maanantai 2. maaliskuuta 2009

ilon sytyttäjä


H
än on pieni poika joka osaa itkeä itkevien kanssa ja nauraa nauravien kanssa. Hänen ontumisestaanko johtuu hänen myötäelämisensä kyky ja herkkäsydämisyytensä: hänellä ovat silmät, jotka näkevät, kun joku tarvitsee apua tai alahalla allin mieli vapisuttaa alahuulta. Hän rientää luokse, kietoo kätensä surullisen kaulaan ja tekee töitä siksi kunnes toinen löytää kadottamansa lampun, valon ja hymyn.

Hänen äitinsä huomasi pienen ihmisen suuren myötäelämisen kyvyn kun poika on yhden vuoden vanha. Lapsi katselee kuvakirjan pöllöä, joka on väsynyt ja jonka silmistä valuvat kyyneleet. Lapsi silittää pöllöä, hokee ”ikkee, ikkee, pöllö ikkee”; silittää silittämästä päästyään ja suukottaa ja hymyilee lohtuhymyä pöllönpoikaselle, joka pienen pojan yrityksistä huolimatta jatkaa itkuaan koska ei pysty muuntumaan monalisaksi kirjan kansien välissä.

Mutta elämässä on mahdollisuuksia. Kun poika pikkuisen kasvaa, hän rientää minkä kömpelöiltä jaloiltaan pääsee avaamaan mummoille ovia, nostamaan tipahtaneet tavarat, viemään roskia. Hän osaa taikoa hymyjä. Ja mikä riemastuttavinta: hän on oppinut nostamaan toista kulmakarvaansa ja ilahduttaa uudella taidollaan (ollessaan isänsä ja äitinsä kanssa kauppareissulla) kaupantätiä: hymyilee, kujertelee, nostelee kulmakarvaansa ylösalas niin että kaupantäti vaikka olisi kuinka väsynyt päivän töistään, purskahtaa nauruun ja latoo virkistynein mielin makkaroita ja juustoa liukuhihnalla eteenpäin.

***

Eräänä kesäpäivänä äiti kerää pienen pojan ja tämän serkut autoon, sanoo: ”Lähdetään käymään Valamon munkki- ja Lintulan nunnaluostarissa, vaikka niistä onkin tullut oikeita turistirysiä kauppoineen, kahviloineen.” Rysä? Pieni poika miettii. Hän tietää sen verran kalastuksesta, että suree kiinnijoutuneiden ja vapautensa menettäneiden kalojen puolesta, mutta mitä ovat luostarirysät, sitä hän ei vielä tiedä. Mutta auton takapenkillä on hyvä aika tuumiskella tulevia.

Monen mutkan ja metsän ja järven pilkahduksen jälkeen auto iloisine lapsineen kaartaa Lintulan nunnaluostarin pihaan. On kuuma. Serkuslauma pelmahtaa luvatulle lähteelle: limutauko on vain yhden oven aukaisun takana.

Luostarin kahvilassa on hiljaista. Kaksi tummiin pukeutunutta hahmoa – hekö ovat nunnia – seisoo ikkunan edessä, ulos vihreille niityille katsellen. Yksi mustaviittainen tähyilee kassakoneen takana.

Lapset hiippailevat lasivitriinin edessä hiljaisuuden tiheässä tunnelmassa ja valitsevat herkkuja. Pieni poika ottaa leivoksen ja jaffaa ja ojentaa lasin ja pullon kassakoneen takana seisovalle nunnalle, jolla on mustan kaavun alla, niin poika arvelee, murheellinen sydän: miksi tämä muuten olisi pukeutunut mustiin samoin kuin kaksi tuolla ikkunan luona. Poika vilkaisee ja muistaa, mitä äiti puhui turistirysästä.

Pienen pojan käsi (joka yhä puristaa jaffaa janoavaa lasia) huojuu ja kulmakarva, joka haluaa sytyttää iloa tupaan, liikkuu ylös ja alas ja suu joka on luotu tuomaan lohtua, kajauttaa nunnaluostarin kahvilan kassakoneen kilinän keskellä laulun, jonka on kuullut äitinsä vanhasta gramofonista niin usein että poika on oppinut sen ulkoa:

Laulu se on ollut minun iltojeni ilo,
ilo ihana kuin unennäky yöni.
Laulu se on ollut päivieni ratto
ja laulu se on ollut minun työni.

Laulain minun elämäni nuorteena notkuu
kuin kesäheinä vainioilla.
Sillä on rinnoilla riemunviitta

ja hauskanhuntu hartioilla.

Ottakaatte ilo irti elämästä
ja täyttäkäätte ikävyyden lovi.
Myöhäistä on silloin, kun tuonen tuvill' ollaan
ja hiljainen on mullan musta povi.


Hänen äänensä on kirkas ja laulu on kaunis eikä hän ymmärrä miksi äiti ohjaa hänet ja serkut tarjottimineen posket lämmöstä leiskuen luostaripuutarhan perimmäiseen nurkkaan, sillä mielellään poika olisi laulanut kahvilassa toisenkin laulun nunnille, jotka ikkunan edessä kääntyivät häneen päin ja, niin pojasta tuntui, hymyilivät.

Pakinaperjantai: Turistirysä

19 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen huomannut elämäni taipaleella, että juuri nämä, jotka eivät ole saaneet ihan kaikkea mitä muut, ovat kaikkein tyytyväisempiä ja iloisempia. Ja haluavt levittää iloaan ja apuaan muuallekin.

Hymyilyttävä ja itkettävä hieno tarina. Kiitos!

Ja kiva kun olet taas palannut. Kun rauhoitut ja kotiudut niin käy kurkkaamassa kolmiosainen "Laiva-kuvakertomukseni". Osat ovat jo aika kaukana, mutta etsi ne, muut eivät ole niin tärkeitä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Ihana poika ja ihana tarina.

Hyvä ettei sentään laulanut:

"Ralli se on mun rattoni
ja laulu paras työni juu,
Nätin tytön käsivarsi
oon mun kaulavyöni juu."

isopeikko kirjoitti...

Varmasti hymyilivätkin. Aivan loistava tarina.

Inkivääri kirjoitti...

Suloinen pieni ilontuottajapoika ja ihana lämmin ja hymyilyttävä tarina hänestä.

Elegia kirjoitti...

Olipa herkkä kuvaus, vilpitön. En voi olla miettimättä perustuuko tämä tositarinoihin...

Harakka kirjoitti...

Yhdyn Uunan sanoihin, että juuri nämä, mitkä eivät ole saaneet ihan kaikkea, kuin muut, niin he ovat saaneetkin jotain muuta paljon enemmän, kuin meillä on. Se on se lapsen viaton rakkaus ja luottamus.

Olipas hieno kertomus, ja voi että kun sain hyvät naurut lopussa, oikein vesi tuli silmistä, tää oli hauska!

Mutta sitten asiasta toiseen. Leijonainen haastoi mut sellaseen kivaan haasteeseen, että sai esitellä mieleisensä blogin, ja mulle heti ekaks tuli sinä mieleeni.
Eli nyt esittelin sitten sun blogisi.
Enemmän ja paremmin olisi pitänyt osata sanoa, mutta ihmiset itse sitten näkevät, kun tulevat käymään.
Tututhan jo tietää, että sun blogisi on hyvä, mutta aina joku vieraskin käy.

arleena kirjoitti...

Tuolla luostarissa on tullut käytyä.
Voisin kuvitella, että pieni poika toi nunnien päivään kepeän ilon.

Minulle tämä oli kesäpäivän tuoksuinen pakina, jossa kuuluivat lin tujen liverrykset

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin olen tuolla luostarissa vieraillut ja voin kuvitella tuon pienen ilopillerin siellä vetäisevän kirkkaalla pikkupojan äänellään tuota laulua! Voin myös kuvitella äidin punaisine poskineen ohjaamassa lapsukaista ulos ;D
Ihana lukea sinun tekstejäsi!

Anonyymi kirjoitti...

Pienen pojan maailmaan on helppo eläytyä.
Rysään joutuneet tarvitsevat iloa, ilman muuta.
Jollei yksi konsti auta niin sitten täytyy kokeilla toista.

Toivottavasti joku myös huomaa kun poika itse tarvitsee piristystä ja iloa.
Yhtä herkällä silmällä.

Hallatarinoita kirjoitti...

Ihana tarina... =)


*halaus*

Anonyymi kirjoitti...

Lapsilla on omat antennit, aikuisilla toiset. Muistelen, että jossakin suositeltiin lapsenkaltaisuutta...

Silti osaan samaistua myös äitiin...

Lastu kirjoitti...

Uuna,
niinpä.
Joku tarvitsee täydelliseen onneensa koko maailman ilot ja aarteet, toiselle riittää hyvin se mikä on. Enempää ei tarvita. Ja omaa onneaan voi jakaa, se ei siitä kulu eikä vähene.

Saaresta palanneelle kuvasarjasi Vikingistä ja merestä oli hyvää ”juurihoitoa”. Henkeä salpaa mutta tervehdyttävästi: upeita vastakohtia, jättialus kapeikossa; mittasuhteet kuin Gulliverin tarinassa.

Ina,
;)
Hyvinkin olisi poika voinut laulaa lurittaa seuraavaksi ”Ralli se on mun rattoni”, niin usein hän oli senkin äitinsä suusta ja grammarista kuullut.

Isopeikko,
kiitos.
Ja nunnien hymyyn minäkin uskon.

Inkivääri,
kiitos.
Pieni poika sai syntymälahjanaan ymmärtäväisen sydämen; häntä ei tarvinnut opettaa näkemään heikkoja ja apua tarvitsevia, hän näkee ja auttaa käskemättä.

Elegia,
arvasit oikein: tositapahtuman kerroin. Yhä on silmieni edessä pienen pojan lievästä pakkoliikkeestä kärsivä käsi huojumassa ystävällisen mutta pojan mielestä murheellisen nunnan kasvojen edessä kahvilan kassalla ja poika aloittaa laulaa aluksi ... ”jos täytätte mun lasini”... mutta muuttaa sen pian ”Laulu se on ollut minun iltojeni ilo...” -lauleluksi.

Harakka,
kiva kun sinuakin nauratti. Jotkut tilanteet olisi kiva nähdä jälkikäteen videolta. Olisi mukava elää tilanteet uudelleen – siitä huolimatta että ne juuri sillä hetkellä saattoivat tuntua tukalilta. Yhtä aikaa naurattaa ja nolottaa, kun pikkupoika yllättää ja ”veisaa” mitä veisaa nunnaluostarissa.

Kiitos kauniista sanoistasi. Tämmöisen tunnustuksen edessä nousee mieleen kiitollisuus sinun ja monen, monen blogeista, joista ammennan iloa, elämyksiä, ajattelun aihetta sekä kuvien että kirjoitusten kautta. Mitä oli elämä ennen blogimaailmaa? En edes muista. Mutta nyt on niin hyvää tarjontaa blogistaniassa, että moni kirja jää lukematta ;).
Kiitos.

arleena,
hauska kuulla, että lintujen liverrys tavoitti sydämesi. Sinullekin molemmat luostarit ovat tutut, samoin minä olen käynyt sekä nunna- että munkkiluostarissa – myös taannoisen työni puolesta (Elina Karjalainen, isä Panteleimon, Tuula-Liina Varis). Hyvä ystävättäreni kääntyi ortodoksiksi; sain olla herkän tilaisuuden todistajana. Elina Karjalainen asui pitkää saaritonttiani vastapäätä, hän tuli tutuksi siksi ja myös työni puolesta. Oli ilo saada kulkea hänen seurassaan.

PS
Luostarihiljaisuutta myös kaupitellaan – rahalla. Siitäkin voisi väkertää pakinan. Usko ja raha käyvät jatkuvaa kisaa keskenään: miten ne palvelevat ihmistä hänen etsiessään rauhaa ja rakkautta. Toivoa sopii, ettei Valamo lankea silkaksi turistirysäksi monine kaupallisine tarjoiluineen hengellisyyden nimissä. Kumpi on isäntä, kumpi renki: usko vai raha? Toivottavasti luostarissa arvot pysyvät oikeassa järjestyksessä.

Marjukka,
kiitos.
Mukava kun eläydyt tarinaan. Tekstit, kuten nyt, tulevat usein elävästä elämästä; toisinaan on hauska heittäytyä kuvittelun varaan. Mitä voi tapahtua, kun ihmiset ja ympäristö ottavat mittaa toisistaan? Lopputulos saattaa olla hupaisa. Vähintäinkin ”inhimillinen”.

Mk,
pienet pojat ovat usein ihanan suoraviivaisia ja loogisia. Missä murhetta, sinne on tuotava iloa. Missä iloa, sen voi jakaa ja yhtyä nauruun. Rysä on konkretiaa kaipaavalle pikkupojalle helppo sana ymmärtää – myös sikäli, että tajuaa, kuinka ahdistava 'rysä' voi lapselle oudossa ympäristössä olla.

Tärkeän näkökulman otat esille: on hyvä pitää mielessä se, ettei ilotuottaja, pieni poika, itse ”uuvu”, vaan saa vastavuoroisesti muilta lohtua ja hymyn aihetta. –Tämän pojan fysioterapeutti sanoi, että monet cp-vammaiset ovat hyvin iloisia. Hän ihmetteli sitä ja mainitsi, etteihän heidän aina tarvitse sitä olla, vaan murjottaminen on yhtä sallittua kuin nauru.

Hallatar,
kiitos. Ja halauksen ottavat vastaan sekä äiti että poika – ja itse elämä kaikissa lähteissään läikkyessään. Monivärisyydessään.

mm,
kiitos.
Miten rikasta: tuntosarvet kaikilla, pienillä ja isoilla. Ne heiluvat, ottavat vastaan ympäristöstä signaaleja.

Äitien osa on yhteinen (sekä ilossa ja hetkinä, jolloin puna nousee poskipäihin ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ihanasta tarinasta, jonka löysin Harakan sivujen lukijana. Ihan itkettää ilosta vaiko mistä? Hymytytön äitinä, jolle myöskään Luoja ei suonut "tätä normaaliutta" jota ne tavalliset ihmiset omaamme eläydyin rivien välitkin.
Hymyjä edelleenkin toivottaa Pirjo

heinänkehrääjätär kirjoitti...

Kiitos tarinasta, todesta! Lapsella on "näkemisen" lahja; lahja voi hyvin ja kukoistaa kun ravintonansa on kodin rakkaus. :)

Sirokko kirjoitti...

Varmasti nunnatkin hymyilivät ja kiittivät ilosta joka lapsukaisesta niin spontaanisti irtosi, toista kuin ne tavanomaiset turistien hymistelyt. Äitikin näin jälkeenpäin tohtii lapsensa hymyn levittämisestä nauttia ja jakaa sitä blogilukijoillekin eteenpäin. Kiitos, tarina oli uskomattoman herkästi kirjoitettu.

Lastu kirjoitti...

Sirokko,
kiitos.
Laulun virittelijä, nyt aikuinen nuori mies, on antanut ihanan luottopassin, jolla saan kertoilla hänestä saaren taigassa. Elämässä on monia tasoja, näkymiä ja kohtaamisia. Niistä voimme kertoilla toinen toisillemme.

Allyalias kirjoitti...

Ilon ylistyslaulu sopii minusta jokaiseen sellaiseen yhteyteen, jossa ihminen tuntee laulun nousevan rinnasta. Ainakin paremmin kuin ikuinen kassakoneen raksutus nunnaluostariin.

Anonyymi kirjoitti...

Suloinen tarina.

Ja tässäkin oli pöllö...

Lastu kirjoitti...

Allyalias,
niin totta mitä sanot. Lauluahan ei voi mitenkään estää; se pakahduttaa rinnan jos ei pääse purkautumaan ulos:)

jl,
kiitos.
Mukava kun sinä, pöllöjen ystävä, huomasit myös tässä tarinassa pöllön. Kyllä pöllöissä on sitä jotakin :)