sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

sininen ajatus

(sisältää toistoa: kertonut olen näitä ennenkin mutta kerronpa vieläkin)

Kun olin ihan pieni, soutelin saaren niemennokan taakse ja heittäydyin veneen pohjalle. Avasin kasvoni auringolle, leväytin käteni niskan taakse ristiin, suljin silmäni ja annoin veneen kulkea minne mieli. Tiesin ettei sillä puolen saarta ole vastarannalla muuta kuin leikkisiä kiviä ja veteen kaareutuvia puita, joten mikään ei häirinnyt minua enkä minä ketään kun vene kieri sille tielle.

Kun olin vähän isompi ja oppinut lukemaan, kiipesin saunan turvekatolle Peter Panin kanssa, heittäydyin makaamaan heinikkoon ja olin Peterin kanssa kahden. Annoin mielikuvituksen juosta seikkailuissa ja sormien kääntää lehteä. Joskus tuulenhenkäys tuli avukseni juuri oikealla hetkellä: lehti kääntyi itsekseen ja tarina jatkui. Se oli keijuutta, se oli noituutta. Taikuutta. Kun matka Peter Panin kanssa oli valmis, könysin savusaunan katolta lahoavia tikapuita pitkin alas. Juoksin paljain jaloin männynkäpyjen koristamaa polkua pitkin huvilalle. Avasin pahvisen matkalaukun missä kirjani olivat pinossa kuin kerrosvoileipä. Pian ahmin pihalla satuja ja tarinoita - kuulematta, näkemättä mitään muuta.

Kaupunkikodissa nukuin kahden sisareni kanssa samassa huoneessa. Kun he olivat nukahtaneet, tartuin tyynyyn ja peitteeseen ja kirjaan, jonka tarina jäi  kesken, koska lastenhuoneen lamppu oli liian aikaisin sammutettu. Valo katosi. Hiivin rosvojakin hiljaisemmin siskojen hetekoiden vierestä, kuuntelin heidän hengitystään hetken, ja kun virta oli tasainen, hiippailin eteenpäin; vain kissamme nosti hämäryydessä päätään ja katseli outoa menoani ymmärtäväisesti, ei kielinyt eikä naukunut.

Olohuoneen sohvapöydän alle rakensin yöllisen lukupaikkani. Taskulampun olin piilottanut takan päälle. Kiipesin tuolille ja…, mikä ilo, tallella oli. Taskulamppu hampaissani ryömin pöydän alle, mutta voi, lamppu lipsahti ja  kopsahti, herätti isän joka avasi makuuhuoneen oven, kurkisti ja minut nähdessään nosti sormensa huuliensa eteen: sshhh, hymyili ja nyökkäsi ja palasi jatkamaan kesken jääneitä uniaan.

Tunsin jo kellon mutta suljin sen pois häiritsemästä puuhiani. Luin yöllisessä rauhassa kellonviisarit nurinpäin. Maailma nukkui. Minä luin.

Kun olin vieläkin vieläkin isompi, luin Havukka-ahon ajattelijan, korpifilosofin.  Kirja iski tajuntaani kuin luonnonvoima. Antauduin vastustelematta metsäkannon nokassa istuvan Konstan sinisille ajatuksille, jotka ottivat oitis nuoren mieleni omakseen. Olin valmis. Jo monta vuotta sitten olin löytänyt saaren metsässä kannon, jonne menin istumaan silloin kun halusin olla yksin ja sitä tahdoin usein. Oli niin paljon mietittävää, niin monta  kummallista kokemista, näkemistä, kuulemista.

En vielä tiennyt mitä on humala, mutta nyt sen parhaimmillaan hienon nousuvaiheen tiedän ja tunnistan. Nuoruuteni humala läksi siitä, että sain katsoa muurahaisen vaellusta maan päällä ja pilvien kiitoa taivaalla tai kiertää metsäpolkua pitkin rantaan. Vain luonnon keskellä yksinäisyydessä ihminen itsensä tavoittaa. Niin ajattelin ajattelematta. Sinisyys ei ole ajatus, sinisyys on kokonaisvaltainen elämys.

Maailma vieroitti minut vuosikymmeniksi saarestani. 

Onnetonta: työelämän aluksi ajauduin ammattiin, missä piti olla esillä kolmenkymmenen nuoren edessä. Ei minusta, ikuisesta oppilaasta, opettajaksi ole. Välitunnit istuin opettajanhuoneen vessassa ja itkin. Oli niin vaikea ajatella seuraavaa oppituntia. Esillä olemista. Tahdoin tuumailla asioita kaikessa rauhassa.  Olla hidas. Kavala on kiireinen maailma.   

Luojankiitos jo yhden opettajavuoden jälkeen löysin itseni työsopesta, missä sai  olla ikuinen oppilas, mutta siihenkin liittyi lieveilmiöitä, mitkä aiheuttivat hengenahdistusta. Ei ole helppoa olla uskoton sisimmälleen. Juoda edustusmaljoja ja kadottaa lapsuuden saari horisontin taakse.

Mutta nyt olen sanonut jäähyväiset työelämän sosiaalisuusvälttämättömyyksille ja muotokuvioille ja päässyt palaamaan alkutilaan, paikkaan, mistä Veikko Huovinen sanoo:

Jos olisi iso järvenselkä,
niin katse yltäisi pitemmälle
ja saattaisi löytyä sininen ajatus.


Lapsuudessa tiesin, että sininen ajatus on totta. Sininen ajatus on niin iso että se täyttää sinitaivaan ja niin pieni että se mahtuu punasoluun. Elämäni  ehyttä punaista lankaa en löydä, mutta sinisen ajatuksen annan lentää luokseni vapaasti kuin silloin kauan sitten lapsuudessa. Tulkoon  jos on tullakseen - kunhan lumi ja jää sulavat ja aallot sen vapauttavat.




Pakinaperjantai: Sininen ajatus

16 kommenttia:

Hymyilevä eläkeläinen kirjoitti...

Ilman sinisiä ajatuksia ei ihminen oikein pysy omana itsenään, suuressa joukossa pitää näytellä ja nauraa joukon mukana. Ne siniset ajatukset auttavat jaksamaan, kun edes pienen sopen joskus löytää niiden ajattelemiseen.
Näin eläkkeellä onneksi on aikaa!

Ina kirjoitti...

Sininen ajatus vaatii aikaa, tilaa ja yksinäisyyttä. Pakinasi - mutta erityisesti kuvasi - on vanginnut sinisen ajatuksen hienosti!

arleena kirjoitti...

Unelmointi ja siniset ajatukset ovat sisaria keskenään. Ne ovat elämän sokeria ja suolaa, hyvin tarpeellisia mielelle ja sielulle.

Kiitos pakinastasi.

isopeikko kirjoitti...

Niin kevyt, niin raskas, yhtäaikaa.

Lastu kirjoitti...

Hymyilevä eläkeläinen,
niin, joukossa voi kadottaa sisimpänsä. Työelämä korostaa sosiaalisia taitoja. Moni kuitenkin haluaa keskittyä itse asiaan, työhön, eikä hajoittaa voimiaan - ja psyykeään - katseiden ja kommunikoinnin ristivedossa.

Kaikista ei ole opettajiksi. Tajusin kirkkaasti: kuulun tähän joukkoon.

Onneksi pyrin työhön, missä saattoi "nyhjätä nurkassa" ja kuitenkin keskittyä antaumuksella ja intohimolla siihen mitä tekee. Ja dialogit, kahdenkeskiset neuvottelut, olivat yhtä juhlaa. Ilotulituksia jotka poikivat yhteistä hyvää.

'Tunne itsesi' on tärkeä viesti. Väärässä työssä vastoin luontaista temperamenttiaan ei kannata kitua, se ei ole kenellekään hyväksi.

Eläkkeellä on ihanaa. Voi lillutella vappaasti.

Ina,
saas nähdä, mitä lumen alta paljastuu. Jos siellä piileekin kaipaamani sininen ajatus. Kypsymässä. -Kuva on saaren rannalta männä viikolta.

arleena,
unelmointi on tärkeää. Rakastan yksinäisiä hetkiä. Tietynasteisen panteismin olen sisäistänyt. Luontoon voi yhtyä. Sulautua.

On suuri ilo että mies ymmärtää vaiheet jolloin kaipaan yksinoloa. Istun saaren rantakivellä itsekseni. On hyvä olla. Ja "meditaation jälkeen" on antoisaa palata taas yhteyteen.

isopeikko,
sininen ajatus on merkillinen. Totta, kuinka se voikin olla yhtä aikaa kevyt ja raskas.

Lapsena ja nuorena lukemisen suhteen olin epäanalyyttinen, kritiikitön. Melkein kirja kuin kirja sai minut haltioitumaan - sinisen ajatuksen euforiaan. En halunnut tietää kirjojen kirjoittajasta mitään (se olisi särkenyt illuusion), en pohtia puhki lukemaani. Annoin vaikutuksen tulla tai olla tulematta.

Tämä Huovis-haaste oli kuin sähköisku. Se on merkki: olen lukenut tunteella, kirja on ollut minulle tärkeä. -Sain 36-vuotiaana massiivisen verenvuodon ja menetin muististani niin paljon lukemastani. Huovisesta muistan vain: pidinpidin. -Kiitos sinisestä ajatuksesta. Olen joskus lukenut. Olen joskus haltioitunut. Se riittää.

Kutuharju kirjoitti...

Kaunis kaari siniselle mietteelle. Itse asiassa, sininen ajatus onkin kuin elämänkaari, ehyt ja kattava.
Tuttua tunnetta oli sanoissasi paljon. Minä kiipeilin usein; aina jossain puussa notkumassa. Ja luin sitäkin enemmän. Ja juu, mikään nukkumaanmenoaika ei saanut rajoittaa lukuharrastusta: minulla oli taskulamppu peiton alla jotta muut nukkujat eivät valooni havahdu. Katulamput olivat aika kirkkaat myös...

Sinun sinisellä ajatuksellasi on siivet ja sielu.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Minäkin kaipaan noita sinisiä ajatuksia synnyttäviä hetkiä, paikkoja..

Ihana tarina ja onnellinen loppu joka jatkuu sinisyydessään..

Nenunen kirjoitti...

Sinisiä, punasia ruusunkukkia kannan kädelläni,,, Hyvänen, miten kertomuksesi toi tuon laulun mieleen. Sininen ajatusko,,

Mk kirjoitti...

Siniset ajatukset ovat arjen voimavara, pakopaikka kaikelta kiireeltä ja tohinalta.
Lempeän lämmintä pakinaa taas kerran.

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
totta, sininen ajatus on elämänkaari, jippii, ei oman elämän punaista lankaa etappi etapilta tarvitsekaan löytää.

Sininen ajatus on vapaa. Poukkoilee välillä, laskeutuu alas, kimmahtaa ylös, yllättää. Ja johdattaa eteenpäin tulevaan. Punaisen langan varassa olisi paljon vaikeampaa keikkua. Sininen ajatus kattaa kaikkeuden :).

hanne,
sinun blogisi on täynnä sinisiä ajatuksia. Saan sielulleni ravintoa siellä niin paljon. Kiitos :).

Nenunen,
kiitos laulusta. Se tarttui heti ja hyräilen täällä :). Olen herkkä lauluille, lurittelen paljon. Joku sanoi: kun laulaa, ei ajattele synkeitä saati pahoja.

Mk,
ihmisen on hyvä olla välillä yksin. Joskus mietin millaista olisi kasvaa 12-lapsisessa perheessä. Minä tarvitsin jo nelilapsisessa lapsuudenkodissani paljon omia nurkkia, yksinäisiä hetkiä. Onneksi oli saari, ranta mistä aukeni horisontille - ja metsä minne saattoi kätkeytyä. Oli juhlaa kun kukaan ei huudellut perään. Sai olla omassa rauhassa.

Ja vene. Soutelu vei rauhan satamaan. Saaren niemen takana oli silkkaa auvoa, ei mökin mökkiä missään. Erakkoudelle olivat hyvät maastot :). Niin kuin on tänäänkin.

Kiitos sanoistasi.

Ruska kirjoitti...

Eläköön sinun siniset ajatuksesi! Oli ilo lukea :) Niin eläväistä ja vapaana juoksevaa tarinaa. Suloista se kirjojen ahmiminen lampun valossa :D

Samaistuin taas lapsuutesi kokemuksiin. Kesäisin minäkin veneen pohjalla makoilin ja annoin tuulen kuljettaa. Heinikossa en maannut, mutta kangasmetsän varvikossa saloilla humisevaa tuulta kuunnellen :) Voimaannuttavia muistoja kaikki tuollaiset.

Lastu kirjoitti...

Ruska,
:)

Kangasmetsän varvikko onkin hieno paikka makoilla ja jos vielä mustikoita sattuu olemaan lähellä, ei ole paluulla mitään kiirettä. Sen kun ojentelee kättään ja hamuaa sormiinsa mustikoita ja sulloo suuhun. Eipä ole nälkäkään. Voiko ihanammin elämän enää elää, onko ihanampaa tapaa kuin on tää... kyllä, myös veneen pohjalla makoilu :)

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Eläkkeellä on ihanaa - kuinka kauniisti se kristallisoikaan novellisi siniset ajatukset.

Lastu kirjoitti...

tanssiva harmaa pantteri,
kiitos!

En olisi arvannut sinänsä mielenkiintoisen työn tuoksinnassa, kuinka ihanaa on olla eläkkeellä. Suuri iloni on kirjoitella. Teen sitä joka päivä.

Ja luonto. Saari. Vesi. Oi :)

Hyviä elämyksiä sinulle toivotan!

Marjattah kirjoitti...

Kirjoituksesi herkisti eläytymään, ja nosti myös omia lapsuusmuistoja esiin. Yksinäisten mielikuvitusretkien onni, lukemisen autuus. Sinulla oli ymmärtävä isä .
Jaan ilosi tämän uusimman elämänvaiheen mahdollisuudesta palata kiireettömään luovuuteen. Että on lupa löytää itsestään lapsi ;)

Lastu kirjoitti...

Marjattah,
kiitos.
Lapsena heittäydyin lukemaani sadan prosentin intensiteetillä. Ei ollut muuta maailma kuin se mitä lukuelämys tarjosi. Kuljin tarinoiden poluilla: jos luin metsästä, olin metsässä; jos tarinaan ilmaantui kauris, juttelin sille...

Isäni on ollut minulle hyvin rakas ja tärkeä. Ilman sanojakin hän ymmärsi ja tuki. Isän puoleen käännyin aina jos oli hyvää kerrottavaa. No, haavani kuitenkin olin tottunut nuolemaan yksikseni.

Tänään olen iloinen, ettei kelloa ole olemassa. On vain aikaa jota ei tarvitse viisareiden mitata kun mielipuuhaan, kuten kirjoittamiseen heittäytyy. Elämä ei ole suoritus. Elämä on elämys.

Sinun luovuuttasi on ihana seurata ja myötäelää. Kiitän. Olkaamme onnellisia. Luokaamme :)