torstai 14. huhtikuuta 2011

makkarajonoissa

 kevät - ja vualit -  keikuttaa venettä ja pientä immeistä


Tapasin Iita Linta Marian Kuopijjon torilla tännään ja hää innostu huastelemmaan ku siihen on evväät äetinmajjosta ja kielenpiältä  suanu, ja arvatkeepa mittee  tämä sano. Minäpä kerron. No näen sanasa asetti:

"Nyt on vualeihin enempi lyhyt ku pitkä matka enkä vieläkää tiijjä kettee iänestän, en ies puoluvetta, mutta sen verran tiijjän mittee puoluetta en aenakaa iänestä mutta olokoon sanomata ettei tuu viärinkäsityksijä eikä varsinkaa paha mielj kellekkää.

Kahvetta oon hörpänny päevät piäksytyksen Kuopijjon torilla, mualiman navalla, ja jos oes herkkä maha ni närästäs mutta ku eijjoo, ni tässä seison hyvissä ruumiin ja sielun voemissa ja otin mitä miltäen kojulta tarjottiin. Olj kahvin kanssa nisua ja keksiä,  ja sitä ennen makkarata yhenlaesta (elikkä  hiillosmakkarata oeskoon halavinta luatua vuan ei se haettoo). Ensin jonotin kokkoomuksen makkarajonossa ja kuuntelin mittee muut jonottajat huasto. Joku sano, jottei aenakaa sen makkarantarjoojan puoluvetta iänestä mutta ku ilimaseks suap ni mikä ettei, vappaassa muassa, otettava on ku tarjotaan ja suuhun on mätettävä, niin äet sano sillon ku pien olin.  Ja oma tahto on äetin taskussa lopun ikkee.

Lopulta osun Muurikan iärelle ja pistin makkaran kiärelle ja sinappia piälle mutta ketsuppia en ku uattelin esittee kaenoo: enhän minä ahne enkä varsinkaan perso oo, jotta kaekkee nyt rohmuaesin, ei tuu kuuloonkaan tae aenae ossoon hillitä ihtein immeisten nähen.

Makkara mänj ihan huomoomata alas. Säekähin.  Ootko huomanna että syömiseen pittää keskittyä? Jos syöt hiillosmakkaraa ni et sua uatella mittää muuta ku sitä hiillosmakkaroo, muuten koko makkaran haju ja maku männöö hukkaan.  Niin mulle käv siinä kokkoomuksen kojulla ku haetarj rupes laalamaan lentävee kalakukkoo ja mies harmonikalla suoraan mielen jokkaeseen soppeen nuottisa lähetti. Myytyhän minä olin. Sitten oekeen ravistelin ihteen: herree jo hyvä naenen… Ja niin minä lähin toeselle kojulle, sielläe kiemurtelj pitkä makkarajono. Se olj SDP:n jono. Uattelin että ku makkaran kätteen suan, ni en varmana jiä kuuntelemmaan puhheita enkä laoluja vuan uattelen pelekästään sitä hiillosmakkaroo. Ihanoo, ihanoo, vesj jo suussa helskyttellöö.

No eihän se onnistuna. Tuas mänj makkara mahhaan ja minä ihmettelemään: joko se loppu?  Milteehän se maestu, ei tuu justiisa mieleen. Voe mahoton. En voe ennee ihteeni luottoo. Mittee sillon tapahtuu? Männöökö viimenennii toevo?

Onneks  tulj  revanssin mahollissuus: tieto jotta tervetulloo Kästyökavun ästeepeen toemistoon, siellä puhhuu ite Kiäriäenen.  Ja arvatkeepa mistee: savolaesuuvesta vallan kahvasta. Niin sitä pittää. Kepua ja sossua, mittee nuita erottelemaan, yhessä muassa ku ollaan. Tae aenae Savonmuassa.



Voe että tek hyvvee kuulla (vaekka oonhan tuon aena tiennä)  mitenkä myö ollaan maenioeta immeisiä. Monj luuloo jotta savolaenen on hölösuu ja venkoelija mutta ku  ei se ite asiassa  oo. Ku on mäkkee ja mutkoo maesemassa ja järven pintoo, ni se tekköö savoelaesta samanlaesen ku on maesemakkii. Elikkä turha sitä het' on paljastoo mitä näkköö ja tietää. Mitä tahhaa suattaa mutkan takana maesamassa olla.  Vettä ja niemennokkoo. Järvee ja salamee.  Outellaan, kierrellään.

Mutta loppujen lopuks savoelaenen on realisti. Aattelepas sitä. Niin se Kiäriäenen sano. Ja on sillä kanttia sannoo. Savolaenen on realisti.  Se sano sen monta kertoo. Ihan ku syvämen sykkeen tahtiin. Siellä sisuksissa on tovellisuujjentajunen immeinen joka ossoo ottoo toesettii immeiset huomijjoon eikä koko ajan vuan uattele jotta minä, minä, minä vaekka siltä näättäs ja kuulostaes. Sisimmässään savolaenen haluaa nähhä laajemmalle ja kuunteloo tarkalla ja herkällä korvalla mittee oot sinä mieltä, petskutarallaa, niin sano Kiäriäenen… Ja minä nyökkäsin vieruskaverille ja hää minulle ja sitten myö kahottiin sielujen silimin kaavas ulos Kästyökavun mutkan tuakse torille ja sen ylj ittään, länteen, pohjoseen ja etelään.



...Ja sitten tarttu luuriin Tuula Viätäenen ja arvooppa osasko hän suaha minut herkälle mielellä mutta ei viekkauvella eikä viäryyvellä vuan aejolla savon murteella.  Hää sano, jotta äet opetti, jotta ei sua männä nukkumaan ennen ku on riitasa sopina.  Tuttuha tuo juttu on, mutta voe miten rupes silimäkulumassa kimmeltämmää, mikä lie…  kaet se olj se immeisen yhteinen osa.



Olitko kahtelemassa ku torille pysähty saanapussi? Iita Linta Maria jatko ja kahto ku minä syyvvä mutustin siinä torin kulumalla Partasen lihapiirakkoo kun en ossoo sitä vastustoo.



 - Ae et. Minäpä mänin löölyyn. No ei tämä Pohjolan pussi ollu vaaleihin yhistetty, pisnes se on joka kannattaa ni tulivatpaha paekalle kertomaan jotta pussi on vuokrattavissa ja pussin sisällä on saana ja meno katossa ja maesemat vilistää silimissä. Anna männä vuan. Piäsis vaekka Kuusamoon.

Ja saanan jäläkeen ku olin ihtein kuivana ni mittee minä näen: Halavantun pappa kanto selässään yhtä kansanehokasta - oeskoon ollu vasemmistoliittolaesta naesta (tae oeskoon sittennii ollunna Pohjolan Matkojen saanapussin esittelijäaenesta) -  ja kilivan juoksivat pussin ympäri.





valamiina, paekoeillanne, hale, hep


Minulla on piä pyörällä. Pittää kahtoo illalla vualiohjelmoo, oeskoo meno ja meininki yhtää sen kummempi ku mualiman navalla.  Jos ei löyvvy ehokasta vieläkää ni mään huomenna tuas Kuopijjon torille, aenaan makkaralle ja kahville, eikä pullakaa mikkää  hassumpi juttu oo.  Ja keskityn.  Sen makkuun."

Niin sanoi Iita Lita Maria ja pisti pääni pyörälle. Olisinpa äänestänyt ennakkoon. Tai ei sittenkään: avoimin mielin kohti vaalipäivää. Entten tentten teelikka mentten.

14 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Hauska torireissu, ja makkaraa tarjolla. Ulkoilmassa se vasta maistuukin hyvältä.

Onko siellä puolueet jo sekoitettu, kun Kääriäinen puhuu SDP:n tiloissa.

Kävin äänestämässä ennakkoon, saa olla sunnuntaina rauhassa oman aikataulun mukaan, kun velvollisuus on täytetty.

Sirokko kirjoitti...

Kyllä noille markinoille kannattaa mennä toisenkin kerran makkaroita maisteleen, montaa erilaista, ja kahvia painikkeeksi.

Harakka kirjoitti...

No samaa mieltä olen Sirokon kanssa, että kannaati mennä torille silloin, kun makkaraa sai melkein joka kojusta ja ilmaseks vielä.
Ja kahvia palan painikkeeksi, hi!
Mäkin olin äänestämässä jo ennakkoon, ei tarvi sunnuntaina enää lähteä, oli ilma sitten mikä tahansa.
Hyvää viikonloppua sulle!
Mä varmaan pidän vähän Pääsiäistaukoo, kun saan vieraita ja tuttuja kylään.
Hyvää pääsiäisenaikaa sulle!

Ina kirjoitti...

Meillä äänestetään aina vasta vaalipäivänä. Kaikki tieto täytyy olla käytettävissä - voihan tulla vielä joku viime tipan mullistus, joka muuttaa kaiken. Vaikka enpä usko, sillä jos Montylta kysytään niin aina pitää äänestää koko mustaa, ei mitään muuta väriä, ei keltaista eikä ruskeaa, siis mikäli labradorinnoutajista on kysymys ;)

Oikeinkirjoitus ei tietysti ole Montyn vahva alue ja hän voikin helposti luulla että kokoomusta äänestämällä äänestää koko mustaa.
Mutta näin on meitä nyt neuvottu.

anja kirjoitti...

Haaska juttu mualiman navalta! Kyllä nyt on äänestäjällä ostajan markkina.
Eräs mieskin kehuskeli käyneensä vaimonsa kanssa "ulkona syömässä" viime lauantaina. Olivat kiertäneet kaikki vaalikojut, syöneet makkaraa, hernekeittoa, juoneet kahvit pullan kera ja vielä karkit, että "suut makiaks".
Eipä suurissa linjoissa taida niin isoja eroja enää olla puolueitten kesken. Ja monet on todellakin äidinmaidossa imeneet tiedon, ketä pitää äänestää.
Mutta on niitä protestoijiakin! Esim. oma äitini oli ollut ensimmäistä kertaa menossa äänestämään - hevosen reessä silloin ennen vanhaan - ja isänsä oli sanonut kelle pitää koko perheen äänet antaa. Tytöt siinä vähän tirskuivat ja sanoivat ihan muuta lappuun kirjoittavansa. Siihen pappa oli tuohtuneena sanonut; persnele, jos ei sana kuulu niin pyörräätän hevoskaakin kottiin päen. Kai se silloin tehosi, vaikka tiedän myöhemmässä vaiheessä äitini tuuliviirin lailla äänestelleen, hih. Mutta eipä suurta vahinkoa liene tullut.

Oekeessa on Kiäriäene, savolaeset ne on iha maesemasa kans sammoo muata.

isopeikko kirjoitti...

Kyä siälä on hurjaa meininkiä torilla ja vaikka missä.

Nenunen kirjoitti...

Ja reinot napottaa jalassa tällä "papalla". Vuan eipä näätä olevan liukasta nuille kujsluistimille:D

mm kirjoitti...

On teillä siellä menoa :)

Minä olen vain kerran juonut yhden vaaliglögin kävelykadulla. Ja vain yhden puolueen (toivottavasti tunnustetuista) vaalirahoista jutellessani sen puolueen tutun ehdokkaan kanssa. Ja jälkeenpäin aloin ajatella, että olisi pitänyt kiertää kaikki glögi- ja makkarapaikat, varmuuden vuoksi. Luulikohan se ehdokas ja ne muut, että minä sitä äänestäisin. Ei tullut mieleenkään, mutta kun oli niin kylmä sää...

Tuollaista yhteistä satakuntalaisuutta täällä kyllä tarvittaisiin...

jerikonruusu kirjoitti...

Sama tuli eilen mieleen kävelykadulla, että jollen olisi jo ennakkoäänestänyt, olisi pakka taas sekaisin siitä tivolista mikä kadulla vallitsee. Mietin siinä, että voisiko seuraavat vaalit yhdistää vapun viettoon, niin menisi samassa kaksi tivolia, ja poliittisten puolueiden pellet olisivat jo valmiina hymyilemässä. Muuten, kyllä Kuopion tori on torien äiti!

Simpukka kirjoitti...

Voi kiäriäisen viätäinen nuita Savonmuan immeisiä. Otappa nuista selevä. Vuan huastoo kyllä ossoovat.
Sinä se ossoot kirjottoo, tuas olj mukavata luettavoo.

Lastu kirjoitti...

Hyvää vaalipäivää!

Kiitoksia mojovista puheenvuoroistanne. Niiden varassa jaksoin taas eteenpäin omaa äänestäjän polkuani vaeltaa. Isävaivaa sanoi aikoinaan aikuisille lapsilleen: "On vain yksi puolue jota kannattaa äänestää", mutta elämä tuo kriittisyyttä ja aika on muuttunut isän ajoista. Ja niin olen nyt kulkenut Iita Linta Marian kanssa kaikkien puolueiden tilaisuuksissa ja tehnyt vaalikoneessa kartoituksia. Saattaa olla, että nyt tiedän, ketä menen äänestämään. Pyöräilen järven rantojen kautta vaalipaikalle.


arleena,
Kääriäinen SDP:n logon edessä puhumassa osui huumorikeskukseeni ja näppäsin kuvan. Tilaisuus oli SDP:n ja Keskustan yhteinen ja tarkoitus oli Viätäsellä ja Kiäriäisellä nostattee savolaisuuven henkee.

Sirokko,
aika paljon ehdokkaat käyttivät muurikoissaan hiillosmakkaraa :). Jotkut tarjosivat oikeat nokipannukahvit palan painikkeeksi.

Harakka,
hyvää vaalipäivää myös sinulle - ja pääsiäistä. Ennakkoon äänestäminen on viisasta; itse olen jahkaillut jopa puolueen suhteen tähän h-hetkeen asti. Mutta taitaa vihdoin kirkastua.

Ina,
hymy ja silitys Montylle. Ihana kommentti:)

PS
Montylle voit kertoa, että minä ihmettelin läpi lapsuuteni miksi säätiedotuksissa aina puhutaan 'tulesta'. Heikkoa tulta, mitä se on. Mutta nyt "ikäloppuna" sain tietää että kuuloni on ollut vajaa läpi elämäni. Ei ihme että vieraat kielet olivat vaikeita kun jo suomen kielessä saattoi olla kuulemisen ymmärtämisessä vaikeuksissa. Ja näillä korvilla ja ymmärryksellä pitää vielä vaalipuheet niin sanotusti "sisäistää". On ihmisen osa haasteellinen... ja Montyn :)

anja,
jopas kielen päällä sylki herahti ja tajusin mistä olen jäänyt paitsi: eli herttinen, hernerokka jäi väliin. En osunut soppatykin kohdalle. Oijoi, milloinkahan seuraava tilaisuus tulee :D.

Äidilläsi on ollut lähes sama kokemus kuin minulla. Isä oli vahva vaikuttaja ja vannotti että tiettyä puoluetta on aina äänestettävä, muuten Suomen käy huonosti. Ja isän hautajaisissa (melkein 40 vuotta sitten) hänen veljensä vannotti meille sureville, että sille tietylle puolueelle on jälkipolvien pakko äänensä antaa. Isän muistoksi. Oli se "testamentti". Mutta eiväthän tämmöiset pakottamiset voi pitää paikkaansa; tuuliviiren lailla olen minäkin yrittänyt luovia puolueiden välisissä vertailuissa. On tärkeä olla rehellinen omille tunnoilleen ja arvoilleen. Ja ajatella äänestäessä myös muita. Tänään on tänään.

Lastu kirjoitti...

isopeikko,
hurjaksi on mennyt. Ensin saunotaan bussissa ja sitten syödään vasta eiku makkarat vaalikojulla. Oli tarjolla myös oluttölkkien kumoon potkimistakin (kilpailumielessä). Osallistuin mutta lipsui. Ohi meni matkavoitto. Pakko pysytellä torin kulumilla kun matka meni sivu suun (jalan).

Nenunen,
reinot ne papalla olla pittää. Luomutossuilla pärjää pakkasella ja helteellä.

mm,
niin: minäkin kun makkaraa vaalikojulla popsin, tuli tunne, sitoudunko sinne: kenen leipää syöt sen lauluja laulat. Mutta reippahasti kävivät askeleet kojulta toiselle ja kuuntelin korva tarkkana ja sydän herkkänä mitä kullakin kojulla luvattiin. Savon murteella ymmärsin sanomat - kielen puolesta -, sen jälkeen on pääsy asioiden sisäistämiseen. Tai olisi. Paljon on ympäripyöreetä menossa ja meiningissä.

Mutta glögi on hyvää aina :).


jerikon ruusu,
mualiman napa on kaekkien torien äet - kauniisti Kuopion torista sanot :). Ja annaha olla, kun parin vuojjen piästä tor'remontti on valamis. En minä niin tiijjä niistä aatoesta torin alla mutta torin piällä tulloo olemaan kaanista. Tae riippuu mitenkä kalahallin kääp...

Jopa keksit hyvän ajoituksen: vaalit yhdistettäisiin vappuun. Tivoli antaa kättä kädelle, suuta suulle :). Leipää ja sirkushuveja.

Simpukka,
suahaan yhessä naattia mittee se Iita Linta Maria suustasa piästelöö. Minä vuan kirjotan kynä suihkien: Iita tarjoo sanat. Se viep minua sananmukkaesesti männessään millon minnekkii. Mutta en minä moeti, kärkäs oon mukkaan änkeytymmään varsinnii jos suan naattia makkarasta ja murteesta ja sen piälle jiän miettimään, mittee se Iita oekeen tarkottaa. Ei siltä sanat tunnu loppuvan. Vuan käätettäväks sanat on tarkotettu, mittee varten muuten immeinen oes puhumaan oppinu.

Kevätpäevee ja onnellista semmosta sinulle ja jokkaeselle :)

Pankin talkkari kirjoitti...

Aina se äänestäminen on yhtä vaikeaa, mutta aina on silti käyty äänemme antamassa. Vaikka sitten enten tenten.. ü

Vaalikoneet on kyllä antaneet kummia tuloksia ja sellaisia ehdokkaita joita en itse olisi ajatellutkaan. En niiden mielipiteisiin oikein luota.

Onneksi käytiin ennakkoon, sai olla sunnuntain rauhassa. Mutta täällä en ole yhteenkään kojuun saati ilmaisiin makkaroihin törmännyt! - olisi pitänyt tietty tuonne kaupunkiin suunnata.

No nythän se tulos nähtiin. Aika hurjaa, täytyy sanoa.

Kiva oli pakina vaalikojuista ja äänestämisen vaikeudesta. Pani miettimään että mauton makkara kuvasteli juuri sitä, puolueiden tasapaksuutta ja äänestäjän vaikeaa tehtävää valita mauttomien ehdokkaiden joukosta..

Lastu kirjoitti...

pankin talkkari,
samanlaiset ovat aatokseni: vaikeaa on (oli), kovin vaikeaa mieluisimman ehdokkaan valinta.

Lopulta koko ruljanssista jäi höttöolo: joutui joka tapauksessa äänestämään melkein "sikaa säkissä" (anteeksi, ehdokkaani, ilmaus), sillä en ole - jo valmiiksi turhautuneena - kylliksi perehtynyt tämän päivän politiikkaan enkä poliitikkoja henk.kohtaisesti tunne. Intuitio oli ihan hiljaa. Se on joskus ollut yllättävän sanavalmis ja avulias.

On vaikeaa etsiä totuutta - politiikasta.