torstai 12. tammikuuta 2012

tarina kulkee blogistaniassa



Usvan aloittama jatkokertomus on kulkenut Ainan kautta Kiirepakolaiselle ja jatkuu.... Lastu sai haasteen jonka ottaakin innoissaan vastaan - yllätys, yllätys - Lastun mies, joka ideoi ja kirjoitteli yhdessä Lastun kanssa tarinaa eteenpäin. Tarinassa ovat nyt Usvan, Ainan, Kiirepakolaisen ja Lastun ja Lastun miehen osuudet. Jatkuu...;)

Tarina kulkee blogistaniassa...


Oven päällä oleva kello kilahti vaimeasti astuessani sisään; aivan kuin sekin olisi kangistunut käyttämättömänä. Miten se voi kuulua takahuoneeseen asti? - hämmentyneet aivoni muodostivat kysymyksen odottamatta vastausta. Se kuuluu hyvin, kun oppii kuuntelemaan, tulisin tulevaisuudessa huomaamaan, mutta nyt menneisyys antoi minulle riittävästi ajateltavaa ja ihmeteltävää.

Menneisyys tuoksui ja näkyi ympärilläni astuessani keskelle huonetta. Täällä aikakin oli pysähtynyt menneisyyteen; kaikki kellot torkkuivat hiljaa. Pöly oli laskeutunut varovasti hyllyille ja pöydille. Sekin oli tullut kuin luvatta. Minulla tosin oli virallisesti lupa, mutta silti tunsin itseni tunkeilijaksi, enkä ymmärtänyt, miksi Neiti oli testamentannut kaiken juuri minulle. Meillä ei ollut minkäänlaista sukulaisuussuhdetta. Kävin Neidin luona lapsena, mutta siitä oli kohta jo neljäkymmentä vuotta.
Pyyhin hansikkaallani varovasti tuolille kertyneen pölyn, istuin arastellen sen toiselle reunalle ja annoin silmieni kiertää huonetta, hakien sieltä muistoja lapsuuden käynneistäni Neidin luona.

Muistamani käkikello vastakkaisella seinällä oli pysähtynyt viiden huiteisiin, juuri ennen käen kukuntaa.

Kahvipannu - sama, minkä muistin, oli edelleen hellanreunalla odottamassa käyttäjäänsä. Sen emaloitu- oranssin ja punaisen hehkuva pinta oli saanut mustuneen helman, vietettyään niin monet kerrat upotettuna vähän liianisoon hellan reikään. Tuli ja savu olivat nuolleet pohjan mustaksi pinttymäksi, mutta se ei alentanut pannun arvoa.

Ikkunaruudun nurkassa näin hämähäkinverkon asukkaaneen, se oli kuivunut verkon keskelle pyöreäksi möykyksi, muistuttaen ajasta, jolloin huoneessa oli elämää ja sen myötä sillekin ruokaa saatavilla.

Siirsin katseeni kamarin oveen: Sen peilit olivat kauniisti uurretut ja messinkisen ovenrivan kiiltäväksi kulunut pinta saanut himmeän hohteen käyttämättömyytensä johdosta.
Muistin, kuinka olin sivellyt haltioituneena kahvan koristeellisia kuvioita, silloin haaveilin joskus omistavani samanlaiset ovet ja kahvat, niiden arvokkaantuntuiset kaiverrukset ja tyylikkäät helat, mitkä koristivat avaimenpaikkaa.

Huoneessa oli asumattomuuden- vähän tunkkainen tuoksu ja koleankostea ilma sai vilunväreet kulkemaan ylitseni. Havahduin ajatuksistani tähän hetkeen ja kysymyksiä tunkeutui päähäni. Miksi minulle, omistinko todella nyt tämän kaiken, miten menettelen tästä eteenpäin, mitä tulevaisuus tämän kaiken kanssa minulle tulee merkitsemään…?

Tik, tak, tik, tak.... höpöttelivät kellot tuttavallisesti. Niinkuin olivat tehneet jo monta vuotta. Vuosikausia ennen minua. Neidille. Ja nyt minulle. Neidin jäämistöstä, johon komeat kaappikellotkin kuuluivat, perustamassani Antiikkiliikkeessä.

Isossa kaupungissa, lyhyellä sivukadulla, suutariliikkeen vieressä oli rauhaisaa hoidella putiikkia. Liikkeeni ikkunapenkiltä paikkansa löytänyt Tupsu loikoili sijallaan tyytyväisenä hyristen. Se oli eräänä kesäpäivänä vain kävellyt avoimesta ovesta sisään, nälissään ja häntänsä menettäneenä. Hoivasin kissan kuntoon ja ajattelin, että siitä saa hyvän liikekumppanin, seuralaisen, joka ei vastaan pullikoinut. Olemattomasta hännän nysästä johtuen se sai nimekseen Tupsu. Melkein kuin hupsu. Vähän niinkuin uusi omistajansakin. Ajatus liikkeen uudellen nimeämisestä huvitti. Antiikkiliike Hupsu & Tupsu. No ei sentään, karistaisi pois ne viimeisetkin asiakkaat.

Oven päällä oleva vanha reen tiukukello kilisti. Paulihan sieltä tuli. Niinkuin joka päivä tähän aikaan. Hän oli niin täsmällinen, että kellojen ajan olisi saapumisensa perusteella voinut tarkistaa. Suutariliikkeen Paulin kanssa oli ystävystytty, naapureita kun oltiin ja liikkeenpitäjiä molemmat. Minä keitin kahvit ja Pauli toi baakkelsit. Pauli oli laittanut liikkeensä oveen ilmoituksen: ”Odota ole hyvä, palaan kohta”. Niin se aina teki. Tupsu havahtui tiukukellon kilahdukseen, venytteli makoisien unien jälkeen ja pyörähti takahuoneeseen. Se tiesi, että Paulilla oli sillekin tuliaisia.

- Kylläpäs onkin herkullisia leivoksia, sanoin.
- Ja niin hyvää kahvia olet keittänyt, kehaisi Pauli.
- Tupsu mouraisi tyytyväisyyden merkiksi ja sipaisi tassulla viiksiään.

Tämä ajatustenvaihto käytiin joka päivä. Samaan aikaan. Pauli katsasteli ympärilleen ja tiedusteli kaupankäyntiä. ”Rauhallista on ollut”, sanoin, ”oikein rauhallista”. ”Yhdet pohjat ja yhden punaisen korkokengän koron korjasin eilen”, sanoi Pauli, ja pyyhkäisi servetillä leivoksesta jääneen kermavaahdon suupielestään. Kiitti kahvista ja heikkasi ”Huomenna nähdään taas!”

Maailma oli pysähtynyt tällä Isonkaupungin sivukadulla. Pidin siitä. Antiikkiliikkeessäni Neidin jäämistö oli ja pysyi melkein koskemattomana. Tupsu otti jälleen paikkansa ikkunapenkillä ja tarkkaili satunnaisia kulkijoita, pörhistellen ja hyrräten. Minä otin kaapista puhtaan rievun ja aloitin pölyjen pyyhkimisen esineistöstä. Niinkuin tein joka päivä. Tuntui, ettei mikään voisi rauhaisaa elämäämme häiritä. Hyräilin olemaani tyytyväisenä.

***

Muistan runonpätkän, jota julistan niin itselleni kuin asiakkailleni: tärkeää ei ole tavara, vaan mieli altis, avara. Katselen jännittyneenä, kun vanhojen tavaroiden rakastaja viipyilee liikkeessä, hyväilee esineitä, melkein ostaa, muttei sittenkään ja poistuu hiippaillen kuin anteeksipyydellen kadulle eikä arvaakaan että olen oikeastaan huojentunut että jään rahan suhteen tyhjän pantiksi. Mutta tavaroista täydeksi, onnelliseksi.

Alan kiintyä esineisiin, enkä tahtoisi luopua niistä: mitä arvottomampi jokin tavara on, sitä arvokkaammaksi se minulle tulee. No, kyllä arvokas myös kiehtoo. Joihinkin Neidin esineisiin voisin ripustaa hintalapun joka hipoo kattoa.

Muistan että ahneus on kuolemansynti. Olenko kuolemanvaarassa koska en osaa tavaroista luopua? Ja juuri siksi etten ajattele rahaa, ajattelen sitä paljon, oikein mittailen miten onnellinen olen, kun olen rahaa vailla mutta omistan paljon. Ei, en saa nyt ajatuksiani loogiseen järjestykseen, mutta ei se haittaa, sillä ajattelu ei ole vahvimpia puoliani, tunnelmointi on.

 Neidin kellot ovat vanhan ajan kelloja, joita kellosepät rassaavat kuntoon. Nykypäivän kelloihin vain vaihdellaan pattereita tai ehkä ei niitäkään: uusi kello ostetaan parin vuoden välein. Onko siinä järkeä?

Onpa sekin ihme nähty, että kelloliikkeessä patterin vaihtamista pyytävä saa perjantaina käteensä noutolapun: valmis keskiviikkona kello 13. Olisi patteri jonain pikahuoltona voitu vaihtaa odottaessakin, mutta noutolapun avulla vissiin piilotetaan se seikka, että homma on perin helppo. Rahastus onnistuu paremmin, kun asiakas ei näe, miten työ valmistuu puolessa minuutissa.

Pauli ei sentään pistä kengän korkolappua uusiksi kahdessa minuutissa. Ja näkeehän sen noista pikasuutareista, että taitoa siihen tarvitaan. Ja vehkeitä. Niin kuin Helsingin Mannerheimintien suutarin ikkunassa lukee vähätellen: ”Kenkään ei täältä saa paikkaa pysyvää."

Antiikkiliikkeessä ei kelloja patterien voimalla käyntiin viritetä. Ei! Vanhat hyvät konstit ovat arvossaan. Neidin seinäkello on avattavissa takaapäin helposti. Nostan vain kaksi hakasta. Kas niin! Onpas paksu pöly! Täytyy ottaa avuksi takan palkeet, jotta voi puhaltaa pölyt pois saamatta niitä suoraan nenilleen. Tsuh ja tsuh! "Savun hälvettyä vaihdamme kytkentää", lukee erään sähköverstaan kahvihuoneen seinällä. Kellon sisuspöly laskeutuu sukkelammin. Jo näkyy vieteri ja ratas poikineen. Tuohon voisi varmaan ripustaa heilurin, ja vetokettingin paikka on kellonselvä.

Mitä kellon uumenista nyt paljastuu? Opasvihko! Minkä vuoksi Neiti on piilottanut antiikkikellonsa sisuksiin korjausoppaan? Varovaisesti avaan näkösälle ensimmäisen sivun. Kirjaimet vilistävät.

Tuntuu kuin tirkistelisin. Suljen, lukematta sanaakaan, vihkon.

Seison antiikkiliikkeen hämäryydessä vihko kädessäni ja tunnen miten aika pysähtyy siitä huolimatta että kello raksuttaa ja mittaa aikaa tulevaa. Kunpa minullakin raksuttaisi ja paljastuisi miksi Neiti on minulle omaisuutensa testamentannut. Entä jos kellon sisällä, vihkon kansien välissä, on viesti minulle?

Itsehillintäni sammuu. Ylitsevuotava uteliaisuus syttyy. Avaan vihkon. Luen:

Riutunut lempi
odottavainen
armaan tullessa
elpyy heti.


Mikään kellon korjausopas tämä ei ole. Tai sitten on ja ei.


***
jatkuu...

Tarinan aloitti Usva, sitä jatkoivat Aina, Kiirepakolainen, Lastu ja Lastun mies ja nyt haaste siirtyy aimariille. Ole hyvä :)

12 kommenttia:

Aina kirjoitti...

Tosi elävästi ja hauskasti jatkoit tarinaa. Lopussa taasen luvassa uusi käänne. Mitä makoisaa tästä vielä kehkeytyykään :-)

Kiiris kirjoitti...

Kertakaikkiaan mainio jatkumo. Kaikkine tärkeine kellon yksityiskohtineen. Antiikkiliikken tunnelmineen. Ja voi että rakastin, kun kellon sisältä löytyi Neidin kauan kätketty salaisuus, tunnetta tihkuva salaisuus.
Ihan jännittää, mitä tulee tapahtumaan....
Kiitos Lastu ja Mies.

isopeikko kirjoitti...

No jo :) Se oli selvästi lempikello :)

aimarii kirjoitti...

Kiitosta vaan Lastu ja miehensä - enköhän minä jotain jatkoa mielenkiintoisia kuvioita saaneeseen tarinaan saa väsättyä, vaan en ihan tällä siunaamalla hetkellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tänään on mummulipäivä ja pitäisi kohta olla jo menossa, mutta pakkohan tarinan jatko oli lukea. Kiitos Lastu ja Lastun mies. Todella luontevasti tarina jatkuu: kun lukee yhteenpötköön saa oikein tarkkailla, että huomaa kirjoittajan vaihtuneen.
Mielenkiintoista ja kutkuttavaa. Hauskoja nuo ovi- ja seinäkyltit.

Jokainen kirjoittaja varmaan näkee itsensä liikkeessä pölyjä pyyhkimässä, minusta tuntuu vieläkin, että olen siellä, vaikka uusi antiikkikauppias on tullut tilalleni. Kai yksi kummitus tällaiseen liikkeeseen sallitaan. Mutta vanhin kello nyt osoittautui jännityksen luojaksi. Sillä on salaisuus, mutta mikä? Miten nyt malttaa odottaa jatkoa?
Kirjoita rauhassa Aimarii, vaikka olan takana kurkkijoita onkin pitkä jono :-D

sirokko kirjoitti...

Oikein odotin koska jostakin huonekalun lokerosta löytyy jokin salaisuus.. nyt jäi jännään paikkaan.
Todella hienosti on kaikki kirjoittajat ottaneet saman kirjoitustyylin, ei hevin eroa huomaa, aivan kuin valmista romaania lukisi.

Lastu kirjoitti...

Kiitos Usvalle loistoideasta ja tarinan sytyttävästä alusta joka alkoi heti liikuttaa Ainan ja Kiirepakolaisen terävää ja osuvaa, mainiota kynää. Taidan palauttaa kirjaston kirjat lukemattomina kirjastoon, kun on blogissa niin paljon jännitettävää ja hyvää luettavaa.

Aimarii jo osuutensa kirjoitti, mikä riemastuttaa kovin. Minne tarinan Neiti meitä kaanonin mielikuvituksen kautta johdattaakaan...

Simpukka kirjoitti...

Hauska jatkokertomuksen idea. Kiehtova tarina. Jäin koukkuun. Nyt täytyy rientää lukemaan jatkoa.

Lastu kirjoitti...

Simpukka,
kiitos... Ilo kuulla, että sinut on haastettu. Odotan lukusilmät innosta hehkuen miten jatkat tarinaa :)

Harakka kirjoitti...

Tosi hienosti jatkoitte miehesi kanssa kirjoitusta, mutta sultahan tällanen käy, kuin vanhalta konkarilta!

Lastu kirjoitti...

Harakka,
kiitos. On jännä ajatella, että aakkosissa on alle kolmekymmentä kirjainta ja niiden kanssa voi keksiä vaikka mitä tarinoita. Kirjaimet ovat aarre verraton - kuten kuvat joita kameralla saa silmiinsä ja sieluunsa vangita. Kiitos itsellesi niin monesta elämyksestä.

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Eikö ole aivan huimaa ajatella, että yhteisesti kaikkien kirjoittajien siivittämä tarina kulkee omia outoja polkujaan, viestikapulana kirjoittajalta kirjoittajalle ja jokainen antaa tarinalle uusia piirteitä, käänteitä ja henkilöitä.

Sinun osuutesi oli tärkeä ja hienosti kirjoitettu, sitä lukemalla pääsin tunnelmaan jatkaakseni tarina-kapulan eteenpäin viemistä. Kiitos ja pitsien heilautus...:)