tiistai 25. lokakuuta 2011

jopas nyt jotakin


1957
Laivat osaavat huutaa. Niin ihmisetkin, etenkin sisarukset. Lapsuuden perheessämme oli kolme tyttöä ja sitten saapui maailmaan hännänhuippu, pikkuveli, joka puhumaan opittuaan havannoi tällä samaisella saarella,  minne nyt olen palannut, kuulemaansa ja näkemäänsä runoilemalla: "Laivat huutaa huu, tytöt huutaa huhuu." Horisontistakin laivan ääni kantautui pikkumiehen korvaan ja voimakkuudessa ylitti lähellä mekastavien siskojen huudot.

23.10.2011
Saarimökkimme sijaitsee syrjässä moottoriveneiden - saati laivojen - kulkureitiltä. Horisontissa näemme laivojen kulkevan Kuopiosta kohti Siilinjärveä, mutta koskaan ei iso laiva ole lipunut likeltä kotisaarta, kunnes pari päivää sitten tapahtui se mikä ihmistä ihmetyttää ja kertomisen tarpeen ylittää:  eka kerta!

Mies tulla touhottaa tupaan (missä ihastelen elämäni ensimmäistä maa-artisokkasaalistamme, mietin mitä mukuloista tekisin); huutaa, tule, tule, rantavedessä on sellainen mitä et ole koskaan ennen täällä nähnyt. Ota äkkiä kamera mukaan.

Minähän juoksen, sen minkä lapsuuden muistista kintuistani kykenen, ja näen - Telepaatin! Se lipuu lähelle venepaikkaamme, laskee sivulla roikkuvat veneensä vesille ja viipyy lahdenpohjukassa pitkään.






Naapurimme vastarannalta soutelee vakoilemaan Telepaatin puuhia ja kertoo   meille tekstiviestillä, että jotain kaapelia veteen lasketaan. Mies tästä innostuu: jospa löytäisivät samalla Suvi-veneen, joka yhä jossain veden pohjassa makoilee. Ei tuonut viimekään kesä ratkaisua kadonneen veneen arvoitukseen. Mutta nyt ymmärrän, miksi mies oli niin innokas uistelija… Luulin, että kuhien perään on, mutta oikea vastaus on sekä kuha että vene. Kahden kärpäsen sananlasku on voimissaan.  - Lähdemme tänään taas saareen. Jospa sinne ovat sytyttäneet adventin valot :).

14 kommenttia:

Kiiris kirjoitti...

Sympaattinen paatti Telepaatti! Näinköhän tuo saarellenne valokaapelin.....
Hämmästyksesi ymmärrän ma!!!

Deme kirjoitti...

Hieno alus mutta vaikka kuinka yritin kuvia zoomata isommaksi en nähnyt Tiivi-Taavia enkä muitakaan teletappeja.

Ina kirjoitti...

Jospa Telepaatti toi teille saareen laajakaistan! Telepaatti on joka tapauksessa mukavampi vieras kuin Psykopaatti.

Liisa kirjoitti...

Jotakin telepatiaa...

isopeikko kirjoitti...

Telepaatti on vähän huiputusta. Eikös sen pitäisi olla teliasonerapaatti?

Anonyymi kirjoitti...

Hieno heijastuskuva! Hyvä että tapahtuu jotain poikkeavaa, silloin löytää jotain kadotettua. Eli ne juoksujalat. Vaikka ei niin suurta uutista taitaisi löytyä, että minulta ne läytyisivät. Kerran yritin pururadalla muutaman askeleen, mutta kaikki vatsarenkaani vatkasivat niin kovin, ettei siitä mitään tullut, enkä enää ole uskaltanut edes yrittää. Tosin haaveilla voi ja untakin nähdä.

Mutta oli se hienoa, että juoksit ja sait kuvat, muuten en olisi uskonut :-D

hanne virtauksesta kirjoitti...

Maa-artisokkakeitto on niin hyvää ja terveellistä!

Saaressa on varmaan hyvä olla..

Ruska kirjoitti...

Avan ihanat maisemat teillä siellä, telepaatin kanssa ja etenkin ilman!
Pisti tietysti taas hervottomasti hihittämään tämänkertainen kadonneen veneen arvoituksen ratkaisuyritys :D :D

Simpukka kirjoitti...

Olisihan se aika hienoa jos Telepaatti Suvi-veneen löytäisi. Silloin minäkin täältä kaukaa hihkuisin ”huhuu”!
Voi, ihana Kallavesj.

arleena kirjoitti...

Tyynen kauniit kuvat ja telepaattikin näyttää komealta.
Saaren hiljaisuudessa telepaatti onkin kiintoisa tapaus.
Luulisi löytyvän ainakin kuhaa ellei sitä venettä löydy.

kaanon kirjoitti...

Veneen löytymiseksi kannattaa uistimeen laittaa syvällä uiva viehe. Kenties eräänä päivänä saatte veneen saaliiksi.

Lastu kirjoitti...

Kiirepakolainen,
nii-in, saapi nähhä, kannetaanko tietsikka joskus saareen ja räpsäytettään mualiman portti ihan aaki. Elämysten valtatie aukeaa :).

Deme,
voi oi, touhusin niin kameran kanssa, etten muistanut huuvella teletappeja, Tiivitaavia, Hipsua, Laa-Laata ja Paita näkösälle, esille kopeistaan. Ens kerralla sitten :). Mitähän ne teletapit mulle sitten sannoo kun laiturin nokassa huiskin ja huhhuilen.

Ina,
totta, psykopaateista ei ole väliksi, mutta Telepaatti pistää laulamaan: maailma on niin avara…

Antaisinko laajakaistan (jos se on mahdollista) tulla saareenkin ja yhteyden solmisin. Voisi bloggailla mökissä :).

Liisa,
telepatia syntyy yhteisymmärryksestä, ja Kallansilloilla(kin) ajaessa ynnä kävellessä :).

isopeikko,
eläköön uudissana: teliasonerapaatti, hih :) ja vielä kerran :D.

Usva,
ja minun mahani rupesi hytkymään naurusta kun kommenttisi luin :). Toimitin aikoinaan myös rovasti Toivo Rapelin kirjoja. Hän sanoi vanhenemisesta: jos ei elämä muuta opeta niin hitaasti kävelemään. Ja senkin pakon edessä. Oin silloin aika nuori ja ihmettelin, mitä hän sillä tarkoitti. Vaan enpä enää ihmettele kun tiedän :D.

hanne,
totta, maa-artisokkakeitto on hurjan hyvää. Keväällä lykkäsin muutaman mukulan maahan ja nyt maan äiti suo antejaan. Ja ensi syksynä yhä enemmän: maa-artisokka leviää itsestään. Pian meillä on saaressa maa-artisokkapelto.

Ruska,
hihitystä siellä, hihitystä täällä :). Kyllä minua nauratti, kun mies Telepaatin nähtyään rupesi puhumaan, kannattaisiko mennä sanomaan, soutaen, että jos järven pohjalla on vene, se voisi olla meidän kadonnut lampaamme. Sain pitää lahkeista kiinni, etti lykkinyt venettä vesille :).

Kiva kun kadonneen veneemme tarina on pysynyt muistissasi. Tiedä vaikka jonain päivänä tapahtuisi ihme ja se löytyisi.

On tässä välissä vielä yksi episodi, mistä en ole tainnut kertoa, käyty: soitimme pelastuslaitokselle, kiinnostaisiko niitä opetusmielessä etsiä venettämme. Olivat kohteliaita ja kuuntelivat mutta kovin on ollut hiljaista sillä saralla.

Simpukka,
aijai, miten ihanaa tietää että Suvi-vene saa niin paljon sympatiaa ja kannustusta. Kiitämme :). Niin, on Kallavesj ihanoo, leppeetä ja kaanista. Sen kaenalossa suar' makkoo ja myö :).

arleena,
niin, kuhaa ei lapsuudessani näiltä kotovesiltä noussut, lahnaa enimmäkseen, mutta aika on muuttanut kalakantaa. Nyt on pakastimessa monen monta kuhaa odottamassa jatkokäsittelyä.

kaanon,
hei, mutta tuohan onkin hyvä vinkki. Uistimemme ovat uineet tähän asti melko lähellä pintaa. Lainasin kirjastosta Juha Jormanaisen 50 parasta uistinta kautta aikojen -kirjan. Nyt tilaamaan ja opiskelemaan syvemmällä uivia uistimia. Ei oppi ojaan kaada eikä venettä keikuta. Tulispa saalista jos minkälaista. Vene ylös myös.

Harakka kirjoitti...

No johan olikin aikamoinen Telepaatti!
Mä ensin luulin, että on joku leikkisana teillä, mutta kyllä sen laivan nimi sitten olikin se Telepaatti ihan oikeesti, telepatiaako se harasti teidänkanssanne?
Teille sinne jonnekkin laitetaan jotain telefoonia tai sitten jotain muuta sellasta kivaa...no pian sen sitten näet, kerro sitten!
Hyvää viikonlopuua sulle!

Lastu kirjoitti...

Harakka,
kiitos samoin sinulle: hyvää viikonloppua! Olemme lähdössä saareen taas, on huolehdittava, että mökin on hyvä ottaa talvi vastaan. Onneksi matka sinne on lyhyt.

Saapa nähdä, mitä Telepaatti saa aikaiseksi. Ryhdymme tutkimaan mahdollisuuksia saada saareen nettiyhteys.