torstai 26. elokuuta 2010

Maalaus

Me lapset  perimme 1974 isämme kuoltua taulut, joita hän oli taidekauppiaalta viisikymmentäluvulla ostanut. En muista millä periaatteella isän taulut  perinnönjaossa jaoimme, mutta riitaa ei tullut, kukin sai toivomansa.



Se miksi kahdenkymmenenkahdeksan vanhana valitsen Alvar Cawénin sinisensävyisen taulun, johtuu lapsuuden saariajalta: veden kaipuustani (ja myöhemmin maailma meidät vieroitti pois kauas toistaan). Silta, sillan alla vesi, veden mystiikassa voima, voiman lähteenä elämä: tieto siitä etten voi astua samaan veteen kahta kertaa, on kaikkeuteni kaikkeudessa.

En osaa arvottaa maalauksia rahassa – ja siksi olen salaa iloinen, että tästä taulusta puuttuu tekijän signeeraus mikä on kuulema taidemarkkinoilla niin pitkä miinus, ettei sitä pelasta se että maalauksen on signeerannut taiteilijan puoliso edesmenneen mestarin puolesta.

Olen kuljettanut maalausta seitsemänkymmentäluvulta lähtien muutosta toiseen – vedettömissä maisemissa. Ripustanut milloin Vantaan, Helsingin, Heidelbergin, Keravan kotien seinille. Taulun aihe väenpaljouksineen ei vastaa erakkoluonteeni mukaista haltioitumista: unohda itsesi, pienetsuuret murheesi,  sulaudu johonkin suurempaan.  Mutta silti taulu on minulle kehto, ei hauta. Lähde, ei pakkopulla – saati risti. Siksi että taulun aiheessa virtaa vesi, vaikka jään alla. Elän vedestä. Siniseen kätkeytyy lupaus veden kiertokulusta: tuskaisen taipaleen jälkeen saapuu  toivo.

Kun muutamme paikkakunnalta toiselle, pakkaan maalauksen ruskeaan paperiin. Avaan sen seuraavassa kodissa. Ripustan seinälle.  Katse pysähtyy. Elämä antaa myös traagisia hetkiä jolloin taivaalta sammuvat kuu ja tähdet eikä aurinko nouse. Suljettujen luomieni läpi kuulen taulussa veden kohinan ja näen sillan yli virran. Pääsen toiselle puolelle vaikka vapisen yhä. Tasaannun. Hengitän hiljaa. Katselen uusin silmin uutta maisemaa. On hyvä olla. Elämä eletään eteenpäin vaikka sen ymmärtää taaksepäin, muistan; en ulkoa vaan sisältä. Pääni on kuin korkki. Välillä maailma murjoo ja pää painuu, mutta sittenkin, lopulta, korkki nousee pintaan ja laineet loiskivat mieltä eteenpäin ja jos hyvin käy, ylöspäin.

2010

Tänä keväänä etelän kotimme ostaa taidekauppias puolisoineen. Tarkoitus on muuttaa sinne mistä nuoruudessani lähdin, veden partaalle, Pohjois-Savoon, ja siksi koti on pantu myyntiin. Kaipuun voi ruuhkavuosina haudata, jopa itseään narrata: mitäpä lapsuuden- ja nuoruudenmaisemiin takaisin muuttamaan, hui hai, ei kai, mutta kun työ ei enää sido ja lapsetkin siivillään, on vapaa kysymään itseltään: minne oikeasti haluaa asettua asumaan, ehtoovuosien kehtoon kiikkumaan  kuin  elon alkuun konsanaan. Vastaus on: tuhansien vetten partaille, sinne mistä  on  matkaan lähtenyt ja minne tahtoo palata. Ja mies, metka ja rakas, matkassa mukana.

Taidekauppias joka kotimme keväällä ostaa ja tauluni näkee, mykistyy, kurkistaa taulun taakse ja puhkeaa puhumaan:



- Cawénin taulu on monella tapaa arvokas, hällä väliä vaikka taulu on vaimon signeerama. Pitäkää taulusta hyvä huoli niin kuin toinen toisistanne.  Vanhat varsinkin tarvitsevat huolenpitoa, keskinäistä kunnioitusta ja turvaa. Rakkautta rajattomasti. Katsokaa silmiin. Älkää koskaan hylätkö toisianne. Nähkää taulun sanoma. Etsikää Savosta koti, jonka seinälle ripustatte taulun ja kun sitä katselette, voimaannutte. Mutta ei riitä, että vain taulussa siintää vesi:  kodin ikkunasta pitää näkyä liplattava  Kallavesi. Menkää järven rannalle mutta mantereen puolelle ja voikaa hyvin.  Kaksin aina kaunihimpi, hän jatkaa ja kehottaa: - Ostakaa minulta toinen vesiaiheinen taulu.


Hän puhuu tunteella ja olemme myytyjä. Ostamme häneltä taulun, missä aallot kuohuvat ja meri pauhaa:  hurjistunut luonto antaa rauhaa. 

Eilen teimme kaupat järven rannalla olevasta kodista. Sen  seinälle ripustamme  taulut, niin isältä perityn kuin taidekauppiaalta ostetun. Vuoroin katselemme kuohuja, vuoroin näemme sinisen sillan. Ja kotimme  ikkunasta näkyy silta, kanava ja aaltoja  halkovat laivat, jotka huuteloovat: tulukee kojttiin, kojttiin, joutukee jo. 

Vesi vanhin voitehista.

On ihmeen hyvä kotiin tulla taas. Maalaus on tienviitta.


Pakinaperjantai: Maalaus

24 kommenttia:

mm kirjoitti...

Vasta vähän kerrassaan alan tajuta, että rakkaus tässä iässä on yhä enemmän ja enemmän "huolenpitoa, keskinäistä kunnioitusta ja turvaa". Tämä hauraus tekee yhteiset päivät entistä arvokkaammiksi.
Korkki vielä onneksi nousee pintaan.

Krisse kirjoitti...

Ihanan herkkä postaus..en tiedä miksi tuli kyyneleet silmiin...
Upeaa...
Mukavaa torstaita sinulle toivottaa Vaaralan "herkkis" Krisse

Liisa kirjoitti...

Sielunmaisemaa kannamme kai koko ikämme. Toiset osaavat laillasi jakaa sen kauniisti lähimmäisille, toiset pitävät tiukasti itsellään. Edellinen auttaa meitä kaikkia jaksamaan. Sinisin ajatuksin.

arleena kirjoitti...

Kaunis muisto isästäsi kulkee taulun mukana. Taulua katsoessasi tulee mieleen myös isäsi.

Päämäärä on teillä selvillä ja muuttomatka alkamassa kohti lapsuutesi maisemia.

Onnea muuttomatkalle.

Ellinoora kirjoitti...

Taide puhuu, usein niin suoraan, ettei sisäinen analyytikkomme ehdi siihen väliin sanomaan mitään. Olet kuullut veden kutsun ja kohinan sielussasi katsoessasi rakkaille sielunkotivesille. Taulu osuu siihen samaan kohtaan.
Olen onnellinen kanssasi, että kotinne täällä naapurissa sai 'oikean' ostajan, joka myös ymmärtää veden kutsun ja kohinan.

Mk kirjoitti...

Kaunis taulu, kauniisti maalattu kuva matkasta vuosien halki tähän päivään.

Onnea uudelle kodille, onnelliset te!

Piri kirjoitti...

Sinun elämäsi vihreä lanka on vesi. Lastu on aina lainehilla.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Kaunis, ihana vesinen, sininen taulu..
Jäi kiinnostamaan myös se toinen taulu?

onnea uuteen kotiin ja uusiin maisemiin, kotiinpaluuseen..

kaunis postaus.
ihanaa viikonloppua.

Ina kirjoitti...

Onnea uuteen kotiin!
Alvar Cawen on yksi lempitaiteilijoistani. (Minullakin on lapsuudenkodin perintönä yksi Alvarin ja kaksi Ragnin maalausta).
Kirjoituksessasi oli jälleen kerran monia ajatuksia, jotka jaan kanssasi.

Harakka kirjoitti...

Luen postaustasi kotona yksin ollessani, ja niin tietenkin multa alkaa tulla kyyneleet silmiin, ihan väkisin.
Niin lämmin ja herkkä oli tämä sun kirjoituksesi, että se ihan lämmittää sydäntäni!
Kiitos!
Ja hyvää viikonloppua teille sinne.
Ja onnea uuteen kotiinne!

kutuharju kirjoitti...

Lastu pääsee lainelle, kodin lämmössä ja ulkosalla, taiteessa ja arjessa...
Kauniisti kerrottu, Lastu tuo kertomansa aina hyvin lähelle.
Oli kuuklattava Cawénin taulu ja kas -- Lastun kaunis, ei vaan noista kuvista kaunein, taulu tuli ihan ensimmäisenä näkyviin. On se upea!
Olisi tosiaan kiva nähdä se uusin taulu... :)

isopeikko kirjoitti...

Elämän kiintopiste taulussa. Moni kulkee ilman kiintopistettä, ei tiedä mihin joutuu jos vetää köydestä.

Crane kirjoitti...

Olen onnellinen puolestasi, että voit asua siellä, missä myös henkinen kotisi on. Ja että sinulla on rakastava puoliso, joka jakaa kanssasi saman vision!

Ihastuttava taulu, jolla on monta merkitystä elämässäsi; alkulähde, muistot, tärkeä paikka kodeissasi..
Minä kiinnitin huomiota siltaan; se ikäänkuin liittää yhteen elämäsi eri vaiheet ja kantaa kulkijaa veden yllä...

Obeesia kirjoitti...

Sanon sen vielä kerran: pidän maalailevasta tyylistäsi. Herkkää, tuoretta, kaunista.

Ihan kuin virtaava vesi!

Simpukka kirjoitti...

Kaunis ja herkkä on tekstisi, samoin taulu.
Toivotan teille onnellisia päiviä uudessa kodissanne kanavan varrella ja unohtumattomassa saaressa. Tuokoot Kallaveden aallot terveiseni tältä rannalta.

aimarii kirjoitti...

Lastu on lainehtinut omille tutuille vesilleen.
Onnea paluuseen. Ehkäpä rakas maalaus on ollut kaikkien vuosien ajan jonkinlainen tiennäyttäjä sinne, minne sydämesi halajaa.

Kaanon kirjoitti...

Rakkaus veteen, paluu juurilleen, mukana vanhaa ja uutta taidetta.
Ja rakas. Onnea uuteen kotiin!

Lastu kirjoitti...

mm,
totta: vanhetessa haurastuu, niin psyykkisesti kuin fyysisesti. Kun sen itsessään ja elämänkumppanissaan myöntää ja sille tosiasialle suostuu, rakkaudella on moninaisia tehtäviä. Puolin ja toisin.

Krisse,
kiitos kyyneleistä. Ne ovat silmien ja tunteiden aaltoja.

Taas on torstai eli sinullekin toivotan hyvää torstaita. (Muuttopuuhat täyttävät päivät.)

Liisa,
niin; lapsena en edes tiennyt mitä vesimaisema tulee minulle elämän aikana merkitsemään. Sen merkitys pulpahti vuosien myötä pintaan kaipuun lähteistä kohti täyttymystä. Melkein on harras ja ihmeellinen olo. Toivon, että jokainen voi tunnistaa oman sielunmaisemansa ja vastata: tässä se on, olen kotona – kuin silloin ennen.

arleena,
niin juuri, isäänihän kuljetan taulun mukana kotiini. Hän on ollut elämäni ilo ja valo ja turva – nyt myös vaikka on fyysisesti poissa, kuollut. Taulu elää. Kiitos, isä (ja arleena, kun nostit hänet esille ;).

Ellinoora,
eläköön intuitio, se johdattaa oikeisiin ratkaisuihin, kuljettaa harmoniaan. Vauvoilla on uninallensa, turvasymbolinsa, minulla se on taulu jota kainalossani kuljetan.

Kiitos kohtaamisista. Olkaamme onnellisia siellä ja täällä ja yhteydestä mikä ei välimatkasta huolimatta katkea.

Lastu kirjoitti...

Mk,
kiitos toivotuksista. Koti on mahdottoman tärkeä. Olen ilolla seurannut sinunkin kotiprojektiasi. Hyvää myös sinun kodillesi toivotan.

Piri,
niin, vihreä lanka, sitä olen etsinyt ja vihdoin löytänyt. Lastun on näköjään pakko päästä lainehille, veden partaalle.

hanne,
kiitos.
Taidekauppiaalta ostamani taulu on vielä etelässä, pojan kotona lainassa. Emme saaneet enää sitä mahtumaan kesän alussa muuttokuormaan mutta käymme hakemassa syyskuun lopulla. Saattaapa olla että vastaan toiveeseesi ja näytän taulun blogissani sitten. Maalaukseen liittyy tarina minkä taidekauppias kertoi.

Ina,
meitä yhdistävät monet samat ”asiat”, se on huikeaa ja hyvää kohtalonyhteyttä.

Kiitos toivotuksista. Kaksi yötä olemme uudessa kodissa nukkuneet. Lähteellä olemisen tunne jatkuu eli valinta on mitä ilmeisimmin oikea. Hyvää toivon myös sinulle omassa kodissasi.

Harakka,
sinulla on hyvä ja vilpitön sydän. Kyyneleesi auttavat uskomaan maailmaan jossa on valoa. Kiitos toivotuksista, toivokaamme, että ne toteutuvat niin teillä kuin meillä ja heillä ;)

Lastu kirjoitti...

kutuharju,
kiitos.
Varmasti voimme uudessa kodissa hyvin ja kauniisti – rakkaasti – taulun ja kutiksenkin toivotuksen vuoksi. Ihana jakaa ilo.

Näytän meritaulun blogissani loppukuusta. Tuskin itsekään sitä kovin tarkkaan muistan; se vietiin oitis kuopuksen luokse, kun automme (kuljetimme taulut Kuopioon itse) pursui muuttokamppeista.

Taidekauppias oli valloittava. Hän yritti jäädä pari vuotta sitten eläkkeelle, muttei onnistunut siinä. Taide ei anna rauhaa. Taulujen on löydettävä oikea koti. Hän puhui veden voimasta ihmismieleen ja kehotti, jos elämä painaa kasaan, istuutumaan taulun eteen siksi kunnes aaltojen pauhu tyynnyttää kuohuvan mielen. Oliko se myyntipuhetta? Ei ehkä, koska intuitio tietää: elämän mysteeriot puhuvat.

isopeikko,
elämän kiintopiste, niin. Toivon ja uskon että jokaisella se on ja itse kukin sen löytää, kun tarpeeksi kauan kyselee. ”Sitä kuusta kuuleminen jonka juurella asunto.”

Crane,
kiitos.
Silta on merkillinen symboli, josta tuli totta. Kun katselen olohuoneen parvekkeelta, näen sillan ja elämän sateenkaaren. Aarre on löytynyt. Sinun kotimaisemasi on uskomaton. Kuin avaruus, vapaa ja ääretön.

Obeesia,
kiitos kauniista sanoistasi. Ne rohkaisevat kirjoittamaan taas. Koko kesänä en kirjoittanut mitään. Tuli kesä, kuumuus (uniapneetikolla hengityskoneen käyttö oli yhtä tuskaa), mies jäi eläkkeelle ja kas kummaa, hän, hiljainen hämäläinen, puhkesi juttelemaan ja oli niin liki, niin liki että milloin minua hymyilytti, milloin nauratti. Osat vaihtuvat: melkein meinasin sanoa: ollaan välillä hiljaa jotta saan ajatuksia järjestykseen ja ehkä paperillekin jotain ;). Ei vaininkaan: kiva kun hän puhelee ja on seuraksi.

Loppukuusta saamme toimivan nettiyhteyden kaupunkikotiin joten eiköhän bloginikin taas virkisty.

Simpukka,
kiitos toivotuksista. Tervehdyksesi tuli perille ajoissa, itse vain olen vastaamisessa myöhässä sillä muutimme juuri uuteen kotiin ja puuhaa piisaa. Taidat olla jo Ranskassa, mutta oletpa siellä tai täällä Savossa, aina olet lähellä ;). Hyvää syksyn alkua!

aimarii,
niin, luulen, että siitä hetkestä alkaen, kun surussa valitsin isän kuoleman jälkeen tuon maalauksen, tiesin mitä kohti kuljen. Asuinpaikat eivät elämän aikana, aikuisuudessa, osuneet lähelle vesistöä, mutta nyt on aika antaa myötälaineiden kuljettaa kotisatamaan.

Kaanon,
kesän aikana kuljimme ympäri Savoa ja etsimme ja etsimme kotia. Onneksi olimme, minä ja mies, samaa mieltä: ei tullut eteen vaikeaa tilannetta että toinen olisi halunnut ostaa jonkin kodin, mutta toinen olisi pannut vastaan. Loppu hyvin, kaikki hyvin.

Ehkä huomenna päätämme minne kohtaa seinää taulun ripustamme. Meneeköhän se yhtä yksissä tuumin kuin kodin metsästys ;)

Ruska kirjoitti...

Kuvauksesi uudesta kodista kuulostaa hyvältä =) Onneksi olkoon. Olen niin iloinen puolestasi. Uskollisesti mukana kulkenut taideteoksesi sopii sinne varmasti mainiosti. Varmaan ollut rankkaa kaikki etsiminen ja miettiminen sekä luopumistyö vanhasta. Toivottavasti saatte nyt huoahtaa ja olla tyytyväisiä! Kaunista syksyn alkua!

Lastu kirjoitti...

Ruska,
kiitos - ja samoin sinulle: hyvää ja kaunista syksyä. Pitkä oli matka tähän kotiin mutta onneksi löytyi. Jokaisesta ikkunasta näkyy vettä. Mukava että jaat ilon, sinä vedentytär :)

Marjattah kirjoitti...

Valtavan kaunis taulu! Alvar CAweni olen muistanut tummasta marraskuulaisuudesta, aivan hämmästyin impressionistisesta värimaailmasta. Hyvää kertausta siis taidetuntemukselle :)( En usko että signeerattomuus tulee aiheuttamaan huolta jälkipolville.)

Kaunis postaus myös, paljon ajattelemisen aihetta.

Onnea myös uudelle kodille, olette varmaan jo hyvin asettuneet.

Lastu kirjoitti...

Marjattah,
kiitos.

Taiteilijalla on näköjään erilaisia vaiheita. Pitäisikin perehtyä, mihin vaiheeseen tämä maalaus taiteilijan kaarella sijoittuu. Väli- vai varhais- ellei myöhäisvaiheen työ? En edes tiedä, onko "mallina" pariisilainen - vai helsinkiläinen silta.

Olemme asettuneet uuteen kotiin, kanavasillan partaalle. Olo on kuin juuri rakastuneella :). Kiitos toivotuksesta.