tiistai 8. joulukuuta 2009

tu-, tule jo kotiin


klik
 


Olemme armaan mieheni kanssa ihan sekaisin. Myönteisessä mielessä. Emme tiedä mitä ajattelemme tulevan kotimme suhteen. Kun lupasin, että sarja koditonna kuljeskelen nyt  jatkuu, niin se myös jatkuu. Ei löytynyt vielä viime viikonloppuna  taloa, ei kotikontua. Savo on kuitenkin selvä. Sinne!

Aatelkee nyt. Savossa  voep sannoo sanan asiasta ja kaks asian vierestä. Se on sitä suunmukkaesta onnee.

Välittäjältä kysyin - kun oltiin ensin nähty Kekkosen Lepikon torppa ja tultu muan iäriin ja siitäkii etteenpäen yhteen myytävänä olleeseen mualaestalloon:

– Onko tiellä kiärmeitä (minä pelekeen niitä -  ei oo tyttö tullu äetiisä).

– Voe, on tokkiisa; yhen  paekan möin ja se kuhis kiärmeitä. Iso lotkare kiemurtelj jalakojen välistä ku esittelin miten on ihana paratiisipaekka tämä.

– No ei tullunna kaoppoja, vikisin.

– Tuljpa hyvinnii, mittee ne nyt yhestä  tae.. .niin no, muutamasta kiärmeestä säekähtee. Se mökki olj kiärmeitten kulukureitin varrella. Ihan hyvä ku näkivät kyyn ni ei tuu jäläkipyykkijä. Se ei oo kivvoo.

– Jaaha, no onkos rosmoja. Niitäkii minä pelekeen.

– No jo vaein on rosmoja. Tässä lähellä asu oekein isorosmo mutta hölömöyttään se mänj sualiisa kanssa puariin ja rupes humalapäessään kaoppoomaan kepuljkonsteilla hankkimaasa kultakelloo vastapäeselle isolle miehelle, joka sattu olemaan  kyläpolliisi  vappaalla jalalla mutta mistees rosmo sen oes tiennä. Polliisi olj aeka tuitterissa mutta kuitenniin tajus että nyt taetaa olla kysseessä ihka oekee mökkirosmo ja  ku  ei voenu vappaalla töetä tehhä ni soetti työtoverisa paekalle. No rosmo piäs mustalla maejalla ”kojttiin”.  Niin, että ku kysyt onko rosmoja näeillä  korpisaloeilla ni vastoon rehellisesti: onpa hyvinnii.

– Jospas myö kuitennii Kuopijoon  kerrostalloon, vanahat immeiset, onhan meillä vappaetten vesien aikana käötössä suar, kuiskoon miehelle joka sannoo: outahan nyt, missees minä talavella pärisyttelen moottorsahhoo.

– Ae niin, kahon miestä ja rakastan.

Ajeltiin asuntolehti kourassa seoraavaan paekkaan ja siellä lotkotti muassa  kiva läjä hevosen jiätyneitä kakkaroeta ja ite hevonennii löyty tallissa. Se rouskuttelj  heinee  ihan hiljoo ja toljotti meitä silimäripsiesä lomasta somasti, tykkäs ku taputeltiin sen siliätä turpoo ja  kuppeitten   siltoo. Ja tuvassa kahtelj kissa niin kaoniisti laatassilimillään.  Savusaona könötti pihan perällä yrmytuulella mutta luulen että se leppyy jos suap sytykkeet pessääsä.

Sitten mäntiin kolomanteen  paekkaan missä olj rannalla toenen toestaan uppeempata melekeen tuljteräuutta omakotitalloo myynnissä ja rantasaona silimiin eissä. Tuohta kaepas saona pessääsä ja  talonomistaja kukkaroosa. Katohan, ihastelin. Katohan minä, mies virkkas ja sano aatolle ptruu.  Muistelj että kotjtalossa olj hevonen nimeltäsä Hilkku.

Ku noustiin aatosta ja mäntiin näöttöön, tulj kaks saovakävelijjöö vastaan ja nehän laolo  huastammaa: -Tulukee tänne, tämä on niinj hyvä kylä, sen parempoo ei mualimassa ookkaa,
ostakee vuan tuo talo ni piästään kahvinkeittoon, nuapurukset.

– Mutta mitenkäs minä männä vippasen  uimaan ku monta silimäparia voep kahtoo ikkunoeista? En ou mikkään estoton immeinen, en. Eikä rannalla oo mittää suojoo. 

– Pistä piähäs kulukuset soemaan, ku määt uimaan, ni myö laetetaan yömyssy suuhun  ja  piähän ja silimiin, selevitti tuleva nuapurj.

Voepko siihen luottoo?

Niin että ollaan myö miehen kanssa aika sekaisin.

Ei myö tiijjetä, mittee myö tehhään. Minne myö ollaan mänössä. Vae pitäskö rakentoo suareen silta ni piäsis  sinne minne keljrikkoaekana ei piästä. 

Nyt mies tuo taloesitteitä. Jospa rakennettaan talo mantereelle, suarta vastapiätä.  Tässä iässä? Talo? Ihan ite? Rakenne--- ?

sarja jatkuu

28 kommenttia:

Ina kirjoitti...

Juurilleen palaaminen - voin kuvitella, että se on puhdasta onnea. Talon tai asunnon etsiminen on varmasti myös mukavaa, mutta jos ei sopivaa löydy, niin ehkä vähän turhauttavaakin.

Oman rakentaminen/rakennuttaminen: siinä pääsisi todella toteuttamaan toiveitaan. Yksi ystäväni, yli 80-vuotias mies rakennutti itselleen ja naisystävälleen uuden kodin (suurelementtitalon, joka nousi muutamassa viikossa muuttokuntoon) viime talvena. Ikä ei ole este, ei varsinkaan jos peukalo ei ole keskellä kämmentä.

marjukka kirjoitti...

Yksi vaihtoehto on tosiaan oman rakentaminen. Tietenkin se on kova urakka, mutta toisaalta talon tuntee omakseen, kun itse on sen "veistellyt".
Ihanaa tuo savon murre!

Mk kirjoitti...

Elkääpä hättäilkö!
Tuohan on yhtä suurta seikkailua tuo talon etsintä.
Kyllä sen oikean tunnistaa kun kohdalle osuu.
Talonkin.
Siihen asti voinee kai sitä nauttia oman maan ihmeistä ja elukoista.
Antoisaa kuun jatkoa!

Lastu kirjoitti...

Ina,
kyllä, onnea on kierrellä Savon maita ja mantuja. Ja vaikka asuin lapsuudessa ja nuoruudessa Kuopion keskustassa, maaseutu oli tuikituttu. Me vietimme kaiket kesät maalla, ensin saaressa sitten vanhassa maalaistalossa, missä oli hevonen ja lehmiä, kanojakin. Ja peltotyöt tulivat tutuiksi. Mies on omalla tahollaan maaseudun kasvatti.

Uppo-outo juttu maalle hinkuminen ei kummallakaan ole, nyt kun työn ikeestä pääsemme ja voimme huiskuttaa etelän ihmeille, hei hei. Niin paitsi lapset ja lapsenlapset, hehän asuvat pääkaupunkiseudulla - ja tytär Australiassa. Voi sentään, kuinka heidät voimme "jättää" jos muutamme Savoon. On niin monta seikkaa mietittävänä. Mutta onhan mahdollisuus pitää yhteyttä ja junalla, autolla pääsee kulkemaan etelästä pohjoiseen ja pohjoisesta etelään...

Rohkaiseva on esimerkkisi kahdeksankymppisestä talon rakentajasta, kiitos kun kerroit :).

marjukka,
niin, mies on aivan täpinöissään kun "keksi" uudistalon rakentamisen vaihtoehdon viikonlopun talojen ja tilojen kiertelyn päätteeksi. Tänä aamuna hän kuitenkin sanoi: kaikki on auki, ei hän osaa sanoa mitä haluaa (muuta kuin että on onnellinen ja rakastaa :). Suloista on seurata kuinka innoissaan hän on ensi vuonna alkavasta eläkeiästä.

Kiitos kun jaksoit lukea savon murretta. Sitä rupes tuas tulemaan, ei välillä maha mittää.

Mk,
niin, ei oo mittää hättää eikä kiirettä. Tutkimme rauhassa - ei niinkään 'markkinoita' (no, sitäkin) mutta ennen kaikkea itseämme ja toiveitamme. Hyvä lähtökohta on kohti ratkaisua että olemme tottuneet sanomaan aina toinen toisillemme mitä haluamme, polkematta eriäviä mielipiteitä. Sieltä se ydin saattaa löytyä. Molemmat ovat valinneet Savon, mutta onko koti pikkutila, omakotitalo vanha vai uusi - ja missä päin Savoa - vai sittenkin Kuopiosta kerrostalokoti, aihe elää :).

Miehen on "pakko" päästä myös talvisin puita pilkkomaan, metsätöihin. Siksi kerrostalo ei häntä kiehdo. Kyllä minuakin ajatus omasta talosta houkuttaa, kunhan ei tarvitse pelätä rosvoja. Entäs naapurit omakotitaloalueella? Ne saa kaupan päälle. Yleensä kai naapuruus sujuu hyvin. Yleensä:)?

aimarii kirjoitti...

Jestas! Siinähän se - rakennattekin itse mökkisaarta vastapäätä. Eihän tarvitse hehtariin kokoista linnaa tehdä.
Kuvailit ilmeikkään hauskasti reissuanne, joita ilmeisesti tulette tekemään vielä useampia.
Oman talon etsimisessä on viehätyksensä.

Famu falsetissa kirjoitti...

Kiitos kielikurssista Lastu!
Minähän edistyn. Ymmärsin jo joka sanan. Olen täällä saarikylässä katsellut valmistalojen rakentamista. Matkalla lähikeskustaan huomaan seiniä pystytettävän. Muutaman tunnin kuluttua, kun tulen takaisin, on kattokin jo valmis ja kuistia sijoitetaan oven eteen. Se on hämmästyttävää.

Lastu kirjoitti...

aimarii,
niin, saaren vastarannalla on venepaikkamme ja se on lohkottu pikkuserkkuni mailta. Olen tämän serkun kanssa pelannut lapsena Monopolia ja tavannut mökkirakentamisen merkeissä uudestaan nyt vanhalla iällä (meillä on hyvät välit) - hänen vanhemmillaan oli iso maalaistalo siellä lähistöllä. Ja tuolta seuduilta mummini on kotoisin. Se on todellista juurihoitoa kun siellä käy. Ja luojanlykky, miehelle, hämäläiselle, savolaisuus on elämän suola&sokuri.

Mutta onko kantona kaskessa se, että alueelle on vahvistettu kaava eikä siellä liene osoitettu kovinkaan avokätisesti rakennuspaikkoja. Tiuhaan rakennettu on. Mutta tutkaillaan... Olishan hulppeaa kun näkisi mantereen puolelta saaren silloinkin kun sinne ei kelirikon aikana pääse. Pitää olla vain malttia ettei mene heikoille jäille. Kalakukon tykötarpeet molskivat vielä vedessä - ja pilkkivehkeet ilkkuvat nurkassa: tule, ota ja omista. Enpäs mene ennen kuin on pakkassää ja teräsjää.

Famu falsetissa,
miten hauskasti kuvailet talon rakentamisen tänäpänä. Että tollaviissiin :). Jestas sentään, meidän vanhojen pää pyörisi kuin väkkärä tuota ihmettä katsellessa. Kustannusarviokin saattaisi mahtua raameihin. Myymällä täällä etelässä kerrostalosta huoneistomme saisimme ns. valmistalon, lupaili eräs talomyyjä. (Hm, ehdin jo soittaa.) No tontti on toinen menoerä. Rautavaaralta kunta myy tontteja eurolla. On se vähän kaakana.

Lystikästä että savon kielen seura sua uusia jäseniä :). Tekköö hyvvee, toevottavasti. Entäs se vastuupuoli, pittää männä peilin etteen. Yhtä tonttia kyselin, savolainen välittäjä vastas: "Se on rantatontti, mutta tavallaan se ei oo rantatontti." ?? Kiva, eläväinen tontti taitaa olla. Suattaa olla rannalla, suattaa olla olemata. Pitänee vilasta. Juu, etsiminen on hauskaa ja vaihtoehtojen puntarointi. Tosipaikan tullen otamme avuksi anopilta saadun valokuvan (nähtävillä edellisessä postauksessa) ja sitä tuijotellessa, valvovien silmien alla, teemme lopullisen päätöksen. Aikanaan.

PS Meidän uusi tietsikkamme lakkoilee. En pääse kommentoimaan tällä vanhalla macillani sinun enkä joidenkin muidenkaan blogiystävien kuten Uunan ja harakan jne. blogeja.

Tätä kautta terveiset ja hyvän päivän toivotukset kaikille. Nyt lähden päiväksi reissuun, elämäkaarikirjoittajat kokoontuvat muistelemaan - elämää :)

Pellon pientareella kirjoitti...

Oi, minä kyllä näen juuri tuollaista vanhaa hirttä, jonkin verran omaa metsää, vaikka sitten kunnostettavaaksin ryteikköä, että ukko saa tehtyä polttopuut siihen vanhaan leivinuuniin ja saunaan. Tilaa olla ja mennä uimaan, jos oikein rannankin saa. Naapureitahan saa olla, mutta ei tarvii ihan vieressä olla, ehkä. Ne sitten voi aurata tien talvella ja tulla työntämään, kun auto jää syksyllä mutavelliin kiinni. Laajakaista tietty voi olla hankala juttu - korvessa ajavat alas langallista linjaa, kuten minulla. Rauhassa vaen. Rakentamaan en ikipäivänä lähtisi, hinta ja laatu eivät nykypäivän materiaaleissa kohtaa ja turhaa stressiä valvoa projektia, kun ei työmiehiä tai muita kiinnosta kuin raha. Tuossa iässä (ja missä iässä vain) voi jo nauttia ja rauhoittua, ehkä vähän pintaremonttia, ja ekowc vaikka, siinä sitä. Jos löytää vanhan talon hyvää hirttä ja hyvin tehty, ei sen parempaa olekaan. Tietysti niin, ettei ole remontilla taloa tukahdettu ja hometettu.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä kannata hötkyillä, kyllä se oikea ratkaisu vielä löytyy.
Meidän nuoret myös rakensivat "itse", eli saivat avaimet käteen ja pääsi heti vaikka saunaan.
Talopaketit on nykyisin niin valmiita kuin haluaa, eli talo saarta vasten, niin ainakin näkee edes sen talvellakin. Siinä on ajatusta. Mutta onko kauppaa missään tai muuta tarpeellista?
Siinäpä teillä pohdittavaa, mutta mielenkiintoista on, lukijallekin :-)

Simpukka kirjoitti...

Olipas mukavasti kerrottu kokemus. Kyllä Savossa on parasta maisemien lisäksi puheliaat, oekeet immeiset.

Anonyymi kirjoitti...

Kesäpaekalla suaressa se miehes suap sitä moottorsahoosa käyvvä pärryyttelemässä. Talevela jiät kantaa vaekka aatola sinne ajasitte. Voehan se mies ostoo raktorinrevohkan suareennii ja ajella sielä pitkin mehtiä puita perässää viättäen.
Sitä vua tahoin sannoo, että kaapungista ostoo rätkäättäkkee pien osake ja tehkee suareen lissee lämmintä asuttavvoo. Talavet lämpijää ja lyhenöö ja suaressa suatte asuva aina vuan pitempää.

arleena kirjoitti...

Talon hakeminen on jopa hauskaa pakinastasi päätellen. Mukavia ihmisiä näyttää sielläpäin olevan ja se on myös yksi perusteltu valintakriteeri, jos aikoo maalaiskylään muuttaa. Siellä sitä seuraa löytyy ja kaikki asiat ovat melekeen yhteisiä.

Oman talon rakentaminen kuulosti korvaani jopa unelmalta. Tosin tämä unelma ei kohdallani toteudu, olemme aikoinaan jo saaneet toteuttaa rakentamista.

Jos se kokemus puuttuu vielä, suosittelen. Nyt nimittäin saa suunnitella itse talon ja ostaa sen "avaimet käteen"-periaatteella omalle tontille. Jää itselle se sisustaminen eli kalusteiden sijoittelu ja muuta pientä sekä puutarhan laitto. Se on mukavaa puuhaa se.

Onnea talon tai asunnon ostoon.

hanne virtauksesta kirjoitti...

Mielenkiinnolla seurailen mielenkiintoista ja ihanansavon murteista juttua tosielämässä....

Ellinoora kirjoitti...

Lastu, tuntuu siltä, että mieskultasi tahtoo oman metsän. Saaressako ei ole? On kyllä tärkeää, että kun elämänmuutos tehdään, se tehdään molempien toiveet huomioon ottaen. Siksi kannattaa harkita, kuten nyt teettekin. Kaupunkielämän hyvät ja huonot puolet lienevät tulleet jo tutuksi. Ei ihme, että haaveissa on kokeilla muuta.
Esitit toiveen, että kertoisin maalla-asumisen kokemuksia. Tekisin sen - jos voisin. Kolmas Huoneeni on WordPressin muutosten takia nyt jäissä, en pääse päivittämään blogia, pahoittelen lukijoidenkin puolesta. Kuopuksemme selvittelee asiaa omien kiireidensä keskellä.

Harakka kirjoitti...

Kyllä mä luulen, että te teeette sen talon vielä ite, siihne lähelle saartanne.
Mutta sityten huomasin saman, kuin Uunakin oli huomannut, että onko siinä lähellä palvelut.
Kun ikää alkaa tulla, tulee lääkäri ja sairaalareissujakin varmaan aina joskus kuitenkin.
Mutta niin kauan kelpaa, kun pystyy autolla menemään.
On se vaikeeta, se oman paikan löytäminen joskus.
Mutta älkää hättäilkö , vuan kattelkaa rauhassa.
Savon murre on kyllä hienoo, mä sain siitä viikonlopulla pikkasen nauttiakkin.

miina kirjoitti...

Voe tokkiisa. Elekee hättäilkö. Kyllä työ löyvätte. Silti jännittää miten tässä tarinassa käy. Voittehan työ vuokrata ja asuva kuukauven sielä ja tiälä ja missä millonnii.

Ruska kirjoitti...

Kyllä se sieltä vielä tulee... Katselette ja kuulostelette, jatkatte kotiseutukierrosta ja suunnittelette uudisrakennustakin. Jonain päivänä on yksi ylitse muiden. Mutta stressin vaarahan tuossa etsimisessä ja pähkäilyssä aina piilee, ainakin pitkään jatkuessaan. Siltä kun välttyisitte, niin itsessäänhän uuden kodin etsiminen voi olla näinkin hauskaa, miten tässä postauksessa herkullisesti kuvailit :)

Sirokko kirjoitti...

Tässä onkin uusi savolainen jatkosarja, valmiiksi filmattuna jo varmaan jokaisen silmissä, niin elävästi sitä kerrot. Jännätään miten käy.

Lastu kirjoitti...

Pellon pientareella,
vanha hirsi kuulostaa ja näyttää hyvältä - kuin itseämme katselisimme: kestää, kestää eikä pienestä lannistu. Kuvaamasi puitteet vastaavat yhtä unelmaamme: mummon ja vaarin mökki, metsäpalsta... ekologista, niin ekologista ja yksinkertaista elämistä. Mitä ihminen lopulta tarvitsee? Leivän syödäkseen - joo; katon ja seinät suojakseen - joo. Ja luonnonrauhan. Ai niin, nettiyhteydet. Enhän nyt bloggailua voisi lopettaa. Mutta kuinka hauskaa olisi käynnistää kone pirtin pöydällä samalla kuin mies päräyttää moottorisahan pihamaalla. Ja taas saadaan lämmikettä leivinuuniin:).

Uuna,
mantereen puolella on ja ei ole kauppa. Tien varressa on iso kyltti: kauppa aina auki, mutta kun pihaan ajaa, huomaa että ovessa lepattaa lappu, jossa lukee: suljettu. avataan keväällä kesän ajaksi. Seuraavaan kauppaan on matkaa kymmenen kilometriä. Hm.

Olisipa hauska kuulla minkä talopaketin tyttäresi perhe valitsi mutta enhän minä ole utelias enkä henkilökohtaisia kysele, *virn*.

Simpukka,
kiitos,
jos omakehu sallitaan niin kerron, että oikein puhkean niin sanotusti kukkaan kun suan huastoo tähelliset ja vähemmän tähelliset asiat omalla kielellä. On se niin sommoo. Kylässä missä oli talo myynnissä, on järven rannalla palavelutalo. Aattelepas miten kiva oes siellä ehtoovuosia viettee - sitten ku ei ennee jaksa puuhata omassa luvassa ja tuvassa. Mutta siihen on aekoo.

Sananjalka,
katoha, terve, terve, sananjalaka sannoo nyt tottuuven sanoja. Nyt aakes semmoset näkymät tulevaesuuvven ristallipallossa että häekässöö, häekässöö niin että silimissä vilikkuu into ja aatuus. Uatella: suaressa oeskii melekeen kaekki. Ja mies kärree raktoriisa risuja niin paljo ettei myö keritä niitä elämämmö vuosina ies polttamaan. No, tulloohan niitä immeisiä meijjän jäläkeenkii. Mutta nyt eletään joka solulla ja ilolla.

Ja ku lähettäes suaresta kaapunkiin, ni panisin kukkahatun piähän ja mies parraemman lippalakkisa, sitten vuan venneeseen soutelemmaa ja sitä rattoo rattiin ja Kuopijon torille ja kerrostalon osakkeeseen, ihan vuan pyykit hurrauetettaes, maejjot ostettaes kulumakaapasta ja äkkiä takasin suareen. Ei myö osata kaavaan olla hissukseen kaapungissa. Ehken. Tae mistee myö tiijjetään. Annaha olla, kahotaan miten meijjän käyp.

Viime talavena ajeltiin Kallavein jiällä aatolla. Olj se jännee. Jiätie olj levvee ku lentokonneitten kiitorata. Kyllä meitä naaratti. Ei myö ies tiijjetty, minnekä myö jouvvutaan. Jiätien varsilla olj havuja, jotta ei myö mitenkään piästy eksymmään vaekki tiijjettykkää minne männään. Kuhan huristeltiin.

Uuvvelleen pittää maestella tuota raktorjuttuva. Ettäkö jottako ihanko tottako ratkoriko suareenko. Onpa hyvä itea:). Ja peräkärry Valmetin tuakse, johan sujjuu kuluku ja työn touhu risukoeissa.

Lastu kirjoitti...

arleena,
kiitos! Jos olette kokeilleet talon rakentamista ja noin kauniisti suosittelet, otamme tämän arvokkaana tietona vastaan. Jokaikisen kokemus on kullanarvoinen. Niin erilaisia kokemuksia on kertynyt - ja kaikki yhtä oikeita. Ihania olet(te) :).

hanne,
mukava tietää että eläydyt etsikkoaikaamme - ja siihen hetkeen kun löytöretki saa päätepisteensä. ”Pysyhän kanavalla” ;)

Ellinoora,
saaressa meillä on iso tontti, jossa on vaalittavana uusia taimia ja risusavottaa niin paljon kuin jaksamme tehdä - mutta varsinainen metsä puuttuu. Itse mietin sitä, eikö saariprojekti riittäisi, mutta mies, jolla uusi aika eläkkeellä alkaa, sanoo, että hän "kuolee" talvella ja kelirikon aikaan kerrostalossa, jossa ei voisi soittaa edes pianoa saati tehdä metsätöitä. Kun on ikänsä rehkinyt työelämässä voimiensa äärirajoilla, toivon, että hän on vapaalla onnellinen täysin palkein. Ja se on yhtä kuin puusavotta 365/365.

harakka,
voih, ihanalta tuntuisi jos varsinainen koti olisi lähellä saarta. Miten heleppoa! Näppärää. Ja jos lapset olisivat saarimökissä, me vanhat voisimme yhteisten kesäpäivien päätteeksi vetäytyä mantereelle yöpuulle, sillä saaressahan on mökin koko vain 30 neliötä plus nukkuma-aitta.

Liikenneyhteydet saaren venepaikalle ovat hyvät. Mutta kauppaan on matkaa kymmenen ja terveyskeskukseen parisenkymmentä kilometriä.

Kyllä kaikki järjestyy. Miehen ja minun eläkeiän onnelan kotikin löytyy.

miina,
nyt tuli tarjottimelle uusi vaihtoehto: vuokraus. Totta: ostaminen on kovin lopullista. On tykättävä siitä minkä ostaa, vaikkei tykkäisikään. Harhaosumat on nieltävä. Mutta jos vuokraa, voi kevyin sydämin hylätä talon ja paikan ja etsiä uutta.

Ruska,
niinpä, stressiä ei tarvitse ottaa, sillä aikaa kodin etsimiselle on kyllin. Onneksi jo maakunta on selvillä :). Ja saaripaikka siellä valmiina. Ei puutu kuin manner. Saaressa ei kunta anna vakituisesti asua, olisi kallista tulla avittamaan meitä sieltä jos olisi kelirikko ja me olisimme mökin lattialle kaatuneet tai muuten sairastuneet.

Huomasin että myynnissä oli lähistöllä tontti ja kun myyjänä oli tuttu nimi (leiririppikoulun isonen vuonna 1963), soittaa päräytin.

Hän muisti minut hyvin ja kun pappi oli ja puhunut vuosikymmenet työkseen totuuden tiestä, kertoi ettei meille tuota tonttia myy, sen verran kehno se on. Rehellinen pappi. Mutta kutsui kahville ja sanoi, että saattehan työ ostoo jos huonova tonttia havittelette. No, voishan sitä seuraavan kerran tuossa Syvän-Savon kylässä piipahtaessa käyvvä kahvia siellä ryystämässä ja ennen kaekkee tonttia syyneemässä.

Hänellä on ollut saaressa mökki ja hän muistutti, etten ole enää se tytönhupakko kuin viimeksi tavatessamme, viidentoistakesäinen. Pappi kertoi kaatuneensa veneessä ja pudonneensa laidan yli veteen. Melkein hukkui.

–Noin sinullekin voi käydä. Vene on kiikkerä ja vanhalla tasapaino ei ole hyvä.

– Voi, minä jo kaaduin toissa syksynä veneessä ja kylkiluut katkesivat; toisen kerran kaaduin risukossa ja huuli halkesi. Se tikattiin.

- Siitä näet, osta mantereelta järven rannalta tontti ja rakenna siihen talo. Suari jiäp pikku hiljoo lasten käöttöön.

Että semmoinen näkemys papin suusta.

Sirokko,
kiitos! Filmin nimi voisi olla Paluumuuttajan mutkassa matkassa. On sen verran outoa mutta myös kiehtovaa palata Savoon josta 44 vuotta sitten läksin ja jossa moni asia on niin kuin silloin ennen eikä kuitenkaan ’kaikki’.. ei läheskään. Mutta murre se vain porskuttaa ja voi hyvin. Kotjkielj.

Kaanon kirjoitti...

Kylläpä oli kutkuttavia vaihtoehtoja, silta saareen tullee melko kalliiksi, mutta että mummonmökki lähelle saarta, missä moottorisaha huristelloo, ei ois pöllömpi idea.
Savon murre on kiehtovaa!
Jään odottamaan miten matka juurille jatkuu..

Lastu kirjoitti...

Kaanon,
juu, silta on melkein poissuljettu ehdotus - paitsi ehkä köysisilta, mutta kuinkas sen teknisesti toteuttaa kun vesimatkaa on melkein kilometri. Molemmissa päissä pitäisi olla kilometrin korkuiset pylväät köyttä pitämässä veden pinnan yläpuolella. Ai niin, eikä venereittiä sovi sulkea muilta kulkijoilta. Hm, entäs helikopterikenttä saareen. Aijuu, kallis on kentän rakentaminen - saati se helikopteri.

No mutta mummonmökki. Se vastaisi aika pitkälle molempien tarpeita. Ja pikkupikkupellossa viljelisimme mummonpottuja ja vaarinporkkanoita. Ja mies tekisi polttopuita sielunsa ja ruumiinsa syvyydestä ja onnen lähteistä. Tätäpä seuraavaksi mietimme. Mutta talon tulisi olla terve, ei rottapesä eikä homehökkeli:).

Tänään soitin erään pohjoissavolaisen kunnan virkamiehelle. Hän toivotti lämpöisesti tervetulleeksi tonttiostoksille. No, katsellaan. Kehui, että vanhainkoti Lepolaan on nousemassa uudissiipi, kun "teitä potentiaalisia vanhuksia, hoidon tarpeessa olevia, tulee olemaan pian paljon ja paljon". Ei ihan vielä, mutta milloinkas. On syytä katsoa sekä peiliin että kelloon kun muutoksia mietimme :).

Kutuharju kirjoitti...

Mahtavaa tarinaa! Kuinka voit vastustaa tuollaisia tyyppejä, johan sitä heikompi lankeais jo juttujen edessä :D Kärmeitä ja rosmoja! MIkä sen jännempää.

Mutta kuten joku tuolla taisi jo heittää, älkää ihmeessä ostako mitään vielä, tämä hakuprosessi se vasta huikea seikkailu on! Jatkukoon se pitkään. Ja kerro meille kaikki käänteet, jookos :)

Demetrius kirjoitti...

Olen ihan samaa mieltä Kutiksen kanssa, kiertäkää pitkin savonmuata taloa ehtimässä parj kolome vuotta kunhan muistat raportoida siitä säännöllisesti tänne =)

Lastu kirjoitti...

Kutuharju,
sanos muuta: vaikeaa on viettelyksiä vastustaa, kun seikkailutalot ovat silminnähden ja korvinkuullen aistittavissa: suu muikistelee savolaisuun nautiskelussa niin ettei meinaa järki pysyä päässä. Mutta lupaan muistaa: maltti on valttia - varsinkin savolaisissa talokaupoissa.

Demetrius,
juu, raportteja pitkin matkoo tulloo ku talokantitaatteja Savo meijjän iloks sulloo.

Millonkahan kolomen vuojjen aekana välittäjät sannoovat ku huomoovat että meijjän kaara kiäntyy tuas pihamualle: voe ei, joko ne tuas tulloo...

Pankin talkkari kirjoitti...

Talon etsiminen on joskus tuskaa, jos vaikka suurta seikkailuakin, kuten mk sanoi..

Upouudet asutusalueet ovat tosiaan kyllä kaukana kodikkaasta, en ymmärrä miten siellä voi asua, tuhansien silmäparien alla.. vai vielä uimaan.

Kannattaa välillä löysätä, jos tuntuu ettei millään löydy oikeaa. Väkisin ei saa mieleistään. Niin ainakin luulen. Mekin isännän kanssa kierrettiin kauan. Milloin rivitaloa milloin omakotitaloa. Sitten tähän pöheköittyneeseen risukasatontiin ja vanhaan talonrähjään ihastuttiin. Ei ehkä järkevää, mutta paikka oli niin ihana ü

Riittääpä ainakin puuhaa, ja uusia haaveita syntyy tämän tästä -> kuten että kaivetaan rannasta kanava jolla kierretään saari rantasaunan ympärille ja siihen kaarisilta üü

Oman talon rakentaminen on kyllä niin kauhea urakka, etten tiedä.. no, saapa ainakin mitä haluaa. Vertaan tietty omaan, mutta meillä tämä on ollutkin tavallista raskaampi urakka, kun on oman metsän puut, eikä yhtään taloyhtiön elementtiä. Kun olisi edes villat ja levyt joku laittanut valmiiksi. Kyllä isäntä on niin hirveän työn tehnyt, etten voi kuin syvään kumartaa ja ihailla ü

Mutta niiden elementtitalojen kanssa kannattaa sitten olla tarkkana, juuri noiden villojen ja muovien takia.. mutta se on jo toinen juttu..ü

Voi, tehkää oikea vanhanajan painuva hirsitalo!

Jännässä odotan jatkoa..ü

mm kirjoitti...

Tämä täällä nyökyttelee.

Tuota tuota, tuon sahan pärryyttelyhalun ymmärrän kokemuksesta. Maalaispojilla se on vähän veressä ja korvissa ja silmissä ja käsissä ja...

Meillä on pikkuinen mökki ja vähän erikokoisia puita. Ja moottorisaha, vai onko parikin. Puita katsellaan aina välillä sillä silmällä, että mikäs seuraavaksi... Ja onneksi vielä Miehen vanha kotimaalaistalo, josta lankomiehen poika jo vastaa. Mutta pääasia on ollut, että aina välillä on sinnekin päässyt "oikeisiin töihin"...

Vaan onpa tuo savonmaalaisten sielu ja kieli niin hauskaa...

Lastu kirjoitti...

Pankin talkkari,
voi vitsi, meillä on uusi pc (vanhan mäkin lisäksi) ja juuri kun olin kirjoittanut sinulle pitkän vastauksen, se rupesi tekemään päivityksiä ja sammutti ruudun minulta lupaa kysymättä :(. Sinne menivät lauseeni taivahan tuuliin.

Kerroin kuinka kiitollinen olen että jaatte kokemuksianne ja näkemyksiänne. Luimme taas kaikki tähän aiheeseen liittyvät kommentit illalla miehen kanssa ja juttelimme pitkään, iloisesti ja hartaasti eri vaihtoehdoista.

Jos olisimme nuoria, valinta olisi päivän selvä. Juuri samanmoista asumisen ja elämisenmuotoa kuin te elätte ja asutte. Työ mokoma piti meitä pääkaupunkiseudulla minne emme juurtuneet koskaan. Nyt alkaa uusi aika mutta ikä on otettava lukuun myös. Eli projekti jatkuu :).

Kuopion Saaristokaupungissa kävimme katsomassa uusia omakotitaloja. Huh, kuinka tiiviisti ne on rakennettu. Verhot pitäisi olla aina edessä ettei naapurin katse yllä eikä moottorisahaa voisi päristellä milloin lystää. Tokko ollenkaan? Piha olisi näyttelyesine ja sitä emme tahdo. Kuinka ison tontin tulee olla, että voi elellä vapaasti, itse nauttien puuhista jos minkälaisista mutta muita häiritsemättä?

Mies haaveilee (=yksi vaihtoehto) isosta tontista jossa nököttäisi pikkuinen terve talo ja puuliiteri. Minä kirjoittaisin tarinoita tuvassa ja hän hakkaisi halkoja pihalla. Taivaalla soutaisivat poutapilvet. Minullakin tämä on eräs unelma. Mutta kun kysymme aivojemme järkiosastolta kannanottoa siellä on ensin hiljaista ja sitten alkaa sataa erilaisia argumenttejä iästä ja riskeistä ja muusta... Niin, ja sitten meinaamme melkein tohinoissamme unohtaa: onhan meillä se saari ja puuhaa vaikka muille jakaa. Mutta mies kaipaa juuri sitä mistä lähti liikkeelle. Maalaistalon pihaa. Minä myötäelän ja -iloisen. Onneksi elämänmakumme käyvät yksiin, se tekee kodin ja paikan etsimisen tavallaan hyvin helpoksi ja vähintäinkin hauskaksi.

Onnellista oloa teille sinne omaan onnelaanne :)

mm,
hauska kuulla että sinullekin moottorisahat ovat tuttuja miehesi kautta. Maalaispoika on aina maalaispoika, vaikka kuinka kauas olisi elämä kuljettanut kotipihalta ja -konnuilta. Onnellista että hänen kotitilansa on pysynyt suvulla; mieheni tila meni vieraille kun kukaan jälkipolvesta ei ollut halukas maanviljelijän ammattia harjoittamaan.

"Savon kielen seura" kiittää kun jaksoit lukea murreturinaa :).