maanantai 9. maaliskuuta 2009

VALO kuvassa




On yö.

Hän herää omassa sängyssään, sairaalasta kotiutettuna, rinnat täynnä maitoa. Hän, jota varten maito rintoihin nousee, on kaukana: vastasyntynyt on elvytetty henkiin ja joutunut suoraan synnytyssalista Lastenklinikalle. Hän muistaa, ettei hänen poikansa jaksa imeä rintaa, ei tuttipulloa, vaan saa maitonsa nenä-mahaletkun kautta suoraan nieluunsa, ruokatorveensa, vatsalaukkuun: heiveröiseen ruumiiseensa, joka, niin hän toivoo, vahvistuu hetki hetkeltä, niin että valkenee päivä, jolloin hän saa lapsensa sairaalasta kotiin.

Lapsi Lastenklinikalla on mielessä kaiken aikaa.

Hän ei jaksa odottaa illan suuta, jolloin saa tulla lastaan katsomaan. Poikasta on niin ikävä. Kaipuu hänen luokseen vyöryy kestämättömäksi, ehtihän hän kantaa lastaan kohdussaan kahdeksan kuukautta ja nyt – kuin tulivuori olisi verensyöksyssä purkautunut – äkkirynnäköllä hänestä irti elämään kiskottu poikanen on sairaalahoidossa ainakin kuukauden päivät ja illat ja yöt ja aamut; niin hänelle sanottiin.

Minuutit paisuvat, räjähtävät ikävästä. Yöstä välittämättä hän soittaa teho-osastolle.
– Kuinka pieni poikani voi?
– Nukkuu. Nukkuu niin kuin kaiken aikaa. Hänen lääkeainepitoisuutensa on veressä vahva. Hetkinen; hän raottelee silmiään.
– Voinko tulla hänen luokseen?

Langan (siihen aikaan ei ollut kännyköitä) toisessa päässä tulee hiljaista. Hän kuulee, kuinka teho-osaston laitteet hurisevat. Vihdoin:
– Tulkaa.

*

Hän antaa suukon miehelleen, lähtee kotoaan, ajaa hiljaisen kaupungin läpi, pysäköi autonsa sairaalan parkkipaikalle ja juoksee lastensairaalaan, jonka valot eivät yössäkään pimene, sillä siellä valvotaan herkeämättä uutta elämää ettei se heti alkuunsa sammu.

Hän pukee sinisen steriloidun kaavun yllensä, desinfioi kätensä, sujauttaa kenkiinsä siniset suojat ja avaa hiljaa teho-osaston oven: näkee pikkuiset keskoskaapit pikkuisine potilaineen ja muutaman isomman sängyn hiukan isommille lapsille. Yöhoitaja pitää sylissään hänen poikastaan, syöttää uinuvaa elämänsä aloittelijaa ruiskulla, nyökkää ja hymyilee tulijalle – kehottaa sanattomilla myötäeleillä äidin tulla lähemmäksi lastaan.

Äiti nostaa hoitajan sylistä velton poikansa tukevasti rintaansa vasten, tarttuu ruokintapipettiin, työntää milli milliltä mäntää ja niin maito valuu syntymässä väsyneen ja vaurioituneen lapsen nenän ja ruokatorven kautta tämän pieneen mahaan. Nukenkokoiset huulet eivät tee imuliikkeitä. Äidille on kerrottu, että vasta sitten kun poika vahvistuu niin paljon, että jaksaa imeä itse, syödä tuttipullosta, hän saa lähteä kotiin. Nyt hänen elämänsä on vielä letkuruokinnan varassa.

Äiti nostaa hämärässä katseensa kohti yöhoitajaa ja ennen kuin ehtii sanoa kiitos huolenpidosta, hoitaja puhkeaa puhumaan – ihan muusta kuin mitä äiti (joka on kasvosokea) osaa odottaa:

– Näette minun rokonarpiset kasvoni, mulkosilmäni, leveän, epämuodostuneen nenäni, tukkani kuin hampun, keltaiset hampaani ja korvani jotka roikkuvat kuin kantaisivat sitä lyijynraskasta pilkkaa mitä olen rumuudestani elämäni aikana saanut kuulla: ”kuinka voi luojan luoma olla niin kammottavannäköinen”. Rumuuteni ei tartu mutta aiheuttaa inhon puistatuksia muissa mutta ei vastasyntyneissä. Ulkonäköni vuoksi olen omasta tahdostani työskennellyt vuosikymmeniä pelkästään yövuoroissa ja vain ja ainoastaan vastasyntyneiden teho-osastolla. Juuri elämään saapunut vauva ei vielä tiedä miten maailma pisteyttää ihmistä: vauva ei tuomitse minua rumuuteni vuoksi, ei pelkää, ei inhoa, ei hylkää, ei arvioi, ei vertaa, ja hänelle haluan antaa sen mitä minulla on annettavana. Hän tarvitsee syliä ja turvaa ja rakkautta ja sitä hänelle tarjoan ulkokuoreni alta sen ajan minkä hän joutuu olemaan vailla äidinrakkautta sairaalassa.

Sairaan pienen pojan äiti katselee hellää yöhoitajaa eikä kyynelien läpi näe tämän, niin kuin hän itseään arvioi, ”rumuutta”.

– Saanko ottaa valokuvan Teistä, pojasta, osastosta?
– Ilman muuta. Kohta on yövuoroni ohi ja menen päiväksi nukkumaan kotiini, pois ihmisten ilmoilta. Kannattelen poikaanne unessakin. Seuraavana yönä tulen häntä jälleen hoitamaan.

Äiti sulkee teho-osaston oven hiljaa, vilkaisee taakseen ja näkee, kuinka hoitaja silittää hänen ikioman linnunpoikasensa hentoa untuvapäätä. Kaikki ulkoinen on poissa, läsnä on vain huolenpito ja rakkaus.

*
Poika on yhä sairaalassa. Lokakuun rankkasateessa äiti hakee valokuvausliikkeestä valokuvat, kiiruhtaa kotiin, riisuu eteisessä sadetakin ja istahtaa lepotuoliin. Kuva, joka nousee pinkasta ensimmäisenä esiin, kertoo yöllisestä käynnistä Lastenklinikan teho-osastolla.

Valokuvassa sairaalahuone säteilee valoa, eikä silti ole ylivalottunut. Pienet keskoskaapit nököttävät rivissä – mutta paikassa missä yöhoitaja, sylissään hänen pieni poikansa – istui, ei näy hoitajaa, ei poikaa: heidän paikallaan sädehtivät kirkkaat ääriviivat, sydämen muotoiset, tulvillaan valoa.

Hän ymmärtää: hän pitelee kädessään elämänsä ensimmäistä valo kuvaa. Valokuvassa on VALO kuvassa.

Tämän koommin hän katsoo kaikki kuvansa, koko elämänsä, uusin silmin. Hän uskoo enemmän valoon kuin kuvaan.

Ja tulollaan on aika, jolloin yöhoitaja astuu päivänvaloon (kuin keisari joka kuulee totuuden lapsen suusta) ja niin miehet, naiset, pojat tytöt, nuoret, vanhat saavat vastasyntyneen kyvyn ymmärtää, että ainoa mitä ihminen tarvitsee, on rakkaus, turva ja huolenpito. Se toteutuu, kun ulkonäköpaineella ei ole nykyisenkaltaista piinaavaa painoarvoa ja rakkaus, joka kuuluu kaikille, valaisee elämän.


Pakinaperjantai: valokuvassa

26 kommenttia:

heinänkehrääjätär kirjoitti...

Kiitos pakinasta! Äitiys rakentuu noista taikasanoista: rakkaus, hellyys, huolenpito, turvallisuus...
Pakina nosti mieleen oman äitiyteni ensiaskeleet: Vanhemman tyttären eritys heti syntymän jälkeen (keuhkotulehdus). Hänen pieni kantapäänsä, rikkinakutettu, koska verikokeet otettiin siitä.

Pakinasi lopettaa kappale, jonka vision toteutumiseen haluan uskoa koko sydämestäni!

heinänkehrääjätär kirjoitti...

Siis eristys, ei eritys... voi näitä kirjoitusvirheitä! :)

Anonyymi kirjoitti...

Olen hiljaa tekstisi luettuani. Kauan. Siinä oli suurten ja voimakkaiden tunteiden kirjo vahvana kuvauksena. Valaistuna.
Äitinä suorastaan imin joka sanan ja hetkeksi unohduin sairaalan yövuoroon, sillä itsekin tein pelkkää yötyötä neljä pitkää vuotta peräkkäin - lapseni takia.
Rakkaus, turva ja huolenpito, kunpa jokainen, eikä vain lapsi saisi sellaista osakseen. Kaikki me sitä tarvitsemme.
Lastu, sanojen taitaja, kiitos jälleen.

Sirokko kirjoitti...

Valo kuvassa oli kaunis kuvaus. Valo on meissä kaikissa, kaikki eivät sitä näe, joissakin se on niin voimakas että valaisee ympäristönsäkin. Sinä näet ja valaiset. Viimeisen kappaleen toteutumista saadaan varmaan vielä odotella, mutta ehkä joskus...

Anonyymi kirjoitti...

Voi sinua, voi minua, voi meitä äitejä. Hiljaa olemme tarinasi ääressä. Minä siksi, että minunkin vauvani kiidätettiin lastenosastolle. Napanuora oli kaulan ympärillä ja raukka oli aivan sininen.
Sitten muutaman päivän päästä kysyin yhdeltä vauvoja syömään tuojalta, koska minun vauvani pääsee tänne. Ei pääse, sanoi hoitaja, bilirubiniarvo on noussut ja veri joudutaan vaihtamaan. En tiennyt mitään, mitä se tarkoittaa, luulin että nyt vauvani kuolee. Itkin täkin alla kun mies tuli. Hän otti lääkärin kiinni ja niin asia selvisi.

Sain käydä ruokkimassa vauvaa myös lastenosastolla. Sain pitää häntä sylissäni ja istuimme keinussa pitkät ajat. Pelkäsin että joudun menemään yksin kotiin kuten sinä, mutta pelosta varmaan kehitin itselleni tulehduksen, joten omakin kotiinpääsyni viivästyi. Lopulta pääsimme kotiin yhtä aikaa.
Nuorena äitinä tunteet ovat voimakkaita ja pelko ravistaa sydämestä asti.

Kertomuksesi sai tunteet nousemaan pintaan ja kiitollisin mielin ajattelen omaa maisteritytärtäni ja sinun maisteripoikaasi.

Nana kirjoitti...

Kaunis ja vahva kirjoitus, hyvin monenlaisia tunteita herättävä.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis tarina. Kunpa osaisimmekin katsoa toisiamme niin, että näkisimme pintaa syvemmälle, valon - ja voi kun saisimme tulla samalla tavalla nähdyksi.

arleena kirjoitti...

Kaunis pakina rakkaudesta, huolenpidosta ja ikävästä.

Suurinta ovat rakkaus ja huolenpito, mitä lapselle voi antaa ja ne kantavat läpi elämän.

Anonyymi kirjoitti...

Tarinasi sai kyyneleet silmiin. Ehkä lastasi ei hoitanutkaan ihan tavallinen hoitaja. Kukapa meistä ei tarvitsisi rakkautta ja huolenpitoa, hellyyttä.

Liisa kirjoitti...

Kiitos tästä koskettavasta kertomuksestasi. Tuo ihana VALO - rakkauden symboli. Vaikea sanottaa niitä syviä tunteita, jotka tämä herätti.

Anonyymi kirjoitti...

Ja taas itketit minua!

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis teksti jälleen, joka koskettaa varmaan kaikkia äitejä. Sydäntä pusersi, kun muistelin omaa lastani sinisenä sylissäni kiirehtiessämme kohti sairaalaan. Kunpa ihmiset ymmärtäisivätkin, mikä elämässä on tärkeintä ja jättäisivät turhat marinat ja valitukset pois.
VALOA tarvitaan joka paikassa!

Anonyymi kirjoitti...

Eikös sinun poikasi olekkin valoisa persoona, oletkohan häntä joskus niin kuvaillut?
Valon lapsi.

Kaunista ja koskettavaa, niinkuin vain Lastu osaa.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä tarina oli kuin vanhojen kauniiden lastenkirjojen satu. Kaikki ainekset siihen. Kykenin näkemään jopa kuvituksen edessäni. Erityisesti pidin kohdasta, jossa yöhoitaja aloitti kertomuksensa. Kertomus tuli "aivan puskasta", pysäytti ja sai miettimään ja sai myös ymmärtämään yöhoitajan pienen epäröinnin ennen yölliseen puhelinsoittoon antamaansa myöntävää vastausta. Tarinan maagisuus oli mielestäni "hyvän ja pahan taistelussa", jossa hyvä voitti.

Lastu kirjoitti...

heinänkehrääjätär,

äitien osa on yhteinen. Luonto lahjoittaa äidin sydämeen herkkyyden pitää huolta lapsestaan, kutsutaanpa sitä äidinrakkaudeksi tai -vaistoksi. Onnellista, jos kaikki menee vauvan saavuttua maailmaan, ”hyvin”. Aina niin ei käy ja äidin hätä lapsestaan on suuri. Mutta tuskaa suurempi on hoivaamisen halu, rakkaus. Ja sitä erityislapset tarvitsevat erityisesti – niin, tai lapsi kuin lapsi kaipaa hoivaavaa rakkautta maksimaalisesti.

Sinä muistat tyttäresi elämän alun ja hänen rikkinakutetun vauvankantapäänsä. Voi pientä. -Tietävätköhän aikuiset lapsemme, kuinka heitä ajattelemme, rakastamme. Ehkä he tietävät. Toivotaan.

aimarii,
kiitos.
Olet (pienen lapsen äitinä) tehnyt pitkään pelkkää yövuoroa. Tarinani todeksi kokeneena kiitän sinua monien potilaittesi puolesta. Missä olisi heidän (vauvani ja minunkin: olinhan tuolloin ollut kuolemanvaarassa) elämämme ilman yöhoitajien huolenpitoa? Moni kiitos jää sanomatta akuutilla hetkellä, terveyshuolien vuoksi, mutta voi kunpa sanattomat kiitokset edes jälkikäteen kumpuaisivat voimaksi, että he tietäisivät.

Mistä itse sait voimaa noina vuosina ja pienen lapsen äitinä? -Itse kun ajattelen jaksoja (lapset, perhe, työ) elämäni eri vaiheissa, mietin, mistä se voima tuli jolla mentiin eteenpäin. Suurimpana näen rakkauden. Ykköseksi nousivat lapset ja heidän tarpeensa, vaikka työmaailma kahmaisikin ison osan ajastani. Hyvä tai paha, en osaa arvioida.

Kiitos, aimarii.

Sirokko,
kiitos valoisasta kommentistasi ;).
Jännä muuten että almanakassa on Valo-nimi. Taitaa osua helmikuun kolmannelle päivälle. Pojallehan olisimme voineet antaa nimeksi Valo.

Niin, ehkä yritin pakinalla / tarinalla toivoa myös sitä, että mielestäni nykyajan mielettömyyksiin mennyt ulkonäön korotus voisi kääntyä vihdoin jo laskusuhdanteeksi. Sillä voisi olla monen kohdalla mielenterveyttä edistävä vaikutus. Ehkä heikko signaali (ulkonäköbuumia vastaan) muuttuu aikaa myöten vahvaksi ja itse kunkin on helpompi tallustaa elämänsä läpi sennäköisenä kuin on, itsensä ja kanssakulkijansa hyväksyen, ”ääriviivoja”, muotoja ajattelematta. Antaa sen oikean, sisältä päin tulevan valon valaista.

Uuna,
sinullakin on ollut huolta vastasyntyneestä vauvastasi. Sanotaan että tieto tuo tuskaa, mutta usein tieto myös valaisee: vaikka ongelmat olisivat vuorenkorkuiset, ne on voitettavissa – tai ainakin sopeutettavissa elämänkokonaisuuteen. Aika antaa vastauksen, usein kauniin ja hyvän. Joskus käy kuitenkin niin, että ”kohtalo” kouraisee ja siihenkin on sopeutuminen. Elämä on jatkuvaa sopeutumisen koulua tilanteesta ja mahdollisuudesta toiseen. Aika aikaa kutakin. Tulevia ei kannata liiaksi murehtia, pelätä, vaan voi ottaa vastaan aikanaan sen mitä on tullakseen. Tyytyen. Tyyntyen.

Mutta totta on, mitä sanot. Kun nuori äiti saa kuulla, että vastasyntyneellä on ongelmia, eteen avautuu totaalisen suuri HÄTÄ. Tieto tuo lohdun. Kyllä tästä selvitään.

Aivovaurion suhteen tosin jouduimme odottamaan vuosikaudet, ennen kuin tiesimme, mitä vaikutuksia hapenpuutteella ja siitä seuranneella aivoödeemalla, kouristuksilla, poikkeavalla EEG:llä (joka sittemmin normalisoitui) on ollut. Lopulta selvisi, että vaurio kohdistui motorisiin keskuksiin, mutta muussa hän pärjää siinä kuin ikätoverinsa. Kaikkeen olimme varautuneet. Elämä ja sen mahdollisuudet on otettava niin kuin ne tulevat vastaan. Itkut tirauttaa ja sitten taas eteenpäin. –Kävin jopa kansanperinteen itkuvirsikurssin, jossa sain itkeä taannoiset patoumat auki.

Nana,
kiitos sinulle. Tunteet nousevat pintaan. Ne ovat tarpeen käydä läpi. Kiitos myös sinulle myötäelämisestä: luit – tunteella.

Ina,
mistä löytäisimme ne taikalasit, että näkisimme ulkokuoren läpi ja saisimme uskon siihen sisäiseen kauneuteen – ja sisäiseen kauneudenjanoon – joka meissä kaikissa on. Syvällä. Sitä ei saisi ulkoisella tölväisyllä haavoittaa. Monet vanhat sanovat, miten huojentavaa on kun voi rauhassa riisua ulkonäköpaineet yltään, mutta nuoret ovat vaarassa sairastua, lyyhistyä, ulkonäkösyiden vuoksi. Moni toivoo, että kauneuden markkinoita on syytä hillitä. Myös mediassa.

arleena,
niin, olemme äitejä lapsillemme, ovatpa he sylilapsia tai aikuisia omassa elämässään. Minua on ”kasvatettu” päästämään lapset ja erityisesti tämä cp-vammainen aikuistunut lapsi rakentamaan omaa elämäänsä. On vaara, että äiti jää roikkumaan lapsiinsa, varsinkin häneen, jota on hänen vammansa vuoksi saanut hoitaa aluksi herkeämättä. On liikuttava hetki, kun irrottaa kätensä vammaisen lapsen kädestä ja päästää hänet kulkemaan omilla jaloillaan eteenpäin. Rakentamaan omannäköistään elämää, omin voimin, omassa kodissaan. Sain lapsen fysioterapeutilta lahjaksi kirjan: Päästä pallo lentoon. Äidillä on poismuuton adventtina kyynelien ja kaipuun hetki mutta ennen kaikkea ilon: hän selviytyy. Ja kotiovi on aina auki, sen hän ja kaikki lapset tietävät.

savisuti,
kiitos.
Niin, muistan elävästä tämän yöhoitajan, en hänen kasvojaan (minua vaivaa kasvosokeus) mutta hänen sanansa rumuudestaan ja motiiveistaan tehdä ainoastaan yövuoroa – ja ’sydämeeni’ on tallentunut antaumus, millä hän teho-osaston heiveröisiä pienokaisia hoivasi. Silloin jos milloin tuli selväksi, mikä ihmisessä on tärkeintä. Sekö, miltä hän näyttää vai se, mitä hänen sisällään on.

Totta: tarvitsemme kaikki, yhtä lailla vastasyntyneet kuin ”pidemmälle elontiellä ehtineet”, rakkautta, hellyyttä, huolenpitoa ja hyväksyntää.

Liisa,
kiitos.
Meissä kaikissa on valo. Kunpa löytäisimme tavan takaa sen koskettimen, joka valon sytyttää. Valo on kosketuksen päässä. Olemme valo toinen toisillemme.

Obeesia,
olet kulta.


Marjukka,
sinäkin olet joutunut kokemaan syvää huolta ja hätää sinisen lapsesi vuoksi. Sitä suurempi on kiitollisuus, kun lapsi selviytyy. Kunpa kiitollisuus kantaa läpi elämän. Siinä on itselläni laiskanläksyn paikka.

Kun lapsi lähestyi kahta ikävuottaan eikä vielä kävellyt, olimme varautuneet pyörätuoliin. Samalla mietin ja toivoin, että jos hän joskus kävelee vaikka ontuen omilla jaloillaan, en marise koskaan tyhjänpäiväisistä asioista. -Hän oppi kahden vanhana kävelemään rankan Bobath-metodin myötävaikutuksella, vaan olenko jättänyt kaikki turhat marinat elämästäni pois? En. Inhimillistä? Ehkä pitää antaa anteeksi itselleen. Niin, ja kiitollisuus on kokoaikaista.


Mk,
kiitos.
Kyllä, hän on valon lapsi. Ainoana tämän hetken huolena ovat – ulkoiset paineet. Hänellä ei ole ollut vielä ”tyttöystävää” hartaista toiveista huolimatta. Vammainen ontuva ei ole kovin haluttu seurustelukumppani, niin hän surullisena toteaa. Mutta ehkä joskus tulee oikea hetki, oikea tyttö, oikea rakkaus. Valo.

Adele,
kiitos.
Ihana, jos näet tarinan vanhanaikaisena satuna. Olin lapsena satujen suurkuluttaja; ahmin ja elin hyvän ja pahan taistelut, sillä niistähän saduissa on aina lopulta kyse. Lapsena elämänkatsomukseni rakentui Andersenin ja Grimmin ja Topeliuksen ja kansaneläinsatujen varaan. Ehkä tämä lapsuudensatumaailma hiipi kuin varkain tai keijun askelin tarinan muotoon, se kuljetti ’kynää’, en minä sitä. Ja elämä voittaa. Valo ja hyvyys saapuvat koska niiden on aika tulla osaksi ihmisyyttämme ja arvomaailmaamme. Sitä toivoo satu. Sitä toivoo ’oikea’ elämä.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on sanomattoman kaunis tarina!

Lastu kirjoitti...

jl,
lapset taikovat kauniita tarinoita – ja yöhoitajat, jotke säteilevät lempeyttä ja hoivaa heikoimpia kohtaan.

Anonyymi kirjoitti...

Oi joi miten hieno tarina. Hoitaja, äidin kaipuu lapsensa luo, kaikki.. Kostunein silmin ja pala kurkussa kirjoitan. En pilaa tunnelmaa enempää, haluan pitää tämän hetken.

Kiitos.

Harakka kirjoitti...

Olen myös hiljaa pitkään, kun olen lukenut tekstisi.
Olen vielä siinä sinun tarinassasi, sinun lapsessasi, ja hänen toipumesessa, vielä pitkään.
Hänen enkelihoitajassa...
Muistan omat kokemukseni, kun keskimmäinen vauvani syntyi, olin ollut parikin kuukautta sairaalassa hoidossa vauvan hyvinvoinnin vuoksi. Joka päivä oli uusi päivä lapselleni vattassani, yksi hyvä päivä taas. Vattassani vielä, kun ei ollut vielä valmis syntymään.

Ja sitten kun piti syntyä, niin pelkäsin, että ei kaikki ollutkaan hyvin, syntyi sinisenä verenvuodon vuoksi, mutta kuitenkin jäi henkiin, vaikka painoikin niin pikkaset 2 kiloo,ja 42centtiä!
Mutta mukaani en häntä myös saanut heti, mutta olin joka päivä häntä katsomassa ja syöttämässä käytävä, vaikka olikin pitkä matka, 70-75 kilometriä1
Mutta onmneksi tuli päivä, kun saimme hänet kotiin,se oli ikimuistoinen päivä!
Voin ymmärtää sua niin hyvin!

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
ihmisen mieli hoivaa muistoja, eläytyy: kun kommenttisi luen, silmäni kostuvat. Niin on hyvä. Myötäeläminen koskettaa. Kiitos.

Harakka,
sinäkin olet joutunut olemaan erossa vastasyntyneestä vauvastasi; hän on kovin pieni ja silti niin täydellinen. Onnen lähde.

Saitkohan kotimatkallesi (kun vauva jäi sairaalaan) valokuvan hänestä mukaasi? Minä sain, hoitaja oli ottanut kuvan polaroidkameralla, ja voi miten sitä katselin. Tuntitolkulla. Muut askareet tuppasivat jäämään. Kuva oli silta lapseni luokse silloin kun en ollut paikalla häntä hoitamassa. Aina ei ollut lupa olla, ja olihan kotona kaksi isompaa lasta, jotka tarvitsivat äitinsä huolenpitoa.

Matka sairaalaan oli alle kymmenen kilometriä; sinulla on ollut pitkä taival - mutta ei koskaan liian pitkä, ettetkö sen tekisi: sydän ja äidinrakkaus on elämän moottori. Sen kyydissä menee vaikka läpi harmaan kiven. Onnea sinulle, onnea lapsellesi! Elämän kevättä!

Inkivääri kirjoitti...

Kaunista, herkkää ja niin rakkautta, että se tuntuu sydänalassa...

Lastu kirjoitti...

Inkivääri,
sinun äidinsydämesi tietää mitä on olla äiti. Siihen kuuluvat kaikki maailman tunteet.
Kiitos:)

Anonyymi kirjoitti...

Nice

Anonyymi kirjoitti...

Taas olet osannut kirjoittaa niin taitavasti elämän tärkeistä asioista. Sinulla Lastu on niin upea lahja!
Tuli ihan kylmät väreet siitä, miten valo näkyi kuvassa. Sitä on ihan oikeasti olemassa - Valoa! Ilman sitä elämä olisi kovin ankeaa.

Lastu kirjoitti...

Danny,
kiitos!

Ruska,
kiitos!
Tietääköhän tämä yöhoitaja, hyväntekijä, kuinka hänestä kirjoitan yli 26 vuoden jälkeen. Hyvät teot kantavat läpi elämän. Siinä ei kasvojen "kauneudella" ole painoarvoa. Kiitollisuus on ikuinen. Samoin kuin valo. Se ei maailmasta valu. Valoista kevättä sinulle!

Anonyymi kirjoitti...

Adk w fjg r franksxxxlinks, franksxxxlinks. Nwp g, kux cihsfe|rpn icpllxs i jy lo.