sunnuntai 5. joulukuuta 2010

no ei ainakaan kalakukko

 
Tytär, jos on silimäs nyt aaki, ni sulepa noppeesti.

Vaikka pyrin irti kaupallisen joulun houkutuksista ja annan lahjaksi mieluummin vuohen tai polkupyörän kehitysmaihin kuin  tavarataivaalle uuden keinovaloisen sputnikin, en silti voinut  vastustaa kiusausta lähettää Australiaan tyttärelle lahjoo sommoo kun yhen ihanuuvven näin, Kuopijo mielessäin.





Jonotan pääpostissa aikani. Vuoronumeroni kilahtaa ja tulen pussukan ja valmiiksi kirjoitetun  osoitelapun kanssa kassalle.

- Päevee.
- Päevee.
- Pitkä matka on pussukalla eissä.
- Niin on.
- Kukas siellä assuu, onko ihan olemassa vae käämässä?
- Tyttö. Oma tyttö. Olemassa on, aenae viis vuotta ellei enempikkii.
- Mittee se siellä tekköö?
- Suojeloo. Luontoo suojelee. Siellä ja tiällä ja missä millonnii.
- Se on hyvä se. Mutta tiijjät varmaan, ettei Australijjaan sua mitä tahhaasa lähettee? Ne on hirmu tarkkoja siitä mittee ulukopuolelta tulloo.
- Enpä ou tuota tiennä. Mittee sinne ei sua postittoo? kysyn ja puristan pussukkaa rintaani vasten. - Ei tiällä aenakaa kalakukkoo ou, vaekka mielj tekis mauliman paras herkku Aastraalijjaan lennättee, huastelen ja postivirkaeilija hymmyilöö sitä hymyvä mikä kalakukon tykkeejältä irtoo jo pelekän sanan voemalla. Muikkukko. Kyllä meitä naarattaa. Jos jolloonnii sittäe, mutta ei nyt, ei.

Nyt männään ytimiin. Asijaan.

- Tässä on lista kielletyistä jutuista; luehha kaekassa raohassa. On tässä aekoo hyvinnii ku monta kassoo on helisemässä.

Ja minähän luen:

maakohtaiset erityisehdot

Australiaan ei saa lähettää seuraavia tuotteita:

raha,
rahajäljitelmät,
käytetyt vuodevaatteet,
täyttämättömät tai puutteellisesti täytetyt kauppalaskut,
aseet tai aseita muistuttavat esineet ja niiden osat mukaan lukien asejäljennökset ja rekvisiitta,
arvopaperit,
matkashekit
platina, kulta tai hopea valmistettuna tai valmistamattomana
jalokivet, korut sekä muut arvoesineet.

Lahjat Alle 200 AUD (noin 110 EUR) arvoiset lähetykset ovat tullivapaita, merkitään "Unsolicited gift".

rajoitukset

Kaikki Australiaan saapuvat postilähetykset läpivalaistaan, osa alistetaan jälkikoirien tutkittaviksi ja osa tutkitaan käsin. Australian viranomaisten (www.aqis.gov.au) tuontilupa vaaditaan seuraaville tuotteille:

kaikki liha- ja lihatuotteet,
kaikki munaa, meijerituotteita tai lihaa sisältävät ruokapakkaukset ml. nuudelit,
tuoreet hedelmät ja vihannekset,
maito- ja meijerituotteet ml. voi,
juusto ja majoneesi,
siemenet,
multa ja kasvit,
lohi ja taimen tuoreena ja kuivattuna,
pavut tuoreina ja kuivattuina,
ei-kaupallisesti pakatut kuivatut hedelmät ja pähkinät,
hedelmä- ja vihanneslaatikoihin pakatut tavarat.

LUOVUTTAMINEN VAIN VASTAANOTTAJALLE HENKILÖKOHTAISESTI: Sallittu kirjatuille kirjeille, joihin on liitetty saantitodistus. Merkintätapa: "For delivery to the addressee in person."

- Ihan tiällä pussukassa on vuan tyynyliina. Puhas.


kuva

Sinne mänj, ja perille tulloo tytölle kuha lahjapuketti läpivalaistaan ja mitenkä vielä tutkitaan, en tiijjä. Hyvvee matkoo ja jouluva. Ja makkeita öetä.

PS Tyttö, ethän lukena? Etkä varmana nähny  kuvvoo, ethän. Jännee on ku joulu tulloo.

12 kommenttia:

hanne virtauksesta kirjoitti...

Ihana postaus Lastu..
Varmaan tyttö ei lukennu..

Ihanaa huomista it-juhlaa sinulle halauksin..

Ina kirjoitti...

Tarkkaa touhua on joululahjan lähettäminen Australiaan. Kaikki lihatuotteet on kielletty, mutta kaloista vain lohi ja taimen. Muikkukukon saisikin siis nähtävästi lähettää ja ahvenkukonkin. Mikäköhän logiikka siinä on takana?

Hauskan joulukahjan joka tapauksessa olet keksinyt: tytär saa kallistaa päänsä Kuopion torille - jos oikein ymmärsin. Kauniita unia!

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa joku vuosi sitten kun ne tornit siellä ameriikassa tuhoontu ja kaikki oli varpeellaan nuihen terroristien taotta, laiton veljelle paketin, kellon. Kellossa oli patteri paikollaan. Postissa sanoin että ei siinä paketissa ole pommia vaikka siitä tikitys kuluu. Ei kuitenkaan tarvinnu pakettia purkaa ja patteria poistaa.
Jokkaisella mualla ne omat siäntösä ja tyynyliina sangen kuopiolainen.:)

Ruska kirjoitti...

No ei tosiaankaan ollut kalakukko, vaan tosi hauska lahja - ja käyttämätön ihan :) Hauska postaus. Jäi kummiskin hieman kiusaamaan, että jos kummiskin kalakukon panisit sinne asti lentämään, niin mihin kohtaan se laskeutuisi ja mitä sille sitten kävisi. Voisi olla aika erikoinen ilmestys jollekin ulkomaan virkailijalle.

arleena kirjoitti...

Olipas siellä tarkka lista. Mutta lienee niin, että pelätään pommeja, tuholaisia, tauteja, väärää rahaa jne. Apunako ovat nämä rajoitukset ?

Maanosista toiseen pääsevät kaikesta huolimatta monet myrkyt ja saasteet, pommien lähettäminen on jopa mahdollista, kuten viimeaikoina on huomattu.

Tässä sitten pieni ihminen isoissa rattaissa pyörii ja ihmettelee.

Hyvin sait paketin lähtemään ja perille jouluksi.

Hyvää itsenäisyyspäivää sinne.

Sirokko kirjoitti...

Malttoikohan tyttö sulkea silmänsä, kyllä kai.Ja kohta näkee varmasti makeita unia Kuopiosta.
Ihan mukavasti siellä kulmilla posti palvelee, ei turhaan hötkyillä ja hoputeta.

Taina kirjoitti...

Kyllä paketti varmasti ehtii jouluksi perille,ei malttanu tytär olla kurkkimatta,varmaankaan.:D,mutta pääasia et ehtii perille jouluksi.Se on hyvä,että on tarkka lista,koskaan ei tiiä,vaikka ois paketissa pommi,huui,mutta tarkkana pittää olla.

Simpukka kirjoitti...

Mahtavan lahjan tyttärellesi löysit. Myytiinkö niitä hallissa? Hallin myymälästä olen usein tuomisia Ranskaan löytänyt.
Kun menin aikoinaan sisareni luokse Australiaan, piti lähes kaikki tuomiset jättää lentoasemalla roskakoriin tarkastajien määräyksestä. Sinne jäivät sisaren miehen kaipaamat kabanossit ja meetvurstit, joihin oli Suomessa käydessään ihastunut.

Demetrius kirjoitti...

Olpa hyvä et se ol puhas, muute se ois voinu jäähä austraalia tullimiehii taukotuppaa =)

sorvatar.vuodatus.net kirjoitti...

Hyvä, että oli puhas, heh. Tarkkaa on.

Mk kirjoitti...

Voi, tuommoista pavelua pitäisi saada jokaisessa postissa.
Vaan taitaapa täällä etelämpänä olla jonossakin kiireellisempiä, eivät taitaisi osata kuitenkaan sitä arvostaa.
Vaan tuo lahjaidea on tosiaan hyvä.

Lastu kirjoitti...

hanne,
kiitos. Toivon, ettei tyttö tiedä äitinsä lahjasta mitään. Vielä :).
Kiitos itsenäisyyspäivän toivotuksesta. Hyvin meni Kuopiossa, juhlallista oli ja kaunista.

Ina,
postin sivuilta voi tsekata mitä eri maihin saa lähettää. Törmäsin taas uuteen asiaan - ja logiikasta en ymmärrä mitään. Voi kun kaikissa määräyksissä olisi selonteko, missä kerrottaisiin syy kieltoihin. Sammuttaisi tiedonjanoani. Tyttäreni ehkä valaisee Australian käytännön jahka kysyn häneltä.

Vanhat Kuopion kuvat suovat hyvät unet, niin toivon. 1900-luvun alussa isovanhempani (isän puolelta) tulivat Kuopioon: toinen Savonlinnasta, toinen Parikkalasta.

oman onnen seppä,
hyvä kun sait tikittävän kellon matkaan Amerikkaan :). On varmaan niin, että postivirkailijoiden tulee epäillä kaikkea ja kaikkia. Siksi kiellettyjen tavaroiden lista on pitkä ja kuinkahan pitkäksi vielä venyykään, aikaa myöten. Oi, voi.

Ruska,
loihditpa kivan kuvan silmiini: australialainen tullimies avaamassa muikkukukkoa ja silmät levenevät lautasiksi: mikä tämä on?

arleena,
niinpä, ilmasiltaa voidaan vahtia mutta ei kylliksi. Jo siitepölyt lentelevät keväisin Keski-Euroopasta kiusaamaan allergikkoja saati pahemmat, ihmisen aiheuttamat saasteet. Ydinlaskeumat niistä pahimpia.
Kiitos toivotuksesta! Itsenäisyyspäivää vietimme seuraamalla livenä valtakunnallista paraatia Kuopiossa. Toivon, että sinunkin itsenäisyyspäiväsi oli hyvä.

Sirokko,
sanotaan, että savolainen "kuolee" uteliaisuuteen jos ei saa tietää sen minkä haluaa tietää. Postipaketit joissa on salaisuuksia, ovat usein ylivoimaisen mieltä kiihottavia. Postissa Savossa saattaapi kulua aikaa. Mutta niin apteekissakin. Nyt kun muutin Kuopioon, varaan joka asioimiseen tupla-ajan. Kyllä kannattaa :D.

Tansku,
niin, ennen sitä pelättiin postin tuomia laskuja, nyt maailmalla saa pelätä kaikenmaailman pernaruttokirjeitä sun muita. Siksi kai nämä kieltolistat on laadittu.
Niin, onkohan tyttö malttanut olla lukematta postaukseni:D.

Simpukka,
kiitos.
Tyynyliinan ostin torin kulmalla olevan liiketalon (missä Suomalainen kirjakauppa on) kaupasta, missä myydään käsintehtyjä tuotteita, nyt en muista tuon liikkeen nimeä. Koska olin tyynyliinan jo lähettänyt matkaan ja kirjoitin jutun sen jälkeen, napsin kuvan netistä: linkki löytyy kuvan alta :).

Sinullakin "jännä" kokemus siitä mitä Australiaan voi viedä tuomisina, mitä ei. Oppia ikä kaikki. Mikähän mahtaa olla syynä, ettei ulkoa tuotuja lihavalmisteita suosita? Eikä lohta jne. Silmiäni pyörittelen. Ehkä saan vastauksia kun kylliksi kyselen. No voi harmi, että herkut menivät roskiin.

Demetrius,
sanos muuta, puhas onneks tyynynpiällinen olj, ja selloffaaniin kiäritty (apuav, oisko suanu), ympärillä kultasta nyöriä ja rusetti. Kaonis kiäre kaoniin kuvan ympärillä. Luulis että kelepoo australialaesen tullimiehen silimille ja piästää mänemään sinne minne sen osotin.

sorvatar,
:)
Tuossa virallisessa kieltolistassa on 'käytetyt vuodevaatteet'. Kirppujako ne pelkäävät vai mitä…

Mk,
totta, ei ollut kiireestä tuolla postivirkailijalla tietoakaan. Eikä minulla. Onneksi noita palvelupisteitä oli käytössä useita eikä joka luukulla ollut yhtä hanakoita juttelijoita kuin tämä virkailija ja minä. Ja tuntuivat jonottajat kuuntelevan korva höröllä. Ehkä se oli opetustuokio kaikille :).