lauantai 24. joulukuuta 2011

soutelijan unelma on toteutunut






Vuosikymmenten haave on toteutunut. Kuuselan veneveistämön mestari veisti pyynnöstäni savolaisen soutuveneen pienoismallin, jossa kaaripuut, tuhdot, airot, kokka, mela, hankaimet, kaarevuus ovat juuri niin kuin savolaisessa puuveneessä olla pitää, kohdallaan. Mittasuhde on 1:10.

Kannoin veneen veistämöltä hellästi kotiimme. Kokoa sillä on saman verran kuin pienellä  vastasyntyneellä vauvalla.  Nyt en saa tästä maailmaan syntyneestä, kauan kaivatusta kapalolapsesta, silmiäni irti.

Joulu voi tulla. Ja uusi vuosi. Savolainen soutuvene kuljettaa soutelijaa eteenpäin myrskyssä ja tyvenessä. Ehkä jonain päivänä pienoismallin isoveli, 4.6-metrinen savolainen puusoutuvene, rantautuu jälleen saarelleni - niin kuin kauan sitten, lapsuudessani.


Yön hetkinä sitä kun kahtelen,
näen pinnalla monet varjot veen.
Tämän järven Luoja loe itelleen,
mutt’ anto sen asukkaelle Kallaveen.
 

Anja Karttunen

 *

Hyviä  souteluja  bloggaajille tänään, huomenna, ensi vuonna :)

Alkukirjaimet: PUUvene

26 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Viehättävä joululahja

Joulun iloa sinulle!

Kiiris kirjoitti...

Oi, nyt se on valmis! Ja niin kaunis, niin kaunis. Upeaa käsityötä.
Voin tuoksutella puun tuoksun, voin kuvitella laineen liplatuksen, airojen kirahduksen, voin kuvitella kokan kolahduksen saaren rantakallioon....
Menen vielä ihastelemaan.

Joulun tunnelmaa sinulle Lastu.

hanne virtauksesta kirjoitti...

ihana lahja!

Joulurauhaa teille!

kaanon kirjoitti...

Onpa sulavalinjainen vene.
Lempeitä vetoja tyynessä ja myrskyssä toivoopi Kaanon!

Ina kirjoitti...

Voi miten kaunis! Hyvin paljon samannäköinen vene meilläkin aikoinaan oli.Joka kevät sitä kitattiin ja lakattiin, kunnes lopulta aika ajoi sen ohi ja vene tarjosi viimeisen palveluksensa juhannuskokossa.
Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta!

Nenunen kirjoitti...

Onpas komee pienois vene. Hyvää ja Rauhaisaa Joulun seutua:)

Piri kirjoitti...

Kannatti uskoa joulun ihmeeseen. Vene on sinulle annettu. Ei aikaakaan, kun tunnet, miten naru kiristyy sormen ympärillä.

Jouluiloa!

isopeikko kirjoitti...

Taitaa olla aika ainutlaatuinen juttu. Oivaltavaa :)

Liplatus kirjoitti...

Kaunis kuin koru.

Hyvänolon Joulunaikaa Sinulle!

Harakka kirjoitti...

Voi, kun ihanan lahjan saitkin, onneksi ehti valmistua vielä jouluksi sulle!
Siinä veneessä onkin sulle paljon muistoja lapsuudestasi, mikä onkin hieno asia, siinä viihtyy niin mieli kuin sielukin, kun sitä saat katsella siellä kotonasi.
Rauhaisaa Joulunaikaa sulle ja perheellesi!

Lastu kirjoitti...

Marjatta,
kiitos. Vene tulvii hymyä :).
Jouluiloa ja uuden vuoden onnea myös sinulle!

Kiirepakolainen,
ilo kuulla että viivähdät veneen luona pitkään ja näet ja kuulet miten se elää, mitä meille kertoo.

Pienoismalli on venemestarin taidonnäyte. Jorma Kuusela jatkaa isänsä työtä perinneveneiden veistäjänä. Isänsä veisti omalle isälleni savolaisen perinneveneen 1950-luvun alussa; nyt hänen poikansa veisti minulle tämän pienoismallin.

Hyvää loppuvuotta ja uutta ihanuutta... :)

hanne,
totta, ihana on pienoismalli. Venemestari tekee sille vielä jalustan. Jos haluan pitää venettä jalustalla, etsin sille paikan kotimme seinältä. Ikkunasta näkyy Kallavesi, joten vene on luontevassa ympäristössä. Mieli kohoaa aina kun pienoismallia ja sitä kautta saarielämää (jonne talvisinkin kaipaan) kuvittelen. No, nyt on kokka jo kohti kesää.

Hyvää loppuvuotta - ja tulevaa - myös sinulle.

kaanon,
airon lapa on veistetty aaltoja myötäileväksi. Hyvä on soutajan soudella, kaloja vedestä noudella. Mielikuvissa nyt - mutta ehkä jonain päivänä toteutuneena - pienoismalli kasvaa oikeaksi savolaiseksi puuveneeksi, sitä sitten hoivailisin keväisin, kesäisin ja syksyisin ja talvisin lepoon nukuttaisin.

Hyvää tapania ja onnellista uutta vuotta :).

Ina,
savolaisella soutuveneellä on monta tarinaa, kuten sinunkin veneelläsi. Uljas on ollut veneesi taival: lopussa roihahtaa tuli ja lämmittää, tunnelman herättää. Vene ja vesi ja tunne ovat aina liki toinen toisiaan. Perinteiden voimaa!

Hienoa tapania ja ihanaa uutta vuotta!

Nenunen,
pienoismallit ihastuttavat. Olen ollut aina pienoismallien ystävä. Ja nyt näen, että vuosikymmeniä "vaivannut" haave on kokenut päivänvalon.

Hyvää tapaninpäivää, loppuvuotta ja uutta myös sinulle!

Piri,
hih, mielessäni jo näen itseni saaren rantavesissä venettä perässäni vetämässä. Nyt pitää miettiä millaisen narun kokan silmukkaan pujotan. Olisi kiva kehitellä tuhdolle (tai soutajan paikalle) nukke istumaan. Perässä voisi olla peränpitäjä. Ja entä piskuiset kalaverkot, ne kuuluvat ilman muuta kuvioon. Oi, tästä tulee rekvisiittaideoita vaikka millä mitoin.

Kiitos toivotuksesta! Iloa tapanina ja uutena vuotena myös sinulle!

Isopeikko,
totta, ainutlaatuinen maailmankaikkeudessa lie pienoinen soutuveneeni, niin suurella pieteetillä mestari on sen veistänyt. Kaaripuut sai taivutetuksi kuumassa höyryssä ja niidenkin lukumäärä on tismalleen sama kuin varsinaisessa, isossa veneessä. Jorma Kuusela aikoo istuttaa pienoisveneeseen veneveistämön logon, signeerauksen.
Hyvää tapaninpäivää, ei huolen häivää :). Ja onnellista uutta vuotta!

Liplatus,
kiitos, vene on helmeni, kaulakoruni, rannerenkaani, kristallikruununi - ja vielä enemmän: ylitse niidenkin, sillä niin suuri on veneiloni.

Kiitos samoin sinulle: joulun iloa! Onnellista uuden vuoden taikaa!



Harakka,
lapsuuden elämykset, ne syvimmät, seuraavat meitä elämämme aikana ja joskus tulee vaihe, että haluaa toteuttaa unelmat. Palasin lapsuuteni saarelle, toteutin kauan muhineen haaveeni, sain pienoisveneen, joka keinuttaa tien rantavesiin kuin silloin ennen, kuusikymmentä vuotta sitten. Kohtaan pienen tytön veneleikeissään.

Hyvää tapaninpäivää, loppuvuotta, uutta vuotta sinulle ja kaikille bloggaajile :)

mm kirjoitti...

Olin jo miettinyt muunneltua Leinoa tähän kommenttiini, kun huomasin, että se sinulla jo näkyikin. Laitan sen silti ja lisään seuraavankin säkeen:
"Hyvä on soutajan soudella,
kun ystävä häll on myötä."

Hyvää Tapania!

Lastu kirjoitti...

mm,
kiitos. Miten kauniin runon esität, menee suoraan sydämeeni :).

Runon opettelen ulkoa, täydellä tunteella.

Niin.

"Hyvä on soutajan soudella,
kun ystävä häll on myötä."

***
Kiitos myös toivotuksesta! Hyvää tänään ja tulevaisuudessa myös sinulle toivotan.

Mk kirjoitti...

Kaunis kuin mikä, kyllä tuon kanssa sopii muistojen aallokossa soudella.
Ja mikä parasta, uusia syntyy vanaveteen koko ajan.

Nautinnollista loppuvuotta!

Lastu kirjoitti...

Mk,
ihana ajatus: muistojen kautta soutelemaan kohti uusia muistoja. Ilmankos laitoin profiiliini 'alakseni': soutelija ja huopaaja. Nyt on keinuttamassa vene sieltä kaukaa, takaa, joka vie kauas eteen. Kiitos.

Hyvää loppuvuotta ja uutta!

(PS En pääse vuodatuksen blogeihin...)

Kutuharju kirjoitti...

Kaanis, kaanis! Niin ihastuttava. Luulin ensin että sinulla on siellä olohuoneessa kuusen alla täysmittainen soutuvene, niin suurelta se näyttää, mutta pöydällähän se taisi olla, joten ei voikaan olla jätti. Mutta miten tarkat yksityiskohdat, puun syyt näkyvissä, niin täydellinen.
Ihania mielikuvavenematkoja soudellen ja suudellen :)

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
ihanasti sanot: soudellen ja suudellen :).

Kun soutelen, muistan joka aironvedolla, olipa vastassa tyrsky tai myrsky tai peilityyni: sou-del-len ja suu-del-len... jo vain matka taittuu :).

Pienoismalli on 46 cm pitkä. "Oikea" puuvene, minkä Kuuselan veneveistämö käsityönä valmistaa, on 460 cm pitkä. Jorma Kuusela kertoi tarkasti, kuinka hän tämän pienoismallin valmsti. Kaaripuut mm. sai höyrystämällä suoraa puuta kyllin pitkään.

Lopputulosta hän uitti muuripadassa. Hyvin pysyi vene pinnalla. Veneessä on kaikki, kaikki niin kuin oikeaoppisessa savolaisessa puuveneessä.

Meillä on kylpyamme. Taidankin tästä lähteä leikkimään veneelläni taas :).

Aalloissa kuin aalloissa hyviä souturetkiä sinulle!

Simpukka kirjoitti...

Katselen kaunista puuvenettäsi ja Kallaveden näkymää. Mieleen tulee kuopiolaisen Anja Karttusen ”värssyilyä”-kirjasta säe kotijärvestä:
”Yön hetkinä sitä kun kahtelen,
näen pinnalla monet varjot veen.
Tämän järven Luoja loe itelleen,
mutt’ anto sen asukkaelle Kallaveen”.

Lastu kirjoitti...

Simpukka,
ei voi olla totta, vaan on se! Telepatia toimii.

Anja Karttusen runoja uattelin venneen perässä (leikisti) melloissaen. Kiitos. On maailma ihmeellinen paekka ellee ja elämä kulukee läpi, milloen soutamalla, milloen melomalla, milloen mielikuvilla huvittelemalla :).

Terveisiä Kallavein rannoelta ja hyvvee uutta vuotta!

Lastu kirjoitti...

Simpukka,
liitin Anja Karttusen runon postaukseeni. Kiitos :)

Nohna kirjoitti...

Ai, miten kaunis pikkuvene!

Lastu kirjoitti...

Nohna,
kiitos. Myös minua venonen kiehtoo joka päivä, katseeni hyväilee sitä... ja vie kohti ulappaa, saarta.

Ruska kirjoitti...

Niin kaunis vene :D Onneksi olkoon. Sinulla on ollut kiva unelma ja nyt on jotain hyvin konkreettista muistuttamassa paljosta tärkeästä.

Vene näyttää kuvissa aika pieneltä, mutta kuvauksesi mukaan taitaa olla ihan reilun kokoinen. Kiehtova esinen minunkin mielessäni. Pistää hymyilyttämään :)

Lastu kirjoitti...

Ruska,
miten iso ilo onkaan ottaa vastaan sinutkin pienoisveneen äärelle. Pituutta sillä on 46 cm. Tartu sinä melaan, minä soudan. Vai haluatko soutaa ja minä pidän perää. Minne päin mennään? Hip hei, kohti uutta vuotta. Toivotaan, että siellä on paljon valoa ja iloa.

Ruska kirjoitti...

Vuorotellen soutaen ja perää pitäen uuteen vuoteen :)
Oikein rikasta ja antoisaa ja Sinulle parasta tulevaa vuotta toivottelen!!!

Lastu kirjoitti...

Ruska,
oi kiitos toivotuksista. Pärjätään. Luovitaan. Soudellaan. Sinnitellään. Hihkaistaan. Toivotaan. Iloitaan. PS Just nyt on huolta lapsesta mutta heiluttelen peukkuja...