tiistai 18. elokuuta 2009

madon mukula

Moni näkymä jää aivojen pohjalle muhimaan koko elämän ajaksi – eikä vähiten se mitä kotona näki ja kuuli silloin kun oli pieni ja ymmärtämätön mutta kaikki aistit tuliterässä ottamassa vastaan ympäristön virikkeitä.




Silmät kahmivat tiskipöydän tarjotinta kotimme keittiössä, missä isä piti vuonna 1948 perustamaansa laboratoriota ennen kuin se muutti omiin tiloihinsa. Ei saa koskea näytteisiin, ei saa, kuului sormien heristelyn takaa, no ei tehnyt mielikään – mitä nyt tungin nenäni tiskipöydän reunan yli nähdäkseni paremmin kakkaa missä saattoi piillä aavettakin kamalampi olento, lapamato tai sen toukka, joka oli tunkeutunut kotiimme. Oli syy nousta varpailleen vartioon ettei se tunkeudu suolistoon, ja ei saa koskea -komentoa oli helppo noudattaa. Kuka nyt tieten tahtoen haluaisi sisikuntaansa parikymmenmetristä matoa joka imee itseensä valmiiksi pureskellun ruuan ja näivettää elättäjänsä.

Isän laboratoriossa Säverissä tutkittiin myös ulostusnäytteitä, ja savolaiset rupesivat kutsumaan laboratoriohoitajia, lapamatoa kunnioittaen, lapatorskiksi. Kaksi heistä, Kaisa-täti ja Tipuli-täti, tulivat läheisiksi. Me lapset saimme kuulla jännittäviä kertomuksia näytteiden otosta, senkin kuinka ulostetta tuotiin laboratorioon ympäri Savoa kenkälaatikossa tutkittavaksi vaikka vähempikin olisi riittänyt. Ja miten eräs vanha mummo oli viipynyt kauan vessassa ja tullut tyhjin toimin vastaanottohuoneeseen. – Missä näyte, missä. – Siellähän se, vessankannella, ja sitä on paljon, ylpeänä esitti: ei hän nyt mikään tyhjäntoimittaja ole.


Mistä lapamadot suomalaisiin ja erityisesti savolaisiin tulivat?

Ennen vanhaan kuopiolaiset siinä missä muutkin suomalaiset asioivat pihan perällä ulkohuussissa ja kun ihmisperä osuu kakkakasaan, kutsutaan hätiin hevonen ja kuski. Hän lapioi sonnan kärryihinsä, maiskauttaa suutaan, polle hirnahtaa, ja niin parivaljakko mennä klonksuttaa seuraavalle tyhjennyskeikalle. Taas sontakuski kauhoo menneet tarpeet rekeen ja luo tilaa tuleville tarpeille.

Hevonen lönkyttää rauhallisesti pitkin rännikatuja ja antaa peräpäänsä puhua. Heinäinen hevosenkakka on kaunis katsella ja hyvä haistella. Lapsuus tunkeutuu sieraimiini ja tuoksuu yhä kun höyryävää hevosenkakkaa rännikadulla muistelen, vaikka ei siihen aikaan kun lapsi olin, tehty enää sitä mikä ylläpitää lapamadon katkeamatonta kiertokulkua:

Talvella monta sukupolvea sitten hevoskuski suuntaa ajokkinsa ja kuormansa kohti Kallavettä, mitä peittää paksu ja kantava jää, antaa pollen kiskoa lastia vielä metri ja kaksi jotta kaupunki jää kauemmaksi ja lopulta päätyy paikkaan keskelle järven selkää jonka harteille sonnan heittää.

Kevätaurinko sulattaa jään ja kakkavuoren, mikä humpsahtaa veteen kalojen iloksi. Lapamadon toukat saavat kodin, missä voivat hyvin kunnes tulee kalastaja joka nostaa saaliin – ja mikäli tämä kypsentää lahnansa tai ahvenensa tai haukensa huonosti, toukka siirtyy ihmiseen ja 'mukula' innostuu kasvamaan kaksikymmenmetriseksi lapamadoksi. Ei ole epätietoisuutta kumpi on isäntä, kumpi renki: loinen vai hän joka loista ruokkii ja itse jää paitsi. Nyt ymmärrän miksi isä silloin kauan sitten lapamadon kulta-aikana itsevaltiaana, tietäjän ottein, halstrasi lahnansa saarihuvilan takassa ja vahti sen kypsymistä. Vasta kun höyryävän kuuma kala aukaistiin puoliksi palaneista sanomalehtikääreistään, saimme siihen koskea ja tunkea suihimme valkoista kalan lihaa eikä meitä kahta kertaa tarvinnut käskeä syömään.

Mutta milläs hyyryläisen saa häädetyksi suolistostaan pois, jos labratulos näyttää ilkikurista kieltään: heisimatohan se siellä suolistossa kemujansa pitää. Mato-Alli tulee viisikymmentäluvulla hätiin. Matokuurille, mars, koko Suomen kalastava kansa ja heitähän piisaa kuin madon toukkia p–ssa.



Matolääke sisältää kivikkoalvejuurta, joka lamauttaa madon niin että se irrottaa otteensa suolen seinämästä. Ja niin mato ja sen mukulat tulevat ihmisen aukosta ulos, ei sentään sieltä päästä mistä tunkivat kalan valepuvussa sisään. Kuulin kauhutarinoita madon pituudesta, ja niissä mitoissa kalavaleetkin kalpenivat. Matofobia uhkasi laittaa majapaikan pysyvien kauhujen elatushuoneeseeni mutta sain sen häädetyksi ulos kummittelemasta enempää.


Onneksi elämme nykyaikaa. Enää ei Kallaveteen lasketa sontakuormia. Liekö viimeisestä kuormauksesta kulunut aikaa yli sata vuotta, en tiedä. Mutta se mikä on veteen laskettu, ei hetkessä eikä kahdessa haihdu pois, puhdistu. Mikäli joissakin kaloissa on yhä lapamadon toukkia, ne on helppo eliminoida tyystin, kun malttaa kypsentää ahvenensa läpikypsäksi tai jos haluaa pelata varman päälle, pakastaa raa’an kalan vähintään vuorokaudeksi ennen valmistamista.

No, sen verran varuillani olen, että raahasimme saaren aittaan pakastimen joka alkaa olla nyt melko täysi ahvenista. Itseleipomani kalakukko on tulollaan eikä sen kulkua mikään direktiivi, asetus tai säädös kykene estämään – saati ajatus mokomasta mukulasta, lapamadon toukasta.

Tarinamaanantai: mukula

9 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Mikäs sattuma tämä oli, kun hain juusto-ruiskiekon rouskuttevaksi ennenkuin aloin pakinaasi lukemaan.

No menihän se ruisleipä tässä samalla, ei haitannut pakinan sisältö ollenkaan.

Matohistoriaa oli mukava lukea ja lohkaista pala mennyttä aikaa mieleen.

Famu falsetissa kirjoitti...

Oi, kauhua lapsuusajalta! Tästä muistui elävästi mieleeni ne kauhukertomukset, joita lapsena kuulin koulutovereistani, joilta lapamato oli tullut ulos. Kyllä täällä saarikylässä vielä 1950-luvulla kuormattiin ulkohuussin tuotteet hevosen rekeen ja vietiin kauas meren jäälle.

Harakka kirjoitti...

Kyllä mä myös muistan niitä kauhujuttuja lapsuudenajoista, kun sanottiin justiinsa noin, että alkoi tulla lapamato ulos, ja sitä sitten tulikin monta metriä!!
Kamalaa, jos vieläkin olis niin, mä en ainakaan pystyisi oleen hetkenkään aikaa, jos tietäisin, että mahassani kulkis niiiiiin pitkä mato!!!
Onneksi siihenkin on tullut lääke!
Hieno pakina!

Lastu kirjoitti...

arleena,
jopas olikin sattuma että satuit lukusille samaan aikaan kun iltayön sydämenä nautit herkullista leipääsi. Kiva kun suhtaudut kakkaan reippasna ja rohkeana ;). Se on sitä itseään: kasvuvoimaa, ja kun se oikeaan paikkaan pistetään kompostoitumaan sen parempaa alustaa ei olekaan. Sanoo moni kasvi.

Famu falsetissa,
minulle tämä huussin tuotteiden Kallaveden jään päälle lastaaminen oli upouusi tieto, mutta en tiennyt minä vuonna se loppui. Jännä kuulla että saarikylässänne vielä viisikymmenluvulla kakkakasat vietiin meren jäälle. Olisikohan Kuopiokin ollut samassa aikajanassa ja jamassa? Ainakin Alli Vaittinen-Kuikka aloitti valistustyönsä juuri noihin aikoihin.

Sinä olet kuullut lapamatotarinan aivan läheltä. Mahtoi siinä olla mukana väristyksiä jos minkälaisia. Sekä kokijalla että kuulijalla.

Harakka,
niin, sanos muuta, onneksi on matolääkkeitä: kyllä juoksisin kipinkapin apteekkiin, jos saisin kuulla että suoliini on takertunut lapamato joka voi yhtä hyvin kuin minä pahoin.

jl kirjoitti...

Mielenkiintoista historiatietoa. Ja tuo kivikkoalvejuuri, onko sitä siis nykyisissäkin lääkkeissä vai entisaikaisissa vain?

Lastu kirjoitti...

jl,
heti kun kuulen lisää asiantuntijalta, tulen vastaamaan kysymykseesi ;)

Lastu kirjoitti...

jl,
tässäpä lisää alvejuuresta ja muusta:

"Kivikon alvejuuresta (Dryopteris filis mas) saatu alvejuuriuute (extractum filicis) oli kauan Suomen yleisin matolääke ja maamme ensimmäinen vientilääke. Floroglusinolipitoisuuden vaihtelu valmisteissa johti usein myrkytyksiin, jopa kuolemaan johtaviin. Myrkytysvaaraa lisäsi se, että meillä käytettiin myös toksisempaa Dryopteris austriacasta saatua leveälehtisen alvejuuren uutetta. Anglosaksisissa maissa yleistyivät malarialääkkeinä käytetyt akridiiniväriaineet mepakriini ja klorokiini heisimatolääkkeinä, ja niitä on viime vuosiin saakka suositettu Taenia-infektioiden lääkkeiksi. Antiikin ajalta viime vuosikymmeniin on myös sukkulamatojen häätöön käytetty erilaisia suhteellisen myrkyllisiä aineita. Myöhemmin piperatsiini ja pyrviini syrjäyttivät nämä. Viime vuosina on meillä otettu eläinlääkinnässä käyttöön – ja etenkin trooppisissa maissa ihmisten lääkinnässäkin – suuri joukko koliiniesteraasin estäjiä ym. uusia matolääkkeita."

www.medicina.fi/fato/60.pdf

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Hienoa kerrontaa.

Lastu kirjoitti...

harmaa susi,
anteeksi, vasta nyt hoksasin tulla omille poluilleni, tänne "alas", ja huomaan kannustuksesi, josta kiitän. Taas voin kepein ja avoimin mielin jatkaa matojen ja muiden mönkiäisten pohdintaa ja tunkioidenkin tongintaa :)