tiistai 31. tammikuuta 2012

Iita Linta Marian iänestysreissu, ensmäenen kierros


- Vualjsallaesuutta ei ennee oo, vualsallaesuutta ei ennee ou, huuteloo pihamualla Iita Linta Maria ku perruuttaa potkurillaan iänestyspaekalta poes poekkeesa ja minä vasta oon mänössä täöttämmään kansalaesvelvollisuuttaen ja avvoomassa ovvee paekkaan, missee muan kohtaloeta ratkotaan.

Sanottavvoo tuntuu Iita Linta Marialla olevan ja perusteita piälle. Iita tarttuu potkurisa sarviin mutta  tavan takkoo otteesa irrottaa, ilimoo huitoo ja  minua ja mualimoo mieljpitteillään  pöllyyttää: - Ja minä kun en iänestä ollenkaan jos en sua pittee omana tietonaen, mittee  iänestyslappuun laetan.

- No, mutta, eihän mikkää oo muuttuna, tottaha suat iänestee ihan ketä haluat… yritän ojentoo, mutta vastaan kohhoo vesperä, väkevä ku hyökyualto. Iita Linta Maria törryyttää:

- Suan suan, kyllä minä tiijjän että vappaassa muassa eletään ja iänestee suan ketä haluan, mutta se intimiteettisuoja, se on ollutta ja männyttä.  Sinä ja moniaat muut näkköö, mittee mieltä oon ja kenelle iäneni annan.

- Hm, mittee sinä horajat, tottaha kopissa suat olla suojassa ja piirrellä just sen numeron, mistä tykkeet eikä kukkaan tuu kurkkimaan olan takkoo tekosiajas. Elä hättäele, hyvä immeinen.

Iita Linta Maria pyörittellöö piätäsä.
- Ei, ei, ei se ennee niin mää. Mänepä ite jonottammaan  ja luve mittee  seinälle liimatussa lapussa lukkoo - numeroijjen lisäks.

Iänestyspaekan pihamualta potkii pakkoon Iita Linta Maria. Vauhti on hirmunen, lumi pöllyvääpi potkurin jalaksista, ku Iita iänestysnumerosa kanssa paeneloo kohti mehtee näkymättömiin. Numeroosa ei antana, itellään pittää.

Minä mänen sissään jonottammaa ja joutessaen tavvoon, mittee siinä seinälapussa oekeen lukkoo ku Iita mänj niin tukkoon:
 klikkoo kuvvoo 


EDIT

TOENEN KIERROS 5.2.2012



joko tuas käsky käöp



säppi ja iänestyskoppi





näkymiä kotjmatkalla





Pölläkänlahella melekeen kotona

23 kommenttia:

Deme kirjoitti...

Mitäpä sitä salusiinien takana lymyämään kun ilmassa on suuren kansanvallanjuhlan tuntua =)

Harakka kirjoitti...

Hi, voi tota Linta mariaa, hi, hauska täti se on!

Anonyymi kirjoitti...

Minä jo luulin kyseessä olevan se, että kaikki nykyisin huutelee telkkarissa kumpaa on äänestänyt, mutta nyt ei ollutkaan tämä juttu Iitalla vikana. Hänpä on ollut tarkkasilmäinen ja niin pitäisi kaikkien olla. Parasta miettiä kaksi kertaa mitä tekee.
Oli niin jännä juttu, etten edes huomannut että oli ihan savoksi kirjoitettu :-DD

sirokko kirjoitti...

Hih, kyllä on salaisuus nyt mennyttä kun ei verhoinkaan saa koskea. Iitan pitää ottaa toiselle kierrokselle oma salaisuuskaapu mukaan.

Lastu kirjoitti...

Deme,
yhä ylös yrittää, kansakunnan kaapin päälle kapuaa :).

Harakka,
Iita Linta Maria on niin aito kuin ihminen olla voi. Kun on jotain mieltä, niin sen sanoo eikä jätä kertomatta mielipiteitään muille.

Tämä verhojen ylhäällä pitäminen äänestyssalissa oli hälle liikaa. Ehkä aatteli että äänestyssali on kuin sairaalan päivystysosasto, missä verhoilla yritetään suojella yksityisyyttä, vaan eihän se onnistu: kaikki kuuluu vaikka mitään ei näy.

Ja nyt vielä käskettiin nostaa verhot ylös! Ei se sovi, ei sitten lainkaan. Iita ei muistanut, etteivät äänestyskopit verhoilla eristettyjä ole vaan puukoppeja ovat... Ei niiden helmoja niin vain nostella että kaikki näkyisi.

Usva,
kiva: savvoo jaksoet lukkee, se on paljon se.

Millähän Iita Linta Marian lepyttäisi ja saisi potkurin nokan osoittamaan kohti äänestyspaikkaa tulevana pyhänä. Mulle hän selitti käyttäytymistään sillä että oli pannut velvollisuuspäivän kunniaksi hameverhot ylleen ja sitten siellä käsketään nostaa verhot ylös.

Jos pukkeutumisesta ei ollut kyse, niin sitten äänestyskoppien verhoilusta eikä sekään tuntunut Iitasta hyvältä, ei laisinkaan. Joku roti pittää olla, sanoi hän.

Sirokko,
äänestämään ei kannata mennä hameverhoissa, jos paikan päällä käsketään nostaa verhot ylös. Herttinen sentään. Nyt kantsii myös minun miettiä pukeutumista tarkkaan, sillä äänestyspaikka on tokakierroksella jälleen sama ja eikö lie verhot ylös -komento yhä voimissaan :)

Mayo kirjoitti...

Täällä nauru repesi, kun luin loppuun : )

Simpukka kirjoitti...

On se vaalisalaisuus Iita Linta Marialle tärkeä juttu. Eipä ihme, että oli tohkeissaan. Verhomääräys pitäisi poistaa salista äänestyksen ajaksi, ettei tulisi turhia paineita ja vahingossa viärä numero iänestyslippuun.

Kiiris kirjoitti...

Nyt on kyllä kieli ihan solmussa ihanasta murteesta!!!

Lastu kirjoitti...

Mayo,
:)
Naara vuan ku naarattaa (ja niin tien minnäe), naaru tekköö hyvvee, sanotaan.

Vuan sitä tässä pähkäelen, jotta milläs minä Iita Linta Marian motivoin iänestämmään toisella kierroksella ens pyhänä. Sama on iänestyspaekka ja samat on ohjeet... Jestas sentään, jos Iita tuas antaa pakit iänestyspaekalle ja pyyhältää kottiisa iäntäkää piästämätä.

Simpukka,
:).
Niinpä, nyt pittää pittee Iitalle selonteko verholoijiin merkityksestä. Joskus immeinen voep olla viärässä paekassa viärään aekaan, mutta niin voep näköjään olla infolappukii. Totta puhhuin en itekkää tiijjä, mittee käsky ajjaa takkaa: verhot piettävä ylläällä. Mitkä verhot? Sälekaehtimetko? -Opiskeluaekana piti yhessä tentissä vastata kysymykseen: luettele mitä nimityksiä jalkaverhoille on olemassa eri murteissa.

Kiirepakolainen,
savon murre on suoloo ja sokuria, kalakukkoo ja kualjkiäryleitä. Ku Kuopijjoon muutin, voen puhuva mitä tahhaa. Kielj laolaa yhtä aekoo ku kuulo heikkenöö. Mitähän tästä tulenoo :).

Kiiris kirjoitti...

Lastu, piti tulla taas.... Muistui mieleeni Hirvensalmen mökiltä yksi juttu. Olimme 90-luvun alussa paikan hankkineet ja hätäsesti naapuriin tutustuneet. Eräänä talvisena perjantaiehtoona kun mökille saavuimme, sen että sisään pääsimme, kännykkä soi. Puhelin sanoi: Alakakeehan tulla!
Me siinä ihmettelemään että mitä mitä, minne.... No läksimme naapuriin että mitä on sattunut... vaan siellähän oli sauna kuumana ja oluset kylmänä.
Tiä on tätä savolaesta vieraanvarraisuutta sanoi naapuri! :DDDD

Lastu kirjoitti...

kiirepakolainen,
suloinen tarina! Ilmankos Savon maakuntalaulun otsikko on Suloinen Savonmaa.

Ensin löylyissä lämmitellään ja sitten juuvvaan vasta.

Alakeehan tulla, joutuin. Minä jo säekähin, ku lukusille aloin: pallaako saana, pallaako... ei, vuan parastaan teille, uusille nuapureille tarjosivat ku saunasa oven avasivat. Ja oluset piälle.

Marjattah kirjoitti...

Voi että ! Piti oikein yrittää ääneen lukea :)

Lastu kirjoitti...

Marjattah,
kiitos kärsivällisyydestä!

Savon murteella huasteleminen käöp hyvästä huuljjumpasta.

arleena kirjoitti...

Näkyyhän kaikki, kun verhot on ylhäällä. Ymmärrän Iita Linda Mariaa.
Vaan oishan hän voinut pitää kättä päällä.

isopeikko kirjoitti...

Äänestäminen onkin tuhannen vaivalloista, mutta oikeasti aika ratevaa.

Lastu kirjoitti...

arleena,
totta: kättä päälle -kampanja sopii hyvin vaaliteemaan. Toimii äänestettäessäkin. Voi keskustella ja tehdä päätöksensä itsensä varassa.

Jotenkin ristiriitainen on vaalisalaisuustilassa 'verhot pidettävä ylhäällä' -komento. Niin, Iita saa ymmärryksemme kyllä.

isopeikko,
niin, oisko niin, että jos äänestäminen olisi kovin helppoa, jotain tapahtumasta jäisi puuttumaan. Olisi kuin virtuaalirahaa. Jonnekin sujahtaa, ei sitä ehdi hahmottaa eikä suhteuttaa, mitä tuli tehdyksi. Vaivaa ja jonottamista, se olkoon äänestämisessä pelin henki :)

Mk kirjoitti...

Vaalisalaisuus on oikeastaan aika hauska juttu.
Kun kaikki mahdollinen halutaan tietää julkkiksista ja naapureista, suvusta nyt puhumattakaan, on yhäkin jotain pyhästi salassa pidettävää.

Tuosta salassapidosta muistan aina äitini tarinan.
Samana vuonna kun hän muutti miniäksi taloon jonka isännät olivat vuosikymmeniä olleet pitäjän kokoomusvaikuttajia, tai valkoisten johtohahmoja, annettiin kylän koululla yksi ääni vasemmistolle - ainut vuosiin.
Siitä nousi kuulemma kova kohu.
Koskaan ei äitini myöhemminkään ole paljastanut mitä puoluetta hän äänestää, me tyttäret olemme saaneet vain keskenämme arvuutella, eikä sitä isäkään aikoinaan varmasti tiennyt.

Lastu kirjoitti...

Mk,
totta, vaalisalaisuus hymyilyttää nykypäivänä. Mitä se on? Enpäs tiedä. Itse olen kertonut puolijulkisesti, kumpaa äänestän. Viisasta? Ehkä on. Ehkä ei. Suattaa olla niin vuan suattaa olla toesennii päen.

Tarinasi on kiinnostava, ihastuttava. Äidistäsi, jota en tunne - ja sittenkin tunnen, kuvaustesi perusteella, olen aina pitänyt. Ihmeellistä. Meillä on käytössämme tietyt määrät kirjaimia kun kuvaamme asioita ja ihmisiä, mutta niilä voi loihtia kiehtovia tarinoita ja ihmisiä.

Yksi äänesti eri tavalla kuin muut;). Esimerkillistä. Itseään ei kannata pettää. Koskaan. Ihailtavaa.

Kiitos äänestystarinasta, Mk :)

Kutuharju kirjoitti...

Olen vähän sellaista mielipuolta, että jos ei kantaansa kehtaa kertoa, häpeää sitä! En tahdo äänestää sellaista tyyppiä jota en uskalla sanoa kannattavani, jos tyyppi vastaa omia arvojani ja maailmankuvaa, en häpeä sitä tunnustaa. Mutta koska se maan tapoihin kuuluu piilotella mielipidettään, niin enpä rupee itsekään kirkossa kuuluttamaan, joku vois vaikka loukkaantua :D

Voi voi Iita Lintaa Mariaa, ja hyvä sinä!!

aimarii kirjoitti...

Iita Linta marialla on mielipiteensä ja vankat onkin. Olen kyllä samoilla linjoilla, vaalisalaisuus kunniaan.
Murre on niin kiehtovaa, niin sointuvaa korvissani.

Pankin talkkari kirjoitti...

Olen myös pannut merkille että yksi jos toinenkin tuo julki mielipiteensä ihan telkkarissa.

Oliko näin vielä halosen valinnan aikana? Ennen oli hyvin tarkkaa - muistan että edes isä ja äiti eivät toisilleen omaa ehdokastaan kertoneet. Nyt meillä on kunnon keskustelua aiheesta päivittäin, puolisoiden, perheenjäsenten, kavereiden, jopa ventovieraiden kesken.

Ajat muuttuvat. Mutta yksi säilyy: kopissa haluan yhä salaisuuteni pitää ü

kaanon kirjoitti...

Niinpä niin, ymmärrän Iitaa, minullakin on joskus kirjoitetun ymmärtämisessä vaikeuksia.

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,

mieleeni pölähti:
presidentin vaali on vähän kuin asunnon osto tai aviopuolison "valinta". Kun on valintansa tehnyt, alkaa katsella suosikkiaan myönteisesti ja silittää myötäkarvaan. Kritiikki kaikuu kyllä korvaan, mutta sen ääni suodattuu ja vaikutus himmenee.

No, jos oikein olen ymmärtänyt, niin moni taitaa kuitenkin piirustaa numeronsa äänestyslappuun ilman vaaleanpunaisia silmälaseja, omalla sydämellään.

Onneksi elämme Suomessa eikä naapurimaassa. Olis kamalaa jos pitäis vaalivilppimaassa asustaa. No, toisaalta media pitää melskeestä huolen ja saattaa puhua läpiä päähänsä. Mutta itse äänestystilanne lienee vilpitön :).

Raahassa voe Iita Linta Maria männä iänestämmään. Pakkasta mummo ei pelekee. Minä vähän Iitoo raohottelen ja muistutan, ettei tulis koululle tällä kertoo potkurilla, vuan vaekka muasturilla tae meijjän aatolla. Iitalla on astma.

Hyvvee iänestyspäevee Kutikselle myös!

aimarii,
Iita ilahtuu ku suap taostatukkee ja puhua ommoo kieltä, sitä aenoota mittee ossoo.

Hölömöö hänen mielestään on kaekenlaesia lappusia iänestyssalissa pittee numerolitanian vieressä, tulloo käsityksiä jos minkäenlaesia. Verhot piettävä ylläällä. Höh. Verhoeilla Iita ensin luulj hammeenhelemojasa, jotta ne pittää nostoo ylös, mutta sitten hää vasta säekähtikkii ku tuumas, jos niijjeen iänestyskoppiloehin on laetuttu aakot ja verhot, joeta ei sua pittee eissä! Sillon Iita läks ulos ja poes semmosella vaohilla minkä potkurista irti sae… Iita sae hyvinniin potkurjformulasa kiihyksiin, sen omilla silimillä näen.

Suas nähhä minkälaesia lappusia huomenissa on salin seinämissä. Iitoo ei petetä. Iitoo ei jätetä. Siitä pijän huolen nyt. Jokkaenen iänj on tärkee.

pankin talkkari,
totta, äänestyskopissa pittää suaha pittee oma mieljpije, sitä ei villauteta ei sitten kelekkään :). Eläköön vualjsallaesuus!

Niin, ja muuten voejjaan olla tässä asiajassa ku ellun kanat. Toenen piästelöö estoetta jokkaesen tietoon, kettee iänestää, toenen pistää suusa suppuun ja mieljpiitteesä takin alle eikä takkia kiännä vaekka kuinka joku suattas maanitella.

PS
Isäni vannotti, että minun pitää läpi elämäni erästä tiettyä, hänen valitsemaansa puoluetta äänestää. Olin isän käskyn edessä hiljaa, mutta äänestyskopeissa elämäni aikana olen ääneni antanut ihan ite, oman valintani mukaisesti.

kaanon,
hih, sama täällä. Kyllä minäkin päätäni ensin raavin mitä tuo komento tarkoittaa (enkä ymmärrä vieläkään :). Varuilta pistän huomenna paljon vaatteita päälle. Ensin villahousut, villahame, sitten sullon hammeen housuihin jne. Ei ainakaan minun verhoilujani nosteta ylös, siinä menisi aika ja iäisyys. Täyvvessä latingissa äänestämmään!

Hyvää äänestyspäivää myös sinulle - ellet ole jo äänestänyt :)