perjantai 11. helmikuuta 2011

oudoilla ovilla

...kohti unikuvia...

Ihmisen unessa on havaittu olevan selvästi erilaisia tiloja, joiden on huomattu vaihtelevan 90–100 minuutin sykleissä.[3] Kevyen unen ja valvetilan EEG- eli aivosähkökäyrissä ei ole paljoakaan eroa. Syvä uni eroaa enemmänkin valvetilasta. Ihminen vaipuu nukahtaessaan ensin kevyeen uneen, josta hän siirtyy noin puolen tunnin päästä syvään uneen. Syvä uni muuttuu jossain vaiheessa REM-uneksi eli uneksi, jonka aikana pulssi kiihtyy ja autonominen hermosto aktivoituu. Aivosähkökäyrä muistuttaa paljon hereillä olevan sähkökäyrää ja silmät liikkuvat unen aikana paljon; tästä tuleekin nimitys "Rapid Eye Movement" -uni eli vilkeuni. Lopulta REM-uni muuttuu taas syväksi uneksi. Tämä sykli toistuu yleensä monta kertaa yössä. Pääsääntönä voidaan pitää, että alkuyöstä nukutaan enimmäkseen syvää unta ja loppuyöstä REM-unta sekä kevyttä unta.

Vilkeunen aikana esiintyvät unet ovat surrealistisia ja epäloogisia. Vilkkaita silmien liikkeitä (Rapid Eye Movement) havaitaan tämän univaiheen aikana (faasinen vaihe). Vartalolihakset ovat sen sijaan halvaantuneita (tooninen perustila). (Wikipedia)




Valokuvatorstai: Oudoilla ovilla

21 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Meille uniapneetikoille hapekas uni on poikaa. Aivosähkökäyrän sykkyröitä sain katsella ihan valveilla, kun olin hereilläpysymistestissä viitisen vuotta sitten. Käppyröistä näki milloin uni oli ihan hilkulla tulla ja milloin se tuli. Oma tuntemus kertoi toista kuin testikäyrän hypintä.
Mitä muuten saatiin Kuopiossa tehdyssä unitutkimuksessasi selville?

aimarii kirjoitti...

Unen ovia kait kolkutellaan, kun uni on viemässä mukaansa.
Sinä pistit asiasta faktatietoa. Katsoin myös muuan päivä telkkarista uniasiaa. Tuo Rautavaaran Sininen uni on monelle lapselle tuttuakin tutumpi. Miksei isille ja äideillekin.

arleena kirjoitti...

Unia ei usein aamulla muista, vaikka niitä on tullut koko yö katsottua.
Joitakin jää mieleen, yleensä ne ovat painajaisia tai jotain aivan toisentyyppistä ihanaa ja kaunista.

Itse näen usein matkaunia, olen hotellissa, matkustan jonnekin jne..

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kuva. Jään läpi kuultaa toinen maailma, missä välillä on ihanaa kellua, välillä yrittää pakoon, vaikka jalat eivät suostu toimimaan.

Unimaailma on toiminut monien surrealistien ja kirjailijoiden uskomattomana lähteenä. Sellaisia ideoita ei valveilla saisikaan.
Joskus kyllä aamulla ajattelee, että tuosta ovesta en olisi mennyt sisälle, jos...

Obeesia kirjoitti...

Ilmeisesti minä herään REM-vaiheessa, koska sydän hakkaa niin vimmatusti herätessäni.

Lastu kirjoitti...

Sananjalka,
totta, hapekas uni on poikaa - ja tyttöä :).

Kuulostaa jännittävältä tuo hereilläpysymistesti. Ja se että oma tuntemus oli toista kuin mitä käppyrät näyttivät.

Oma unitutkimukseni sujui Kuopiossa teknisesti hyvin ja tulos oli niin ihmeellinen, etten osaa ... kuin ihmetellä. Sen mukaan olen aivan toisenlaisessa kunnossa kuin pari vuotta sitten kun uniapneadiagnoosin sain. Paremmassa. Onko Kuopio tehnyt tehtävänsä? Sua puhuva savvoo ja voep hengittee vappaasti. Ei pätki niin ku etelässä. Käytän avuks kuitennii hengityslaetetta joka yö. Uneni on liian kevyttä ja taustalla voi olla muukin hengitystä ja keuhkoja vaivaava syy kuin uniapnea. Eli ei enää niinkään apneoita vaan pikemminkin muuta vajaahengitystä. Mutta olo on melko pirteä ja hyvä. Laskettelin jopa Puijon rinteet kaatumatta alas.

aimarii,
unet ovat hyväksi. Ai, telkkarissa oli uniohjelmaa. Meillä ei ole telkkua joten joskus jäämme paitsi... paitsi että onneksi on Yle Areena ;).
Sinisellä unella tuuditin aikoinaan lapseni nukkumaan. Turvallinen tunne ennen nukahtamista keinuttaa unikehtoa.

arleena,
totta, parhaiten jäävät unista mieleen äärilaidat: painajaiset tai ihanimmat näkymät ja tunnelmat.

Unimaailma tutkimuksineen on tullut tutuksi uniapnean vuoksi, uni kiinnostaa. Olen kiitollinen etten varsinaisesta unettomuudesta kärsi. Se olisi tuskaa kun joutuu hengityslaitteen kuonokopassa yönsä viettämään.

Matkaunesi ovat varmaan viehättäviä; kuin oikeat matkasikin.

Leijonainen,
kiitos.

Kuva on jälleen tyttäreni albumista. Hän kävi matkoillaan Hampurissa ja ihasteli jääriitettä, Suomen lapsi kun Autraliaan muutettuaankin on. Kai lumi ja jää on suomalaisille sisäänrakennettu tuttuus ja koodisto ;).

Unipäiväkirjoja jotkut pitävät. Itsekin aloittelin, mutta on jäänyt kesken. Aamuisin miehen kanssa kerromme ensimmäiseksi unemme: päivän ensimmäinen elokuvanautinto.

Obeesia,
REM-uni järjestelee mieltä painavia asioita poikki ja pinoon, järjestykseen. Ehkä urakka on iso ja onnistuu. Eläydyt kaikin voimin järjestelyyn ja siinä puuhassa sydän tuntee ja sykkii. Koville ottaa mutta kyllä kannattaa, moni asia selkiää :).

Unitutkimuksen mukaan minun REM-uneni painottuu liikaa aamuun; sen oikea paikka olisi alkupuolella nukkumista. Aivot kirivät sitten kiinni ennen heräämistä ja alkaa REM-vaihe, jos huomaavat että siivousurakka on kesken :)

Lastu kirjoitti...

Nin,
kiitos.
Tyttäreni, joka on myös kovin taiteellinen ja kuvan otti, ilahtuu kommentistasi :).

Ina kirjoitti...

Hyvä vastaus haasteeseen. Unen maailmaan kuljetaan outojen ovien kautta. On kiehtovaa, miten surrealistisia unet voivat olla. Kokonaan toinen todellisuus. Voi kun osaisikin aina ymmärtää mitä unet haluavat meille kertoa - tai siis pikemmin, mitä haluamme itse itsellemme kertoa.

Lastu kirjoitti...

Ina,
niinpä. Pitäisikö yöpöydällä olla kynä ja paperi, jotta voisi kirjoittaa unensa heti herättyä talteen, kun ne vielä (ehkä) muistaa. Itseanalyysi voisi alkaa. Unien viestit voivat olla alkutietoa siitä, kuinka voimme. Ja kun itseämme niiden kautta ymmärrämme, voimme entistä paremmin.

Harakka kirjoitti...

Se muuten on totta, että uniin kuljetaan ihan muita ovia aukoen, kuin herätessä ollessaan!
Mä näen myös paljon unia, mutten muista kaikkea aamulla.
Yöllä herätessä muistan kaiken ja ajattelen usein, että muistan sen sitten aamullakin, kun nytkin hereillä olessani, mutta siihen se sitten jääkin, en muistakkaan!
Pitäis silloin yöllä kirjoittaa muistiin, mutta kun ei jaksa vaan...
Joskus kyllä jää jotain muistikuvia mieleen, muttei kyllä yhtään ymmärrä, että mitähän neki tarkoittaaa...
Osaispahan uniaan tulkita!
Mutta hienon kuvan on tyttäresi napannut, siellä ohuen ohuen jään alla on salaisuuksia, niinkuin unissamme!
Hyvää viikonloppua sulle Lastu ja Hyvää Ystävänpäivääkin jo 14.02!

Mayo kirjoitti...

Lapset ovat kyllästyneet, kun lähes joka aamu aloitan: .."ette ikinä usko, millaista unta näin...". Heitä ärsyttää, kun muistan kaikki unet ja selostan niitä : D

Tällä viikolla olin unessa intialaisessa matkamuistokaupassa ja ostin sieltä esineitä. En ole ikinä käynyt siellä ja näin esineet niin tarkasti, että voisin piirtää ne. Ja niitä oli paljon. Miten ihmeessä sekin on mahdollista.

Kiitos kuitenkin antamastasi tiedosta.

kaanon kirjoitti...

Hieno kuvavastaus, unen vaiheista ja suloisesta sinisestä unesta.
Joka ilta kun lamppu sammuu, toivoisin unen tulevan mitä pikimmin.
Huonounisena toivon pääseväni unien sinimaahan, mutta joskus uni antaa odottaa..

Polish Twins kirjoitti...

Erittäin söpö blogi .. Terveisiä Puolan;)) pusuja kaikille .. kerro meille käymään myös, **

isopeikko kirjoitti...

Nukkuminenkin on tiedettä, tai ainakin taidetta. Peikko tykkääkin nukkumisesta :)

Karolina , Krystyna , Klara ♥ kirjoitti...

Beautiful blog ; ))

Nenunen kirjoitti...

Ylleensä en muista unian, ne täytyy olla jotenkin erilaisia jos ne aamulla viel jotenkuten muistaa. Jos herää johonkin painajaiseen, sen saattaapi sillon herätessä muistaa, mut ei sit ennää aamulla. Unet on päivän tapahtumiin liittyviä. Jos on huono päivä nukkuu huonosti ja uni on levotonta, sen olen merkille laittanut:)
Hyvää Ystävänpäivää:)

Lastu kirjoitti...

Harakka,
olisipa mahdollista että unet olisivat tallentuneet syntymästä lähtien filmille:). Mitä eri elämänvaiheissa nähdyt unet meille kertoisivat?

Unipäiväkirjaa yritin joskus pitää. Mutta tyssäsi melkein alkuunsa. Aamulla ei unia enää muista ja jos yöllä niitä rupeaa kirjoittamaan, voi olla että on vaikea saada unenpäästä uudestaan kiinni.

Kiitos ystävänpäivätervehdyksestä. Ja hyvää ystävänpäivää toivotan myös sinulle :).

Mayo,
ihmeellistä että muistat unesi yksityiskohtia myöten tarkasti. Sinulla on matkalippu ympäri maapallon. Osoittaa mielikuvituksen ja luovuuden voimaa :)

Totta, unistaan kun haastelee, kuulija saattaa pitkästyä :). Joskus meillä oli tapana töihin tullessa heti hyvän huomenen toivotuksen jälkeen kertoa edellisen yön unet, mutta se lopahti lyhyeen, kun kukin oli kiinnostunut vain omasta unestaan ;D.

kaanon,
toivon sinulle lempeitä, hempeitä, sinisiä unia :). Sinistä unta laulelin kuopukselle iltaisin. Siinä ovat kauniit sanat ja uninen melodia. Rautavaaran ääntä ei ole suotu, mutta lapselle kelpasi kun paremmasta ei tiennyt :).

Polish Twins,
kiitos terveisistä, hauska saada vieraita Puolasta :).

isopeikko,
niin, kaikkea nykymaailmassa tutkitaankin. Joka soppi kolutaan. Vielä ei sentään unien sisältöä pääse kurkkaamaan muuta kuin unennäkijä itse.

Peikolle kauniita ja kivoja unikuvia toivotan!

I Love Ski Jumping,
kiitos; ilo kuulla.

nenunen,
totta: hyvä päivä tuo levollisen unen, kiireinen päivä levottoman. Painajaiset ovat ikäviä, mutta varmaan niilläkin tehtävänsä on. Jospa niiden avulla painii pelkonsa ulos. Unet ja nukkuminen ovat ystäviä, hoivaavat meitä.

Kiitos toivotuksesta! Hyvää ystävänpäivää myös sinulle!

Kutuharju kirjoitti...

Hieno kuva, ikään kuin puu kasvaisi jään alla. Kurottelee sieltä jäätyneitä oksavarsiaan... päästäkää ulos.
Onko unikin jokin dissosiatiivinen tila? Ovi toiseen, tiedostamattomaan minuuteen? Sellaiseen jota ei voi hallita? Ehkä uni on jokin kokeilukenttä jolla eläimellinen minä (liskoaivo) kokeilee rajojaan ja vaikutusvaltaansa ja kuivaharjoittaa tietosta minuutta katastrofien ym. varalta...

Ystävänpäivää Lastulle :)

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
hyvää huomenta ja ystävänpäivää :)

Viime yönä näin unta mummeleista jotka temmelsivät alkeellisissa olosuhteissa metsäkämppäretkellä. Heillä oli tarkoitus kokeilla selviytymistään ja tasapainoaan. Kiveltä kivelle -hyppely vähän pelotti unennäkijää: kuis heidän siellä touhuissaan käy.

Varmaan rohkeuden rajalla unissamme käymme. Sopivankokoisia rokotusannoksia tulevan päivän varalle saamme.

liplatus kirjoitti...

Unen näköön vaikuttaa vahvasti terveys tilanne. Kipeenä ei näe etes unta, tahi kaaottista painajaista, josta hiestä märkänä kimpoaa istualleen.
Unenhan voi sotkea myös lääkitys. Terveenä saa naatiskella mualiman ihmeistä ja makkuistakkin välillä.;)
Kyllä siinä voi olla perrräää tuossa maininnassasi, että "Sua puhuva savvoo ja voep hengittee vappaasti. Ei pätki niin ku etelässä." Oon ollut pistävinnä merkille kaukana ruuhkasta korvessa nukkuessani, että unet ovat täyteläisempiä hyvänolon unia. Tressi on jäänyt kaupunkin.
Patjalla, täkillä, tyynyllä ja nukkumis seuralla on toki myös suuri merkitys näkeekö unia......onkohan suurikin vaikutus? ;)

Lastu kirjoitti...

liplatus,
korven sylissä nukkuu kyllä makoisasti, sen olen huomannut.

Tyynyuskovainen olen. Minulla on monta tyynyä ja seurustelen niiden kanssa läpi yön. Paras hankintani on Ruskovillan hirssityyny joka munklaantuu mieleseksi, nukkujan pään asennon mukaiseksi.

Totta, kipeänä unimaailma muuttuu, ja jos elämässä on hyvä jakso, voi herätä omaan nauruunsa kuten minulla muutaman kerran on käynyt. Yleensä sitä unessa vain arkisia asioita järjestelee paitsi että niihin yhdistyy mitä kummallisimpia aineksia menneestäkin. Unissa aikaa ei ole: kaikki voi tapahtua tässä ja nyt ja hypyt ovat mahdollisia. Samalla aikaa voi olla vaikka Etelänavalla ja Suomen kalliolla :).