tiistai 24. marraskuuta 2009

satarosenttinen Iita Linta Maria


Uuna pyysi, että kerron omalla murteellani tarinan, mihin sisältyvät seuraavat vihjeet:
  • Siskoni punainen mekko mahtuu myös minulle.
  • Tarvitsetko apua kirjoitustehtävässä, minkä maantiedon opettaja antoi?
  • Hyvä on, tehdään niin kuin sinä ehdotit.
  • Isäni äiti kertoi hakevansa meidät noin kello 17.45.
  • Matkustinkin Helsinkiin linja-autolla, koska myöhästyin junasta.
  • Oletko nähnyt missään isoveljeni matkapuhelinta.
  • Ostitko sen hameen, minkä näimme viime viikolla Hennes&Mauritzista? 
Kiitos, Uuna! Savon murre on päässäni kuin...  No, tunnen yhen Iitan ja annan hänelle suunvuoron. Hän  on vähän kuin sielunsisko vaikkei olekaan yksi yhteen minä. Vastauksesta tulee pitkä ja mutkikas ja vaikka mopo pistettiin katolle ettei Iita juoksuta meitä ties minne Syvän-Savon mehtäteille, niin minkäs teet: hän suoltaa, suoltaa niin kuin ei olisi STOP-merkkiä nähnytkään:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Savon_neito.jpg
kuva

Hyvvee päevee!

Minnoon Iita, kukas työ ootta? Oottapa kuka hyvviisä ni minä nyt huastelen... en ies itekkää vielä tiijjä mittee mutta sen tiijjän varmasti että jottaen. No sanotaan että sitäsuntätä niin ku nakkikioskilla ruukataan pyytee ku ei osata piättee.

Mittee  varten kaeken pittää olla niin monjmutkasta. Ja paeneista. Aena tulis olla tukka suittuna ja nuama puuterissa. Ja ostella sitä ja suaha tätä. En minä jaksa semmosta keekoiluva ennee. Tae ennee ja ennee. Aenaha minnoon olluna tämmönen, etenkehanen. Jo lapsena ku joskus käötiin Helssingissä ni siskot tölövähti Tokmannille päen het' ku saevat asemalla jalakasa mahasa alle niin ku tavara ja retonki oes immeisen elämän aenoo piämiärä ja aatuus, vua annaha olla, mittee tein minä, Iita Linta Maria, seihtenkesänen. Jos et arvoo niin  minäpä valasen: mänin  istummaa mummoen vällii, hyvä etten syllii  liukuportaeitten juureen penkille ja kuuntelin niitten juttuja. Outtelin hötkyilemätä  millonka siskotytöt tulloo liukuportaeita alas sylissä pulskat kassit mitkä nousoo silimin korkeuvvelle asti,  hyvä että etteesä nökköövät.

Antaa mualiman männä miten männöö, minä oon mikä oon, en sen kummempi ku Iita. Nyt on ikkee enemmän ku lapsena mutta isoks en oo kasvana enkä itestäen ou eksynä. En ossoo ostoo, en ossoo  monta muutakaa asijoo mutta ossoon päevitellä.

Ostitkos sinä sen hammeen Hennes&Mauritzista. Mittee varten sillä kaapalla on semmonen nimj. Jos ostan hammeen, se on Iitan hame, ei mikkää Hennesin helema tahi Mauritzin mekko.  Kaappias haestaa rahhoo ja sen jotta siskoloella on halu hienostella ja se yrittää kaapata niijjeen kukkaron sisuskalut ja tekköö kaekkesa ja vähä yljkii, jotta ne  mänis halapaan ei ku kalliiseen, vuan minä, Iita Linta Maria, en mää.

En osta. Kuulitko sinä. En osta ennee mittää. Oon vuan. Ja naatin olemisesta omin evväein. Niin. Minä en oo mikkää opjekti. Minä oon minä ite. Iita.

Aena naesen pitäs joltaein Hennes & Mauritzilta näättee ja senjatuonnimistä rättiä käättee.

Ensin on hame ja sitten vasta Iita. Ei se niin sua männä. Ensin on Iita ja sitten on Iita. Nyt tuntuu paremmalta. Ei ku hyvältä.

Satarosenttisesti.

Entäpä jos ei mittää piälle pantavoo  omasta takkoo löövvy ku joolu lähestyy ja kimalletta pitäs suaha? Eipä mittää hättee. Kiännyn ympärj ja voe tokkiisa, mitä silimät näkköö: siskolla on kuapissa mekkoo jos minniiväristä ja kokosta ja joka lähtöön. Se on höveli vuatteitten perrää ja antaa olla jos niistä niin tykkee. Jokkaenen taaploo tyylillään. Sisko näen ja minä nuin.  Sen tuljpunanen mekko mahtuu minulle. Ei siinä muuta tarvita ku nostoo kätesä ylös ja plumps, vuatekipale sulahtaa niin ku kala katiskaan. Kyllä minua ahistaakii jos mekko oes tiukka mutta minäpä en anna elämän enkä vuatteitten puristoo.

Pittää ellää vappaasti ja välttee  turhoo hötkyilyvä. Ja ottoo vastaa valamista ilimaseks. Jos siskon kuapissa on yljmiärästä, sen otan  käöttöön enkä mäne kaappaan turhan päete. Paremp on siskon kuappi ku vuatekaopan sovituskoppi. Hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaa.  No, sisko antaa paljostaan.

Huomoon että meinoon siskon punaseen mekkoon  juuttua ja lukija suattaa suuttuva jos en piäse etteenpäen. No männään.

Matkapuhelinmeininki on sekottana mualiman kirjat. Ootko sammoo mieltä? Jos oot, sano se iäneen, ja jos et oo, sano se iäneen. Heleppoo.  Niin tae näen aena männöö oekeinpäen. Aakaset vuan suus ja iäntelet.

Ennen kirjoja luvettiin alusta loppuun ja puhelimella puhuttiin sohvan nurkilla. Pokkarit sotki immeisten lukupaekat. Nyt ei tiijjä millä sivulla on mänössä ku immeiset eivät nökötä paekoillaan; lukkoovat  missä sattuu ja luku keskeytyy ja lukutoukat puhhuu puhelimmeen vaekka kuussa. Ovat ihan irrallaan. Ei oo mittää järkee kantoo mualimankaekkeutta matkassaa. Matkapuhelin! Voe mahoton. Aena se pittää muka olla matkassa ja ... ae niin, muuten: ootko nähnä missään minun isoveljen, sen Pekan, matkapuhelinta. Se laenas mulle, ku olin lähössä  Helsinkiin linurilla.

Onko Mikkeliin mänijöeitä, juna mänj justiisa, sanottiin asemalla ja arvoopa naorattiko minuva ku myöhästyin Kalakukosta... ni, se on senniminen se meijjän juna. No naoratti. Olin just jutellu yhen lentoemännän kanssa joka lentelöö ympärj mualimoo, varmaan Pohjosnavallakkii oes käänä jos se ei sulas poes, niin, missee minä nyt olinkaan, mittee olin sanomassa, ae niin: se Kati ja mikä Hattivatti se nyt oljkaa nimeltäsä, ni se sano jotta parraat lentovuorot on Helssinki – Kuopijo -lennolla. Jos jokkii asia ei mää ihan jetsulleen vuav vähän sinne päen  niin savoelaiset vuan virnistellöövät jotta onpaha kotona huasteltavvoo enemmän ku ruttiinista poekettaan – mutta annas olla ku ollaan jollaen muulla lennolla, ni nuristaa ja kiehutaan  ja kopistellaan ja ollaan ni äkäsiä, ni äkäsiä että jos oes viulu  matkassa sen kielj mänis poekki.

Ettäkö männöökö minultae kielj millonkaa poekki? Mittee meinoot? Nyt minä hokasin: ae että liian pitkään huastan? Ruppee kuulijoo väsyttämmää. Voep olla nii tae voep olla toesennii  päen. No männään etteen päen... se vuan riskisä siinä ku paperi ei lopu tästä tietsikkaruuvulta, tulloo sullottuva sanoja sittennii kun asia loppuu. Tuas tulloo pulmoo: missee myö oltiin mänössä. Outaha vähäsen.

Niin! Juna jätti ja minä mänin sitten linurilla Kuopiosta Helssinkii,  siellä olj vieruskaverina nuapurin Uatu ja haluatko kuulla mittee sille kuuluu... ae et, no, ens kerralla suat kuulla ihan kaekki,  mutta nyt meijjän pittää kohta lopetella, ku Lovviisa-isomummo tulloo rollaattorilla  hakemaan meijjät lörttiä vaella vartti tae varttia ylj lörtti, en tismalleen muista, no eiköhän tuo järjesty, se tappoominen.  Pittää vuan kahtoo sen Lovviisan perrään, ettei se ruppee kilipoo juoksemmaan rollaattorisa kanssa. Millä siitä mummosta saes vaohtinappulan poes, se on mahoton mänemään, ei muista käöttäytyvä ikkäestä laeilla, silleen arvokkaasti ja hame piällä. Minäpäs ostannii sille lahjaks merkkihammeen. Jos se hiljentäs sen vaohtipyörän. Tai mistee sitä tietää, jos se vuan villihtöö?


Muistatko ku sovittiin että se joka ei ossoo Rivial Pursutista Suomen muantietoo, sua ensin männä nurkkaan ja sitten hävetä pikkasen ja sen jäläkeen tulla syömään jiätellöö – pittäähän se paha mielj suaha poes ja jiätelö auttaa aeina. Muistatko ku lapsena  leikittiin että kaekki lumkinokset on jiätelöö, siroteltiin kinosten piälle sokuria ja vähä kuakaota ja nuoleskeskeltiin, muistatko. No, ku sinä viimeks hävisit Suomen kysymykset Rivialissa, ni minä aotan sinuva muantiijjon  kirjotustehtävässä. Kirjotappa viisikymmentä kertoo: Kuopion tori on mualiman napa. Kuopion tori on mualiman napa. Hyvin männöö mutta mänköön ku on männäksee!

Mutta... mittee sinä nyt, joko sinun pittää männä, elähän nyt, no, tehhään niinku tahot, ruvetaan opettelemaan lyhytsanasiks. Mistäs alotettas. Mittee huastettas yhellä sanalla? Voe tokkiisa, vahinko taes tapahtuva niille lukijoelle  jotka luk tänne asti.  Ne ei sua ikinä takasin sitä aekoo mikä savon  tavvoomisseen mänj. Ja vastuu paenaa yhäti vuan kuulijalla. Kevyt on savolaesen elo ja olo. Kiitoksia.


Haastan murretalkoisiin: Ellinooran, Inan, Kaanonin, Liisan, mk:n, mm, Obeesian, Pankin talkkarit, Pirin, Ruskan.

29 kommenttia:

mm kirjoitti...

Kiitos, yritetään.

Ina kirjoitti...

Voi mahoton, miten juttu kulkee. Ihailen! Mutta mikä on etenkehanen?

koetan vastata haasteeseesi, kunhan keksin mikä murre on omani.

Famu falsetissa kirjoitti...

Samaa ihmettelin kuin Ina. Mikä on etenkehanen? Kaiken muun osasin suurinpiirtein suomentaa. Runsaasti tuli juttua Iitalta pitkälti ja mutkikkaasti. Ihailen!

marjukka kirjoitti...

Voe tokkiisa, "ruppee kuulijoo väsyttämmää" - no ei varmastikaan, näin mainiota tekstiä en ole pitkään aikaan lukenutkaan. Pidin kovasti. Kyllä savolaiset ovat lupsakasta väkeä!

Liekki kirjoitti...

Hih, etenkehtanen on tietysti laiska, saamaton. Ei kehtaa=ei viitsi tehdä. Osasinko savoa? :D

Lupsakkaa juttelua, johan tuota jaksaa lukea! Vaikka pidemmältikin. Kiitos hauskasta iltahetkestä :)

Kaanon kirjoitti...

Ihana on kuulijan vastuu, Kiitos!

Jotakin yritin minäkin vähertää murteella. Kiitos haasteesta!

Anonyymi kirjoitti...

Arvasin että tähän blogiin kannattaa haaste heittää. Etenkin kun on murteesta kysymys :-D

Kiitos tästä ihanasta nautinnosta ja hyvästä mielestä. Nauru ja hyvä mieli jatkui ja jatkui, niin etten enää muista, mikä se paras kohta oli. Varmaankin se että kun oli kellonaika, jolloin isän äidin piti tulla vastaan, niin sieltähän mummo tuli rollattorilla. Milläpä muulla, mutta kyllä siinä vaiheessa jo nauru kuului viereiseen huoneeseen asti. Ja se on minulta varsinaissuomalaispohjalaiselta paljon, etenkin kun pohjalaista on vain neljännes.

Sydämelliset kiitokset haasteen vastaanottamisesta ja iloisesta jatkamisesta ja vielä eteenkinpäin laittamisesta :-)

Harakka kirjoitti...

Voi kiitos tästä!
Tätä oli ihanaa lukea, ja nauraa sai, että kyyneleet silmistä tuli!
Mä senverran ossaan tätä kieltä, kun miehen siskon perheineen asustaa sielläpäin.
Niin ainaski mies ossoo puhua ihan tätä samaa murretta. Mutta ei hänkään enää niin paljon sitä omaa murretaan puhu.
Miks se muuten jääkin pois, se on sääli.
Tietenkin, kun on työssä, pitää puhua sitä kirjakieltä, mutta suru se on. Koska tämäkin niin kaunis ja monivivahteinen kieli jää pois, pikkuhiljaa kuitenkin, kun ne taitajat jäävät pois puhumasta.
Tätäkin pitäisi viljellä tosi paljon!
Mutta Lastu, sä olet tehnyt kyllä niiin todella hienon jutun, nyt tästä murrejutusta, että tää kannatais oikeen jossain lehdessä
julkaista!
Sulla on siellä näppäimistöllä sormet, niin laita se jonnekkin lehteen, kyllä kannaattais!

aimarii kirjoitti...

Mahoton paekka, miten sulta tulee tarinaa. Ei väsyttäny lukea, ei. Olet ihan lyömätön tässä kirjotushommassa.
Etenkehastasta minäkin jäin miettimään, mutta taitaapa olla, mitä Ansku valisti

Arjaanneli kirjoitti...

Tommonen hiljanen hissukka tua Iita Linta Maria!
Ihan sai sanaa nyhtää suustansa:)

Ellinoora kirjoitti...

Haasteella kopsautit, no kiitos Lastumuori. Pissismummo onkin tässä ollut hiljakseen pitkän aikaa, vähän niin kuin talviuneen nukahtamaisillaan, että kiittää hän herättelystä ja panee mietinnän myssyyn.

arleena kirjoitti...

Tuli kokolailla pitkä savonkielinen tarina, mutta jaksoin loppuun asti.
Alkoi suuta oikein vääntää, kuten voe männöö muailmaan, oikeneehan se varmaan. Pitää olla notkeat leukaperät, että pystyy pitkään puhumaan savoa.

Letkeää se on.

Piri kirjoitti...

Lastu, kiitos huasteesta. Pittää yrittee väsätä kassaan.

Lastu kirjoitti...

mm,
kiva kun otat haasteen vastaan. Odottelen. Hyvää kannattaa odottaa :)

Ina,
etenkehanen? Ansku kommentissaan sen kertoo :). Ja mm on kyseisestä sanasta aiemmin tänä vuonna kirjoitellut, ks.
http://mutkimus.vuodatus.net/blog/1872562/-376-looking-for-etenkehtoo/

Kiva kun vastaat haasteeseen.

Famu falsetissa,
kiitos kun luit. Iita on mielissään kun tämän hänelle kerron. Kun ei vaan innostuisi liikaa, sillä lupasin, että hän saa tulla blogiini kertoilemaan juttujaan toisenkin kerran.
Iitan kun päästää valloilleen, voi olla että kuulijalle iskee purn outti. Tai sitten ei. Ite olen Iitan suhteen kahen vaiheilla. Puudunko? Uuvunko? Vai virkistynkö? Piristyn?

Sinulla on hyvä kielipää. Onneksi olkoon! Kirjoittaisitko murrejutun :). Olisi kiva lukea.

marjukka,
arvaas miten minua joskus Iitan tarinointi väsyttää :). Niin, tai samat sanat: ei oikeesti, mutta aina ei ole aikaa etsiä sen sanatulvan takaa mitä hän ajaa takaa. Joskus omaheimoinenkin saa lajitoverinsa pään pyörälle :D.

Ansku,
hienosti tiesit mitä on etenkehanen.
Tässä savolaisia sananlaskuja, sopii kaikille etenkehasille:

* Yön kun makkoo ja päevän makkoo niin lissee ee soa mistään." -Lapinlahti

* "Hik piässä oun tehny työtä, mut sei oo tullu piästä ulos." -Sulkava

* "Minkä voet huomenna toisella tiettee, elä tie sitä tänä päevänä ite." -Iisalmi

* "Se on toesinaan jouten ja toesinaan ei tie mittää." -Kuopio

* "Sinusta eijo muuta apua kun syöt ja haiset." -Hankasalmi

* "Ei sattunna sillon kottiin kun kiirettä jaettii." -Joroinen

* "Möllöttää kun öö aapisessa." -Sonkajärvi

* "Nyhjötti kun vahinko nurkassa" -Kuopio

* "Kova tekemää, mut nurkan takana." - Rantasalmi

* "Monta on sijala vastusta kun on mua märkä ja kärsä kippee." - Savonranta


Kaanon,
kiitos kun vastaat haasteeseen :).

Ja hauska kuulla että kuulijan vastuu ja osa savolaisen jaaritellessa on ihana :). Ja ainahan voi lotkauttaa korvansa kiinni jos korvat tarvitsevat lepoa. Ja avata taas kun aukaisuttaa :).

Lastu kirjoitti...

Uuna,
kiitos sinulle hauskasta haasteesta. Savon murre on ollut ikäni iloni ja suruni, onneni, turmani, hurmani. Se juuttui lapsuudessani aivojen kielikeskukseen eikä lähtenyt sieltä pois, ei vaikka kuinka sitä työvuosinani itkin ja kitkin. Joissain tilanteissa olisi ollut välttämätöntä kätkeä juuret. Ei enää. Aikaa myöten murteista tuli hyväksytty tapa ilmaista itseään ja sanottavansa.

Iita-ystäväni on samanmoinen. Lämmittelyyn mennee usein puoli tuntia ennen kuin ensimmäinen asiantynkä paljastetaan. Ai kaaheeta. Kello raksuttaa. Ja taas menee Iitan kanssa tarinoidessa livakkaan tunti jos toinenkin. Ja puhelinlaskussa sanoillemme annetaan rahallinen arvo. Ei se meitä hiljennä. Mikä tepsisi?

Tuosta rollaattoristakin juttelimme pitkät tovit. Kuopioon on tulossa vankilan viereen (vapauden puolelle) rollaattoripuisto. Hyvä että tulee sinne, turvalliseen paikkaan - vartijat lähellä - sillä Kuopiossa varastettiin eräältä mummolta rollaattori.

Meille tulee Savon Sanomat ja luen sitä silmät sikkurassa, jotta tiedän, mitä Kuopiossa on luvassa jos sinne muutamme.

Harakka,
mukava kun sinulla ja perheelläsi on side savon murteeseen ja Kuopioon. Yhtä lailla kaikki murteet ovat viehkoja. Ihastuttavia. Mutta kieltämättä itselläni on vaikea lukea murteita, Iitaakin mieluummin kuuntelen kuin luen.

Kysyin Kuopion kaupungin virkailijalta asuntojen rakentamissuunnitelmista eri puolelle kaupunkia (muuttoamme ajatellen). Olipa hauska saada sieltä postia: savon murteella kirjoitettu lehdykäinen Kuopio, tolokun kokonen kaapunti. Kaekki tähellinen tieto omalla murteella. Jo tok. Ja kehua rätystäävät, miten Kuopio "on tärkee paekka suomalaesen kulttuurin kehityksessä. J.V. Snellman olj ärhäkimmillään Kuopijossa ollessaan ja otti ravakasti kantoo Muamiehen ystävässä, kun ensinnä olj ite sen perustanna 1844. 1880-luvun lopulla Kuopijossa korttieras monen sortin kulttuurjimmeistä. Minna Canth, Juhani Aho, Maria Jotuni, Järnefelt, von Wright, Juho Rissanen ja monta muuta.

Kannustat aina niin ihanasti. Joskus kun tulen oikein vanhaksi, kirjoitan otsikolla satavuotiaan aatoksia - ehkä silloin on aika kypsä - tai sitten juna mänj jo :)

aimarii,
kiitos omasta ja Iitan puolesta :).
Joku sanoi, että on hyvä ratkoa sanaristikoita, kryptoja ja sudokuja - tekee aivoille hyvää. Mutta erityisesti tämä tutkija kertoi miten terveellistä on lukea itselle vieraita murretekstejä. Kaikessa rauhassa, hötkyilemättä. Ehkä on niin? Vähän sama idea kuin vieraita kieliä opetellessa. Saa tiristää aivosolmuja kunnolla lukiessaan. Kai se kasvattaa myös kärsivällisyyttä:). Kiiruhda hitaasti.

Arjaanneli,
:D.

Juu, sanos muuta, mikähän sitä Iitaa vaivaa, retriittiin joutaa koko nainen - vai vihjattaisiinko puheterapeutille menoa. Entäs kielikylpyyn? Bittitaivaalla on vielä monta aukkoa täytettävänä, eihän Iitasta ole kuin promillen murto-osan tilkkeeksi sinne. Tohtisko vihjaista hänelle: anna palaa, anna tulla, kirnua mitä kirnuat, mutta tuppisuuksi älä tuu :D

Ellinoora,
pissismummo on lempparini. Menkää hyvät immeiset Ellinooran blogille tutustumaan pissimummoon ja hänen poikakaveriinsa.

arleena,
kiitos. Olet uurastanut pitkän murrejutun läpi. Iita kiittää. Itse säikähdin suoraan sanottuna kun huomasin miten pitkä tarinasta tuli - ja silti olin leikannut siitä kolmanneksen pois. Tietokoneruutu on eri asia kuin paperilta luettava juttu, sanoin hänelle, mutta kuuleeko hän. Hui hai kyllä kai mutta venkoilee kuulemastaan irti eikä sisaistä sanomaani.

Meitä sisaruksia on meljä. Kaksi puhhuu paksuva savvoo, yksi kirjakieltä - tai yleiskieltä - ja neljäs siltä ja väliltä. Minä olen meistä paksunahkaisin. Se murre joka sisälleni meni, ei lähde pois. On vaan ja myllää omia polkujaan pään sisällä. Nyt olen jo luovuttanut. Puhun mitä sattuu. Ja aina sattuu ja tapahtuu. Ja Iita Linta Marialle myös.

Piri,
haaska outella mittee tarinoo kehittelet. Kivvoo tulloo ku murretta sulloo.

Obeesia kirjoitti...

Vaikea tehtävä! Olen kyllä nuo mainitut lauseet kääntänyt vanhaan blogiini eteläpohjanmaan murteelle, mutta tarina! Saa nähdä kuinka mumman käy.

Lastu kirjoitti...

Obeesia,
kiitos kun otat haasteen vastaan. Myös eteläpohjalaista murretta jouduin opintojen myötä opettelemaan, mutta olen unohtanut sen, valitettavasti, niin kuin monen muunkin murteen. Murretarinoiden kautta on lysti treenata suomen murteita. Kun opinnoistakin on aikaa jo yli neljäkymmentä vuotta, kieli on siitä muuttunut. Murteenomainen puhekieli on päivän sana.

Sirokko kirjoitti...

Ja jotkut mokomat vielä väittää, että suomalaiset on tuppisuita, on maantiedossa vielä opittavaa ja kyliä käytävissä sillä immeisellä.
Ihan sujuvasti kuuntelen ja luen savvoo, vaikka etenkehanen menikin ohi, meillä päin ei-kehtaaminen on ujostelua.
Oli tämä vaan niin mainio juttu, että kukkahattua nostan, johan tuosta olisit vaikka kokonaisen kirjan pulauttanut.
Satarosenttista Lastua, naatittu on sydänjuuria myöten, kiitos!

Mk kirjoitti...

Kiitos haasteesta!
Tuon ilotulituksen jälkeen oma sekakieleni taitaa kuulostaa aika vaisulta.
Ihan korvissani kuulin tuon jutun puhuttuna, niin elävää kieltä että!

Lastu kirjoitti...

Sirokko,
värikylläinen on kukkahattusi, sanasi lämmittävät ja ilahduttavat ja vaikka mitä synonyymia ilosta ilmoille sinkauttavat.

Olen ollut Savossa tilaisuudessa jossa jokainen halusi puhua mutta kukaan ei kuunnella. Oli metka seurata mitä siinä tapahtui. Ei mitään. Paitsi että tuon suuren salin täytti omituinen savolainen sinfonia, sillä savon nuotti kuulsi läpi ja vaikkei sanoja erottanut, kiertelyn ja kaartelun ja matkantekkoon, matkantekkoon -meiningin tajusi. Ihmeharmoniaa hehkui porinan tuloksena. Se sukelsi ytimiin. Vähän kuin olisi ollut sanallisella linnanmäkikierroksella.

Etenkehanen ei ossoo piilotella mielihyvväänsä. Se vain hymmyilöö. Kiitos :)

Mk,
kiitos!
Minäpäs jään kuuntelemaan mitä kieljkiäryleitä - omalla murteellasi - valmistat ja huutelet sitten: syömään. Tullaan, tullaan :).

Pankin talkkari kirjoitti...

Jotenkin muuten uskon, että lennot kuopio-helsinki-välillä todella ovat niitä parhaita..ü

Sanakirjan tämän lukemiseen olisi toisinaan tarvinnut, mutta hauskaa oli!

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
oesko ollu illoo tästä:

Aena kun silimä välttää. Sisä-Savon murteen sanakirja - mieluummin mitev vuan.

Niin, lentoemäntä sanoi (ennen tiesi että olemme aikeissa muuttaa Savooon): "Jos etsitte maailman parasta paikkaa, muuttakaa Kuopioon." Hän oli nelikymppinen ja kierrellyt maailmaa ympäri kerran jos toisenkin.

No, mieluummin mitev vuan. Onhan sitä maailmassa parraita paikkoja ite kullakii vaekka missä :D

Demetrius kirjoitti...

Sujuvasti suoltaa tarinaa Iita Linta Maria, kuulijan vastuun kantaa mielellään tuota lukiessa.

isopeikko kirjoitti...

Aika viäntöä ja muutama mutka :) retkulia :)

Lastu kirjoitti...

Demetrius,
niin tekköö Iita, niin tekköö, suoltaasuoltaa, onko sulla konstia, millä sen saisi pysäytetyksi :). Olisiko savolaisille räätälöidystä verkkokurssista apua?

Isopeikko,
no nyt se sana löytyi mikä oli hävvyyksissä: retkulia! Sitä just Iitan kanssa haastelu on - voi kun tuntuu hyvältä: retkulia, retkulia :DDD

Liisa kirjoitti...

Ihan loppuun asti jaksoin lukea. Tutulta kuullostaa. Ja kiitän haasteesta.

Ilimineeraan sitteku o valamista.

Simpukka kirjoitti...

Sen vuan sanon, että veit silimissä luvin juttus tiällä kaakana ulukomaella.

Lastu kirjoitti...

Liisa,
kaeken voettaa kärsivällisyys. Ihan melekeen mutta ei kuiteskaan ehken hävettää ku tulj tuota jutun juurta niin pitkästi ettei meinanna löytävä viimestä pistettä, ei sitten millään, Iitalle, meinoon. Ei. en se minä ou, se on se Iita Linta Maria.

Mutta kiva ku out napanna huasteen murrekonttiis. Tuun lukusille.

Simpukka,
ka päevee, päevee. Mitenkä tuljkii tutina jotta jossaein päen muliamata on tolokun immeisellä tuntosarvet sojottamassa kohti savvoo ja kohta se tätä juttuva tavvoo. Eipä männy harhapoluille yritys suaha savon murre arvopaekalle ku osu just oekeeseen paekkaan elikäs Simpukan korvaan.

kaari3 kirjoitti...

Aivan ihanan kutkuttava tarina näin sunnuntaipäivän päätteeksi :D
Sataronsenttista!