tiistai 17. maaliskuuta 2009

risulintukurssilainen


Korvat luimussa ja silmät sikkuralla lähestyn nyt saaren taigaa, jonne minun piti istuttaa omin käsin punomiani risulintuja – jahka olen saanut teorian salat ojennukseen päässäni ja sormet vääntymään malliin mihin risulintukurssin opettaja ne asettaa – ja kas, pian unelma toteutuu: hakatun metsän kantojen päässä nököttävät linnut kuin kultamunat. Niin oli ajatus ja tarkoitus.

Niin, hiiviskellen lähestyn nyt lupaustani esitellä lintuni saaren taigassa siksi että... No, kerron loppuun asti kun kerran aloitin.

E
nsimmäisellä risulintukurssin tunnilla en älynnyt ottaa mukaan risuja. Oletin, että ohjaaja tuo ne mukanaan. Eräs ystävällinen kurssilainen lainasi omia vitsojaan, mutta enhän rohjennut rohmuta hänen varastostaan kuin muutaman, sillä risut ovat kiven alla. Toisten mailta ei oksia saa katkoa, mutta joku oli älynnyt soittaa kaupungin tekniseen lautakuntaan, mistä annettiin erään metsurin puhelinnumero ja kas, hänpä kertoi kaataneensa kaupungin mailta virkansa puolesta vastikään koivuja joiden oksia saa hakea niin paljon kuin syliin mahtuu ja tarvis on. Niin minullekin riitti oksa ja kaksi. (Nyt on kaupungin risuinen kultakaivos ehtynyt.)

Ensimmäinen tunti meni melko mukavasti. Kuuntelin tarkasti, mitä opettaja sanoi, ja vaivihkaa seurasin, miten muut toimivat. Kädentaitoni eivät ole tähän ikään mennessä heränneet, mikä lie motivaation oikosulku niitä on vaivannut läpi elämäni. Mutta koska kehtasin lainata vain muutaman risun, lähdin pois ennen aikojani laiha linnun alku kainalossani.



Seuraavan viikonlopun saalistimme. Mies myötä- ja vastamäessä, tuki ja turva, ilo ja onni, otti ja kaatoi luvan kanssa erään koivun, jotta saisin risuja. Hän istutti minut kuistille, toppasi tassuuni oksasakset ja narut, ja niin pilkoin saalista kevättalven auringossa oksa oksalta ja risukasa kohosi silmin nähden; oli mistä ottaa kurssimateriaalia ja antaa myös muille (ja hänelle, jolle olin risuvelkaa).


Tuli jälleen kurssi-ilta. Raahasin kuin risumummo konsanaan oksat työväenopiston askarteluhuoneeseen. Ojensin oksiani myös hänelle, jolle olin velkaa; hän vilkaisi pehkoani, hymyili nätisti ja lohkaisi: kiitos ei. Valitsin kaikkein syrjäisimmän nurkan, sillä taito oli yhä hakusessa, ja perimmäisellä pallilla on hyvä etsiä tietä osaamattomuudesta taitavuuteen. Halusin keskittyä lintuuni kaikessa rauhassa, omassa rytmissä, lempeässä hämyssä. Mutta voi ei, opettaja toi sadan watin jalkalampun minua ja työskentelyäni valaisemaan. "Näen ja näet", sanoi. Tunsin itseni alastomaksi. Nyhräsin ja nyhräsin omiani, linnun rinta kuitenkin pullistui ja olin välietappiin melkein tyytyväinen... kunnes opettaja tuli luokseni, katsoi lintuani hiljaisuuden vallitessa. Tuomio oli selkeä: "Vetele paksut oksat pois. Olet tuonut aivan liian tuhtikuntoisia oksia mukanasi: niitä on vaikea käsitellä. Ritvaoksilla olisi pitänyt pelata eikä tukkijaakoilla."


Purkuhommissa koko komistus purkautui, levisi kuin Jokisen eväät. Ja samalla voimalla kun lintu hajosi, heräsi siitepölyallergiani, siitä huolimatta ettei koivu vielä kuki. Altistuin ilmeisesti kevätvaivalleni saksiessani paksuja oksia. Silmät muurautuivat umpeen, aivastin ja pärskin, niiskutin ja nolostelin.

K
oivut ovat ihanat, mutta annan niiden nousta rauhassa maasta, jahka ne aloittavat kasvun saaressa; siitepölyallergiaa vastaan löytyvät kyllä tepsivät tutut lääkkeet. Olin unohtanut koko allergiani kun kurssille ilmoittauduin. Ihmettelen tosin reaktiota; herättelinkö uinuvat norkot niitä riepotellessani.

Kerroin tarinani lapsenlapsilleni, jotka kuuntelivat niin kuin tapansa on: silmät tapillaan, korvat höröllään. Eipä mennyt aikaakaan kun pojantyttö toi minulle lohtusydämen, koivunoksasta vääntämänsä, ja pojanpoika silitti keltaisen tähtipojan. Aion kehystää ne tauluksi, sillä niistä säteilee maailmankaikkeuteen luonnollista valoa. -Muutaman risulinnun aion ostaa kurssitovereiltani kannon nokkaan. Ihailen heitä, joilla on taito luoda kauneutta; heillä on sekä into että kyky (minulla toinen noista kahdesta).

S
emmoinen oli risulintukurssini. Arvatkaapa, sammuiko halu opetella uutta? Oikein: ei. Olen menossa heinähattukurssille ja kiinnostaa myös sammalkurssi. Joku aikoo viedä pihalleen vanhan hetekansa ja päällystää sen sammaleiseksi vuoteeksi. Tilataidetta. Toinen pohtii, käärisikö ukkonsa autonromut sammaleeseen. Olisi kuulema mukavampi katsella pihaa jossa kiiltää kauneus luonnosta, ei pellistä.


Risulintukurssin kokemuksesta viisastuneena otan ennen heinähattukurssia selvää, millaisia heiniä tarvitaan. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Uskon siihenkin, ettei haittaa vaikka vähän haittaa.

"Virheistä oppii parhaiten", sanoi ruotsin opettaja vuonna 1959. Niin oppii, tiedän 2009. Korvieni simpukoissa soi jo: heinähattukurssi on helppoa kuin heinänteko – tai sitten ei. Voin opiskella virheitä sielläkin. Ja sen jälkeen opin.

Pakinaperjantai: suomusilmä


22 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Risumummoa olisi ollut mukava nähdä...

Lapsetlapset ovat maailman ihanimpia! Taas se tuli todistetuksi.

Harakka kirjoitti...

Sulla on ollut hyvät edellytykset tehdä niitä risujuttujasi.
Mutta jos ei sopinut sulle, niin teet sitten jotain muuta.
Sä keksit kuitenkin aina jotain, sen tiedänkin jo!
Onnea uusiin juttuihin!

Sirokko kirjoitti...

Tuo oli kyllä ohjaajan vika, olisi pitänyt ensin opastaa materiaalin vaatimukset. Ja no, se allergia tietty estää uuden kurssin aloittamisen, vahinko. Olen ihan varma että olisit synnyttänyt upeita risulintuja. Et kai vain ole heinälle allerginen...
Lastenlapset ne osaa tuoda lohtua mummolle, niin aurinkoinen risusydän!

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko risulintuja tehdä jostain muusta kuin koivun oksista. Vaijerista?

Anonyymi kirjoitti...

Sammaleissa on kauheasti itiöitä ja heinät vasta aiheuttavat allergiaa. Mitä jos miettisit vielä. Liity meihin ihailijoihin. Ei kaikkien tarvitse tehdä, on tärkeää että on ihailijoitakin.
Hieno pakina sanoo pieni vikkelä lintu nimeltä Kuvanakkeli, jonka höyheniin on kätkeytynyt ihan tuttu tyyppi.

Anonyymi kirjoitti...

Hei, eihän sinunkaan ihan kaikkea tarvitse osata. Hyvä oli yritys mutta allergia saattaa tulla heinistäkin. Me luetaan mielellään sinun kirjoituksiasi sillä siinä olet hyvä eikä allergiat koneella vaivaa!

Anonyymi kirjoitti...

Valtava innostus sinulla oli! Taisit unohtaa, että harjoitus tekee mestarin ja mestaritkin harjoittelevat.
Hieman kyllä tuntuu, että ohjaaja ei ollut aivan täysillä mukana. Totta, ettei kaikkea tarvitse osata, mutta äläpäs huoli, jos vielä kiinnostaa risuista rakennella, niin se käy kesällä mökkimaisemassakin. Aloitat pienemmästä kuin risulintu.

Lastu kirjoitti...

mm,
pojantyttärellä on niin näkevä sydän :). Ja pojanpojalla tuikkiva tähti. Niiden voimalla risumummo "valaistuu" :)

Harakka,
kiitos lohtusanoista. Varmasti keksin muuta - jos ei risuja niin ainakin pusuja :). Ja mieskulta ehdotti työnjakoa: minä ideoin, hän toteuttaa. Hän osaa mitä vain ja mitä ei osaa, opettelee. Kätevä on käsistään, ja ihhailen ja ihhailen häntä enemmän kuin paljon...

Sirokko,
risulintukurssin kutsussa lukee: "Ota mukaan iso sylillinen notkeita ja haaraisia koivunrisuja, työvälineiksi oksasakset, sivuleikkurit, kärkipihdit, tiukat sormikkaat ja puolella olevaa rautalankaa (saatavissa myös opettajalta)."

Minä lukea posotin ja vajavaisesti ymmärsin, että kaikkia näitä on saatavissa opettajalta, mutta lupaus taisi koskea vain rautalankaa. Niin, ja 'notkea' oli jäänyt sisäistämättä. Pitäisi pysähtyä uusien asioiden ollessa kyseessä jokaisen sanan kohdalle niin kauaksi aikaa, että viesti menee perille ja ymmärrys kolkuttaa ovelle ja astuu sisään.

Heinälle en tiettävästi ole allerginen, mutta niille saattaa herkistyä kyllä. Joskus altistus voi olla peräti hyväksi. Tai en tiijjä.

Ina,
:). Vaijerilintu, kuulostaa metkalta. Nyt huhuilen (taas) miestä hommiin. Siinäpä vasta oiva idea. Tai lautalintu kontra lintulauta - senkin voisi rakennella; lautaa meillä on jäänyt tähteeksi iso pino.


Kuvanakkeli,
totta; taideteokset ovat silmien ulottuvilla. Toiset tekevät, toiset katsovat, ihailevat. Ja jokainen voi tehdä kykyjensä mukaan, vaikka käpylehmiä alkusoitoksi.

Kuvanakkeli, miten hauska blogin nimi. Ja ihana blogi, ehdin kurkata. Nyt on vain kiirehdittävä junaan ja lähdettävä asioille piäkaapunkiin. Mutta tiedän missä osoitteessa lumous pesii :). Tulen uudestaan ja uudestaan sillä suosikiksi nappaan luonnon ihmeistä kertovan kuvablogisi heti.

savisuti,
heureka. Totta totisesti: meillä kaikilla on mahdollisuus niin moneen. Yhtä tietä iloon ei ole. On monta polkua ja yhteinen kyltti on: vademecum (kulje kanssani), olipa elämyksen lähtökohtana patsas, maalaus, musiikki, sana. Elämä on runsas.

Lastu kirjoitti...

Hei aimarii :)

Oltiin samaan aikaan linjoilla, kivaa.

Niin, kyllä minulle pieni sytyke jäi. Ja risut ovat tallella kyllä. Voisin väsätä risumajan, lilliputtikolon. Miniatyyrin.

Ihanaa päivää sulle. Nyt junaan (olen menossa mm. rintojen ultraan...)

heinänkehrääjätär kirjoitti...

Harmillisia nuo allergiat! Onneksi aina löytyy vaihtoehtoja. Mitenkähän sopisi materiaalina paju? :D
Itse en ole koskaan risuista ja pajuista tai sammaleista tai heinistä mitään luonnut, ihaillut vain.
Niistä lopputuloksista olen mieltä että omanlaisensa on paras! :

Jatkoa kaikkea mukavaa luovaan toivotan. :)

Anonyymi kirjoitti...

Kauhun sekaisella hymyilyllä luin tarinaasi. Kirjoitit niin mukavasti ja jouhevasti. Vaan mikä hirmuinen järkytys ja pettymys!! BYÄÄÄÄ. Minäkin olin niin odottanut kurssiasi, nähnyt sieluni silmin risulintusi saaressaan. Itsekin haaveillut sellaisen tekemisesta ja kuvittelin saavani sinulta ensikäden tietoa ja konsultointiapua. Saattaapi minunkin risupöllöhaaveeni jäädä nyt toteutumatta :(
Mutta toivottavasti aukenee jotakin, kenties jotakin vielä parempaa...

Anonyymi kirjoitti...

Ihmettelen, miten siellä ei annettu ohjeita, millaista materiaalin piti olla! Risuja ne on vähän tuhdimmatkin, ei ollut sinun taitamattomuuttasi ;D
Harmi, kun allergia ilmoitti olostaan ja jouduit lopettamaan mielenkiintoisen kurssin. No, sinä keksit jotain muuta sitten, jääköön risulinnut toisille!

Anonyymi kirjoitti...

"Motivaation oikosulku".
Nyt se viimein selvisi mikä kädentaitojani vaivaa.
Kiitos!
Kun sitä intoa tosiaan olisi, vaikka mihin.

arleena kirjoitti...

Niin voi käydä varsinkin ensikertalaiselle, mutta onneksi menet uusille kursseille ja vielä sen jälkeenkin.
Minäkin halauaisin tehdä vaikka mitä, aika on rajallinen ja taitokin.
Sammalta olen asetellut terassiruukkuihin talvisuojaksi ja -koristukseksi. Se on ollut helppoa puuhaa, mutta mieli tekisis enemmänkin.

Kauniit muistot olet saanut lastenlapsiltasi, kehystämällä säilyvät näkösällä.

Onnea kursseille ja mukavia luontohetkiä saaressa. Luonto on kaunein, aina valmis ja oikein tehty.

Lastu kirjoitti...

heinänkehrääjätär,
kiitos toivotuksista :). Risulintukurssistani tulee mieleeni satu hiirestä, joka ompeli kissalle takkia.

Vaihtoehtoja löytyy. Niin, jos ei koivu, entäpä paju. Tai kivi. Ideoita ja ohjeita löytyy kiitettävästi myös netissä.

Luonto itsessään on paras taideteos.

Ruska,
annan risulintuviestikapulani sinulle ja sinun Pöllölällesi :). Vuolit taitavan ja mestarillisen voiveitsen: lahjoillasi vuolet varmaan myös pöllön - tai teet sen unelmieni risulinnun, joka minulta jää tekemättä. (Kun ummistan silmäni näen tuhansia risulintuja kantojen nokassa ja taimien välissä. Se on unelma joka hymyilyttää yhä - vaikka nyt tuli vesiperä.) -Jään odottamaan sinun risupöllöäsi ... :)

Marjukka,
niin, olen varsinainen tumpelo. Seuraavan kerran ilmoittaudun vain alkeiskurssille, jos sellaisia järjestetään :). Ja muistan omat rajoittuneisuuteni. Ei ehkä hiihtoretki Huippuvuorillekaan olisi ihan mun juttuni, näillä polvilla :)

Mk,
ympäri käydään ja yhteen tullaan: motivaation oikosulun - ja palavan innon risteysasemalla. Siinäpä mielenkiintoinen solmu jota sietää tuumia. Jos vaikka aukeaisi. Katsotaan, alkaako joskus tuumasta toimeen -vaihe.

arleena,
ehkä kannattaa (minun) aloittaa pienestä. Luonnonkauneutta voi kuljettaa kotiin (jäkälää, sammalta, käpyjä) ja hyvin pienillä eleillä saa suuria kauneudenlähteitä aikaiseksi. Ihastellen katselen ideoitasi blogissasi, kiitos :)

Anonyymi kirjoitti...

Voi surkeus vastoinkäymisiäsi. Mutta ajattele, miten paljon iloa sait risulinnuista jo haavevaiheessa.

Lastu kirjoitti...

jl,
totta, jo ajatus risulinnuista tuotti paljon iloa. Ja lopputulos "plörömötsis" on antanut aihetta moneen nauruun.

Allyalias kirjoitti...

Jos ei tuu risulintua, voi tehdä vaikka risusemmosen. Niilläkin on käyttöä!

... ainakin jos tietää olevansa menossa heinähattukurssille!

Lastu kirjoitti...

Allyalias,
kiitos!
Tulevalla risulinnullani (tulee kai se joskus, kuitenkin) on nimi: se on 'plörömötsis'. Jotenkin oksia on helpompi lähestyä nyt. Ja antihistamiinit otan varalle, essun taskuun. Sisu nostaa päätään :D

Hallatar kirjoitti...

Ihana...


*halaus*

Lastu kirjoitti...

Hallatar,
halin otan vastaan kiitoksin ;). Hyvä mieli. Toivon samaa sinulle.

Vallaton mummeli kirjoitti...

Heh, teillä oli liian ankara opettaja. Minun sivultani löydät risulintuohjeen, jossa saa olla paksujakin oksia.

Ihanat lohduttajat sinulla :)