torstai 19. elokuuta 2010


En ole kirjoittanut aikoihin muuta kuin piirrellyt veteen viivoja. Olen istunut rannalla ja antanut silmien kostua kiitollisuudesta. Vesi on mieleni rauhan syvin lähde.

Kunnes kuumien päivien keskelle saapuu hetki jolloin kolme miestä veneessä rantautuvat saareen. He ovat vakavia. Yhden miehen isä, taitava kuhauistelija, ei ollut tullut yökuhastelultaan kotiin. Vene oli kumollaan lähellä saarta, takki löytyi kellumassa vedessä - tyhjänä.

He kysyvät meiltä, olimmeko kuulleet edellisiltana järveltä avunhuutoja. Mies ja minä olimme istuneet puoleen yöhön asti mökin kuistilla ja pelanneet sanapeliä. Yö oli tyyni, helteinen, unenomainen. Välillä kesken sanasolmujen jäimme ihastellen katsomaan, kuinka uistelijan vene lipui vedessä rantoja pitkin hiljaa kuin aave. Mutta se ei ollut haamu, vaan kalastajan elämä, niin hyvä - aattelimme vailla sanoja.

Hukkunutta on nyt etsitty kolme viikkoa. Ensin paikalle saapui pelastusvene sukeltajineen saaren edessä olevaa syvännettä tutkimaan ja samaan aikaan taivaalla kaarteli pienkone: jospa mies on saanut sairauskohtauksen ja tuupertunut jonnekin kohtaa saaren rantaa. Vedimme saappaat jalkaan ja kiersimme rantapolkuja mekin.

Nyt saaren kehää on kiertänyt taukoamatta viikkokausia kumivene, minkä kokassa seisoo ruumiskoira. Jos ruumiskoira haistaa veden alta hukkuneen, se haukkuu.

Se on hiljaa. Järvellä ja rannoilla kaikki ovat hiljaa. Poissa ovat kalastajat - uistelijat, verkkopyytäjät -, poissa uimarit. Odotamme milloin koira avaa suunsa ja kertoo.

Vesi kätkee yhä kuolleen. Suru on pinnalla. Ruumis nousee yleensä kahdessa viikossa suolistokaasujen vuoksi pintaan, mutta vedet ovat laajat ja syvät.

Vainajalla on yhteyksiä vastarannan taloon, mistä lapsena haimme joka ilta maidon: vastalypsettyä kuohujuomaa joimme jotta varttuisimme. Vettä pitkin soutelin siskojeni kanssa ilta illan jälkeen maitotaloon elämän evästä hakemaan. Kun upottaa airot veteen, pääsee eteenpäin. Aallot nousevat ylös, laskevat alas ja jälleen nousevat ylös. Tartun taas airoihin ja soudan.

19 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Surullinen kertomus. Todella raskasta etsimistä ja odottamista omaisille. Niin moni elämä tänä lämpimänä kesänä on päättynyt vesien tummiin varjoihin.

Famu falsetissa kirjoitti...

Murheellista. Minun mieheni kuoli hukkumalla. Surullisesta kertomuksesta huolimatta on mukavaa, että olet palannut sivullesi.

EilaM kirjoitti...

Niin ikävää, niin surullista. Silti toivoisin, että löytyisi kadonnut. Löytyisi, ja toisi rauhan etsijöille, kotona odottaville ja ystäville.
Olen tavallaan kerran "hukkunut". taju meni vedessä, ja ystävät ottivat ylös.
Kauan kesti, uimaan uskaltautuminen, kauan asian unohtaminen. Koskaan en mene saunasta uimaan, se vaan ei sovi minulle, alhaisen verenpaineen omaavalle.
---
Sinulla on kaunis blogi, sinä "meren tytär"

Obeesia kirjoitti...

Surullista.

Hyvä silti, että taas kuulen sinusta.Elämä jatkuu.

mm kirjoitti...

Joskus meille itse kullekin tulee aika, jolloin aallot eivät enää nouse ylös...
Keskeneräinen suru on varmaan ahdistavaa. Se suru on nyt teillä kaikilla yhteisenä suruna. Sen vaistoaa täällä kaukanakin oleva. Läheisimmille se on kaikkein vaikeinta. Toivon meidän muiden kanssa yhdessä odottamisen loppumista.

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen ollut pitkään poissa blogista, nyt tulin kertomaan SuviAnniinan näyttelystä ja heti huomasin sinun ilmestyneen.
Mutta millaisten terveisten kanssa. Surullisia uutisia, mutta uskon sinun nauttineen kesästä, vilvoitelleen helteellä vedessä ja viettäneen lomaa.
Hyvää loppukesää sinulle, kaikesta huolimatta.

arleena kirjoitti...

Surullinen tapahtuma. Näitä on sattunut tänä kesänä taas liian monta.
Vesi on kaunis ja virkistävä elementti, mutta toisaalta vaarallinen. Kokenutkin vedenkävijä voi tulla yllätetyksi ja tapahtuu se pahin. Yksin aavalla selällä on kohtalokasta.

Toivottavasti hän löytyy ja voidaan saattaa kotiin viimeisen kerran.

Sinulla on ollut ihana kesä siellä saaressa. Ilmat ovat suosineet tänä kesänä, kun vesi on lähellä voi pulahtaa hellettä pakoon veteen.

Tervetuloa tänne takaisin.

Mk kirjoitti...

Elämä on.
Yhtäkkiä hiljaista, vesikin tummempaa.
Kaikesta huolimatta - kuinka moni haluaisikaan lähteä juuri noin. Unenomaiseen, hiljaiseen ja tyyneen yöhön.
Vaikka ei se lohduta yhtään silloin kun jäähyväisten hetki on liian varhain.

Ajatuksissani, te kaikki.
Koettakaa jaksaa!

Pankin talkkarit kirjoitti...

Yksin ei saisi lähteä kalaan, tahi uimaan, vaikka olisi kuinka kokenut. Lähes kaikki hukkuneet aikuiset joista lehdestä olen lukenut, on mainittu olleen yksin..

Kaksin verroin surullista on se, ettei isää ole löytynyt.

Kiva kun palasit kertomaan tämänkin, kuitenkin.

Crane kirjoitti...

Suru tulee yllättäen, varkain. Pakottaa pysähtymään juuri siihen hetkeen, odottaa tuomansa viestin oivaltamista ja jättää tyhjän tilan jälkeensä...
Kirjoitit niin kauniisti surullisesta asiasta. Oli hyvä 'kuulla' sanojasi jälleen...

aimarii kirjoitti...

Kuolema koskettaa aina. Se on antanut mureisen sävyn tähän sinun mökkikesääsi. Tapahtunut tulee mieliin vielä monta kertaa mökille soutaessasi.
Olen arvellut hiljaiselostasi blogistaniassa, miten kalastat, uit, kasvatat ämpäripottuja ja nautit auringonnousuista ja auringonlaskuista. Soutelet kuunsillalla.
Itselläni on myös hiljaista blogissa. Viivyn ja viihdyn yhä mökillä. Tämä suunnaton erämaan hiljaisuus kiehtoo minua.

Harakka kirjoitti...

Voi, tuo on kaikkein kauheinta, kun omaista ei löydy!
Häntä ei voi vielä kuitenkaan omaiset usoa kuolleeksi, vaikka luultavimminkin niin asia on.
Mutta kun ruumista ei ole?

Toivon sydämestäni, että jos hän on hukkunut, niin pian hänet löydettäisiin!
Ja olipa kiva, että tulit käymään, että tiedetään,että olet olemassa vielä, mutta näin surullista uutista ei toivottu kuitenkaan.
Koittakaa te siellä jaksaa...

Kutuharju kirjoitti...

Kesä jatkuu, kesä...

Minullekin tuli mieleen että ehkä se on juuri se tapa jolla mies tahtoi lopulta lähteä, niin, ei juuri nyt, ei lähivuosina; eihän ihminen koskaan ole valmis lähtöönsä. Mutta jollain tapaa mies sai olla sinäkin yönä varmaan onnellisimmassa tilassa jonka tunsi.

Kuulostaa että sinulla on ollut satumainen kesä. Keskiyön sanapelit, ehkä kuutamouinnit (ennen naapurin katoamista)
-- Saaren hiljaisuudessa. Siitä on muuten kirjoitettu kaunis kirja, nyt muistan, Niall Williams?

Piri kirjoitti...

Niin varjoisat veet, niin varjoisat veet. Lähteä mielipuuhastaan.

Niin pitkä kuin on ihmismuisti, tämä hellekesän tapahtuma tulee säilymään ihmisten mielissä seutukunnalla.

Perin surullinen ja hiljentävä kertomus sinulla olikin päällimmäisenä saarituliaisena.

Kaanon kirjoitti...

"Murheellisen kuullen on puhuttava hiljaa"
Kun mieli on surusta raskas ajatuksien veteen piirtää viivoja..

Lastu kirjoitti...

Etsintä on jatkunut sekä viranomaisten että lähiomaisten toimesta. Totta, saaren vedet ovat saaneet toisenlaisen 'niin varjoisat veet, niin varjoisat veet' -sävyn kun istun rannalla ja liikutun vedestä. (Famu, hiljaa otan osaa).

PS
Saaressa missä edelleen paljon olemme, ei ole nettiyhteyttä. Mutta syksyn mittaan pääsen toivon mukaan normaalirytmiin. Koti mantereella on löytynyt!

Ruska kirjoitti...

Koskettava kirjoitus ja surullinen jatko lämpimälle kesälle. Voi tätä elämää.
Niin, elävöittävällä ihanalla vedellä on se toinenkin puolensa. Toisaalta se toinen puoli on veden kauneudessa aina enemmän tai vähemmän läsnä.

Lastu kirjoitti...

Ruska,
niin, vesi on vanhin voitehista ja suureksi iloksi kaikille, yleensä.

Saaren rantavesiin en ole kuullut kenenkään aiemmin hukkuneen, en kesällä veden alle vajonneen enkä talvella jäihin pudonneen. Vaikka edessä on syvänne, vesi ei kuitenkaan virtaa niin kuin muutaman kilometrin päässä olevan sillan luona; siellä suru-uutisia on ollut.

Nyt kun olen vuosikymmenten tauon jälkeen palannut saareen ja kuullut vastarannan lapsuuden ajan "kavereiden" kertomuksia, sain tietää, että joitakin muitakin tragedioita on tapahtunut.

Mutta niin kauan kuin on elämää, on ... elämää.

Hyvää syksyä sinulle!

Lastu kirjoitti...

Ruumis on löytynyt: se on kulkeutunut erään mökkiläisen rantaan.