tiistai 10. marraskuuta 2009

Syömään :)


Heisuli vei!

Bloggaajien herkut -keittokirjassa on jo nyt tarjottavana nautintoja moneen makuun ja tarkoitukseen. Ohjeet ryhmittelin bloggaajien aakkosjärjestyksen mukaan, jotta alkuperäisille lähteille pääsee näppärästi bloggaajaa klikkaamalla. Lisää saa tulla aina kun mieleen juolahtaa. Olen päässyt mukaan hyvään makuun. Kiitosta, kiitosta!


PS Jos olen unohtanut jonkun resepteistänne, toivon, että lusikka kilahtaa, niin minulla välähtää ja tulen noukkimaan ohjeen myös tälle yhteiselle tarjottimelle.



1. AIMARII: POLLEN SUURET SAAPPAAT


KANAKLIMPPIKEITTO


Tarvitaan:
n.1 litra vettä
kasvisliemikuutio
maustepippureita muutama
450 g kanasuikaleita (tai broilerin), maustamattomia
pari porkkanaa
pala lanttua
pala selleriä
pala palsternakkaa
2-3 perunaa, jauhoisia mielellään (koosta riippuen)
sipuli
pätkä purjoa
curryä
klimpit:
50 g öljyä
1dl vehnäjauhoja
2dl keitinlientä
muna
hitunen suolaa

Valmista ensin keitto puolikypsäksi:
Laita vesi ja liemikuutio kiehumaan, joukkoon pippurit
Kuumenna öljyä paistinpannulla ja kuullota suikaloidut juurekset ennen niiden kattilaan lisäämistä.
Ruskista kevyesti pienityt kanapalat ja lisää pannulle myös curry. Yhdistä keittoon.
Paloittele sinne myös perunat.

Tee klimpit:
Sulata niitä varten rasva tai öljy. Kiehauta siinä jauhot hyvin sekoittaen. Lisää neste hyvin vatkaten ja kuumenna kiehuvaksi.
Jäähdytä seosta vähän ja lisää muna ja (suola). Sekoita
Nosta kahdella lusikalla klimppejä keittoon ja anna keiton kiehua, kunnes klimpit nousevat pinnalle. Jos liemi on käynyt vähäksi, lisää vettä.
Valmiin keiton päälle voi ripotella runsaasti leikattua persiljaa.
Maistuu keitoista tykkääville esim. rouheisten-porkkanasämpylöiden kanssa.
Helpommalla kyllä pääsee, jos tekee keiton pakastejuureksista ja jättää klimpit pois, mutta se on sitten eri keitto.


*
AHVENKEITTO KAHDELLE
Liemi:
½ l vettä
1 sipuli, lohkottuana
1-2 porkkanaa lohkottuna (koosta riippuen)
pala selleriä lohkottuna
pala palsternakkaa lohkottuna
kalan perkeet
kalamaustetta 1tl
ripaus suolaa
Keitä noin ½tuntia, jolloin maku on irronnut liemeen.
Siivilöi liemi
Keitto:
Siivilöityyn liemeen
1 porkkana ohuina siivuina
1 sipuli silppuna
2-4 peruna paloiteltuna

Tarkista neste. Lisää vettä, että juurekset peittyvät reilusti.
Kun keitto alkaa kiehua, lisää nyljetyt ahvenet ja keitä niitä muutama minuutti
( niin kauan, että liha irtoaa ruodoista)
Nosta kalat pois ja selvitä lihat ruodoista. Anna keiton kiehua, kunnes juurekset ovat kypsiä
Lisää ruokakerma 2dl ja anna kiehahtaa.
Ota liedeltä ja lisää ahvenpalat
Ripota tillimurskaa runsaasti päälle
Tarkista suola
Hauduta hetki


ROUHEISET SÄMPYLÄT
Rouheiset porkkanasämpylät, joiden leipomiseen innostuksen kipinä tuli siskoltani. Hänen sämpylänsä ja pullansa ovat huippuherkkua, mutta ovat sämpylät ruvenneet onnistumaan minunkin hyppysissäni.

Sämpyläohjeeni:
5 dl rasvatonta piimää,
1-1½tl suolaa
2-3 rkl siirappia
1 pala hiivaa
100-150gr voita
Rouheisia sämpyläjauhoja niin paljon, että tulee hyvin löysä taikina.
Porkkanaraastetta 2-3 porkkanan verran.
uuni 200 / n.20 min (riippuu uunista)

Harmittavaa, ettei taikina joskus noussut. Nyt lämmitän kulhon ja piimän, ennen kuin liotan hiivan. Lämmitän myös porkkanaraasteen sen lisäysvaiheessa.
Annan taikinan nousta hyvin.
Kaadan koko taikinan kerralla (tai kahdella) pöydälle rouhejauhokasaan ja pyöritän noin 20 sämpylää, jotka annan nousta liinan alla ennen paistamista. Taikina on tarttuvaista leipoa, mutta onnistuu, kun jauhottaa kätensä silloin tällöin.
Sämpylät saavat nousta vielä pellillä.

Paistamisen aikana kostutan sämpylöitä suihkuttamalla uuniin vettä sumutinpullosta, tulee rapeampi kuori.


Maistuvaa arkiruokaa ja suhteellisen edullista.

* * *




2. ARLEENAN SANOMAT JA KOTONA

SVEITSINLEIKKEET BROILERISTA















3 broilerin rintafilettä naturel
6 viipaletta savukinkkua
6 viipaletta emmentaljuustoa
Leivitykseen
1 muna
2 rkl vettä
korppujauhetta
vehnäjauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl suolaa
Paistamiseen rypsiöljyä

Nuiji broilerifileet ohuessa pakastepussissa ohuiksi leikkeiksi. Laita kullekin leikkeelle kinkku- ja juustoviipaleet. Käännä leike kaksinkerroin taskuksi.
Sekoita vatkattu muna ja vesi lautaselle. Sekoita toiselle lautaselle korppujauhe, vehnäjauhot ja mausteet. Kasta leikkeet munaan ja sen jälkeen jauhoseokseen.
Kypsennä öljyssä noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta.
Leikkeiden seurana tarjosin basmatiriisiä ja tomaatti-rucolasalaattia. Mehukasta ja hyvää oli.


UUNIPERSIKAT













Pese ja halkaise persikat, poista kivi. Sekoita notkeaan oivariiniin intiaanisokeria ja mantelijauhetta. Upota seos persikan siemenkoloihin. Ripottele pinnalle mantelilastuja. Kypsennä uunivadissa 200-asteessa noin 20 minuuttia. Nauti vaniljakastikkeen kera.

***


3. DEMETRIUS


SARDIINIA SAIMAALTA
Ainekset:
  • Lasipurkkeja vetoisuudeltaan 0,5-1 ltr. Kurkkupurkit käyvät oikein hyvin, kunhan kannet ovat ehjät. Purkkeja ei tarvitse erikseen desinfioida.
  • 5 kg pikkusärkiä (Ne saa varmimmin väärään aikaan tai paikkaan lasketusta harvanpuoleisesta muikkuverkosta, myös katiska voi niitä antaa.)
  • kylmäpuristettua rypsiöljyä, suolaa, kalamaustetta/kuivattua tilliä, tomaattipyreetä.
Valmistus:
  • Poistetaan särjistä päät ja suolisto. Suomustus ei ole tarpeen. Pilkotaan kalat paloiksi ja mätetään lasipurkkeihin niin että purkit melkein täyttyvät, sullotaan kevyesti.
  • Keitetään säilöntäliemi 0,5 litrasta vettä, veden kiehuessa lisätään suolaa 70g, muutama hyppysellinen kalamaustetta ja 100g tomaatipyreetä. Sekoitetaan.
  • Kaadetaan purkkeihin ensin loraus rypsiöljyä, sitten säilöntälientä niin että kalat melkein peittyvät ja vielä lopuksi loraus öljyä.
  • Kierretään kannet kiinni ja laitetaan purkit kylmään sähköuuniin uunipellille. Käännetään lämpö 120 C:een noin tunniksi. Kun purkeissa näkyy pientä kuplintaa, pudotetaan lämpötila 105 C:een. Viiden tunnin kuluttua käännetään lämpö pois ja annetaan purkkien jäähtyä 6 tuntia uunissa.
  • Tarkistetaan että kannet ovat menneet lommolleen, jolloin umpiointi on onnistunut. Säilytetään jääkaapissa tai kylmiössä
Syödään leivän päällä (se leipä ei voita eikä makkaroita tarvitse), sopii myös perunan tai makaronin lisukkeeksi. Purkit säilyvät jääkaappilämpötilassa hyvinkin puoli vuotta, tai säilyisivät elleivät tulisi sitä ennen syödyksi. Jos joku purkki ei ole umpioitunut, syödään se viikon sisällä valmistamisesta.
Särkien sijaan voi toki käyttää myös pikkuahvenia, joista poistetaan perattaessa pään ja sisälmysten lisäksi selkä- ja vatsaevät. Muikusta tulee myös hyvää purkkikalaa, silloin päätkin kannattaa jättää poistamatta ja kypsymisaikaa voi lyhentää 4 tuntiin.
MATTI JA MAIJA MATIKAN MÄTIMAITIMAKSAHERKUT
Tämä ohje on jo julkaistu blogissani tammikuussa, matikankutua odotellessa. Tässä se tulee uusintana, koska made on aina kehujen väärti.
Pyydetään tammi-helmikuussa suurehko määrä ei-vielä-kuteneita mateita, kumpaistakin sukupuolta edustavia. Urheimmat pyytävät ne yön pimeydessä madepilkillä. Laiskemmat kalastajat käyttävät verkkoa. Jotkut pyytävät ne naapurin kalastavalta vaarilta tai jopa kalatiskiltä.
Nyljetään mateet. Avataan vatsat varovasti ja otetaan talteen sukusolut sekä maksat. Muut sisälmykset nakataan supikoirille. Itse mateesta syntyy herkullinen keitto tai muhennos. Myös savustettu matikka on hyvää, mutta savustettavia mateita ei kannata nylkeä lainkaan. Suurimmat herkut ovat kuitenkin ilman muuta maksat, maidit ja mädit.

Irrotetaan mäti mätipusseista tarmokkaasti puristelemalla (sottaista puuhaa). Sekoitetaan joukkoon runsaasti hienoa merisuolaa ja hienoa sipulisilppua. Pakastetaan vähintään vuorokaudeksi, nälän yllättäessä tuntikin riittää.

Laitetaan maksat kattilaan, lisätään vettä sen verran että ne peittyvät. Keitetään varttitunti, veden kiehuttua lisätään joukkoon merisuolaa ja tilliä.
Laitetaan maidit kattilaan, varotaan särkemästä maitipusseja. Lisätään vettä sen verran että ne peittyvät. Keitetään varttitunti, veden kiehuttua lisätään joukkoon merisuolaa ja tilliä sekä maidin mietoa makua vahvistamaan sitruunapippuria tai kalamaustetta. Keittämisen jälkeen poistetaan vesi ja heitetään nokare voita kattilan pohjalle ja haudutetaan miedolla lämmöllä toiset 15 minuuttia (se poistaa niistä ylimääräistä nestettä).
Mäti syödään kaviaarin tapaan kylmänä. Maksat ja maidit nautitaan ensisijaisesti lämpimänä ruisleivän päällä tai perunan kyytipoikana. Jos niitä on ylenmäärin, jäähdytetään ne jääkaapissa ja syödään parin päivän sisällä tai pakastetaan ne myöhemmin nautittavaksi.

***

4. FAMU FALSETISSA

YÖN KUNINGATAR

Marenki:
4 kananmunan valkuaista
3 dl. hienoa sokeria ( ei kidesokeria vaan hienoa sokeria )

Kakkupohja:
4 kananmunan keltuaista
2 dl. hienoa sokeria
7 rkl. maitoa
150 g. voita sulatettuna
3 dl. vehnäjauhoa
6 tl. leivinjauhetta
1 tl. vanilliinisokeria

Päälle:
50 g. mantelilastuja

Väliin:
3 dl vispikermaa
0,5 dl. kaakaolikööriä

Tee näin:
- Vuoraa pullapelti leivinpaperilla.
- Pane uuni kuumenemaan 175 asteiseksi.
- Vaahdota valkuaiset, lisää sokeri ja vatkaa vaahto jämäkäksi. Jätä hetkeksi odottamaan.
- Sulata voi. Vaahdota keltuaiset ja sokeri, lisää voisula, maito ja jauhot joihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri on sekoitettu.
- Kaada taikina leivinpaperille.
- Levitä marenki varovaisesti taikinan päälle tasaisesti kautta koko kakun.
- Ripottele päälle mantelilastut.
- Paista kakkua noin 20 min. eli kunnes marenki saa kauniin värin.
- Kakku leviää uunissa itsestään, taikinaa ei tarvitse väkisin levittää koko pellin alalle.
- Anna kakun jäähtyä rauhassa.
- Vaahdota kerma ja mausta kaakaoliköörillä. ( appelsiinilikööri sopii myös kakun makuihin )
- Jaa kakkulevy kahtia ja levitä kermavaahto levyjen väliin.
EDIT.
Olisikohan oikeampi tapa sanoa: Puolita kakkulevy. Levitä kermavaahto toiselle puoliskolle ja nosta toinen puolikas sen päälle.


***


5. INAN IKKUNA

LOHISELJANKA

Näitä tarvitset:

Lohifileetä noin 400 g
Porkkanoita noin 4-5
Perunoita noin 4
Purjo
Salottisipuleita
Varsiselleriä
Pieni purkillinen kapriksia
Mustia oliiveja
Konjakkia noin 0.5 - 1 dl (hätätilassa sherrykin käy)
Tomaattisosetta noin pari rkl
(Kermaa noin 1 dl)
Oliivi- tai rypsiöljyä noin 1rkl
Suolaa tai kalaliemikuutio tai –fondia
Mustapippuria
Vettä vajaa litra

Tee näin:

Leikkaa salottisipulit, purjo ja perunat pieniksi paloiksi
Leikkaa porkkanat ohuiksi siivuiksi tai tikuiksi.
Kuullota salottisipuleita ja purjoa oliivi- tai rypsiöljyn kanssa mikrossa, noin 1 min. täydellä teholla
tai kuullota niitä pannulla – älä ruskista.

Lado edellä käsitellyt ainekset kattilaan, lisää vesi, suola tai liemikuutio, mustapippurit ja anna kiehua noin 15 -20 min.

Sillä aikaa
Leikkaa lohi nahattomiksi kuutioiksi, noin 2x2x2 cm
Pilko varsisellerit palasiksi ja puolita oliivit

Kun porkkanat ovat melkein pehmenneet, lisää lohipalat, konjakki (tai sherry), tomaattisose ja kerma kattilaan ja anna kiehua noin 10 min. Lisää lopuksi oliivit, kaprikset ja varsisellerit ja anna kiehahtaa vielä pari minuuttia.

Kerma ei ole välttämätön. Ilman kermaa saat kirkkaan kalakeiton (mutta kerman kera siitä saa kaksin verroin parempaa).

Tarjoa lisäkkeenä ruisleipää.


***

6. MM: LÄHTÖLASKENNAN JÄLKEEN

Thaimaalaista kuivattua lihaa suomalaisittain:
Naudan suikalelihaa
Thaimaalaista kalakastiketta
Thaimaalaista soijakastiketta (light soya)
Paistamiseen öljyä
Lihasuikaleet laitetaan kuivuriin. Kuivataan niin kauan, että suikaleiden ulkopuoli on jonkin verran kuivunut. Suikaleet laitetaan astiaan ja niiden päälle kaadetaan vähän sekä kala- että soijakastiketta. Sekoitetaan ja annetaan marinoitua muutama minuutti. Lihasuikaleet laitetaan takaisin kuivuriin ja kuivataan valmiiksi. Liha saa olla hieman sitkeää. Paistetaan hetki öljyssä (jos ehditään, ennen kuin kuivat suikaleet on syöty…). Syödään yön yli liotetun, höyrykattilassa pyyheliinan sisällä höyrytetyn sitkoriisin (sticky rice) ja maustekastikkeiden kanssa.



7. NANA: KASTANJETTI

KALAA, KALAA

Inarijärven taimen on mielestäni parasta halstarissa paistettuna. Ennen paistamista maustan kalan sellaisella merisuolamausteseoksella. Paistan kalaa hyvällä hiillostulella ensin nahkapuoli alaspäin ja sitten kun liha on enää vain hieman punaista, käännän halstarin, jotta lihakin vähän ruskistuu.

Siian minä savustan. Ilman sokeripalaa. Mutta jos en pysty savustamaan, niin tällainenkin resepti käy...

Ota neljä siikafilettä, laita ne uunivuokaan, mausta (meri)suolalla, mustapippurilla ja sitruunan mehulla.
Kaada vuokaan valkoviiniä 2dl ja 1-2dl vettä. Lisää kaksi tuoretta timjaminoksaa, tomaattilohkoja ja vihreitä oliiveja. Paista 200 asteisessa uunissa kunnes kala on kypsää eli 15-30min.
Kastiketta varten laita kattilaan 400g kirsikkatomaatteja halkaistuina, lisää desi vettä ja lämmitä. Lisää 1rkl sokeria, 1tl suolaa, mustapippuria ja ruukku hienonnettua basilikaa. Voit myös lisätä kapriksia, jos pidät niistä.
Lisukkeeksi käy peruna tai pasta.

Ahventa tai puna-ahventa voi laittaa monella tavalla. Tässä yksi suosikkireseptini eli puna-ahventa venäläisittäin.

Laita n.400g puna-ahventa pilkottuna uunivuokaan, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Sekoita keskenään purkki smetanaa, 1dl kurkkusalaattia, hunajaa, valkosipulia ja mustapippuria. Lisää sekoitus kalapalojen päälle ja paista 225 asteisessa uunissa n.30min.
Lisukkeeksi ihan mitä vain tekee mieli! Olen käyttänyt tuota smetanakurkkusalaattisekoitusta ihan kylmänäkin kalan kanssa ja hyvää on.

Jos joku haluaa, niin voin laittaa myös erilaisen poronkäristysreseptin. Onnistuu aina ja on niiiiin hyvää.
Haluan! (Toim. huom.)

Kiitos! Pyyntö on otettu vastaan, tässä saapuu:

Laitoin sinne jo erinäisiä kalareseptejä ja tässä tulee vielä poronkäristyksen ohje kirjan toimituksen pyynnöstä...
Ne lukijat, jotka haluavat poronkäristyksensä perinteisenä versiona, voivat lopettaa lukemisen tähän. Ne, jotka haluavat kokeilla jotain uutta, voivat jatkaa lukemista...

PORONKÄRISTYS


-poron paistikäristystä n.200g/henkilö
-pekonia paketti/1kg poroa
-sipulia

-ruskista sipulisilppu ja pilkottu pekoni valurautapadassa
-lisää jäiset käristyslihat ja anna paistua kunnes sulamisnesteet ovat haihtuneet
-lisää punaviiniä niin, että lihat peittyvät ja anna kiehua kannen alla kokoon
-lisää lihaliemikuutio nesteenä, mustapippuria ja valkopippuria, tarvittaessa suolaa

Tee KASTIKE:

-5dl kermaa (per 1kg poroa) kattilaan ja vispaa siihen
-3rkl sinappia
-3rkl siirappia
-2rkl soijakastiketta
-1rkl karpalohyytelöä
-anna kiehahtaa ja suurusta 1rkl:lla vehnäjauhoja tai Maizenaa

Tee POTTUVOI eli perunamuusi,johon lisätään voita ja sipulia.

LOPUKSI
-kaada kastike laakealle vadille ja ripottele kastikkeen pinnalle hieman rosepippuria
-laita kastikkeen/vadin reunoille herkkukurkkua pieninä paloina
-kaada käristyslihat keskelle kastikkeen päälle
-kastikkeen voi myös tarjoilla erikseen

Ja sitten syömään! Tämä resepti onnistuu takuuvarmasti aina, kunhan liha on hyvää.

8. PAPPILAN MUMMO


MUSTIKKAPIIRAKKA

Meidän perhe ja ystävät pitävät mustikkapiirakasta, jossa on 100 grammaa laktoositonta margariinia (mikrossa n. 10 sekuntia pehmitetty) ja noin 1 dl sokeria sekoitettu, lisätään 2 tl vaniljasokeria, 1 tl leivinjauhetta ja 1,5 dl kauraryynejä seka 1,5 dl vehnäjauhoja, ssekoitetaan ja lisätään veilä noin 1/2 dl vettä, sekoitetaan ja taikina tasoitetaan pyoreään laidalliseen vuokaan (ettei mustikat kiehu uuniin. Pinalle noin 3/4 litraa mustikoita (saa olla jäisiä)sekä paalle hillosokeria ripotellaan. Paistetaan 225 asteessa 20-25 minuuttia uunin kunnon mukaan.


9. PELLON PIENTAREELLA

KYLMÄN ILLAN SEKAMETELISOPPA


Koska tähän ruokaan voi laittaa mitä vain, ei tämä ole varsinainen resepti vaan lähinnä listaus käyttämistäni perustarvikkeista. Tästä voi tehdä keiton tai padan tai kastikkeen tai mitä nyt mieleen tulee...

Ainekset (esimerkiksi):

- sipulia reilusti, valkosipulia, porkkanaa, paprikaa tai muita vihanneksi/juureksia (mieluiten kotimaista kauden lähiruokaa)
- herkkusieniä, kuivattuja suppilovahveroita tai muita sieniä
- purkillinen paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa, vettä, sitruunamehua
- auringonkukansiemeniä, seesaminsiemeniä, pellavansiemeniä, cashew-pähkinöitä, pinjansiemeniä
- oliiveja, pepperonia, kapriksia, jalapenoa, herkkukurkkua
- chilitahnaa, sitruunaruohotahnaa, inkivääritahnaa
- mustapippuria, pippurisekoitusta, intiaani- tai merisuolaa, tandoori masala -maustetta, kurkumaa
- tuoreita tai kuivattuja yrttejä, esim timjamia
- kylmäpuristettua luomurypsiöljyä tai oliiviöljyä
(- jos en olisi maidolle yliherkkä, tulisi mukaan jotain juustoa tai kermaa tms.)

- lisäksi esim. papuja, soijarouhetta, tofua, lihaa tai kalaa maun mukaan, riisiä, nuudeleita tms., hunajaa, viiniä...

* Pilko ensin tarvittavat ainekset valmiiksi, hitaasti ja rauhallisesti, hetkestä nauttien. Kuuntele hyvää musiikkia, himmennä valoja, laita kynttilät tai öljylamput päälle. Ota ehkä lasi viiniä.
* Kuullota kevyesti juurekset, vihannekset, sienet ja siemenet öljyssä isossa pannussa tai teflonkattilassa
* Lisää tomaattipurkki (tai tomaatteja) ja muut ainekset, sekoita
* Mausta maun mukaan, maista ja mausta taas
* Lisää tarvittaessa kuumaa vettä (vedenkeitin säästää aikaa ja sähköä)
* Saosta ruoka tarvittaessa esim. maissijauholla
* Lisää tuoreet yrtit juuri ennen ruoan nauttimista
* Nautitaan ruisnäkkileivän kera

***

10. LASTUN TYTTÄREN TERVEISET







klik, klik - niin ohjeet on luettavissa :)

EDIT: LISSEE HYVVEE TULLOO:

"Pidän itseäni hyvänä kokkina, sesonkisilakkani on arvostettu ihan ruokahaasteen voittajaksi. ;)
On minulla resepteille 'pyhitetty' sivukin, siellä saa käydä nuuhkimassa patojen ja pannujen sisältöä."


Tämä ohje kuuluu sarjaan "Helepolla hyvvää" tai "Kuopijolaista kurmeeta". Lisukkeet voi valita mielensä mukaan. Lindströmin tai vaikka Holopaisen jauhelihapihvit sopivat hyvin.

Kantarellimuhennos

1 l kantarelleja
1 sipuli
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
2 dl vettä
hippunen suolaa, pippurisekoitusta myllystä

Hauduta paloitellut sienet omassa liemessään rasvan ja sipulisilpun kanssa, kunnes neste häviää ja seos ruskistuu kevyesti. Lisää vehnäjauhot, sekoita nopeasti, jotta ne eivät ruskistu. Lisää lopuksi ruokakerma ja vesi. Sekoita huolella, ettei muhennokseen jää paakkuja. Anna muhennoksen kiehahtaa ja hauduta sitä vielä noin kymmenisen minuuttia.




Rieska on myös helppo tehdä gluteenittomana, kuten minä sen teen, mutta myös tavallisena. Tattarista tulee hieno maku.




http://lh6.ggpht.com/_zKwA9aTIOkg/Svr9cE63-MI/AAAAAAAAAZM/QcGU4mLzsyc/rieska.JPG
Uunan tattaririeska

1 l vettä
(osa voi olla maitoa, piimää tai
soijamaitoa, kuten minulla)
1 tl suolaa
3 dl tattarihiutaleita
4 dl jauhoja (laatu oman valinnan mukaan,
minulla gluteenittomia karkeita)
2 rkl ruokaöljyä
2 kpl munia

Laita kuumaan veteen tattarihiutaleet pehmenemään vartiksi. Lisää sen jälkeen muut aineet, munat viimeksi. Taikinan tulee olla paksuhkoa, mutta kuitenkin helposti sekoitettavaa.
Kaada taikina kahdelle uunipellille ja tasoita. Paista noin puoli tuntia 250 asteisessa uunissa.
Jos käytät tavallisia jauhoja, rieska kypsenee nopeammin.
Ohuet, rapeat rieskapalat maistuvat keiton tai teen kanssa.


ANSKUN NUDE-JUUSTO-KEITTO
 

Ohje on alunperin pojan, ekaluokkalaisena keksimä. Vuosien kuluessa se on vähän muuttunut, mutta säilynyt yhtenä meidän perheen lempiarkiruoista. Helppo, nopea ja hyvän makuinen.

1l vettä
300-400g jauhelihaa tai kasvisversioon soijarouhetta
3-4 tomaattia
1 ruutu nuudelia
1/3 - 1/2 pakettia Koskenlaskijaa
1 pussi kasvissuikaleita
mausteita (meillä laitetaan mustapippuria, chiliä, yrttejä ja usein myös tomaattimurskaa)
suolaa tulee tarpeeksi Koskenlaskijasta.

Jauheliha paistetaan ja maustetaan voimakkaasti. Vesi kiehautetaan ja ensimmäiseksi lisätään kasvissuikaleet, sen jälkeen järjestyksessä Koskenlaskija, tomaatit paloiteltuina ja jauheliha. Nesteen määrä tarkistetaan, ja lisätään tarvittaessa, samoin mausteet. Ihan viimeiseksi, juuri ennen tarjoilua keittoon murskataan nuudeliruutu. Nuudeli menee pitkään keitettäessä äklön lötköksi, sen kanssa pitää olla nopea.


* * *

PANKIN TALKKARIT 
lahjoittavat bloggaajien herkkuihin lammaskeiton ja laiskan omenapiiraan, niiden lähteet (= Anna-Leena Härkösen keittokirja ja norjalainen laivakokki)  löytyvät heidän blogistaan. Kiitoksia!


LAMMASKEITTO
750 g perunoita
2 sipulia
5-6 porkkanaa
kilo lampaanlihaa (pyydä pari luuta mukaan)
400 g tomaattimurskaa
pullo halpaa punaviiniä
6 valkosipulinkynttä
2 tl valkopippuria
1 rkl (tai enemmän) suolaa
yrttimaustetta tai timjamia
basilikaa ja mustapippuria oman maun mukaan

Pane lihat uunivuokaan ja kaada päälle 2 dl punaviiniä ja 2 dl vettä. Lisää suola ja kypsennä lihaa samoin kuin karjalanpaistilihoja: ensin tunti 200 asteessa ja sitten nelisen tuntia 125 asteessa. Näin lammas pehmenee takuuvarmasti. Kun liha on ollut yhteensä viitisen tuntia uunissa, pilko perunat ja porkkanat, paista sipulisilppu öljyssä niin että se ruskistuu, ja pane kaikki juurekset kattilaan. Lisää tomaattimurska, valkosipulinkynnet, loppu suola ja muut mausteet. Kaada päälle loppu punaviinistä. Keitä ainekset kypsäksi miedolla lämmöllä eli kolmosella ainakin pari tuntia ja hämmennä välillä. Kaada uunissa kypsynyt liha nesteineen sekaan ja hauduta kaikessa rauhassa kakkosella niin, että keitto on varmasti valmista. Jos nestettä haihtuu liikaa hellalla tai uunissa, lisää vähän vettä, älä enää viiniä. Luojankiitos.


LAISKAN OMENAPIIRAS
4:lle
6-8 omenaa
1½-2 dl sokeria
1 rkl kanelia
1,5 dl vehnäjauhoja
100-200 g voita
Kuori omenat, leikkaa ohuiksi viipaleiksi kulhoon. Lisää kanelit ja ½ dl sokeria. Sekoita kunnolla ja nosta tunniksi vetäytymään kylmään. Kumoa omenat (melko laakeaan) vuokaan. Sekoita jauhot ja loput sokerit ja ripottele omenoiden päälle. Leikkaa voista ohuita siivuja juustohöylällä ja peitä vuoka niillä. Paista puoli tuntia 200 asteessa. Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.
VANILJAKASTIKE
4 dl maitoa
muna
1 rkl perunajauhoja
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Vaniljakastiketta varten sekoita kattilassa kylminä
keskenään maito, muna ja perunajauhot. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se pulpahtaa. Ota kattila pois levyltä, jäähdytä ja mausta sokerilla ja vanilliinisokerilla. Tarjoa kastike haalean omenapaistoksen kanssa.
 




***


HARAKAN SIVUT

 Äitini maksalaatikon ohje:


Vaikka kukaan ei tästä laatikosta yhtä hyvää kuitenkaan saa, kuin äitini.
Mutta ite joka joulu sen teen, ja joka kerta pääsen lähemmäksi sitä makua, mikä oli äitini maksalaatikossa.
Ohje on tässä:

Riisipuuron aineet:
2 dl puuroriisiä
4 dl vettä
8 dl maitoa
50-100g voita

1 Sipuli (kuullotetaan voissa)
6 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa
hieman valkopipp.
1/4 tl meiramia
1 dl rusinoita
100 g jauhettua possun maksaa.( välttämättä ei ihan näinkään paljon, ite olen vielä tätäkin määrää pienentänyt pikkasen.)
1 muna

Ensin tehdään riisipuuro.
Lisätään maitoa tarvittaessa, sen on oltava tosi löysää. Melkein kuin kerma.
Kaikki aineet lisätään.
Maun mukaan lisätään siirappia, jos tuntuu maku vielä kovin karvaalta.
Paist. 200 asteisessa uunissa n. 45 min- 1h. Uunista riippuen  







****


LASTU OSALLISTUI KALARUOKAKURSSILLE 23.2.2011:



KELTAINEN KALAKEITTO

2 l kalalientä tai vettä ja 4 kalaliemikuutiota
500 g ahven-, kuha-, tai haukifileitä
4-5 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista porkkanaa
pieni pala lanttua
2 sipulia
2 tl öljyä
2 tl kurkumaa
1/2 tl inkivääriä
2 dl kermaa
(suolaa)

Kuori perunat, porkkanat ja lanttu ja kuutioi noin 1/2 cm:n kuutioiksi, silppua sipuli pieneksi.
Kuullota hetki öljyssä kasviksia kattilassa, lisää kalaliemi.
Keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.
Paloittele kala suupalan kokoisiksi paloiksi ja lisää keittoon kerma ja mausta kurkumalla, inkiväärillä ja tarvittaessa suolalla ja anna kiehahtaa.
Tarjoa lisäkkeenä leipää.

KAURALESEPALAT

24 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
1/2 dl öljyä
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl suolaa
3 dl kauraleseitä
9 dl hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:
1/2 dl kauraleseitä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää öljy, siirappi ja suola.
Sekoita joukkoon leseet ja jauhot.
Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
Ripottele päälle leseitä ja taputtele ne pintaan kiinni.
Leikkaa levy paloiksi.
Anna kohota peitettynä noin puoli tuntia.
Paista uunissa 200 asteessa 15-25 minuuttia.

KEVYT KALAMUREKE

400 g kalafileitä (haukea, kirjolohta)
1 tl suolaa
hiven valkopippuria
2-3 rkl margariinia
2 dl keitettyä ja jäähdytettyä maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
2 munaa
roseepippuria
nippu tilliä

Kiehauta maito ja anna jäähtyä.
Voitele hyvin pitkänomainen kakkuvuoka tai pateevuoka.
Jaa kala pienemmiksi palasiksi.
Pane kaikki ainekset maitoa ja tilliä lukuunottamatta koneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää maito syöttösuppilon kautta.
Lisää tilli ilman varsia.
Anna koneen käydä kunnes seos on tasaisesti hienontunut.
Kaada taikina vuokaan.
Peitä se alumiinifoliolla.
Paista joko vesihauteessa (uuni 175 astetta) tai alhaisessa 125 asteen lämmössä noin tunnin verran.
Tarjoa tillillä maustetun katkarapukastikkeen kanssa:

KATKARAPUKASTIKE

3 rkl voita
1 rkl tomaattipyrettä
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalalientä
1 dl kermaa
150 g katkarapuja

Sulata voi kasarissa ja lisää tomaattipyre ja kuullota hetki, lisää jauhot ja jatka kuullotusta, lisää kuumaa kalalientä vähän kerrassaan koko ajan sekoittaen. Anna hautua 10 minuuttia, lisää kerma ja katkaravut (ja hienonnettu tilli), kuumenna (älä keitä) ja tarjoa kalamurekkeen kera.

HAUKIPIHVIT

0,5 kg haukifileetä
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
3 tl suolaa
0,5 ruukkua tilliä ja/tai ruohosipulia
pala purjoa
tuoretta rakuunaa tai timjamia

Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa, lisää viimeiseksi kerma ohuena nauhana tehosekoittimen koko ajan käydessä. Muotoile taikinasta pihvejä. Kasta kädet välillä kylmässä vedessä. Paista pihvit molemmin puolin kypsiksi pannulla. Pihvit voi kypsentää myös uunissa tai kiehuvassa vedessä tai kasvisliemessä.

Vinkki: Voit maustaa pihvit myös muilla yrttimausteilla tai laittaa ripauksen chiliä pienen potkun antajaksi. Voit paistaa pihvit myös lettupannussa niin saat tasaisen pyöreitä ja pieniä pihvejä.

PAISTETUT JUUREKSET

2 porkkanaa
2 palsternakkaa
öljyä
suolaa ja pippuria
ruohosipulia

Leikkaa porkkanat ja palsternakat ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ne kypsiksi oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoa haukipihvien kanssa.

KALAGRATIINI

n. 600 g kampelaa, siikaa tai muuta kalaa, esim. kuhaa
n. 100 g purjoa
0,5 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
2 dl hyvää kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sitruunamehua

Kuorrutuskastike:
haudutusliemi (3 dl)
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
100 g sulatejuustoa (esim. yrtti)
1 tl kuivattua rakuunaa

Perunareunus:
4 dl perunasosetta
1 keltuainen
2 rkl voita tai margariinia
(ripaus muskottia)

Pinnalle: juustoraastetta

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Mausta kalafileet pippurilla. Jaa purjoviipaleet kalafileille ja taita fileet kahtia. Nosta voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kalaliemi ja viini. Peitä foliolla ja kypsennä n. 15 minuuttia 200 asteessa. Kaada liemi vuoasta kattilaan. Sekoita kerma ja vehnäjauhot sekaisin ja kaada seos kalaliemeen. Kuumenna sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää sulatejuusto nokareina ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Sekoita joukkoon rakuuna. Kaada kastike kalojen päälle vuokaan.

Sekoita kuuman perunasoseen joukkoon keltuainen sekä voi ja pursota se kalavuoan reunoille esim. ruusukkeina. Ripottele pinnalle juustoraaste ja gratinoi eli kuorruta 225 asteessa uunissa n. 10 minuuttia. Jos ruoka on kylmä eli valmistit sen jo edellisenä päivänä, kuorruta 200 asteessa 20 minuuttia, että ainekset lämpenevät kunnolla.

EEMELIN KALALEIVÄT

400 g kalafilettä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1/2 tl valkosipulipulveria
1 pkt grahampaahtoleipää
50 g margariinia

Hienonna kala monitoimikoneessa. Lisää kananmuna ja mausteet. Pyöräytä massa tasaiseksi. Lado leipäviipaleet tiiviisti työlaudalle ja kaada kalamassa leipien päälle. Levitä lastalla tasaiseksi. Paista kalaleivät rasvassa pienissä erissä paistinpannulla, kalapuoli pannua vasten. Käännä leivät ja paahda leipäpuoli. Tarjoa salaatin kera.


VIHERSALAATTI

pieni pala jäävuorisalaattia silppuna
3 kevätsipulia varsineen silputtuna tai purjosilppua
5 tomaattia kuutioina
5 pientä kypsää perunaa kuutioina

Sekoita salaattiaineet kulhossa ja siirrä laakeaan tarjoiluastiaan. Laita jäähtymään jääkaappiin. Valmista kastike: kuori 1 avokado ja soseuta puolen sitruunan mehun kera sauvasekoittimella. Lisää ripaus valkopippuria ja 5 ruokalusikkaa kevytmajoneesia. Lusikoi kastike salaatin päälle.

KALASALAATTI

200 g perattua savukalaa (esim. savulohta)
1 dl pitkää riisiä raakana
1/2 kalaliemikuutiota
2 1/2 dl vettä
1 pss herne-maissi-paprikaa
pala tuoretta kurkkua
1 omena
tilliä

Kastike:
1 dl appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl öljyä

1. Keitä riisit kypsäksi kalaliemessä. Jäähdytä.
2. Paloittele kala, kuutioi kurkku ja omena. Sekoita ainekset (myös herne-maissi-paprika).
3. Sekoita kastikkeen aineet ja tarjoa erikseen tai kaada salaatin joukkoon.

MUIKKUPIHVIT

400 g isoja muikkuja
1 tl suolaa
1 tl kuivattua tilliä
1 tl roseepippuria
50 g voita
1 dl ruisjauhoja

Perkaa ja fileoi muikut. Sekoita mausteet. Lado puolet muikuista työlaudalle toisistaan erilleen nahkapuoli työlautaa vasten. Ripottele mausteet fileille. Lado loput muikut maustetun fileen päälle nahkapuoli ylöspäin. Leivitä muikkupihvit ruisjauhoissa. Laita pannulle nokare voita. Kun voi olla kullanruskeaa, laita kalapihvit paistumaan ja paista kypsiksi miedolla lämmöllä. Tarjoa tillimuusin kera.

LOHIPIIRAKKA

6-8 annosta

Taikina
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä

Täyte
1 dl puuroriisiä
2 1/2 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1/2 tl suolatonta sitruunapippuria
3 kovaksikeitettyä munaa
1 dl hienonnettua tilliä
200 g kevyesti tuoresuolattua kirjolohta tai kylmäsavukirjolohta

Sekoita pehmeään voihin jauho-leivinjauhoseos. Lisää kermaviili. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa. Keitä riisejä 10 minuuttia kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Mausta kypsä riisi sitruunapippurilla. Viipaloi munat ja kirjolohi. Jaa taikina kahteen osaan, jätä toinen osa hieman toista suuremmaksi. Kauli pienempi taikinanpala leivinpaperin päälle n. 30 x 15 cm:n kokoiseksi suorakaiteeksi. Levitä pohjalle jäähtynyt riisi, munaviipaleet, tillisilppu ja kalaviipaleet. Jätä n. 1 cm reunoista täyttämättä. Voitele reunat munalla. Kauli lopputaikina hieman pohjaa suuremmaksi suorakaiteeksi. Nosta taikina piirakan päälle. Tasoita reunat taikinapyörällä. Sulje reunat veteen kastetulla haarukalla painamalla. Koristele pinta halutessasi yli jääneillä taikinasuikaleilla. Voitele pinta munalla. Pistele haarukalla. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 20 minuuttia.

SITRUUNAKIISSELI

4-6 annosta

3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
7 dl vettä
3 rkl perunajauhoja
(2 rkl sitruunankuoriraastetta)
1-2 dl sitruunamehua
(1-2 dl kuohukermaa)

Koristeeksi kermavaahtoa, strösseleitä, sitruunamelissan tai mintun lehtiä.

Riko kananmunat kattilaan ja vatkaa kevyesti sokerin kanssa sekaisin. Lisää vesi ja perunajauhot sekä halutessasi kuoriraaste (muista pestä sitruuna hyvin). Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä, anna jäähtyä hiukan. Sekoita joukkoon sitruunamehua makusi mukaan. Lisää tarvittaessa sokeria. Jäähdytä kylmäksi. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita kiisselin joukkoon, jos haluat kermaisen jälkiruoan. Voit halutessasi pursottaa kermasta vain nokareita koristeeksi. Ripottele pinnalle kuoriraastetta tai strösseleitä ja laita pieni vihreä lehtitupsu koristeeksi.

Vinkki: Painele leivinpaperia raastinraudan päällä ja raasta sitruuna sen läpi. Irrota paperi. Raaste on kaikki tallella käyttöä varten.

23 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai niin, olen Marraskuun selätys huumassa unohtanut ilmoittaa tattaririeskani listaasi. Huomispäivänä se tulee. Illalla teen sitä taas ja voin samalla miettiä määriä, yleensä kun teen rieskan omasta päästä. Luulen, että paremmin maistuu teille muille, jos aineet ovat kaupasta saatavia :-D

Herkullinen ryhmä!

Liisa kirjoitti...

Laitoinpa kantarellimuhennosohjeen uudelleen jakoon. Ei muuta kuin "Syömään!" Tuosta sanasta kuulen korvissani miten lapsena maalla huudettiin juuri noin pellolla askaroineet sisarukset ja mahdollinen muu väki tuvan pöydän ääreen.

Laitanpa tämän sivun muistiin tulevia tarpeita ajatellen. Kiitos!

Krisu kirjoitti...

Pidän itseäni hyvänä kokkina, sesonkisilakkani on arvostettu ihan ruokahaasteen voittajaksi. ;)
On minulla resepteille 'pyhitetty' sivukin, siellä saa käydä nuuhkimassa patojen ja pannujen sisältöä.
Ruoka, reseptejä

Lastu kirjoitti...

Liisa,
kantarellimuhennos, nam.
Syömään-huutajalla tulee olla kantava ääni, jotta se tavoittaa ulkona ahertajat :).

(Yritin istuttaa ohjeesi reseptien joukkoon, mutta kirjoitusalustani tekstin muotoiluun on tullut jotain hämminkiä; ehkä pitää asentaa uusi selain tms. Mutta kaikki järjestyy, uskon niin.)

Krisu,
kiva kuulla: sinulla on ruokasivusto. Sesonkisilakkasi herättää makunystyräni :).

aimarii kirjoitti...

Tämän pistän suosikkeihin, jotta löydän, kun tarve tulee.
Tuli tuosta "syömään" kehotuksesta mieleen liki 35 vuotta vanha kiva muistelo. Minun äitini pyysi silloin parivuotiasta poikaani kutsumaan väkeä ulkoa syömään. Pihassa olivat mm. veljeni, hänen ruotsalainen vaimonsa ja pikkutytär Helene, jolle veljeni tämän tästä muisti varotella: Akta ny, Helene! Akta ny igen, akta Helene! Akta.
Minun pikkumieheni lähti mummonsa asialle ja kajautti talon portaalta suureen ääneen: AKTA SYÖMÄÄN!

arleena kirjoitti...

Kiitos Lastu, että kirjaksi teit.
Pitää pikkuhiljaa kokeilla kaikkia.
Ruuanlaitosta tulee nautinto aina silloin kuin aikaa on. Työt joskus häiritsevät ruuantekemistä ja tulee huitaistua.

Joskus huitaisunakin tulee yllättävän hyvää, se on se sattuma varmaan, joka maustaa ruokaa.

Kilpailuja en ole voittanut, mutta oman kehun lisäksi muiden syöjien kehuja olen saanut - no joskus moitettakin. Moitteet on tallennettu visusti mieleen - ei enää toista kertaa satu samaa.

Harakka kirjoitti...

Mun pitäis vielä laittaa tänne äitini maksalaatikon ohje.
Se on kyllä niin erikoinen ohje, kun se joka kerta mun omasta mielestäni ei onnistu.En kertaakaan ole siittä saanut yhtä hyvää, kuin äitini tekemää, vaikka kaikki aineet justiinsa niin, kuin äiti sanoi joskus, kun eli vielä.

Vaikka keskimmäinen lapseni,ja vanhin poikani, ketkä tästä erikoisesti tykkää, ovat tykäneet aina.
Mutta laitan sen vielä tällä viikolla, kunhan ehdin.

hanne virtauksesta kirjoitti...

taidan tehdä noita sämpylöitä...torstaina on aikaa...
hyvät ovat ohjeet...kiitos so much!!!
munkin kalakeittorepsepi ois maukas!!!

Nana kirjoitti...

Voi oletpa sinä nähnyt vaivaa ja koonnut kaikki reseptit tänne!! Kiitos!!! Kauhea nälkä tanssitreenien jälkeen eikä oikein mitään syötävää...luen siis näitä :)
Ja taidanpa kirjoittaa blogiini sen käristysohjeen.

Lastu kirjoitti...

aimarii,
:)
Hauska muisto syömään-kutsusta. Siitä juolahtaa mieleeni eräs saksalainen vieras Savon sydämessä, kun suomalaiset yrittivät verestää saksan kielen taitojaan hänen kanssaan keskustellessaan. Lopulta saksalainen kysyi: mitä tarkoittaa 'eiku' kun sen niin usein sanotte minulle puhuessanne.

Kiitos ahvenkeitosta ja ämpäripotuista, niiden makumuistoilla ja uusinnoilla eteenpäin kohti uusia kokeiluja, porkkanasämpylöitä ja klimppisoppaa.

EIKU AKTA SYÖMÄÄN :)

arleena,
sinun KOTONA-ruokablogisi on ollut minulle portti hyvään ruokaan ja kauniiseen asetteluun. Kiitos siitä.
Rehellinen palaute syöjien suusta on hyväksi. Meillä on tapana antaa ruuille arvosanaksi 4-10. se on hauska totuusleikki. Eikä fuskata kannata sillä jos antaa liian hyvän arvosanan hyvän hyvyyttään, saattaa olla että joutuu syömään useasti. Tämä on hauska leikki. Kriittinen piste on seiskan hujakoilla. Sinun ohjeittesi mukaan valmistamamme ruuat ovat olleet järjestään kiitettävän veroisia.

Harakka,
kiitos äitisi maksalaatikon ohjeesta jo etukäteen. Sinusta äitisi tekemä maksalaatikko on parempaa kuin omatekemäsi, joka taas pojastasi on maailman parasta maksalaatikkoa. Näin se 'maailman parhaimman ruuan' ketju menee: äidin tekemä on paras :).

hanne,
minäkin teen jonain päivänä aimariin porkkanasämpylöitä. Laitapa kalakeittoreseptisi blogiisi :). Kalakeitot ovat eräs lempiruokani.

Nana,
oi jos sais kerran reissullansa Inarin taimenta nuotiolla paistella ja sitä sitten yöttömässä yössä maistella :). Kalaruokareseptisi ovat jo mielikuvituksessa - ei, nyt ei löydy sanoja kuvaamaan sitä mitä meidänkin keittiössä tuleman pitää :)

UUNA, UUNA,
miten ihmeessä unohdin kommentoida rieskaasi :). Odotan, odotan sitä.

Minulla on ollut uuden koneeni kanssa piiiiiiiiiiitkiä neuvotteluja ja välillä blogini kirjoitusalusta kutistui melkein toimimattomaksi, hikoilin ja uurastin, en tajua mikä on hmtl enkä muutakaan, mieskin illalla ähersi - ja siinä touhussa unohdin vastata - tai en unohtanut mutta en päässyt eteenpäin. Annathan sinä anteeksi. Juu, kyllä. Mutta huomaan kuinka tyhjä olo tuli kun luulin menettäneeni blogini. Tänään moukan tuurilla onnisti ja nyt kaikki toimii taas :).

Anonyymi kirjoitti...

Ole huoleti, ymmärrän näitä ongelmia; kerran oma koneeni meni tosiaan pimeäksi ja kaikki piti aloittaa alusta, ei niin kuvan kuvaa ei kirjoitusta säilynyt, paitsi muistitikuilla.

Tänään olen ollut tyttärentyttären luona, kun hän on ollut sairaana. Alkupäivät äiti oli kotona, ja nyt hän voi jo hyvin ja menee huomenna kouluun.

Otin illakka kuvia rieskasta, katsotaan onnistuiko :-)

Anonyymi kirjoitti...

http://unisiipi.blogspot.com/2009/11/uunan-tattaririeska.html

Oheisessa osoitteessa on nyt tattaririeskani resepti. Jos kuitenkin sinulla on vaikeuksia saada sitä reseptilistasi loppuun, niin ei ole maata mullistavaa, vaikka se jäisi pois.
Ymmärrän, että olet jo tehnyt kokonaisuuden, eikä siihen ole helppo lisätä.
Oma vikani, kun innostuin niin marraskuuta selättämään, että unohtin tämän :-)

Lastu kirjoitti...

Uuna,
kiitos ymmärryksestä, kiitos tattaririeskasta! Ihana ryhtyä tuumasta toimeen. Ja sitten kun nautin leipomastani rieskasta, mieleeni tulvahdat sinä ja kaikki se ilo mitä blogistasi kuvillani ja runoillasi ja tarinoillasi elämääni lahjoitat. Samaa kiitollisuutta tunnen kaikkien muidenkin kohdalla. Syntyy oikein blogiystävien kekkerit :).

Hyvä kuulla että tyttärentytär voi jo hyvin. Marraskuun selätystä isoille ja pienille toivomme.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vaivannäöstäsi, vaikka olinkin tällainen mattimyöhäinen :-)
Ymmärrän ettei kuva mahtunut kokonaan, koska minulla on niin leveä kuvapohja. Juuri sopiva kulma näkyy.

Lastu kirjoitti...

Uuna,
arvaas: tunnustan: "seurustelin" tämän uuden koneeni kanssa viime yönä kello kahteen, ei en surffaillut vaan yritin siirtää kuvatiedostoja vanhasta koneesta uuden koneen kovalevylle, tutustua Picasaan ja hups heijaa, kello raksutti huomaamatta. Jos jotain alan, en aina osaa lopettaa.

Tattaririeskat olivat asetellessa nätisti paikallaan ja toden totta, nyt niitä oli joku kumma käynyt haukkaamassa: pala puuttui. Minä varmaan viime yönä :). Äsken yritin saada kuvaa pienemmäksi. Katsotaan, onnistuinko.

Voi, minun pitäisi mennä kuvankäsittelykurssille. Työvuosina tietokone oli pelkkä tekstinkäsittelyalusta; talon graafikot hoitivat visuaalisen puolen.

Mutta pääasia: kiitos tattaririeskasta :). Loppu hyvin kaikki hyvin. Uunan rieska on hyvässä tallessa, käyttöön otettavaksi.

Liekki kirjoitti...

Oi, oi. Ihania ohjeita! Nyt minua kyllä melkoisesti nolottaa, kun en ole saanut aikaiseksi laittaa mitään ohjetta esille. Nyt menen sen heti naputtelemaan, vaikkei se nyt tähän kirjaan mukaan ehtinytkään.

Liekki kirjoitti...

No niin, sanoista tekoihin, vihdoinkin :) http://koirankarvojakukkaruukussa.blogspot.com/2009/11/bloggaajien-herkut.html

Lastu kirjoitti...

Ansku,
kiitos vesi-herahtaa-kielelle -ohjeesta sekä sinulle että pojallesi. Arvaas, tätä tarjoillaan meillä tänään. Tuli semmoinen olo :).

Lisäsin sen yhteiseen keittokirjaamme: hyvin mahtuu mukaan ja maistuu takuulla.

Nana kirjoitti...

Käristystä löytyy täältä: http://kastanjetti.blogspot.com/2009/11/lisaa-bloggaajien-herkkuja.html

Lastu kirjoitti...

Nana,
kuinkas arvasitkin, poronkäristys on suurta herkkuani. Kiitos kun lahjoitat reseptisi meidän kaikkien nautinnoksemme! Liitin sen keittokirjaan kalareseptiesi perään.

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkarit,
kävin nappaamassa lammaskeiton ja laiskan omenapiirakan ohjeet tänne(kin). Kiitos :)

Lastu kirjoitti...

Harakka,
kiitos! Äitisi resepti on nyt mukana bloggaajien herkut -keittokirjassa.

On ihanaa, että myös äitiemme reseptit tulevat jakoon.

Lastu kirjoitti...

Lisäsin tänne kalaruoka- ja muutaman muunkin reseptin. Osallistuin Kuopion kansalaisopiston kalaruokakurssille 23.2.2011. Tuloksena oli makuaistia hyväileviä herkkuja.