perjantai 9. tammikuuta 2009

potilaat saunottavat lääkärinsä


Aasinsillan kautta... Pakinaperjantaihin


Nettiin avataan palvelu, jossa potilaan on mahdollista antaa arvio yksityislääkärinsä osaamisesta, palvelusta ja kyvystä kommunikoida ja jakaa tietoa. Hyvälääkäri.fi -sivustolla voi myös etsiä vaivaansa kuin vaivaansa pätevimmän ja parhaimman lääkärin. Puskaradio toimii.

Suunnitteilla on, että tulevaisuudessa olisi mahdollista laajentaa palvelu koskemaan julkisen puolen lääkäreitäkin. Tämä on tarpeen myös siksi, että ennen pitkää potilaat voivat valita hoitavan lääkärinsä myös terveyskeskuksissa.

Nyt palvelu on jo kokeilumielessä käytössä ja kävin – utelias ja uusille asioille altis mutta myös kriittinen kun olen – ruksittamassa sisätautilääkärilleni ”arvosanat”. Olen ollut hänen potilaansa kilpirauhasen poiston jälkeen vuodesta 1992 ja käyn kerran vuodessa sen ja muiden vaivojen vuoksi kontrollissa.

Avaan kyselykaavakkeen. Ensin kysytään lääkärin nimi ja milloin viimeksi kävin hänen vastaanotollaan. (Nimeni ei mene lääkärini tietoon.)

Punnitsen hänet. Annanko hänelle yksi, kaksi, kolme, neljä vai viisi tähteä:

Lääketieteellinen osaaminen oli tasokasta.
Lääkärini lääketieteellinen osaaminen oli korkeatasoista:
[ ] Täysin eri mieltä
[ ] Eri mieltä
[ ] Vähän samaa mieltä
[ ] Samaa mieltä
[ ] Täysin samaa mieltä

Koin saaneeni erinomaista palvelua lääkäriltäni.
Lääkärillä oli riittävästi aikaa, taitoa kuunnella ja hän oli auttavainen hoitoon liittyvissä asioissa:


[ ] Täysin eri mieltä
[ ] Eri mieltä
[ ] Vähän samaa mieltä
[ ] Samaa mieltä
[ ] Täysin samaa mieltä

Sain lääkäriltäni riittävästi tietoa.
Lääkärini kertoi riittävästi ja selkeästi sairaudestani ja sen hoidosta:


[ ] Täysin eri mieltä
[ ] Eri mieltä
[ ] Vähän samaa mieltä
[ ] Samaa mieltä
[ ] Täysin samaa mieltä


Siinäpä kysymykset ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan ja monimutkaisuudessaan. On vaikeaa sytyttää tähtiä haitarilla 1-5. Soudan ja huopaan ja etsin ”objektiivista totuutta”. Vaikka kuinka kuuntelen sisälläni asustavaa ja innokkaasti kantaa ottavaa samu sirkkaani, en osaa havaita varmasti hiuksenhienoja eroja, olenko esim. ’vähän samaa mieltä’ vai 'samaa mieltä’ vai peräti 'täysin samaa mieltä’, varsinkin jos kysellään markkinatalouden tai kurssipalautteen perään.

Lääkärini sai nyt minulta kuitenkin täydet pinnat. Olenko varuilta positiivinen, jäi epäilys arvioinnissani kaihertamaan. Kategoriat voivat olla subjektiivisia vankiloita. Miten erottaa, mikä on mutua, mikä luottamusta? Miten minä, maallikko, kykenen arvioimaan lääkärini lääketieteellisen osaamisen? Voiko joku lääkäri olla tiedoiltaan ja taidoiltaan loistelias, mutta kankea ja huono kommunikoija (ja saa siksi potilaalta kehnohkot arviot); toinen lääkäri on empaattinen ja potilaan kokonaisarvon oivaltava, mutta tiedoissa ja taidoissa hänellä on aukkoja jotka jäävät potilaalta piiloon (ja hän saa maksimipisteet)?

Ihmisen pisteyttäminen on vaikea tehtävä. Toisaalta kaikilla asioilla (tai ainakin melkein kaikilla) on puolensa ja puolensa, niin lääkäreiden tähdittämiselläkin.

Tulisilla hiililläkö hiillostamme vai leppeitä löylyjä viskelemme, siinäpä haastetta, kun riisumme lääkärit alastomiksi.


...itse asiaan ja tunnelmaan:


Saunassa olemme kaikki tasa-arvoisia, niin lääkärit kuin potilaat, sairaat ja terveet. Ja, kuten isäni sanoi: ihon alla ihmissydän on meillä kaikilla samanvärinen.

Oma lapsuuden saunani saaressa oli savusauna, jonka päällä muhisi paksu kerros multaa, missä viihtyivät kedon kukat ja tuulessa huojuvat heinät.

Kaarlo Sarkia:

Sauna hiljainen mustunut, kattama tuohen ja malkain
on kuvas mieleeni juurtunut lapsuudestani alkain.
Kyyhötit seinin lahoavin vaiheilla hakamaan aidan
luona nuokkuvan sireenin, varjossa harmaan raidan.

Usein seinälles hiipien tirkistin räppänäs rakoon,
vallassa kauhun suloisen juoksin sun mustuuttas pakoon.
Hirvitti kiukaas savuinen, suuri ja pimeä parvi
ykssilmä haltija nurkassa sen, ykssilmä, yksisarvi...

Kylvetti ammoin mun palleron hyväillen lämpimät hautees,
sittemmin kasvavan nautinnon soi mulle huojuvat lautees.
Aina sun portaihis nariseviin oudosti vavahtain koskin
löylystäs iltoihin kesäisiin palasin hehkuvin poskin.

Lokakuun puhteina hengitin vaiheillas tuntua maltaan
talvin kun ohitses hiihtelin unohduin tunnelmas valtaan.
Vaistosin tuoksun ja havinan entisten juhannusvihtain
kuulin sun nurkissas kuiskivan pellavaloukkujen, lihtain...

Sauna vierellä sireenin suojassa muistojen hunnun
sieraimissani vieläkin vaistoan savusi tunnun.
Hengit tielleni maailmaan lämpöäs rauhoittavaa
vaikka en enää milloinkaan oveas harmaata avaa.


Pakinaperjantaissa saunotaan.

20 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

*Ihmisen sydän on pinnan alla, jokaisella samanvärinen*
Kuten blogeissa, pintanäkymät elävät, sydän säilyy. Onnea uudelle!

Anonyymi kirjoitti...

En ole huomannutkaan tällaista olevan suunnitteilla, siis Hyvälääkäri.fi.
Todellisen ajatuksen on isäsi sanonut - ihmisen sydän on pinnan alla ja jokaisella samanvärinen.
Saarellesi on mukava tulla. Entä minkälainen sauna sinulla on?

Elegia kirjoitti...

Kävin tutkimassa tuota Hyvälääkäri-palvelua ja jopa rekisteröidyin sinne. Periaatteessa idea on hyvä, mutta toisaalta se voi pahimmillaan pilata jonkun maineen. Kukin kun kokee ihmiset ja lääkärit niin eri tavalla. Myös odotukset sen suhteen, millainen lääkärin tulee olla, vaihtelevat.

Jään kuitenkin mielenkiinnolla seuraamaan palvelun kehittymistä. En toistaiseksi arvioinut lekureitani, vaikka minulla muutama vakitohtori onkin. Mutta enköhän pallota heille täydet pisteet, koska olen heihin tyytyväinen (molemmat monttulekureita: toinen tutkii ylä- ja toinen alapään montun) ;) Muuten pistäisin vaihtoon.

Kaunis kuva ja tykkään myös runosta. Riimirunotkin ovat mieleeni. Ennen niitä harjoitettiin enemmän, nykyään niitä pidetään usein aika naiiveina ja vanhanaikaisina. Noh, en ole samaa mieltä ;)


Tervetuloa bloggeriin!

Liisa kirjoitti...

Hyville lääkäreille on vaikea saada aikoja. Arvioiminen "samaa mieltä - eri mieltä"-asteikolla on sula mahdottomuus. Lopputulema on niin korkeaa matematiikkaa, etten minä ainakaan sitä ymmärrä.

Sarkian runo hiljentää.

Anonyymi kirjoitti...

Ellinoora,
isälle ihminen oli ihminen, tulipa hän palatsista tai veneen alta.

Totta, blogeissa pääsee pintaa syvemmälle. Usein paremmin kuin kahvitauoilla kasvokkain ;)

aimarii,
ilo kuulla, että saarelleni on mukava soutaa ja rantautua. Tonttini on lapsuudenkesämökkitontin (joka nyt on vierailla) vieressä. Näen oman mökkini ikkunasta lapsuuden savusaunan. Voi olla, että se on nyt uloslämpiävä.

Meidän viime syksynä valmistunut mökkimme on 30 neliön saunamökki, jossa on sauna, makuuhuone, ruokahuone, keittiö ja olohuone. Tai ainakin ne toiminnot löytyvät :D. Lisäksi on aitta ja huussi. Ja avara maisema, taivas, tähdet, ranta ja laituri ja vesi, vesi...

Millainen mökki sinulla on?

Elegia,
olen samaa mieltä: ko. palvelulla on riskinsä. Jos oikein ymmärsin, lääkäri voi kieltäytyä olemasta mukana palvelussa, mutta kieltäytyminen voidaan katsoa rintamakarkuruudeksi - tai sitten ei: se onkin osoitus vastuuntunnosta. Heijastaa rakentavaa kritiikkiä ko. ranking-listausta kohtaan.

Jos yhdelle potilaalle sopii tietyntyyppinen lääkäri, toiselle potilaalle sama lekuri saattaa olla punainen vaate.

Tosikiva kuulla, että olet omiin lääkäreihisi tyytyväinen. On hauska seurata, mitä pinnoja kukin lääkäri saa. Aion pysyä kaikesta huolimatta "kanavalla".

Sarkian runo oli minulle tuntematon. Nappasin sen kun savusaunaa haikailin. Saunaan sopii rytmi ja vanhakantaisuus. Runous on myös levollista hengittämistä. Sinulla on runoissasi kauniita rytmejä, joihin sukellan, koska mikään ei hangoita vastaan. Ne soivat ja soittavat.

Liisa,
minullekin kritiikin ja sulan mahdottomuuden puolelle nämä kategoriat kääntyvät. Kuka lienee keksinyt asteikon 1-5, jota niin yleisesti (ja surutta) käytetään. Ehkä se on markkinatalouden eräs työkalu. Totuus on usein jossain muualla.

Sarkian runo: ihanaa päästä savusaunaan edes runon välityksellä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ompa monipuolinen pakina sinulla. Siis hyvä pakina, koska siinä on kaikkea, on tietoa, on pohdintaa on huumoria.
Olet oikein vauhdilla kotiutunut, tekstiä tulee, aivan kuin vapautuneesti. Saaren taiga vaikuttaa.

Anonyymi kirjoitti...

Uuna Leijonainen,

mukava kun jaksoit aasinsiltaa pitkin kopotella perille asti ;)

Lääketiede on eräs lempiteemani ja sen eteen tahdon ponnistella (vaikken lääkäri olekaan), aina. Jotta meidän kaikkien olisi hyvä olla. Tai ainakin sitä kohti ponnistelen, myös silloin kun mietin erilaisia näkökulmia...

Toinen hyvän olon lähde on runous, sanataide. Olen onnellinen että löysin tänään Kaarko Sarkian savusaunarunon. Savusauna on lapsuuteni sauna. Sen tuoksu on yhä ihollani, vaikka on vuosikymmeniä aikaa siitä kun viimeksi sain savusaunassa vaipua nirvanaan ;)

Juu, tekstiä tulee, kun saareen pääsin. Herään pitkästä unesta. Saari on totta.

Sirokko kirjoitti...

Voi että, kuin olisin ajautunut kotirantaan tuon Sarkian runon kohdalle osuessani. Olen varmaan joutunut oppimaan sen ulkoa jo alakoulussa kun vieläkin putkahti ulos muistista (sen jälkeen opittuja en enää muistaisi). Siitä on aina tullut mieleeni mummolan vanha sauna puron varressa.

Aika uskaliasta ruveta 'saunottamaan' lääkäreitä nettisivuilla, vaikka jotainhan niidenkin koskemattomuudelle on tehtävä. Tehdäänkö lääkäriksi aikoville minkään sortin persoonallisuustestejä, joskus herää kysymys.

Anonyymi kirjoitti...

Isäsi on on ollut viisas mies ja hänellä itsellään varmaan kultainen sydän!
Hienon blogin olet tänne "pystännyt"!

Anonyymi kirjoitti...

Sirokko,

miten ilahduttavaa lukea nostalgiaa herättäviä muistojasi. Viisas on ollut opettajasi, kun on valinnut Sarkian saunarunon ulkoläksyksi – vai lieneekö niin, että aivosi vastaanottokeskukset ovat olleet hyvässä asemassa kun runo on jäänyt lähtemättömästi mieleen. Mummolan vanhan saunan herättämä tunne on vahva.
http://www.laakariliitto.fi/etiikka/laakarinvala.html

Minulle ko. runo oli uusi tuttavuus, mutta liimauduin siihen heti enkä irti halua päästää.

Niin, tehdäänköhän lääkäriksi pyrkiville persoonallisuustestejä. Jos olen oikein ymmärtänyt, opiskelun aikana pyritään ottamaan huomioon myös kommunikointitaidot ym. inhimilliset tekijät ja pyritään kehittämään niitä, mutta mikä lie alkutilanne, en tiedä.

Opintojen päätyttyä vastavalmistunut lääkäri vannoo lääkärinvalan:

Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.

Työssäni noudatan lääkärin etiikkaa ja käytän vain lääketieteellisen tutkimustiedon tai kokemuksen hyödyllisiksi osoittamia menetelmiä. Tutkimuksia ja hoitoja suositellessani otan tasapuolisesti huomioon niistä potilaalle koituvan hyödyn ja mahdolliset haitat.

Pidän jatkuvasti yllä korkeaa ammattitaitoani ja arvioin työni laatua.

Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät. Rohkaisen potilaitani kysymään tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.

Kunnioitan potilaani tahtoa. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu. Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti.

Anonyymi kirjoitti...

Marjukka,
miten hauskaa, että tulet saarelleni! Tervetuloa! Lennä tai souda tai liidä jäätä pitkin niin usein kuin mieleesi juolahtaa.

Isä oli originelli ja hieno mies. Inhimillinen sanan monessa merkityksessä. Elämänkaarikurssilla valottui (sisarusten kanssa keskustellessa) myös syitä ja seurauksia, jotka tekivät isän ja äidin ja perhe-elämämme tietyt ristiriitaisuudet ymmärrettävämmiksi. Sodan haavat ovat pitkät ja siinä eräs syy hänen surumielisiin silmiinsä. Paljon olen isältäni oppinut ja saanut. Elämä ei ole suoraviivainen. Mutta mutkaisuudessaan hyvin jännittävä ja paljolti kaunis.

PS
Sirokolle antamaani kommenttiin lääkärivalan linkkivinkki tuli erikoiseen kohtaan. Taidan pistää lääkärivalan pakinani loppuun...

isopeikko kirjoitti...

Mukavasti ohjastit sanasta toiseen loikkivaa lukijaa lääkäreistä sarkian runolaineille. Sisällyksekkäästi.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvät löylyt heitit ja pakinat keitit ;)
Lääkäreiden arvioiminen - vähän epäilyttää, jos takana on kateutta ja kaunoja eikä reilua arviointa? Ehkä tuossa pitäisi olla myös perusteluille paikka. Lääkäreitä käytetään paljon myös väärin (siis yritetään), erinäisten reseptien toivossa, jos on tiukempi tohtori joka ei konemaisesti rauhoittavia jakele, kosto voi olla myös netissä suloinen.

Lastu kirjoitti...

Isopeikko,
kiitän :)
PS
Olen kuullut, että lääkäreille suositellaan kaunokirjallisuuden lukemista. Ja heille järjestetään myös kirjoituskursseja, "tajunnan laajentamiseksi". Monet lääkärit rakastavatkin (vapaaehtoisesti) romaanien lukemista, mikä auttaa heitä varmaan (toivon), kun kärsivä potilas saapuu vastaanotolle.

ja onhan meillä lääkärikirjailijat kuten Joel Haahtela, Helinä Siikala... Myös edesmennyt Jorma Palo kirjoitti kaunokirjallisia teoksia, vähintäinkin fiktiofaktaa kuten Mies joka ei ollut mistään kotoisin ja Leikkikuolema.

Kutuharju,
niinpä, noissa arvioinneissa on aina se heikko puoli, että puurot ja vellit menevät sekaisin. Jos potilaalla on muusta syytä (kuin lääkärin vuoksi) huono päivä tai elämänvaihe, kaikki on mustaa, ja jos elämä hymyilee (jälleen: muusta syystä kuin lääkristä), pisteitä ropisee lääkärille... Voi ei. Voi tietysti olla, että potilas erottaa oman tilansa ja kykenee objektiiviseen arviointiin, mutta riskien skaala on laaja.

Ei käy katteeks...

Anonyymi kirjoitti...

Paljon annoitkin taas mietittävää.
Millainen sitten on hyvä lääkäri?
Kuunteleva, kyselevä, kiinnostunut?
Vai äkeä ja vähäpuheinen jolta kuitenkin saa hyvää hoitoa?
Eipä tarvitse kuin jutella tuttujen kanssa niin jo menevät mielipiteet kovasti ristiin.

Totta myös että varsinkin psyykkisissä sairauksissa sairauden tunto välillä puuttuu täysin.
Entäpä jos lääkäri kehoittaakin potilasta itse tekemään jotain asian hyväksi?
Sen reseptin sijaan.

Lastu kirjoitti...

Mk,
hyvän lääkärin koko kuvan rakentaminen on vaikea haaste. Ehkä, jos arvion antajia on tuhansia, jotkut ominaisuudet saattavat nousta muita merkittävimmiksi, mutta kun jokaista kriteeriä punnitsee samalla puntarilla, voi lopputulema vinksahtaa. Tietty piirre on arvokkaammpi hoidon kannalta kuin toinen. Ehkä 'hyvä lääkäri' on teoreettinen kummajainen. Koskaan siinäkään asiassa ei löydy lopullista totuutta. Vain sinne päin välähdyksiä voi olla luvassa.

Erityisesti hyvien psykiatrien seulonta on haaste, joka mietityttää. Mutta ans kattoo: varmaan perästä kuuluu, jo tämän kevään aikana. Tosin tuo rastivalikoima on niin kiikun kaakun -luokkaa, ettei niiden perusteella tiedä, mitä ajatella arvioinnin onnistumisesta.

Tervetulo, Mk, saaren taigaan!

Allyalias kirjoitti...

Haa, mielenkiintoinen uusi tuttavuus, tämä palvelu. Pitää käydä kurkistelemassa, mitä se viidakkorumpu oikein kumisee :)

Toivottavasti tämä palvelu ei sentään karsi kasvokkain annettua palautetta. Se on arvokkainta, vaikkei se mihinkään kirkonkirjoihin päädykään...

Anonyymi kirjoitti...

Allyalias,
niinpä.
Kasvokkain potilaan lääkärilleen antama palaute sujuu varmasti paremmin kuin tähdittämällä valkotakki asteikolla 1-5. Olisi mielenkiintoista tietää, miten lääkärit muuttavat käytäntöjään, nyt kun arviointi astuu voimaan. No, hyvällä ei varmasti ole petrattavaa. Hän pysyy samanlaisena kuin aina ennen. Jos on hyvä, niin on hyvä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni yksi vaara tuossa lääkäreiden pisteyttämisessä on manipulointimahdollisuus. Mitäs jos tuttavapiirissäni on joku lääkäri, joka on ammattitaidoton, mutta muuten hyvä tyyppi? Tai en voi sietää jotain lääkäriä, kemiat eivät vaan pelaa, vaikka muuten on ihan huippu? Antaako arviointini luotettavan kuvan, kun se on kuitenkin subjektiivinen arvio?

Ravintoiloitahan tuolla netissä voidaan hyvin arvioida, mutta jos lautaselleni tuodaan ala-arvoista syötävää, niin siinä ei tapahdu muuta kuin että toiste en sinne paikkaan mene. Mutta jos hyvät pisteet saanut lääkäri onkin oikeasti se ammattitaidoton, niin sehän voi olla hengenvaarallista, jos hoito epäonnistuu tai on jopa väärä.

Tarkistetaanko siellä sitten mitenkään, että olenko edes oikeasti arvioimallani lääkärillä koskaan käynyt?

”Hengit tielleni maailmaan lämpöäs rauhoittavaa”. siinäpä se. Olennainen.

Anonyymi kirjoitti...

Moninainen,
pohdinnostasi iso kiitos!
Niin, voiko ihminen koskaan olla arvioinneissaan objektiivinen? Millä erottaa esim. henklökohtaiset turhaumat tai traumat, joilla ei ole mitään tekemistä hoitavan lääkärin ammattitaidon kanssa?

Kirurgeja on ehkä helpompi pisteyttää hoidon onnistumisen kannalta kuin muun alan lääkäreitä. Nukutuksessa eivät kommunikointitaidot ja henkilökemiat paljon paina. Ratkaisevaa on, kuinka vaiva poistuu ja toipuminen edistyy.

Ko. sivustolla kysytään, milloin on viimeksi käynyt kyseisellä lääkärillä. Henkilötiedot tulee luovuttaa palvelun ylläpitäjille, mutta lääkäreille ei kerrota arvioijien nimiä. Samana vuonna saman lääkärin saa itsekukin arvoida neljä kertaa.

Aion seurata Hyvä lääkäri -sivuja aina kun mietin, kenen lääkärin puoleen vaivoineni käännyn. Mutta tervettä kritiikkiä käyttäen.

PS
jos oikein ymmärsin, Suomen Lääkäriliitto ei lähtenyt mukaan kyseiseen palveluun. Epävarmuustekijöitä on sen verran paljon.