keskiviikko 28. lokakuuta 2009
ei - kyllä
klikkaa kuvaa niin näet mustan joutsenen
äiti:
Joku sanoi: lastenkasvattaminen on yksinkertaista ja helppoa, kuin kinnasta kutoisi; tarvitsee vain muistaa nurin oikein nurin oikein ja sopivassa kohdin niitä käyttää niin valmista tulee ja lapsen voi lähettää maailmaan, missä kotikutoiset lapaset lämmittävät 'pakkasessa': lämmönlähde on aina olemassa.
Kyllä on kyllä ja ei on ei, siinäkö resepti. Rakkautta ja rajoja.
Ei tiennyt sanoja, miten vaikeaa on sanoa EI, kun tyttären silmät sumenevat surusta; pikkuveli on kotiutettu taas keväisen keuhkokuumeen vuoksi sairaalasta ja syynä on hengitysvaje ja allergia eikä tyttären toivetta kotieläimestä voida toteuttaa. Eläin- ja luonnonrakkaus polttaa ja ymmärrän mitä tarkoittaa sanonta: kun yksi ikkuna sulkeutuu, toinen avautuu.
Yhdeksäntoistavuotiaana (siitä on jo aikaa) hän kirjoittaa lapsuutensa lintuharrastuksesta, jonka saan hänen luvallaan tuoda saaren taigaan. Ja tänään tiedän hänen tiensä. Se on johtanut kauas maailman ääriin, ekologisiin luonnontutkimuksiin jotta meillä vielä tulevaisuudessakin pikkutyllit niiaisivat ja taivas hengittäisi ja ihmiset yhtä lailla kuin pienenpienet önkiäiset voisivat elää ja kasvaa äiti Maan sylissä.
tytär:
Ystäväni, villilinnut (1989)
”Vaikka olenkin ehdottomasti sitä mieltä, ettei maailmassa ole kauniimpaa näkyä kuin lapintiiran keveä leijailu kesänsinisen meren yllä, on minun kuitenkin myönnettävä, etteivät linturetket aina ole pelkkää idylliä.
Toisinaan vastoinkäymiset saavat huvittaviakin piirteitä. Yhden ikimuistoisimmista retkistäni tein toukokuussa 1985 Espoon Suomenojan jätevesialtaalle. Paikka ei ole kovin luonnonkaunis, mutta usein suorastaan kuhisee lintuja. Niin nytkin: mieltä ilahdutti erityisesti mustakurkku-uikun pulikointi aivan silmieni edessä. Kevät oli jo pitkällä, rannalla lepatteli neitoperhosia, ja muutaman ruokokerttusenkin olin jo yhyttänyt säksättämästä ruovikon keskellä.
Lammikolta päästyäni aloin kiikaroida viereisen puhdistamon lieteallasta. Se oli usein kahlaajien suosiossa, ja niinpä sain nytkin ihailla pikkutyllien niiailuja. Ne ovat hauskoja, pirteännäköisiä lintuja, ja päätinkin tutkailla niitä tarkemmin – piirrän nimittäin lintuja mielelläni, ja ehkäpä tekisin nyt jonkinlaisen luonnoksen pikkutylleistä.
Pikkutyllien raapustelu kuitenkin jäi siltä kerralta, sillä erehdyin niitä ihaillessani astumaan muutaman askeleen eteenpäin lietteellä. Kuulin vain molskahduksen ja hölmistyneenä tajusin vajonneeni reisiäni myöten haisevaan liejuun. En kyennyt lainkaan liikkumaan, saatoin vain tuntea, kuinka likavettä ryöppysi saappaisiin ja lahkeisiin – sitten ymmärsin jo pelastaa kiikarin toisella kädellä ja hamuta toisella otetta jostain pitävästä.
Onni onnettomuudessa oli, etten ollut kaukana altaan poikki kulkevasta betoniputkesta. Syöksähdin sitä johti ja pääsinkin hiukan lähemmäs – pelkäsin altaan syvenevän, jolloin uppoaisin vain syvemmälle, mutta niin ei onneksi käynyt. Lopulta tarrasin putkeen kiinni ja onnistuin hivuttamaan itseni sen päälle. Vain pulppuava vana jäi liejuun kertomaan nolosta pulahduksestani.
Turvassa putken päällä aloin tutkia tilannetta, toivuttuani ensin säikähdyksestä. Vedin saappaat jaloista ja valutin niiden haisevan sisällön takaisin altaaseen. Sukat levitin auringonpaisteeseen kuivumaan, sitten kävinkin jo housunlahkeiden mustanpuhuvien liejumöykkyjen kimppuun. Siinä kaapiessani katseeni osui äkkiä pikkutylleihin, jotka olivat jatkaneet soidintouhujansa antamatta kohellukseni häiritä niitä millään tavoin.
Niiaus, vihellys ja taas niiaus, sitten nopea soidinlento lietealtaan ympäri. Huomasin, että sirittäjäkin oli alkanut laulaa kirkasta säettään – ja niin minua alkoi naurattaa. Auringon lämpö sai paljaat varpaani heräämään, pajulinnut säestivät, jossain narisivat telkät. Mikäs minun tässä ollessa… olisihan voinut käydä pahemminkin!
Pikaisen puhdistautumisen jälkeen oli vielä jäljellä retken hankalin osa: kotiin oli päästävä. Ei auttanut muu kuin uskaltautua bussiin koettelemaan kuljettajan ja matkustajien sietokykyä. Tunnin piinallisen matkan jälkeen pääsin vihdoin kotiin, missä ensi töikseni ruiskutin saappaat puhtaiksi ja siirsin ne pihalle tuulettumaan. Sinne ne sitten jäivätkin kuudeksi viikoksi, siksi voimakas oli niiden varsin omaleimainen haju.
Mistä sitten kipinä kaiken maailman pikkutyllien perässä molskimiseen?
Olin juuri täyttänyt yhdeksän vuotta, kun kirjoitin äidinkielen kokeen taakse opettajalleni salaisen viestin: ”En selviä ilman lintuja. Linnut ovat elämäni. Pidän sekä korpista että riikinkukosta, strutsista, peiposta ja undulaatista. Eilen sain ihanan tiedon. Saan joululahjaksi neljä lintukirjaa, jotka saan valita itse."
En tiedä, mikä sai minut innostumaan juuri linnuista. Perheessämme esiintyvä allergia kiukutti minua – olenhan hyvin eläinrakas ja olisin kovasti toivonut omaa pörröistä kotieläintä. Puheita allergiasta en ottanut kuuleviin korviinikaan, sen sijaan kannoin – ehkä sitkeyteni osoittaakseni – kirjastosta mitä ihmeellisimmistä karvaturreista kertovia opuksia. Oli miten oli, eläintä meille ei voitu hankkia. Tuohon kirjapinoon oli kuitenkin eksynyt jokunen luonnonvaraisiin lintuihinkin perehdyttävä kirjanen. Sinä jouluna avasin ensimmäisen havaintovihkoni ja aloin riipustella siihen merkintöjäni lintulaudan tapahtumista.
Vähitellen alkoivat lintulajit tulla minulle tutuiksi, ja samalla harrastuksesta tuli osa elämää. Koulumatkoilla laskin aamuhämärän variksia, ja tavallinen kauppareissukin muuttui jännittäväksi seikkailuksi – koivuissahan saattoi milloin tahansa räpistellä vaikkapa tundraurpiainen…
Pian opin liikkumaan itsenäisesti eksymättä, ja niin oli tie avoinna pitkille, yksinäisille vaelluksille siivekkäiden lumoavassa maailmassa.”
* * *
JK Tyttäreni terveiset tänä aamuna Canberrasta (kuva on hänen ottamansa): "Laitan tähän yhden uude(hko)n kännykamerakuvan jossa paikallinen järvi yhtenä aamuna näytti mereltä kun vastaranta katosi pilveen. Joutsen on musta ei siksi että olisi siluetti vaan siksi että ne on täällä oikeasti mustia."
Pakinaperjantai: Käsky
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
20 kommenttia:
Tulin kysymään mistä löytäisin sen vanhan juttusi ihmisen afrikkalaisista esiäideistä ja dna-testeistä.. luin lastulaineilla-blogisi ja tämän läpikotaisin, enkä tahdo löytää..ü
Jäin sitten lukemaan tätä tekstiä - ajattelin jo että kyseessä oli sama lintubongausilta jona olit nukkunut patjan kanssa oven ulkopuolella - ja pelästyin, näinkö vahva oli äidin aavistus, että jotain oli sattua.
Mutta kerta oli ilmeisesti eri..
Melko jännittävä kertomus kuitenkin, meinasi viedä huomion linnuista saadusta ilosta kokonaan ü
Neljä lintukirjaa! Mikä onnen täyttymys ü
Pankin talkkari,
onkohan se dna-juttu ollut varhaisimmassa blogissani, pitänee tutkia jos sen vielä jostain löydän ja tunnussanan muistan. Luonnontieteellisissä tarinoissani luistelen, humanisti kun olen ja perustiedot puuttuvat, vähän heikoilla jäillä, mutta sillä varauksella... :). Onnekseni ympärilläni on läheisiä joilta voi tarkistaa faktoja ja jotka auliisti antavat apuaan. Minun tehtvänäni on ihmetellä elämää ;).
Juu, tämä lapseni linturetki oli toinen kuin "yölaulajaisten" kuuntelu. Muistan kun hän tuli haisevana kuin ... xxx (sensuroitu) kotiin. Tuskin tuota avoviemäriä enää Suomenojalla on. Tytär kertoi että bussissa hänen ympärilleen tuli kummasti tilaa.
Entä naapurit (asuimme paritalossa). Joutuivat kärsimään hajuhaitoista kun tuuletus oli pakko tehdä pihamaalla ja viikkotolkulla. No, olisinhan voinut viedä saappaat vaikka metsikköön, mutta ei tullut elämän ruuhkavuosina ihan kaikki mieleen.
Neljä lintukirjaa, sanos muuta. Siitä alkoi tie kohti elämäntehtävää. Iloa ja intohimoa, näkemystä ja esteiden raivaamista - jotta luontoa voisi pelastaa sen verran kuin pelastettavissa on.
Heh, pikakommentointeihin pitää ehdottomasti lisätä, että tykkäsin tai jotain vastaavaa - eihän tällaiseen ihanuuteen millään riitä ilmoitus luin/katsoin:)
Terveisiä tyttärellesi! Minä olen töissä ollessani tutkinut innoissani jätevesilietteiden mikroskooppisia eliöitä. Pidän niistä kovin. Ne ovat ystäviämme. Emme tule toimeen ilman niitä. Vuosikymmeniä olen merkinnyt muistiin joka vuosi havaitsemani lintulajit. Mustaa joutsenta en ole havainnut, kuin puistoissa.
Eilen meiltä meni sähköt, kun olin juuri menossa suihkuun ja tukkaa pesemään. Puolen tunnin kuluttua piti olla jo matkalla kaupunkiin, teatteriin.
Sähkökatkon aiheutti joutsen. Joutsenet ruokailevat isoina laumoina naapurin pelloilla. Illan suussa niiden reitti järvelle kulkee sähkölinjan poikki.
Ehdin kuin ehdinkin teatteriin. Lirutin pesuvatiin viimeiset vedet putkista ja pesin tukkani. Muu laittautuminen tapahtui otsalampun avulla. Tukka kosteanakin matka onnistui hyvin.
Kuva on ihana: kuin Turnerin taulu.
Tyttäresi sisäinen näkemys omasta tiestään on vahvuudessaan ja muuttumattomuudessaan suorastaan kadehdittava. Aika harva osaa jo lapsena suunnata tulevaan ammattiinsa noin pontevasti. Minulle linnut ovat mysteeri: pidän kovasti niiden laulusta, mutta en koskaan tavoita laulajaa silmilläni. Ihmeellistä, että toiset saavat ne jopa valokuvattua!
ihanan hassuja nuo lintuihmiset...
m inullekin linnut merkitsevät paljon...kun kurkiaura lentää ylitse, jokin hyvin vahva tunne kouraiseen sisällä...
tomera tuo sinun pikkutyttösi olikin..=)
Hauska tarina, tekevälle sattuu :) Ja kyllä on tytär perinyt äitinsä kirjoittajan lahjat! Lintujen tarkkailu on mielenkiintoista puuhaa, varsinkin kun pääsee ammattilaisen kanssa liikkeelle metsään. Tuskin muuten monikaan meistä selviäisi ilman lintuja ja luontoa...kunpa vain jokainen meistä muistaisi pitää niistä huolta.
Olen Nanan kanssa samaa mieltä, että tytär on perinyt äitinsä kirjoituslahjat ihan selvästi!
Hieno olikin hänen kirjoituksensa ja nauruttikin hänen pulpahduksensa siihen liejuun, voin pikkasen kuvitella sitä hajua!
Kyllä linnut ovatkin hieno tutkimisen ja seuraamisen kohde.
Meitä täällä blogistaniassa on monta, ketä tykkää linnuista.
Kyllä sä saat olla ylpeä tytöstäsi ja hänen sisustaan, tulee siinäkin äitiinsä varmasti!
Kyllä on hieno kertomus ja toinen sen sisällä. Aivan käsittämättömän hienosti on tyttäresi jo osannut kirjoittaa niin nuorena ja tiennyt tiensä.
Te kaksi, kuin linnun siipipari, yhdessä vaikka erilläänkin viuhotatte. Upeaa luettavaa, haju ei kai ole vieläkään haihtunut, kun alkoi täällä asti tuntua.
Musta joutsen; Swanin kirjoittavia nuoria naisia sanottiin mustiksi joutseniksi. Saisinpa minäkin kuvan, täytyy kai maalata itse :-)
Kuva oli utuinen ja kaunis, musta joutsen keskellä aavaa vettä. Kuu oli just sopivasti kuvassa täydentämässä tunnelmaa.
Mukava tarina. Toivelistoja toteutettiin meilläkin, ei tosin lintukirjoja, vaan muita kirjoja.
Niin ja edelleenkin saamme kirjalistan ennen joulua sähköpostissa.
Lintuharrastus, joka myöhemmin työ, on antoisaa. Elävän luonnon ihmeiden ja ihanuuksien äärellä ei kyllästy ja vastoinkäymisetkin ovat vain suolana joukossa.
Niitä on mukava muistella.
Kiitos käsky-pakinasta.
Tänne on taas ilmestynyt aivan ihania juttuja! Sinä se osaat, mutta ei ole omenakaan kauas puusta pudonnut.
Todellakin samaa maata, äiti ja tytär. Ihania molemmat, varmasti. Kun on löytänyt tiensä, sitä sitten kulkea; vähän kadehdinkin, kieltämättä. Itse pidän kovasti linnuista, varsinkin parvista ja auroista, mutteivat oikein mieleen jää nimet tai äänet, vaikka välillä vähän yritänkin. Äitinsä haluaisin kakkosäidiksi, niin ihanaa maailmaa täällä kirjoittaa. Kiitos.
Luin ja pidin lukemastani paljon.
Äiti ja tytär - kuin kaksi marjaa, molemmilla sana ja "kynä" hallussa.
Ihanaa, kun ihminen voi tehdä työtä, josta on haaveillut jo lapsena.
Aivan fantastisen mukavaa luettavaa jälleen. Tyttäresi kynä on sujuva, kuten sinunkin.
Linnut ovat kiinnostavia ja koko niiden maailma kiinnostava.
Inkivääri,
kiitos – ja kiitos ideoinnin jatkohaasteesta. Noita laatikoita on hyvä kehitellä, jos keksisi jotain ;)
Famu falsetissa,
kiitos terveisistä, perille menevät!
Oi, sinulla on ollut oikea ”perspektiivityö”: mikroskoopin kautta aukeaa kiehtovia maailmoja. Olen luonnontieteiden alalla maallikko mutta elänyt heidän rinnallaan jotka työkseen mikroskooppia ”tuijottavat”. – Kirjaatko myös arktisen muuton; kulkeeko lintujen massamuuttosi saaresi taivaan kautta? Varmasti mahtavia elämyksiä.
Obeesia,
vai semmoisia haavereita joutsenkaunokaiset ovat teillä päin aiheuttaneet. Onneksi otsalamppu toimi ja vettä lirisi juuri ja juuri passelin verran että sait tukkasi pestyksi. – Mieleeni tarinastasi tulee ystäväni, joka kiiretohinoissaan laittoi hiuksiinsa vahingossa säärikarvojen poistoon tarkoitettua voidetta, mutta huomasi onneksi ajoissa ja tukka pysyi päässä. Opettajaimmeinen on ;). Olisi ollut vaikea mennä kateederille uudessa luukissa, paljain päin.
Ina,
kiitos. Kun eilen sain kuvan sähköpostiini, kysyin tyttäreltä heti, saanko tuoda sen blogiini, niin ihana se minustakin on. Tekee mieli jakaa ilo täällä.
Kun iltatähtemme, vammainen kuopus tuli elämäämme, tytär oli 11-vuotias ja esikoinen 15. Jouduimme keskittymään paljon kuopuksen kuntoutukseen ja olen kysynyt, kokivatko isot lapset jääneensä vaille huomiota. Siksikö tytär vaelsi metsissä ja rannoilla kiikari kaulassa ja esikoispoika harrasti kilpauintia jopa nuorten mestaruuteen asti. Ei, vakuuttavat, turhaa syyllistän itseäni, elämä on niin kuin se on ;) . Semmoisenaan elettäväksi annettu. Ja kuopus on kaikille rakas yhtä lailla kuin vanhemmat sisaruksensa.
Minulla on lintuihin sama ”suhde” kuin sinulla. Ihailen täällä blogistaniassa lintu- ja luontokuvaajia kertomuksineen ja näkymineen.
hanne,
linnut lentävät korkealla niin ettemme voi niitä koskettaa ja silti niiden kosketuksen tuntee. Luonto otti tyttären omakseen, kutsui luoksensa ja hän vastasi: kyllä, minä tulen.
Nana,
niin, lintuyhdistysten järjestämillä linturetkillä pääsee jyvälle ja linnut saavat nimensä. Lintujen nimet ovat usein kuin runoja, sanallisia säveliä melkein siinä kuin linnunlaulu. Muutkin linnut kuin papukaijat matkivat ympäristön äänimaailmaa. Pianisti soittaa flyygelillään avoimen ikkunan ääressä ja kas, pihapuun linnut muuttavat sävelkulkuaan Beethovenin ja Chopinin melodioiden suuntaan. Liekö juttua vai? Ehkä osin tottakin ;).
harakka,
kiitos.
Blogistania on luonnonaarteiden jakamisen paikka. Ilo on kulkea, avata ovi, klik, ja nähdä uskomattomia ulottuvuuksia mitä myös sinä blogissasi meille näytät. Luonto tulee lähelle, ihastuttaa, hämmästyttää.
Tytär kulkee maailmaa ristiinrastiin. Nyt on kuulema tulossa esitelmämatka USA:han. Minua jännittää näinä sikainfluenssan aikoina, mutta toivokaamme että kaikki sujuu hyvin niin siellä kuin täällä.
unnu,
kiitos,
ja kiitos kun kerroit Swanin mustista joutsenista, tieto oli minulle uusi tai sitten olen unohtanut. Musta joutsen on dramaattinen. Lapsena luin Dumas’n Mustan tulppaanin enkä sen taikapiiristä päässyt irti ennen kuin kirjan viimeisen pisteen kautta ja suljettuani opuksen – jos sittenkään. Niin, maalaapa musta joutsen, tiedän että siitä tulee jälleen syväsukellus vaikuttavuuteen.
arleena,
niin, kirjat ovat tienviittoja poluille jotka ovat odottamassa vastaanottavaista lukijaa. Tutkijan tie on intohimolla lastattu. Rauhattomuuteen vastaaminen luo rauhaa. Tutkijankammio avautuu luontoon, sininen planeettamme on meidän kaikkien. Sen puolesta, sen eteen. Isänmaallisuus kasvaa maapallon laajuiseksi huolenpidoksi ja vastuuksi - kuin "sinfoniaksi".
Sirokko,
kiitos, blogistaniassa juttuinemme ja kuvinemme kohtaamme, mukavaa;).
Pellon pientareella,
arvaas, löysin Ritva Oksasen Ikävä-laulun iTunesiltani, olen lainannut levyn kirjastosta ja polttanut pari vuotta sitten koneeni uumeniin. Ja unohtanut sinne. Vasta nyt sen ensimmäistä kertaa kuuntelin ja olin niin kiitollinen sinulle, että osoitit minulle tien saarelle myös tuon laulaun kautta ;). Uskomatonta vuoropuhelua ja kohtaamisia blogistaniassa! Ja hyvä pulpahtaa esiin aikojenkin jälkeen. Kiitos ;).
Kakkosäiti, ihana ajatus, joka sytyttää ja laajenee: voi, niin moni tarvitsee kakkosäidin, minäkin ;). Tai kakkosmummin, tai -ukin, -veljen, -siskon. Ihminen ihmiselle. Sitä varten olemme ja elämme. Ja luonnolle.
Kaanon,
kiitos sinulle ;)
marjukka,
kiitos.
Tytär on kirjoittanut yhdessä kollegansa kanssa tutkimuksistaan kirjan joka alkaa: tämä kirja on syntynyt ilosta.
Niin paljon kuin luonto kärsiikin, koskaan ei ole syytä luovuttaa, kun luonnon hyväksi työtään tekee, hän sanoo – ja ponnistelee sydän täynnä sitä intoa ja tarmoa mikä hänessä jo lapsena näkyi.
Ovat kaikki lapset rakkaita, mutta kun tytär on niin kaukana, kaipuu panee kynän liikkeelle ;). Kiitos kun myötäelät(te).
aimarii,
kiitos – ja kiitos samoin. Blogit ovat dialogin kehto, se vie luokse, puolelta toiselle. Sinulta minulle, minulta sinulle. Ja keskellä, risteyskohdassa on itse elämä joka tarinoita "syytää" niin kuin ne kaikissa väreissään meille näyttäytyvät. Ei muuta kuin kynä käteen ja kirjoittamaan niitä talteen ;)
Ihanaa, että tyttäresi löysi linnut, tien eläinten pariin! Samaistun häneen rakkaudessani eläimiin. Meiltä laitettiin jossain lapsuuteni vaiheessa koira pois, koska olin niin allerginen. Siihen maailman aikaan eläimet nähtiin allergisen pahimpina vihollisina, ja lääkärit uhkasivat lopettaa hoidot, ellei koira lähde. Lähtihän se, ja jätti suuren tyhjän paikan pienen tytön sieluun.
Olisipa upeaa nähdä musta joutsen!
Tyttäresi teksti oli niin houkuttelevaa, että yritin etsiä netistä ja kirjaston haulla tuota kirjaa. En löytänyt :(
Ansku,
niin, hoitosuositukset muuttuvat lääketieteessä aikaa myöten, mikähän hoito on pysynyt vakaana ja muuttumattomana vuosikymmenistä toiseen.
Voin vain kuvitella miltä eläinrakkasta lapsesta on tuntunut kun joutuu luopumaan koirasta, jota rakastaa niin ettei siihen sanoja löydy.
Tyttäreni kirjoitus Ystäväni villilinnut on julkaistu kokoomateoksessa ELÄIMET JA MINÄ (eläinten ystävät kertovat lemmikeistään), WSOY 1990, toim. Tertti Lappalainen.
Kutistuva turska -teoksen hän kirjoitti yhdessä muurahaisista väitelleen Katja-ystävänsä kanssa. Tässä evoluutiota käsittelevässä teoksessa tyttäreni sukunimi on avioliiton myötä vaihtunut. Se liitto on nyt ohi, mutta nimi jäi koska hän oli jo ehtinyt alkaa julkaista uudella sukunimellään.
Lähetä kommentti