perjantai 2. maaliskuuta 2012

Halkeama keltaisessa kivessä



H
ellevin ja Pentin avioliitossa on vuosittain kolme pahaa päivää: joulu, hääpäivä ja Hellevin syntymäpäivä. Arki sujuu mukavasti, ellei jopa hauskasti, mutta nämä kriittiset päivät, juhlat ja lahjat, ne ovat olleet täynnä yritystä ja erehdystä. Pentti ei kerta kaikkiaan ymmärrä, miksei rakkauslahjaksi voi ostaa energiaa säästävää kattilaa, ei musiikkia soittavaa mikkihiirihammasharjaa eikä pölynimuria, ei edes sitä mallia missä on ikuinen pölypussi. Pölypussien ostamattomuudesta säästyvän summan voisi sijoittaa  kynnysmattoon, jonka toisella puolen lukisi tervetuloa, toisella tervemenoa.


Ei mene Pentin perustelu perille.

Voi sitä itkua ja hammasten kiristystä, teet niin tai näin, aina menee väärinpäin. Pentti-parka, Helleville mikään ei tunnu kelpaavan.

– Osta turhaa, turhaa, symbolista, huutaa Hellevi jälleen uuden keittiökapistuksen saatuaan, ja Pentti hissukkana ja kilttinä mennä laahustaa kultakauppaan ja tuo sieltä Kalevalakoruja, vuosi vuodelta. Hellevi niistä kiittää, mutta viidennen Hämäläisen juhlakäädyn tai Euran sydämen –  mitä niitä muistaa – saatuaan sanoo: –Kiitos riittää, etkö keksi mitään muuta… "ja sinä sitten jaksat soittaa suuta", on Pentti sanomaisillaan, mutta tuntee vaaran vaanivan, joten on tapansa mukaan hiljaa. Johan noita käyttämättömiä Kalevalakoruja oli vaatekomeron ylähyllyllä kylliksi.

Tulee hääpäivä taas.  Naisen ikää ei sovi ääneen lausua, mutta hääpäivän pronssisen tai hopeisen tai pumpulisen, sen Hellevi muistaa – ja muistaa muistuttaa.

Hellevi avaa Pentin lahjaa jo valmiiksi nyreissään. Rapistelee käärepaperia, availee kultanauhaa. Onko nyt tulossa taas joku kalevalainen Iki-Turso…

– Mitä? Et sitten ostanut tuttua korua? Hellevin silmät laajenevat, jotta kaikki kysymysmerkit sinne mahtuvat.  Suu tekee liikkeitä, mutta ääntä ei enää ulos tule. Hellevi ei tiedä, ollako iloinen vai vihainen, kun kääntelee käsissään kaulaketjua jossa hohtaa rivi keltaisia kiviä.
– En ostanut, en. Itse tämän kansalaisopiston korukurssilla sinulle valmistin. Narrasin pitkin talvea, että olen laivurikurssilla, Pentti on oikein ylpeä luovasta rohkeudestaan.

Hellevin posket punehtuvat mielihyvästä keltaisten kivien loisteessa.  Suu suippenee, hymyä etsii.
– Ai jaa, kiva, ja kivilaji on varmaan kovin arvokas?
– On se, mittaamattoman. Kivi on uniikki. Mistään et samanmoista löydä. Näetkös kauniin  halkeaman. On kuin rakkausryppy. Korjaan: kuin rakkaudenhuipennus. Tai Picasson viiva. Taideteoksen lumo syvenee kun korun kuiluun katselee.

– Yhym, ynähtää Hellevi, ei vieläkään tiedä, miten suhtautua.

Hänellä on tapana mittauttaa itseisarvonsa Pentiltä saamien lahjojen mukaan. Eurolleen. Sentilleen. Ei Penttipolo arvannut, että heti seuraavana päivänä Hellevi astuu kultasepänliikkeeseen ja kysyy keltaisen kiviketjun  arvoa.

– Kultaseppä kääntelee kiviä käsissään, vie ne käsivarsiensa päähän, ottaa luupin käteensä, pudistelee  päätään ja Hellevi pelkää pahinta: ettei vain katinkultaa koko koru.

– Kuulkaas, tulkaa huomenna uudestaan. Otan selvää kiven laadusta ja annan arvion arvosta. Halkeama sinänsä ei ole haitaksi. Joskus ainutkertaisuus tulee juuri siitä.

Hellevi kävelee jalokivikaupasta eikä vieläkään tiedä, onko hänen oma arvonsa päivitetty vai ei.

Seuraavana päivänä Hellevi avaa jalokivikaupan oven.
– Päivää, Hellevi tervehtii ääni värähdellen.
– Päivää, päivää. Olkaa hyvä, jalokivien asiantuntija ojentaa korun omistajalleen, – nyt olen saanut selville, mitä kiviä nämä ovat.  Hän pitää niin pitkän tauon, että Hellevi kivahtaa kärsimättömästi: 

– No?
– Nämä ovat aitoja sappikiviä. 


***

Pakinaperjantai: Halkeama keltaisessa kivessä

27 kommenttia:

SusuPetal kirjoitti...

Hahhah, Hellevi sai sitä mitä tilasi, hauska juttu.
On kyllä vaikeaa ymmärtää tuollaisia naisia...

Paula kirjoitti...

Apua, hulvaton ja kamala juttu! Hahahah, sappikivet jos mitkä ovat nimenomaan omaperäisiä :-D!

Kiitos, Lastu!

aimarii kirjoitti...

Hohotin lähes tulkoon ääneen, niin hauskaa kerrontaa pakinasi oli.
Kuvaa katsoessa välähti mielessä, mistähän Lastu on sappikiviä kuvannut, mutta unohdin ne lukiessani. Jospa Hellevin sappi ei enää kiehuisi, kun sappikivet roikkuu kaulaketjussa. Taisi kuitenkin kuohahtaa pahemman kerran.

Kiiris kirjoitti...

Hihhiiii-haaa! Mainio tarina! Ihan tuolilta meinasin pudota... uups...

ps. mullakin on omat sappikiveni muovipussissa tallessa :D

kaanon kirjoitti...

Musiikkia soittava mikkihiirihammasharja saisi ainakin minut onneni kukkuloille, sekä halkeama kivessa, se olisi mun juttuni.
Ehkä just "Hellevin ja Pentin syystä" emme lahjo enää toisiamme, arjen yllätykset onkin sitten asia erikseen.

EiMi kirjoitti...

Joskus olisi terveelistä olla kaikkea tietämättä

Simpukka kirjoitti...

Ihastuttava, huikean hauska tarina ja niin totta, ainakin toinen puoli:)

Hymyilevä eläkeläinen kirjoitti...

Vanha sanonta sanoo, että lahjahevosen suuhun ei katsota. Ilmeisesti Hellevi on kuitenkin nykyajan arvot sisäistäneitä tyttöjä.

Pankin talkkari kirjoitti...

Voi herrantähden. Voi yhden kerran. Ja minä yritin syynätä kuvassa olevia kiviä, että enpä ole tuollaisia nähnyt, ja hirveällä kiireellä luin juttua enkä tahtonut malttaa odottaa että kivien arvoitus ratkeaa.

Höh! Toivottavasti isäntä ei saa ideaa tästä. Vaikka yleensä olen kivilahjoista haltioissani tällaisista en varmaan kuitenkaan ü

Sanon nyt kyllä että kamala teko pentiltä! ü Toisaalta Savu kertoo tuolla kommenteissa suuren viisauden: joskus on parempi olla kyselemättä liikaa.

Ina kirjoitti...

Huh, olipa persoonallinen lahja! Parempi sentään sappikivet kuin poisvedetyt risat hampaat ;)
Ehkä Hellevi voisi vapauttaa Pentin lahjojen hankinnasta kokonaan. Meillä lahjan saaja valitsee itse, - tai valitsi silloin kun lahjoja vielä harrastettiin. Vanhemmiten ihminen ei enää oikein halua mitään, ainakaan tavaraa.

Joka tapauksessa hauska pakina!

Ruska kirjoitti...

Hihi, mainiota :D Kannattaa ehdottomasti pistää talteen sappikivet! Koskaan ei tiedä, mitä käyttötarpeita eteen tulee.

Anonyymi kirjoitti...

Voi hitsi, minkä teki, sekä Pentti että Lastu! Herää kysymys, että mikähän Pentti on ammatiltaan :-D

Ei pitäisi olla niin kranttu, että jokaisen lahjahevosen suuhun katsoo, olisi vain nauttinut harvinaisesta lahjasta, kun siinä vielä on tuo tärkeä särökin.

Kutuharju kirjoitti...

Ihan mielettömän hauska!! :D
Että osasit vaikeaan otsikkoon keksiä napakymppijuonen.
Ja niinpä, sen edestään löytää, minkä taakseen jättää, eli jos piinaa toista, saa itte kerätä sen sapesta keitetyt kivet!! Tämä oli mainiosti näytetty mihin loputon lahjavaustelu voi johtaa, hih.

arleena kirjoitti...

Avioliiton dramaattiset hetket ovat juuri nuo luettelemasi. Voi miesparkoja, kun eivät osaa lukea vaimojensa ajatuksia erittäinkin lahjojen suhteen.
Ettei vain Pentillä ollut pientä taka-ajatusta, kun sappikivet valitsi. Olisiko olleet omat tai vaimon. Sappi oli kiehunut Hellevillä useamman kerran yli äyräiden.
Osuva ja hauska pakina, jossa totta enemmän kuin toinen puoli.

Mayo kirjoitti...

Rauhotti kummasti, kun on meinannut sappi kiehua viime aikoina : ) Minulle kyllä kelpaa lahjat kattilasta alkaen, mutta sappikivikorua en kyllä huolisi : D

Lastu kirjoitti...

Hellevi ja Pentti (keitä he lienevätkään) kiittävät kommenteista, joita lukiessa he hihittivät kuollakseen... ei, ei sittenkään vaan hohottivat elääkseen. Kiitos teille :).

He muistavat varoituksen: "he kuolivat huumorintajuihinsa tulematta", ja siksi Pentti puuhailee nyt kylttiä, missä tämä viisaus on. Kyltti on varoituskolmion muotoinen.

No, Hellevi tapansa mukaan ensin irvisteli, mitä lie naurujoogaa ja pakko-optimismia tuossa sanonnassa, mutta äkkiä ei kestänyt enempää: huumorintaju heräili, vatsaa alkoi hytkyttää ja hän pisti sappikivet kaulaansa ja se on menoa se. Elämäksi! Saas nähdä mitä naapurin Elena näistä helmistä tuumaa, sanoi kun lähti viemään jätteitä taloyhtiön biokeräyslaatikkoon. Helmet ovat yhä kaulalla kun Hellevi palajaa kotiinsa. Elena biojätelaatikon luona Hellevin helmiä ihasteli; ei tiennyt mitä ne ovat eikä Hellevi kertonut. Kun ei vaan Elena rupeaisi Villeltään tinkaamaan samanlaisia. Kilpavarustelu syttyy herkästi ties mistä kimmokkeesta.

PS Kuva on pöllitty Wikipedian vapaalta riista-alueelta. Ovat ne aitoja sappikiviä.

Elina kirjoitti...

Hauska ja oivaltava tarina!:D

Arnoya Ari kirjoitti...

Heh mukavaa tarinaa pukkaa jatkuvasti tällä osastolla;) Joskus muistan lukeneeni totenan, että eräs murha paljastui sappikivien vuoksi. Uhri oli laitettu rikkihappotynnyriin sappikivet eivät olleet siihen liuenneet ja tekijä paljastui.

Mk kirjoitti...

Voi miten ihana pakina!
Kyllä myö naiset varmaan saadaankin usein karvas sapen maku miehille suuhun päähänpinttyminemme.
Vaan Pentille nostan hattua - kyllä on pitkämielinen mies.

Liplatus kirjoitti...

Siinä sai mitä tilasi!!:D

Tainnut Pentin sappi kiehahdella vähän enempikin noina vuosina.

Mainiota tekstiä.

Kiitos, Lastu!

Lastu kirjoitti...

Elina,
kiitos :).

Ari,
kestävät ovat sappikivet. Kun ihmisruumis katoaa, niin sappikivi jää... ja rikostutkinnassa auttaa tieto tää.

No, Pentti oli testannut omat sappikivensä, kestäväksi ne havainnut ja nuukana miehenä taikoi niistä korut Hellevilleen. Mitähän tuosta ajattelisi… Sitä ja tätä :D.

Mk,
mies on mies ja nainen on nainen. On siinä haastetta kerrakseen, pähkinää purtavaksi, puolelta jos toiselta. Herkkää on rakkaus - ja kivikovaa sappikivi.

Kaiken se kestää, Pentti muistaa kun päätään Hellevin touhujen edessä puistaa.

Liplatus,
ei ole Pentti saanut suustaan ulos mitä mielessään Hellevin lahjavinkumisista ajatteli, mutta onneksi kansalaisopiston korukurssilla vihdoin oli tilaisuus luoda symbolinen lahja, se mitä Hellevi niin kaipasi. Ehkä siitä tulee heidän avioliittonsa koetinkivi. Jos liitto tämän kestää, niin mikään ei enää voi ilon koputtamista heidän ovellaan estää. Sesam aukene.

Harakka kirjoitti...

Aivan mainio tarina, naurutti oikein, mutten ihan sentään penkiltä pudonnut, hi!
Olipa Hellevi sitten aikamoinen nirsoilija, sanoisin.
Ei lahjoja saisi rahassa ja arvokkuudessa mitata, pääasia, että muistaa asian!

Lastu kirjoitti...

Harakka,
Hellevistä tulee mieleeni sisareni ystävä, joka jo lapseni kiersi syntymäpäivälahjojensa kanssa kaupat läpi ja tutki, minkähintaisen lahjan kukin oli antanut. -Totta, lahjoilla ei ole hintaa. Tai ei ainakaan pitäisi olla.

No, tuleepa mieleeni myös äitini siihen aikaan kun ensimmäiset pakastimet tulivat myyntiin. Isä yllätti ja osti semmoisen ihmeen joululahjaksi. Äiti palautti sen: "Myö ei mittää vanahoja ruokija ruveta syömään." -No nyt oli kyse ennakkoluuloista, ei niinkään siitä, onko lahja arvokas vai halpa...

***

Kyllä voi naisen lahjominen tulla kalliiksi ja olla vaikeaa. Pentti sen tietää.

-Asta- kirjoitti...

Voi apua mikä ihana tarina, hulvattoman huumorin kera.

Lastu kirjoitti...

Valokki,
voi apua miten ihana kommentti :). Ilman huumoria elämä olisi kuoleman vakavaa, hui.

sirokko kirjoitti...

Hulvattoman ihana tarina, en kyllä olisi kiviä sappikiviksi tunnistanut sen enempää kuin jalokivikauppiaskaan äkkiseltään.
Mutta erikoinen ja persoonallinen lahja, kivi-ihmisenä en vieroksuisi sappikiviäkään.. Tiedä sitten Pentin tarkoitusperistä, eivät sen huonommat ainakaan olleet kuin Hellevinkään.

Lastu kirjoitti...

sirokko,
oi kiitos; luulisi että Hellevi kantaa uniikit sappikivet kaulallaan ylväästi kuin kuningatar, kun annoit niille tunnustuksen. Minuakin alkaa jo kutkuttaa: ettei vain tekisi mieleni sappikivikaulanauhaa. Tai mitäs muuta minulta onkaan leikattu pois kuleksimasta jota voisi hyödyntyä... No, en tiijjä kilpirauhaskorusta. Tai ehkäpä ;D