perjantai 24. helmikuuta 2012

epäonnettomuus (pakinaperjantai)


Maila oli imenyt rehellisyyden jo lehmänmaidosta. Hänen äitinsä oli karjakko joka tiesi että lehmiä ei voi pettää viekkaudella eikä vääryydellä, vaan niitä on kohdeltava kunnioittavasti ja oikein, jotta ne antavat mitä niiden on määrä: maitoa yllin kylin.

Maila lauloi metsissä ja viljavainioilla vaeltaessaan Totuuden henki, johda sinä meitä, etsiessämme valkeuden teitä. Tällä laululla kun päivänsä alkoi ja siihen päivänsä päätti, tiesi että voi katsoa silmiin yhtä hyvin itseään kuin heitä, jotka kävelevät vastaan.

M
aila kasvoi aikuiseksi ja koska kotitilalta lehmät teuraaksi vietiin eikä pientila jälkikasvulle leipää, perunaa eikä maitoa tarjonnut, Maila kouluttautui kiinteistövälittäjäksi. Onnettomuudekseen hänen tinkimätön rehellisyytensä koitui hänelle turmioksi.

Kerrostalon asuntoja myydessään hän kertoi, että tietyn vuoden jälkeen rakennetut talot ovat kiristyneiden äänieristysmääräysten vuoksi aivan toista luokkaa kuin vanhempi rakennuskanta. Vanhat kerrostaloasunnot jäivät myymättä. Myös omakotitalojen ostajaehdokkaat kaikkosivat kerta toisensa jälkeen, kun Maila oli kuvannut myytävänä olevat kohteet kauhukabineteiksi eikä uusia toimeksiantoja enää tullut.

Mailaa ei kukaan työnantaja huolinut, sillä työhaastatteluissa Maila ei huonoista puolistaan vaiennut. Tosin hän kertoi leninkinsä helmaa nypläten rehellisesti myös rehellisyydestään, mutta se jos mikä työnantajia säikäytti.

Maila pysyi itselleen uskollisena eikä arvoistaan tinkinyt. Pahinta olisi itsensä kieltää. Työttömänä hän perusti firman jolle antoi nimeksi: Rehellisyys maan perii. Alku oli jähmeä, mutta pikku hiljaa mitä erilaisimpia toimeksiantoja alkoi tulla. Aluksi hitaasti hiipien, lopulta runsaasti vyöryten. Joku osti jopa Mailan omakustanteen, jonka nimi oli Huono kirja. -Uteliaisuuttanihan minä tämän ostan, mumisi asiakas hämillään ja luettuaan tuli Mailaa kiittämään: paikkansa lupaus piti.  Aikoipa itse kirjoittaa paremman, mihin Maila asiakasta kovasti ja rehellisesti kannusti.

Kokeeksi joku asuntonsa myyjä otti yhteyttä Rehellisyys maan perii -firmaan ja solmi sopimuksen keskusteltuaan Mailan kanssa perin juurin. Maila kirjasi myytäväksi tulleen talon kaikki puutteet, jotka tuleva ostaja kokikin haasteeksi: kyllä hän siitä ehtoisan talon taikoisi. Hän näki korjausta kaipaavat kohdat, kun mitään ei ollut peitetty.
 
Rehellisyys möi muidenkin artikkeleiden osalta hyvin. Energia mikä ennen meni epäluuloon ja käräjöintiin, suuntautui nyt tekemisen meininkiin mikä kohensi niin ihmisten kuin tavaroiden ja talojen itsetuntoa ja kuntoa. Rikkoutuneen voi korjata - (melkein) aina.

Maila  huomasi, että uudella konseptilla rikkaat köyhtyivät ja köyhät rikastuivat ja kun he kohtasivat toisensa metsäpoluilla ja metropoleissa, entiset luokkajaon uhrit  hihkaisivat yhteen ääneen toinen toisilleen tervepä terve. Kansakunnasta oli tullut rehellisesti terve - kiitos Mailan, jonka onnettomuus vaihtui epäonnettomuudeksi. Rehellisyydestä tuli kaikkien yhteinen pääoma ja jaettu onni.  Luomurehellinen Suomi oli uraauurtava ilmestys ja ihme  koko maailmalle.


Pakinaperjantai: Epäonnettomuus

19 kommenttia:

Ina kirjoitti...

Pakinasi on samalla kertaa sekä hauska että viisas!

Totuus voi joskus olla karvas pala nieltäväksi ja ihmiset mieluummin haluavat kuulla valkoisia valheita. Toisaalta, totuuden lopullinen olemus voi olla kenenkään tavoittamattomissa. Rehellisyydessä on kuitenkin totuuden siemen ja alku parempaan elämään.

Pakinastasi tuli mieleen Tommy Hellstenin kirja Saat sen mistä luovut.

Arnoya Ari kirjoitti...

Oivaltavat sanat jotka toivat heti mieleeni tämän laulun.
http://www.youtube.com/watch?v=D3WJjCpJ9rQ

Hymyilevä eläkeläinen kirjoitti...

Muuten hyvä juttu, mutta rehellisyyden pitää lähteä sieltä päästä missä eniten on epärehellisyyttä eli sieltä rahankahmijapäästä. Oli köyhä kuinka rehellinen tahansa, maailma ei muutu miksikään.

kaanon kirjoitti...

Rehellisyys maan perii.
Näin minua kasvatettiin, taidan on Mailan sukua..

anja kirjoitti...

Hieno pakina. Ja monella tavoin opettavainen. Kuka sen mitenkin opikseen ottaa.
Olet taitava kertoja. Hyvä sinä.

arleena kirjoitti...

Rehellisyys maan perii.
Mailan kohdalla se piti paikkansa.
Totuuden puhujalla ei ole ystäviä.
Maila sai tuntea senkin seuraukset.

Hauska pakina. Se valoi toivoa, onneton tuuri voi muuttua epäonnettomaksi.

Harakka kirjoitti...

Hienon pakinan taas kerroit!
Ja "rehellisyys maan perii" sanoilla on mutkin kasvatettu, että taidetaan olla Mailan sukua, niinkuin Kaanonkin.

Simpukka kirjoitti...

Savolaista hauskaa velmuilua ja oikeaa asiaa. Olisipa kiva lukea se "Huono kirja". Jäi kiinnostamaan mistä se mahtaa kertoa:)

Anonyymi kirjoitti...

No voi Maila, kylläpä olet hyväksi esimerkiksi meille kaikille. Rohkeasti on pidettävä omasta totuudesta kiinni. Lopussa kiitos seisoo, kuten entisajan aapisessa.
Hieno pakina, oivaltava ja hauska :-)

Ruska kirjoitti...

Mailan tarina on hauska ja koskettava, totta ja kuitenkin unta. Olipa ihana taas pitkästä aikaa lukea kirjoituksiasi :D Miten olenkaan pärjännyt ilman niitä, kun töiden melskeissä olin kadottanut blogienergiani. Sinun lastusi kuitenkin näyttävän sädehtivän kilpaa alkavan kevään kanssa.

Ari muuten pisti kommentissaan linkin mahtavaan kappaleeseen.

Mayo kirjoitti...

Työpaikat ovat sellaisia, että siellä ei rehellisyydestä pidetä kaikissa asioissa. Sinne pitäisi tuoda pikkulapsia muutamaksi päiväksi ja he sitten laukoisivat totuuksia lähinnä ihmisten käytöksestä. Mutta kertomukseesi: voi olisipa tuo totta. Mahdollista ja toivottavaa, mutta kuitenkin ihmiset tuntien...

Nenunen kirjoitti...

Rehellisyys maan perii ja totuus ei pala tulessakaan.

Vaan tuntuu, että siinä kohen on maaliman meno muuttunu, että kaikkinainen viekastelu ja pilipali peli on se oikee tie onneen, ennää ei niin anneta rehellisyyvelle suurta painoo.
Ja kuten tarinassakin, joskus on hyvä jättää joko jotain kertomata, tai sitten korjata asiaansa pienillä valkoisilla valheilla.
Hyvä tarina.

aimarii kirjoitti...

Rehellisyyteen on minutkin opetettu ja valheen jäljistä varotettu.
Maailman opit on vähän toiseen malliin, näyttää väliin, että huijauksilla ja suoranaisella valehtelulla kääritään sievoiset omaisuudet, tuskin sentää onnea ja harmoonista elämää.
Pakina oli taattua Lastua.

kaanon kirjoitti...

Tulinpa uudelleen toivottamaan teille molemmille hyvää tätä päivää!

Lastu kirjoitti...

Kiitoksia oikein hurjasti kommenteistanne :). Niitä on aina ilo lukea. Ja totuus ja valhe -laulun olen kuunnellut useaan kertaan. Aina puhuttelee. Kiitos myös siitä.

Meillä on 41. hääpäivä. Olemme lähdössä pilikille. Patakukosta puuttuvat ahvenet. Jäällä kökötämme siksi kunnes saalis on riittävä. Ja illalla konserttiin vihkikirkkoon.

Kaanon on vihitty samana päivänä kuin minut. Jopas sattui somasti. Onnea myös sinne :)

Mk kirjoitti...

Kaikkein vaikeinta rehellisyyttä on olla rehellinen itselleen - siihenkin Maila kykeni.
Mikseipä sitten muuttamaan maailmaakin.
Pienistä teoista, ja yksittäisten ihmisten valinnoistahan sekin lähtee.

Lastu kirjoitti...

Mk,
totta, rehellisyys on tarpeen, jos haluaa päästä eteenpäin 'tunne itsesi' -tiellä.

Maila ei pettänyt itseään, kauppiaanakin. Rehellisyys oli hänen myyntivalttinsa. Ehkäpä minäkin Mailan puoleen kääntyisin, jos jotain möisin tai ostaisin. Toivottavasti Maila pysyy valitsemallaan tiellä.

mm kirjoitti...

Luomurehellisyys on upea sana. Tämän peilin ääressä en taida sellainen aina olla - kuin puheissa, omissani...

Näin hääpäiviemme (tai ainakin vuosiemme) tiimoilta yksi luomurehellinen hetki tulee mieleen. Silloin joskus muinoin, ennen mitään hääpäivien ajatustakaan yksi mies vastasi minulle luomurehellisesti kahvipöydän ääressä. Ei luvannut ruusutarhaa. Niitäkin häneltä kuitenkin olen saanut vuosien varrella. Eläköön luomurehellisyys siis kaikesta huolimatta !

Lastu kirjoitti...

mm,
kiitos.

Kiva kun otit esille 'luomurehellisyyden'. Sen tunnistaa intuitiolla. Eli kommenttisi on niin luomurehellinen kuin olla voi. Luomurehellistä kevättä :). Ja avio-onnea siihen nojaten. Yhdessä.