keskiviikko 14. tammikuuta 2009

ideatori on avattu

Työssäni eräänä tehtävänäni oli hoidella henkilöstöltä tulleita ideoita ja viedä niitä eteenpäin päättäjille.

Työvuodet ovat ohi, mutta huomaan, että pellepelottomuus on osa luontoani. Mies on onneksi tästä vain iloinen; hän nauttii, jos voi ideoitani – seulonnan jälkeen – konkreettisesti toteuttaa.

idea 1 ”maitokärryt”

Mietintämyssystämme ovat ulostulollaan kärryt, joiden avulla keräämme saaren risuja ja kuljetamme rangat ja vitsat uudisraivaajapolkuja pitkin kohti määränpäätä, polttopuuvarastoa. Risujen kerääminen paljaan taivaan alla, tuulessa tai tyynellä, helteellä tai pakkasella, aiheuttaa takuulla mielentyhjennys- ja nirvanakohtauksia, joita ihminen tarvitsee voidakseen hyvin.

Kärryjen valmistamiseen tarvitaan risoja polkupyöriä (niistä irrotetaan renkaat; huutokauppabongaus alkaa nyt) ja lautoja, jotka silitetään hiomakoneella kädelle lempeäksi paijata. Mies opettelee hitsaamista ja taontaa; eiköhän kaarikin synny ja liitokset pitävät, koska entisen perusteella tiedän, että sitä mitä hän ei osaa, hän opettelee.

Muistelen satua risumummosta. Lapsen sydäntäni liikutti mummon kumaraan painunut selkä, jota risukimppu raapi. Jotta selkämme ja polvemme eivät pelästy savotasta (ja jotta taimet saavat hyvän alun kasvulleen), tiedämme, että risuvaunuidea ylittää "julkaisukynnyksen". Toteutuu. Päätetty. (Ideoista kaksi prosenttia menee läpi.)

idea 2 ideatori

Kuljetuskärryillä eteenpäin: perustan saaren taigaan ideatorin. Jos jotain pientä tai ”suurta” tarvetta ilmaantuu, annan tulla näkösälle... Ei mene aikaa tämän kirjoittamisesta kuin muutama sekunti ja ensimmäinen tarve rantautuu. Eipä estellä. Mieleni tekee valmistaa elämäni ensimmäinen kiinalainen ateria. Onko jollakulla antaa reseptiä?

idea 3 kuutamoluistelu

Ja sitten liikkeelle. On tärkeää matkustaa, ettei kuole hitaasti, sanoo Neruda Indigo-runossaan. Edessä pitää olla aina mukavaa odotettavaa, toteutuupa idea tai ei.

Tuonne, iliman muuta (suksilla luistinradan vierellä seisten, kamera kaulassa keikkuen):


Kuutamoluistelu
"Perjantaina 20.2. klo 18.30 luistellaan Kuutamoluistelu jätkänkynttilöiden valaisemalla kahden kilometrin radalla."
(Kuutamokuvan kävin noutamassa Kuopion kotisivuilta. Kiitoksia Kuopio ja Kuu.)

edit 20:35
Obeesia kertoi kommentissaan mummolaan hankituista lastenvaunuista ja niiden uusiokäytöstä. Roskat ja lehdet kulkevat näppärästi takapihalle. Kiitos! Siitä palautui mieleeni pikkuveljeni lastenvaunut viisikymmenluvulta, joihin kiinnyin. Kuva (alla) kertoo suhteestani pikkuveljeen ja vaunuihin. Molemmat ovat tärkeitä.

Kaivan vaunut esiin ja vien saareen. Ennen ajattelin että täytän vaunut mullalla ja viljelen siinä kastematoja, joilla saan ruuan järvestä, mutta nyt tulin toisiin aatoksiin. Täytän vaunut risuilla ja työntelen niitä pitkin saaritonttia ja lämpö leviää tupaan pakkasilla. Tervetuloa kevät, kesä, syksy ja talvi – ja ideat.

Saaren taigan ideatori toimii! Kiitos, blogiystävät :)


Tulevan risumummon rakkauksia viisikymmenluvulla. Pikkuveli, lastenvaunut – ja saari, jo silloin. -Lastu, heti pois vaunuista (miksi sinä sinne kiipesit); ne viedään saareen ja saavat lastikseen risut. (Kuva on kaupunkikodin parvekkeelta.)


21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hitsin pimpulat, mikä ideanikkari oletkaan!
Siis täydellisen käyttökelpoinen kärryidea. Vinkkaan tästä omalle ideoitteni toteuttajalle, sillä minäkin tarvitsisin mökillä jokapaikan pikku kärryt.
Valitettavasti kokkauspuolella en pysty sinua jeesaamaan.
Ah, sinä kirjoitat suksista! Minä taidan kaivaa kohta ruohonleikkurin, nurmikko vihertää, lunta ei näy.

Anonyymi kirjoitti...

Vanhanajan maitokärryt olisivat varmaan ihan hyvät, mutta ei kai niitä mistään löydy. Toisaalta voisivat olla vähän pidemmät, etteivät oksat raavi kasvoja.

Ehkä on viisaampi seistä suksilla ja kuvata, kuin mennä mukaan luistelemaan. Houkuttava tilaisuus.

Elegia kirjoitti...

Hyviä ideoita ja kiva kun on joku, joka toteuttaa ainakin 2 prosenttia niistä ;)

Reseptiä ei ole antaa, ainakaan kiinalaista. Mutta voin kertoa, miten tehdään vaikkapa keitettyjä perunoita. Niin pitkällä jo olen opeissani. :D

Anonyymi kirjoitti...

Kuule, minulla on semmonen ideakori, joka on täynnä vaikka mitä. En itsekään enää muista, mitä kaikkea se pitää sisällään. Pitäisikö minun tulla sen korin kanssa torillesi ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi hiivatti, en malta odottaa helmikuun alkupäiviin niitä kuvia retkeltäsi!! Iik!

Kiinalaisreseptiä ei ole, mutta miten olisi reseptejä kasvisruoista? Lähes kaikki omasta päästä kehiteltyjä :o)

Anonyymi kirjoitti...

aimarii,
:)

ideoiminen (teoriatasolla) on minulle sisäsiistiä sisätyötä, mutta mies (onneksi) rakastaa tarttua työkaluihin ja pistää toimeksi - vastapainona päivätyölleen. Pyörä pyörii ja vie eteenpäin ;)

Uuna,
maitokärryt olisivat varmaan valmis ja hyvä valinta, sitä voisi testata. Saaren maasto on jonkin verran vaativa. Ratkaisu voi löytyä rautakaupasta. Omin käsin onneen ei aina kannata, joten valmis kärry on eräs vaihtoehto risujen pelastamiseksi liiteriin...

Niin, toisaalta mietimme myös junavaunumallia: omatekemät kärryt kulkisivat letkassa, jolloin kuormaa saa lastatuksi yhdellä kertaa kyytiin yllin kyllin. Miten monta matemaattista laskelmaa mies mahtaa tehdä, että optimi löytyy. Suloista katsella ahkeraa tuumijaa.

Elegia,
tuo kahden prosentin kaava aukaisee padon: ideoita tulvii, jotta on mistä valita ja seuloa. Ja toteuttamatta jääneet ideat siirretään ideapankkiin odottamaan uutta mahdollisuutta. Mitään ajatuksenpoikasta, heiveröistäkään, ei haudata ikuiseen uneen. Heräsihän prinsessa Ruusunenkin "muutaman" vuoden perästä syvästä unesta. Tarvittiin vain kosketus, suudelma.

Oi, sinun keitetyillä perunoillasi on aivan erityinen sija minun sydämessäni. Ne hoitavat sielua ja ruumista, koko ihmistä.

Ruska,
tu-tule jo kotiin... ideatorille. Kaada korisi sisältö toripöydälle. Katsotaan mitä siellä on. Ooh, mitä minun vanhat silmäni näkevätkään ;D

Nyt tuli uusi idea: voisiko joku kiltti ihana perustaa Blogistaniaan ideatorin. Kuka vain voisi kysyä mitä vain. Vastaus (vai oliko se Sampo) on lähempänä kuin lähin puhelin, sanottiin ennen vanhaan mainoksessa, mutta blogiyhteisössä ollaan vieläkin nopeampia, meitä kaikkien alojen erikoisasiantuntijoita on --- paljon --- mutta kuinka paljon, en tiedä. Ja kaikki voivat jakaa omat tietonsa ja niksinsä.

Tumpelon ideatori voisi olla kiva. Kuka nappaa? Tuun mukkaan, jos joku perustaa. On niin paljon kysyttävää... ;D Ja kokeilunhalu on hurja.

Odotan yhä kiinalaista reseptiä. Kolmekymmentä vuotta olen ajatellut tehdä kiinalaisen aterian... tänään tai ainakin viikon sisällä :D Kiinalainen ruoka on hyvää. Minusta.

Mimosa,
lykkääpä kasvisresepti näkösälle, kiitos.

Just kekkasin idean. Meillä on miehen kanssa tutustumisiltamme 40-vuotismuistelusjuhla tässä kuussa. Voisimme herkutella Blogistanian parhaat -ruuilla. On tämä(kin) yhteisö vaan niin hieno juttu. Antoisa.

Reseptejä saa tulla laidasta laitaan. Tulevan varalle myös. Ihanaa, ideatorin keittokirja syntyy nyt.

Anonyymi kirjoitti...

Esittelen oman kulkuneuvoni. Mummolaan hommatuista lastenvaunuista on jäljellä vain ratasosa. En ole sitä heittänyt pois, vaan sijoitan ns. tavaratelineeseen muovisen pyykkikorin. Kärryllä on kevyt kuljettaa roskat ja lehdet takapihan kasaan.

Olemme tutkineet viime aikoina hiekoituskärryjä netistä. Ne ovat kamalan kallita. Nyt mies ideoi parhaillaan miten tuo lehtikärryni voitaisiin muuntaa kepeäksi hiekoituskärryksi.

Kuutamoluistelua harrastan heti kun tuo lainehtiva jää muuttuu kovemmaksi. Luistimetkin löytyivät vajasta äskettäin.

Anonyymi kirjoitti...

Lisään vielä, että kuvailemani kärry ei oikein sovellu metsämaastoon. Itse kuljetin risut ihan kainalossa ja isommat latvukset vedin perässäni, kun raivasin rantaa viimeksi. Hidastahan se oli, mutta ihan mukavaa hyötyliikuntaa.

Harakka kirjoitti...

Olet sä vaan aikamoinen nainen, ideanikkari!

Anonyymi kirjoitti...

Minä kannattaisin kottikärryjä. Niitä kun voi vetääkin perässään melko kapeissakin paikoissa. Mahdollisesti pidentäisin työntöaisoja ja laittaisin sitten aisojen päälle jonkinsorttisen kevyen lavan (tai vaihtoehtoisesti kieputtaisin köyttä aisojen väliin). Maitokärryistä minulla ei ole maastokäyttökokemusta.

Lastu kirjoitti...

Obeesia, loistoidea. Vanhoista lastenvaunuista tulikin mieleeni pikkuveljen vaunut viisikymmenluvulla. Ne jos mitkä sopivat saareen kuljetuskärryksi jo tunnesyistä. Näitä vaunuja liekuttelin silloin kun veli oli pikkuinen ja köllötteli tyytyväisenä taivaan pilviä ihmetellen – juuri tällä samalla saarella. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Uusiokäytössä.

Pikkuveljen vanhoista lastenvaunuista voi tulla minun "traktorini", mies kehittelee omansa vanhoista polkupyöristä tai muusta.

Kiitos!

Harakka,
ideoiminen on kivaa, eikös vain ;) Sinunkin blogissasi on ideoiden ihanuutta niin että sielu ja silmä lepäävät ja virkistyvät.

Piri,
hyvä idea. Mies tuli lukemaan kommenttisi ja nyökkäsi (piti myös lastenvaunuja tietyissä paikoissa kokeilemisen arvoisena).

Jos rohkenen laittaa tänne kuvan risukkoisesta maastosta, käy ilmi, että saaren maastossa on todella paikkoja vaikka kuinka, missä vain kottikärryt (lavoineen, köysineen) kulkevat kuin uni eri suuntiin haarautuvine polkuineen.

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko sittenkin yksipyöräinen kottikärry olla käytännöllisempi maastossa? Meidän tontilla polut ovat kapeita ja kottikärry toimii hyvin. Siihen ei tietysti mahdu kauhean paljon. Riippunee etäisyyksistä; jos pitää kuljettaa pitkiä matkoja, niin silloin tietenkin iso lava on parempi.

Rakastan kiinalaista ruokaa, mutta minulla ei ole reseptejä. Improvisoimalla laitan vähän siirappia, viinietikkaa, soijaa, inkivääriä, bambunversoja, possun filettä tai broileria pienenä silppuna ....

Kiinalaisesta ruoasta tuli mieleeni ystävättäreni, joka hyvänä kokkina ihmetteli miksi kolmivuotias poika, joka on haluton syömään kotona, syö halukkaasti leikkipuistossa. Johon poika: "Puistossa onkin makkarasoppaa eikä mitään kiinalaista porsasta."

Anonyymi kirjoitti...

Ina,
kottikärryt ovat kätevät. Olen vain mestari (tumpelo kun olen) kaatamaan - vahingossa - risukuormia kesken matkan ja siksi kaksipyöräiset kottarit ovat haaveissa.

Varmaan tarvitsemme useat ja erilaiset kuljetuskärryt. Fiksoiduin myös viiskytluvun lastenvauhuihin, nostalgian vuoksi.

Näen sieluni silmin tontin kymmenen vuoden perästä: koivujen lehvistön alla kulkevat erilaiset polut, kapeat ja leveämmät, ja niitä pitkin pääsee kuusikkoon, joka sekin on kasvanut suojaavaksi "havumajaksi". Tai laiturille, mistä heittäydyn laineille eikä mikään onnelliselta ihmiseltä puutu.

Kiinalaista ruokaa syön pari kertaa vuodessa, (ravintolassa). Olisi hauska kokeilla kotona.

Mainitsemasi tykötarpeet herättävät Pavlovin koiran refleksin suussani – yhtä lailla kuin pikkupojan mielikki, makkarasoppa. Mutta kasviruuatkin ovat nam. Olen perso melkein ruualle kuin ruualle.

Crane kirjoitti...

Miten paljon iloista energiaa sinä Lastu lennättelet meille lukijoillesi. Kirjoitatkin aina niin, että kokee itse olevansa katsojana vieressä, tässäkin kärrynteossa.Todellista luovuutta... Annas kun kehun vielä: ihania kuvia, ihania. Varhaisesta lapsuudesta muistan kuinka kaikki saaren lapset luistelivat tai potkuttelivat jäällä. Itse istuin potkurissa pää kenollaan ihaillen sinertyvää iltaa ja kuuta taivaalla, pakkanen poskipäissä ja nenällä...

Crane kirjoitti...

Vielä; kiinalaista ruokaa on helppo valmistaa. Valitset mieleisiä kasviksia (perunaa, porkkanaa, paprikaa, kesäkurpitsaa,sieniä, sipulia, valkosipulia...) ja silppuat ohuiksi suikaleiksi (tikuiksi), myös jonkin verran inkivääriä... Laita kasarin tai wokkipannun pohjalle reiluhkosti ölyä, kuumennat, lisäät ensin sipulit ja valkosipulit, inkiväärin, kasvikset kypsymisjärjestyksessä ja sekoittelet ahkerasti. Pidä levy aika kuumana. Lopuksi loraus soijakastiksetta, hyppysellinen suolaa, ripsaus (ruskeaa) sokeria (muutama tippa sesamöljyä, pippuria....)ja voilá! Valmista tuli. Riisiä(puuroriisikin käy) kulhoon, kasviksia siihen päälle. NAM!
Jos kokeilet, kerro, miten maistui!Hyvää ruokahalua!

Lastu kirjoitti...

Crane,
ihanat tuokiokuvat lapsuuden jääretkistä loit; nykyään Suomi on kahtiajakautunut (myös?) ilmastollisesti. Lumiraja nousee yhä ylemmäs. Siksi jokainen jää- ja lumikuvaus osuu aivojeni euforiakeskukseen oitis :)

Kiitos kiinalaisesta wokista. Kokeilen varmasti ja yhtä varmasti kerron. Sen kielin voisin kertoa... Makunystyrät laulavat totuuden :D

Liisa kirjoitti...

Lastu,
Saat enemmän mahtumaan risuja kärryysi (yksi-nelipyöräisiin, miten vain), kun käytät venyvää mustekalakiinnitintä niiden sitomiseen.

Anonyymi kirjoitti...

Raatsitko työntää vaunuilla risuja? Kunniapaikalle? Lehtikoriksi?

Lastu kirjoitti...

Liisa,
miehelle välitin juuri ajatuksesi, joka on nyt kirjattu saarimuistikirjaan, niin hyvä se on. Kuormaa ei kannata parin metrin välein lastata uudestaanuudestaanuudest... Kiitos :)

miina,
nuo vaunut ovat kaihertaneet mieltäni kauan. Kehittelin niistä jo siirtyvän kukkapenkin, mutta multa ja märkyys olisivat kuulema tuhonneet "antiikkiesineen". Kuivien risujen kuljetuksesta vaunut eivät loukkaannu.

On somaa työnnellä lastenvaunuilla risuja, hm, vai onkohan? Miltä mahtaa ulkopuolisten silmin näyttää ;D)

Kutuharju kirjoitti...

Voi että oli ihana postaus taas. Tuo pikkuveljen hellyttävän pullea käsi... jotenkin silmä tarttui siihen, ja sitten katse tarttui siskon hellään käteen joka auttaa, pitää kiinni, vaikka itsekin on vielä lapsi ja kaipaisi olla hoivattavana ja hellittävänä (voi, sen näkee tuosta vaunuissa istumisesta). Tää on tosi liikkis kuva!!!!!!!

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
sinä näet! Silmiini tulvahtavat kyyneleet. Äidin syliä kaipaa tuo lastenvaunuun kiipeävä, iso tyttö. Kiitos:)

Ja kun äidinkaipuunsa myöntää (uudestaan ja uudestaan), voi katsoa horisonttiin – niin kuin panteisti luontoon – ja nähdä äidin ja perheen uudessa valossa. Haavoineenkin lempeässä.