sunnuntai 5. huhtikuuta 2009

pamfletti (pakinaperjantai)


huuhkaja karkottaa pesälle tulijan uhkailemalla

TAUSTA

Tuotekehittelytehdas Oy Pelle Peloton Ab on siitä mukava työpaikka, että työ itsessään kiihdyttää työntekijän luovaan ajatteluun ja siihen johto jopa kannustaa – tosin itse kutakin vain sillä asemapaikalla millä istuu (ja enimmäkseen teoriassa). Organisaatio on kuin vala: pyhä ja rikkumaton. Joku väittää että mitä heikompi johto sen jäykempi organisaatio. Talo saattaa pahimmillaan olla täynnä patsaita. Hierarkia jäykistää niin että jokaisen työntekijän koko totuus ja viisaus ei pääse lukon takaa ulos.

Järjestelmän laatikoineen on luonut ja sitä valvoo ylin johto, joka on laatinut jokaiselle työsopimukset. Kenen leipää syöt, sen käskyjä laulat. Aivan niin kuin aviossa elävien ei sallita vilkuilla aidan yli vehreille laitumille, ei Pelle Pelottoman suojissa kenelläkään ole lupa kurkkia hierarkian portailta toisen reviirille. Ei ainakaan alhaalta ylös.

Eräänä kauniina päivänä, sellaisena joka ei sanoiksi edes suostu, niin sanomattoman kaunis se on, Vilja astuu työsoppeensa, jonka ikkunoista avautuu suloinen näkymä puistoon, hm, nimeltänsä Saastepuisto. Mutta ei nimi puistoa pahenna jos ei puisto nimeä. Katse pois vaahteroista ja silmät sojottamaan kohti työtehtäviä – ihme kyllä, niin jäykässä systeemissä hän on lopulta saanut väljähkön toimenkuvan. Kunpa muillekin kävisi yhtä onnellisesti. Rutiini Viljan työpäivistä on yhtä kaukana kuin hänen unelmansa hiihtää jossain elämänsä vaiheessa Grönlannin halki. Häntä kiehtoo ajatus, kuinka ikijään vapaudessa kuolema ja elämä vaanivat yhtä lähellä hiihtäjää. No, se on toinen tarina se, nyt takaisin arkeen ja päivän töihin.

Posti on jo jaettu. Pöydälle on ilmaantunut vuori kehittelykelpoista aineistoa. Vilja (nuuh, nuuh) nuuhkaisee paksuja kuoria, huokaisee; ei väsymyksestä, vaan kiihkosta: innovaation rakastajan silmät ovat siniset ja avoimet ja vilpittömät ja sydän hehkuva. Mitä uusia ideoita ja jatkokehittelyjä tänään mahtaa olla tulollaan.

TAUSTAN TAUSTA

On Viljan innon ja paneutumisen toimitusjohtaja huomannut. Eräänä keväänä hiirenkorvien aikaan toimitusjohtaja pyysi hetken mielijohteesta Viljan mukaansa firman kermakekkereihin, kysyi samalla, tahtoisiko hän ottaa vastaan ylennyksen; pääsisi irti raadannasta (kuten johtaja hänen rakkauttaan – uusien tuoteideoiden keksimistä ja kehittelytyötään luonnehti) ja saisi katsella ylhäältä käsin muiden (”alaisten”) raadantaa juodessaan punaviiniä ja syödessään ostereita vertaistensa joukossa. ”Ne maistuvat kyllä kun niihin tottuu”, toimitusjohtaja kiirehti selittämään kun havaitsi Viljan lautasiksi levinneet silmät ja hämmästyksestä raolleen auenneen suun.

Vilja ei heti ymmärtänyt, mistä toimitusjohtaja puhuu. Raadantaa? Sitäkö on työ jota hän rakastaa? Senkö hän jättäisi ja ryhtyisi syömään saunomisen ja kuviokellunnan jälkeen ostereita?

Vilja vastasi toimitusjohtajan pyyntöön KIITOS EI – varsinkin sen jälkeen kun tämä oli pyytänyt häntä istahtamaan syliinsä.

NYT

Ajatukset palaavat pieneltä risteilyltä takaisin aukeavaan työpäivään. Postin joukossa on myös kirje toimitusjohtajalta. Ahaa, mitäs tämä. Vilja kouraisee kuoren auki, vetäisee valkoisen arkin silmilleen senttimetrin päähän pupilleista (omituinen tapa, joka häntä ja työtovereita naurattaa) ja sitten loitontaa niin että näkee lukea:

jakelu: Pelle Pelottoman väelle läpi organisaation = 2000:lle työntekijällemme

terveisiä toimitusjohtajalta:


jokaisen tulee puhua suu puhtaaksi, kirjoittaa pamfletti (=kiistakirjoitus – selitys teille jotka työskentelette organisaation alimmalla tasolla ettekä ehkä ymmärrä mitä sana tarkoittaa). Nyt on juuri Sinulla lupa räväkästi tuoda esiin epäkohdat, mitkä kaipaavat – omasta vinkkelistä käsin – parannusta. Käyttäkää ainutlaatuista tilaisuutta hyväksenne. Tarkoitus on kehittää tuotantolaitos, jossa luovaa ajattelua tuetaan entistä enemmän, entistä palkitsevammin, entistä oikeudenmukaisemmin, läpi organisaation. Ajattelu sallittu kaikille, kyseenalaistaminen myös. Tuokaa epäkohtiakin esille, vaikka nimiä mainiten. Firmallemme – meille kaikille yhdessä ja jokaiselle erikseen – on parhaaksi, että kullakin pallilla istuu oikeanlainen osaaja. Loppupelissä on tyytyväinen asiakas.


Viljalla ei nokka kauan tuhise kun hän ryhtyy suoltamaan ajatuksiaan ja näkemyksiään päivänvaloon: mikä idea, mikä mahdollisuus.


VILJAN SUORAT SANAT:

”Mikä johtajien lauma Pelle Peloton osakeyhtiössä pöriseekään. On toimitusjohtaja, luova johtaja, apulaisjohtaja, tuotejohtaja, innovaatiojohtaja, päätön päättäjä. Jokaisen päällikön ensisijainen tehtävä on saada ’alaisestaan’ tämän parhaat puolet esille. Kaunis ajatus, mutta näin ei tapahdu. On vääriä ihmisiä väärillä paikoilla. Ja ylipäänsä johtoporrasta aivan liikaa. Turhaan. Ainoa mikä merkitsee on itse kunkin sisältöosaaminen ja sitä kautta kypsyvät valiot, heurekat. Ja ne eivät sikiä firman ylimmillä oksilla, kuusenlatvassa eikä edes paria oksaa alemmalla tasolla. Parhaat sisältöosaajat ovat muualla kuin sikariportaassa. Heitä on johdon rakentamissa laatikoissa ympäri talon. On aika avata ovet ja päästää heidän tuoteideansa liikkeelle. Olen takuuvarma, että tulosta tulee. Ja loistotuotteita.

Ehdotan että Pelle Pelottomaan perustetaan ideatori, jonne jokainen firman työntekijä voi esittää ideoitaan ja näkemyksiään tarvikkeista, mitä suomalaiset todella kaipaavat. Ideatori on luovuuden kehto, kohtaamispaikka, asemalaituri. Kun aika on kypsä, veturi nytkähtää liikkeelle: mikä ahaa-elämysten lasti meiltä lähteekään välitettäväksi joka niemehen notkohon Suomenmaan.

Kaikkiin suuntiin avoin ideatori on ensimmäinen ehdotukseni. Toinen liittyy pamflettini alkuun, johtajuuteen.

Keskijohdon joukkoon on pesiytynyt hän, jonka kohdalla on toteutunut Peterin periaate: hän on kivunnut pätemättömyytensä tasolle. Apulaisjohtaja Ulko Kultaisella on ollut kova hinku kiivetä vailla sisältöosaamista valtaportaita ylöspäin ja sinne päästäkseen hän mielistelee heikkoa lähiesimiestään (voi itkut näitä portahia ja laatikoita, niitä riittää) ja jyrää ”alaisiaan” jotta heidän osaamisensa ja innovatiivisuutensa ei tulisi kaikkein ylimmän johdon tietoon. Mikä haaskaus. Mitä tappio. Tyhmyys. Hölmöys. Moni pätevä on joutunut kätkemään kynttilänsä vakan alle Ulko Kultaisen vääristyneen vallanhimon vuoksi.

Ehdotan, että johtoporrasta karsitaan. Ketään ei potkaista ulos, mutta tehtäviä kierrätetään ja sitähän meille 'alaisille' on niin kovin suositeltu. Nyt olisi aika kierrättää yläpäätä. Jos käy ilmi, että jotakuta päättävässä asemassa olevaa (johtajatauti tekee pahaa jälkeä) vaivaa kateus, ammatillinen mustasukkaisuus, hätä pätevien alaisten osaamisesta, tämä iilimato siirretään muualle – sinne, missä hän ei pääse tekemään hallaa. Me kaikki pellepelottomat palvelemme tuotteillamme asiakkaitamme, tavallisia suomalaisia, emme jonkun pyrkyrin tittelinkipeyttä (talon sisällä).

Työyhteisöjä työkseen tutkivat futurologit ovat ennustaneet, että tulevaisuudessa asiantuntijaorganisaatioissa ei tarvita jäykkiä rakenteita. Osaava ja pätevä työntekijä ei kaipaa muuta kuin tasavertaista kollegiaalisuutta, demokratiaa. Hän tietää, että tarvittaessa hän voi kysyä ongelmissaan muiden mielipiteitä tai testata ideaansa työtoverillaan. Asiat asioina. Hänen ei tarvitse painaa päätään alas tai nostaa ylös kuullakseen mitä ’Peter’ pätemättömyytensä orrella keikkuessaan horajaa – saati että tämä saattaa mustankipeyksissään latistaa varsinaisen osaajan työkyvyttömäksi. Työtään rakastavalle taiturille on taattava työrauha. Osaamattomalle, tittelinkipeälle kiipijälle on osoitettava tie paikalle, missä tämä ei pääse tekemään tihutöitään."

LOPPUNÄYTÖS

Vilja puree kynänvartta. Onko hän liian suora? Jankuttaako hän? Luullaanko että hän on itse kiipijä? Käännetäänkö hänen hyvä tahtonsa pahaksi tahdoksi? Käykö ilmi, että hän etsii pamfletillaan vain optimaalisen luovuuden autuutta: kaikki hyvä esille, organisaatioista riippumatta, luovassa työyhteisössämme.

”Voin tulla keskustelemaan kanssasi ajatuksistani lisää, jos haluat”, Vilja kirjoittaa lopuksi. Viljalle tuleekin parin päivän perästä kutsu saapua toimitusjohtajan luo.

”Ideatori perustetaan, mutta koskaan eikä missään saa kertoa, mistä hyvät ideat ovat peräisin. Innovaatiotuotteillemme järjestämme julkistamistilaisuuksia, mutta idean syntyhistoria (silloin kun idea osoittautuu kantavaksi ja tuote tuo mainetta ja rahaa) on aina ja vain päälliköiden hengen viljelyn tulosta. Ymmärrätkö. Et saa paljastaa, kuka idean keksi: se ei ole koskaan tullut henkilöstöltä, muista se. Hyvän ja toimivan uutuustuotteen takana on aina johtaja. Vain hän. Ja sinut siirretään hierarkiassamme astetta alemmaksi. Työhuoneesi saat luovuttaa hänelle jolle annan ylennyksen... tai jospa siirtyisit työskentelemään kotona.”


Vilja poistuu toimitusjohtajan huoneesta.

Toimitusjohtaja on tyytyväinen: hän tietää toteuttaneensa operatiivisen toiminnan johtajana tehtäväänsä. Hänen velvollisuutensa on näyttää jokaiselle tämän paikka.

Lähimmiltä alaisiltaan tuli mukavia pamfletteja: niissä kiitetään toimitusjohtajaa ja organisaation sujuvuutta. On uljasta saada kokea onnistumisen elämyksiä. Kyllä johtaja, joka tunnetusti saattaa olla yksinäinen,
tarvitsee kannustusta ja kiitosta uhrautuvasta työstään siinä kuin firman patjan pohjimmainenkin.

Oli loistoidea lähettää pamflettipyyntö kaikille. Hänen herkkä liikavarpaansa voi tänään hyvin. Hän sai selville ystävät ja viholliset ja homma jatkuu entistä paremmin. ”On selvää, ettei näin hyvän johdon alaisuudessa pamflettia voi kirjoittaa”, kuten apulaisjohtaja Ulko Kultainen (joka ei löytänyt Pelle Peloton Osakeyhtiöstä mitään kritisoitavaa) nasevasti ilmaisi. Hauskasti sanottu. Kiistaton kiistakirjoitus Ulko Kultaiselta, toimitusjohtaja naurahtaa ääneen ja lipoo kieltään kuin nälkäinen eläin hyvän ruuan ääressä. Joku hölmö kuten Vilja kirjoitti työtä käskettyä pamfletin, melkein murisi. Oma vika, emäsika, toimitusjohtajan mieleen tulee lapsuuden hokema. Osoitti kirjoituksellaan, ettei hänessä ole kunnollista johtaja-ainesta.

Vilja silmäilee viimeisen kerran työhuoneensa ikkunasta – Saastepuistoa. Suu puhtaaksi, niinpä niin, Vilja huokaisee samaan aikaan kun toimitusjohtaja kaikkein pyhimmässä hihittelee ja kuulee jämäkän koputuksen jyhkeän tammioven takana. Toimitusjohtajan lähin uskottu Ulko Kultainen, Peterin periaatteen viitta hartioilla hulmuten ja mielin-kielin-hymy punahuulilla nykien, kurkistaa ovenraosta: ”Minulla on lasilliset punaviiniä. Malja meille. Pamfletin kunniaksi.”

”Sisään”, nousee toimitusjohtajalla.


pakinaperjantai: pamfletti

14 kommenttia:

Famu falsetissa kirjoitti...

Osuvasti kerrottu. Sait ironisen aamuhymyni syttymään.

mm kirjoitti...

Tätä lukiessa tuli jokunenkin firma mieleen. Taidan lähettää linkin tänne, Viljalle...

Anonyymi kirjoitti...

Puolissa välissä alkoi jo väristykset mennä Viljan puolesta: hillitse, hillitse, se on ansa.
Ja niinhän se olikin ja edelleen sen lauluja laulat kenen leipää syöt.
Hyvä pakina!

Ina kirjoitti...

Nasevasti ja ytimeen osuvasti kirjoitettu. Viljaa kohtaan tunnen sukulaissieluisuutta ja sympatiaa. Tuohon ansaan minäkin olisin langennut. Naiivina sitä aina haluaisi uskoa utopioihin.

Marjukka kirjoitti...

Voi, miten todentuntuinen pakina. Tuttua varmaan hyvinkin monella työpaikalla! Miksi tunnustusta ei voi antaa sille, kenelle se kuuluu? Eipä tietenkään, voitaisiin vielä luulla, ettei johtajista olekaan mihinkään!

Kutuharju kirjoitti...

Karmean hyvä, hyytävän hyvä! TUo huuhkaja jo haukan katseellaan uhkaa käydä päälle ;)
Mutta: tämähän on taas kerran niin tosi. Tosi kuin vesi (lapsuuden hokemaa puskee täältäkin). Ihan kuin tuntisin tuollaisen toimitusjohtajankin..
Tämä kirjoitus oikeasti ja syvästi puhuttelee Kutista. Kiitos, Lastu.
:)

Harakka kirjoitti...

Olipa hyvä pakina!
Rohkea oli vilja.
Mutta oikeestikkin joskus tekisi hyvää, kun sieltä yläpäästäkin välillä vähän karsittaisiin.

Ruska kirjoitti...

Jep jep, nuinhan se monesti menee. Rankkaa asiaa. Sympatiseeraukset Viljalle. Aidot asiat ja turhanpäiväinen idealismi saa väistyä tärkeämpien asioiden edeltä. Samoin oikeudenmukaisuus on pelkästään jäykkyyttä. Oi ihania Saastepuistoja, joita rakennetaan innolla.
Huuhkaja on kyllä veistoksellisen upea! Voi, kun osaisin ottaa tuollaisen "ilmeen" :)

arleena kirjoitti...

Todellisuutta raskas päällekkäisorganisaatio, vaikka ei aina riittäisi edes alaisiakaan.

Ja ideathan tulevat tietysti aina johdolta eivät alaisilta - se on selvä se.

Vilja lähti - Ulko Kultainen jäi.

Mutta nyt taitaa kyllä kohta lähteä Lilius, ellei sitten joku taas keksi jotain muuta.

Sirokko kirjoitti...

Huh. Näkyvä perseennuolenta ja 'suhteilla' pelaaminen täkäläisen mallin mukaan on sekin parempi kuin tuollainen selän takana kieroilu, ainakin tiedetään missä mennään ja kenenkä kanssa eikä Viljojenkaan tarvitse ajatella.
Ovelasti alustettu ja kehitetty pakina, mitä olen suomalaistutuilta kuullut niin ei niinkään harvinaista työpaikoilla.Hyvin suiversit (se tuli sanavahvistukseksi ja olikin oikein kuvaava verbi).

Mk kirjoitti...

Ja kun kyse oikeastaan on vain työrauhasta, kuten Viljakin mainitsi.
Sekä tunteesta että jos työ ottaa niin se myös antaa, tasapuolisesti.

Meidänkin kunnassamme tehtiin työtyytyväisyyskysely (mikä sana!) joku vuosi sitten.
Tuloksia ei koskaan julkistettu vaan haudattiin vikkelästi, niin murskaavat arviot johtoporras siinä sai.

Lastu kirjoitti...

Famu falsetissa,
hymy hymystä ;)

mm,
niinpä, ihme juttu että vastaavanlaisia firmoja on viljalti. Mitä ne immeiset siellä johtajakoulutuksessa oikein imevät aivojensa uumeniin ;)

Kuvanakkeli,
sanos muuta. Jos Vilja olisi miettinyt loppuun asti, ei hän olisi päästellyt kynäänsä laukkaan. Taisi luottaa liikaa johdon kykyyn ottaa vastaan kritiikkiä. Vilpittömällä mielellä teki työtä käskettyä ja puhui ulos niin kuin sisimmässään ajatteli.

Ina,
niinpä, sama täällä. Viljaan samaistun. Maailmanparantaja ei halua menettää vilpittömyyttään, mutta läksyt ovat kovat. Utopiat ropisevat. Kuitenkin pohjakosketuksen kautta pääsee taas uuteen nousuun. Toivotaan.

Marjukka,
vahva ja hyvä – oikeudenmukainen – johtaja saa firman jokaisen työntekijän ”kukkimaan”, heikko ja huono johtaja pelästyy, jos huomaa jonkun ’alaisensa’ osaavan paremmin kuin hän itse. Mikä neuvoksi? Innokkaan ja neuvokkaan työntekijän lyttääminen, vaientaminen. Ja valtakunnassa kaikki hyvin? Ehkä heikon johtajan mielestä.

Kutuharju,
hih, vai tutulta kuulostaa toimitusjohtajan elkeet ja tavoitteet.
Mehän olemme sitten olleet kuin samassa veneessä, tosi se on kuin vesi (joka loiskuttaa laitoja vasten). Eihän kastuta läpimäriksi, eihän ;).

Tunnetkos veneen Ulko Kultaisen? Semmoisella on kaksi naamaa. Hui ;) ja hui ;( . Onkohan semmoisilla myös neljä silmää – ja kaksi suuta.

Harakka,
niin, monta turhaa pomoa taitaa yläpäässä olla. Olisi todella aihetta harrastaa vähennyslaskua johtoportaassa eikä aina lähteä saneeraamaan työtään tekevien joukkoirtisanomisilla.

Ruska,
alaisensa osaamista ja kykyjä kadehtiva esimies voi nakertaa pala palalta motivoituneen osaajan lamaannukseen asti. Jos ylin johto ei tee asialle mitään (ei korppi korppia noki), mitä työntekijä voi tehdä? Onko osaajalle ainoa mahdollisuus vaihtaa firmaa – ellei voi vaihtaa esimiestä. Epäoikeudenmukaisuus kukoistaa, valitettavasti, jos pätevän ammattilaisen täytyy lähteä. Epistä, epistä.

arleena,
joku johtaja leikkii laatikkoleikkejä. Rakentelee mieluisille suosikeilleen kivoja hiekkalaatikoita, joissa vallitsevat villit viidakon lait. Härskiys kukoistaa, mielistelyt palkitaan, aito osaaminen jää toisarvoiseksi senkaltaisissa työskentelyolosuhteissa ja ilmapiirissä. Ulko Kultainen osaa metkut. Hän tanssittaa liirumlaarum-elkeillään myös ylintä johtoa, josta kaikki ongelmat lähtevät.

Sirokko,
niin, mieluummin sitä katsoo p***** niin kuin se on eikä ulkokultaiseen hymyyn käärittynä. Ne työyhteisöt, joissa piiloaggressiivisuus kukoistaa, ovat kaikkein tuhoisimpia. Vain juonittelija ja kieroileva pyrkyri siellä pärjää. Hän osaa nuolla oikeaa kohdetta. Mitä väliä varsinaisella työn sisällöllä. – Olen ollut elämäni aikana viidessä eri työpaikassa. Onneksi myös sellaisissa, missä työ ja sen kehittäminen ovat ykkösinä (jopa voi todella puhua yhteen hiileen puhaltamisesta) ilman ihmisten omanapaisia intrigointeja. -Mutta usein hyvä ja paha sekoittuvat; se lienee yleisintä ja siinä sitten suiverretaan ;).


Mk,
otitpa muistini kätköistä esille hauskan sanan: työtyytyväisyystutkimus. Montako raporttia piti aikanaan laatia ja kysyä itseltään: mitä kuuluu. Ja minne tulokset päätyivät. Hyvä kysymys. Ainakaan käytännössä mikään ei muuttunut, ellei sitten joku johtaja ollut suuttunut.


Monesti työpaikkaan (”ilmapiiriin”) liittyviä ongelmia ratkaistaisiin parhaiten johtoa vaihtamalla, ei työntekijöitä irtisanomalla. Mutta tehdäänkö näin? Hm, ehkä nykyisin, joten toivoa paremmasta on. Vai onko? Aika näyttää.

Ruska kirjoitti...

Tiedätkö Lastu, että vastauksessasi minulle ja muillekin osasit aika tasan tarkkaan kuvailla minunkin omakohtaisesti kokemaa problematiikkaa. Sen ja vähän muunkin jäljiltä tässä pitää yrittää nousta...
Lohdutti aika tavalla. Kiitos :)

Lastu kirjoitti...

Ruska,
yksi epäkelpo esimies (tai 'esinainen') voi saada paljon pahaa aikaan ja jos hänen toimiinsa ja myyräntyöhönsä ei ylin johto puutu (tai valtarakenteen korkeimmalla kukkulalla piilee samaa epäasiallisuutta, vääryttä), varsinainen osaaja joutuu ottamaan aikalisän ja etäisyyttä. Kohtuutonta ja nurinkurista. Ja miten haitallista varsinaiselle 'asialle', työlle ja sen tuloksille.

Työmotivaatio lähtee myös tunteesta. Niin kauan kuin työ, vaikka sinänsä olisi kuinka stressaavaa, perustuu oikeudenmukaiseen kohteluun, pääsee kuopistakin ylös 'vaikeudet ovat haasteita, jotka on mahdollista voittaa' -mentaliteelilla. Mutta jos sillä suunnalla mistä tulisi tulla tuki, vastassa onkin mätä: alistaminen, epäoikeudenmukaisuus, intrigointi, mitä ammattinsa osaava työntekijä voi tehdä?

Oikeudenmukaisuus on aina ollut elämäni kantavia voimia. Myös surun aiheita silloin kun huomaa että 'vääryys vallan saapi'.

Tiedät ja vaistoat varmaan, kuinka toivon sinulle hyvää.