lauantai 26. helmikuuta 2011

tarjolla erinomaisia kalaruokaohjeita

 Johan Knutson: Onkiva Runeberg
Ei kala miestä hae, jollei mies kalaa.
 Eikä ruokaohje herkuttelijaa hae, jollei herkuttelija ruokaohjetta. 

Terveisiä Kuopion kansalaisopiston kalaruokakurssilta! Postaukseni on pitkä, joten sanon heti alkuun, mikä on pääasia. Tulostakaa ihmeessä lopun kalaruokareseptit, joiden mukaan teimme ruuat ja voi että kuinka hyviä niistä tuli. Ja jos intoa piisaa, kokeilkaa.

Kurssi oli keskiviikkona 23.2. Makuaisti on yhä sfääreissä.

Meitä  on kokoontunut kansalaisopiston opetuskeittiöön 16 innokasta kokkaajaa. Työskentelemme  pareittain. Kukin pari valmistaa yhden kalaruuan, jonka kantaa illan päätteeksi seisovalle pöydälle yhteisesti nautittavaksi. Näin jokainen pääsee maistamaan kaikkia kahdeksaa kalaruokalajia. Mukana on myös salaatteja, leivonnainen ja jälkiruoka. Vesi herahtaa kielelle valmiiksi.

- Ja nyt valitsette parin itsellenne, opettaja kehottaa.
Vieressäni istuva nainen kääntyy puoleeni ja kysyy:
- Ollaanko myö pari?
- Ollaan vuan.

Kun kahdeksan paria on löytynyt, opettaja alkaa huutokaupata  reseptejä.
- Jotkut kalaruuat ovat vaativia valmistaa, toiset helppoja.  Nostakaa käsi ylös, kun kuulette reseptin, jonka valmistus kiinnostaa.

1. KELTAINEN KALAKEITTO + KAURALESEPALAT
2. KEVYT KALAMUREKE + KATKARAPUKASTIKE
3. HAUKIPIHVIT + PAISTETUT JUUREKSET
4. KALAGRATIINI
5. EEMELIN KALALEIVÄT + VIHERSALAATTI
6. KALASALAATTI
7. MUIKKUPIHVIT
8. LOHIPIIRAKKA + SITRUUNAKIISSELI


Päätämme kuiskien Helena-parini kanssa,  ettemme viittaa, vaan otamme vastaan sen, mikä viimeiseksi jäljelle jää.  Ja kas yllätystä, hännille tipahtaa  kaikkein helpoin, kalasalaatti.  Olkoon se onnenkantamoisemme yhteiseen ruokailuhetkeemme.

Miten sujuu kahden toisilleen entuudestaan tuntemattoman  naisen parityöskentely? Yhteisymmärrys syttyy sekunnissa. Kaksi kertaa riisit palavat pohjaan kun innostumme työpisteemme äärellä juttelemaan, ja yhden kerran sitruunamehu lentää lattialle kun puristin on vääränlainen (vika on puristimessa, ei meissä... meidän mielestämme), mutta lopulta olemme valmiit. Nostamme kalasalaattimme pöydälle mestarikokkaajien valmistamien kalaruokien (niiden joista ope sanoi 'vaativa') joukkoon. 

*

Opettaja kertoo ennen herkuttelun aloittamista niksejä.

- Kalafileitä kannattaa pitää pakastimessa tunti ennen kuin viskaa ne  monitoimikoneeseen. Näin ruodot napsahtavat vaivattomasti muruiksi, ja kalamurekkeen massa on pehmeää ja "ruodotonta" kuin poutapilvi.

- Kalan käsittelyn jälkeen kädet kannattaa pestä terässaippualla, jolla kalanhaju lähtee sormista.

- Keraaminen liesitaso on yhtä mainio  leivonta-alusta pullataikinalle kuin kivitaso. Öljynkin keraaminen taso kestää - mutta ei luonnollisestikaan  terävää veistä.

- Jos tuoretta ahventa ei ole saatavilla, pakastealtaan puna-ahven on kelpoa käyttökalaa, jolla ohjeet onnistuvat vallan hyvin.

- Kannattaa valita keittiöön erivärisiä leikkuulautoja: sininen on tarkoitettu kalalle, punainen lihalle, vihreä vihanneksille ja valkoinen mille tahansa. Ruskea lauta sopii esimerkiksi sipulille.



lohipiirakka uuniin lähdössä

haukipihvit ennen paistamista

vihersalaatti ja avokadokastike


paistetut juurekset: porkkanaa ja palsternakkaa, nam



kalasalaatti


muikkupihvit




Eemelin kalaleivät, kalamureke ja salaatit - liian hyvää, sanat kalpenevat

sitruunakiisseli sopii kala-aterian päätteeksi


Kello käy. Ilta etenee. Kukin pari on saanut ruokansa valmiiksi. Täytämme lautasemme noutopöydän kalaherkuista. Istuudumme pöydän ääreen.  Aterioimme hartaina. Kahdeksan erilaisen kalaruuan syönti on yhtä gurmeeta. Glamouria. Taivaallista. Miten eri tavoin valmistetuista kaloista voikin saada niin maittavia, toinen toisilleen yhteensopivaa herkkuja.

Kala on ihme. Ja yhteisen hyvän jakaminen. Jo aiemmin tiesin, mitä on yhteisöllisyys, kun bloggaajien herkut kokivat päivänvalon. Niiden antia olen usein  nauttinut ja toivonut että kiitollisuuteni menee perille. Lisään myös sinne kalakurssin ohjeet.

Pakkaan kalaruokakurssin reseptit eväsreppuuni. Kotini on tätä nykyä paitsi linnani myös kalaravintolani. 

Kirjoitan reseptit myös Sinulle. Ymmärrän mitä tarkoittaa jaettu ilo.  Kunpa jonain kauniina päivänä kokeilisit esimerkiksi Eemelin kalaleipiä, kalagratiinia, haukipihvejä ja paistettuja juureksia, kevyttä kalamureketta ja katkarapukastiketta.   Ja, ja… kaikkia.

Ole hyvä:)

KELTAINEN KALAKEITTO

2 l kalalientä tai vettä ja 4 kalaliemikuutiota
500 g ahven-, kuha-, tai haukifileitä
4-5 keskikokoista perunaa
2 keskikokoista porkkanaa
pieni pala lanttua
2 sipulia
2 tl öljyä
2 tl kurkumaa
1/2 tl inkivääriä
2 dl kermaa
(suolaa)

Kuori perunat, porkkanat ja lanttu ja kuutioi noin 1/2 cm:n kuutioiksi, silppua sipuli pieneksi.
Kuullota hetki öljyssä kasviksia kattilassa, lisää kalaliemi.
Keitä hiljaisella lämmöllä, kunnes kasvikset ovat melkein kypsiä.
Paloittele kala suupalan kokoisiksi paloiksi ja lisää keittoon kerma ja mausta kurkumalla, inkiväärillä ja tarvittaessa suolalla ja anna kiehahtaa.
Tarjoa lisäkkeenä leipää.

KAURALESEPALAT

24 kpl

5 dl vettä
50 g hiivaa
1/2 dl öljyä
1/2 dl siirappia
1 1/2 tl suolaa
3 dl kauraleseitä
9 dl hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:
1/2 dl kauraleseitä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen.
Lisää öljy, siirappi ja suola.
Sekoita joukkoon leseet ja jauhot.
Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille.
Ripottele päälle leseitä ja taputtele ne pintaan kiinni.
Leikkaa levy paloiksi.
Anna kohota peitettynä noin puoli tuntia.
Paista uunissa 200 asteessa 15-25 minuuttia.

KEVYT KALAMUREKE

400 g kalafileitä (haukea, kirjolohta)
1 tl suolaa
hiven valkopippuria
2-3 rkl margariinia
2 dl keitettyä ja jäähdytettyä maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
1 rkl perunajauhoja
2 munaa
roseepippuria
nippu tilliä

Kiehauta maito ja anna jäähtyä.
Voitele hyvin pitkänomainen kakkuvuoka tai pateevuoka.
Jaa kala pienemmiksi palasiksi.
Pane kaikki ainekset maitoa ja tilliä lukuunottamatta koneen kulhoon. Käynnistä kone ja lisää maito syöttösuppilon kautta.
Lisää tilli ilman varsia.
Anna koneen käydä kunnes seos on tasaisesti hienontunut.
Kaada taikina vuokaan.
Peitä se alumiinifoliolla.
Paista joko vesihauteessa (uuni 175 astetta) tai alhaisessa 125 asteen lämmössä noin tunnin verran.
Tarjoa tillillä maustetun katkarapukastikkeen kanssa:

KATKARAPUKASTIKE (edellisen ohjeen) kalamurekkeelle

3 rkl voita
1 rkl tomaattipyrettä
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalalientä
1 dl kermaa
150 g katkarapuja

Sulata voi kasarissa ja lisää tomaattipyre ja kuullota hetki, lisää jauhot ja jatka kuullotusta, lisää kuumaa kalalientä vähän kerrassaan koko ajan sekoittaen. Anna hautua 10 minuuttia, lisää kerma ja katkaravut (ja hienonnettu tilli), kuumenna (älä keitä) ja tarjoa kalamurekkeen kera.

HAUKIPIHVIT

0,5 kg haukifileetä
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
3 tl suolaa
0,5 ruukkua tilliä ja/tai ruohosipulia
pala purjoa
tuoretta rakuunaa tai timjamia

Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa, lisää viimeiseksi kerma ohuena nauhana tehosekoittimen koko ajan käydessä. Muotoile taikinasta pihvejä. Kasta kädet välillä kylmässä vedessä. Paista pihvit molemmin puolin kypsiksi pannulla. Pihvit voi kypsentää myös uunissa tai kiehuvassa vedessä tai kasvisliemessä.

Vinkki: Voit maustaa pihvit myös muilla yrttimausteilla tai laittaa ripauksen chiliä pienen potkun antajaksi. Voit paistaa pihvit myös lettupannussa niin saat tasaisen pyöreitä ja pieniä pihvejä.

PAISTETUT JUUREKSET

2 porkkanaa
2 palsternakkaa
öljyä
suolaa ja pippuria
ruohosipulia

Leikkaa porkkanat ja palsternakat ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ne kypsiksi oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla. Tarjoa haukipihvien kanssa.

KALAGRATIINI

n. 600 g kampelaa, siikaa tai muuta kalaa, esim. kuhaa
n. 100 g purjoa
0,5 tl rouhittua valko- tai mustapippuria
2 dl hyvää kalalientä
1 dl kuivaa valkoviiniä
1 rkl sitruunamehua

Kuorrutuskastike:
haudutusliemi (3 dl)
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl ruokakermaa
100 g sulatejuustoa (esim. yrtti)
1 tl kuivattua rakuunaa

Perunareunus:
4 dl perunasosetta
1 keltuainen
2 rkl voita tai margariinia
(ripaus muskottia)

Pinnalle: juustoraastetta

Leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Mausta kalafileet pippurilla. Jaa purjoviipaleet kalafileille ja taita fileet kahtia. Nosta voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kalaliemi ja viini. Peitä foliolla ja kypsennä n. 15 minuuttia 200 asteessa. Kaada liemi vuoasta kattilaan. Sekoita kerma ja vehnäjauhot sekaisin ja kaada seos kalaliemeen. Kuumenna sekoittaen ja keitä pari minuuttia. Lisää sulatejuusto nokareina ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Sekoita joukkoon rakuuna. Kaada kastike kalojen päälle vuokaan.

Sekoita kuuman perunasoseen joukkoon keltuainen sekä voi ja pursota se kalavuoan reunoille esim. ruusukkeina. Ripottele pinnalle juustoraaste ja gratinoi eli kuorruta 225 asteessa uunissa n. 10 minuuttia. Jos ruoka on kylmä eli valmistit sen jo edellisenä päivänä, kuorruta 200 asteessa 20 minuuttia, että ainekset lämpenevät kunnolla.

EEMELIN KALALEIVÄT

400 g kalafilettä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
1/2 tl valkosipulipulveria
1 pkt grahampaahtoleipää
50 g margariinia

Hienonna kala monitoimikoneessa. Lisää kananmuna ja mausteet. Pyöräytä massa tasaiseksi. Lado leipäviipaleet tiiviisti työlaudalle ja kaada kalamassa leipien päälle. Levitä lastalla tasaiseksi. Paista kalaleivät rasvassa pienissä erissä paistinpannulla, kalapuoli pannua vasten. Käännä leivät ja paahda leipäpuoli. Tarjoa salaatin kera.


VIHERSALAATTI

pieni pala jäävuorisalaattia silppuna
3 kevätsipulia varsineen silputtuna tai purjosilppua
5 tomaattia kuutioina
5 pientä kypsää perunaa kuutioina

Sekoita salaattiaineet kulhossa ja siirrä laakeaan tarjoiluastiaan. Laita jäähtymään jääkaappiin.
Valmista kastike:
Kuori 1 avokado ja soseuta puolen sitruunan mehun kera sauvasekoittimella. Lisää ripaus valkopippuria ja 5 ruokalusikkaa kevytmajoneesia. Lusikoi kastike salaatin päälle.

KALASALAATTI

200 g perattua savukalaa (esim. savulohta)
1 dl pitkää riisiä raakana
1/2 kalaliemikuutiota
2 1/2 dl vettä
1 pss herne-maissi-paprikaa
pala tuoretta kurkkua
1 omena
tilliä

Kastike:
1 dl appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua
1/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria
1/2 dl öljyä

1. Keitä riisit kypsäksi kalaliemessä. Jäähdytä.
2. Paloittele kala, kuutioi kurkku ja omena. Sekoita ainekset (myös herne-maissi-paprika).
3. Sekoita kastikkeen aineet ja tarjoa erikseen tai kaada salaatin joukkoon.

MUIKKUPIHVIT

400 g isoja muikkuja
1 tl suolaa
1 tl kuivattua tilliä
1 tl roseepippuria
50 g voita
1 dl ruisjauhoja

Perkaa ja fileoi muikut. Sekoita mausteet. Lado puolet muikuista työlaudalle toisistaan erilleen nahkapuoli työlautaa vasten. Ripottele mausteet fileille. Lado loput muikut maustetun fileen päälle nahkapuoli ylöspäin. Leivitä muikkupihvit ruisjauhoissa. Laita pannulle nokare voita. Kun voi olla kullanruskeaa, laita kalapihvit paistumaan ja paista kypsiksi miedolla lämmöllä. Tarjoa tillimuusin kera.

LOHIPIIRAKKA

6-8 annosta

Taikina
150 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk (200 g) kermaviiliä

Täyte
1 dl puuroriisiä
2 1/2 dl vettä
1/2 kalaliemikuutiota
1/2 tl suolatonta sitruunapippuria
3 kovaksikeitettyä munaa
1 dl hienonnettua tilliä
200 g kevyesti tuoresuolattua kirjolohta tai kylmäsavukirjolohta

Sekoita pehmeään voihin jauho-leivinjauhoseos. Lisää kermaviili. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa. Keitä riisejä 10 minuuttia kalaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Mausta kypsä riisi sitruunapippurilla. Viipaloi munat ja kirjolohi. Jaa taikina kahteen osaan, jätä toinen osa hieman toista suuremmaksi. Kauli pienempi taikinanpala leivinpaperin päälle n. 30 x 15 cm:n kokoiseksi suorakaiteeksi. Levitä pohjalle jäähtynyt riisi, munaviipaleet, tillisilppu ja kalaviipaleet. Jätä n. 1 cm reunoista täyttämättä. Voitele reunat munalla. Kauli lopputaikina hieman pohjaa suuremmaksi suorakaiteeksi. Nosta taikina piirakan päälle. Tasoita reunat taikinapyörällä. Sulje reunat veteen kastetulla haarukalla painamalla. Koristele pinta halutessasi yli jääneillä taikinasuikaleilla. Voitele pinta munalla. Pistele haarukalla. Paista 225 asteessa uunin keskiosassa n. 20 minuuttia.

SITRUUNAKIISSELI

4-6 annosta

3 kananmunaa
3/4 dl sokeria
7 dl vettä
3 rkl perunajauhoja
(2 rkl sitruunankuoriraastetta)
1-2 dl sitruunamehua
(1-2 dl kuohukermaa)

Koristeeksi kermavaahtoa, strösseleitä, sitruunamelissan tai mintun lehtiä.

Riko kananmunat kattilaan ja vatkaa kevyesti sokerin kanssa sekaisin. Lisää vesi ja perunajauhot sekä halutessasi kuoriraaste (muista pestä sitruuna hyvin). Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä, anna jäähtyä hiukan. Sekoita joukkoon sitruunamehua makusi mukaan. Lisää tarvittaessa sokeria. Jäähdytä kylmäksi. Vaahdota kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita kiisselin joukkoon, jos haluat kermaisen jälkiruoan. Voit halutessasi pursottaa kermasta vain nokareita koristeeksi. Ripottele pinnalle kuoriraastetta tai strösseleitä ja laita pieni vihreä lehtitupsu koristeeksi.

Vinkki: Painele leivinpaperia raastinraudan päällä ja raasta sitruuna sen läpi. Irrota paperi. Raaste on kaikki tallella käyttöä varten.

25 kommenttia:

Liplatus kirjoitti...

Johan olet herkkuja ollut tekemässä. Tosi hyvä tapa nuo eri väriset työlaudat, hygieenisyys ja maut pysyy kohdallaan.

Sylki herahtelee suupielistä lukiessani ohjeita.
Onneksi siippa ramuaa keittössä jo siihen malliin, että ruokaa on pian tarjolla. Sen kun vaan valmiiseen pöytään astelen:)

Ruska kirjoitti...

Voi juku, kun olet taas pistänyt toimeksi ja tarttunut kiinni kaikkeen hienoon. Noihin resepteihin pitää ehdottomasti palata. Kiitos. Itekki niin olen haaveillut, että pääsisin kalastuksen ja kalaruokien makuun, mutta toteutus jää aina niin heikoille... Onneksi sinä annat rohkaisevaa esimerkkiä ja tarjoat vielä kullanarvoisia neuvoja :)

Ina kirjoitti...

Kiitos resepteistä. Panen talteen ja ehdottomasti kokeilen. Vesi herahti kielelle jo reseptejä lukiessa. Ja kiitos myös vinkeistä: kalamurekkeen ja -kohokkaan teossa ole väkertänyt ihan turhaan kun ole poistanut ruodot käsipelillä. Pakastaminen ja hienontaminen koneella on hyvä niksi.

arleena kirjoitti...

Olipas mukava kalakurssi. Kiitos vinkeistä ja ohjeista.
Kokeilen ohjeita omassa keittiössäni, kaikki kuulostivat hyviltä. Lohipiirakka oli hienosti kasattu ja koristeltu, sellaiseen lopputulokseen tuskin onnistun.

Kuten tiedät, minä kirjaan kokkaukseni Kotona-blogiini. Sieltä sitten vähitellen ne ilmaantuvat ilmoille.

Simpukka kirjoitti...

Piti keskeyttää reseptien lukeminen ja käydä välillä jotain syömässä, että pystyi kuolaamatta lukemaan ne loppuun. Taidan heti huomenna aloittaa kalasalaatista (Suomen vieraat toivat säilöttyjä savumuikkuja) ja päättää aterian sitruunakiisseliin.
Olen muuten kirjoittanut ensimmäisen luvun kotipolku-haasteeseesi. Toivottavasti tarinastani ei tule nälkävuoden mittaista.

Harakka kirjoitti...

Kyllä olettekin siellä kalakursseilla tehneet tosi hyvänoloisia ruokia!
nami, alko heti maha kurniin!
Kala onkin hyvää.
Kyllä näitä pitää kokeilla, kiitos ohjeista sulle.
Sulla olikin tänne tullut monta postausta, siellä oli vaikka mitä?
Sä olet ollut vielä pilkilläkin ja ah, mikä saalis! Hi hii!

kaanon kirjoitti...

"Ei kala miestä hae, jollei mies kalaa..."
No niin, onneksi söin kalaa juuri äsken, muuten olisi käynyt köpelösti tälle tytölle. Ai mitä herkkuja. Minäkin vien mukanani reseptisi, joista kiitos ja aion kokeilla niitä kunhan ahti seuraavan kerran suo antejaan.

Sitten juhlaan/mme. Olen tänään tapaillut mielessäni Lauri Viidan runoa;
"Tuletko kanssani korkealle
pieniä hevosia katselemaan.
tehdään tuohesta pienet länget
ja tullaan alas ja valjastetaan.
Ajetaan kissalla piispan pihaan.
sanotaan niin, että ajateltiin:
pitäisi muutama lehmäkin olla
ja mentäis samalla naimisiin."

Onnea ja iloa teille!

aimarii kirjoitti...

Herkkua on monenlaista. Aivan mahtavaa, missä olet ollut mukana. Iloitsen myös niiin, että olen myös löytänyt kalan ja kalaruoat ja ilman muuta kopsaan antamasi reseptit ja niitä tullaan kokeilemaan. Suurkiitos sinulle!

Karolina , Krystyna , Klara ♥ kirjoitti...

Erittäin iso suukko sinulle minulta *

. . . . . . . . . . .,،i¹''''¹i،،i¹''''¹i،,
. . . . . . . . . . .`'¹li||،|،|،||il¹'`

Kutuharju kirjoitti...

Kun se ihmeellinen päivä koittaa jolloin Kutis alkaa ilokseen ja ihan vapaaehtoisesti kokkailla, tiedän mistä noudan reseptit. Kiitos.
Mainio kurssikuvaus, tulee melkein ;) mieleen irlantilaisen Binchyn kirjat joissa ei kai aina tehdä ruokia mutta juhlitaan usein ja eletään silleen yhteisöllisesti..

Tuo värikoodattujen leikkuulautojen idea oli kyllä mainio, tosin pitää nyt käyttää nuo lasten veistämät ekaks 'loppuun'.

pirren omat jutut ja käsityöt kirjoitti...

Sinulla on hyviä ruuanlaitto reseptejä,otan ne talteen ja kokeilen niitä ruuanlaitossa.
Tosi hieno ja hyödyllinen se kalakurssi,sieltä aina uusia ideoita ruuanlaittoon.

Mk kirjoitti...

Voi mitä herkkuja.
Oi jospa oisin saanut olla mukana.

Aurinkoisia ja antoisia pilkkipäiviä!

Marjattah kirjoitti...

Oi kiitos vinkeistä ja ohjeista! Tänne palaan varmasti viimeistän sitten, kun Mies tuo taas kalasaaliinsa keittiöön :) Kuvistakin tulee vesi kielelle. ja tuo ohimennen mainittu asia: keraaminen liesitaso sopii pullataikinan alustaksi, se pelasti leivontapäiväni :)

hanne virtauksesta kirjoitti...

Ihana kurssi..
Kiitos hyvistä vinkeistä aj ohjeista.
Aionkin kokeilla joitain reseptejä..
kala on niin hyvää ja terveellistä..

Kuvat antoivat ison nälän, ainakin minulle!..

Anonyymi kirjoitti...

Virman piikkinkö annat reseptilöetä? Kiitoksija kaekista. Kolomena päevänä viikossa ku syöp kalloo ni verjsuonetkii livakasti pelloo. Kokkeile seniorikokkiloehen sitruunakalaresettiä, joka on minulla lokissa.
Särkijä suap meijän rannasta kesälä ja niihennii reseptilöetä löytyy.

Nenunen kirjoitti...

No nyt sitten iski nälän päälle, just kun olis tarkotus mönkiä sänkyyn. Että pitikii vielä näin iltamyöhään katella muita ihania kalaruokia,maiskis ja slurps.:)

Sirokko kirjoitti...

Ihan mukavaa tuommoinen yhteistyöskentely joskus, täällä se on enemmän tapa kuin poikkeus ja suomalaisesta minä itte -ihmisestä varsin ärsyttävää joskus, mutta kun työnjako pelaa niin hyvä niin.
Ja mukavaahan se aina on oppia uusia juttuja, ja varsinkin ne syömingit päälle.
Minä kyllä otan kalani edelleenkin mieluummin valmiiksi laitettuna..

Lastu kirjoitti...

Lämpöiset kiitokset kommenteistanne :). Olen ollut saaressa kalastelemassa - ja huomenna sinne taas.

Liplatus,
kokkaava siippa on Iso Ilo :).

Ruska,
tämä kalaruokakurssi avasi silmäni ja makuaistini. Että voikin kalaruoka olla hyvää. Toivotan onnea niin onkimiseen kuin kalaruokien ihmemaahan astumiseen :). Kannattaa kokeilla. Onkia ja kokata.

Ina,
kalafileiden jauhaminen monitoimikoneessa oli myös minulle uusi vinkki. Ruodot eivät tuntuneet valmiissa murekkeessa, ja terveysvaikutukset ovat tallella kun ei heitä ruotoja roskiin. Fileet kannattaa kuitenkin leikata isohkoiksi paloiksi ennen kuin työntää koneeseen (unohdin mainita sen postauksessani).

Kiitos lohikeittoreseptistäsi! Tyttöremme kävi Australiasta tammikuussa meillä ja tarjosimme hänelle sitä. Ilo oli nähdä ja kuulla kuinka hänelle maistui :).

arleena,
Kotona-blogisi on mainio. Ihailen taitavuuttasi. Ja makuaistisi vastaa omaani: olen monta ohjettasi kokeillut ja aina onnistuu ja maistuu. Hauskaa, kun kokeilet Kuopion kansalaisopiston kalaruokakurssin ohjeita omassa keittiössäsi.

Simpukka,
mukavaa, että ohjeet innostavat. Sitruunakiisseli sai ruokailijoilta tyytyväisyyden huokauksia; itse ajattelin mielessäni: olispa mieheni mukana, hän on sitruunan ylimpiä ystäviä. -Savumuikut, nam. Sinulla on tosifiksuja vieraita tuliaisineen :).

Kotipolkusi tarina lumoaa. Mitä vaiheita saammekaan lukea. Odotan.

Harakka,
kiva jos kokeilet näitä ohjeita. Niin, elämäni ensimmäinen pilkillä pyydystetty ahven on nyt totta. Kyllä pienestä kalasta iso riemu repesikin. Taikauskoisesti ajattelin, että onnistuisipa se ennen kuin 40-vuotishääpäivämme koittaa, ja toden totta: siitä tuli toden totta :).

kaanon,
miten ihastuttavan runon lahjoitit meille / teille. Kiitos :)

Sopii meille luonnonystäville, jotka vietimme hääpäivän saaren sylissä - kun ensin olimme käyneet Pöljällä kaakaolla, teellä ja voislmäpullalla :). Ja hautausmaalla sytytimme kynttilät vanhemmille ja isoäidille. Isoisän hautaa emme löytäneet mahtavien lumikinostan alta.

Onnea ja iloa, aina ja aina, myös sinulle ja rakkaallesi. Ihmeellistä että olemme menneet samana päivänä naimisiin. 27.2.1971.


aimarii,
kiitoksen otan kiitollisena vastaan - ja kiitän vastavuoroisesti sinua. Ahvenkeitto on hellinyt meitä usein :).

I Love Ski Jumping,
kiitos :). Tietokone piirtää hauskoja kuvioita.

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
tämä kalaruokakurssinkin yhteisöllisyyden kokemus on vinkeää. Nyt kun en ole työelämässä enää, löydän uusia yhteisöjä - ja, ilo todeta, "natsaa" tuntemattomienkin kanssa ihan hyvin. (Siskoni sanoi, kun kerroin hälle paristyöskentelystä opetuskeittiössä: "Hyi hitto, en menis.")

Itse olen yhä vieläkin kalaruokakurssihurmiossa. Onneksi on luvassa ruisleipäkurssi ja hauki ruodottamaksi -kurssi. Jälkimmäisestä kyllä ystäväni Maija kauhistui: "Ole nyt varovainen!" Tietää jo kouluajoilta että välillä into meinaa ravata taidon edelle. Monet laastarit ovat tuttuja.

pirre,
miten iloinen olen, kun otat reseptit talteen :). Toivon että kokeilet joskus ja maistuu.

Mk,
kiitos toivotuksesta! Tulemme kevään myötä olemaan pilkillä ahkerasti. Saarimökkikin kutsuu. Kevät-Kuopio ja järven jää on ihanaa aikaa. Jos minua ei blogistaniassa välillä näy, olen pilkillä mökkisaaren edustalla jäällä tai kaupunkikodin lähellä jääkentillä.

Marjattah,
on ilo jakaa vinkkejä ja kokemuksia. Kansalaisopiston kurssit ovat antoisia. Kalaruokakurssin opettaja oli sama joka piti kalakukkokurssin. Mestari alallaan. Gurujen luokse kannattaa hakeutua oppia saamaan. Ei tarvitse kaikkea käydä läpi yrityksen ja erehdyksen kautta vaan oikopolku vie perille hyvän maun lähteille.

hanne,
kun ostaa (tai itse pyydystää) tuoreen kalan, tietää mitä saa. Monista elintarviketeollisuuden tuotteista ei voi sanoa samaa. Olen ruvennut käyttämään entistä enemmän luomua. Toivon että kokeilusi onnistuvat ja maistuvat!

Sananjalka,
ilo on kierrättee hyvvee ja vaehtoo resettejä. Sinä minulle, minä sinulle. Myö heille, hyö meille.

Palluumuuttajan kiitollisuuvvella oon osallistuna Kuopijjon kansalaesopiston kurssiloehin ja aena yhtä suur on ilo ku sieltä körryytän kojttiin ja ammennan annin niin miehelle ku tiällä jokkaeselle joka tänne lokkiin ossuu.

Sinun antamas kalaresetti, sitruunakala, kuulostaa enemmän ku hyvältä. Enpä sanokaan nyt: suatan tehhä tae suatan olla tekemätä. Iliman muuta tien sen. Kiitoksia jo etukätteen :).

Särki on järkikala. Annahan tulla särkireseptilöetä. Vae joko niitä on tarjolla? Suattaa tulla tarvis.

- Oltiin muuten just mökillä, ja tavattiin nuapurj. Kerto jotta kymmenen kilon haaki olj tarttuna verkkoon. Uskaltaako siellä ennee uijja. Jos purroo varpaan poekki.

Nenunen,
mulla on eräs ystävä, joka kasaa iltalukemiseksi sänkyynsä keittokirjoja - kymmenittäin. Hän halusi nähdä uniakin ihanista ruuista ja siksi luki ennen nukahtamista herkuista. No, hänestä tuli sitten aikaa myöten keittokirjatoimittaja :).

Sirokko,
totta, kyllä minuakn jännitti, miten tässä parityöskentelyssä oikein käy. Kumpi on majakka, kumpi perävaunu. Onneksi meissä kummassakaan ei ollut halua ottaa johtoa käsiinsä, ja niin kalasalaatti syntyi kuin itsestään - muutaman kommelluksen jälkeen.

"Opiksi, iloksi, hyödyksi" oli kirjakustantamon iskulause. Sitä samaa toivon eläkkeellä kurssien kautta. On "inspiroivaa" huomata miten vähän käytännössä osaa - ja miten paljon voi oppia kun kursseille menee.

isopeikko kirjoitti...

Olipas hirmuisen pitkä kirjoitus ja monta reseptiä :)

Pankin talkkari kirjoitti...

Kiitos kalaherkuista!

Meillä onneksi lapsetkin tykkäävät kalasta. Ainoa, jota en ole heille saanut vielä tehtyä, mutta jota paljon on pyydetty, on kalapihvit - se mureketaikinan teko kun on vaikuttanut aina niin vaativalta. Mutta nyt lupaan että yritän. Tuli sen verran hyvät ohjeet tuossa, saippuat ja pakastamiset ja paisto-ohjeet ja kaikki.

Tämä oli tosiaan vesiä suuhun nostattava postaus!

Maija Mäkelä kirjoitti...

Opiskeluaikana osallistuin Helsingissä ruuanlaittokurssiin. Pitäisikönän yrittää uudestaan, niin mainiolta tuo juttusi tuntui.
Kiva kun jaoit tietosi.

Lastu kirjoitti...

isopeikko,
kiitos paljon peikolle, kun luki kaikki kirjaimet ja sanat ja niistä kehkeytyneet tarinat ja reseptit :).

Pankin talkkari,
sama täällä: en ole koskaan tehnyt kalapihvejä enkä kalamureketta ja nyt kun niiden valmistamisen salat paljastuivat (ainekset viskataan monitoimikoneeseen -ja siinä se, perusmassa valmiina) olen valmis kuin partiolainen kokeilemaan. Kevyt kalamureke oli suussa sulavaa, niin Eemelin kalaleivätkin. (On toisaalta "vaarallista" yli-ylistää, koska makuasioista ei voi kiistellä, mutta kun ne vaan maistuivat niin hyviltä, niin en malta olla kehumatta ja toivomatta että maistuisivat muillekin :).

mm,
olisipa kiva jos kertoisit blogissasi opiskeluajan kurssistasi. Kieli helmeilevänä lukisin. Kansalaisopiston ruokakurssit ovat ylittäneet odotukseni. Kalakukko onnistui, kalaruuat myös, seuraavaksi on vuorossa ruisleipäkurssi. Saattaapi olla, että siitäkin tulee selostus blogiini :).
On ihanaa olla eläkkeellä ja palata oppilaaksi. Olen kiitollinen heille jotka taitavat ja taitonsa meille kertovat. Jos kotipaikkakunnallasi on vastaavia kursseja, suosittelen lämpimästi :)

Obeesia kirjoitti...

Kiitos näistä! Tykkään kalasta kaikissa muodoissaan.

Lastu kirjoitti...

Obeesia,
ole hyvä :). Toivon, että näiden ohjeiden mukaan valmistetut kalaruuat maistuvat myös sinulle.