perjantai 13. helmikuuta 2009

taikasana (pakinaperjantai)


H
än hämmentää lusikallaan kahvia. Kerma pyörii spiraalina pinnalla ja sokeripala kupin pojalla sulaa, vaalentaa kahvin, jonka hän nostaa huulilleen, nielaisee, katsoo silmiin ja puhuu.

– Miksi elämän salaisuus aukeaa vasta sitten kun se on melkein jo ohi. Itsetuntoni on nollassa, olen maailman rumin ja huonoin; tiedän, tiedän, älä katso minua noin, älä väitä vastaan, älä lepertele, älä mainitse saavutuksiani koulussa, älä työmaailmassa, älä näytä valokuvia minusta, on vain yksi totuus ja se on sisälläni: häpeän itseäni ja vajavaisuuttani. Ruma itsetunto ei ole se salaisuus joka aukeaa vasta nyt ja jonka tulen sinulle kertomaan, koska ikäni olen huonouteni tiedostanut mutta ehkä olen osannut sen kätkeä muilta paitsi en rakkaimmaltani, mieheltäni, joka on joutunut ottamaan vastaan myrskytuulen ulinat jotka pauhuna ja syytöksinä suustani sinkoavat. Hän on vankka kuin kalevalainen ikitammi, antaa minun puskea puhurini päin lehvistöään ja runkoaan ja aina hän on ottanut minut vastaan semmoisena kuin olen, hyväksyen, niin etten kaivooni huku, minuuttani menetä. Ja silti tuska jatkuu. Pitää käydä aivan pohjalla, lapsuudessa, ennen kuin ymmärtää. Muuten jää pyörimään ruuvina kierteissä, jotka eivät hyvään elämään istu.

– Elämä kuristi. Piilotin vauvana vaurioituneen napani suorittamiseen, enkä sillä tiellä koskaan riitä, kelpaa – itselleni. Omaan napaan hukkuu, olipa se syvä tai matala. Uskomattoman korkea on se muuri, joka pitää ylittää, jotta pääsee navasta ja huonouden kokemuksestaan ulos. Kun toteutuisi edes laulun sanat
vaikka paremmaksi kaikki muuttuu, hyväksi ei milloinkaan.

Kahvilapöydän toisella puolen istuva kuuntelija korjaa asentoaan, alkaa käydä kärsimättömäksi. Mihin avautuminen johtaa, mitä virvatulta hän oikein ajaa takaa. Lupasi olla lyhytsanainen, mutta taas on vuolas ja eksyttää. Piilottelee sitä minkä jo arvaa tulevan. Miksei hän osaa tuonikäisenäkään olla tyyni ja tyytyväinen, miksi jauhaa jauhamistaan puutteitaan. No antaa tulla mitä on tullakseen.

– Salaisuus, minkä haluan sinulle kertoa on, että olen päässyt irti tahmasta. Osittain. Olen vapaa. Olen enää vain osa-aikaisesti huonoitsetuntoinen.

Jaahas, tämä on uutta. Ettei hän olekaan enää kokoaikahuonoitsetuntoinen.

– Mikäs sinut muutti, millä voimalla valoon kelkan käänsit: et taida napakelkassa enää pyöriäkään.

– No osasinpahan vain, kerron jos haluat kuulla.

Nyökkäys. Hiljainen hetki. Jatko.

– Ennen syytin miestä kaikesta siitä pahasta, mikä sisälläni myllersi. Aattele, miestä, eihän hänellä ollut osaa eikä arpaa lapsuudenaikaisiin juttuihini.

– No niin. Ja sitten.

– Älä ole niin yksioikoinen, kiirehtivä, tämä on iso asia. Auttais varmaan sinuakin. – Kun aikani olin miestä syyttänyt (on se kivempaa kuin aina morkata itseään), en syyttänytkään enää häntä vaan...

– ... äitiä, toinen keksii nopsasti.

– Ei, ei, en enää äitiä (pudistelee päätään kuin ajaisi manaajia ulos), – nyt en syytä ketään.

– Et ketään (kahvittelukumppaninkin pää alkaa pyöriä). –Eihän se toimi. Syyttäisit nyt edes äidinäitiä... tai sotaa. Aha, no ei sitten; ai, olet käynyt anteeksiantoterapiassa. Positiivisuuskoulussa.

– No en ole ole.

– Mitäs sitten? Mitä on tapahtunut?

– En syytä enää ketään, johan sen sinulle sanoin. Mutta en silti peittele kun sattuu sieluun. Kerron hänelle, jonka hyväksyvään rakkauteen luotan. Tai yritän luottaa. Haava jonka lapsena sain, ei mene umpeen. Jokin mitätön sana tai näky voi herättää ahdistuksen ja sinne sitten vajoan, melkein hukun. Mutta se ei mene pois – kokemusta on – sillä että syljen suustani mitä vain ja syyttelen muita tai vähättelen itseäni. Tai että piilotan mitättömyyden tunteeni suorittamalla elämää, pyrkimällä täydellisyyteen. Kontrolloimalla. -Syy on selvä. En saanut elämän alussa perusturvaa. Puuttuu turvallisuudentunne. Siitä kärsin aina. En hyväksy itseäni semmoisena kuin olen. Tämmöisenä. Rumana. Siihen totuuteen vajoan kun heikko hetki lyö. Silloin en usko että kukaan voi minut hyväksyä. Saati rakastaa.

– Niin? Ja oletko nyt saanut sen?
– Minkä?
– No sen hyvän itsetunnon.
– Ei, myönnän: en saa sitä ehkä koskaan mutta en tukehdu enää itseeni. Osaan pyytää apua, haavaisena, silloin kun koskee. Sillä lailla pahin tuska haalenee. Ajoittain. Ajattele nyt sitä mitä jo sanoin: olen osa-aikahuonoitsetuntoinen. Joku saa avun yhdestä, toinen toisesta, minä...

– Kerro jo! Alan olla malttamaton. Selkään koskee. Väsyttää.

– Keksin keinon. Sanoin miehelle, silloin kun hätäännyn ja tsunamituska iskee: AUTS, ja hän ottaa syliinsä kuin lapsen, katsoo silmiin, paijaa ja keinuttaa ja se kiintymyssuhde joka oli kangastuksena kaipuuna elämäni ajan, on nyt tullut. Kun sanon AUTS, hän tietää mistä on kysymys, koskettaa hellästi ja vastaa: ”Minä suojelen sinua.” Siinä kaikki. Auttaa.

Äiti katsoo tytärtään silmiin. Hän on yhdeksänkymmentäkaksivuotias, tytär yli kuudenkymmenen. Äiti ojentaa kätensä pöydän yli, tytär tarttuu siihen voimalla mikä vauvalla on, mutta joka aikoinaan jäi käyttämättä. He sanovat yhtä aikaa AUTS. Ja huudahtavat (niin kuin lapsilla on tapana, jos kaksi sanoo saman sanan samanaikaisesti): ”Onni minun!” He pirskahtavat nauramaan ja kun tyttären mies tulee hakemaan heitä kahvilasta kotiin, hän kuuntelee ihmetellen heidän nauruaan, joka ei tunnu loppuvan ja yhtyy siihen, vaikkei tiedä syytä.

JK

Tällä tarinalla voisi olla toisenlainenkin loppu. Kun tytär on lopettanut, äiti ojentaa kätensä pöydän yli, empii hetken ja vetää sen äkisti loukkaantuneena kuin olisi tuleen koskenut takaisin syliinsä. Tytär ei tiedä hänen kärsimyksistään.

Tyttären mies saapuu kahvilaan, tarttuu heitä molempia kädestä, nostaa ylös, ja he lähtevät kolmisin ulos ovesta, mies keskellä. Taistelu tuulimyllyjä vastaan on ohi, mutta turvasatama on totta. Se on vain muualla kuin äidin sylissä. Se on rohkeudessa näyttää haurautensa ja sanoa miehelle AUTS, silloin kun sattuu, jolloin tämä tietää: nyt on aika koskettaa ja antaa turvaa.




Pakinaperjantai: Taikasana

24 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Menit pakinassa syvälle pahoin haavoittuneeseen ihmismieleen pohtien tyttären heikkoa itsetuntoa. Tyttären onni oli löytää vierelleen ihminen, joka osasi ja halusi auttaa ja tukea. Iso käännekohta kuitenkin tapahtui tyttäressä hänen oivallettua, ettei kaikki ole muiden syitä ja vikoja ja vaikka olisikin, se ei mitään auta. Onni tulee eläen. Jäin uskomaan kylläkin, että melko hyväksi moni asia muuttui.
Taikasana AUTS oli ihmeellinen

Crane kirjoitti...

Luulin ensin, että olit ollut kärpäsenä katossani. Taikasana oli kuitenkin väärä ja itse saan itseäni tukea... Sitten epäilin, että kerroit sisarestani.... Sisarparka ei vain ole taikasanaansa löytänyt, koskapa syyttely senkun jatkuu.
Tarkoitan, että todellista, perheessä kuin perheessä, iskit jälleen naulan kantaan.
Osa-aikaheikkoitsetuntoisena elämä on paljon helpompaa! Hieno tarina!

heinänkehrääjätär kirjoitti...

Kiitos pakinasta, niin koskettavasta!
Kehon haavoista pinnalliset on helppo hoitaa. Joskus pelkkä puhallus auttaa. Syvien haavojen paranemiset vaativat pitkän ja huolellisen hoidon – niistä jää ehkä arpia, jotka muistuttavat kipukohdasta kutisemalla. Inhottavimmat haavat – tervehtyvätkö koskaan...
Sisimpämme haavat ovat samanmoisia, mutta eivät näy kanssaihmisille (ellemme toisin päätä). Ne ovat kaiken näköisiä, arpeutuneita, uudelleen auenneita. Niitäkin hoidamme, joskus auttaa pelkkä puhallus, hyvä niin. Vaikeatkin onnistumme usein parantamaan, tai sitten emme. Mutta me elämme täyttä elämää kera haavojemme, näkyvien ja näkymättömien!

SusuPetal kirjoitti...

Kun lopettaa syyllisen etsimisen, on helpompi jatkaa eteenpäin ja sanoa auts.

Koskettava tarina.

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kirjoitus, josta voin uskoa ja tunteakin joka kohdan. Vakavaa, kaunista. Luulen, että nyt saan käyttää tarinastasi sanontaa 'syvälle luotaava'. Ja tiedätkös, omassa uupumisprosessissani olen kokenut paljolti tuota samaa. Imu tuntuu vielä, mutta turvasatama näkyy. Osittain olen jo vapaa, mutta vielä on tehtävä työtä kaiken hyväksymiseksi. Siis kirjoittamasi kosketti ja lohduttikin.

Anonyymi kirjoitti...

Kaikkein vaikeinta on olla heikko, myöntää se itselle ja muille ja pyytää apua. Elämää ei kuitenkaan kukaan voi hallita (vaikka jotkut niin luulee), niinpä heikkouden myöntäminen on jo puoli voittoa. Siitä voi jatkaa eteenpäin - itsensä hyväksyen ja ketään syyllistämättä. Sellaista elämä on.

Kuvaat hyvin noidankehää, jota omaa napaa tuijottava syyllistäjä kiertää.

Sirokko kirjoitti...

Kun koodi ymmärretään puolin ja toisin, ei enempää selityksiä tarvitse itsestään repiä, kosketus, hyväksyntä riittää.
Osaat kirjoittaa niin hienosti tunteista,se tulee ilmi jokaisesta postauksestasi, niitä on ihana lukea,olen niin tunnevammainen etten osaa ilmaista itseäni edes kommentissa, sanon vain AUTS.

Anonyymi kirjoitti...

Vahva tarina jälleen kerran.
Miten onnellinen onkaan hän, joka on löytänyt vierelleen ihmisen, joka ymmärtää tuskan pienestä taikasanasta ja on tukena elämän suurissa ja pienissä kolhuissa.

Harakka kirjoitti...

Ihanaa,että sun turvasatamasi on sun mies, joka ymmärtää sua.
Se on maailman hienoin asia, että on löytänyt sellasen kumppanin itselleen, että voi sanoa häntä turvasatamasksi!
Onnea teidän elämälle eteenkinpäin!
Ja onnea kohta teidän tulevalle hääpäivällenne!
Ja hyvää ysrävänpäivää, mun blogissani on huomenna 14.02 jotain kukkia sullekkin, nappaa sivuillesi, jos haluat.
Olen maalannut ne kukat ite öljypastelli liiduilla.

arleena kirjoitti...

Rakkauden side on vahva ja voimakas. Heikolla hetkellä riittää vain lyhyt taikasana. Tässä pakinassa se on auts. Molemmat tietävät.

Sanoja ei paljon tarvita, jos ensin on itselleen selvittänyt ahdistuksien alkuperän, syyt.

Ahdistuksen purkamiseen riittää vain se auts.

Hieno pakina.

Anonyymi kirjoitti...

Miten moni pakeneekaan suorittamiseen pahaa oloaan. Suorittaa entistä enemmän ja tulee entistä pahempi olo, noidankehä on valmis.
Ensin tuli keskustelusta mieleen, että toinen siinä kiemurtelee, eikä jaksaisi kuunnella, mutta yllätys oli suuri, kun kuuntelija olikin äiti. Vanha äiti. Ehkä häntäkin olisi pitänyt kuunnella, mutta hän ei jaksanut kertoa omaa versiotaan tapahtumista. Onneksi yhteinen nauru löytyi.

Ja onneksi mies vapautettiin syytöksistä, koska häntä tarvittiin parempaan tehtävään: AUTS!

Hämmentyneenä taidostasi luin ensimmäisen kerran, sitten kävin laittamassa ja syömässä iltapalankin ja vasta sitten kypsyi jotain kommentiksi.
Taitava kertomus ja kuuntelijan persoona yllätti ja käänsi kaikki ajatukset taas kerran.

Crane kirjoitti...

Iloista Ystävänpäivää!

Lastu kirjoitti...

aimarii,
huono itsetunto on ihmevekotin. Vääristää omakuvan ja sen mahdollisuudet elää hyvää elämää. Mutta onneksi se ei ole kiveen hakattu, vaan voi "veistääntyä" vaikka kuinka kauniiksi patsaaksi, josta on muillekin iloa.

Crane,
sur sur, sinnekö lensin, kärpäseksi katossasi :). Ihmisen osa lie yhteinen, ainakin osittain, kun tuttuuteen törmäämme siellä ja täällä. Osaikatyytyväisyys on passeli tavoite. Parempi päivä raottuu. Siskollesikin terveisiä ;). Jospa joskus syytös hiipuu. Sammumista ei tohdi heti kättelyssä luvata, mutta millimetri millimetriltä kohti valoa.

heinänkehrääjätär,
niin, täyttä elämää eläkäämme haavoinemme. Pyrimme olemaan kuin sotaveteraanit. Kunnioitamme elämää, vaikka välillä niin kivistää. Yhdellä puhalluksella on tosiaan jättivoimat, se vaikuttaa samalla tavoin kuin kuuluisa perhosen siiven isku.

SusuPetal,
niin, jatkuva syyttely kuluttaa eniten itseään. Auts on nopea sanoa ja kipu hiipuu hetkessä, jos myötäelävä ymmärtäjä tajuaa kivun syyt ja "kaiken". On kuin oppisi hengittämään. Happi riittää.

Ruska,
olen todella iloinen, jos kirjoitukseni kosketti ja lohdutti sinua. Kipu ahdistuksineen voi olla monimuotoinen; aina sen lähteenä ei ole äidinkaipuu. Samoin tie, joka hyvään vie kun tuska lievenee, voi olla monimuotoinen. Yhtä kaavaa ei ole. Ja hyvät kohtaamiset ovat totta, tulipa tienristeyksiin mitä kautta tahansa. Oi että toivon sinulle hyvää...

Ina,
totta: kun heikkoutensa tunnistaa ja "tunnustaa", alkaa paraneminen. Ja heikoimmillaan on tarvitsevin. Hyväksyntää voi tulla läheltä tai vähän kauempaakin, pääasia että kypsyy ahaa-elämys. Se kasvattaa rohkeutta olla omana itsenään itselleen - ja muille. Sillä tiellä moni turha rompe jää turhana painolastina pois. Kiiltokuvan kiillotusaineet ja maalit ovat tarpeettomat.

Sirokko,
kiitos.
Niin, jos toinen tietää synnyt syvät ja ne on yhdessä käyty läpi, ei tarvita kuin yksi sana kertomaan: nyt koskee. Ja kivun poistamiseen auttaa käden hellä kosketus: ymmärrän sinua.

Tunnevammainen varmaan itsekin monessa suhteessa olen. Lohdutti jotenkin elämänkaarikurssilla havaita (hyvässä hengessä), että me monet olimme sellaisia, mutta kyllin "hyviä" silti. Särkynyt särkyneen tuntee ja voi juuri siksi astua toisen mokkasiineihin. Yhdessä eteenpäin.

Marjukka,
kyllä, onnellinen on, jos voi riisua rooliasunsa ja heittäytyä "alastomana" toisen syliin. Ja tulla hyväksytyksi.

Harakka,
kiitos.
Niin, osaksi nämä tarinani ovat "totta", osaksi tarua. Tässä tarinassa myös miehellä on koodisanansa sillä hänen hellyydentarpeensa iän myötä vain kasvaa ja kasvaa. Se on ehkä tarinan aihe jossain vaiheessa.

Kiitos, samoin sinulle toivotan: hyvää ystävänpäivää. Maalaamasi kukkataulu on hersyvän ihana.

arleena,
kiitos "ydinsanomasta": molemmat, mies ja vaimo, tiesivät, mistä kenkä puristi kun vaimon suusta lähti: auts. Muita sanoja ei sitten tarvitakaan. Ja sen jälkeen näkee elämässä valon. Ilon.

Uuna,
niin, kovin on vanha tämä äiti. Ehkä asiat olisi pitänyt selittää ajoissa. Vaikeita juttuja: milloin puhua ja mitä, vai vaikeneminenko on viisainta. Mutta jos näkee, että tytär (itsekin jo melkein vanhus), yhä kantaa 'äidittömyyden' kipua itsessään, niin voisiko äiti edes vähän raottaa verhoa, en tiedä. Ehkä riittäisi, jos äiti kuvailisi senaikaista elämäänsä ja miten tapahtumat menivät, analysoimatta. Niin, en tiedä sittenkään. Vai onko parempi olla koskematta tulipesäkkeisiin, kivun juuriin. Tuhkata ne vain, polttaa poroksi ja odottaa fenikslintua.

Mitä nuorempi olin, sitä enemmän minulla oli valmiita vastauksia; mitä vanhemmaksi käyn, sitä enemmän on kysymyksiä eikä vastauksia lainkaan. Kuvailen vain.

Crane,
kiitos, hyvää ystävänpäivää myös sinulle :)

Anonyymi kirjoitti...

Lastu,
Vastauksessasi Uunalle sanot: "Mitä nuorempi olin, sitä enemmän minulla oli valmiita vastauksia; mitä vanhemmaksi käyn, sitä enemmän on kysymyksiä eikä vastauksia lainkaan. Kuvailen vain."

Tämä on niin viisaasti ja koskettavasti sanottu, että minun on pakko ilmaista ihailuni. Olet niin oikeassa: juuri näin. Ihan rintaani puristaa!

Anonyymi kirjoitti...

Naurulla ja kosketuksella on ihmeellinen voima.
Joskus vain aika kypsyttää valmiiksi uskomaan ja luottamaan.
Sekä itseensä että toiseen.
Ei käden ojentaminenkaan aina niin helppoa ole.
Hieno tarina!

Lastu kirjoitti...

Ina,
kiitos.
Olikohan nuoruuden (tietyissä asioissa) varmuuteni halua ottaa elämä haltuun (koska se on niin epävarma "yritys"). Ajoin kiihkeästi oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa, näin puutteet kirkkaasti ja "tiesin", miten maailma pitäisi jakaa uusiksi, tasan, jotta kaikilla olisi kyllin: kellään ei liikaa mutta kellään ei myöskään puutetta. Osa varmoista vastauksistani perustui kiihkeään idealismiin. Otin yhteyttä, nuorena koulutytönä, Suomen Unicefin silloiseen johtajaan, Kalervo Siikalaan, ja pyysin materiaalia, jotta saisin lisäinfoa siitä mikä on "pielessä" ja mitä mahdollisuuksia itsekullakin on tehdä paremman maailman hyväksi.

Miten kävi?

Elämän realismi "opettaa", että kysymykset jatkuvat ja vastaukset karkaavat. Toivon kuitenkin (ei taida idealismini olla tyystin kuollut sittenkään - vaikkei vastauksia minulla enää ole), että kypsyisi johtajia, joilla olisi kyky tehdä viisaita päätöksiä. En tiedä, taasko haapuilen vain.

Mk,
niin toivoisin, että huumori eikä nauru maailmasta, ei kenenkään elämästä, totaalisti sammuisi. Kun elämässäni oli kaikkein vaikein vaihe, luin joka päivä humoristista kirjallisuutta jonka voimin jaksoin eteenpäin.

Aika on ihmelääke. Paljon siitä puhutaan, eikä suotta.

Kädenojennus; niin, jos välit ovat olleet läpi elämän etäiset ja jäykät, tyttären ja äidin on vaikea koskettaa toisiaan - kun kokemattomia ovat.

isopeikko kirjoitti...

Tarina pitkä ja vahva. Peikko oli jo kolmatta kertaa sen kimpussa eikä vieläkään oikein tiedä miten sitä kehuisi. Tarinassasi on elämän pituinen haava, johon vasta on alkanut löytyä toimiva hoitokeino. Hyvä.

Lastu kirjoitti...

Isopeikko,
kiitos.
Haava voi olla niin kauan niin syvällä, ettei siihen saa otetta hoivatakseen itseään,vaan piilottelee sen visusti muilta. Mutta sitten kun myöntää hänelle, johon luottaa, että koskee ja saa ymmärrystä, auki ovat parantumisen lähteet eikä syyllisiä enää ole. Kun luulee kuolevansa häpeästä ja heikkoudesta huomaakin, että saa elämän.

Liisa kirjoitti...

Luin, luin uudelleen, kosketuin. Syvälle sielun syövereiden uponneet haavat siis voivat arpeutua. Mutta arpikudokseenkin voi vielä koskea. On aika antaa itselleni anteeksi. Koska tuo kaikki on niin totta.

Kiitos tästä, Lastu! Ja monesta muusta.

Lastu kirjoitti...

Liisa,
kiitos.
Niin, vapauttava on hetki, kun omituinen syyllisyys ja häpeä putoavat kuin möykky, kuollut solukko pois. Elämänkaarikurssilla vihdoin tajusin, mitä olin kantanut mukani. Ja syyllistynyt. Vauva, jolla ei ole sanoja, imee äitinsä tuskan itseensä ja syyllistyy siitä että kaipaa kiihkeästi äitiänsä hoivaa ja huomiota ja kun ei sitä saa, kokee olevansa ruma ja kelpaamaton ja yrittää selvityä omin voimin. Joskus läpi elämänsä. Onneksi ei tarvitse enää olla vahva. Saan olla heikko. Ja rakastettava silti.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on mielenkiintoinen koskettava tarina, joka pitänee lukea vielä uudelleen.

Lastu kirjoitti...

jl,
oih, jaksat lukea ehkä uudelleen. Mikä kunnia :). Myös elämää ja sen kipua ja kivun hellittämistä kohtaan.

Piritta kirjoitti...

Tuollaista taikasanaa pitäisi itsekunkin kokeilla.

Lastu kirjoitti...

Tirlitta,
niin. Kun kehtaa / muistaa / näyttää / rohkenee tunnustaa sisäisen kipupisteensä, huomaa että hyvä olo ja luottamus saapuu: elämä kantaa. Ja rakkaus.