sunnuntai 19. helmikuuta 2012

105 julmaa päivää


Talvisota kesti 105 päivää, ja siinä kaatui tai katosi noin 27 000 ja haavoittui 44 000 suomalaissotilasta. Sota päättyi 13. maaliskuuta 1940.



11 kommenttia:

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Olet taitava sanailija. Katselin nyt pidemmän aikaa blogistasi vanhempiakin juttuja. Tosi monipuolinen ja tunteitakin herättävä blogi. Kiva, että olen löytänyt tänne :)

arleena kirjoitti...

Hyvä vastaus haasteeseen.
Näistä on hyvä muistuttaa, että osaisimme antaa itsenäisyydellemme kuuluvan arvon.

pappilan mummo kirjoitti...

Juuri eilen juttelin kaatuneiden muistopäivästä kanttorin kanssa - sitähän vietetään toukokuussa...

Lastu kirjoitti...

Tylsä Mörökölli,
oi kiitos. Bloggailu on keskinäistä jakamista. Toinen toistemme luona annamme ja saamme.

Kiitos Tylsän Mörököllin blogista!

arleena,
sisareni, joka on syntynyt vuonna 1940, olisi tahtonut tietää paljon varhaislapsuudestaan, mutta ei ole enää elossa heitä, joilta kysyä ja jotka kertoisivat. Vanhempamme aika lailla vaikenivat noista vaikeista ajoista. Itse synnyin 1946. Rauha oli tullut, mutta niin paljon oli rikkoutunut.

Itsenäisyys, rauha, on "kultaakin kalliimpaa".

pappilan mummo,
kaatuneiden muistopäivää on tärkeää viettää. Kunpa muistaisi olla joka päivä kiitollinen rauhasta.

Sota on käsittämätöntä raatelua.

Piri kirjoitti...

Hieno vastaus. Talvisodan päivistä 6.3.1940 oli erityisen raskas äitini kotipitäjässä Rantasalmella. Silloin Laatokan Petäjäsaaressa kuoli 46 rantasalmelaista. Kaikki tuo yhden päivän aikana. Aivan käsittämätöntä. Ilmankos mummoni puheessa ennen vanhaan tuon tuosta vilahti sanat "kuatu talavisovassa".

aiamrii kirjoitti...

Ollaan nähty tuo 105 samoin ajatuksin. Itsenäisyytemme on ollut meille kallis, se vaati raskaan hinnan. Joskus nykyaikana tulee mieleen, onko se jo niin itsestäänselvyys, ettei osata täysin arvostaa.

aimarii kirjoitti...

Hupsista vaan tuo kirjoitusvirhe paholainen.

Tiina Linkama kirjoitti...

Minä mutustelin sanaa ja lukua 105 aamulla ääneen ja eiköhän mies heti sanonut, että talvisota kesti tuon 105. päivää. Kovat päivät olivat ja monille jäivät ne viimeiset päivät myös kokematta.

Savu kirjoitti...

Historia on aina ajankohtaista!

caijsa kirjoitti...

Hieno, ajatuksia herättävä vastaus haasteeseen.

Lastu kirjoitti...

Piri,
lukujen 6.3.1940 ja 46 edessä hiljennyn. -Talvisotaa kesti 105 päivää ja vähän ennen tuon sodan loppumista tuli Rantasalmelle suruviestejä (yhdeltä ainoalta taistelupäivältä), joiden synnyttämän tuskan määrän voi vain aavistaa.

aimarii,
usein käy niin, että kun taistelu on ohi, sen tahtoo unohtaa. Sotaan osallistuneet tekevät sen tietoisesti, ja sodan jälkeen syntyneet saattavat pitää rauhaa itsestään selvänä. Kuitenkin trauma olisi purettava. On hyvä, että on olemassa muistomerkkejä niin sodasta kuin rauhasta.

Tiina,
totta, haasteet ovat välillä 'haastavia' eikä heti tule mieleen, millä kuvalla vastaisi. Oikein vaikea inspissana antaa mitä erilaisimpia vastauksia, se hyvä puoli haastesanan (numeron) haasteellisuudessa on.

Savu,
niin, kuollutta historiaa ei ole olemassakaan. Mikähän historian aikakausi on ollut kaikkein 'kaunein' ihmisen elää? Semmoista historian kudontaa toivoisi tulevaisuuden varalle.

caijsa,
kiitos.

Asuin lapsena ja nuorena Kuopion sankaripuiston äärellä ja näin joka päivä ristit, muistopatsaan ja laatat. Niitä en unohda.