torstai 16. huhtikuuta 2009

Saapuminen (valokuvatorstai)

Olen saanut kutsun saapua 15.4.2009 kello 13 Smolnaan seuraamaan vuoden 2009 valtion tiedonjulkistamispalkintojen jakotilaisuutta. Pakkaan laukkuuni kameran ja kutsukortin ja astelen hyvissä ajoin portaita pitkin valtioneuvoston juhlahuoneistoon. Kuulen perustelut, otan osaa iloon.








"Akateemikko Olli Lehto sai elämäntyöpalkinnon monipuolisesta tieteellisestä tutkimuksesta ja siihen perustuvasta tiedonjulkistamisesta. Lehto on maamme kansainvälisesti tunnetuimpia matemaatikkoja ja aktiivinen tieteenhistorian kirjoittaja.

Kriisipsykologi, dosentti Salli Saari palkittiin tutkimukseen perustuvan tiedon monipuolisesta soveltamisesta kriisitilanteiden hallinnassa. Mm. Kauhajoen koulusurmien jälkeen viestimissä esiintyneen Saaren vaikutus sekä julkisuudessa että median ja viranomaisten kouluttajana on raadin mukaan ollut erittäin keskeinen.

Korkealaatuisesta ja innovatiivisesta toimitustyöstä palkittiin LUMA-keskuksen julkaisemat Jippo - Lasten luonnontiedeverkkolehden sekä Luova - Nuorten luonnontiedeverkkolehden toimitukset.

Päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä palkittiin teoksesta Pankkikriisin peitellyt paperit. Nykyisin Suomen Lehtiyhtymän kaupunkilehtien julkaisujohtajana työskentelevä Pietilä on taustaltaan talustoimittaja, ja hän on tutkinut pankkikriisin taustoja useissa julkaisuissaan.

Tiedetoimittaja, filosofian tohtori Katja Bargum ja professori Hanna Kokko saivat palkinnon teoksestaan Kutistuva turska ja muita evoluution ihmeitä.

Valtionpalkinnon saivat myös tanssitaiteilija, koreografi Reijo Kela yhteiskunnallisesti kantaa ottavista ja ajatuksia herättävistä tanssiproduktioistaan sekä toimittaja Hannele Jyrkkä, kirjailija Jalo Heikkinen, professori Heikki Laitinen, kuvataiteilija, kuraattori Erkki Pirtola ja tutkija Tiina Suhonen teoksesta Hetken kannattelija. Ainutkertaisia tanssihetkiä Reijo Kelan kanssa.

Ilmatieteen laitoksen tutkijaryhmä palkittiin teoksesta Muutamme ilmastoa. Ilmatieteen laitoksen tutkijoiden katsaus ilmastonmuutokseen. Raadin mukaan kyseessä on huolellisesti ja asiantuntevasti mutta samalla ymmärrettävällä tavalla kirjoitettu teos, joka selvittää monimutkaisen aiheen lukijalle kerralla.

Kalevalan kulttuurihistoria -kirjasta valtionpalkinnon saivat puolestaan toiminnanjohtaja Ulla Piela, professori Seppo Knuuttila, professori Pekka Laaksonen, kustannustoimittaja Kati Lampela ja graafinen suunnittelija Markus Itkonen." (YLE Uutiset)

* * *

Innostus tarttuu. On jälleen monta syytä avata kirja, pohtia, sukeltaa. Ja ihmetellä.

Valokuvatorstai: Saapuminen

9 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Juhlallinen tilaisuus.
Ansioituneiden iloon ja huomionosoituksiin on helppo yhtyä.

savisuti kirjoitti...

Puitteet ainakin on juhlalliset. Onnittelut palkituille!

hpy kirjoitti...

Tassa on moni saapunut korkealle paikalle. Saavutuksia.

Harakka kirjoitti...

Juhlava tilaiuus ja onnea sulle, kun olet tälläiseen tilaisuuteen päässyt, tai saanut osallistua.
Sinä saavuit tilaisuuteen iloisena ja vähän jännittyneenäkin. (etkä syyttä)

Inkivääri kirjoitti...

Wau millaisiin saapumuksiin olet saanut osallistua!

Anonyymi kirjoitti...

Hieno saapuminen ja ONNEA kutsutulle! Et vain paljastanut meille, miksi sinut kutsuttiin. Tietysti työn puitteissa, mutta olitko palkittujen joukossa?

Marjukka kirjoitti...

Arvokas saapuminen täällä! Onnea sinulle ansioistasi tähän saapumiseen!

Reija kirjoitti...

Kuvakulmasi erikoiset, saapuminenkin monista muista poikkeava. Molemmat ovat tässä tapauksessa hyvä asia. Sinulla on näkemystä ja mielestäni mukava tapa kirjoittaa. :)

Lastu kirjoitti...

arleena,
niin, palkittujen ilo sytyttää juhlatunnelman kattoon - siitä saa osansa yleisökin.


savisuti,
juhlallista, kyllä.

Mutta sallittakoon tilaisuuden kulusta pieni kritiikki: opetusministeri puhua lopotti juhlapuheensa paperista semmoisella vauhdilla että tuli tunne: nyt on kiire ja "voi kun tämän saisi äkkiä ohi ja pois, hoidetuksi..."

hpy,
noita portaita pitkin on moni kävellyt ja mitä erilaisimmin miettein ja pyrkimyksin.

Harakka,
oli hauska sattuma, että tuolloin oli myös syntymäpäiväni. Liput liehumaan, malja huulille ja mieli korkealle ;)

Inkivääri,
juu, glamouria arjen keskelle :)

Uuna,
yleisön joukossahan "vain" olin. Eräs palkituista on läheiseni, siksi pääsin kuin siivelle istahtamaan ja ihmettelemään. Ennen kaikkea ottamaan osaa heidän kaikkien iloonsa. Taas heräsi rakkaus kirjaa kohtaan. Ja heitä, jotka luovat tietotulvasta ja tutkimuksistaan synteesejä, kokonaisuuksia, jotka vievät asiaa eteenpäin ja tempaavat lukijan matkaansa tiedon lähteille. Valmista ei maailmassa synny, mutta ahaa-elämyksiä kirja kirjalta. Ne valaisevat. Kysymykset saavat vastauksia.

Marjukka,
kiitos. Niin, arvokas oli tilaisuus – samoin tieto, jonka tekijät saavat ymmärrettävään muotoon 'tavalliselle' lukijalle. Ammattislangilla kirjoitetut teokset jäävät ulottumattomiin. Mietin jopa, lukisinko (minä, humanisti) matemaatikko Olli Lehdon kirjoittamat elämäkerrat Rolf Nevanlinnasta tai Väisälän veljeksistä.

Reija,
kiitos. Sanasi lämmittävät ja innostavat.