tiistai 31. toukokuuta 2011

kummitusjuttu


Erkki ei syntynyt kultalusikka suussaan mutta hänellä on aurinko silmissään. Ei, ei elämä ole Erkkiä hellinyt; hän  on saanut kokea pettymyksiä siinä missä  Virtasen Ville tai Heinosen Hilma. Kuolemakin hänen läheltään vei hänen rakkaimpansa. Mutta mistä lie Erkki saanut kyvyn nousta elon kolhut saatuaan jokaisen iskun jälkeen jaloilleen ja nostattaa samalla pystyyn muutkin kohtalon pieksämät lähi- ja etäihmiset. Syntymälahja vai kasvatuksen tulos, sitä ei kukaan tiedä.

Kunnanisät ja -emot huomaavat Erkin valoisan luonteen ja kun asiapohjatkin ovat lujaa tekoa, kuin   peruskalliota,  tuota maanmainiota miestä pyydetään vierailevana sovittelijana ratkomaan kiistoja, joita nousee syystä ja syyttä.  Kevyesti kyräily muuttuu raskaaksi vihanpidoksi, joka valtaa osapuolet voimalla mikä lakoonnuttaa kylvetyn viljan.



Mutta ei hätää. Onhan heillä Erkki. Aluksi  hän keventää kokoustunnelmaa, sitten katselee kiperää kysymystä kantilta yhdeltä, kantilta toiselta ja käännättää eri puolilla seisovien päitä puhepolkujensa tienristeyksistä uusiin näkemyksiin. Ja kas, taas ovat asiat kirkonkylässä mallillaan ja yhteinen hiili hehkuu ja lämmittää, kiitos Erkin joka osaa avata oikealla hetkellä huumorintajunsa kirjokannen. Ei Erkki kuoliaaksi  naurattaja ole,  ei vitsinikkari, eiei. Hän yksinkertaisesti alkaa nähdä asiat kuin asiat, kiperätkin, humoristisessa valossa ja se mikä on sisällä, tulee ulos ja tarttuu toisiin ja hyvää tekee. Erkkiä aletaan kutsua asiansa osaavaksi humoristiksi. 

Kylä alkaa kukoistaa Erkin huumorintajun vuoksi. Hänen valonsa sytyttää  juroimmankin miehen kasvoille – no, jos ei nyt varsinaista hymyä, niin jotain värähtelyä suupieliin kuitenkin.  Se on paljon se. Ennenkuulumatonta. Käänteentekevää. Ja äkäisinkin emäntä  lauhtuu kun Erkki lohkaisee totuuksia joissa ei ole  ansoja eikä piikkejä, silkkaa hyvää tahtoa ja ikkunoiden avaamisia raikkaiden tuulien tulla tupaan. Ja niin havaitsevat kyläläiset menneet umpikujat ja -solmut hyödyttömiksi: kuoppaan viskaavat, mustalla mullalla peittelevät.

Vaan kun kevät koittaa ja linnut livertävät ja ihmiset toinen toisiaan kylähyväsen kujilla leppeästi tervehtivät, he havaitsevat Erkin muuttuneen. Erkki jurottaa. Erkin silmät harottavat. Erkin hyväntuulen voima on tipotiessään. Erkki alkaa näyttää päivä päivältä yhä enemmän  kummitukselta jota yhtä lailla lapset kuin vanhat alkavat vieroksua.

Lopulta Erkin tila käy niin huolestuttavaksi, että lääkäri, kyläläisten pyynnöstä, koputtaa Erkin mökin ovea ja kun  kuulee sisältä urahduksen, tohtii astua  tupaan. Erkki istuu pöydän ääressä edessään lehtileike jota lukee lukemasta päästyään eikä nosta päätään saati suo hymyään oviaukossa seisovalle kylälääkärille.

- Kuules, Erkki, missäs on sinun entinen iloisuutesi, missä valosi? Ilottomuus on pahaksi sydämelle. Siitä et kärsi vain sinä, vaan koko kyläyhteisö joka on sinulle kiitollinen  huumorintajusta, jonka meille lahjoitit. Olisi kamalaa jos kuolet huumorintajuihisi tulematta.

Sanaakaan virkkamatta Erkki ojentaa  kunnanlääkärille MediUutiset, jonka on lainannut kirjastosta.



Lääkäri ei ole tätä numeroa ehtinyt lukea. Hän syventyy lehden sanomaan:

Rytmihäiriö


Tosikko elää pidempään

Nauru pidentää ikää – tai sitten ei.

Perspectives on Psychological Science –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan totiset ihmiset elävät iloisia pidempään.

Tutkimuksessa seurattiin 1920-luvulla syntynyttä ihmisryhmää vanhuuteen asti. Opettajien koululaisina erittäin iloisiksi määrittelemät henkilöt kuolivat muita aikaisemmin.

Selitykseksi tarjotaan esimerkiksi sitä, että erittäin iloiset henkilöt saattoivat kärsiä kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, olla pelottomia ja ottaa enemmän riskejä kuin muut.

Samoin liiallinen iloisuus, varsinkin sopimattomissa tilanteissa, voi aiheuttaa vaikeuksia suhteessa kanssaihmisiin.

Liiallisen iloisuuden yrittäminen voi myös lisätä masennusta, tutkijat huomauttivat. Iloisuutta sinällään ei pitäisikään tavoitella vaan pyrkiä pitämään hyvää huolta läheisistä ihmissuhteista. Tutkimuksen mukaan ne nimittäin lisäävät onnellisuutta esimerkiksi rahaa tai mainetta enemmän.

Kylälääkäri taittaa lehden:
- Olen jo vanha mies ja nähnyt miten lääketieteelliset totuudet ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana. Yksipiippuisen tosikkomainen kummitusjuttu tämäkin. Voi olla totta, tai osatotta, tai höpölöpöä tai sarjan Joka tietoa  lisää, se tuskaa lisää sadas jakso tai ei mitään niistä.

Ei mene Erkiltä kuin sekunti tai kaksi, kun hän pomppaa tuoliltaan pystyyn, pyllähtää lattialle ja huutaa vapaan ihmisen hurmoksessaan:

- Tähän loppuu tosikkokokeilu ja pitkäpiimäisen elämän tavoittelu. Sen pituinen se.  

Pakinaperjantai: Kummitusjuttu

17 kommenttia:

Ina kirjoitti...

Hyvä, Erkki! Ei tosikoksi kannata ryhtyä, vaikka siten eläisi pitempään. Parempi lyhyt ja iloinen elämä kuin pitkä kärsimys. Sama pätee kaikista herkuista luopumiseen ja liialliseen painoindeksin tuijottamiseen.

Mutta tosiaan, minäkin muistan lukeneeni tällaisesta tutkimuksesta, jossa yllättäen todettiin, että kiukkuiset ihmiset todella elävät pitempään kuin huolettomat ja hyväntuuliset.
Aika karmaisevaa.

Käytännössä en oikein tuohon tutkimukseen usko. Uskon pikemmin että äksyt kuolevat kiukkuunsa.

Sirokko kirjoitti...

Minä en ole tuollaisesta kuullutkaan, olen kyllä kuullut sanottavan, että 'mikä pahan tappaisi'.
Parempi iloinen Erkki ja koko kylällinen onnellisia ihmisiä, kuin liuta pitkässä vihassaan kärttyisesti kyräileviä kanssaeläjiä.

arleena kirjoitti...

Tutkimuksesta en ole kuullut, mutta jos olisin, en olisi uskonut.
Uskon vakaasti, että nauru pidentää ikää.
Jos on oikein totisen totinen ja ajattelee synkästi - mitään ei enää kannata yrittää, minähän kohta kuolen.
Niin vakaasti uskoen sitä kuoleekin ja aivan liian varhain.
Luulen Erkin nyt uskovan iloon ja huumoriin ja jatkavan kylän pulmien avaamista iloisella mielellä.

Obeesia kirjoitti...

Tuli mieleen Stanislav Jerzy Lecin miete:
"Lihavat eivät elä niin kauan, mutta syövät pitempään."

Lohtu sekin.

isopeikko kirjoitti...

Olipas juttu. Kaikkea ei kannata uskoa mitä kirjoitetaan. Tätäkään. ;)

Karolina , Krystyna , Klara ♥ kirjoitti...

Have a nice day;)

Demetrius kirjoitti...

Voi kun tuo aikanaan minusta muistettaisiin, vaikka kiveenkin kaiverrettaisiin: sillä oli aurinko silmissään.

Harakka kirjoitti...

Erkki oli viisas mies kuitenkin, kun ei sitten tosikoksi halunnutkaan ryhtyä, teki hän viisaan päätöksen.
Kyllä nauravainen ja iloinen ihminen aina kiukkusen ihmisen voittaa.
Hyvää viikkoa sulle Lastu, ja viikonlopuakin vielä, pidän pienen blogitauon.

Careliana kirjoitti...

Hieno mies tuo Erkki, hänenlaisiaan maailmassa tosiaan tarvittaisiin!

Omassa tuttavapiirissäni tuo kummitustutkimus sai jonkin verran huomiota - ja kieltämättä mielessä käväisi ajatus, että näinköhän sitä itsekin kuuluu siihen riskiryhmään... Mutta juuri kuulin jostain typerästä TV-ohjelmasta mielestäni tosi hyvän elämänfilosofian: Jokainen kuolee joskus, mutta jotkut eivät elä ollenkaan!

Simpukka kirjoitti...

Parempi ryvettyä kuin kivettyä,
parempi olla naurettava kuin lakata nauramasta.
-Ilona Reiners-

Paula kirjoitti...

Hauska ja vakava juttu. Hyväntuulista loppuviikkoa!

aimarii kirjoitti...

Tutkimuksia on niin monenlaisia, parempi jättää jotkut vain oman arvoonsa.
Jos tutkimus käy jonkun varpaille, niin kohta sieltä tulee vastatutkimus.
Valoisan luonteen omaavia Erkkejä saisi olla enemmän, kyllä elämänlaatu on heillä ainaskin tavoiteltavaa. Aurikoa silmissä ja sydämessä.

Kutuharju kirjoitti...

Mainiosti yhdistetty tuo tämän viikon 'uutinen' (joka Naamassakin kiertää) pakinaan!
Kyllä en tykkää tuollaisesta, että ensin sanotaan yhtä, sitten toista, sanoisi Mielensäpahoittajakin. No ei ihme, että se yrmy on elänyt kahdeksankymmpiseksi ;) No joo.

Mutta aivan hulvattomasti kerrottu. Aina jonkun kivan tvistin oivallat vielä loppuunkin, joten täydellisiä paketteja nämä sinun pakinasi!

kaanon kirjoitti...

"Joka tietoa lisää, se tuskaa lisää."

Mk kirjoitti...

Kyllä ne vain nuo vanhan ajan kunnanlääkärit olivat, ja ovat, fiksuja ihmisiä!
Kaikkea ei kannata purematta niellä, ja joskus kannattaa sylkäistä maittamaton kiireesti ulos.

Mukavaa kun sinun pakinoissasi on aina onnellinen loppu!

Lastu kirjoitti...

Ina,
Sirokko,
arleena,
Obeesia,
isopeikko,
I Love Ski Jumping,
Demetrius,
Harakka,
Careliana,
Simpukka,
Paula,
aimarii,
Kutuharju,
kaanon,
Mk,


kommenttinne syventävät "juomujani", jotka, yllätys, yllätys, ovatkin hymykuoppia :). PS Kiitos teille! Olette ihania kun kommentoitte saarilurjusta, joka ei paljon eväänsä kaupunkiin liikauta.

Ruska kirjoitti...

Saarilurjukselle paljon lämpimiä terkkuja! Hyvä on osasi :D Kelpaa siellä kummitusjuttujen iloisesti pulpahdella.