tiistai 20. lokakuuta 2009

rakasta – ja päästä lapsi lentoon



Kun lapsi syntyy, naisesta tulee äiti. Se on kuin tulivuorenpurkaus: laava valuu, kipu yltyy, purkaus saapuu ja sieltä lapsi syöksyy, elämänvoimaa täynnä. Sen jälkeen mikään ei naisen elämässä kuin ennen. Hän on ikuisesti äiti.

Lapsi on ihme. Häntä voi tuijottaa tuntikausia, hengittää sisään, pidättää hengitystä, tarttua käteen, silittää posken nukkaa, nuuhkia, nähdä kuinka hymy saapuu, täyttää silmät ja kaareuttaa huulet ja sitä yhteyttä mikä äidin ja lapsen välillä on, ei pura pakkaset, ei sulata helle, sillä side on näkymätön ja ulottuu linnunradalle ja takaisin. Äidin ja lapsen yhteydessä on mystinen vetovoima molempiin suuntiin: sydän sykkii lapsesta äitiin, äidistä lapseen, läpi elämän. Läpi elämän? Miten käy kun lapsi kasvaa ja äidin pitää kätkeä sisällensä, sykkyrälle, pikku hiljaa se side joka on mutta jota ei ole syytä kaiken aikaa näyttää, ettei se tukahduta lapsen kasvua matkalla kohti omia voimia, omaa elämää.

On kuljettava pitkä tie luottamukseen: elämä ottaa vastaan, lapseni selviytyvät. Kunkin kohdalla tulee hetki jolloin irrotan käteni heidän kädestään – vai irrottavatko he ensin – voidakseen vilkuttaa: hei, hei äiti, minä menen – elämään.

Esikoisen juoksuaika alkaa. En voi mennä nukkumaan ennen kuin olen tarkistanut että hän on sovittuna aikana kotona, tulee sillä ja sillä bussilla riennoistaan ja kaikki on hyvin. Hän tulee, tervehdin saapuvaa ja sulan syvään uneen.

Kuopus ei vammansa vuoksi opi kävelemään silloin kun samanikäiset taaperot tapailevat ensiaskeleitaan. Mutta terapian avulla hän alkaa kontata, vuotta myöhässä aikataulusta mutta onko kalenterilla väliä kun kyse on kaikkeudesta, iättömästä rakkaudesta. Lapsi ei ole saavutus. Lapsi on kaikkeus.

Mutta sitten kun hän vaappuen ja ontuen oppii hallitsemaan liikeratansa sen verran että nousee jaloilleen ja horjuu eteenpäin, huomaan, että alan itse kävellä hänen laillaan. Eläydyn vammaisen lapseni alkutaipaleelle niin voimallisesti, että tunnen hänen ponnistelunsa fyysisesti ja astun hänen mokkasiineihinsa. Eritahdissa samaan tahtiin pysyn hänen tukenaan ja turvanaan. Minulle huomautetaan kävelytyylistäni ja havahdun. Otan lastani kädestä kuin kotikoivu lehdestään. Hän astelee yhä rohkeammin vaikkei koskaan pysty normaaliin kävelyyn. Hermoradat jotka syntymän yhteydessä vaurioituivat, eivät uusiudu. Katse siirtyy pois siitä mitä ei voi saavuttaa, siihen mitä on. Hän harrastaa vammaisurheilua, uimista ja jalkapalloa. Ja huumoria laaja-alaista. Hänellä on taito puhaltaa auringon edestä pilvi pois pimentämästä. Hänet valitaan luokkansa aurinkopojaksi.

Tytär harrastaa lintuja ja viemme hänet linturetkille milloin arktista muuttoa katsomaan, milloin Liminganlahdelle, Hailuotoon, Parikkalaan. Yöpöllöretket ovat eksoottisia mutta keväiset aamut – jolloin lintuvietti häntä vetää (ja se tarkoittaa viikon jokaista aamua) – alkaa meitä vanhempia väsyttää, kun työpäiväkin on vietävä läpi täysillä ja vähän ylikin. Jospa emme seuraavana aamuna menekään Laajalahdelle, sanomme hänelle, kolmentoista vanhalle; emme yksinkertaisesti tällä erää jaksa.

Siitä syttyy sota. Rakkauden sota. Linnut vetävät häntä puoleensa, meitä rakkaus luonnolle sydämensä luovuttanutta, intohimoista tytärtämme kohtaan, mutta työ ei anna armoa; pakko on katsoa hänen pettyneisiin, surusta laajentuneisiin kosteisiin silmiinsä ja sanoa jyrkästi ei.

Hän uhittelee: menen kuitenkin yöllä linturetkelle kun nukutte, menen koska Laajalahdessa on huomisaamuna varhain nähtävissä se ja se (olen unohtanut lajin) muuttolintu.

– Ei, et mene, Laajalahdelle on matkaa pyörällä parikymmentä kilometriä ja aamuyön tunteina liikkeellä on ravintolasta palaavia juhlijoita eikä silloin nuoren tytön ole turvallista pyöräillä ypö yksin ja rymytä pensaikoissa, ties mitä tapahtuu. Päivä on päivä ja yö on yö. Ne ovat ihan eri asioita.

En osaa ääneen sanoa sitä mitä ajattelen. Tuolloin ei ollut nettiä eikä nuorilla ollut koko maailman kamaluuksia nähtävissä ja luettavissa napin painalluksella.

Hän, vihainen, pettynyt, surullinen, sulkee suunsa ja huoneensa oven kiivaasti.

Äidinvaisto on merkillinen. Se vainuaa vaaran.

Mitä teen minä, naarastiikeri, leijonaemo, lastani henkeen ja vereen asti puolustava? Turvatakaaja. Rakastava.

Raahaan patjan hänen ovensa taakse, yläaulaan, kannan peittoni ja tyynyni ja käyn levottomalle levolle. Vain minun elävän ruumiini yli hän pääsee livahtamaan lintujen perään aamuyöllä... niin, siis ei pääse. Turvamuuri on vahva, hengittävä ja elävä. Sydän sykkii, pallea kohoaa kiivaasti, valppaana. Lopuksi vaivun rauhalliseen uneen. Kaikki kotona.

Aamu antaa huomenen. Kolmetoistavuotias avaa oven, hymyilee. On kiire aamun toimiin, vanhemmat töihin, lapset kouluun, elämä jatkuu.

***
Paljon myöhemmin.

Tytär ojentaa väitöskirjansa (aiheena teeren soidinmenot matemaattisen mallin mukaan) meille vanhemmille. Kirjan kiitoksissa mainitaan myös vanhemmat, "joista huolimatta sain väitöskirjan aikaiseksi".

Pupillit muuttuvat automaattisesti kysymysmerkiksi: ...joista huolimatta..?

– Muistatko sen kiistan Laajalahden yöllisestä linturetkestä?

Nyökkään innokkaana.

– Sinä nukuit yläaulassa huoneeni oven takana patjalla, minä avasin ikkunan, valuin saunasiiven katolle, hyppäsin siitä alas ja pyörän selkään. Paluu samaa reittiä kotiin ennen kuin heräsit. Eikä se ollut ensimmäinen kerta – eikä viimeinen. Sain siltäkin keväältä tilastoihini hienot elämykset ja tulokset.

Oi lapseni, oi. Päästä lapsesi siivilleen. Lentoon. Äidin osa.

Essuani täällä välillä hypistelen ja mietin missä ovat ne pienet kädet jotka pitivät tiukasti helmasta kiinni ja painoivat päänsä syliini turvaa etsien.

Nyt en enää makaa eteisessä patjalla enkä odota kello kädessä viimeistä bussia enkä tartu lapsen käteen ettei hän kaadu vaan luotan että elämä kantaa. Essunnyörit ovat tehtävänsä tehneet, ne on irrotettu ja lapset saavat kasvaa omaksi itsekseen. Rakkaus on vapaa ja täyttää taivaan ja maan, missä lapseni lienevätkään.

26 kommenttia:

Hallatar kirjoitti...

Kauniisti ja herkästi sanottu. =)


Minunkin pitäisi oppia päästämään...
Se on niin vaikeaa. Olla äiti.

Mk kirjoitti...

Voi miten haikean kaunista.
Ja mikä tytär!

hanne virtauksesta kirjoitti...

Aivan ihana elämän tarina, täynnä rakkautta ja huolta lapsistaan...
Hyvin koskettava..Kiitos jakamisestasi.

Kaanon kirjoitti...

Rakastaa ja päästää lapsi lentoon. Miten vaikeaa se onkaan?
Irroittaa lapsestaan ja päästää hänet lähtemään, kun käsi vielä tarraisi kiinni ja haluaisi sanoa vielä niin paljon..
Että rakastan..

Famu falsetissa kirjoitti...

Noinhan se on meidän äitien kanssa. Muistuu mieleen ne ajat, jolloin yöllä herätessäni laskin eteisestä kengät, jotta tiesin että kotiin on tultu.

Pankin talkkari kirjoitti...

Nyt tulee kyllä ihan mieleen oma äiti, "mummikka", joka kovaäänisen kanssa ajeli kylänraitteja etsimässä nuorempia sisaria - yömyöhällä. Tai seisoi valveilla ikkunassa kunnes jokaiikka oli kotona, isän nukkuessa sikeästi ja häiriintymättä vieressä. Tai kutsui mielummin vaikka koko kylän nuorison kotiinsa että saisi pidettyä omansa lähellään..

Onko mitään mitä äiti ei tekisi lastensa vuoksi.

Ja silti lapset onnistuvat huijaamaan ü

isopeikko kirjoitti...

Semmoista se on. Vanhemmat eivät koskaan saa tietää kaikkea :)

jl kirjoitti...

Voi miten kaunis tositarina. Sinä nukuit turvallisin mielin ja kumpikin sai tahtomansa, äiti ja tytär: äiti mielenrauhan, tytär tilastonsa.

Anonyymi kirjoitti...

Voe tokkiisa - on nyt pakko sanoa!!
Mikä kertomus, eikä yksin kertomus vaan sen läpi kuultava elävä elämä.

Kerrot äidiksi tulemisesta niin tutusti, että on kuin minusta kertoisit. Sellaisiahan me kaikki äidit olemme, ihmetystä täynnä, kun pieni on sylissä.

Voi mikä äiti ja voi mikä tytär! Hurjia retkiä on tytär salaa tehnyt, mutta ne olivat hänen elämälleen tärkeitä, niin tärkeitä, ettei äiti voinut sitä ymmärtää.

Unisiipi ymmärtää kaikkia linnuista kiinnostuneita, mutta äitinä olisin ollut yhtä huolissani ja vastuu olisi saanut toimimaan.

Kiitos!

arleena kirjoitti...

Niin tuttua. Äidit rakastavat, pelkäävät muiden satuttavan lapsiaan, odottavat, ovat ylpeitä - minun poikani, minun tyttöni.
Ja antavat ja saavat anteeksi.

Äidin osa on lahja. Se annetaan.
Kaunis postaus.

Harakka kirjoitti...

Nin kauniisti kerroit tyttärestäsi ja sinusta, äidistä.
Se on todella vaikea luopua lapsestaan, kun sen kerran on jo saanut, monien tuskien kautta.

Mutta järki kuitenkin sanoo... että lapsi on vain lainassa meillä...vain
lainassa!
Mutta vähän siltikin hymyilytti, kun kerroit olevasi ovensuulla patjallasi, ja tyttö kuitenkin teki juttunsa, mitä halusi palavasti.
Mutta nauraa ei saisi, onneksi hänelle ei käynyt huonosti.

Maailma on mennyt niin pahaksi nykyään, että aina saa pelätä joutuvansa hakatuksi tai muuten murjotuksi kuolleeksi.
Jatkuvasti löydettään kuolleita, ja ei löydetä hukkaan menneitä!
Se pelottaa meitä äitejä.
Pitää vaan rukoilla, että mitään pahaa ei tapahtuisi koskaan lapsillemme, ja että enkelit olisivat heidän suojanaan ainiaan!

Obeesia kirjoitti...

Lähetin linkin kirjoitukseesi tyttärelleni, josta tuli n. 4 kk sitten äiti ensi kerran.

Nana kirjoitti...

Aivan ihana kirjoitus! kiitos!!

Lastu kirjoitti...

Una,
kiitos,
niin, vaikka lapset muuttaisivat omilleen, eivät he äidin mielestä lähde pois, päinvastoin.

Mk,
kiitos.
On aika katsoa taaksepäin, on aika katsoa eteenpäin. Tienristeyksissä syntyy monia tunteita.

hanne,
ole hyvä ja kiitos sinulle tunteiden jakamisesta myös. Olla pikkulasten äiti on oma vaiheensa – aikuisten lasten äitinä oleminen on erilaista, mutta tunteet lapsiaan kohtaan muuttumattomat. Hyvää heille toivoo niin että sydäntä välillä kouristaa. Hyvää matkaa lapsille kaikille ;)

Kaanon,
niin, kun on koko lapsen varhaiselämän ajan (noin 20 vuotta) omistaan huolehtinut, rakastanut ja varjellut, kuinka nyt äkkiä voisi vaihtaa toiselle vaihteelle ja olla kuin ei olisikaan. Mutta kai on luonnonlaki on että äiti jää paikalleen ihmettelemään ja katsomaan heidän peräänsä, ja lapset vilkuttavat ja menevät menojaan, astuvat elämäänsä ja katsovat eteenpäin. Onneksi tulevat käymään. Yhteys on mutta toisenlainen. Rakkaus silti aina samanlainen: ikuinen, kestävä. Kirjoituksen kirvoitti myös haikeus siitä että tytär muutti ainakin vuodeksi Australiaan jatkamaan ekologian tutkimuksiaan siellä olevien kollegoiden kanssa. Kirja on tekeillä, taas.

Famu falsetissa,
;).
Miten hauska! Laskea kenkäparit = äidin huolenpidon ja rakkauden eräs ilmenemismuoto ;)

Pankin talkkari,
oi miten "lohdullista" ja ihanaa kuulla miten äitisi on teitä vaalinut ja lähelleen haalinut ;) Onko mummikalla omaa blogia, voisimme jakaa kokemuksia siitä miten lapset "huijasivat" (kaikella rakkaudella sanottu) äitejään jotka eivät tee mitään muuta kuin rakastavat, rakastavat niin että sielussa soi.

Ja entä isät? Nukkuvat rauhallisesti. Mutta äiti ei lepää sängyssä jos lapset eivät ole kotona, vaan valvoo ja vuottaa, katsoo ikkunasta: eikö lapsia näy kun ilta jo hangilla hämärtäy ;)

isopeikko,
kaikkia töllöntöitä he eivät meille kerro, säästävät vanhempiaan kauhutarinoilta ;). Tai jos kertovat, aikaa kuluu tekohetkestä kyllin kauan, niin että ”rikos” on jo vanhentunut ;).

jl,
tämä on hauska, kiitos. "Maassa rauha ja ihmisillä hyvä tahto" toteutuu, kun välissä on ovi jonka molemmin puolin tapahtuu kumpaisellakin oman mielen mukaisia ”juttuja” ;)

unnu,
voe, voe, sanos muuta ;). Yhteinen on äitiyden kokemus, katse suuntautuu häneen, joka syliimme annettu on. Silmien kontakti, heijastus, luottamus: minä suojelen sinua.

Lapsi sai lintuherätyksen kovin varhain, omaehtoisesti. Ja kun hän lintujen lumoihin vihkiytyi, se polte on kestänyt tähän päivään asti ja laajentunut kaikkinaiseksi luonnontutkimiseksi ja –rakastamiseksi.

Intohimo tekemiseen on elämänilon perusvoima.

Sinun lintu- ja luontokuvasi ravitsevat sieluani ja hörpin isolla maljalla kauneutta kun kaipuu iskee.

PS On haikeaa kun en ole päässyt moneen päivään kommentoimaan. Valoa on tulossa, eilen kannoimme kotiin upouuden läppärin, pc:n, ja toivon että kommentointi onnistuu sitten sinun (ja Harakan, Famun, Anskun, harmaa suden jne.) viestilaatikoissa. Ehkä jo ilta tai viimeistään huominen tuo avun ja ilon. Mutta lukemaan ja näkemään pääsen. Ja se jos mikä on onni ja ilo ;)

Lastu kirjoitti...

arleena,
kauniisti kirjoitat äidin osasta. Se on lahja. Se annetaan.

Harakka,
miten hauska olisi siirtää kelloa vuosikymmeniä taaksepäin ja äkkiä saada kaikki maailmalle pyrähtäneet lapsensa taas ”essun helmoihin”. Toisaalta, on ilo nähdä että elämä kantaa ja he ovat selviytyneet aikuisiksi asti. Jos sattuisi että oma elämä olisi jo loppusuoralla, voisi olla iloinen että he ovat saaneet siipiensä alle ilmaa ja lentää liihottavat eteenpäin aamuruskossaan.

Niin, kun uutisia kuuntelee, tulee välillä tuskainen olo. Miten paljon siellä on tummaa. Joku tosin ”lohdutti” että niin on aina ollut, nyt vain uutiset tulevat niin helposti ruudulle ja tunkevat esille, ennen oli pelkkä radio ja sanomalehti eikä rikostilastointikaan niin tarkkaa kuin nyt.

Toivokaamme rauhaa ja rakkautta.
PS Ostimme eilen uuden läppärin mutta se on vielä asentamatta toimintakuntoon (joitain osia puuttuu). Pääsinpä pian blogisi kommenttilaatikkoon. Nautin siellä kuva- ja tarinatarjonnastasi niin että aina tulee hyvä mieli kun luonasi käyn. Sama kaikissa blogiystävyyksissä.

Obeesia,
tämä tekee nöyräksi. Ja ilahduttaa. Kiitos luottamuksesta. Elämä etenee. Onnea tyttärellesi, onnea hänen lapselleen, perheelleen – ja onnea mummalle. Ottaisin niin mielelläni nelikuisen vauvelin syliini ja tuudittaisin, saattaisin laulella takaisin kotiin kaikki ne lastenlaulut – maakuntalauluista puhumattakaan – jotka helähtävät oikopäätä tunteisiin. On maista kaikista sittenkin tää synnyinmaa kaikkein armahin...

Kuopuksemme sai kunniatehtävän. Hän on yksivuotiaan Aarnen kummi. Aarne on Afrikan tähti, adoptiolapsi, jonka hänen vanhempansa kävivät hakemassa Johannesburgin lastenkodista elokuussa. Aarne on suloinen. Oppi juuri kävelemään ja pitää kiinni tiukasti puisesta kapustasta, joka antaa ensiaskeleitaan ottavalle henkistä tukea ja tasapainoa :D. Aarne kasvaa Kuopiossa sisareni tyttären ja hänen miehensä ikiomana suklaamuruna. Millonkahan suan ruveta viäntämmää Aarnelle savon murteen tunteja :D

Nana,
kiitos.
Elämä kirjoittaa tarinat, minä kirjaan talteen – ilo kuulla jos lukeminen maittaa ;). Tässä iässä tajuaa menneisyyden: hei kaikella on tarkoituksensa, elämä on punainen lanka, usein lanka on näkymätön, toisinaan näkyvissä, mutta aina se johtaa eteenpäin. Kiehtovaa on elää, muistella menneitä, nähdä kuinka ’kaikki’ on mennyt. On aika nauraa, hyväksyä, iloita, toivoa – ja elää eteenpäin ja katsoa mitä kaikkea vielä tuleman pitää.

Piri kirjoitti...

Äidin osa - rakastava ja uhrautuva. Henkinen napanuora ei katkea. Ymmärrän hyvin tyttäresi palon, kun seurasin kuluneena kesänä sitä, millä innolla lukiolaispoikamme harrasti yökkösten tutkimista. Se tosin onnistui kotipihallamme (sattumalta myös parinkymmenenkilometrin päässä Laajalahdesta).

Meidänkin suvussa on sattumoisin kaksi johannesburgilaista lasta. Ensin tuli tyttö ja sitten poika samaan perheeseen.

Liekki kirjoitti...

Voin vain kuvitella, kuinka vaikeaa se tulee olemaan - lapsen päästäminen omilleen. Silti toivon, että osaan antaa lapselleni ne eväät, joilla voi lentää. Omin siivin, omin ajatuksin.

Blogissani on sinulle pieni syksyinen tunnustus :)

Lastu kirjoitti...

Piri,
suloista kuulla lukiolaispojastasi joka innostuu yökkösistä. Tarjoat hänelle pihamaan, luonnon, ja innostuksen kipinä tarttuu häneen.

Sinunkin suvussasi lapsia Etelä-Afrikasta :).

Maailma on avara - ja läheinen.

Ansku,
sinulla lapsi lähelläsi. Ihanaa.

Minulla tänään: toisinaan lyö kaipuu ja haikeus, miten nopeasti lapset kasvoivatkaan isoiksi. Sitten yritän muistella kasvatuksen erästä tavoitetta: vanhemmat antavat kasvumultaa lapsilleen, jotta he voivat aikuistuttuaan "kukkia" omalla paikallaan.

Kiitos tunnustuksesta. Olen valtavan iloinen siitä. En pääse kommentoimaan tällä vanhalla macillani kommenttilaatikkoosi, mutta eräällä lainakoneella olen, mutta nyt se meni rikki. Ostimme uuden läppärin, se on vielä asentamatta, mutta ehkä jo tänään... tai huomenna.

Kiitos, Ansku!

marjukka kirjoitti...

Voi, miten kauniisti kirjoitatkaan äitiydestä! Niin tutun oloista myös minulle! Hienoa, kun lapsiinsa voi luottaa!

Lastu kirjoitti...

marjukka,
lapset ovat elämän tärkeysjärjestyksessä Ykkösiä, niin omat kuin vieraat vaikkei heitä kaikkia voi hoitaa.

Aikuiset lapset rakentavat omaa elämäänsä. Äitiys jää käytännössä välillä katveeseen. Tietävätköhän lapset kuinka paljon me heitä yhä ajattelemme. Äiti on aina äiti.

Marjattah kirjoitti...

Kirjoituksesi puhutteli ja liikutti toista ikuista äitiä, joka on päästänyt irti, mutta salaa sydämessään ei koskaan.

Lastu kirjoitti...

Marjattah,
sydämessä on salainen puutarha, muistoista runsas. Sinne voi palata aina uudestaan lastensa ensiaskeleita ja kasvutarinaa ihmettelemään.

Ja tänään, he rakkaat: niin kaukana - ja niin lähellä. Kuin aina.

Pankin talkkari kirjoitti...

Mummikan blogia on usein kysytty, ja olen häntä siihen kannustanut. Mutta häntä aristaa netin käyttö - jos nyt ei koneiden kanssa olekaan ihan tumpelo.. pitänee laittaa hälle alulle, niin kyllä sitä juttua varmaan piisaisi ü

Tuo kenkien laskeminenkin kuulosti jotenkin tutulta - voi meitä/teitä äitejä ü

Pankin talkkari kirjoitti...

Mummikan blogia on usein kysytty, ja olen häntä siihen kannustanut. Mutta häntä aristaa netin käyttö - jos nyt ei koneiden kanssa olekaan ihan tumpelo.. pitänee laittaa hälle alulle, niin kyllä sitä juttua varmaan piisaisi ü

Tuo kenkien laskeminenkin kuulosti jotenkin tutulta - voi meitä/teitä äitejä ü

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
jos juttua piisaa, tärkein on hallussa - muu on tekniikkaa ja järjestelykysymys :).

Tervetuloa, mummikka, Blogistaniaan :)

Anonyymi kirjoitti...

lupaavasti