mustaa ja valkoista: oi kuusipuu
*
PS Aiheesta toiseen: jouluterveiset myös Australiasta:
2 lanttua
vettä, suolaa
2 dl kermaa
2 rkl korppujauhoja
150 g voita
2 munaa
1 - 1 1/2 dl siirappia
suolaa
valko- tai mustapippuria
pinnalle korppujauhoja
1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä lohkot pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
2. Survo lantut. Lisää joukkoon kermassa liotetut korppujauhot, pehmeä voi ja kevyesti vatkatut munat. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla.
3.Kaada seos uuninkestävään pataan tai vuokaan. Tee pintaan ristiviillos ja ripottele päälle vähän korppujauhoja. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa parisen tuntia.
*
PS Aiheesta toiseen: jouluterveiset myös Australiasta:
kukkivan eucalyptuksen ikuisti tytär
*
PS 2 Vielä yksi oi kuusipuu -kuva ynnä kylkiäinen, tällä erää Kuopion torilta.
klik
PS 3 Tekisi mieleni vielä etsiä kuusikuvia, mutta lanttulootan teko odottaa. Tässä ohje. Sen parempaa lanttulaatikkoa saa hakea. Uskallan kehua koska ohje on naapurin (ajalta jolloin asuimme Helsingissä) ja olen syönyt tätä maailman parasta lanttulaatikkoa ähkyyn asti koko vuosikymmenten kestäneen naapuruuden ajan. Hän antoi omatekemänsä laatikon meille aina joululahjaksi, mutta kun muutimme Kuopioon, pyysin reseptin ja jaan sen tässä nyt kaikille.
Essu vyötäisille, kapusta käteen, musiikki täysille ja hommiin:
KERMAISEN PEHMEÄ LANTTULAATIKKO
vettä, suolaa
2 dl kermaa
2 rkl korppujauhoja
150 g voita
2 munaa
1 - 1 1/2 dl siirappia
suolaa
valko- tai mustapippuria
pinnalle korppujauhoja
1. Kuori ja paloittele lantut. Keitä lohkot pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.
2. Survo lantut. Lisää joukkoon kermassa liotetut korppujauhot, pehmeä voi ja kevyesti vatkatut munat. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla.
3.Kaada seos uuninkestävään pataan tai vuokaan. Tee pintaan ristiviillos ja ripottele päälle vähän korppujauhoja. Kypsennä laatikkoa 175-asteisessa uunissa parisen tuntia.
HYVIKSI HAVAITTUJA KÄYTÄNTÖJÄ:
1. Voin määrää olen vähentänyt, olen käyttänyt ehkä n. 100 g. 2. Muistaakseni olen aina käyttänyt kuohukermaa. 3. Siirappia olen käyttänyt n. 1 1/2 dl
4. Olen aina käyttänyt jauhettua valkopippuria, en mustapippuria.
- Kannattaa maistella seosta ennen vuokaan kaatamista, että saa lanttulaatikkoon mieleisensä maun!
5. Kannattaa jättää vuokaan jonkin verran kuohumisvaraa! (Minun seokseni on aina ollut niin löysää, että enpä juuri ole saanut syntymään näkyvää ristiviillosta.)
1. Voin määrää olen vähentänyt, olen käyttänyt ehkä n. 100 g. 2. Muistaakseni olen aina käyttänyt kuohukermaa. 3. Siirappia olen käyttänyt n. 1 1/2 dl
4. Olen aina käyttänyt jauhettua valkopippuria, en mustapippuria.
- Kannattaa maistella seosta ennen vuokaan kaatamista, että saa lanttulaatikkoon mieleisensä maun!
5. Kannattaa jättää vuokaan jonkin verran kuohumisvaraa! (Minun seokseni on aina ollut niin löysää, että enpä juuri ole saanut syntymään näkyvää ristiviillosta.)
12 kommenttia:
Onpas komea joulukuusimetsä ja kaunis joulueucalyptus...
ja mielenkiintoinen joulutori.
Oi kuusipuu ei kuviesi kuusista enää voi paremmaksi tulla. Todella hienot.
Ruuhkahan Kuopion torilla näyttää olevat, lentokone ja väkimäärä pakkautuneena komean kuusen katveeseen.
Lanttulaatikko kuulosta erittäin hyvältä, jospa tekisin tuolla ohjeella tänä jouluna, vaikka olen vannottanut itseäni, että en laatikoita tee. Mutta voihan sitä yhden tehdä.
Oi mikä metsikkö,todella hienot kuvat:)laatikoita en oo vielä tehnyt,mut kerkee vielä.:D,hieno eucalyptus..Iloista joulun odotusta♥
Lanttuloota on tehty joten ehkä ens jouluna.
Kapusta kädessä laulelen ja toivottelen sinulle ja perheellesi oikein hyvää ja rauhallista joulua!
Komiat on kuuset ja Kuopion tori taitaa toimia lentokenttänäkin:)
Komeat kuuset. Torillakin, vaikka en oikein pidä niistä väriään muuttavista pallokoristeista.
Laitanpa kirjanmerkin tästä lanttulaatikko-ohjeestasi. Tällä erää teen vain porkkana- ja perunalaatikot.
ihania luomukuusia!
Ja kiitos Lastu lanttulaatikon ohjeesta.
Aion huomenna paistaa, taidanpa ottaa sinun ohjeesi..
Ihania Joulun odotuspäiviä!
Uljaat ovat kuusesi niin metsässä kuin torillakin.
Liekö Austraalian joulupuuna tuo eugalyptus?
Lanttulootasi ohje muistutta pitkälti samanlaiselta, kuin olen usein tehnyt- nytkin jo. Pikku lisäyksenä minun ohjeessani on vielä desin verran makeaa omenasosetta. A vot!
Jylhän näköisiä kuusia lumipuvussaan.
Lanttulaatikosta tulee takuulla hyvää reseptisi mukaan tehtynä. Meidän joulupöydässämme minä vain taidan olla ainut lanttulaatikon ystävä joten tyydyn tuunaamaan Saarioisten laatikkoa.
Demetrius,
kuusipuut alkavat olla miehen iässä. Kuva on joiden vuosien takaa. Ikuistin varmuuden vuoksi: jospa lumijoulut ovat taakse jäänyttä elämää tulevaisuudessa :). Jo vain erehdyin.
arleena,
Kuopion tori väittää mahtipontisesti olevansa mualiman napa. Sinne änkeävät kaikki, niin hävittäjät, joulukuuset ja ihmiset pienet ja isot.
Tein tuon lanttulaatikon ja maistelin. Voin suositella! Ainakin oma makuaistini hyrähti käyntiin ja tahtoo lisää tätä herkkua.
Tansku,
kiitos samoin sinulle: joulua ihanaa toivotan.
kaanon,
kapustaa voi välillä kopauttaa pöytään, antaa musiikille tahtia samalla kun ahertaa jouluherkkuja. Kiitos samoin sinulle, paljon hyvää jouluusi toivotan!
Tapsu,
hävittäjä tuli Karjalan lennostosta Kuopion torille; sitä sai ihmetellä itsenäisyyspäivänä. Me ihmettelemme sitä yllin kyllin mökkisaaressa, minkä yllä nämä meluhirvitykset halkovat ilmaa ja särkevät korvia pitkin kesää.
Liisa,
myös minä jotenkin vierastan mahtikuusen pömpöösipalloja. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän kaipaan luonnonmukaisuutta - kaikessa. Niin "koristelussa", ruuassa, ihmissuhteissa.
Voin kehua tuota ohjetta. Tein ja maistoin. Niin on makiaa ja hyvää, että vie kielen mennessään. On pidätteleminen etten ahnehdi sitä ennen aikojaan.
hanne,
hyvää ja maistuvaa joulua myös sinulle! Ja kiitos - samoin kuin kaikille blogiystäville - tästä vuodesta!
aimarii,
Australian eucalyptus - liekö joulupuu. Hyvä kysymys. Tytär saattaa tietää.
Oijoi, ihanuus: omenasosetta laitan minäkin kun seuraavan kerran tätä lootaa teen. Aavistan että sopii hyvin täydentämään makusinfoniaa. Kiitos vinkistä :).
Ina,
nämä kuuset kasvavat Etelä-Karjalassa. Olimme siellä eräänä jouluna ja ihastuin luonnon tarjoamaan kuusikoristeluun.
Sinäkin olet lanttulaatikon ystävä kuten minä. Ja mieheni ei taas sitä pidä, maistelee ruokalusikallisen verran, minä vuorostani kahmin lautaselle "lapioittain" - ja ahmin. No, ehkä muut ruokavieraat tulevat jaolle mukaan joten ihan itse en saa tätä omia :D.
Kauniit kuuset ritirinnan.
Kiitos lanttulaatikon ohjeesta (söin silmilläni), vaikka meillä ei sellaista voikaan syödä, vain pelkistetty malli...
pappilan mummo,
kiitos!
Silmillään syöminen onkin terveellistä. Söin lanttulaatikkoa, kinkkua ja suklaata ynnä muuta kystä kyllin, niin että piti heristellä vaakaa, onko se mennyt rikki, kun näyttää kiloja kertyneen yli neljä muutamissa päivissä. Mutta oi ei, totta ne lukemat ovat.
Lähetä kommentti