sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

kurottuva keväinen katse

 Werner Holmberg

Kaupunki herää uuteen aamuun.

Ihmiset aukaisevat ikkunat seppo selälleen. Linnunlaulu, tuulen suhina, kaupunkijunan pehmeä suhaus saattelevat hymyn huulille. Uusi päivä kaikkine mahdollisuuksineen odottaa. On hyvä olla. Ja jos on paha, yhteisöllisyys hoitaa murtuneen olon pois. Kaveria ei jätetä -sanonta on kulkenut muistona esivanhempien sotavuosilta tähän päivään ja istutettu käytäntöön ja aikaan, jolloin rauhasta ja hyvästä tahdosta on tullut jokapäiväistä leipää.

Mitä on tämä hiljaisuus? Missä ovat autot? Missä kaaharit? Missä kiire? Meteli?

Öljyvarat hupenivat juuri parahiksi sen verran, että yksityisautoilu kävi mahdottomaksi. Mutta sen vastapainona syntyi ilmainen joukkoliikenne. Ilmasto kiittää. Kolikoita eikä matkakorttia tarvitse enää  kaivaa taskusta tai käsilaukusta, ja liikkeelle voi lähteä tai olla lähtemättä oman mielen mukaan. Junalla. Metrolla. Bussilla. Polkupyörällä. On mahdollisuus kohdata toisia, rauhassa. On mahdollisuus palata kotiin, rauhassa.

tervetuloa ystävyys, yhteistyö, keskinäinen avunanto

Hymy ei syty siitä, että voittaa toiset, vaan siitä, että voi olla avuksi. Kilpailuyhteiskunta synnytti ahneutta, kaunaa ja kateutta, mutta nyt sen aika on ohi. Onneksi.

Uusi asenne toimii mainiosti niin kouluissa kuin työpaikoilla. Enää ei koulussa nosta kättään hän joka tietää, vaan hän joka tarvitsee apua jotta he, jotka ongelman kykenevät ratkaisemaan, osaavat suunnistaa neuvoineen neuvottoman luokse. Ei auttamisesta tarvitse tehdä numeroa, koska se on itsestään selvää, hyvää kuin happi, raitista kuin ilma jota hengitämme.

Opettajat eivät kaiva oppilaista esille sitä mitä nämä eivät osaa, vaan sen minkä he taitavat, mistä innostuvat. Nyt ei opeteta jokaiselle kaikkea vaan itse kullekin yhä syvemmin sitä minkä tämä kokee omimmaksi osaamisen alueekseen. Onnistumisen elämykset ruokkivat itse itseään.

Ammatinharjoittajat ammentavat kisälleille taitojaan ja niksejään. Nähdään sekin ihme, että entinen levoton innostuu suutarin opista niin, että tuskin malttaa lähteä koulutuspaikastaan iltaisin kotiin, niin suuri on into ja tyydytyksen tunne, kun hän paikkaa ehjäksi sen mikä rikki on.

On ajan ja voimien haaskausta, jos jokainen kotinurkissaan yrittää saada valmista yrityksen ja erehdyksen kautta.

Mummo haluaisi tehdä muistoistaan valokuvakirjan. Ei hän osaa käyttää taitto-ohjelmia, ei skannata kuvia, mutta hänen naapurinsa, kymmenvuotias Pekka osaa. Pekka on innokas opettaja mummolle, joka ei ole verisukulainen, mutta ihminen siinä kuin Pekkakin.

-Heippa, moikkaa Pekka pois lähtiessään, ja mummo sujauttaa apurilleen kiitoslahjan, pullapussin.

Yhteiskunnasta on tullut keskinäisen ystävyyden ja avunannon kerho. Vanha yya-sopimus (ystävyys, yhteistyö ja avunanto) toimii vihdoinkin niin kuin sen kuuluu: käytännössä, ei teoreettis-poliittisena iskulauseena.

kaupungin tilataidetta


Kaupunkia on rakennettu uusiksi. Yhteisiä tiloja on satamäärin. Jokainen voi tulla niihin aikataulunsa ja halunsa mukaisesti. Vapaamuotoisten kokoontumisten myötä ihmisten yksinäisyys hiipuu. Yhteisöllisyydessä ei lokeroida ihmisiä nuoriin ja vanhoihin, miehiin ja naisiin, vaan ihmisiin jotka osaavat iloita keskinäisestä kanssakäymisestä.

Kaupungin veneet kuljettavat halukkaita ilmaiseksi aalloille keinumaan. Järvi  kuhisee kalaa. Ruoka saadaan läheltä. Kaupungin maat on osin jätetty viljavainioiksi, joilla kuokitaan yhdessä, kylvetään siemen, nostetaan sato ja valmistetaan ruokaa kaupungin somissa keittiöissä; onpa siellä mahdollisuus opetella myös perinneruokia, niitä joihin vatsamme on aikojen alusta tottunut. Kaskinaurispuuro on Juuson lemppari. Aivi puolestaan pitää thaimaalaisesta. Uusi ja vanha ovat kuin esiliinan nauhat, jotka solmitaan molemmin käsin yhteen.

vauva


Aikoinaan ihmeteltiin, miksei alkuperäiskansojen äideillä, ei yhden yhdelläkään (toisin kuin länsimaissa) ole synnytysten jälkeistä masennusta; miksi he kantavat lapsiaan kaiken aikaa iho ihoa vasten – kunnes sesam aukeni: niin moni ongelma länsimaissa johtuu siitä, että työelämä vierottaa äidit lapsistaan liian varhain. Tai lapset äideistään.

Onneksi nykyisin on länsimaissakin aivan luonnollista että äidit ja isät hoitavat jälkeläisiään siksi kunnes lapset ovat kyllin vahvoja avaamaan oven ulkomaailmaan ihan itse.

Luonnonmukaista hoivakäyttäytymistä ei äitien enää tarvitse selitellä uraturbomaailmalle, koska sitä maailmaa ei enää ole. Kilpajuoksu on päättynyt. Töissä käyvät äidit sitten aikanaan, jahka lapsen jalat ja mieli kantavat.  Linnut laulavat. Turha kiire on kulutettu loppuun. Hyvää aprillipäivää! Ja tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks -päivää!

Pakinaperjantai: Kurottuva keväinen katse

21 kommenttia:

Marjattah kirjoitti...

Voi Lastu! Maalasit kuvan Paratiisista...

Ina kirjoitti...

Mikä ihana kurkotus utopiaan! Mikä harmi, että se olikin vain aprillipila.

Todellisuudessa päättäjät juuri päättivät, että kauppakeskuksissa ei tarvitse/saa olla penkkejä vanhuksia ja nuorisoa varten, koska "ihmisiä, jotka vetelehtivät tapaamassa ventovieraita ihmisiä ei tarvitse siellä olla" (lainausmerkeissä muistini mukainen suora sitaatti Jussi Halla-Aholta). Miten monesti kuitenkin vanhus todella väsyy kauppakeskusten pitkillä käytävillä ja tarvitsisi paikan, jossa voisi hetken huilata että sydän tasaantuisi ja jalat taas kantaisivat.

Harakka kirjoitti...

Voi että, olispa vielä joskus tollasta , kuin sä kirjoitit.
Mutta ei varmaan koskaan voi olla noin ihanaa.
Ihmiset ovat tulleet niin itsekkäiksi, oma et on aina edellä.
Ensin minä, sitten vasta muut!
Jos toisella on jotain, niin minunkin on saatava se!
Ei mun lapset, vaan naapurin.
Kaikkea vaan on koko ajan saatava lisää..mihinkään ei olla tyytyväisiä.
Ei osata elää tätä päivää, vaan on suunniteltava jo etukäteen vuosia!
Töissä pitää olla koko ajan tehokas, muuten ei pysy oravanpyörässä mukana!
Aprillia vaan kaikki hyvät, kurjaa!
Kuinka paremmin kaikilla olisi, jos niin olisi, kuin kirjoitit.
Ja se voisi osaksi olla tottakin, jos ihmiset muuttuisivat ja muuttaisivat asenteitaan ja vaatimuksiaan ja eläisivä tätä päivää ja hetkeä!
Upea kirjoitus taas sulta Lastu!

mm kirjoitti...

"Hymy ei syty siitä, että voittaa toiset, vaan siitä, että voi olla avuksi."

Ei sen tarvitse olla Aprillia... Se voi alkaa pienestä...

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Yhdyn Marjatthan sanoihin...kerroit Paratiisista...:)

Deme kirjoitti...

Nyt jäin miettimään että olikohan silloinkin 1. huhtikuuuta kun Johannes kertoi tuhatvuotisesta valtakunnasta, tai silloin kun Moore valtiotaan kuvaili. Mutta silti... unelmoidaan, uskotaan, toivotaan. Rakastetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kurottuva katseesi ulottuu reilusti yli tämän ajan, mutta toivottavasti juuri siihen pisteeseen, joka on tulossa taas. Näin haluaisin elää ja tällainen elämä kuulostaa niin hienolta.
Jospa aloitan huomenna omalta osaltani, ei kun jo tänään. Eikä muuta tarvitakaan, riittää kun jokainen tekee osansa.

Hymyilevä eläkeläinen kirjoitti...

Niin kauan kuin yhteiskunnan johtoajatuksena on jakuva kasvu, tuohon ihannekuvaan ei päästä. Mutta jo nyt on ihmisiä, jotka pystyvt elämään naapuriensa kanssa sovussa, pystyvät hoitamaan yhteistä pihaa, pystyvät järjestämään yhteistä kivaa samassa taloyhtiössä asuville. On yhteisiä pihatalkoita jne. Se on alkua. Sitäpaitsi meidän on annettava tilaa myös toisinajattelijoille, erakoille, mietkelijöille jne.

Mutta loistava tulevaisuudenkuva! Ihannekuvia pitää olla. Keväällä ainakin.

arleena kirjoitti...

Haaveet ja kurkotukset voisivat toteutua yhteiskunnassa ainakin osittain, jos olisi tahtoa ja yhteisymmärrystä,jos ahneudelle ei anneta sijaa.
Heräämme kuitenkin joka aamu samoissa ongelmissa, mikään ei muutu, ongelmat lisääntyvät.
Tuon viimeisen kappaleesi unelma ei olisi mahdotonta toteuttaa. Se voisi olla kaiken alku, lapsissa on tulevaisuus.

Mk kirjoitti...

Varsinkin tähän aikaan vuodesta olisi kova houkutus uskoa tuohon tulevaisuuden kuvaan.
Valitettavasti epäilen vahvasti ettei ihmisluonto tästä mihinkään muutu, hyvyyttä löytyy mutta myös paljon itsekkyyttä, ahneutta ja suoranaista pahuutta.

Toisaalta, ehkä ihmiskunta tarvitseekin juuri tällaisia tarinoita.
Ettemme menettäisi toivoamme tulevaan, uskoamme jälkipolviemme parempaan tulevaisuuteen.

Arnoya Ari kirjoitti...

Haaveet ovat tulevaisuuden tienviittoja, pitää valita oikea tie.

Lastu kirjoitti...

Heipä hei :). Kiitos taas ISO!

Kuuntelin kerran radiosta esitelmän, missä kerrottiin ns. heikosta signaanista joka ajan kuluessa kasvaa isoihin mittoihin: muuttuu vahvaksi signaaliksi. No, siinä mainittiin materialistinen esimerkki, autot 1900-luvun alussa. Kuulema tuskin kukaan tuolloin, yli sata vuotta sitten uskoi, että autokummajaiset syrjäyttäisivät hevoset; kunhan ovat jonkin pienen ryhmän hupia.

Vaan kuinkas kävikään. Autoja on tänään pilvin pimein.

***

Kunpa paratiisi maan päällä olisi tänään ns. heikko signaali joka muuttuu vahvaksi.

Toivoa sopii, että tulevaisuus olisi edes joltakin osin parempi. Raha ei saisi määrätä kaikkea. Ihmisyys ja toinen toisistamme huolehtiminen saisi enetä, jotta jokaisella: terveellä, menestyneellä, sairaalla, vanhalla, nuorella - kaikilla olisi turva: kaveria ei jätetä. Elämä on tietyn ajan mittainen. Kunpa se aika olisi hyvää elämää: onhan meillä toinen toisemme.

kaanon kirjoitti...

Ihan ensimmäinen ajatus hapuili; ei kirjoittamasi tarvitsisi olla aprillia ollenkaan.
Sydämeni suli ja mukautui, innostui ja löi muutaman ylimääräisen lyönnin onnesta.
Amen!

Tarja kirjoitti...

Toivoa on niin kauan kun on ihmisia, jotka kertovat tallaisia tarinoita. (Tuo alussa oleva maalaus oli minulle todella tarkea lukioaikoina.)

Lastu kirjoitti...

kaanon,
kunpa ei aprillia olisikaan tulevaisuuden hiljainen hyvän tahdon kaupunki. Toisinaan utopiat toteutuvat. Hissukseen.

Tarja,
maalaus sytyttää. Siihen sukeltaa. Huomaa kuinka metsäpolku vie mukanaan ja vaikuttaa.

Uskon että maailmassa on paljon semmoista hyvää, josta ei melua pidetä eikä uutisoida. Toivotaan ja uskotaan että hyvä kasvaa kaupungeissa ja metsissä, Suomessa ja maailmalla.

Ruska kirjoitti...

Hieno aprillikuittaus pisti toiveikkaaksi heränneen, mutta samalla epäuskoisen pään ihan sekaisin. Mahtava kirjoitus. Kuten myös se maalaus. Veivät mukanaan - ikäänkuin lupaukseen.

aimarii kirjoitti...

Jos se voisi olla totta, siis kunpa kuvailemasi olisikin totta, niin jopa meillä olisi satumaisen kaunis ja hyvä maailma.
Sen eteen meidän on yritettävä.
Kiitos Lastu ajatuksia herättelevästä pakinasta.

sirokko kirjoitti...

Voi että! Ihanaa! Kohta itken onnesta! En lue päiväystä, tänään on jo seitsemäs päivä ja kaikki mahdollista! Menen jatkamaan päiväunia, kiitos!

Kutuharju kirjoitti...

No eipä tullut mullekaan mielen viereenkään mikään aprillipila, tämä tuntui niin luonnolliselta ja mahdolliselta utopialta! (En siis olekaan kyynikko?) Jotta ihan suorastaan tuossa nurkan takana voisi odottaa tämä Auvola jos vaan annetaan sen tulla.
Ainakin tuosta ilmaisesta joukkoliikenteestä luin juuri tänään. Mikä olisi sen parempi verotuskohde kuin kerätä kaikille ilmainen joukkoliikenne, ja autot kaatopaikoille ruostumaan! Paitsi tietty järki käteen: ei syrjäseuduilla voi ylläpitää bussikuljetusta jos ei ole kysyntää, eli sinne sitten jokin toimivampi ratkaisu.
Mutt joo, jee, ihan mahtava visio. Eikä mitään aprillia, tämä tunne.

kaisu marjatta kirjoitti...

Miksi tämä on aprillia, tämä voisi olla totta, vain tahtomisen asia.
Tekee ensimmäisen kerran mieli kaapata teksti ja levittää kaikkeen maailmaan, mutta en nyt silti tee niin.Ehkä voin kirjoittaa omat vastaavat säkeet ja vielä parempi kun keksisin miten saa ihmiset mukaan elämään tämä todeksi

Lastu kirjoitti...

Ruska,
aprilli meni jo: on 12.4. Taivalletaan kimpassa ja hereillä kohti lupausta :). Toiveet toteen!

aimarii,
milläs me päättäjien päät käännämme, jotta kaunis ja hyvä maailma aukeaisi. "Tahdon" ei lausuta vain avioliittoa solmittaessa. Tahdon on vallankumouksellinen sana missä tilanteessa tahansa. Tahtotila hyvän asian puolesta voi mullistaa maailman.

sirokko,
nyt on aprillista aikaa kohta kaksi viikkoa. Jospa totuus tulee esiin. Vähän kerrassaan maailmaa luodaan uusiksi: aina vain paremmaksi 'elää ja antaa toisen elää' -tilaksi.

Kutuharju,
sinä ja sinun polkupyöräsi on eräs utopiani lähde. Auto on tullut minulle pikku hiljaa 'ei-toivotuksi-välineeksi', ja nuorena olin melkein autofani. Se oli silloin ja nyt on nyt. Niin muuttuu maailma.

Auvola, se se on. Tulevaisuutemme jota teemme :).

Aikatherine,
ole hyvä, jakoon vaan, ollaan yhdessä viemässä maailmaa aina vain parempaan. En lakkaa uskomasta visioihin, joissa jokaisella olisi hyvä elää. Olisinpa iloinen, jos keksit keinot, kuinka tähän Auvolaan pääsisimme. Jokainen.