perjantai 3. syyskuuta 2010

dna-taidetta

Sain tyttäreltä, evoluutioekologilta, postia:

Imagesta luettua:

Yksilöllinen taideteos syntyy syljestä

Jos seinätaiteen löytäminen on vaikeaa, lääkettä tarjoaa kanadalainen DNA 11, joka tekee tilaajan geeninäytteestä abstraktia taidetta. Yritys mainostaa esimerkiksi Wallpaperin takasivulla.

Taidetta tilatessa valitaan ensin värimalli ja sitten koko: isoin eli 92 x 138 cm maksaa 605 euroa. Firma lähettää tilaajalle tikun, jolla tämä ottaa poskensa sisäpinnasta solunäytteen. Näytteen dna:sta otetaan raakakuva, joka työstetään toivotuksi. Tauluun voi myös yhdistää usean ihmisen geenejä. "Rakas, tilaisin meille yhteisen lahjan - saisinko vain ensin tunkea tämän tikun poskeesi?"

Taulun saa myös suudelmastaan, joka painetaan punatuilla huulilla näytepaperille. Sormenjälkitaiteesta taas voisi kiinnostua vaikkapa Suojelupoliisi.

Erikseen tilattavan oppaan avulla teoksesta löytää esimerkiksi hiusten väriin ja älykkyyteen kytkeytyvät geenit. Dna-taiteessa on toki palautusoikeus. "Geenini ovat rumat, saisinko rahani takaisin?"

www.dna11.com

12 kommenttia:

Kutuharju kirjoitti...

Hah! Hurjaa! Ja muuten, miten voi tietää, että k.o. taideteos on varmasti omaa sylkeä, omaa geneettistä koodistoa; tuota taidetta on aika helppo 'väärentää', sillä todisteet autenttisuudesta on pikkuisen hankala hankkia.
Hauska idis kuitenkin! Kaikkea sitä...
Aiotko kokeilla?

Ina kirjoitti...

No jopas jotakin! Kaikkea se sakemanni keksii - sanottiin ennen, mutta osataan sitä näköjään muuallakin. Haluaisinko katsella geenejäni seinälläni? Alkaisinko miettiä, missä kohtaa ne ovat vinksallaan, mikä kohta ennustaa dementiaa, mikä syöpää? Hui, enpä tiedä.

arleena kirjoitti...

Mielenkiintoista. Näinhän se oikea ja aito muotokuva syntyisi. Juuri omien geenien mukainen.
Taiteen aiheet ovat rajattomat.
Voisihan sitä kehystää vaikka sydänkäyrät, röngtenkuvat ja niin edespäin, koko sairaus- tai terveyshistoria seinälle

aimarii kirjoitti...

Tää oli ihan uutta! En ihan vielä ole kypsä tilaamaan omasta syljestäni mitään 605 euron hintaan.
taide on yhtä ihmeellistä kuin tiedekin.

Liisa kirjoitti...

Tiede- ja taidemaailma liikkuu nykyään sellaisissa sfääreissä, ettei mielikuvituskaan enää riitä, saatikka ymmärrys.

Harakka kirjoitti...

Vähän olen minäkin samoilla linjoilla kuin Aimariikin.
En taitaisi maksaa omasta syljestäni noin paljon rahaa!
On tää maailma mennyt vaan niin ihmeeliseksi, että joskus oikein pitää ajatella, etä mikä on totta ja mikä ei.
Mutta tää varmaan on totta!

isopeikko kirjoitti...

Eikös kaikkien dna ole samannäköinen jos kerran samanlaisuus on lähes 100 % eri lajienkin välillä? Yhden geenin ero ei varmaan hirveästi muuta kuvioita :) Hiano idea vaikka olisi huijaustakin :)

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
ainko kokeilla? Juu, ilman muuta eli ei vainkaan (olen ollut Savossa nyt yhtä soittoa kolme kuukautta, kyllä se jälkensä jättää).

Sylkinäytteen jo pari vuotta sitten annoin ja sain tietää, mitä kautta äiti, äidinäiti, äidinäidinäidinäidinäidinäidinäidin jne. on saapunut näille "raukoille rajoille". Jospa ne sieltä vääntäisivät saman tien dna:stani taulun. Ei olisi koskaan eksyksissä olevan olo kun kartta olisi selvänä seinällä.

Ina,
nykymenossa ei sekään olisi mahdoton ajatus, että joku keksisi ruveta kisaamaan: kellä kaunein dna-taulu. Mitähän siitä saisi palkinnoksi? Ei, siihen kisaan en tahtoisi osallistua. Joka tietoa lisää se tuskaa lisää, onnellinen on hän joka ei tulevista liikaa tiedä. Päivä vain ja hetki kerrallansa :).

arleena,
:)
Totta, jos kaikki ultraäänikuvansa ja sydän- ynnä kuulokäyränsä muista puhumattakaan ripustaisi seinälle, olisi elämäkerta kuvitettuna valmiina. Ei tarvitsisi mennä elämänkaarikurssille kirjain kirjaimelta elämäänsä auki ja kiinni kutomaan. Kahvikutsuilla riittäisi puhumista vieraiden ja tuttujen kesken yllin ja kyllin (sanotaan että vanhat ne sairauksistaan mieluusti jutteelvat).

aimarii,
niin, nyt voimme iloita siitä ettemme sylkitaiteesta sievoista summaa maksa. Ostetaan sillä "säässtetyllä" rahalla vaikka sylkirauhasia helliviä aistinautintoja, herkkuja tai taulu seinälle :)

Liisa,
niinpä, mielikuvitus ja ymmärrys ovat lujilla, kun uutta tulvii kaiken aikaa niin tieteen kuin taiteen alalla. Mikähän on vielä keksimättä :).

Harakka,
jos kaikesta mitä ihminen sisällään kantaa, tekisi taidetta, tuloksena olisi mitä merkillisimpiä luomuksia. Olin juuri ultrassa ja lääkäri näytti innoissaan mitä vatsastani löytyi - itse en hahmottanut mitään. Semmoiset silmät minulla.

isopeikko,
niinpä. Ehkä tuloksena tästä taiteesta tulee likiklooni-dna-taidetta. Jos - ei vaan kun simpanssilla ja minulla olisivat kutakuinkin samanlaiset dna-taulut, saattaisi puhjeta identiteettikriisi. Ai niin: kummallakohan:)

Pankin talkkari kirjoitti...

Olen kuullut ja nähnytkin kuvissa näitä dna-tauluja. Olen ajatellut että se olisi hieno. Mutta Kutis pani nyt kyllä epäilemään huijataanko siinä vaan tyhmää ja tolloa ü

Sitäpaitsi on siinä meidän askeettiseen sisustukseen vähän liian räikeät värit..

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
juu, ja minkälainen taulu tulisi jos kaikki maailman huijaukset pistettäisiin taiteelliseksi symboliksi, "dna:ksi". Miltä näyttäisi huijausgeeni :). Muistatko miehen joka leikki asiantuntijaa (lääkäriä, jopa lentokapteemia) ja pärjäsi oikein hyvin - siihen asti kunnes jäi kiinni. Mitä tästä pitäisi ajatella? Onko koulutus ihan turhaa. Ei kai... :).

Pankin talkkari kirjoitti...

Juu, pistää miettimään, tarvitaanko asiantuntijoita lainkaan, vaan vain tarpeeksi harrastuneisuutta..ü

Toisaalta Hudson-jokeen laskeutuneesta lentokapteenista voisi päätellä, että harrastelija pärjää niin kauan kun kaikki menee hyvin - sen jälkeen tarvitaan sitten sitä ammattitaitoa.

Olipa muuten hieno lasku, kun sen jonkun dokumentin simuloinnissa näin.


Ps. pikkuisen on myös rahastuksen makua noissa dna-tauluissa. Varsinkin kun se on kuitenkin pääosin itsetehty (omat geenit sentään)!

Mistä moinen hinta syntyy?

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
niin, ja mitäpä kertoo se, että valelääkäri "menestyi" melkoisen hyvin "ammatissaan" - vai menestyikö. Olen ollut hiukkasen rannalla tietotulvassa enkä ole ehtinyt seurata miten maa makaa (kuin petaa) muuta kuin hiukkasen pintaa raapaisten.

Bisnestä voidaan tehdä melkein mistä vaan. Varmaan tämä dna-taide on keksitty siksi että ihmiset ovat aina kiinnostuneita itsestään. Siihen saumaan "dollarihymy" uppoaa.