sunnuntai 18. lokakuuta 2009

possutautia ja juhlamokkaa



Tapasin ystävättäreni, lääkärin. Hän on ihana nainen ja kun hän tuntee minut läpikotaisin (kyse ei ole lääkäri-potilas –suhteesta) hän puhuu sairaudet liioitellen ja maiskuttelemme kauhuskenaarioilla sillä hän tietää että meillä ei ole telkkaria enkä netissäkään uiskentele kammottavuuksia kalastamassa vaan ihanuuksia ihmettelemässä. Tai kummallisuuksia, jotka jäävät kutittamaan mieltä kuin karhea pellavapyyhe ensi kertaa iholla.

Jotta saisin tarvittavan annoksen elämän ja kuoleman realiteetteja, tapanamme on tavata kerran viikossa kahvikupposen äärellä kahvia siemaillen ja leivosta lipevästi nuoleskellen.

– Tiedätkös, että sikainfluenssa tulee, hän sanoo uhkaavasti kun tietää että tiedän, kukapa Suomessakaan olisi tätä valistusta vaille jäänyt.

Nyökkään kermavaahto suupielistä tursuten.

– Ja tiedätkös mihinkäs ryhmään sinä kuulut.

– Naimaton nainut eronnut vai leski? No tiedäthän sinä, matkan varrelle mahtuu kokemuksia kokemattomalle. Nuoruus ja hulluus.

– Höpöhöpö, milloin sinut rokotetaan? Vanha olet mutta miten vanha?

– Kohta 64.

– Haa, hänen vinot silmänsä vinottuvat lisää, – siis vaille vielä, vai?

– Nii-in, keväällä 64, onnellinen eläkeläinen olen. Työpolku saa nurmettua kaikessa rauhassa.

– Sullahan ei ole pernaa, paha juttu, paha juttu. Tai ehkä hyvä, kuulut kolmosryhmään riskeinesi. Jos olisit kuusvitonen, tipahtaisit hännille. Rokotetaan jos rokotetaan. Se on pienestä kiinni kuka on etuoikeutettu rokottamisen suhteen ja kenelle vilautetaan peräseinää, mutta silti elinpäiväsi saattavat olla nyt luetut. Ystävänä tämän sinulle sanon, ja tietävämpänä kuin mitä itse olet. Rokotusteho tulee piikittämisestä vasta parin viikon perästä ja tauti saattaa olla huipussaan ennen sitä. Näkemiin, oli hauska tutustua.

Otan pitkän siemauksen juhlamokkaa sillä tiedän että nyt alkaa luento.


– Niin, sinulla ei ole pernaa. Elimistösi ei kykene taistelemaan täysillä tautia vastaan. Olet aseeton. Perna on tehdas, joka paitsi tuhoaa vanhentuneet punasolut myös tuottaa vasta-aineita infektioiden iskiessä ja lähettää elimistöön leukosyyttejä nujertamaan bakteereja. Virustauti saattaa kääntyä bakteeriperäiseksi ja pneumokokki aiheuttaa keuhkokuumeen, joka on pernattomalle hengenvaarallinen, sillä sitä eivät imusolmukkeet, jotka muuten ottavat pernan tehtäviä kiitettävästi hoitaakseen, kykene tuhoamaan. No, jos pääsisit kiireen vilkkaa sairaalaan jytyantibioottitiputukseen, saatat pelastua. Tosin potilaita tulee olemaan paljon ja petejä ja hoitajia vähän. Niin, nyt muistankin: sairastat kaiken lisäksi keskivaikeaa uniapneaa, keuhkosi toimivat vajaasti jo valmiiksi. Musta bonus. Suruliputus. Loppu tulee.

– Oletko tehnyt testamentin? hän siirtyy lääketieteestä juridiikkaan kevyesti kuin kansanhiihtolainen viereiselle ladulle hikisenä pinkona rinnalleni hypähtänyt, suksenkärjet maaliin sojottaen. Olimme koulukavereita. Hiihdimme yhdessä talven hangilla ja kirjoitimme kertyneet kilometrit kansanhiihtovihkoon. Kotikaupungin puolesta annoimme aikamme ja voimamme ja rakkautemme ja sivakoimme silloin kun huvitti ja silloin kun ei huvittanut. Ei se vaiva vaan se päämäärä.

Ennen kuin ehdin vastata, hän sanoo:
– Kannattaisi pohtia mitä pystiä ja kippoa jäljelle jättää ja kenelle sen perinnöksi heittää. Noh, älä nyt mutristele. Pahimmassa tapauksessa kun soitat terveyskeskukseen siellä lausutaan tunnollisesti ja tietäväisesti niin kuin ohjeensa ovat lukeneet ja omaksuneet: pysykää kotosalla, tarkkailkaa tilannetta rauhassa. Mutta se rauhoittelu tulee kalliiksi sinulle ja halvaksi yhteiskunnalle: kuume nousee pilviin, sinä myös, kun keuhkosi ottavat lopputilin... joko muuten olet sanonut omaisille minne sinut haudataan. Ja laatinut hautajaisiin ohjelman, musiikin.

Tämä viimeinen kysymys on helppo. Kyllä, toivon että lauletaan Mustalaiseks olen syntynyt, koditonna kuljeskelen vaan...

– Taas sinä nostalgoit, onhan sinulla jo se saari, lempipaikka.

– Niin, mutta kauan etsin, kauan kuljin... Vuosikymmenien kitumistani kuivalla maalla ilman vettä voisivat sukulaiset surujuhlassa mietiskellä, jos eläytyminen olisikin liikaa vaadittu. Eikös hautajaisissa ole tapana muistella myös kärsimystä. Ei kai se mikään ilojuhla ole.

– Entäs miten käy blogisi, tietävätkö omaiset että sinulla sellainen on, hän vaihtaa vaihdetta.

Tietävätköhän? Ehkä, ehkä ei.

– Ajatteles, lääkäriystävätär saa vettä myllyynsä ajatuskäänteestään, – jos äkkiä moni blogi hiljenee eikä syytä tiedetä. Sikako blogin söi. Nyt äkkiä blogin avaimet jakoon, salasanat lapulle ja lappu kahvitölkin uumeniin. Viimeistään hautajaiskahvia keitellessään vainajan omaiset sen sieltä löytävät. Voi tietysti käydä niin etteivät sillä tiedolla mitään tee. Sääliksi vain käy bittitaivaan blogihaamuja. Siellä ei vastakaikua kuulu. Haapuilevat orpoina.

Kahvi ja leivokset ovat sisikunnissamme. Nousemme, halaamme ja sanomme:

– Nähdään taas ensi viikolla – jos nähdään.

Olen kulkenut kohti kotia jo hyvän matkaa kun saan päähäni idean. Käännyn ja huikkaan hänelle joka on vielä kuulomatkan päässä:

– Hei annan rokotusnumeroni lapselleni. Hän on jonossa minun jäljessäni mutta hänellä on elämä edessään.

– Se ei käy, hän huutaa yli tuulen ja lentävien lehtien. – Paikkaasi et voi toiselle luovuttaa. Rokotusjärjestys on veden ja iänpitävä. Asiantuntijat ovat sen tuumineet, laatineet ja päättäneet. Ota tai jätä, se on pelin henki. Ja sinun.


Pakinaperjantai: positiivisuuden ylistys

26 kommenttia:

Demetrius kirjoitti...

"Musta bonus. Suruliputus. Loppu tulee." Aivan loistavaa sanataiteilua, tuosta ei enää positiivisemmaksi voi mennä =)

Pellon pientareella kirjoitti...

Huh huh ;). Tuohan alkoi jo oikeasti pelottaa... Hieno kuva!

jl kirjoitti...

Tosi positiivista... täällä hihittelen itsekseni. Kiitos, Lastu, ja pidän peukkua, että ennakoitua miedommaksi taudiksi osoittautunut H1N1 pysyy sinusta loitolla :)

Ina kirjoitti...

Mustaa huumoria - mainiota! Mutta huomioni kiinnittyi ennenkaikkea kuvaan: hieno otos, jossa vesipisara piirtyy terävänä kuin kyynel ja taivas pilvineen näkyy heijastuksena kuin lupaus paremmasta. Positiivisuuden ylistys!

Liisa kirjoitti...

Vallan hyvän koulutuksen on saanut lääkäriystävä kannustuksen ja rohkaisun jakamiseen. Tosin vapaalla tässä, mutta luultavasti myös työssään. Hieno informatiivinen pakina!

Anonyymi kirjoitti...

Maukasta mustaa huumoria! Ei tainnut olla juhla mokkaa, kun oli noin tummaksi paahdettu.

Tästä alkavat kriittiset viikot, siksi minäkin pakenen eri nimien taakse, etteivät pöpötkään löytäisi.

Minäkin antaisin mielelläni vuoronumeroni tyttärentyttärelle, minä kun astman takia saan paremman numeron.

Nyt meidän, kuule Lastu, pitäisi kirjoittaa jotain ikimuistoista, koska ei tiedä kuinka käy. Mutta sinähän jo kirjoitit, minulta se enää on tekemättä. Hmmm, mitähän se voisi olla, täytyykin miettiä :-)
Hieno kuva!

Obeesia kirjoitti...

Hups! Olipa inhorealistista aiheen käsittelyä. Ja minä tässä mietin, kannattaako rokotusta ensinkään ottaa. Kuulun samaan ryhmään kanssasi: alle 65, mutta riskiryhmässä.

Juuri nyt yskin toista viikkoa keuhkojani pellolle ihan tavallisen viruksen takia.

Testamenttia olen jo ehtinyt miettiä. Näin siitä untakin viime yönä.

Famu falsetissa kirjoitti...

Musta huumori on hieno huumorin laji. En saa rokotusta. Olen liian vanha. En sairastanut aikannaan aasialaista enkä honkongilaista. Parina aamuna olin toinen niistä, jotka tulivat töihin kummallakin kerralla. Kaikki muut potivat. Voi olla, että tämä on se kolmas kerta, mikä toden sanoo. Katsotaan nyt. Testamentti on.

Arjaanneli kirjoitti...

Hyyytäväää, jäätävää ja mahottoman mustaa kerrontaa, joka vei mennessään!
Hieno juttu!
Panipa miettimään tuota omaa tolaa ja tilaa, että josko sitä pitäis se mentti laatia ajoissa?
Varmuuvenvuoks. Etteivät sitte tappelis niistä mun kaffekupeista. Kumpikin sais veloistakin ihan tasa-osan!

Lastu kirjoitti...

Demetrius,
luin ensin pakinaperjantain otsikon: positiivisuuden ylitys ja ajattelin että siitä seuraa alastulo ja kuperkeikka, mutta sanahan onkin ylistys joten tarinastani tuli kummallisentämmöinen :)(:

Pellon pientareella,
toivon ettei pelko tartu. Lääkäriystävän tarinointi yhtä aikaa kauhistuttaa ja ihastuttaa. Kun niitä on ikänsä kuullut, tietää että pahimmat skenaariot jäävät useimmiten toteutumatta vaikka hän niitä kuinka esittelee.

jl,
hih, hyvä kun hihität, niin minäkin. Ja hihtyksestäni tarinan lääkäri aina hermostuu; hän keksii entistä kamalampia näkymiä ja minua hihityttää yhä enemmän. Ystävyytemme ja keskustelumme aiheet on omituinen sekoitus elämän coctailia. Laidasta laitaan.

Ina,
kiva kun kuva viehättää. Sadepisarat oli helppo kesyttää parvekelasia vasten. Makrolla. Sateen jälkeen valo saa. -Musta huumori on salainen iloni. Mutta usein sen joudun kätkemään, sillä esim. jos joku on vereslihalla ja hyvin lähellä kuolemaa, tämä tämmöinen voi tuntua irvaamiselta. Suurin toiveeni on olla loukkaamatta ketään. Nyt uskalsin irrotella, vähän...

Liisa,
niin, lääkäreillä tulee olla kyky vaistota potilaiden herkkyys ottaa vastaan infoa. Ei riitä vain se, mitä sanoo, tärkeää on myös, miten sanoo.

unnu,
onnea uudelle nimellesi. Kiva kun mikä :). Olen yrittänyt käydä lainakoneella kommentoimassa blogiisi, mutta se mennä posahti rikki, toivottavasti korjaantuu. Minua odottaa monta ihanaa postaustasi.

Olemme siis samassa rokotusryhmässä mutta eri syistä. Toivokaamme että kaikki toipuvat – mikäli sairastuvat. Minun lapsenlapseni sikainfluenssan jo sairastivat; kamala oli tauti mutta nyt elämä voittaa.

Vuosi sitten kirjoitin elämääni talteen kuin pieni eläin (osaako pieni eläin kirjoittaa), mutta nyt olen ruokkinut purkauksillani lähinnä tuulta. Liuskat lentävät kuin leijat horisonttiin ja sen taakse :). Mutta varmaan kastan mustekynän jonain päivänä taas musteeseen. Minkä sille voi kun kirjoituttaa aina vaan. Sinulla on taiteesi lisäksi myös kirjoittamisen polte ja ilo, kuten monilla muilla.

Obeesia,
hyvä määritelmä: inhorealismi. Oikeaa ällöpositiivista :D.Öklökamaa. Hirvityksenharmitusta. Kuonaköhlöä. Minä haluaisin nähdä miljoona kertaa suurennettuna, minkänäköinen on sikainfluenssavirus, josta niin paljon vouhkataan. Onko sillä seitsemän päätä ja tuhat henkeä?

Samassa ryhmässä siis olemme, kunta ratkaisee, miten nopeasti rokotus onnistuu. Ei käy kateeksi terveyden- ja hyvinvoinnun laitoksen ennustusten laatijoita. Ennustaminen on vaikea laji semminkin kun ensimmäisestä sikainfluenssasta on kyse. No, onhan niitä pandemioita ennenkin ollut mutta silti: uusi aika, uudet mahdollisuudet - ja uhat.


Meidän piti kirjoittaa elämäntarinakurssilla kuolemasta. En tuolloin ehtinyt sitä väsätä. Nyt voisi pohtia. Monet sukulaiset ovat suvussamme jo minun iässäni astuneet ratkaisevan askeleen rajan toiselle puolelle. Infarktisukua olemme - ja syöpä-, mutta niin kai aika moni jos kyllin pitkälle elää. Meillä nuo taudit ovat iskeneet melko varhain. Olisiko noloa saada kirjoihin ja kansiin kuolinsyyksi merkintä: 'sikainfluenssa' :).

Famu falsetissa,
voi sentään, etkö saa rokotusta vaikket ole sairastanut vakavia influenssia, joiden tuomaan immuniteettisuojaan vanhempien ihmisten kohdalla vedotaan. Mielestäni tämä on epäoikeudenmukaista. Toivon että kaikki menee sinulla hyvin :).

Arjaanneli,
kun kuopuksemme oli kuuden vanha ja olimme hänen isotätinsä hautajaisissa, hän kysyi kahvipöydässä kirkkain silmin ja kovalla äänellä: "Milloin se testamentti luetaan?" "Hs", hyssyttelin ja kuiskasin jatkoksi: "tarkoitat varmaan adresseja?"
"Eei, kun testamenttia, sitä missä ne rahat jaetaan." Olin tulipunainen, sillä emme olleet keskustelleet testamentista sanaakaan lasten kuullen, muistaakseni... Täti oli naimaton ja lapseton. Vai olimmeko sittenkin hänen pianostaan?

aimarii kirjoitti...

Jopas tarinan posautit. Tumman huumorin puoleen vedit, mutta mainiosti.
Olen nämä jutut ajatellut, ettei elämästä selviä hengissä. En pohdi sikaflunssia, sun muitakaan. Elän vaan arkisesti

isopeikko kirjoitti...

Olipas se positiivista, "juu, tulos on positiivinen. selvästi tämä on sitä sikainfluenssaa."

Lastu kirjoitti...

aimarii,
hyvä asenne sinulla. Käykööt kuin on käydäkseen, mitä etukäteen suremaan. Päivä kerransa eteenpäin. Ja kun ei murehdi asioita joille ei mitään voi, tarinoihin saattaakin kehiä draamaa jos minkämoista tai välillä uida tyynissä vesissä, hiljakseen kuin Don.

isopeikko,
hih, lääketieteen semanttista sekametelisoppaa: positiivinen tulos on potilaalle negatiivinen tieto. Kiitos, huh huojensi nyt, pelkäsin "kuollakseni", että kirjoitus ei vastaa otsikkoa ja minut diskataan pakinaperjantaista :D.

Ja ystävyydessä, missä ei tarvitse mutkitella vaan voi paukuttaa suoraan tai vähän ylikin (kun toisen tuntee), on euforista positiivisuutta.

arleena kirjoitti...

Laitoit oikein miettimään. Parasta aikaa niiskuttelen flunssan kourissa ja tänään lääkäriltä saamani antibiotit pöydällä.

Vaikka huumorilla kirjoitit, niin totta toinen puoli. Hieman pelottaa koko H1N1, mutta kestettävä kai on. Tai jos se iske minuun, kun nyt jo sairastan.

Positiivisen negatiivinen pakina. Hauska ja hirtehinen.

Mk kirjoitti...

Hui, blogihaamuja ja tulevan uhkakuvia.
Vai onko se sittenkin parasta varautua pahimpaan, sittenhän voi yllättyä vain positiivisesti?
Hieno pakina!
Ja mikä ystävä sinulla.

Harakka kirjoitti...

Kylläpäs olikin rohkaiseva lääkäriystävätär, huh sentään!
Mahtaakohan mulla olla vuoronumeroo lainkaan, luultavasti ei.
No, sitten pitääkin heti laittaa blogin salasana esille, tietävät sitten ilmoitella teille eloonjääneille..
Kauheeta puhetta mun suustani purkautuukin!!!
Mutta sä Lastu sait sen aikaan, niin hyvällä kirjoituksellasi, että mäkin sen uskoin ihan kokonaan!
Koitetaan me vaan siittä silti parantua, jos se iskee meihin!
Ihana kuva!

Lastu kirjoitti...

arleena,
toivokaamme, että kun kevät koittaa, H1N1 vaipuu unholaan ja se mikä on tänään pinnalla, hukkuu kun käki kukkuu :). Uusi aika, uudet kujeet. Kovia tauteja influenssat ovat olleet, niin aasilainen ja hongkongilainenkin - ehkä samaa sorttia rajuudessaan myös sikainfluenssa.

Toivon sinulle tervehtymistä. Hyvä kun antibiootit ovat valmiina käytettäväksi jos tauti riehaantuu.

Mk,
kiitos.
Hyvä ystävä on kullanarvoinen. Huumori hoitaa ja mustaa huumoria hellimme usein; mitä kamalampi aihe sitä mieluummin sitä pöyhimme; hän lyö löylyä lissää kiukaalle ja minä kyyristelen kuumuudessa ja pyydän (muka) armoa: lopeta jo, hyvä nainen :).

Harakka,
voisitko kysyä lääkäriltäsi, kuulutko riskiryhmään. Sitten vain käsivarsi paljaaksi, silmät kiinni ja hupsis, siinä se: rokotettu olet :).

Petteri Järvinen puhui aiheesta kuolema ja tietokone: mitä pitäisi elämän aikana tehdä, että omaiset löytävät koneen uumenista tiedot jotka ovat jälkeenjääneille tärkeitä. Monta tarpeellista luukkua tietokoneasiantuntijat osaavat tarvittaessa avata, omaisten pyynnöstä, mutta on myös portteja jotka pysyvät kiinni, sillä niihin ei mikään valtakunnan avain sovi.

Elina Karjalainen on muuten kirjoittanut hauskan pakinan kuolemasta. Kuulostaa hurjalta mutta minua se kyllä nauratti, kaikesta vakavuudestaan huolimatta. Elina istui linja-autossa ja kuunteli kun kaksi mummoa keskustelivat kilvan ja innoissaan, miten eri tavalla sukulaiset ovat kuolleet. "Hups, Miinakin, kellarista mänj hakemaan pottuja ja yks kaks kuatu portaessa ja potut jäe noukkimatta..." (tai jotain vastaavaa muistini mukaan tarinassa on).

Niin, koetetaan me vain elää iloisina ja onnellisina, kuolemasta huolimatta.

Mutta arvaas onko harmittanut kun en ole päässyt moneen päivään kommentoimaan ihanaa blogiasi, en unnankaan, en famun jne. No on ja kovasti. Minullahan on vanha mac-kone joka ei avaa tiettyjä kommenttilaatikoita. Sen vuoksi olen juossut muualle, lainakoneelle, jotta pääsisin tervehtimään sinua ja muita vastaavan kommenttilaatikon omaavia blogiystäviä. Mutta lainakonekin on vanha kuin taivas, yski ja köhi ja hidasteli mutta toimi silti - vaan oivoi ja huh, se on mennyt rikki.

Voi olla että ostamme pikapikaa uuden läppärin, pc:n. En kestä jos en pääse ihanien blogienne kommenttilaatikoihin. Saatte pilvisenkin päivän paistamaan. Yhteisesti kaikille blogiystäville: KIITOS :)

tuulento kirjoitti...

Ajattelemisen aihetta itsekullekin. Mitä jäljelle jää, mitä sillä tehdään ja kuka? Itse näitä asioita mietin vanhenevaa äitiäni katsellessa.
Minun blogissani olisi sinulle viesti.

Lastu kirjoitti...

tuulento,
kun mietin miten mieluusti lukisin esim. vanhempieni isovanhempien elämästä, niin ehkä jotain voisi jälkipolville jättää muistoksi, suullisen perinteen ohessa. -Sitten taas iskee ajatus: jokainen kulkee oman tiensä, miksi viittoilla läheisiään tielle, minkä itse on taapertanut. Ja elämä on avara, sanat saattavat kahlita. -Kunnes jälleen palaan alkuun, toisiin aatoksiin: jokainen lukee sukulaisensa tarinaa omalla vastuulla joten voi elämästään kirjoittaa, omin sanoin. Identtisiä teitä tuskin on. Jo aikaperspektiivi luo ymmärrystä ja tarvittavaa utuisuutta.

Ihanaa, sinulla on äitisi olemassa ja elämässä ja muistamassa. Avain tallessa :).

Kiitos kutsusta, tulen blogiisi :)

marjukka kirjoitti...

Heippa pitkästä aikaa! Sikaflunssa ei onneksi ole ollut syy pitkään "hiljaisuuteen" blogissani (salasanaakaan kun ei tiedä kukaan). Nyt taas olen menossa mukana, mutta kuinka kauan, sillä koitan sinnitellä kovan flunssan kourissa.
Ei meistä "vanhoista" taida kukaan välittää, jos tuo H1N1 iskee ;(

Pankin talkkari kirjoitti...

Opettavainen kertomus. Meillä oli kummitusjuhlat, ja kaikki kammotukset, kummitukset ja vertatippuvat draculat ja luurangot panivat väkisinkin miettimään, missä menee hyvän maun raja - veljen kuolinpäivä tietenkin koko ajan mielessä.

Musta huumori on kuitenkin terapeuttista - jos on muuttosiivouskin ü

Olen useinkin pohtinut, miten käy blogin kun kirjoittaja katoaa.. näissä voi olla hirmuisen paljon henkilökohtaista ja yhteistä historiaa. Ihan kuin joku sukupuu voi olla informatiivinen, myös tällainen blogi jälkipolville.

Sikaflunssa voisi jättää meille vaikka tulematta.

Lastu kirjoitti...

marjukka,
hip hurraa, olet palannut blogimaailmaan. Tervetuloa jälleen :).

Kurjaa on flunssa ja kurjaa se epäoikeudenmukaisuus mistä blogissasi kerrot.

Toivokaamme valoa!

Pankin talkkari,
kiitos kommentistasi. Kävin aamulla lukemassa kirjoituksesi, joka puhkaisi minussa kyyneleiden vuon.

Tiedätkö, kun tunnustuksia blogimaailmassa tarjotaan, haluaisin ojentaa Elämä-nimisen tunnustuksen sinun veljellesi ja MK:n pojalle. En osaa sanoa sanoin, miksi, mutta aavistan että aavistat, sanomattakin.

Blogi on uudenlainen ja jatkuvasti karttuva sukupuun oksa, enemmän kuin merkintä syntynyt* ja kuollut†.

Olet ajatuksissani. Veljesi. Perhonen.

Pankin talkkari kirjoitti...

Kiitos.
Itse ainakin koen, että veli on tosiaan opettanut elämään, arvostamaan ja näkemään uudella tavalla.

Mikä meissä kuitenkin on, että jotain pitää viedä, ennen kuin tajuamme mitä meillä on.

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
olin vähän päälle kolmenkymmenen, kun samanikäinen työtoverini kuoli harvinaiseen sairauteen. Hänen äitinsä hoki hautajaisissa kaiken aikaa: "Päivi säästyi monelta pahalta kun kuoli kesken matkan."

En tiedä.

Sisareni poika kuoli 19-vuotiaana tautiin jota ei ollut osattu diagnosoida. Sisareni on rakas ja vaistoan että hänen repussaan on raskas taakka. Olen ollut hänen tuskassaan mukana paljon. Yhteinen rakkaus nuorta poismennyttä kohtaan sitoo meidän toisiimme. Osan pohjattoman raskaasta surusta olen ottanut kantaakseni mutta tiedän, että hänellä äitinä on pala sydämestä revitty pois tavalla josta aiheutuva kipu sykkii aina; voi laantua hetkeksi mutta ei poistu. Sisar lohduttautuu sillä, että näkee poikansa elämänkaaren joutsenlauluna. Kuin sinun rakas veljesi, perhonen.

Kuolema opettaa elämää. Kirkastaa sen arvon. Niin vaikeaa kuin onkin tämmöistä edes ääneen lausua, mutta syvälti se on totta.

Anitta kirjoitti...

Parhaillaan on kaksi tuttua blogia bittiavaruuden vankina. Blogin pitäjät kuolivat äkillisesti ja omaiset ei tiedä kaikkia blogeja ja s-posteja eikä tietenkään salasanoja niihin. Itselläni on tunnuksista lista, jonka olen ajatellut laittaa kuoreen ja päälle "jos minä joskus kuolen".

Lastu kirjoitti...

Anitta,
viisaasti teet kun olet laatinut listan salasanoistasi jne. rakkaitasi varten. Niin taidan tehdä minäkin. Elämä on hyvä tallentaa - ja näyttää. Se on rikkautta ja rakkautta.