keskiviikko 29. joulukuuta 2010

laps hankeen hukkuu, unohtuu


Sinä jouluna Leenan ja Annin kotiin tulevat viettämään joulua myös piispa ja ammattiliiton puheenjohtaja sekä kansanedustaja, vasemmistoliittolainen. Kolme viisasta miestä.

Jo aikoja sitten isä ja äiti olivat sanoneet, että jouluna lasten kuuluu arvovieraiden iloksi vuoronperään seistä kuusen edessä ja lausua jouluruno tai lukea omakirjoittama joulukertomus tai laulaa. Pianon mustavalkoiset koskettimet, joita Anni hampaiksi kutsuu, odottavat paraatikuntoon kiillotettuina pienten sormien tanssia. Vanhemmat luottavat lapsiinsa; he saavat suunnitella esityksensä omin päin  joulusalaisuuden lailla.

Ensin esiintyy Leena. Hänen enkelinvaaleat hiuksensa heilahtavat kun hän lukee kirjoittamansa joulurunon:

meidän joulumme:

äiti tiskaa tiskit
isä juo viskit
"miksi tämän totuuden pöytään iskit?"
no kun isä käski ja otin riskit

Leena notkistaa polviaan. Silmät sädehtivät. Rusetti on punainen, samanvärinen kuin isän posket. Kuusi loistaa valoa yhtä kirkasta kuin ennen runoa ja runon jälkeen. Salin kattoon kohoavat vieraiden kohteliaat tap, tap; tip, tip.

- Annin vuoro, mitä sinä meille esität? isä kääntää lempeänlumpsottavat silmänsä Anniin eikä katso piispaan sen kummemmin kuin muihinkaan juhlavieraisiin.

Anni astuu kuusen lehvästön syliin, avaa raamatun ja lukee:

Jeesus istuutui vastapäätä uhriarkkua ja katseli, kuinka ihmiset panivat siihen rahaa. Monet rikkaat antoivat paljon. Sitten tuli köyhä leskivaimo ja pani arkkuun kaksi pientä lanttia, yhteensä kuparikolikon verran. Jeesus kutsui opetuslapset luokseen ja sanoi heille: "Totisesti: tämä köyhä leski pani uhriarkkuun enemmän kuin yksikään toinen. Kaikki muut antoivat liiastaan, mutta hän antoi vähästään, kaiken mitä hänellä oli, kaiken mitä hän elääkseen tarvitsi."

Anni paukauttaa raamatun kiinni, yhyttää kannet kansiin, kipittää piispan eteen, katsoa napittaa tätä silmiin ja tivaa:

- Minkä tähen piispasetä ei anna kaekkia rahojasa köyhille? Mittee varten työ suarnootta lesken rovosta ja käskettä muita tekemään niin ku leski tek', mutta jätättä  ihtenne opetuksen ulukopuolelle? Paljoko työ suatta palakkoo? Syötte ja juotte ja ostatte uuvven auton. Minä näin teijjät aatokaapassa ku olin siellä isän kanssa. Minä en ymmärrä.  Vastatkee!

- Nyt, nyt menet, Anni huoneeseesi miettimään, isä nousee tupakkatuolistaan persialaismatolle seisomaan ja osoittaa sormellaan ovea, jonne Anni kiltisti kiirehtii. Siellä hän vieläkin lapsen lailla istuu, miettimässä, koska kukaan ei ole tähän mennessä vastannut hänelle. (Hänellä olisi kysyttävää myös ammattiliiton puheenjohtajalta ja kansanedustajalta, ja hän kysyy kunhan ensin kasvaa isoksi. Häntä pelottaa kuitenkin kasvaa, sillä hän on kuullut, että lasten suusta tulee totuus ja sen mukaisesti käy niin, että mitä isommaksi hän kasvaa sitä kauemmaksi totuus hänen luotaan kävelee.)

18 kommenttia:

Heikki Lappalainen kirjoitti...

Hieno kuva, hyvä kirjoitus. Noita itsekin haluaisi kysyä. Eikä aina uskalla edes aikuisten kysymyksiä esittää.
Todella korkealle, perimmäisten kysymysten äärelle kiipesit tällä kirjoituksellasi.

Liplatus kirjoitti...

Hyvä tekstiä.
Lasten suusta tulee melkeinpä aina totuuksia.
Mieleeni tuli satu keisarin uusista vaatteista, lapsi näki siinäkin totuuden.

kaanon kirjoitti...

Tämä osui ja upposi, lukijaan ja varmaan piispaankin.

Demetrius kirjoitti...

Niinkuin Kaanon sen sanoi.

isopeikko kirjoitti...

Hianoa. Sisältö ja sanat ihan kohdallaan :)

Kutuharju kirjoitti...

Kipakasti ja kipeästi omaantuntoon osuvasti kysytty. Ja suoranrehdisti sanottu. Vaan missä viipyvät "viisaiden" vastaukset.

Ruska kirjoitti...

Niimpä! Laittamattomasti pakinoitu :)

hanne virtauksesta kirjoitti...

Kaunis kuva..
..ja koskettava pakina...
viisaat lapset..

arleena kirjoitti...

Lasten suusta se totuus kuuluu. Aikuisetkin ajattelevat samoin, mutta eivät sano/kysy, Anni uskalsi. Ei tullut vastauksia, vaan rangaistus.

Simpukka kirjoitti...

Mainio tarina, nautin sen vivahteista. Eipä tytöt joutavia hymistelleet jouluesityksissään.

Sirokko kirjoitti...

Viisaita ajatuksia on jo lasten päässä liikkunut ja rohkeasti sanoiksi puettu. Ja onhan se niin että totuuden sydän usein aikuistuessa kääriytyy kermavaahtoon, niin kysyjällä kuin vastaajalla.

Pankin talkkari kirjoitti...

Noinkohan tuo piispa olisi ymmärtänyt ottaa itseensä vaikka kuinka lapsenomaisesti kysyisi. Asioiden keskipisteessä oleva ei yleensä tahdo nähdä napaansa pidemmälle..

Ihana kirjoitus, kunpa tuo olisi tapahtunut oikeasti.

Tästä tuli jotenkin mieleen kirja Poika raidallisessa pyjamassa - se pikkupojan viattomuus ja ne kysymykset, joita aikuiset yrittivät parhaansa mukaan väistellä. Ihana ja itkettävä kirja yhtä aikaa.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Uutta Vuotta 2011
Pakina on täysosuma, sutjakkaa textiä kertakaikkiaan:))

Taina kirjoitti...

Oikein Mukavaa Uutta Vuotta 2011♥

Marjattah kirjoitti...

Kiitos, verratonta tekstiä. Sietää miettiä.
Hyvää uutta vuotta!!

Mk kirjoitti...

Lapsen mieli ja kieli ovat vielä kirkkaat, ajatuksia ei ole vielä turhaan verhoiltu häveliäisyyden kaapuun.
Vai tekevätkö vastaukset olomme niin hankalaksi että parempi olla kysymättäkin.

Osuva joulupakina totta tosiaan.

Hyvää alkanutta vuotta sinulle!

Ina kirjoitti...

Taisi saada piispasetä jauhot suuhunsa. Aika alastomaksi saa ihminen itsensä tuntea lasten viattomien ja kaikennäkevien silmien edessä. Mutta vähitellen lapsi kasvaa ja oppii ymmärtämään, että ihminen on vajavainen ja sellaisenakin ansaitsee armoa. Kukapa olisi täydellinen.

Lastu kirjoitti...

Heikki Lappalainen,
niinpä. Miten paljon ilmassa leijaileekaan kysymyksiä, joita tekee mieli esittää. Onneksi on lapsia, jotka kysyvät puolestamme :).

Liplatus,
miten viisas olikaan satusetä Andersen paljastaessaan Keisarin uudet vaatteet. Eihän niitä ole, lapsi näkee - aivan oikein. Kuka olisi nykypäivän H. C. Andersen? Hänellä olisi kysyntää. Niin paljon ihmejuttuja on, jotka kannattaa kyseenalaistaa.

kaanon,
mitähän piispa vastaa lapsen kysymykseen. Tahtoisin olla kärpäsenä katossa kuulemassa. Mitä tapahtuu korkeapalkkaisille eetikoille, jotka kaikkensa antavat sanoissa - mutta ei teoissa, en tiedä.

Demetrius,
kiitos.
"Sä lapsenuskos (/ -viisautes) säilytä, se sull' on paras ystävä, maailman aarteet tomu vaan, rinnalla uskon lapsekkaan."

Isopeikko,
ilo kuulla, että peikko tykkäs.

Kutuharju,
huhuu, minne vastaus lapsen kysymykseen piiloutuu. Etsitään yhessä, jookosta :).

Ruska,
elämä on pakinaa :D. Välillä hirmu vakavaa, toisinaan niin hauskaa että naurattaa.

hanne,
lapsilla on selkäytimissä oikeudenmukaisuus. He näkevät läpi. He tietävät vaikkeivät niiden nimiä ymmärrä - mitä on teoria, mitä käytäntö. Niiden tulisi olla yhtä.

arleena,
Anni joutui miettimään sanomisiaan. Toivottavasti hänellä oli mietintämyssyssään myös tarvikkeet puu-ukkojen vuoleskeluun kuten Vaahteramäen Eemelillä. Ja toivottavasti hän jatkaa kyselemistään, ei sulje suutaan minkään valtakunnan painostuksen vuoksi, silloin kun sydän puhuu.

Simpukka,
kiitos. Minäkin nautin kun kuulin sieltä kaukaa tyttösten esitykset. Paljon oli niissä "asiaa" :). Ja aivan itse mietittyä. Puuttuvat vain vastaukset. Toivotaan yhdessä, että joskus saamme ne kuulla, lausutulla aidolla suulla :).

Sirokko,
voi vitsi, kermavaahto! Aikuisuudessa elämästä tulee jos ei varaansa pidä, hämähäkinverkosto joka kuorrutetaan kermavaahdolla. Eturistiriitaverkosto. Ei voi sanoa sitä eikä voi sanoa tätä, ettei vain omaa etua ulkoisteta.

Pankin talkkari,
oi kiitos, kiitos, kirjavinkistä. Minun tulee saada käsiini kirja Poika raidallisessa pyjamassa!!!

oman onnen seppä,
kiitos paljon. Ja Hyvää Alkanutta Vuotta myös sinulle!

Tansku,
kiitos samoin myös sinulle! Tehdään vuodestamme hyvä :)

Marjattah,
kiitos.
Mietitään yhdessä. Raha tuo turvallisuutta (niin piispalle kuin kenelle tahansa). Mutta onni on siinä että voi auttaa lähimmäistä. Miten nämä yhdistäisi.

Mk,
Kiitos samoin, sinulle, oikein hyvää vuotta Kallaveden rannalta toivotan!

Lasten suusta totuus, niin. Miten paljon me, lapsuuden taakse jättäneet, totuudesta loittenemme. Elämä monimutkaistuu, ytimistä loittoontuu ja kauas jää "lapsi suorasuu". Mutta silti uskon, että näkökyky ytimiin säilyy kun pitää siitä huolen.

Ina,
tärkeän näkökohdan otat esille: ihminen on vajavainen ja sellaisenakin ansaitsee armoa. Kukapa olisi täydellinen.

Armo on avain.