maanantai 2. helmikuuta 2009
mustikkapiirakka (pakinaperjantai)
Pikku-Laurin äiti on, kuten lastenlaulun mummo, aina huolissaan; jos sataa, hän on huolissaan; jos paistaa päivä, hän on huolissaan; jos lapset pyörivät hänen helmoissaan, hän on huolissaan, jos lapset kirmaavat pihalla leikeissään, hän on huolissaan. Ja koska pikku-Lauri, joka on kaikkein pienin lapsikatraassa, näkee, kuinka huolissaan hänen äitinsä oli, hänkin on huolissaan. Huoli on haamu, jota ei näe mutta joka kietoo valtaansa ja peittää maiseman ilolta: eniten äiti on huolissaan terveydestä, kihomadoista ja vesirokosta ja nuhakuumeesta.
Mutta eräänä kauniina kesäpäivänä – juuri sellaisena jolloin käki lakkaa kukkumasta, mutta metsä alkaa pursuta mustikoita ja mansikoita, pieniä ja makoisia, ja vadelmia (joista kuningatarhillo valmistuu) – niin, juuri sellaisena päivänä pikku-Laurin äiti päättää ottaa Lauria kädestä ja he lähtevät metsään poimimaan kesän makua suuhunsa. Äiti nielaisee pelkonsa, karhut, paarmat, rosvot, haaverit, ukkoset. Kun ne kuitenkin pyrkivät suusta ulos, hän sujauttaa ne essunsa takataskuun, pitää tiukasti piilossa, jottei pikku-Lauri hirviöitä näe.
Äiti ja poika kulkevat kuusikossa. Sammal painautuu ystäväksi varpaiden alla. On pehmeää. Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt, äiti hyräilee. He (yleensä niin huolestunut äiti ja hänen huolestunut pikkupoikansa) kokevat kuin jotain uutta hiipisi mielen pohjalle: he ovat melkein iloisia. Kädet hamuavat ahkerasti mättäältä mättäälle, varvulta varvulle, ja mustikka mustikalta marjakori täyttyy. Äiti ja lapsi löytävät toisensa silmät ja hymyilevät. Turvallinen mieli kurkistelee kuusikosta ja pyytää saada tulla tupaan.
He avaavat kotiveräjän, kaatavat tuvan pöydän äärellä marjasaaliin vadille ja perkaavat lehdet ja raakileet syrjään. Puhtaat sinimustat marjat kasvavat pyramidiksi kuin muurahaiskeko.
Kesämökin valkoiset utuverhot heijaavat kesätuulessa, ja mökin täyttää mustikkapiirakan tuoksu. Pikku-Lauri istuu pöydän äärellä ja katsoo, kuinka äiti nostaa piirakan hänen eteensä. Poika nuuhkaisee ja nyyhkäisee tulevasta onnesta.
– Kohta saamme maistaa, äiti lupailee, hipaisee pienen poikansa poskea... mutta äkkiä käsi, joka piirakkaa tarjoilee, pysähtyy ja tärisee ja äiti peruuttaa ovelle vauhdilla.
- EI, Lauri, EI, emme voi syödä tätä piirakkaa. Hirvet ovat saattaneet pissiä marjojen päälle; tai pahimmassa tapauksessa monitonninen uroskarhu. Muistelepa, mikä suihku naapurin Mansikki-lehmästä lähtee, saati sitten metsän kuninkaasta. Marjat olisi pitänyt pestä ennen kuin ryhdyin leipomaan piirakkaa. Saamme mustikoista ties minkä hirvi- tai mesikämmentaudin. Eläimissä on tuhoton määrä ihmiselle vaarallisia pöpöjä.
Lauri katsoo ikkunasta käsi poskella, silmät kosteina ja helmeilevä sylkinoro suusta valuen, kun äiti juoksee mustikkapiirakka kädessään kohti rantaa ja viskaa ilolla poimitun ja leivotun herkun lampeen, ja, mitä ihmettä, metsän muut mustikat silkasta myötätunnosta ja protestista vyöryvät mättäiltä rinnettä pitkin veteen ja ahvenet poksauttavat evillään marjat rikki, imevät osan mehuista ja niissä kemuissa koko lampi muuttuu mustaksi. Sen koommin lampea aletaan kutsua Mustikkalammeksi, ja saman nimen saavat ne moniaat Suomen lammet, minkä äärellä asuu äiti joka pelkää mustikoita ja elämää ja poika joka kaihoaa mustikkapiirakkaa.
* * *
Mutta tarina ei pääty niin surullisesti kuin miltä nimen syntytarina ounastelee.
Pikku-Laurin ja hänen perheensä naapurissa elää huoleton tyttölauma. Heidän äitinsä on komentanut riuskin sanoin katraansa poimimaan mustikoita. Lauantaipiirakan taikina on valmis, puuttuu vain tärkein, sinisenmusta ”pöytäliina”, mustikat. Äiti pudottaa jokaisen lapsen marjakoriin lapun, sanan kerrallaan 1 sen 2 suu 3 napsaa 4 jonka 5 jalat 6 kapsaa. Lapset vilistävät mekot hulmuten marjametsään.
Pian marjakorit täyttyvät maan antimista ja tytöt kipaisevat kikattaen pikku-Laurin kodin ohitse. Rannalla he asettavat täydet marjakorit riviin paraatiksi. Kuumissaan lapset heittäytyvät lampeen uimaan ja huomaavat, että vesi värjää heidän poskensa mustiksi kuin mustikat. Ei haittaa, vaikka vähän haittaa, he kiljuvat ja heittävät vedessä mustikkapuuroa toistensa päälle, kiipeävät rannalle, pukevat kesäkolttunsa ylleen ja hierovat mustikkamönjää poskilleen ja – nauravat.
Kun pikku-Laurin äiti huomaa naapurilasten ilon - jonka lähteenä on sama mustikka mitä hän pelkää -, hän kätkee huolensa syvälle essunsa etutaskuun. Hän maistaa yhtä mustikkaa, sydän lyö kerran, lyö kaksi, ja hänen silmänsä aukeavat mustikan terveysvaikutuksille. Pikku-Laurille alkaa uusi aika. Hänen äitinsä leipoo mustikkapiirakan: flavonoidilla on suurempi voima mielen syvyyksiin kuin hirven (saati mesikämmenen) pissalla.
Lauri kastaa sormensa piirakkaan, maistaa ja huomaa, että hänen pikkurilliinsä (missä pelko piti pesää ja uhkasi viedä koko käden) ilmiintyy laastari eikä siinä kaikki: peukalo ja etusormi värjääntyvät ilosta mustikansinisiksi. Ja niin hän on vihdoin ja viimein onnellinen poika.
Pakinaperjantain mustikkapiirakka.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
17 kommenttia:
Rakastettava, iloa tulviva kirjoitus sekä valokuvat! Hymyilevin huulin jatkuu päivä tämän jälkeen :o) Kiitos.
Monisyinen tarina. Hetkeksi meinasin jo surustua mutta löytyi onneksi onnellinen loppu :)
Olipas kamalan ahdistava alku, vaikka mustikkalampien syntyselitys olikin niin kiehtova. Onneksi mustikan väri pelasti kaiken :)
Tuosta muistin, miten itse kerran mustikkareissulla värjäsin kasvoni kauttaaltaan sinisiksi ja menin kurkistelemaan äitiä kannon takaa. Äiti ei ihmeemmin ilahtunut, mutta ei yhtään moittinutkaan, hymähti vaan. Olen usein miettinyt, olisinko omien lasten kanssa osannut olla moittimatta. Vaan jos joskus on lastenlapsia, niin sitten tämä mummi tekisi heidän kanssaan joka syksy kunnon mustikkanaamiot :)
Sepäs oli huima tarina. Pelkäsin jo, että Pikku.Lauri ei saa piirakkaa, mutta kaikki päättyi onnellisesti.
Liian paljon huolia pikku-Laurin äidillä, pitäisi puhdistaa mieli ja elää rennosti.
Ja sehän lopulta onnistui.
Tuossa tyttöjen ensimmäisessä kuvassa näytti aivan siltä kuin olisin ollut se ensimmäinen vasemmalta. Ehkä olinkin .
Tästä voisi tehdä lastenkirjan. Kuvia vain lisää!
Mikä tarina ja mikä kuvitus! Mistä ihmeestä nämä kuvatkin olet saanut? Tai luulenkin että olet niin taitava, että olet katsellut ensin kuvia ja sitten rakentanut tarinan. Taitavan, kekseliään ja hassun tarinan - mistä tykkään kovasti.
Mistä ihmeestä näitä hienoja tarinoita oikein pulppuaa! Minä en saisi "paperille" mitään, vaikka kuinka punnertaisin ;(
Mainiot kuvat vielä piste iin päällä.
Mimosa,
"Lauri" lähettää pusun hymyhuulillesi :)
jl,
onnelliset loput vaikka kiemuroiden kautta ovat tavoittelemisen arvoisia ;)
Ruska,
alku usein kamalaa... Tunnen erään äidin, joka tukahdutti lastansa huolillaan. Vaara vaani joka käänteestä. Vähintäinkin teoriassa.
Sinulla on ollut myös kiva harrastus: osaat maalata naamasi mustikalla. Kannatetaan :). Mummit sallivat usein sen, minkä äidit kieltävät tai mille hymähtävät. "Kyllä mummina on mukavaa" -rintanapin kanssa menin katsomaan synnytyssairaalaan vastasyntynyttä lapsenlasta. Niin on mukavaa mummina, voin vakuuttaa ;D.
arleena,
niin, onneksi Lauri sai mustikkapiirakkansa, kiitos äidin muuttuneen mielen. Turvaa lapsi kaipaa, sitä ei ylihuolestunut äiti helpolla jaksa tai osaa tarjota. Rentoutumisen taito on taivaan lahja. Sitä toivoo jokaikiselle.
Olet ensimmäinen vasemmalta? Edessäkö (kuvaa päin katsoen)? Jos niin, me olemme identtisiä kaksosia :). Takana on vanhin sisareni.
Obeesia,
voi vitsi, kiva idea. Tämän voisi väsätä lapsenlapsille. Ovat oikeita lukutoukkia kumpikin.
Uuna,
niin, mustikkaiset lapsuudenkuvat tulivat mieleeni kun mustikkapiirakka-haasteen luin; samoin kuva pojanpojastani, jolle mustikka maistuu... Siitä se lähti. Myös paikannimien syntytarinat (melkein niitä voisi kutsua syntylegendoiksi) kiehtovat. Oli kiva keksiä oma kuvitelma (huvitelma). Esimerkiksi Savo on tavattoman kaunis, mutta oijoivoivoi niitä paikannimiä: Pieksämäki, Varkaus, Rypysuo... Maisemat kuin taivaat ja nimet kuin... (sensuroitu :D).
Hassut tarinat ovat heinää, jota mielelläni rouskutan :D
Marjukka,
kiitos,
varmasti sinulla tarinoita lähtee ;). Kirjoita mustikkapiirakkasi. Tulen lukusille. Jookos :). Tai kudo mustikkakuvasi tarinaksi. Ties mitä aukeaa kun mustikkaan sukeltaa.
Olipa tarinassa käänteitä, minun äitini olisi taas ollut huolissaan kun noin paljon hyvää ruokaa meni veteen kalojen ruuaksi. Voi, voi, huolestustuneiden ja pelokkaiden vanhempien lapsia. Onneksi tarinalla oli onnellinen päätös ja Lauri sai kuin saikin mustikkansa.
Käypäs katsomassa meilipostisi.
Kyllä Laurin äiti olikin liian huolissaan kaikista, elämästä ei tullut mitään.
Mutta onneksi hän muuttui, ja Lauri sai elää lapsen normaalia elämää.
Pelon kanssa olisi kamalaa olla joka päivä, ainakin lapsella.
Hieno tarina oli, ja sä taiot näitä jostain ihme hihasta, ja nyt taiot vielä kuviakin!
savisuti,
niinpä, paljon on maailmassa aiheellista huolta ja murhetta, mutta kuka voisi mitata, kuinka paljon myös turhaa huolehtimista. Mahtaisi tulla iso pino. "Vara on viisautta eikä vaingon enne" saattaa mennä myös ylitulkinnaksi. Elämä jää elämättä ja ilo kokematta.
Bakteerikammo käsien pesemisen pakkomielteineen on tuskallista sekä itselle että läheisille. Erään ystäväni anoppi pesee keräämänsä mustikat, kaiken varalta (eli hirven pissa marjoista pois).
Oikeassa äitisi on; kamalaa viskata ruokaa hukkaan ja niin vain Laurin äiti kippasi mustikkapiirakan lampeen. Aikamoinen nainen. Onneksi tuli tolkkuihinsa lopulta.
Kiitos, kipaisenpa postilaatikolleni. Anonyymiosoitetta en muista joka päivä availla.
Harakka,
niinpä; lapseen voi pelokas aikuinen tartuttaa ties mitkä maailman möröt. Lapsi oppii matkimalla. Elämänilo haipuu savuna ilmaan. Turvallisuudentunnetta me kaikki kaipaamme ja tarvitsemme.
Kiitos taikasanoistasi ;)
Jälleen Lastulta loistava pakina! Hauska ja kuitenkin pitää sisällään vakavankin huomion. Huolestuneisuus on kuin syöpä, tai pahempikin. Sen lisäksi että se leviää, se myös tarttuu.
Mutta niin tarttuu myös huolestumattomuus. Sisareni ihmetteli joskus, miksi häntä ei koskaan sodan aikana pelottanut. Ehkä siksi, että äiti pysyi aina rauhallisena. Pommisuojaan juostiin ikäänkuin se kuuluisi normaaliin päiväjärjestykseen. Mukaan kaapattiin ehkä nukke tai kirja, joka vei lapsen huomion puoleensa.
Ina,
kiitos!
Toden totta: sota-aikanakin lapsi voi kokea olevansa täysin turvassa. Äidin asenteesta riippuu paljon. Äitisi on ollut viisas. Ja vaikka pelkäisikin, voi olla hiljaa silloin kun lapset ovat läsnä. Aikuinen on aikuinen, turvan tarjoaja lapsi on lapsi, turvan vastaanottaja.
Meistä sisaruksista keskimmäinen joutui vauva-aikana useaan kertaan pommisuojaan. Hän on aivan hysteerinen ukkosen jyristessä ja miettii, onko elämän alun kokemuksilla syy-yhtyettä tuskaan.
Ihanasti kuvitettu tarina!
Miten usein se minkä luulee olevan välttämätöntä ja hyväksi tukahduttaakin vain toisen.
Ja ilon.
Lapset nauroivat aina isännän yhtä lempilausetta joka alkaa "eihän näillä nykykakaroilla ole edes vastustuskykyä kun ..."
Ja sitten seuraa hetkeen sopiva esimerkki.
Mk,
kiitos.
Niin, kunpa tietäisi, milloin hyvää tarkoittava käytös kääntyykin itseään vastaan.
Elämän värit on Anne Friedin muisteluksen nimi. Värejä päiviin mahtuu, mustikkaa ja mansikkaa; harmaata, punaista, mustaa. Ja vihreää... Lohtu lakaisee puhtaaksi: kukaan ei ole täydellinen :).
Uuh/huuh, kylläpä helpotti! Te oikeat kirjoittajat viette meidät tulisien hiilien ja piikkimattojen yli noin vain. Hieno tarina!
Utukka,
Lauri huiskuttaa iloiset terveisensä sinulle. Olemme hyvin ihastuneita pienen koilan päiväkirjaan :)
Lähetä kommentti