keskiviikko 2. helmikuuta 2011

hippokampusta ulkoiluttamaan



Helsingin Sanomat 1.2.2011:

Reipas kävely lisää aivojen kokoa myös ikääntyvillä


Reipas liikunta voi estää vanhusten muistiongelmia. Tuoreen tutkimuksen mukaan ikääntyvien ihmisten aivot eivät kuitenkaan kasva punttisalilla, vaan kävellessä. 

Useiden amerikkalaisten yliopistojen yhteistutkimuksessa oli mukana 120 vapaaehtoista, joiden ikä vaihteli 55–80 välillä. Koehenkilöt jaettiin kahteen ryhmään, joista ensimmäinen käveli 40 minuutin lenkin kolmena päivänä viikossa ja toinen osallistui venyttely- ja painojennosto-ohjelmaan.
Koehenkilöitä seurattiin noin vuoden ajan. Heidän aivonsa kuvattiin tutkimuksen alussa, keskivaiheilla sekä lopussa, minkä lisäksi heille tehtiin muistia mittaavia testejä. 

Tulokset osoittivat, että kävelyohjelmaan osallistuneiden henkilöiden hippokampus – jolla on keskeinen rooli muistitoiminnoissa – kasvoi tutkimuksen aikana. Vasemman hippokampuksen tilavuus lisääntyi 2,12 prosenttia ja oikean 1,97 prosenttia. 

Sen sijaan venyttelyohjelmaan osallistuneiden hippokampus kutistui siten, että vasen menetti tilavuudestaan 1,40 prosenttia ja oikea 1,43 prosenttia. Kävelyohjelmaan osallistuneet pärjäsivät paremmin myös muistitesteissä ja heidän veressään oli enemmän BDNF-kasvutekijää, joka lisää hermosolujen kasvua aivoissa. 

Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, ettei hippokampuksen kutistuminen ihmisen ikääntyessä ole väistämätöntä, kuten viime vuosiin asti on oletettu, vaan vanhukset voivat taistella muistiongelmia vastaan kävelemällä riittävästi. 

Tutkimuksen julkaisi Proceedings of the National Academy of Sciences.

21 kommenttia:

Suvikummun Marja kirjoitti...

Ahaa, pitäisköhän nyt lähteä lenkille...?

pappilan mummo kirjoitti...

Lenkille ja hiihtämään, kun on lunta ja jäätä ja pakkasta ja kiva ilma -ei liikaa pakkasta. Kiva, kun olet jo sauvakävelylle lähtenyt...
Muistin säilyttäminen ainakin sen yritys on tärkeää

aimarii kirjoitti...

Voi minun hippokampukseni, joka ei päässyt tänään kävelylle. Oli liikaa loskaista ja liukastakin, joten kävelytän sitä vaikkapa huomenna.
Mutta eilen sentäs hiihtelin hankia hiljalleen...

Anonyymi kirjoitti...

Minä kun olen luullut, että voimistelu riittää, mutta ei, kävelemään on siis taas lähdettävä. Olen sitä jaksoin harrastanutkin, mutta sitten se taas hiipuu...mikä lie iskee.
Nyt on siis kävelyn aika - loppuelämän.
Hyvät kirjaimet. Kiitos!
Hain miehenkin katsomaan :-)

Obeesia kirjoitti...

Onpa lohdullista tietää. Pidän kävelemisestä enemmän kuin kuntosaliliikunnasta!

isopeikko kirjoitti...

Onpas pitkät mustat ihmisennäköiset pitkin hankea. Nekös on ne aivot, jotka kasvavat ulkoiltaessa?

hanne virtauksesta kirjoitti...

Onpa mielenkiintoinen tutkimus..
Pidän molemmista, kävelystä, venyttelystä, uinnista..
ehkä hippocampukseni on aika tasapainossa sitten..

miina kirjoitti...

lastu kuuleppa,
Käyn tiälä ja oon ylleesä iha hiljoo. Uattelin että jos miä nyt toivotan siule hyvvöö uutta vuotta ja onnellista elämöö sinne Kuopijoo.

Koti löytyi. Montako ehditte katsastaa?

Katjusha kirjoitti...

Kivat varjot!

Ina kirjoitti...

Tämäpä oli hyvä uutinen. Käyn kyllä jumpassakin, mutta käveleminen on suosikkilajini. Siinä kun aivot saavat samaan aikaan levätä ja laukata mielensä mukaan. Silmät saavat havainnoida ja ihailla ympäristöä ja korvat kuunnella tuulta ja lintujen laulua. Nenä saa haistella ja iho tunnustella raikasta ilmaa. Vielä kun on suklaalevy taskussa, niin kaikki aistit tulevat hemmotelluiksi.

Kutuharju kirjoitti...

Loistoidea! Mutta jos kävelee vaik töistä kotiin pitkän päivän jälkeen sen 40 min, kupsahtaa varmaan kuolleena maahan; hyöty jää kokematta. Mutta tarkoittaako tutkimustulos sitten sitä, että voimistelu on vaarallista: aivot kutistuvat! Hmm, pitäisiköhän lopettaa kaikki vertikaalijumpat ;)

Inkivääri kirjoitti...

HIh, hauska vastaus haasteeseen:)

Piri kirjoitti...

Vastauksena kekseliäästi yksi päivän puheenaiheista. Töppöstä toisen eteen.

arleena kirjoitti...

Kävelylle siis. Vielä kun jäiset tiet ja kadut sulaisivat, niin eitarvitsisi peltä kaatumisia.

Simpukka kirjoitti...

Sitähän se Tarvajärvikin suositteli ” Ylös, ulos ja lenkille”. Kolme kertaa viikossa on aika sopiva määrä tällaiselle laiskahkolle lähtijälle.

Mk kirjoitti...

Tuplakurjaa siis heille joilla liikuntakyky menee tai heikkenee.
Onneksi ristikoiden ratkominenkin tutkitusti auttaa.
Kävellään siis niin kauan kuin suinkin kyetään!

Kirjailijatar kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen tutkimus. Nyt olen kovin tyytyväinen siihen, että olen koko elämäni nauttinut kävelemisestä ja äitini myös. Luvassa siis hyvää aivoille.

Liisa kirjoitti...

Aina kun jaksetaan, kyllä.

Lastu kirjoitti...

Kiitän jokaikistä kommenteista niin kivoista ja toivon että vaikka kiitos on kollektiivinen teistä jokainen sydämessään tietää että se on yksilöllinen :).

Liikunta on hyväksi.

Kävelemisiin :)

Sirokko kirjoitti...

Kääk, kampus on jo tainnut surkastua ja pelkkä hippo jäljellä! Vai riittäisköhän kerran viikossa kolminkertainen määrä, jos samalla vähän kiipeilee ja ryömii vaihtelevilla tyyleillä.. ja vaikka ratkoo ristisanoja välipäivinä.. .

Lastu kirjoitti...

Sirokko,
;).
Tuolta Hesarin verkkosivun uutislinkin kautta pääsee keskusteluun, missä hippokampusta vuoroin kuritetaan, vuoroin hyvitellään. Yhtä totuutta ei liene missään tutkimustuloksessa. Tai no jaa, matematiikkaa sanovat kauneimmaksi tieteeksi: tietyt tosiasiat säilyvät muuttumatta.
Mutta monet lääketieteen suositukset ovat ajan myötä muuttuneet, toiset heittäneet häränpyllyä.

Uskon, että aivot ovat iloisia vaikka mistä muustakin kuin kävelemisestä. Ja kuntosalilla voi helliä lihassolujaan jne.

Voihan nenä eikun hippokampus. Kun laiskottaa lähteä ulkoilemaan, muistan uutisen ja pidän sitä motivaation käynnistyskikkana :).
***

miina kyselee, montako kotia ehdimme katsastaa ennen kuin tämän mihin päädyimme, löysimme. Jospa jossain vaiheessa kirjottaisin vielä yhden postauksen kodin etsnnästä, olihan niitä sen verran monta että muistella voisi.

***

Hyviä ulkoilemisia itse kullekin!