sunnuntai 7. marraskuuta 2010

tyttö ja lehti ja vähän muuta


Mitä vastasit lapsena, kun sinulta kysyttiin mikä sinusta tulee isona?

Olen kahdeksanvuotias ja innokas sanomalehden lukija. Savon Sanomien Lasten sivuilla on haaste: piirrä toiveammattisi. Tartun syöttiin. Piirrän lentokoneen jonka oviaukosta kurkistaa hymyilevä lentoemäntä tarjotin kädessään. Lentoemon toiveammatti on ykkösenä vain sen ajan kun kuvaa piirrän. Valintani lähtee siitä että saaren yli lentää vuorokone pari kertaa päivässä ja lentokoneita ajattelen sen vuoksi usein. En aina ilolla, sillä pelottaa, että kone putoaa lentokoneen muotoisen huvilamme  katolle.

Mutta kestävämpi ykköstoive syttyy kun palautan, juuri lukemaan oppinut, kirjapinon Kuopion kirjastoon (missä nykyisin sijaitsee luonnontieteellinen museo).

Keskustelun muistan kuin eilisen päivän:
- Minkä tähen kirjojen kansissa lukkoo: WSOY tae Otava tae Tammi? tivvoon kirjastotätiltä.
- Ne on kirjakustantamoja ne. Jonkun pittää lukkee tarinat etukätteen ennenku ne männöö paenokonneisiin ja sieltä sitte Savolan kirjakaoppaan.
- Töetäkö ne siellä, siellä kustantamossa tekköö?
- Sitä justiisa. Silimä suap olla tarkkana. Ja syvän, jotta männöö kaekk kohilleen.
- Ja syvän…, toistan ja jo syttyy: - Minäpä mään sitten sinne töehin.
- No määhän sinä, mutta sitä ennen lue  ja kirjota mahottoman paljo.

Teen työtä käskettyä ja kirjoitan tarinan aiheesta jota ei pyydetty mutta minkäs sitä voi kun kotona näkee yhtä sun toista. Kun siskoni lähti tanssiaisiin otsikoin juttuni. Minusta se on hieno otsikko. Kuvaan kuinka minua kuusi vuotta vanhempi sisko punaa huulet, mustaa ripset, kihartaa hiukset ja peili ottaa hymyn vastaan kun hän sen edessä kylliksi seisoskelee ja kääntelee päätään sivulle ja toiselle. Kenellekään en kerro mitä kynäni kanssa puuhaan kun häntä muka syrjäsilmin tarkkailen. Ajattelin yllättää iloisesti. Kirjoitus julkaistiin taas Savon Sanomien lastensivuilla. Olin iloinen. Sisko ei. Leppyi kun huomasi että ilolla, en pahalla, kirjoittanut.


Mitkä olivat lempisarjakuviasi?

En osaa lukea. Katselen Aku Ankan kuvia. Äkkiä puhekuplat puhkeavat. Minähän luen! Kuulen mitä Aku sanoo Tupulle, Hupulle, Lupulle. Sen suurempaa lahjaa en tarvitse. Disney-fani minusta tulee kertaheitolla.  Aku Ankka pysyy kirjahyllyssäni Lasten Toivekirjaston vieressä. Ja koulussa pidän kaksituntisen esitelmän Walt Disnestä. Tulee hirmuisen suuri tarve jakaa iloa. Aku  on niin sinnikäs kun se puskee ja puskee päätään seinään. Eikä Iso Paha Susi saa porsaita koskaan kiinni. Onneksi.

Mitkä olivat lempipelejäsi?

Lauta- ja korttipelit ovat suola ja sokeri, pippuri ja hunaja. Vanhin sisareni leikkaa ja värittää saaressa vahvasta paperista pelikortit, jotta pääsemme pelaamaan Mustaa Maijaa. Häviän joka pelin. Tartun kortteihin ja revin ne riekaleiksi. Sisar joka oli tehnyt kartonkikortit vaivalla ja kiltteydellä kuuntelee äimän käkenä kun pikkusisko mokoma kehtaa pyytää: tee uudet kortit, pelataan taas.

Ulkoleikit ovat kesällä jokailtaiset. Peiliä, kettua, ruutua, lentopalloa, matkustusta… Kiljuntaa ja ilonpitoa. Soutelemme saaresta mantereelle, missä vastassa ovat serkut ja naapurinlapset. Kymmenen kakaraa ja kymmenen tikkua laudalla.

Kun syksy saapuu, palaamme saaresta Kuopioon ja silloin alkavat pesismatsit. Yhteiskoulun pesisjoukkueessa voitamme Kuopion koulujen tyttöjen sarjan ja saamme nimemme Savo-lehteen (tuolloin Kuopiossa ilmestyi kaksi sanomalehteä: Savo ja Savon Sanomat). Nimiämme tavaamme koulun pihalla tyttöringissä kuin ilmestyksen saaneet. Joukkueemme parhaat pelaajat ovat kaksostytöt Maaningalta.  Joukkuehenki on hyvä.

Mikä oli paras syntymäpäiväsi ja miksi?


On huhtikuun puoliväli. Täytän neljätoista. Makaan  sängylläni omassa huoneessani. Sade ropisee ikkunaan. Ensimmäistä kertaa sinä vuonna sataa Kuopiossa silkkaa vettä. Suljen silmäni ja kuuntelen ropinaa. Talvi jää taakse ja minä elän. Olen neljätoista, olen neljätoista, hoen vuoroin silmät kiinni, vuoroin silmät sadepisaroissa auki. Merkillistä kuinka voin tuon syntymäpäivän tuoman onnen tunteen yhä aistia. Kevätsade!

Mitä sellaista olisit ehdottomasti halunnut tehdä mitä et ole vielä tehnyt?


Koska jo oppikoulun ekaluokalla saan suomen opettajaksi kirjailija Jorma Korpelan, ajattelen että minustakin voisi tulla kirjailija. Niin lähellä on jotain niin ihmeellistä kuin kirjailija. Sen toiveen edessä on käynyt kuitenkin kuin hiirelle joka takkia kissalle ompelee. Kutistuu, pienenee.  Nyt tiedän: sitä kirjaa en koskaan tule kirjoittamaan eikä sillä ole väliä sillä kirjoittamista en jätä.  Tarinoita eivät ole vain ne, jotka painetaan ja pujotetaan kirjan kansien väliin. "Kirja" elää elämäänsä ties missä.

Mikä oli ensimmäinen lempiurheilusi?


Ehdottomasti pesäpallo. En ole joukkueemme tähtipelaaja, en kunnarien sytyttäjä enkä takuuvarma koppari, mutta aina olen kentällä sillä kellonlyömällä kun harjoitukset alkavat.

Lukiolaisena käyn katsomassa kaikki KUPSin jalisottelut Väinölänniemen kentällä. Isä pyytää  mukaansa ja lähden mielelläni. Isä on joukkueen epävirallinen lääkäri. Kun hän kuolee, KUPSin  pelaajat keltamustissa peliasuissaan kantavat arkun siunauskappelista hautaan.

Mikä oli ensimmäinen musiikki-idolisi?

Rakastan kansakoulussa laulutunteja. Ja erityisesti maakuntalauluja. Yksin inisen ja pelkää laulaa, mutta yhdessä laulaen puhallan täysin palkein ja voimalla ja tunteella. Isänmaamme koko kuva syöpyy mieleeni niin sävelinä kuin sanoina ja mielikuvina.

Ensimmäinen ikioma levyni on Kipparikvartetin laulama Pieni ankanpoikanen polskutteli veessä. (Klikkaa linkkiä.) Soitin levyn melkein puhki. Voi vesikirppua käärmeen mahassa. 

Mikä on paras joululahja (tai vastaava) jonka olet saanut?

Isä tekee minulle omin käsin nukensängyn joka on hutero: laudat vinksallaan, naulat törröllään. Mutta että sen isä tekee itse ja juuri minulle, on iso juttu. Nukensänkyyn, vaikka se pian särkyy, sisältyy tuki ja turva ja Kaikki. Muistan isän omin käsin nakutteleman nukensängyn läpi elämäni. Ei rakkaus unohdu.

Kiitos, Ina ja Liisa, haasteesta!



Haastan edelleen Sinut. Vaistoat varmaan että tarkoitan juuri Sinua:)


13 kommenttia:

Sirokko kirjoitti...

Niin hellästi ja höyhenen kevyesti leijuvat muistelusi, kuin mukana eläisi, oli ilo lukea.

aimarii kirjoitti...

Ihastuttavan värikästä ja ilmeikästä kerrontaa, semmoista taattua Lastumaista.
Vahva tunne ja sydän mukana jokaisella kirjoittamallasi rivillä. Olethan sinä kirjailija!

Simpukka kirjoitti...

Olipa taas vaikuttava lukuelämys. KIITOS!
Vuoroin huokailin omia nuoruusmuistojani, vuoroin rallattelin ammoin unohtuneita "Ulle dulle dof, kinkke laade kof... ja Enten-tenten-teelikkamentten"-loruja.

Ina kirjoitti...

Kiitos. Voi, että vastauksiasi oli hauska lukea!
Eläydyin lapsuutesi maailmaan ja samalla sukelsin takaisin omaani. Miten hienoa, että todellakin sait tehdä työtä, johon jo lapsena tiesit haluavasi!
Pieni ankanpoikanen pyöri meidänkin levysoittimessamme (se oli siihen grammari)ja pesäpalloa pelasin, vaikka tulin aina valituksi joukkueeseen viimeisenä tai - jos hyvin kävi - toiseksi viimeisenä. Olin nimittäin kaksi vuotta luokkatovereita nuorempi ja ikäiseksenikin pienikokoinen. Luokallamme oli yksi oikein suuri, lihava ja kömpelö tyttö ja hänen kanssaan vuorottelimme viimeisestä paikasta. En tiedä vieläkö oppilaita nöyryytetään tällä tavalla? (Tai siis nykyäänhän tällaisesta nöyryyttämisestä on tainnut tulla oikein suosittua vrt. tosi-tv- ohjelmat).
Myös muistan sen ilon, minkä kevään ensimmäinen vesisade joskus nuoruudessani tuotti.

Liisa kirjoitti...

Kiitos Lastu! Kyllä se Pieni ankanpoikanenkin nyt muistuu mieleen, kun toinen hiukan pöyhäisee. Ja pesäpallo oli ihanaa ja koripallo ja se elämäni yksi ainoa kolmen pisteen heitto ja ja ja... tiedät mitä tarkoitan.

Mikä ilo, mikä riemu henkii täältä!

Anonyymi kirjoitti...

Niin elävästi ja hienosti kerrot, että nautin tästä ja jätän omat muistelut toiseen kertaan. Kasvakoon korkoa, sitten niitä onkin paljon.

Minustakin kaikki tarinat ovat hienoja, myös ajatellut, ei kaikkien tarvitse päätyä kirjoihin ja kansiin. Myös sellaisista runoista tykkään, mitkä tulevat ja menevät. Viivähtävät hetken ja vaikuttat.
Tarinasi vaikutti :-)

arleena kirjoitti...

Mukavasti sain eläytyä lapsuuteesi ja teiniaikoihin.
Miten ne suomalaislasten muistot yhdistyvätkään niin samanlaisiksi. Koulu, kirjat, leikit, pelit, sisarukset, koti jne..
Niitä ne ovat parhaita muistoja.

kaanon kirjoitti...

Miten ihania muistoja sinulla Lastu!

Meillä vastaavassa tilanteessa Musta Maija-kortit heitettiin uuniin.

Lastu kirjoitti...

Sirokko,
kiitos. Ja paljon jäi kertomatta. Kun pääsen alkuun en oikein osaa lopettaa. No, "onneksi" en elämäni neljästä ensimmäisestä vuodesta "muista" mitään. Jäävät ne kilometritarinat pois :). Niin, tarkoitukseni on kiittää: kiva kun luit ja eläydyit.

aimarii,
niin, kyllähän me kaikki blogistaniassa olemme kirjailijoita :). Sähköistä kirjaa jo kaupataan ja sitä me juuri nyt toinen toisillmme täällä kirjoitamme. Huippumatkoja ovat.

Simpukka,
ilo kuulla että eläydyit. Ja toisen lapsuusmuistot sytyttävät valon omille muistipoluille. Kiitos on molemminpuolista :). Loruilla meitä on "ruokittu". Onneksi ja iloksi.

Ina,
miten suloista: muistoni vastaavat omiasi. Mutta pesistarina surettaa. Siitä muistan voimistelunopettajamme joka oli kaikkea muuta kuin kiva - vaikka voimistelusta ja urheilusta kouluaineena pidinkin. Pelkäsin häntä. Kerran juoksin L-muotoisen koulupihan poikki jumppa-asussa, tulipalopakkasessa. Olin järjestäjä ja unohdin opettajan päiväkirjan luokkaamme. Hain sen oikokautta jotta ehtisin ojentaa jumppasalissa opelle eikä haukkuja tulisi. Mutta niitä tuli, meinasin kuolla häpeästä. "Mikä luulet olevasi kun tuolla tavalla pakkasessa juokset. Luuletko että isäs kaikki taudit parantaa?"

Pelostahan minä juoksin.

Liisa,
kiitos. Niin, ymmärrämme sanoilla ja sanojen tyhjillä väleilläkin toinen toisemme.

Leijonainen,
yhdessä vaiheessa Helsingin raitiotievaunujen sisäseiniin oli liimattu runoja. Miten ne ilahduttivat matkustajia. Runot ovat villejä, eivät ne välttämättä viihdy kirjojen kansien sisällä. Kirjoittaa saa, missä vaan, mistä vaan.

arleena,
niin, ja kun muisteluihin liittää myös lapsuuskuvansa, avain muistoihin yhä leveämmäksi aukeaa. On mistä ammentaa.

kaanon,
kiitos kun kerroit. Voin kertoa omatunnolleni (se yhä korttien repimisestä naputtaa), että on muitakin, joista häviäminen ei ole kivaa. Myöhemmin kun shakki tuli tutuksi, häviö tuntui vieläkin karvaammalta. Ja voitto makealta. Vanhin sisko on melkein liian kiltti ihmiseksi. Hän ymmärsi kuritonta pikkusiskoaan silloinkin kun tämä temppuili.

Mk kirjoitti...

Tämä onkin ihana haaste.
Tuokiokuvia lapsuuteen ja nuoruuteen.
Miten lämmöllä silloista minää muistellaankaan.

Lastu kirjoitti...

Mk,
toden totta. Tämä haaste on samalla haaste tunne itsesi -tiellä. Ja mitä kauempana lapsuus on, sitä ymmärrettävämmäksi se käy. Oppii lempeyttä niin itsään kuin läheisiään kohtaan. Koko lapsuuden aikakausi, niin erilainen kuin tämä mitä elämme, nousee mieleen. Ja samalla huomaa: sitä lapsuuttaan saa tuoda tähänkin päivään. (Nyt taidan puhua paluumuuttajan hymysuulla :)

On ilo lukea blogiystävien tarinoita. Kiitos myös sinulle!

Marjattah kirjoitti...

Eloisa tarinointisi saa lukijan aikamatkalle, myös omiin muistoihin. Ei pelkästään se mitä kerrot, vaan miten kerrot. Totta puhut, kun kun alkuun pääsee nousee mieleen yhä lisää.
Voi tosiaan, kuinka unohdin Pienen ankanpoikasen!! Nyt kun muistutat, kuulen sen kuuntelematta :)

Lastu kirjoitti...

Marjattah,
lapsena aistit ovat tuliterässä, vahvat - siksi muistotkin ovat "aistimusvoimaisia". Sävel alkaa soida. Ja tunne herää. Kiitos muistojen jakamisesta, puolin ja toisin.