tiistai 25. elokuuta 2009

missä vene missä



Operaatio kadonnutta Suvi-venettä etsimässä on kestänyt koko pitkän kesän.

Kun kaikuluotain antoi kesän alussa tulokseksi vesiperän – ja kun luotain on halpaversio eikä näyttänyt eikä tule näyttämään kaikkia järvenpohjan saloja –, siirryimme järeämpiin aseisiin ja tartuimme sekä teleskooppionkeen että naaraan. Siinä missä muut leppeinä kesäiltoina uistelivat ja pyydystivät kaloja, me himoitsimme uponnutta Suvi-venettä jonka ympärille viime marraskuussa jäät takertuivat (kuin iilimadot sääreen ennen vanhaan). Kallaveden pinta nousi hyisen marraskuun alkuhuuman uhmassa viikon aikana niin että ensijää repeytyi ja suli ennen päätöstään pysyä järven kantena talven 2009. Suvin ympärille kietoutunut jäälohkare tempasi veneen saaren rannasta järven selälle ja hukutti sen. Sinne meni koko komistus ja ihastus. Niin, sinne mutta minne. Kysymys ei anna rauhaa ennen kuin saamme vastauksen.

On kesäilta mitä ihanin, aurinko päättämässä päiväänsä siltä maapallon leveys- ja pituussuunnalta missä saareni sijaitsee ja minä huokaisua vaille valmis myöntämään: tämän suuremmaksi ei ihmisen onni voi nousta. Mutta mies tietää mitä vailla olemme, kadottamaamme aarretta, venettämme joka oli käytettynä ostettu: vanha ja kulunut mutta niin uskollinen ja tarpeellinen. Sitä ajatellessa tunteet nousevat pintaan.

Selvänäkijöitä emme ole, mutta sitkeitä kuin pienet peijoonit kun saamme kaipuun vaihteen päälle. Iltaan rantautuu kihisevää jännitystä: jälleen pakkaamme veneeseen naaran sekä teleskooppiongen. Katse pois auringonlaskusta; se saa jäädä etsintäpartion taustatapetiksi. Nyt on etusijalla tekemisen meininki, ties kuinka monetta kertaa tänä kesänä.

Annan kakkosveneemme liukua hiljalleen pitkin Kallaveden auvoista pintaa, jota mies tökkii pitkänpitkällä ongellaan jolle tulee mittaa metri jos toinenkin. Hiljaista on veden alla, kovin vaitonaista ja esteetöntä. Hän vaihtaa tutkimusvälinettään, tarttuu naaraan ja keskittynyt ilme toiveikkailla kasvoillaan kuuntelee koko ruumiillaan, tarttuuko Suvi koukkuun. Nyt nappaa, hän kähisee; korvani eivät sitä kuule, mutta saan sanoista selvää huulia lukemalla. Suu on viivaksi tihentynyt, ohimon suonet pulleiksi paisunut kun hän yrittää nostaa neljän metrin syvyydestä saalista jota on kaivannut enemmän kuin lukemattomia kuhia ja ahvenia joita Ahti on meille kesän mittaan luovuttanut.

– Ei, ei nouse, ei, ei; soudas uudelleen samaan paikkaan, hihkaisee ja etsii kiihkeästi silmillään koordinaattia rantakivistä jotta paikallistaisimme osuman uudelleen – kaikuluotain kun jäi rannalle.

Soudanhuopaan, huopaansoudan taitavasti (vaikka itse kehunkin) ja taas hän saa pohjakosketuksen ”otuksesta”, yrittää nostaa (synnytys tulee mieleeni, niin väkevä on ponnistus saada pinnan päälle näkösälle pohjaan piiloutunut), mutta ei, naara lipsahtaa tyhjin toimin sivuun ja Kallavesi myy ei-oota.

Hän nostaa katseensa silmiini, kohottaa otsaryppynsä laineille ja laskee ne alas; pitkistä yhteisistä vuosista tiedän kirkastuksen hetken olevan tulossa:

– Ei, ei se ole vene, ei se ole uppotukki, ei kai me vaan tökitä sitä, onkohan se...:



Vuonna 2007 yritimme tulla saareen. Kannoimme juuri ostamamme Suvi-veneen metsikön halki venepaikalle ja laskimme sen vesille, kunnes huomasimme että rantaviivaa kiemurteli putkisto jonka läpi ei ollut meneminen ja saareen rantautuminen siltä erää jäi.


Kuopion Vesi oli varastoinut vesiputken saaren edustalle; harjulta tuleva vesi on puhdasta ja hyvää ja liki 20 kilometrin pituinen putki tuo kuopiolaisille vettä silmiemme edestä (tai jos pohjaan näkisimme ja vesiputken bongaisimme). Oletimme että putki oli laskettu saaren toiselle puolelle mutta luulo ei ole tiedon väärti. Soitin heti maanantaina kysyäkseni asiaa.

– Kyllähän se suaren eistä kulukoo.
– Voe mahoton, mitäs nyt kun olemme sitä kopeloineet. Meiltä niät on vene hävvyyksissä.

No siitähän juttua piisasi ja kun olin saanut kerrotuksi sekä kadonneen veneen tarinan että tunnustaa syntini, virkailija pysytteli samalla sekä että –linjalla: hän sekä lohdutti että opasti:

– No tokkopa se putki yhestä ja kahesta kopeloeinnista pahastuu, mutta koeta kuitennii olla naaromata enempi just siitä kohasta, kulukoohan siinä sentää kaekkien kuopiolaisten vesj.

Lupasin juhlallisesti. Hän kehotti laskemaan verkotkin toiseen paikkaan. Ei verkko putkea kykene nielemään, mutta putki saattaa kahmaista verkon.

Nyt ei naarata ennee. Sieltä kohin. Mutta veneen etsintä jatkuu tahdonvoimalla jonka nimi on suomalainen sisu.

Lastaan seuraavalle etsimiskerralle ohjenuoraksi sananlaskuja, joiden tahdissa soutelemme, vesiputkea välttelemme.

Vara on viisautta eikä vahingon enne. Oppia ikä kaikki. Vaivainen kaikki kokee, kokenut kaikki tietää.

Savossa on kaikenlaisia riskitekijöitä.

piirros: Jukka Lemmetty

16 kommenttia:

Famu falsetissa kirjoitti...

Olisikohan siitä Kallaveden pinta paljonkin noussut, jos se putki olisi katkennut;)) Oletko kysynyt Kuopion urheilusukeltajilta, josko heitä kiinnostaisi veneen etsintä. Niinkuin harjoitusmielessä. Toivon, että Suvi löytyy!

Lastu kirjoitti...

Famu falsetissa,
millainen vedenpaisumus tulisi, jos putki katkeaa. Ajatus lennättää. Jos vaikka saari uppoaa:)

Mutta hieno idea: sukeltajilta voisi todella kysyä halukkuutta, tai ainakin taksoja. Miehelle veneen löytäminen on melkein pakkomielle (rakkaudella sanottu) ja kun hän jää ensi kesänä eläkkeelle ja pääsemme viettämään saaressa pitkän ja ihanan kesän, tiedän, mitä on luvassa päivä päivältä :D. Ilo pitkästä itkusta saattaapi tulla :).

On suuri sun rantas autius ja venettä ikävöi(mme)... Ehkä se löytyy. Tarvitsisimme joka tapauksessa toisen veneen saareen emmekä vielä mene venekauppaan / savolaisten markkinoille käytetyn soutuveneen ostoon.

Anonyymi kirjoitti...

No voe tokkiisa ja hyvänen aika sentään teidän kanssanne! Jospa Ahti aikanaan antaa takaisin, kun veneenne veikin, vai liekö voro joka vei. Maalasi eri väriseksi ja muutti muutenkin, ettette enää tuntisi. Vaan luulen, että tuntisitte kuitenkin jos kohdalle osuisi jossain vieraassa rannassa.
Hauska oli lukea, vaikka lopputulos ei toivottu ollutkaan - vielä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Mahtaneeko tuo Suvi-vene upota ihan pohjaan asti. Tuulet ja virtaukset sen on vieneet jäitten sulettua - elleivät pitkäkyntiset.
Tehdashan ilmoittaa: "Kaikki Suvi-veneet on valmistettu CE-normien mukaisesti ja mallit ovat läpikäyneet tiukat kelluvuus- ja ajotestit yhteistyössä VTT:n kanssa."

arleena kirjoitti...

Käsisänne oli kuopiolaisten vesi, yllätys oli varmasti suuri. Kuinka sitä ei ole merkitty millään lailla.
Luulisin, että moni muukin saattaa tietämättään kopeloida putkea.

Suomalaisella sisulla etsintä jatkuu. Vene löytynee joskus, toivotaan, että jo ennen talvea.

Sananlaskuissa on viisautta ja savolaisissa sananparsissa huumoria.

Lastu kirjoitti...

Uuna,
niin, kuinkahan monta kesää kannattaa vielä etsiskellä ennen kuin luovutamme :). Voi kun kalat voisivat puhua, eri asia sanoisivatko saalistajille jos pohjalla haaksirikkoutuneen veneen näkisivätkin.

Rosmotkin ovat käyneet mielessä. Mutta kovin ovat vaatimattomaan tyytyväisiä, jos kauhtuneen Suvimme ovat käyneet nappaamassa. Ehkä sittenkin luonto on tällä erää se pitkäkyntinen jota on "syyttäminen"...

Sananjalka,
se minuakin ihmetyttää: uppoamattomaksi olen Suvin kuvitellut - silloinkin kun tappi on poissa.

Muuten: mökkiämme vastapäätä on Elina Karjalaisen entinen koti, missä hän kirjoitti Uppo Nalle -tarinansa. Jos hän eläisi, voisimme käydä kertomassa, mikä meiltä upposi.

arleena,
katsomme kunnioittaen ulapalle, minkä pohjassa tiedämme makaavan vesiputken joka kuljettaa kuopiolaisille vettä. Täytyy pitää tästä lähtien "hajurakoa", ettemme sähellä putken päällä.

Olisi ollut hyvä että rantakiinteistön omistajille olisi lähetetty viranomaistiedote, kerrottu missä putki kulkee. Ehkä se on meille etäkuopiolaisille jäänyt hoitamatta, olihan tonttikin vielä tuohon aikaan kun putki laskettiin veteen, rakentamaton.

Sananlaskut ja -parret ovat juurimultaa :).

Pellon pientareella kirjoitti...

Voe että olette mahtava pari miehen kanssa :). Ei voi kuin toivoa onnea etsintään, mutta elämähän jatkuu, vaikkei (juuri sitä) venettä löytyisikään. Tai ehkä löytyy joku toinen mieluinen, tiedä häntä.

Lastu kirjoitti...

Pellon pientareella,
kiitos.

Miehen kanssa on soutamista ja huopaamista yhdessä harjoiteltu kohta neljäkymmentä vuotta: ennen kuivalla maalla ilman saarimökkiä, nyt vallan järvellä, veneellä ja veneettä. "Rojektia" riittää.

Putputtava keskimoottorivene olisi kiva vaihtoehto kadonneelle Suville. Vanha kalastustroolari on vastarannallamme, oi miten se hivelee silmiä ja mieltä. Ei vain ole aavistustakaan mitä sellainen maksaisi. Kunhan haaveillaan.

Harakka kirjoitti...

Voi että, kun vene on ja pysyy hukassa teiltä.
Mutta yhdyn Uunan sanoihin, että jos on löytänyt uuden omistajan, ja vaihtanut väriä vaan..
Joskus tuntuu siltä, että ihmisillä ei ole omaatuntoa enää kaikilla niin, kuin ennen vanhaan on ollut!
Silti toivon, että löydätte Suvi-veneenne!
Toivoa aina kuitenkin vielä on!

Lastu kirjoitti...

harakka,
niin, kaikki vaihtoehdot ovat auki. Jos Kasper, Jesper ja Joonatan ovat veneemme napanneet, toivon että maalaisivat sen kauniiksi. Esim. kukkasia kylkeen. Ja sitten kun eivät venettä enää tarvitse, palauttaisivat rantaamme. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

aimarii kirjoitti...

Hitsit sentään, jospa veneelle kävi niin, kuin kaupungeissa polkupyörille. Niitä "lainataan" ja ajetaan matka ja jätetään siihen.
Jospa vene on jossain muussa rannassa kumollaan.
Kaikkea kivaa saarielämään, kyllä se paatti vielä löytyy, jos ei muuten, niin kaupasta tai keltasesta pörssistä.

Lastu kirjoitti...

aimarii,
niin, ja virheistä oppii. Me hölömöläiset emme olleet sitoneet venettä narulla rantapuuhun kun tarkoitus oli kääntää se 'viikon perästä' talviuneen. Oma vika emäsika, olemme yhteen ääneen itse itsellemme rallatelleet (ei kuolemanvakavasti eikä edes vakavasti). Arvaas pidämmekö nykyisestä ainokaisesta soutuveneestä – jonka perässä on viisi heppaa –, hyvää huolta. Arvasit oikein. Valjaat pitävät veneen tiukasti saaressa aisoissa.

Osuva vertaus tuo polkupyörien kohtalo. Kuljetaan paikasta A paikkaan B ja jätetään oman onnensa nojaan.

Mietitään talven yli, millaisen kakkosveneen ensi kesäksi ostamme – vai vedestäkö nostamme. Voi käydä niinkin että kun uuden ostamme, Suvi ilmaantuu. Kaikki on mahdollista.

Kutuharju kirjoitti...

Laittakaa siru venheeseen, jonkin sortin piippari, jotta kuulette/tunnistatte omanne (heh hee). Nyt tämä ykkösveneenne Aino (jos on ainokainen, nääs) kannattaisi merkitä ja kun/jos routa ajaa Suvi-venheen kotiin, siihen kans.

Olipa jännästi kerrottu!
Vai ei naarata -- haaskaa juttuva ko haastaa.

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
aivan loistava idea! Keväällä poliisi soitteli löytyneestä Suvi-veneestä ja kyseli tuntomerkeistä. Eivät täsmänneet karkulaiseemme, harmi. Mutta piippaava etäpanta kertoisi heti missä mennään ja ennen kaikkea missä veneen on viisainta pysyä. Tiukasti omanamme. Kiintymyssuhdeteoria istuutuu käytöntöön ja laajenee ihmislapsista soutuveneisiin. -Kuinkahan monta postausta tästä teemasta tulee ennen kuin arvoitus ratkeaa ja helpottaa ;D.

Nyt on ainokaisella veneellämme nimikin: Ainohan se on, tietty. Saisi Aino huilata kun Suvi löytyisi. Ei tarvitsisi poloisen ilta illan jälkeen järven aalloilla palvella ja kuulla sitä narinaa mitä syntyy, kun airot hinkkaavat kylkiä.

Ehdotuksesi on siirretty osastoon 'kadonnutta venettä etsimässä, jatkoon päässeet ideat' ;)

Ruska kirjoitti...

Nyt minua kyllä rupesi ihan hirveästi naurattamaan, kun ajattelin, miten kaikkien kuopiolaisten vesi on vaarassa teidän veneoperaationne vuoksi :D :D :D
Aivan ihana postaus, kiitos =)

Lastu kirjoitti...

Ruska,
sinua usein aattelen kun venettä etsimme ja siksikin näistä on hauska täällä kertoilla. PS Palasimme taas saaresta ja arvaat varmaan mitä siellä mm. ja erityisesti teimme. Kämmenissä ovat rakot ;)