonka oli pakko opettaa lapselleen suomalaisia kirosanoja ennen kuin tämä saapui Suomeen ettei käy hassusti jossain tilanteessa.

aimarii kirjoitti...

Hulvattoman hauska juttu ja hulvattoman hienosti kirjoitettu! Nauruun tässä meinasin pakahtua. Ihana.
Kerronpa tässä, että minunkin poikani vedätti hieman samaan malliin eka luokalle menoa odottaessaan vasta nimenhuudossa. Olin mukana hieman taaempana, eikä hän sitä muistanut.

Harakka kirjoitti...

Aivan ihana tarina!
Nauroin ihan silmät vesissä täällä!
Oli se sun tyttösi vaan aika fiksu, osasi vetää oikeasta narusta äitiään!
Kyllä oli hieno ja niin mukaansatempaiseva tarina!!
Hyvä Sinä!

TuulisMumma kirjoitti...

Voi hyvät hyssykät, että oli eläväistä...
Tulee omien lasten jotkut tilanteet mieleen...
Ja opettajien (itsekin) turhat viestit raporteissa.
Kuten; Juuso kulkee kuvaamataidon luokkaan ikkunasta...ja pitkä miinus.
Alkoi käry käydä, että mitä se nyt...kunnes Mies sanoo, että hänkin kulki Porin lyseoon ikkunasta.
Vastauskommenttini raporttiin: Isänsä tehnyt samoin.

Ja kirosanoista, minä, joka en koskaan kiroile, olen saanut tartunnan:
Poikani Jalmari kerran sanoi jostain jutusta, että se on ihan p-rs--stä....
Miksi onkaan sana juuttunut mieleen ja aina silloin tällöin omia aikojaan lipsahtaa...ja yleensä ihan oikeaan paikkaa????

maijja kirjoitti...

Olipa hauska juttu! Olen eka kertaa blogissasi ja heti naurusuussa.

jl kirjoitti...

Hehheehhhhee... eikös nauraen tule hyvä uni? Kiitos Lastu, tästä hauskasta pakinastasi. Ihanaa, että saatoit jakaa sen kanssamme, varmaan jo vähän itsekin nauraa.

Pankin talkkari kirjoitti...

Vai tällaista on odotettavissa..ü

Mutta olipas yhtäaikaa naurattava ja suututtava juttu. Mitä energiantuhlausta miettiä jotain jumppapuvun pukemista. Tällainen pingottaminen on myös usein lähtöisin tietyntyyppisistä vanhemmista..

Itsekään en olisi mennyt vanhempainiltaan ü

Ina kirjoitti...

Lastu, Asiasta toiseen, blogissani on sinulle suomen kieleen liittyvä haaste. Olisin iloinen, jos saisin avullasi asiaan valaistusta.

Lastu kirjoitti...

Famu falsetissa,
niin, ehkä lapset tuntevat emonsa ja vaistoavat ne h-hetket jolloin saavat sitä mitä tilaavat ;)


miina,
ilos ellää pittää ;)

Ruska,
olisinpa nähnyt tuolloin Helsingin Saksalaisen koulun opettajanhuoneen juuri sinä hetkenä kun voikkapuvun kyselyn tuloksia laskettiin ja vaa’alle asetettiin.

Sanotaan että huumorintaju on opettajan parhaita ominaisuuksia. Pätee myös tilanteisiin jolloin joutuvat kohtaamaan oppilaittensa vanhempia, joita myös olisi syytä ”kasvattaa”.

Uuna,
kiitos ;).
Tytär on tuntenut äitinsä koko ikänsä. Siksi hän varmaan tämän ’näytelmän’ käsikirjoitti. Käymme yhdessä ain’, kärpäsen turhaa surinaa päin ;).

Ina,
nauru tekee hyvää. Kun nauraa, silmät eivät tarvitse apteekkarien kostutustippoja.
Kiitos saksalaisten kirosanojen efektitutkimuksesta kotoperäistä voimasanaa vasten. Tuo HerreGudEndå on huippu! Taidankin viljellä sitä seuraavassa tarpeessani :D

arleena,
äidin ollessa unen ja valveen vaiheilla häntä on ’antoisaa’ lähestyä. Lapsella on otollinen hetki pyytää karkkia tai elämän suolaa kuten kirosanoja saksaksi jotka voi istuttaa elävän elämän oppaaksi jotta turhat tuumimiset jäisivät sikseen.

Isopeikko,
suoraan kaartaen ”ongelmaa” kohti vain, niin hukkaharmit ratkeavat, jos ei heti niin joskus.

hanne,
oi, olet jumppamaikka. Sitten tämä pakina on sinua lähellä. Muuten: tyttäreni pakkasi jumppapuvun reppuunsa ja puki ylleen koulussa jos jumppaa oli iltapäivällä, mutta mikäli ensimmäisellä tunnilla, hänestä oli järkevää pukea puku aamulla kotona jo valmiiksi. Niin minustakin ;)

Ansku,
jess, pärrä on hyvä, sitä suosikaamme tiukan paikan tullen ;)

Pellon pientareella,
oivoijavoitokkiisa, näinkös pääsi käymään, luojanlykky etten ollut näkemässä kun leipää sataa katon kautta tiesminne :D. Tuttu tilanne myös mulle.

mm,
miten suloista kuulla: paluumuuttajalapsella on paljon edessään kun kotimaahan rantautuu. Hyvä, äiti! Hyvä me ;) Äiti pitää valmennuskurssit mistä tahansa ja aina oikeaan aikaan!

aimarii,
kiitos.
Lapset osaavat luovia luovasti. Ihania ovat he. Voi kun olisin aikoinani kirjoittanut muistiin kaiken sen mitä olen oppinut lapsiltani.


Harakka,
kiitos.
Lapsi keksi keinon millä voi muuttaa koulumaailman turhaa jäykkyyttä ja aikaa vievää sääntöviidakkoa luontevampaan suuntaan. Unisen äidin kautta ;)


TuulisMumma,
ihanan tarinan kerrot Juusosta ja isästään. Ikkuna on tuulettamista varten – ja voi sitä käyttää muuhunkin. Luovia ratkaisuja. Ikkuna auki ja siitä vaan sisään ja ulos. (Voin tunnustaa: yritin olla nuorena opettaja mutta mikähän oppilaille tuli, kun avasivat ikkunan ja kömpivät ulos. Kukapa oppilas lauseenjäsennyksiä savon murteella kauan helsinkiläiskoulussa jaksoi kuunnella. No, muutama harva sentään.)


Terveisiä Jalmarille. Meidän isä sanoi: voi persetti. Jäi mieleen.

maijja,
tervetuloa blogiini, tulehan toistekin. Hymyillään kun tavataan ;)

jl,
juu, kehtolauluksi naurua, unilääkkeeksi ;)

Pankin talkkari,
sanos muuta, paljon pölyä tyhjästä mölystä. Pukeeko lapsi jumppapuvun ylle nyt vai vähän päästä, onko sillä nyt niin väliä. Varsinkin jos ekatunnilla on voimistelua.

Valintataloa on koko elämä. Hyvä miettiä minne menee ja miksi (kuten vanhempainiltaan: riippuu käsiteltävistä aiheista onko aihetta osallistua).

Ina,
ihanaa, kieli, ihanaa. Kiitos ;). Ja jos en osaa antaa mitään vastausta, jään pohtimaan.