lauantai 16. tammikuuta 2010

sääntö on... sääntö

Ekologitytär on vuoden vierailevana tutkijana Canberran yliopistossa. Kerran jos toisenkin ajattelen, mitä  hänelle mahtaa sikäläisessä kesäkuumuudessa kuulua.

Plimplom, sähköpostia, viesti häneltä. Hänen luvallaan tuon saaren taigaan terveisensä:


Population dynamicsAlkuviikosta oli taas lähempänä +40. Olen vakaasti päättänyt että tarviin  työelämän ulkopuolisia kavereita ja innoissani löysin Canberra Bushwalking  clubin nettisivut. Niillä kun on sellainen car share -systeemi että se joka ajaa, kerää km-maksun muilta, joten sopii tällaiselle autottomalle mutantille loistavasti. Niihin liitytään niin että osallistutaan kävelylle jotka on arki-iltaisin lyhyitä ja helppoja. Mutta kun eka kerta pitää siis päästä itse paikalle niin mun piti ensin saada itteni pyöräiltyä tuonne Queanbeyanin pohjoispuolelle.

Eihän siinä mitään mutta kun se sääennuste... laskin että jos lähden suoraan töistä niin pitää lähtee iltapäivän kuumimpina tunteina ja varmaankin kuolen  korventavaan helteeseen. Joten menin kotiin iltapäiväksi, yritin siellä tehdä  töitä ja siellä sitten laskin että jos lähden aikaisemmin niin on enemmän aikaa  = ei tarvii polkea niin nopeasti = ehkä en kuole, mutta toisaalta aikaisemmin =  kuumempi joten ehkä kuitenkin kuolen. Vaikea trade-off! Sitten lopulta menin  taloyhtiön uima-altaaseen ihan heti ennen lähtöä ja vedin paidan suoraan  märkien uikkareiden päälle.

Evolution of social behaviourSillä märkä-metodilla sain pidettyä ruumiinlämpöä sen verran alhaalla että  pääsin Queanbeyaniin enkä kuollut, vaikka päässä alkoikin lopuks tuntuu pientä  pimahdusta. Sain ihmettelypointseja siitä kyllä kun kaikki muut päräytti sinne landrovereillaan. No sitten sinne tuli se retken vetäjä ja sano että sori  leidies, on niin kuuma ettei kävellä! Yritä siinä sitten vinkua että kato nyt  mä oon POLKENU paikalle tunnin verran eiks se nyt ainakin osoita vakaumusta ja  että saisin liittyä? Ei voinu mitään: säännöissä sanotaan että seuraan  liitytään kävelemällä, enkä voinut kävellä kun ei kävelty. Nyyh.
  
Onneksi joku Beth siitä ryhmästä pelasti mut ja sanoi että ajetaan joelle ja uidaan. Niin tehtiin joten sain ruumiinlämpöä vähän alas. (Ei se ilmanlämpö  ollu iltaa kohti muutenkaan yhtään alkanu laskea, se siitä trade-offista.) Beth oli sellainen avantouija-fenotyyppi jos täällä olisi avantoja, ja tykkäsin asenteesta että vaikka vesi oli sateettoman kesän jälkeen aika matalaa ja mutaista niin sinne vaan ja juttelemaan. Ja kun sain vaatteet taas märäksi niin pääsin polkemaan kotiin niin etten taaskaan kuollut helteeseen. Sen verran hajonnut kuitenkin olin siitä  lämpötilasta että jossain kohtaa huomasin että olin polkenut jo 500 metriä jonkun tienvarren luurangon ohi enkä edes pysähtynyt katsomaan että oliko se lammas vai kenguru. En jaksanut polkea takaisin katsomaan...

19 kommenttia:

mm kirjoitti...

"tienvarren luurangot"
Äitinsä tyttö:)

sirokko kirjoitti...

Nostanpa hattua, 40 asteessa en lähde ulko-ovea pidemmälle.
Sentään jotain kun ei luurangot kelvanneet...

hanne virtauksesta kirjoitti...

Huh huh, aikamoisessa helteessa fillarointia...
Mielenkiintoinen kertomus sieltä kaukaa....kiva että sait luvan jakaa meille =)

Famu falsetissa kirjoitti...

Reipas nainen tuo sinun tyttäresi, Lastu. Tosiasia taitaa olla, että kylmältä on helpompi suojautua kuin kuumalta.

Ina kirjoitti...

Suomalaiselle sisulle on selvästi käyttöä myös Australiassa. Mutta kyllä car pooliin olisi pitänyt noilla näytöillä päästä jäseneksi ilman kävelyäkin.

40-asteen helteessä en pystyisi liikauttamaan sormeakaan. Kestän huonosti kuumaa, ennemmin menen avantoon. Olen ollut työmatkalla Uruguaissa ja hirveää oli heti kun oltiin ulkosalla. Koko ajan piti yrittää pysyä varjossa. Kokoukset pidettiin onneksi ilmastoiduissa tiloissa.

Pellon pientareella kirjoitti...

Aika extrememeininkiä tytöllä. Asenne tuntuu olevan kohdallaan, hienoa!

Liekki kirjoitti...

+40, uh. Ei käy kateeksi, edes täältä kaiken lumen keskeltä. Sisukas mimmi!

Kerrohan tytöllesi terkkuja, että juttuja ja kuvia luettaisiin/katseltaisiin mielellään lisääkin. :)

Lastu kirjoitti...

mm,
on ollut todella läkähdyttävä helle, jos tytär (hänen tutkijanluonteensa tuntien) ajaa suljetuin silmin ja mielin tienvarren luurankojen ohi!

Äiti ja tytär.
Jossain vaiheessa tyttärestä tulee äidilleen tiennäyttäjä, joka antaa mallia kuinka elää täydesti: rohkeana, reippasna, esteet tieltä raivaa; estehiä maailma jokaiselle antaa.

sirokko,
lapsena kiistelimme, serkkuni ja minä, kumpaa ihminen kestää paremmin: tulipalohellettä vai tulipalopakkasta. Muistan väittäneeni että pakkasta, koska sitä vastaan voi suojautua vaatetuksella mutta hellettä ei alastomaksi riisuttuaan millään.

Kuvasta: kenties jotain kauan kaivattua tutkimusmateriaalia keikkuu ämpärissä kun askel on kevyt ja hymy leveä.

hanne,
samat sanat, huh, huh :). Olisipa polkupyörä sähkökäyttöinen (josta itse haaveilen); se vähän helpottaisi menoa - vaan kuluttaisiko maailman energiavaroja. Pitänee tuumia kaikki näkökohdat ennen kuin jatkan haaveilua ja tutkin pyörämarkkinoita ennen ostopäätöstä.

Famu falsetissa,
jipii, lapsuuden ajan kinasteluun serkkuni kanssa annat vastauksen (ks. kommenttini sirokolle). Pakkasta, kiitos, mieluummin kuin kuumuutta. Ei ihme että tytär pohti, nääntyykö kuumuuteen pyöräillessään.

Isossa kirjassakin lieskoilla pelotellaan, ei pakkaspuhureilla.

Ina,
Uruguayn kuumuus on takuuvarmasti vaalealle suomalaiselle epäinhimillinen koettelemus. Onneksi on keksitty ilmastointi. Nyt niitä laitteita myydään myös Suomessa. Mielessä ovat kuumat kesät - mikä lienee kautta aikojen Suomen lämpöennätys.

Byrokratia kukoistaa harrastuksissakin. Mutta onneksi tyttärellä on humoristin mentaliteetti: mikäli asioille (järjettömyyksille) ei voi mitään, tapahtumasta tulee tarina ja tarinalle voi nauraa. Ainakin sitten kun lämpötila laskee.

Pellon pientarella,
kiitos. Joskus myötäelän tyttäreni polkuja lukiessani hiukset pystyssä, toisinaan hiki otsalla. Mutta aina ihailen heitä (teitä) joille ekologia ja luonto ja elämää kunnioittavat valinnat ovat jokapäiväisiä itsestäänselvyyksiä. Luomua henkisellä ja aineellisella rintamalla. Siihen joukkoon tahtoisin kuulua minäkin. Tai monessa suhteessa kuulun jo :) Hyvä me!

Anskukka,
kiva kun mielelläsi lukisit hänen tarinoitaan lisää. Laitetaanpa toivomus vetämään. Voisin laittaa saaren taigaan kategorian 'tyttären kirjeitä Australiasta'.

Ruska kirjoitti...

Huh hellettä, ihan tuli hiki lukiessakin. Oli vielä niin eläväisesti kirjoitettu - keltä lie tytär perinyt moisen lahjan ;)
Kiitos teille molemmille, kun saatiin kurkistaa toisenlaiseen mielenkiintoiseen arkeen. Pieni muutos näkövinkkelissä tekee aina hyvää.

Anonyymi kirjoitti...

Olet taas saanut niin mainion sähköpostin. Kun sait postia, tiesit, ettei tytär ole saanut lämpöhalvausta ja voit rauhassa lukea. Käytättekö muuten meseä tai skypeä puhumiseen?

Täällä on tykkylumisia puita ja huimia pakkasia ja siellä kuuma kuin...on se uskomatonta.
Kiitos kun välitit meillekin lämmittävät terveiset :-)

Harakka kirjoitti...

Energiaa pursuu sun tyttäresi, ja elämänintoa!
Se on hienoa, että sait jakaa nämä uutiset meidän kanssamme.
On se siellä asuminen ihan erilaista kuin täällä kylmässä, noihin lukemiin verraten.
Kyllä on tytär äidiltään perinyt kirjoittamisen lahjan!

Kutuharju kirjoitti...

Ah, lämmin tuulahdus seikkailijattaren matkakirjasta! Todella rohkeaa pyöräillä tuollaisessa saunassa :) Monta papukaijamerkkiä rintaan ja onnenpotkuja matkaan!

Lastu kirjoitti...

Ruska,
sanotaan että hiki tulee laiskalla syödessä mutta kyllä tulee lukiessakin. Ihan toisella tapaa kuin mitä tapahtuisi jos lukisi anonyymia matkaesitettä Australian maisemista ja sääolosuhteista :). Mikä on sinun lempivuodenaikasi retkeilyäsi ajatellen? Lämmin, kuuma, viileä, pakkanen?

Uuna,
bloggailu on jakamista ja senkin vuoksi niin kivaa. Kiitos sinulle.

En ole koskaan mesettänyt enkä tiedä skypestäkään muuta kuin että ovat (vai ovatko) ilmaisia puheluita tietokoneen kautta. Pitäisiköhän joskus kokeilla?

Harakka,
onneksi ei tarvinnut meidän lukea näitä terveisiä suomalaisessa kesähelteessä. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä mieluummin menen varjoon suojaan jos hellelukemat +25 ylittyvät.

Kutuharju,
kiitos papukaijamerkistä; välitän ne hänelle. Hän on samanlainen intohimopyöräilijä kuin sinä, joten varmasti vastaanottaa merkin sinulta :) eikä tee kuin hän (hm, nyt en muista kuka) joka kieltäytyi kunnianosoituksesta kun kunnian antaja oli väärä.

aimarii kirjoitti...

Tyttäresi elä suurta seikkailua täysillä!
Hienoa, että välität hänen kuulumisiaan meillekin.
On tämä pallo vaan pienentynyt, kun kuvaa ja tekstiä saa reaaliajassa, vaikka miten kaukaa.

Simpukka kirjoitti...

Olen viettänyt sisareni luona Australiassa yhden marras- tammikuun jakson, osan ajasta samoissa lämpölukemissa kuin tyttäresi. Eipä silloin tullut mieleen lähteä pyöräilemään, vaan ostimme muovisen lasten uima-altaan. Veimme sen pihalle eukalyptuspuiden keskelle ja täytimme viileällä vedellä. Ripustimme pyykkipojilla puihin varjon lakanoista altaan ylle. Uimapuvut päälle, mukaan jääkulhoon kuohuviinipullo ja rasia mansikoita. Ryömimme varjon alle altaan viileään veteen muistelemaan lapsuuden kesiä.

Obeesia kirjoitti...

Taitaa olla tullut äitiinsä, tämä tutkijatyttö.

Obeesia kirjoitti...

Naapurin poika muutti Australiaan muutama vuosi sitten tytön perässä ja toi viime joulun alla perheensä kotipuoleen kunnon pakkasiin. Vaihtelu virkistää aussejakin.

Lastu kirjoitti...

aimarii,
niin, jos elettäisiin aikaa ennen nettiä ja kännykkää, olisi varmaan tunne, että tytär on Australiassa (melkein) yhtä kaukana kuin Kuu on Maasta, mutta tänään - suitsait - sanat ovat täsmäperillä hetkessä ja sitten vielä jaettavissa blogiystävillekin :).

Simpukka,
aivan ihastuttava tapa muistella lapsuuden kesiä! Kun Australian todellista kuumuutta vähän viilentää ja Suomen lapsuudenkesien virallisia lämpötiloja hiukan nostaa, saadaan lapsuuskesien säille optimiarvot. Lasten uima-allas, jäähdytetty kuohu (ja vesi) ja mansikat tekevät sen mikä niiden pitää. Olet kuin kotonasi, missä päin maapalloa tahansa näillä konstein:).

Australia vetää suomalaisia puoleensa. Tytärtäni. Sisartasi.

Obeesia,
juu, ehkä tytössä on samaa kuin äidissään. Ja enemmänkin. Minulla saattaa olla innostusta ja ideoita ja joskus hurjina hetkinä 'kaikki on mahdollista' -tajuntaa räjähtäviä pyrkimyksiä, mutta en saa niitä käytännön tasolle viedyksi useinkaan. Tytär sekä ajattelee että toimii.

*

On usein sovittelemista, jos puoliso on kotoisin kaukaa kuten naapurisi pojan tapaus kertoo. Jos ovat Australiassa, toinen on kaukana kotoa; jos ovat Suomessa etc.... Mutta tuskin heidän kannattaa asettua Australian ja Suomen puoliväliinkään:).

Aussi sai kokea todella kauniin talven - niin, ja kylmän.

Pankin talkkari kirjoitti...

Kerrassaan epäreilua että jäsenyyttä ei heltinyt. Noin tiukkapipoisen sakin matkaan lähtemistä kannattaa harkita toiseen kertaan.. luuserit, ja kaikki autolla liikkeellä!

Täältä käsin kyllä vähän kadehdittaa nuo helteet.. voisin edes vähän maistaa, ennen kuin sanon kumman otan mielummin ü

Olen periaatteessa samaa mieltä, että pakkaselta voi suojautua. Mutta toisaalta myös sanotaan, ettei lämmin luita riko.

Lukaisin nopeasti noita tutkimuksia. Mielenkiintoista luettavaa, vaikken kaikkia biologian termejä tunne. Siinäpä uutinen: liika seksi voi hävittää populaation!