perjantai 16. tammikuuta 2009

hätä


Oletko joskus tuntenut olevasi väärässä paikassa väärään aikaan? Olet, niinpä niin, ihmiset ovat siellä ja täällä samanlaisia.

Kaislalla on onnea: hän saa tehdä työtä, mistä pitää. Tietokirjaosastolla hän esilukee mitä Suuri Tietokirjailija on saanut aikaiseksi ja antaa palautetta palavalla sydämellä: kriittisesti mutta rakentaen. Jonain päivänä tulee eteen hetki: käsikirjoitus (joka tällä erää koskee luonnonlääkintää ’kyllä kansa tietää’) on valmis ja Suuri Tietokirjailija tulee luovuttamaan sen Kaislalle kaukaa maan korvesta. On juhlan hetki ja paikka.

Niin, työtään Kaisla rakastaa, mutta ei siihen liittyvää satunnaista edustamista ravontolailtoineen.

Hänellä on töissä yllään pitkä flanellinen mekko, tummat takapuoleen asti ulottuvat letit, meikittömät vaan eivät leikittömät kasvot (ei kai Kaisla vaan naureskele työelämän muotokuvioille, pistää miettimään).

Kirjallinen johtaja on hienovaraisesti (lue: suoraan) vihjannut, että Kaislan tulee olla illalla pukeutunut muuhun kuin ruudukkaiseen flanellimekkoon, kun syöttää (lue: liehakoi ja innostaa) Suurta Tietokirjailijaa. Kahdestaan, luottamuksen ilmapiirissä.

Kaisla tekee niin kuin ’leipä’ käskee: kiskoo naama mutkalla vartensa koristeeksi komeron perältä päivänvaloon Diorin luomuksen ja ripustaa kaulalleen kahleet, helmet niin säihkyvät. Hipaisee punaa huuliinsa. Jos hänen aivonsa kuvattaisiin, kävisi ilmi, että puna hehkuu lohkossa, missä tunteet pitävät majaa ja kertoisi: ahistaa mennä ravinteliin hienoissa hepeneissä teeskentelemään. Missä muualla tahansa hän ottaisi vastaan Suuren Tietokirjailijan tulevan bestsellerin, vaikka lantalassa, mutta ei paikassa, missä elostellaan vaihtokauppaan perustuvilla hymyillä, pidetään peliä. Mutta pakko mennä, koska käsikirjoituksen valmistuminen on kirjailijalle huippuhetki.

Valkoinen pöytäliina, kynttilänliekki, pehmeä musiikki... ravintolailta etenee. Suuri Tietokirjailija jutustella mutustelee asiasta ja asian vierestä, viini välkkyy puheessa ja uskoutumisen aste kohoaa. Kaisla johdattelee kirjailijaa herutusasemalle, sillä firma pakottaa häntä lypsämään kirjailijalta lisäälisää sanoja, ajatuksia, käsikirjoituksia - myyntiä. Kaisla ideoi seuraavaa hanketta Suuren Tietokirjailijan pään menoksi ja hän, Suuri Toteuttaja, syttyy jälleen kerran: mikään ei ole mahdotonta ja se mitä ei ole keksitty ujuttaa kirjan kansien väliin, keksitään viimeistään nyt.

Kaislan itselleen asettama kiintiö, kaksi lasillista punaviiniä, on täynnä ja hän vilkuilee salaa kelloa. Kunpa pääsisi jo kotiin nukkumaan. Huomenna on edessä tiivis flanellimekkotyöpäivä, ja se kiehtoo enemmän kuin hanhenmaksa ja tryffelisienet; ostereitakin Suuri Tietokirjailija vielä tilaa kustantajan piikkiin ja pullollisen samppanjaa. Kaislan mielestä ilta on jo vastannut tarkoitustaan, mutta kirjailija on vasta ottamassa vauhtia.

Vihdoin. Valomerkki
–Voi, joko nyt, huokaisee Suuri Tietokirjailija.
– Voi, joko nyt, valehtelee Kaisla, säestää ja tekohymyilee.

Kaisla huolehtii, niin kuin ohjeistus on, päihtyneen Potentiaalin hotellin ala-aulaan asti, vilkuttaa hei hei, halaa ja palaa takaisin taksiin joka odottaa Klaus Kurjen edessä, mutisee osoitteen ja vaipuu pehmeässä keinunnassa uneen.

Sairaalan ovet avautuvat itsekseen. Sekuntiakaan ei ole tuhlattavaksi. Kaisla keikkuu paareilla kirkkaassa valomeressä: apu ja armahdus on valmiina ottamaan vastaan hädän. Valkotakkiarmeija lähestyy.

Kaislan silmät rävähtävät auki. Hän pongahtaa paareilla istumaan. Suorakulma on ryhdikäs (näkisipä taannoinen tiukkapipo jumppamaikka hänet nyt). Mitä ihmettä on tapahtunut? Miksi minä olen täällä, Meilahdessa?

Taksikuski, joka on toimittanut Kaislan sairaalaan, tekee lähtöä mutta ehtii selvittää: – Ennen kuin retkahditte penkille, sanoitte hätä ja mutisitte 112 ja koska olin lähellä sairaalaa, toin teidät suoraan ensiapupoliklinikalle. Arvelen sydäntä... mutta katsokoot tohtorit.

– Voi taivahan kynttilät, minulla oli pissahätä (ja on muuten vieläkin). Jos mutisin niin mutisin osoitteeni Mannerheimintie 112 vai jaksoinko sanoa vain numeron 112 ja kadunnimi unohtui, en muista kun oon niin väsynyt ja kaikkeni antanut tänä iltana firman ja kansanlääkinnän eteen suomalaisten luku- ja tiedonnälän tyydyttämiseksi. Nyt haluan kotiin ja vessaan ja nukkumaan, kiitos ja kuulemiin ja terve, Kaisla on kiukkuinen kuin kotoaan karannut kärpäslätkällä ahdisteltu kärpänen, hyppää paareilta jaloilleen ja marssii sairaalan ovesta (jotka toistamiseen avautuvat itsekseen) ulos.

Lasku hätänumero 112:n väärinkäytöstä lankeaa työnantajalle, joka tämän koommin siirtää Kaislan pois edustustehtävistä. Päivätyönsä hän saa pitää.

Olla oikealla paikalla oikeaan aikaan on osa onnea.


Pakinaperjantai: 112 (huom. se ei ole pakinaperjantain puhelinnumero).

17 kommenttia:

Inkivääri kirjoitti...

Hätä kuin hätä - hieno, hauska ja ajatuksia herättävä kirjoitus siitä mikä on tärkeää ja mikä on todella tärkeää...

Anonyymi kirjoitti...

Hauska hätä! Huumorihöystöinen, mutta taustalla oli varmaankin paljon toten pohjautuvaa.

Samaa mieltä, kuin Kaisla, hitsi vie nuo vastentahtoiset edustamiset. No, itselläni toki vain hieman kokemusta, mutta ei sovi minulle.

Anonyymi kirjoitti...

Niin ihanasti on taas lastut lennelleet, että... :D Totta ja tarua, vakavuutta ja huumoria sopivan herkullisessa suhteessa! Kiitos.

isopeikko kirjoitti...

Siinäpä vasta oli huomaavainen taksikuski. Ei tuhlannut aikaa vaan toimi ja vei asiakkaan sinne minne tämä ymmärsi sanoa. Mukava tarina.

Anonyymi kirjoitti...

Oi, oi miten tuttua, mutta paljon paremmin kerrottua kuin itse osaisin. Tätä oli hykerryttävä lukea :D

arleena kirjoitti...

Näin voi käydä kahden viinilasillisen ja shampanjapullolisen jälkeen.
Oma vaikutuksensa on tietysti "kyllä kansa tietää"-teoksen tietokirjailijan vetoavalla persoonalla.

Onneksi taksi huomasi missä mennään (melkei) ja pelasti tilanteen ajan tasalle tästä puuduttavasta edustustilaisuudesta.
Taksimiehet ovat taitavia.

Hauska pakina.

Harakka kirjoitti...

Olipa hauska tarina!
Joutua nyt sairaalaan pissahädän vuoksi, mutta sanotaanhan, että hätä ei lue lakia, vaikka tämä nyt vahingossa vähän niinkuin tapahtuikin.
Mutta oli hymyyn vetävä kertomus, oli hauska ja kiva lukea! Kiitos taas lastu hyvästä kertomuksestasi! Näitä on aina ilo lukea.

utukka kirjoitti...

Kerrassaan mainio tarina. Tuo hyvin esiin myös ammatin varjopuolet (?)
"Hädässä taksikuski tutaan"

Anonyymi kirjoitti...

Oho, mikä hätä! Vaikka hätä oli kyllä koko ajan, kun joutui olemaan muuta mitä on. Sellaista on monen työssä.

Olipa taitavasti kirjoitettu, väkisin tulee mieleen, että kokemuksen syvää rintaääntä oli nyt mukana, tai ainakin läheltä nähtyä. Hyvällä mielikuvituksellakin sinä kyllä selviät, sen tiedän.

Kuitenkin kaikitenkin uskottava ja hauska kirjoitus, joka piti pihdeissään yllättävään loppun asti.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin kuvasit pakkopullaedustamista. Noita tilaisuuksia, joissa jokainen vetää roolia, pitkästyy ja louskuttaa "ulkopuolella hampaiden". Tämä on äitini sanonta, jota hän käytti kun joku puhui muuta kuin mitä todellisuudessa tarkoitti.

Pakinassasi on hyvä, dramaattinen yllätys ja lopussa vapauttava vastakäänne. Kaiken kaikkiaan mainio juttu!

Lastu kirjoitti...

Inkivääri,
kiitos.
Miten tärkeää on olla toimimatta vastoin luontoaan - jos se vain on työelämässä mahdollista. Toiset ovat kuin kala vedessä (nauttivatkin) edustamisesta, toisille 'kristallikruunujen alla karkelointi' on ajautumista kauhistuksen kanahäkkiin. Meitä on niin moneen junaan :)

aimarii,
"Kaislan" tuntien nyökkään: vaikea pitää oma pokka pokkurointia katsellessa ja auta armias, jos joutuisi käskytettynä vielä siihen liemeen. Edustamaan. Ei menisi enää helpolla läpi ;)

Ruska,
ole hyvä, sinä luonnonlapsi, tunturin tyttö :)

Isopeikko,
taksikuskeilla on näköalapaikka osoitteisiin jos minkälaisiin – ja elämään monenkirjavaan.

Kutuharju,

ajatushyppy:
naisen vahvasta lemmestä kertoo ao. suomalainen kansanruno (Goethe piti sitä maailman kauneimpana rakkausrunona ja saksansi intohimon - suositusta runosta on 157 toisintoa). Voisiko runon istuttaa kuvaamaan työn sisältöä, silloin kun se parhainta on :)

Jos mun tuttuni tulisi,
ennen nähtyni näkyisi,
sille kättä kääppäjäisin,
vaikk ois käärme kämmenpäässä,
sille suuta suikkajaisin,
vaikk ois suu suden veressä,
sille kaulahan kapuisin,
vaikk ois kalma kaulaluilla;
vielä vierehen menisin,
vaikk ois vierus verta täynnä.

Ei koira karvoistaan pääse eikä sanojen rakastaja ja sen parissa työskentelevä intohimostaan, oli mitä oli. Tai on.

arleena,
totta,
samppanja kuplii ja tietokirjailijan ja Kaislan päästä poikii illan mittaan lisää ja lisää ideoita. Melkein Kaisla unohtaa vastustaa ravintolaa. Koskaan ei pidä sanoa ei kosaan :D

Mutta kotona paras. KOTONA :) (Tein taas eilen blogisi reseptin perusteella yhden ruuan - kuinka maistuikaan hyvältä.)

harakka,
niinpä, ja iso hätä on eri kuin pikkuhätä :)
PS
Meille lapsille varoiteltiin, ettei apua saa turhan päiten uimareissuilla huutaa (vaikka naapurinpoika kuinka räiskisi vettä silmille ;). Avunhuuto on syytä jättää tositarpeeseen, ettei se kärsi inflaatiota.

Utukka,
kiitos ;).
Niin, yksi tykkää olla esillä, paistatella auringossa, toinen tekee mieluummin työtään varjossa ja hiljaisuudessa.

Opettajan ammattikaan ei kaikille sovi, vaikka kuinka olisi tiedollisesti pätevä.

Uuna,
kiitos.

Vaikea on työskennellä vastoin syvintä luontoaan. Aikansa varmaan kuka vain voi toimia itseään vastaan, mutta aikaa myöten seinä saattaa tulla vastaan. Esim. sisäänpäinkääntynyt mietiskelijä kärsii jatkuvasta kontaktivirrasta. Eräs lääkäri kertoi syyn, miksi hakeutui mieluummin tieteen kuin ihmisten pariin kliinikoksi. Hän sanoi, että on ihmisten kohtaamisessa niin kehno, että potilaat kärsisivät vastaanotolla. Ihailtavasti hän suuntautui sinne minne veri vetää.

"Tunne itsesi" on tärkeä tienviitta, jonka mukaan voi työelämässä suunnistaa eteenpäin omannäköisille vihreille niityille. Kunpa itsensä kuunteleminen työelämässä vain olisi jokaiselle mahdollista.
PS
Pakinan Kaislassa on minulle jotain "hämmentävän" ;) tuttua, myönnän.

Ina,
miten osuvasti äitisi kuvasikaan pakkopullaedustamista - "louskuttaa ulkopuolella hampaiden" :D. Onko niin, että toiset saavat edustamisen kyvyn jo äidinmaidosta, temperamenttinsa osana, toiset eivät tahdo edustaa milloinkaan – eivät vaikka kykenisivat, jos vain tahtoisivat. Jokin haraa vastaan kuin luonnonvoima.

SusuPetal kirjoitti...

Huh, onneksi ei tarvinnut enää edustaa!
Hauska.

Lastu kirjoitti...

SusuPetal,
sen kunniaksi voisi mennä vaikka ravintolaan ja pitää juhlat ;D

Anonyymi kirjoitti...

Toiset nyt vain kotiutuvat flanelliin, toiset silkkiin ja satiiniin.
Onneksi on vara valita.
Muutakin kuin ostereita ja hanhen maksaa.

Noro-viruksen jälkeen tähän hätään oli erityisen helppo eläytyä.

Lastu kirjoitti...

Mk,
niin, onneksi voi valita kummalle puolelle kallistuu ja on mahdollista - toivottavasti jokaisella - vaikuttaa siihen, ettei tarvitse syödä, pukeutua eikä työskennellä vastoin syvintä olemustaan eikä arvojaan. On luonnonmaailmoita ja tekomaailmoita.

Norovirus on viheliäinen. Onneksi olet jo tolpillasi. Yhä parempaa vointia toivotan!

Allyalias kirjoitti...

Pääasia, että Kaisla pääsi sellaiseen laitokseen, jossa on paljon vessoja (ja usein ihan tilavia ja siistejäkin vielä). Minusta taksikuskin olisi pitänyt olla tässä tilanteessa huomattavasti valistuneempi. Olikohan kenties ihan aloitteleva tapaus...

Lastu kirjoitti...

Allyalias,
hih, jo vain elämänonni on suhteessa vessoihin ja tarpeisiin, frekvenssiin. Mitä enempi sitä parempi.

Taksikuski oli ehkä "onnellinen" kun sai luovuttaa simahtaneen asiakkaansa toisten hoiviin. Joskus on koettu sairaalan portilla ihmeheräämisiä ja -parantumisia. Kaisla löysi herättyään ketterät jalkansa nopeammin kuin mitä valkotakit ehtivät tarrata kiinni.