perjantai 6. marraskuuta 2009
Muoti (pakinaperjantai)
Veikko on ihmeissään Ainonsa vuoksi. Ennen he elivät mökissään metsän laidalla tyytyväisinä siitä kun oli leipää ja voita ja särvintä pöydässä, maitoa lasissa, uunissa paloi tuli ja seinät ja katto pitivät huolen siitä, että lämpö kietoutui kuin peitto heidän ryppyjensä ympärille: vuodet olivat piirtäneet heidän ihoonsa karttojaan. Ikkunasta kun kurkisti ulkomaailmaan, sai nähtäväkseen pihamaan ja hyvässä lykyssä Tassu-kissan. Mutta viime aikoina Aino on ruvennut vaatimaan – se kun on kuulema niin muotia, niin muotia –, jotta puhutaan, puhutaan, ruoditaan koko elämä ja varsinkin rakkaus juurta jaksaen ja vielä senkin jälkeen kun ei jaksa sanoa sanaakaan, on mahdollista inistä ja huokailla.
Huokailla? Tyytymätönkö se on? Katselee liikaa television pusipusiohjelmia. Oppii kaikenlaista. Meillähän on kaikki hyvin.
– Nyt lähdetään kylälle, Aino sanoo yhtenä kirkkaana kesäpäivänä.
– Kylälle? Miksi? Onhan meillä vessapaperia vaikka kuinka. Ja ruokaa kasvimaalla, otettavassa vaiheessa jo. Ja lihat pakkasessa. Mikäs sulla nyt on? Koskeeko johonkin?
Ei se sano mitään, kiskoo vain Veikkoa ylös tuvan penkiltä, viskoo tämän käteen autonavaimet ja niin he mennä klönksyttävät Ladallaan pitkin metsätietä kohti avarampia maisemia ja ihmisjoukkoja.
Kylän keskellä kohoaa toimistotalo, ja sen eteen Aino pyytää Veikkoa pysäköimään myrkynvihreän Ladan.
Parisuhdeneuvontaa lukee käsin kirjoitetussa kyltissä.
– Sinne! viittoilee Aino.
Ainolta eivät sanat lopu kun hän kuvailee Teija-terapeutille Veikon puhumattomuutta. Kun Veikko on kylliksi tuijottanut saappaittensa kärkiä, hän kohottaa katseensa ja huomaa, että terapeutin kieli pyörii suussa samaan tahtiin kuin Aino kiihdyttää puhumiseensa vauhtia. Nyt Aino ajaa jo vitosvaihteella. Voi kun voisi joskus vaihtaa auton, alkaa olla Ladassa puhti poissa... mutta, ei, Ainoa en vaihtaisi vaikka mikä keijumersunainen ilmaantuisi.
– Niin, mitenkä sinä Veikko puhumattomuutesi selität? Teija virkkaa ja kärkkyy.
Veikko havahtuu autounistaan, vaistoaa, miten tukalaa on miehen olla ypöyksin kahden yksituumaisen, yhteen ja samaan suuntaan köyttä kiskovan naisen loukussa.
– Ettäkö kun en puhu. Ihan hyvin kaikki on. On lämmin mökki ja leipää ja...
– Ja ainainen hiljaisuus?
– Noku... nyt on keksittävä jotain, mitä tahansa, sen verran kiiluvaisen oloisesti vaimo ja terapeutti katsovat Veikkoa. Aivoissa on onneksi varastoa mistä ammentaa; jos ei uutta niin vanhaa.
– No, olette kai kuulleet tarinan naapurin Antista, Veikko aloittaa ja kun huomaa naisten toljottavan kysyvästi, jatkaa rohkaistuneena kuin olisi harrastanut puhelemisesta pitkäänkin.
"Antti syntyy ja kasvaa niin kuin lapset tekevät mutta aivan kaikilta osin ihmislajille ominaiset kyvyt eivät lähde liikkeelle (hienostipa sanon, ihmislajille ominaiset kyvyt...Veikko ehtii ajatella ja onnittelee itseään, jatkaa); Antti täyttää vuoden, täyttää kaksi, kolme, neljä eikä puhetta tule, ei sanaakaan lohkea suusta ulos. Kuuromykkänä häntä pidetään, sopuisana mutta vajaana.
Kesät vaihtuvat syksyn kautta talviksi, talvet kevään jälkeen kesiksi. Vuodet vierivät eteenpäin. Kesäisin niittokone ilmaantuu heinäpellon laidalle. Tulee pouta ja aika korjata heinät karjalle talteen. Rivakasti Anttikin, jo kuudentoista vanha, tarttuu hangolla heinäkasaan, pyöräyttää tupon paraiksi ja heittää olkansa yli laajassa kaaressa kohti seivästä joka ottaa niiaten vastaan heinähameen jota Antti jälkihoitaa: taputtaa hellästi jotta heinäsiskojen ja -veljien olisi hyvä kuivatella, toinen toisissaan liki, korsiaan ja varsiaan.
Monta paarmanpistoa ja heinänkuorman heilautusta myöhemmin väki kerääntyy pellon laidalle nauttimaan eväitä.
Jano on kova. Antin isä avaa piimätölkin, muljauttaa pahvisen suun huulilleen ja alkaa silmät kohotettuina kohti poutapilviä ryystää piimävirtaa sisuksiinsa. Kurkku pulputtaa klunk klunk, plumps, kuin kevätpuro.
Antti pitelee kädessään leipäkakkua, jonka päällä on paksu viipale lauantaimakkaraa, mutta hän ei avaakaan suutaan haukatakseen leipää, vaan...:
– Jätä vähä miullekkii, Antti parkaisee janoissaan isälleen jonka silmät laajenevat hämmästyksestä ja aataminomena joka äsken pomppi ylös alas juomisen tahtiin, pysähtyy.
– Antti, Antti, sinähän osaat puhua, Antti, mikset ole aiemmin sanonut mitään?
– Ei oo ollu asiaa."
Veikko katsoo Ainoa ja Teija-terapeuttia voimansa tunnossa mutta silti arasti – kummallista miten voikin tuntua yhtä aikaa siltä että on hyvin arka ja oikein voimakas. Kumpi lie totta?
Hiljaisuus kestää.
Terapeutti nuolaisee huuliaan, hymyilee Ainosta Veikkoon, Veikosta Ainoon ja silmäilee kalenteriaan: – Ehdotan, että varataan teille saman tien vuodeksi eteenpäin terapia-ajat.
Aino nyökkää innokkaana mutta Veikon suu loksahtaa auki.
Pakinaperjantai: Muoti
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
20 kommenttia:
Heh... Hauska juttu, sie sitten osaat. Tosin myönnän: samastun enemmän vaimokkeeseen tässä jutussa.
Kyllä olikin aika hieno tarina.
Mutta suomalaiset miehet ovat vaan sellasia vähäsanaisia ja jurojakin toiset.
Mutta toi Antti oli kyllä jo aikamoinen,,16 vuotta puhumatta, kun ei ollut asiaa!?
Kyllä mäkin tässä olen vaimon puolella nyt.
Siinäpä sai terapeutti hyvän rahanlähteen vuodeksi eteenpäin. Tarina sopi oikein hyvin aiheeseen muoti!
Hauska pakina! Totta sekin, että myös näissä asioissa muoti vaihtelee. Ihan niinkuin lasten kasvatuksessa: milloin on muodissa "vapaa kasvatus" (minut kasvatettiin tällä periaatteella), milloin stooalaisempi kuri (luulen, että vanhempi sisareni varttui tässä hengessä, jota hän 12 vuotta minua vanhempana yritti soveltaa - vastoin vanhempieni muuttuneita periaatteita - minuun). Välillä miesten pitää olla horjumattomia honkia, johon naisen on ihana nojata, välillä miehen pitää näyttää tunteensa ja tuskansa, itkeä ja analysoida lapsuuttaan ja parisuhdettaan. Olepa siinä sitten.
Tuollaisia ne suomalaiset miehet joskus ovat, tunteet eivät avaa puhekantoja. Olisko ne teot, jotka puhuvat.
Nyt on muotia käydä terapeutilla. Onhan se tarpeen ellei sitten käydä vain muodin vuoksi
Pidän pakinastasi paljon.
Puhuvatko miehet terapeutille?
Ainon pitäisi mennä miehensä kanssa saunan lauteille, "vihtoen viha viilenee, saunoen sappi sammuu."
Huooh!
Me naiset osataan joskus olla just tommosia.
Mitäpä sitä länkyttämään turhia, jos kerta ei oo asiaa?
Annettais ukkopahasten olla rauhassa. Kyllä ne sitten kertoo kun tilanne muuttuu, eli jos lakkaavat rakastamasta:)
Enpäs tiedä onko tuo nyt vain suomalainen erikoisuus..
Minä kyllä asetun Veikon puolelle, mitä sitä koko ajan höpisemään ja rakkauttaan ääneen toistelemaan,johan sen huomaa ja tuntee kun viitsii vähänaikaa itsekin hiljaa luottaa ja tuntea. Ongelmissakin käy yleensä niin, että vaimo vaan mököttää tai mäkättää ja mies kuumeisesti miettii mikä sitä nyt riivaa. Sitten keksitään pelastava analyysi, että päästään perille toisen ajatuksista.
No, voi siitä joskus apuakin olla, en sitä sano. Mutta usein se vain on minustakin muotivillitys. Liikaa odotuksia ja paineita parisuhteessakin.
Tarina oli upeasti kerrottu viimeiseen pisteeseen asti.
Niin kaunis alkukuva, punainen tupa ja perunamaakin varmaan siellä toisella puolella, täällä kukat kukkivat. On kaunista ja rauhallista, mitä niitä kaikkia kotkotuksia.
Minä olen ollut nuorena kova puhumaan, olen ollut kuin isäni, mutta nyt vanhemmiten minusta on tullut kuin äitini, olen hiljaa ja ajattelen vaan. Onneksi Hyräilijäkin ymmärtää, että voi olla hiljaa yhdessä, silti on hyvä. Hän hyräilee vaan, totta puhuen, puhuukin aika paljon.
Hieno tarina! Nyt on vaan vaikea päättää kumman puolelle oikein kallistuisi. Aina kun täytyy olla jotain mieltä, jonkin asian puoleen kallistua, sellaiseksi on elämä mennyt. Jospa antaisinkin Antin olla, mitä on. On jo vanhakin, olkoon rauhassa lopunkin elämäänsä.
Mutta Lastun puolella olen aina, aina ihastelen näitä tarinoita, ovat niin elävästä elämästä, että varmaan olet elänyt ja nähnytkin jotain :-)
Minäkin ihastuin tuohon alkukuvaan. Suomalaistakin suomalaisempi kesämaisema. Mahtava kertomus suomalaisesta miehestä, joka ei puhu eikä pussaa!
Hyvä tarina. Kirjoita paljon lisää tarinoita.
Pellon pientareella,
kiitos!
Ja sama tunnustus: minussa on aimo annos Ainoa varsinkin täyden kuun aikaan.
Harakka,
moni suomalainen mies on ihmeissään jos puhua pitäisi, tunteista varsinkin. Rakkaus on heillä enemmän tekoja kuin sanoja. Mitenhän Veikon käynee jos puhumista vaativaan terapiaan joutuu.- Ja Antti valitsi vaikenemisen mutta tulipa hänellekin hetki ja tarve jolloin ei auttanut kuin avata suu. - Kyllä nainen mielellään juttelee ja kuuntelee, jos ja kun mies puhuu tai oppii puhumaan. Mutta moni mies aattelee: kun vain saisi olla hiljaa, eikös niin ole hyvä ja kelpaa :)
Famu falsetissa,
sanos muuta: ehkäpä kaikki terapeutit eivät toivokaan potilaan "ihmeparannusta" ja lyhyttä terapiaa. Tietää terapeutille varmaa leipää, jos pariskunta on "vaikeana tapauksena" buukattu vuodeksi eteenpäin.
Ina,
niinpä,
onnellista elämää tavoittelevat hiivat, kohotusaineet, ovat vaihdelleet eri aikakausina. Milloin kuria, milloin vapautta.
Miehen tie kulkee välillä karskiuden ihannoimista päin, toisinaan taas pehmoilua pidetään ratkaisun avaimena, jotta liitto pysyisi lujana. Joku nainen sanoi (radiossa): ymmärrän vain miehen kyyneleitä. Murtunut mies on parasta mitä voin saada, hän jatkoi. Hm. Ei kai sentään itkua joka päivä :O. Turvallinen mies on paras, itkee tai on itkemättä :). Nojaa, toisaalta monet naiset rakastuvat renttuihin. Joten kuten sanot: ota tästä selvä. -Kerrot että myös sisko sinua kasvatti, omalla tavallaan.. Tuttua myös minulle.
arleena,
mies on verbi. Totta. Miten paljon tunnetta kätkeytyy miehen tekoihin. Ne kun saisi kirjatuksia talteen, saattaisi syntyä kaunis kertomus. Mies rakentaa linnunpöntön, nainen siitä laulelee.
Terapiaa on monenlaista. Hyvä ystävyys, kaveruus käy myös terapiasta. Psyyke on veteen piirretty viiva. Siinä läikkeessä olemme toinen toisiamme lähellä.
Kaanon,
hyvä kysymys: puhuvatko miehet terapeutille? Vähän epäilen, ettei Veikko ole halukas analysoimaan tunteitaan, mieluummin elää ja tekee ja ottaa elämän semmoisena kuin se on - myös Ainonsa. Ja kokee mielekkyyttä, hiljaista onneakin. Voiko semmoista rauhaa edes sohia?
Ehkä molempien tarpeet kohtaavat - saunan lauteilla.
Kiitos hauskasta kommentista. Saunomisen elämänohjetta on hyvä viljellä :).
Arjaanneli,
mikähän siinä on että evoluutio antoi naiselle puhumisen ”lahjan”, miehelle hiljaa olemisen taidon? Onko selitys leivän tienaamisessa? Miehen piti olla hissukseen kun saalisti keihäs kädessä hirviä tai karhuja? Johan se meni geeneihin.
Sirokko,
niin, varmaan helpommalla kumpikin pääsee, kun nauttii parisuhteessa niistä eväistä mitä on saanut saamaan. Kummempia miettimättä. Analyysissä saattaapi käydä niin, että ongelmat ruokkivat itse itseään. Kärpäsestä syntyy härkäsiä ja lumipallosta lumivyöryjä ja vaikka vähän lakaisee maton alle voi käydä niin etteivät ne siellä alakaan haista vaan unohtuvat ja on paljon kivempaa, kummallakin. No, jos ongelmat ovat isot ja tuskat oikeasti kovat, terapia voi olla hyväksi avuksi ja ratkaisun avaimeksi: ollako vai eikö olla. Mutta turhan natkutus on turmioksi. Moni on silti siinä turhan taitava ja ahkera.
Kiitos. Suu loksahti auki ilosta noin :O
Uuna,
siellä mökissään Veikko ja Aino elämäänsä elävät. Toivottavasti sopu löytyy ja molemmat saavat mitä kaipaavat. Kun Veikko harvakseltaan sanoo sanan, parhaimmillaan kaksi, Aino tulee aina vain autuammaaksi. Kypsyy kohtaamispisteitä, ja jos oikein ihanasti käy, huumori laukkaa paikalle ja sen tehoa ei kaada mikään. Juu, vaikea olla jommankumman puolta kun on kummankin puolta – vuorotellen. Ymmärrän Veikkoa, ymmärrän Ainoa. Ja ymmärrän sinua, sillä onhan tämä blogiystävyys aivan hurjan ihastuttava tapa nähdä maailmaa mitä erilaisimmissa valoissa. Uutta luovaa päivää!
pssst
Tässä Veikossa ja Ainossa on aika paljon mukana appivanhempiani ;). Anoppi siunaili sus siunatkoon –huudahduksilla, mikä risti on jos mies ei puhua pukahda – ja opetti sen vuoksi tarmokkaasti hiljaista poikaansa puhumaan. Ei hän suulas ole, mutta juuri sopiva ;)
marjukka,
kiitos. Kukalta voi kysyä: rakastaa, ei rakasta; samaa kyselee Aino Veikoltaan ja kun ei oikein selvää saa, raahaa terapeutille ;). Mutta ehkä Ainon kannattaa uskoa että rakkaus se siivittää kun mies tekee ja touhuaa.
isopeikko,
kiitos kannustuksesta. Lupaan, sen teen. On niin monta tarinaa jo tulollaan ;).
Tarinassa on paljon totuutta. Tavallinen arki on joissain perheissä noin, toisissa toisinpäin, ehkä tasankin voi olla ja osat vuorottelevat.
Kehittelit hienon pakinan, suorastaan kutkuttavan, jota lukiessa ilman muuta ajatteli, mites nää on asiat omassa huushollissa.
Ehkäpä perhesuhdeterapeutit pystyvät jolloinkin solmuja avaamaan, ehkä liian usein vain keräävät rahat pois.
Piti kirjoittaa tietenkin parisuhdeterapeutit...
aimarii,
niin, ja joskus käy siten että kun liitto vanhenee, vuoropuhelijoiden osat vaihtuvat. Hiljainen käy puheliammaaksi, puhelias hiljaisemmaksi.
Ja näinkin:
sanattomuudessa "puhutaankin" paljon ja hyviä asioita. Ennen piti vakuutella sanoilla, nyt hyvällä hiljaisuudella.
*
Pakinassa voi kärjistää. Tai laukoa totuuksia. Tai olla väärässä. Mutta joka tapauksessa olen kuullut tapauksista joissa terapeutti jarrutti potilaan paranemista, väitti ettei tämä voi voida hyvin vaan terapian on jatkuttava.
Hyvin kiinnostava kirjoitus .
Temperamentit voivat olla erilaisia, mutta puolisoiden tulisi ottaa huomioon toistensa tarpeet. On varmaankin raskasta olla "radiona", jota toinen kuuntelee jos kuuntelee.
Miehen puhumattomuus voi olla myös vallankäyttöä. Puhumaton mies voi olla kuin synkkä pilvi, joka leijuu perheen yllä.
Anna Amnell,
niin, puhumattomuutta voi verrata autiomaahan. Jano on näännyttävä jos puolisoiden välillä ei puhe virtaa. Kuullun ymmärtäminen on tärkeää paitsi koulussa kieliä opiskellessa, yhtä lailla myös avioliitossa puolisoiden kesken, missä molempien tarpeet tulee ottaa huomioon. Lopulta se poikii yhteistä hyvää. Rakkaus on toinen toisensa tarpeiden kunnioittamista, niiden tyydyttämistä.
Minuun kolahti heti tuo uusi määritelmä: Mies on verbi.
Vuodet ovat auttaneet siihen, että vaatimuksia on entistä vähemmän, onnellisuutta ehkä vastaavasti entistä enemmän. Olkoot ihmiset sellaisia kuin ovat. Hyvällä voi syntyä yhteinen kieli. Se on sanoja ja tekoja ja niiden ymmärtämistä. Vuorotahdissa.
mm,
nuorena sitä on ehdoton niin monissa asioissa, rakkauden vaateissaankin; vanhemmiten moni "lempeytyy" eikä enää ole kiukkuisesti pukemassa puolisoaan mieleiseensä muottiin. Naisella on suu, jota käyttää, miehellä kädet ja teot joilla rakkauttaan näyttää:)
Lähetä kommentti