torstai 25. marraskuuta 2010

helleraja on +25°




edit  JIÄN JA VEEN RAJA nolla


Kallavesj, Kallavesj, suarines ja salamines 26.11.2010 kello 14.01

Ottoo napsaotin kuvan jiätyvästä Kallaveistä just ikkääsä. Kuva on tuore ku just pyyvystetty ahven.  Selällä laeneet vielä liplattelloo mutta jiän raja lähestyy avovettä ku mualimanloppu. Ei vaeninkaan,  ei se ou mikkää mualimanloppu - vaekka murisookii ku karhu äkkeissään. Vuan en minä pelekee jiätyvän järven selekee. Jiäpeite tulloo ajallaan niin ku pittääki jotta piäsis kalakansa tuas pilikille.

Sinne meinoon minnäe  repun kanssa männä kuhan jiä kantaa, luvan antaa. Mittää en siitä taetaanlajista tiijjä (vielä, toim. huom.)  mutta eipä  Savvoon palluumuuttajoo opettelemasta mikkää estä jos en vua ite harroo vastaan. Enkä hyvvee oo ennenkään kaehtana. Jotenka suunmukkaeselta näättää tulevaisuus tiällä, Savon syvänmaeilla (asiaankuuluvalla kalamiehen ja -naesen nöyryyvellä sanottuna). Näeinnikkäästi.

Ja 26.11. editin  jäläkeen tulloo uus edit eli tännään 27.11.2010 Kallavesj jiäty lissee, kahtokee vaekka.  Kohta syntyy jiäsilta suareen. Kenen lie suar, en tiijjä. Soma kuitennii on. Suurentakkee kuvvoo jos kehtootta. En minä komenna, minä vuan ehotan.

edit
 27.11.2010


edit
28.11.2010 auringonnousu
järvi on yön aikana jäätynyt


edit
29.11.2010 kello 12.12:
pakkanen peittelee järveä yhä tiukempaan syleilyynsä

22 kommenttia:

pappilan mummo kirjoitti...

Mutta joulupukki on erehtynyt nyt kyllä kuukaudesta täysin

arleena kirjoitti...

Minäkin katsoin, että hikihän noissa vetimissä tulee.

Mutta rajat ne on lämpötiloillakin. Siis kuka alemmas tai ylemmäs yltää.

Arjaanneli kirjoitti...

Pukki parkaa hikoiluttaa
Sukii partaa
Oikoo tukkaa
Tässä on nyt jotain vikaa
Tarttis saada pika pikaa
Selvyys tähän pulmaan hassuun
Nimi väärä tällättynä massuun!

Jos en kovast valehtele,
Zetor on tuo vem ja pele!

Melita kirjoitti...

Hauska ja erilainen !

Ruska kirjoitti...

:D Nuissa asteissa tekee viimeistään mieli riisua naamari ja päästä eroon parrasta sekä tonttulakista. Aika sitkeä pukki kuvassa :)

Kissapelakuu kirjoitti...

Hellerajaa rikottiinkin kesällä ihan urakalla!
Löytyykin paljon erilaisia rajoja haastevastauksissa.
- Arjaannelin zetorivale on joulupukkivaletta pienempi...

aimarii kirjoitti...

Voi Joulupukki sinun kanssas, olet seonnut kesä-ja talviaikojen kanssa vissiin perusteellisesti. Dementiaako?
Mutta rajoissa löytyy loistavasti!

kaanon kirjoitti...

Joulupukilla taisi tulla lämpöraja vastaan?
Hui, onpas Sodankylässä ollut kylmä, kun tämä täällä pikkupakkasillakin värjöttelee.

Lastu kirjoitti...

pappilan mummo,
arvaas, hämmästyinkö kun keskellä kirkasta kesäpäivää tämän ilmestyksen näin. Silmälasia piti pyyhkiä kaksi kertaa ja allakankin kaivoin käs'laakusta esille. Ja kameran. Mitään ei sanonut tuo tonttu tai pukki, kun kysyin: mitä missä milloin. Ja ennen kaikkea: miksi nyt?

arleena,
sanos muuta, vetimet ovat jouluiset mutta vehreys kuin keskikesän suvessa. Ota tästä maailmanmenosta enää selvä :D. Onneksi sentään Ilmatieteen laitos tekee tilastoja, joihin voinee luottaa.

Arjanneli,
kiitos aivan mahtavasta runosa. Noin vain sen ponkaisit. Onko tuo Valmetti vai Zetori, siihen vastaa pehtoori: sepäs onkin traktori :D.

Arvoitus on auki siihen asti kunnes syyvvään jouluhauki.

Melita,
kiitos. Joulu ja kesä, siinä ne, rajapyykit.

Ruska,
voi vitsi, vaivaakohan joulupukkia masokismi kun keskellä kesää työvaatteisiinsa sonnustautuu :D. Tai sitten hän harjoittelee helteellä 24.12. päivää varten. On aika hommeli kiertää yhdessä illassa ympäri maapallon, kynttilöiden kuumaassa loisteessa, kovassa kiireessä.

Kissapelakuu,
ai eikö traktori olekaan se vaan se :D. Suomen lippuko paljastaa traktorin nimen vai jokin muu :D. Mutta ilmeisesti se on kuitenkin eräs joulupukin menopeleistä. On hänellä niin monenlaiset metsän korpipaikat osoitelistassaan, että tulee milloin savupiipusta, milloin taivaan halki poroilla, hiihtäenkin olen nähnyt saapuvan - lahjasäkki selässään. Ja nyt Zetorilla eiku... siis Valmetilla eiku... ;)

aimarii,
arvasit:D. Olen aina vastustanut kellojen siirtoa ja kun se hetki tulee (tuli taas tänäkin vuonna), siirrän kelloa koko ajan päiväpäivältä taaksepäin ja nyt olen jo nopsana tyttönä harppien kesässä ja kuumuudessa. Tuli vain tuo joulupukki vastaan sekoittamaan hienoa systeemiäni. Tolkuttaa kalenterista ja joulukiireistä. Että pitäis ottaa ajasta vaarin. Mitä se sillä tarkoittaa :D.

kaanon,
jaa-a, oliskos kuva otettukin päiväntasaajalta? Tai Australiasta? Nyt tuli ajatusten helikopterimallille käyttöä.

Joo, tilastot sanovat, jotta Sodankylä on hrrrh-kylmä paikka. Paitsi kesällä, elokuvajuhlien aikaan.

Taina kirjoitti...

Heh,pukille on tullut helleraja eteen,mites se nyt näin pääsi käymään:D..Ompas siellä kova pakkanen täällä on sellainen-10 astetta:)Mukavaa viikonloppua♥

Pankin talkkari kirjoitti...

Se on pukeuduttava pukiksi kun siltä tuntuu eikä silloin katsota almanakkoja.

JOuluihmisiä ü

Hellettä ei kesällä meillä näkynyt, ihmekös tuo, kun te taisitte viedä kaiken ü

Lastu kirjoitti...

Tansku,
samat ihmetyksen tunteet minullekin tuli kun pukin tai tonttuko lie, kesällä traktorin(sa) vieressä näin. Hälle piti tuoda paljon kirkasta kaivovettä, ennen kuin hyräytti traktorinsa käyntiin, vilkutti ja meni ties minne. Kaiketi Korvatunturille.

Pakkasta on ja se on mukavaa. Hyvää joulun odotusta sinulle myös!

Pankin talkkari,
taidat olla selvänäkijä :). Pukuleikistä oli kyse. Hellepäivän huumaa. Tämä nuori herra löysi vintin kätköstä joulun rekvisiitat. Selitä siinä sitten joulupukkitarinaa ja Korvatunturisatuja isoksi kasvaneelle pojalle joka asettui Petteri Punakuonon viereen joulukuvaukseen :).

Herttinen: eikä teillä ollutkaan kuuma kesä? Tavallaan lohdullista. Luin Ilmatieteen laitoksen sivuilta: "Tänään ilmakehän kasvihuonekaasupitoisuudet olivat jälleen korkeampia kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa." Mutta ei menetä toivoa, eihän.

Harakka kirjoitti...

Joulupukki on lähtenyt tarpeeksi ajoissa liikkeelle, että varmasti ehtii kaikkien luona käydä, hi hii!
Sulla on tuolla alempana hienoja kirjotuksia, joita pikkuhiljaa lueskelen, ja tuntuu tosi hienoilta, sä osaat sen kirjoittamisen lahjankin niin tosi hyvin!

Liisa kirjoitti...

Kuva soppii kuin nappi silimää nykyisen maabrändäyksen aikaa.

Elää mee liia aikasee sinne jiälle kokkeiloo... :)

Lastu kirjoitti...

Harakka,
joulupukki on vissiin käynyt jossain koulutuksessa missä on opetettu ajanhallintaa, kun tohkeissaan harjoittelee tulevia työtehtäviään keskellä kesää.

Kiitos kannustuksesta, se ilahduttaa "pikku-Lastun" mieltä.

Liisa,
totta, suomalainen itsetunto on silmien edessä, kauniissa järvimaisemassa. Siinä se :). Ja kun viereen kohoaa Martti Ahtisaaren koulu, luulisi, että olo olisi kuin Suomen hulmuavalla lipulla. Jospa se brändi ryömii meikäläiseenkin, joka välillä maan matoseksi itsensä tuntee. Kumma juttu mutta tosi. Se itsetunto. Ei pysy koko ajan plussalla. Onneksi edes välillä :)

Itsesuojeluvaisto on onneksi tallella. Jäätä on kiva katsella vaan ei vielä astella.

Demetrius kirjoitti...

Järven jäätymistä seuraa yhtä innolla joka syksy, niin kuvissa kuin luonnossa, ja minä kyllä kävin jo vähän kävelemässäkin ja tuuralla koereikiä tökkimässä. Ensi viikkoon jää verkkojenlasku, mutta tulee tästä kuitenkin varhaisin talvikalastuskauden aloitus miesmuistiin.

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Aivan ihana kuvasarja. Kiitos!

Lastu kirjoitti...

Demetrius,
totta, jäätymistä on huikeaa seurata - ja kuunnella. Mielikuvamatkoja teen veden pinnan alle ja näen ahvenet jotka pitäisi saada pataan, mieli niitä niin tekee. Seuraan kiinnostuksella sinun retkiäsi ja opiksi otan. Liekö talviverkkokalastus kovinkin vaikeaa... Pilkkimisellä taidan aloittaa. Tai sitten vain puhun lämpimikseni. Ei kai nyt niin sentään. Hyviä kalastusreissuja sulle!

tanssiva harmaa pantteri,
kiitos.
Aamu paljasti mitä yön aikana on tapahtunut. Eilen vielä laineet loiskivat viimassa, mutta jäätymisen raja veti jääpeitettä yhä laajemmalle ja vesiaukkoa yhä pienemmälle alueelle ja tänään edessä aukeaa valkoinen tasanko.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis on - jäällä tai ilman - etenkin kun on kuvassa molemmat. En tiedä miksi olen jääkammoinen, siis minulla on heikonjäänkammo. Luulen kaikkia jäitä heikoiksi. Minä en mene jäälle, mutta mene sinä ihmeessä. On se varmaan jännää.

Ina kirjoitti...

Hieno kuvasarja. Jäätymistä on ihana seurata päivästä päivään - ja sitten taas jäiden lähtöä keväällä.

Vaan kylläpä on komeat maisemat - en voi kuin huokailla ihastuksesta!

Kutuharju kirjoitti...

Voi miten hienoo katsoa kuva kuvalta, miten se vesi vaihtaa olomuotoaan ihan silmissä. Jokohan nyt on niin tukevaa jäätä, että kehtoo jo ämpärille istahtaa pilikkimmöö (tuo vika meni varmaan väärin, mutta uusien kielten opettelu on kuulemma hyvää aivojumppaa). Ja hyvän vastaparin löysit jäälle, huh hellettä! Hauska kuva, poika ja pörisevä peli.
Rajapintaa löytyy.

Lastu kirjoitti...

Leijonainen,
hienoa, sinulla on kehittynyt hyvä itsesuojeluvaisto. Totta puhuen minuakin kammottaa tallustaa saareen vajaan kilometrin matka (mantereen venepaikalta saaren rantaan perille). Kun rupean ajattelemaan syvänteitä jalkojeni alla ja välissä "vain" jonkinmoinen jääpeite, niin - käännän ajatukset johonkin muuhun.

Ina,
kiitos.
Kuvia jakamalla voi levittää maisemaansa silmien iloksi muillekin. Nyt vain ikkunat jäätyvät, koneellisessa ilmanvaihdossa on jotain vikaa, mutta kuvata voi täyden maisemallisen kun ikkunan avaa tai menee parvekkeelle kamera kaverinaan.

Kutuharju,
tännään on tuas yhä niin nätti ilima, että mänin parvekkeelle ja nappasin kuvan, sama maisema työntyy blogiin kuva kuvalta mutta se ei jätä rauhaan. Muistan kuinka töissä eräs mummo toi matkalaukullisen valokuviaan pelargoniastaan, toivoi että niistä kuvista olisi tehty kirja Mummon pelargonia.

Voi kun mummo eläisi ja pitäisi blogia.

Kuvan "joulupukki" lupasi tulla jouluksi tänne veden partaalle ja pilkkiä kalat järvestä ruokapöytään. Mutta ensin kalastuksen teoriatunnille :)