torstai 2. helmikuuta 2012

tilapäisesti ulkomailla 1976-78



Asuimme tilapäisesti Saksassa, Heidelbergissä, vuodet 1976-78. Kun muutimme sinne miehen työpestin vuoksi, poika oli kahdeksan, tyttö viiden vanha (kuvassa), kuopus vasta haaveissa. Kotimme sijaitsi Odenwaldin kukkuloilla 15-kerroksisessa kerrostalossa, sen neljännessä kerroksessa. Parvekkeelta katselin alas Rheininlaaksoon, mistä katse ulottui aina Ranskaan saakka - silloin kun  saastesumu väistyi ja ilma kirkastui. 

Talossa asui neljääkymmentä eri kansallisuutta, valtaosa Turkista tulleita siirtotyöläisiä. Kun poika kutsui 9-vuotissyntymäpäivilleen luokkatovereitaan, ketään ei tullut.  Ennakkoluulot vastatullutta kohtaan olivat lujassa.  Ei oltu varmoja mistä maasta uusi luokkatoveri on saapunut. Silloin minuun kylvettiin - viimeistään - tahto puolustaa syrjittyjä. Yleisellä tasolla näin noina Saksan vuosina sen verran paljon  ennakkoluuloista poikivaa  torjuntaa tiettyjä kansanryhmiä kohtaan, että se  jätti minuun pysyvän jäljen.

Tuohon aikaan pelkoa kasvatti myös ns. Punainen armeija, Baader-Meinhof-ryhmä, RAF. Meidänkin ovellamme seisoi poliisi, jolle jouduimme selittämään, keitä me ulkomaalaiset olemme ja ovatko passimme aitoja. He kysyivät myös, olemmeko nähneet naapurihuoneistoihin menevän epämääräisiä ihmisiä ja pyysivät tarkkailemaan heitä. Emme ryhtyneet pitämään kirjaa naapureiden tulemisista ja menemisistä.

Valtaosin tuon kahden vuoden aikana koimme kuitenkin  ystävällisyyttä, hyväksyntää ja iloa. Mutta silti tietyt  asenteet muovasivat elämänkatsomustani. Syntyi tahtotila puolustaa maailmaa, jossa vallitsee hyväksyminen ja ennakkoluulottomuus. -Idealisti sanoo: sitä kohti, aina. Realisti sanoo: ei onnistu, ikinä. Mutta jospa edes etappi etapilta, kaiken tilapäisyyden keskellä, yrittäisi kulkea kohti suvaitsevaisuutta.

TILAPÄINEN

se että kaikki maailmassa on tilapäistä ei tarkoita samaa kuin että kaikki muuttuu, että maailma muuttuu, että pysyvää on vain muutos, miten se ilmaistaankin, muutoskin on vain tilapäistä, pysyvyys tilapäistä, ja kaikki välttämätön vasta tilapäistä onkin, ruoka muuttuu sonnaksi, juoma virtsaksi, ne ovat vain aineen tilapäisiä muotoja eikä siinä ole eroa vegaanin ja lihansyöjän kesken, tilapäistä on kesä, tilapäistä talvi, tilapäistä lapsuus nuoruus aikuisuus vanhuus, tilapäisyys on elämän edellytys: muutosta me pelkäämme, pysyvyyteen ikävystymme, tilapäisyydestä löydämme tarkoituksen.


Kai Niemisen kokoelmasta Alan oppia (2010)

Valokuvatorstai: Tilapäinen

18 kommenttia:

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Olipa mukava lukea erityisesti Saksan kokemuksista!

arleena kirjoitti...

Kokemukset muokkaavat mielipiteitä.
Kaukana kotoa tulee pohtineeksi ihmisten suvaitsevaisuutta.

Ina kirjoitti...

Suvaitsevaisuus on hyvä, mutta aivan kaikkea ei tarvitse suvaita. En suvaitse terroria.

Mutta suvaitseeko suvaitsevaisuus myös suvaitsemattomuutta ;)

SusuPetal kirjoitti...

Kokemuksia, joita soisi jokaisen kokevan. Auttaa ymmätämään. Toivon mukaan.

Kiiris kirjoitti...

Tilapäisiä hetkiä elämässä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ihmistä muokkaa!

aimarii kirjoitti...

Oma henkilökohtainen elämänkokemus on vahva asenteiden muokkaaja. Se auttaa ymmärtämään elämää, erilaisuuttakin.

kaanon kirjoitti...

Mielenkiintoista lukea.
Kokemus on kaikkien oppien äiti, valaistiin minua lapsena.

Tiina Linkama kirjoitti...

Mielenkiintoinen oli tarinasi ja sai miettimään monenlaista.

Kyllähän me täällä Virossa olemme jatkuvana silmätikkuna, pienessä kylässä kun elämme. Meidän tekojamme tai tekemättömyyksiämme ei tarkastella meidän tekoina, vaan "suomalaisten tekoina". Joskus se kieltämättä rasittaa aika lailla, ja huomaan hiljalleen erakoituvani kotiin. Tartossa ja muissa suurissa kaupungeissa on tilanne varmasti aivan toinen.

Simpukka kirjoitti...

Jossakin juhlapuheessa on sanottu, että kaikki ulkomailla asuvat suomalaiset ovat maansa suurlähettiläitä. Komea titteli, mitä se sitten ruohonjuuritasolla tarkoittaneekaan.
Olemme pienen ranskalaisen kylän ainoat suomalaiset tai oikeastaan pohjoismaiset asukkaat. Enimmäkseen olemme kokeneet hyväksyntää, yllättävää avuliaisuutta ja ystävällistä uteliaisuutta Suomea kohtaan. Myös välinpitämättömyyttä ja ennakkoluuloa muukalaisia kohtaan, tiettyä välimatkaa. Sekin on ymmärrettävää. Ei ole pienessä kylässä koko ikänsä asuneen helppo tutustua kielitaidottomaan, toisenlaisesta kulttuurista tulleeseen naapuriin.

Harakka kirjoitti...

Mitä enemmän on kokemuksia, sitä enemmän on mielipiteitä.
Mutta mielipiteet myös muokkautuvat kokemuksien perusteella, luultavastikkin aina parempaan suuntaan kuitenkin!

sirokko kirjoitti...

Mieleenpainuvia ja opettavaisia kokemuksia erilaisuudesta. Suvaitsevaisuus ja ymmärtäminen kulkevat käsi kädessä, se ei tarkoita kaiken sallimista, järkeä saa siinäkin asiassa käyttää.

Lastu kirjoitti...

Kiitoksia paljon viisaista mielipiteistänne. Ilo lukea ja kätkeä sydämeen :). Ja antaa hyvän vaikutuksen tulla ulos: uusin silmin katselemaan lähimmäisiä kaduilla ja kujilla, naapurissa ja kaukana.

Hyvä kysymys: suvaitseeko suvaitsevaisuus suvaitsemattomuutta. Sitä olen paljon miettinyt enkä osaa vastata omalta kohdaltani enkä yleisesti. On olemassa myös "teoreettista" suvaitsevaisuutta mikä ei kuitenkaan käytännössä toteudu.

Itsensä (ja asenteittensa) kanssa saa tehdä töitä niin kauan kuin elää. -Hirmuisen hyvä on Kai Niemisen katkelma.

*
Huomasin (iloon liittyi surua), miten suhtautuminen meihin Saksassa kääntyi, kun naapurit ja pojan luokkatovereiden vanhemmat saivat selville, ettemme ole turkkilaisia siirtolaistyöläisiä vaan tulleet Suomesta ja mies toimii Heidelbergissä terveydenhoitoalalla. Nyt saksalaiset lapset saivat luvan tulla leikkimään meille. Ovet avautuivat. Onneksi poikamme alkoi saada kavereita myös siirtolaistyöläisten lapsista.

Kokemukseni on yksilöllinen. En tiedä, teenkö väärin kun näitä vanhoja juttuja "mikrotasolla" muistelen. Jospa jotkut muut kokivat toisin, tuolloin. No, bloggailu on kokemusten jakamista.

isopeikko kirjoitti...

Siellä taisi olla kesä, kesällä on aina kärpäsiä, tai ainakin joskus oli.

Deme kirjoitti...

Hyvä. Oikein hyvä.

Anonyymi kirjoitti...

Jokin tilapäinen, lyhytkin, puhumattakaan näin pitkästä tilapäisestä, voi jättää ihmiseen pysyvän jäljen, niin merkittävän, että sitä kantaa loppuelämänsä mukanaan. Sinä sait hienon jäljen, sellaisen, joka aina kasvattaa uusia siemeniä, missä liikutkin, mitkä kirjoitatkin. Otan siemeniä mukaani, kiitos, näitä haluan kasvattaa :-)

Lastu kirjoitti...

isopeikko,
kivoja ötököitä isopeikko tietää. Annas kun mietin. Juu, oli meillä kotona Heidelbergin Emmertsgrundissa täitä lasten päissä ja torakoita jääkaapin alla. Hui. Ja rottia talon kellarissa kun vein sinne, pesutupaan, pyykkiä. Huihuihui.

Deme,
kiitos. Kunpa suvaitsevaisuus enenisi :)

Usva,
sinapinsiemenistä Anna-Maija Raittila on puhunut. Pienen alkujen suurista ihmeistä.

En itse oikein osaa "suuria" puhua. Se mikä tulee, tulee eletystä elämästä. Vammainen kuopuksemme on eräs elämäni "opettaja". Ehkä jotain olen hänen kauttaan oppinut.

Siemeniä otan vastaan minäkin, kiittäen.

Kutuharju kirjoitti...

Sveitsi tulee mieleen tuosta upeasta maisemasta, ja jos näkymä ulottui Ranskaan asti, niin yhtä hyvin olitte sielläkin :)
Väliaikaista, ei vaan tilapäistä, kaikki on vaan. Kun jokaisella on vain tämä tilapäinen hetki, se pitää pistää ranttaliks ;)

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
heh, ranttaliksi pisti Eemelikin Hulttakorvenkankaalla ja niin vain Eemelistä tuli kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Taidan leipoa tänään joulutorttuja, Runebergin päivänä. Ja äänestyspäivän iloksi ja kunniaksi. Tomusokeria tupsuttelen päälle. Runsaasti.

*

Onneksi moni vaihe on tilapäistä. Sen huomaa kun taaksensa katsoo. Ei aina pidäkään paikkaansa sanonta minkä taakse jättää sen edestään löytää. Mukavaa löytöretkeilyä 5.2.12