keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

moraali (alkukirjain: MO)

uhanalaista kiivivauvaa on syytä suojella

Luonnonsuojelu on moraalia sanan parhaimmassa merkityksessä.

Moraali viittaa vallitseviin käsityksiin oikeasta ja väärästä (kuvaileva käyttö), siihen mikä on oikein ja väärin (normatiivinen käyttö) sekä etiikkaan eli moraalifilosofiaan.

*

Kiivit ovat Uudesta-Seelannista peräisi olevia lentokyvyttömiä lintuja. Nälkä ja kuivuus voivat tappaa sukupuuttoon muutenkin uhanalaiset linnut. Auringon kivikovaksi polttama maa estää kiivejä kaivamasta matoja, hyönteisiä ja toukkia, jotka ovat lintujen pääravintoa. Kiivi liikkuu yleensä öisin, mutta nälkä pakottaa sen liikkumaan myös päiväsaikaan, jolloin kiivit joutuvat alttiiksi myös paahtavalle kuumuudelle. Ruskokiivejä on jäljellä 25 000.

*

Luonnonsuojelu on toimintaa, jonka tavoitteena on eliölajien, luontotyyppien, luonnon monimuotoisuuden, luonnonkauneuden ja maisema-arvojen säilyttäminen. Suojelu voi kohdistua eliölajiin, elinympäristöön, luontotyyppiin, luonnonmuistomerkkiin, alueeseen tai koko maailman kattaviin järjestelmiin kuten meret, ilmakehä ja ilmasto.
Luonnonsuojelu pyrkii ehkäisemään ihmisen aiheuttamia muutoksia luonnontilaisessa ympäristössä ja toisaalta säilyttämään ihmisen pitkäaikaisen toiminnan aikaansaamia ympäristöjä, joille on muodostunut omaleimainen pienekosysteemi, sekä palauttamaan ihmisen toiminnan tuhoamia ympäristöjä entiselleen.

Luontoon kohdistuva uhka on lähes yksinomaan ihmisen toiminnan seurausta. Ihmisen toiminnasta aiheutuu luonnontilaisen ympäristön muuttumista tai tuhoutumista, saastumista, roskaantumista, rehevöitymistä ja muuta kuormittumista. Eliölajien pyynti aiheuttaa muutoksia lajitasapainoon, eliölajien teollinen kasvattaminen ja viljely yksipuolistavat ympäristöä. (Wikipedia)

kuvan otti Lastun tytär maaliskuussa 2011

alkukirjaimet: MO

12 kommenttia:

kiirepakolainen kirjoitti...

Nuo on kertakaikkiaan söpöjä nuo kiivit, joita ehdottomasti tulee suojella.
Menin ihan liikutukseen tuosta kuvasta!

arleena kirjoitti...

Kiitos Lastu ajankohtaisesta infosta.
Hyvbä on palautella näitäkin asioita pinnalle.

isopeikko kirjoitti...

Kiva ja soma, näyttää vähän karhulta :)

Lastu kirjoitti...

kiirepakolainen,
on kiivi söpö... onneksi suojeluvaistot on ihmisen myötäsyntyinen ominaisuus. Kun kiivivauvaa silmiin katsoa saa, liikutuksen tunteet aukeaa.

arleena,
sinisen planeettamme asukkailla soisi olevan yksi yhteinen päämäärä ja "moraali": pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta ja kaikesta siihen liittyvästä.

isopeikko,
hyvinkin karhupörröltä kiivipikkuinen saattaa näyttää - eivätkä kummatkaan osaa lentää.

Ina kirjoitti...

Kannatan lämpimästi Saimaan norpan suojelua - vaikka se estääkin verkkokalastuksen mökkivesillämme.

Lastu kirjoitti...

Ina,
ihana kuulla.

Vaikka kalan- ja kalastuksenystävä olen, pidän norpan puolta. Luonto on täynnä valintoja, ja uhanalaisia lajeja tulee ihmisten toimesta suojella.

Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen on maapallomme tärkeimpiä periaatteita niin teoriassa kuin käytännössä.

Harakka kirjoitti...

Ihana kiivi-lintu!
Ja on hienoa, että näitä uhanalaisia eläimiä ymmärretään suojella vaikka sekin jossain paikoissa voi olla vaikeaakin.

Lastu kirjoitti...

Harakka,
ihminen voi tehdä luonnolle paljon pahaa - ja hyvää. Tieto ei lisääkään tuskaa vaan pelastaa eläimiä sukupuuttoon kuolemalta. Tyttäreni eräässä vaiheessa souteli lintuja saarelta toiselle (Madagaskarin tienoilla) ja pelasti näin tietyn lajin häviämästä sukupuuttoon. Olen niin onnellinen siitä että hän kaikissa töissään ja tutkimuksissaan toimii luonnon hyväksi. Että se meillä tulevaisuudessakin olisi.

Sirokko kirjoitti...

Oikean ja väärän ero tuntuu olevan nykyaikana monelle aika häilyvä. Hienoa, että sinulla on tytär joka on ottanut elämäntavakseen moraalin vaalimisen ja vielä näkyvin tuloksin.
Kiivit ovat hassuja lintuja, hellyttävä kuva.

Lastu kirjoitti...

Sirokko,
mikähän merkitys on lentokyvyttömällä linnulla? Jonkinasteinen sopeuma vai luonnon erehdys.

Niin, olen kyllä iki-iloinenkiitollinen tyttärestä. Tuntui että kun hän silmänsä vauvana avasi, hän oli "valmis" luonnonsuojelija. Ja kuin siivet olisivat selässään, lintujen ystävällä. Lintujen perässä hän kulkee maailman ääriin - ja luonnon kaikkinensa.

Kutuharju kirjoitti...

Kiivit ovat sitten aikuisena aika isoja, jos tuo on pikkuinen siis keskenkasvuinen? Hassun pitkä nokka, sillä on kyllä hyvä porata lierot esiin :)
Moraali oli varmaan kunniakkain sana mikä tähän alkukirjain-haasteeseen on otettu! Ja tärkeintä on säilyttää elämä: ei täyttää elämällä maa, vaan säilyttää sen monimuotoisuus.
Hieno kuva! Kumarran kunnioittaen :)

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
minulla on puinen kiivipalikkapeli: kiivit kiipeävät nokkansa avulla toinen toisensa loviin ja syntyy hieno kiivipyramidi - ellei römähdä. Oikea kärsivällisyyden koetinkivi se on. Kieli pyörii suussa ja tasapainoa etsii ja monta ähellystä kuuluu kun kiivejäni kohilleen asettelen.

Tuli niin kiva kuva tyttäreltä että jotenkin piti keksiä miten sen saisi vastaamaan MO-alkukirjainhaastetta. Moraali on yleensä aika kova sana, mutta ehkä se luonnonsuojelussa on paikallaan. Kumarran luonnon edessä kanssasi :)