sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

kirjan kannet kii


1954

Kaisla on syventynyt läksyihinsä. Kahdeksanvuotias koululainen  on kasvanut vuoden aikana kahdeksan ellei kaksitoista senttiä ja sen vuoksi hänen selkänsä, kun hän kumartuu läksyjensä puoleen, kaareutuu kuunsirpiksi mutta onneksi kuunsirpilläkin ovat korvat jotka kuulevat lähestyvät, laahaavat askeleet. Hän valpastuu kuin yllätetty eläin.


 Kaisla yrittää lennättää kirjan nopeasti kirjoituspöydän laatikkoon mutta hätiköi hätäännyksissään niin  että läksykirja lipsahtaa käsistä ja kopsahtaa lattialle. Hämillään hän kääntää punehtuneet poskensa ja silmiensä sinen kohti ovea, minkä raossa jo mummi kasseineen  - niin kuin joka ilta - kurkistelee. ”Hiphei” mummi  huikkasee, näkee kirjan, huokaisee, istahtaa sängyn laidalle ja kaivaa eväskontistaan tutun Fazerin sinisen maitosuklaalevyn, jonka Kaisla kiitollisena ottaa vastaan; kuorii hopeisen kääreen herkun ympäriltä ja haukkaa levyä kuin leipää, katse lattialla lojuvaan kirjaan lyötynä.

– Tuasko luit läksyjä, mummin äänessä soi huoli kuin melankolinen rakkauslaulu.
– No taesin lukkee.
– Elä luve kirjoja niin paljo, opettajat vuan kiusoovat lapsija, elä luve. Syö suklaatia ja leiki.

Mummi tuo suklaalevyn vuosikaudet joka ikinen ilta Kaislan läksysoppeen  ja Kaislan hampaisiin kovertuvat reiät, yhtä syvät kuin mummin rakkaus.

Kuinkas sitten käykään?

Mummi kuolee. Kaisla elää.

Hän lukee, lukee ja lukee.  Lukee  sängyssä, lukee ruokapöydässä, lukee puun varjossa, lukee  pihanurmella,  lukee itkussa, lukee naurussa, lukee pelossa, lukee rohkeudessa; Kaisla ei osaa panna kirjaa kiinni jos on raottanut kannet erilleen kauas toisistaan, reväyttänyt sivut auki silmilleen,  syöksynyt sisään tarinoihin (joissa löytää niin itsensä kuin ihmiset lähellä ja kaukana ja mysteerion – elämäksi kutsutun). Tarina imee Kaislan kokonaan. Ulos kirjasta hän pääsee kun on syöksynyt sen läpi viimeiseen pisteeseen asti. Hän yllättyy kun irrottaa silmänsä kirjan viimeiseltä sivulta: loppupiste onkin alku. 

Mutta ei hän mummia eikä suklaata unohda, vaikka mummi on enää muisto, hautapaasi ja risti. Suklaata saattaa ostaa lähikaupasta ja kokea mummin ylösnousemuksen. Kieli maistaa, mieli muistaa.

1980-luvulla

Kaisla menee töihin taloon, missä sanojen avulla kudotaan kirjoiksi tietoja ja tarinoita. "Minkä kirjan luit viimeksi?" Kaisla kysyy tulevalta työtoveriltaan, konkarilta.  ”En ole valmiita kirjoja lukenut vuosikymmeniin, luen vain käsikirjoituksia ja painiskelen niiden kanssa jotta kirja aikanaan olisi opiksi, iloksi, hyödyksi.”

Se sopii Kaislalle, mummilleen  uskolliselle. Käsikirjoituksen avaaminen on toista kuin kirjan. Hän toimii tietokirjaosastolla. Hän tietää, mitä on työnilo ja onni; hän saa olla mukana toteuttamassa ihmettä. Alkuideasta kypsyy monen vaiheen jälkeen valmis tietokirja. Painokoneista syliin tipahtanutta uutukaista hän nuuhkaisee, silittää, katsoo etukannen ja takatekstin, muistaa sisällön ja työn, hymyilee ja  suutelee lämpimäistä – muttei avaa kirjan kansia, koska uudet käsikirjoitukset huutavat puoleensa kuin synnyttäjä kätilöä. Valmiit kirjat lähtevät valloittamaan maailmaa.  Hyvää matkaa! Kustannustoimittaja kumartuu uuden käsikirjoituksen puoleen.

Ja kun Kaislan työvuodet tulevat 2000-luvulla  täyteen, hän käyskentelee kirjastossa ja huomaa tietokirjat ja harrasteoppaat joiden parissa oli viettänyt vuosikymmenet - eikä hän ota niitä hyllystä esille, sillä hän muistaa edelleen mummin: elämän pitää olla suklaata ja leikkiä. Laiskahan töitään luettelee ja menneessä hikoilee, viisas unohtaa ne. Nytpä vasta voikin lasketella ja lauleskella: viel on sulla leikin aika, leikin aika lapsuuden, sulle loistaa taivaan tähdet, siintää saaret satujen. Tai: kun lehdet irtoo niin kannet jää, ja kansissa säilyy muisto tää.

Mummin kehotus 'elä lue kirjoja niin paljon' ei koske blogeja, niin Kaisla päättelee. Tietäisipä hän, missä Kaisla tänäpänä aikaansa viettää ja nauttii suunnattomasti.

Suklaata ja blogistaniaa (ja välipaloiksi jokunen kirja kuin silloin ennen), kiitos!

17 kommenttia:

pilvikki kirjoitti...

Ihana teksti ja tarina!
Suklaatia ja blogistaniaa, voisi siinä mummi ihmetellä nykypäivän touhuja.

Usein tulee ajatelluksikin, mitä jo poisnukkuneet sanoisivat nykypäivästä, olisi niin hauskaa kuulla heidän kommenttinsa.

(ja muuten, leikkasinhan niitä silmäripsiäkin juuri samoista syistä, kuin kirjoitit erään tytön tehneen) = )

aimarii kirjoitti...

Rakastettava, herkullinen ja muistorikas kirjoitus lukemisinnosta, joka alkoi lapsena ja saa jatkua tavallaan aina vaan.
Nautin lukuhetkestä tarinasi parissa.

Pellon pientareella kirjoitti...

Heh, blogistaniaa ei lasketa! Muistan sen tunteen, kun kirjan viimeiset sivut ja lauseet alkoivat vääjäämättä häämöttää, se jännitys, miten käy, miten käy. Ja jonkinlainen pettymys, tyhjyyden tunne, kun kirja loppui. Mitä nyt, mitä ihmettä nyt. Kirjan maailma oli tuttu ja se oikea, ja oikeassa maailmassa oli ihan pihalla. Kiitos hienosta tarinasta.

Ina kirjoitti...

Ihana mummi! Äidilläni oli aika lailla samat elämänohjeet. Joka illaksi hän varasi veljelleni ja minulle iltaherkut - yleensä Fazerinan tai Siestan - jotka juuri ennen nukkumaan menoa haettiin keittiön ja ruokasalin välisen käytävän kaapiston ylimmästä oikeanpuoleisesta laatikosta. Äitini paras ystävätär oli hammaslääkäri, ja ihmettelen, miten hän minun lisäkseni ehti lainkaan hoitaa muita potilaita. Iltaherkut kun tekivät tehtävänsä.
Mutta toisin kuin sinua, minua ei tarvinnut toppuutella läksyjen lukemisesta.

arleena kirjoitti...

Kirjojen ihmeellinen maailma oli silloin kuin tämänpäivän telkkari ja netti. Nyt sanotaan nuorille, älä vietä aikaasi television ääressä ja netissä, on olemassa hyödyllisempää. Lue hyviä kirjoja, opiskele.

Mukava tarina, joka vei taas omatkin muistot sinne kauas.

hanne virtauksesta kirjoitti...

herkkä tarina,
ihana mummu ..
tuli jotenkin oma lapsuus esille...vaikka mulla ei mummuja ollutkaan, jotka olisivat olleet lähellä...
Oli nautinnollista hypätä tästä ajasta tunne kauas...
Sinulle rauhaisaa pääsiäsen aikaa...

Anonyymi kirjoitti...

Kivasti lopetit juttusi ja kiva oli juttukin kokonaan. Vai oli mummi viisas! Kyllä suklaa kruunaa niin kirjankin kuin blogien lukemisen!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä mummit ovat lopulta viisaita. Nuorena sitä luulee ohittavansa mummin kaikessa, niin Emmikin nykyisin luulee, ja annan hänen luulla, koska se antaa hänelle itseluottamusta. Mutta kyllä hänkin sitten vanhana hoksaa, mistä oli kysymys.

Minäkin olen ollut samanlainen lukuhullu kuin Kaisla. Peiton alla taskulampullakin piti lukea, kun ei muuten illalla saanut. Nyt olen onneksi lukenut riittävästi ja nyt saan nauttia. Ja tehdä ihan sitä mitä tekee mieli. Suklaata pitää kyllä rajoittaa, sitä tekisi mieli liian usein.

Kiitos viisaasta kirjoituksesta :-)

isopeikko kirjoitti...

Viisas mummo, hirmu viisas. Blogit on sitä leikkiä mistä se muistutti, luulee peikko.

Famu falsetissa kirjoitti...

Mikä mummi! Hänen kuvastaankin säteilee lämpö. Minulle käy vieläkin usein niin, että päästyäni kirjan loppuun ja tutustuttuani siinä kerrottuihin ihmisiin, mietin illalla sängyssä mitä heille sitten tapahtui.

Sirokko kirjoitti...

Niin eläväistä kerrontaa, että vei mennessään omiinkin muistoihin. Hammaspeikko ei silloin vielä ollut syntynytkään, joten nautintoa sai rauhassa moninkertaistaa.
Blogistania taitaa olla nykymummojen leikkikenttä, vahinko että suklaatia pitäisi säännöstellä... mutta kyllähän mummot jo osaa..salaa itseltäänkin.

Lastu kirjoitti...

Taru,
sanos muuta, mitäpä isovanhempamme tuumaisivat nykymeiningistä. Mistä eniten iloitsisivat, mitä päivittelisivät.

Olisi hauska tietää, kuka on Suomen vanhin bloggaaja. Ikäänsä eivät bloggaajat kovin usein suoraan kerro mutta tulee se pikku hiljaa rivien välistä ja tarinoiden aiheista ilmi. Vai tuleeko ;)

Ai sinäkin olet lapsena ripsesi leikannut – semmoista sattuu, jos lapsi ei tiedä että päivittely onkin ihailun ilmausta ;).

aimarii,
kiitos lukutuokion jakamisesta. Vuoroin käymme toinen toisemme luona. Kiitos sinulle, nautin kun silmäni saavuttavat blogisi tarinat ja kuvat.

Ennen vanhaan kirjat olivat lapselle miltei ainoa tie laajentaa elin- ja kokemuspiiriä. Olen kiitollinen tuhansista lukuelämyksistä mitä kirjojen kautta sain.

Pellon pientareella,
tunsin kuin sinä. Kirjaan jäin kiinni, tarinaan kiintyi ja sen ”ymmärsi” - sen sijaan ympäröivä todellisuus oli kysymysmerkki, joka joskus kasvoi ja kasvoi ja iski vasten kasvoja niin että koski. Kesti kauan aikaa ennen kuin kirjallisuuden ja oman elämäni välinen vuoropuhelu käynnistyi ja kysymysmerkit hiipuivat. Loppupisteetkin tarkoittavat uuden tarinan alkua. Ja kun alkaa ymmärtää itseään ja arvoitustaan, saa yhteyden niin toisiin ihmisiin kuin elämään ylipäänsä - joka ei olekaan pelottava uhka vaan houkutteleva haaste.

Ina,
oi että, sinun äitisi on ollut kuin minun mummini. Suklaa ja rakkaus kuuluvat ehdottomasti yhteen. Ihana iltaherkku, sen jälkeen on varmasti ollut hyvä käydä levolle, suu suklaassa – tai ehkä pesit hampaasi toisin kuin minä jolla oli erään kerran hampaissa neljätoista reikää – tasan 14 liian monta. Mutta silti, suklaamuistoa en kaihda, rei’istä huolimatta, niin suloista sitä on ajatella.

arleena,
niinpä, liika on kai liikaa, onpa välineenä kirja tai netti tai televisio. Kotona isä ja äiti eivät lukemasta kieltäneet, päinvastoin, isä varsinkin oli mielissään lukutoukastaan, mutta mummi lelli ja lelli koko laumaamme, minua, sisaruksiani ja serkkujamme jotka asuimme samassa pihapiirissä kaikki. Jokaiselle hän kantoi iltaisin herkkujaan ja kielsi lukemasta läksyjä. Hän toivoi, että elämä olisi silkkaa lystinpitoa ja iloa. Leikkiä ja huvitusta. Koskaan hän ei omia vaivojaan vaikertanut.

Lastu kirjoitti...

hanne,
tässä iässä on hauska tehdä aikamatkoja, näkee mutkia ja kaarteita ja sittenkin niiden sisällä punaisen langan. Kierkegaardin sanoin: elämän ymmärtää taaksepäin mutta se on elettävä eteenpäin.

Kirjat ovat kuljettaneet ”Kaislaa” läpi hänen elämänsä kunnes aukeaa uutta: blogimaailma. Siellä ei tarinoilla eikä tiedolla ole ”kansia” lainkaan. On opittava vain runsaan tarjonnan keskellä suunnistamaan lähteille jotka virkistävät ja antavat sisältöä – niin kuin konsanaan kirjat silloin kun hän oli lapsi, nuori...

marjaisa,
Kaislalla oli kaksi mummia; toinen oli aina iloinen, toinen (melkein) aina vihainen. Vihainen kyseli vihaisesti: ”Taidat tykätä enemmän tuosta toisesta mummista?” Nyt en muista miten Kaisla kiemurteli vastatessaan jottei olisi loukannut, taisi mutista jotain suklaasta.

Uuna,
niin, eikös ole tämä ikä ihastuttavaa. Saa harrastaa mitä haluaa. Ihmisen parhaimpia asioita on aika – silloin kun sen voi täyttää mieluisilla puuhilla. Kun vanhempani kuolivat niinkin varhain kuin 56- ja 59-vuotiaina ja itse olen elänyt noiden ikävuosien yli, koen jokaisen päivän lahjana. Ihmeenä.

Niin, lapsen itseluottamus – se on hirmuisen tärkeää, sitä voi mummi nätisti silittää.

Minulle nuorisokonsertti lapsenlapsen kanssa oli elämys. Haluan rikkoa omia rajojani ja sukeltaa maailmoihin joissa en ole eläissäni ollut.

Olet takuulla Emmille ihannemummi.

isopeikko,
blogit ovat leikkiä, sinäpä sen sanot. Olisi kiva kuvitella millaisen blogin mummi olisi perustanut.

Famu falsetissa,
niinpä, luen itsekin kirjoja tunteilla. Ja välillä laukaten, toisinaan viipyillen. Eihän heistä, joihin on tutustunut perinpohjin, voi noin vain luopua. Kirjan henkilöt kohtaloineen tulevat osaksi ajatusmaailmaa. – Vähän samaa tapahtuu bloggaajien kesken. Se on viehättävää.

Sirokko,
oli auvoista aikaa kun sai syödä suklaata ilman että hammasvalistus hammaspeikkoineen oli saavuttanut Kaislan tietoisuuden – sinne syötettiin silkkaa suklaahurmaa ilman valistuksen tuskaturmaa.

Millaisia ovat kymmenen vuoden kuluttua nykymummojen blogit. Tuotapa rupeankin tuumaamaan oikein hartaasti ja pitkään, samalla nautin muutaman suklaapalan, ikään kuin kyytipojaksi.

mm kirjoitti...

Mummo eli pari viimeistä vuottaan sängyssä kaukana Nastolassa. Aina kun sinne mentiin ja siellä mummon huoneeseen, hän sanoi, että antakaa nyt lapselle karamellia tuosta kaapista...

jl kirjoitti...

Ihana tarina. Ja kummallinen mummi, kun lukemasta kielsi... :) Vaikka eivät omanikaan tainneet ainakaan lukemaan kehottaa.

Mk kirjoitti...

Tuon ihanan mummon hymyn ja tarinan muistankin.
Ja ihan samaa sanoi ja neuvoi omakin mammani.
Hän ei tarjonnut suklaata vaan paksuja rieskaviipaleita vahvasti voideltuina.
Ehkä nuo mummot ja mammat kaihoisasna muistelivat miten lyhyt oli heidän oma lapsuutensa, ja miten kauas lukeminen ja opiskelu omat lapset vei.

Lastu kirjoitti...

mm,
mummi ja karamelli ja lapsenlapsi muodostaa täydellisen rakkaudenketjun :).

jl,
sanos muuta: olikohan mummi mustasukkainen kirjoille - ei saanut juttuseuraa, jos lapsenlapsi vain kirjojen kanssa aikaansa vietti :). Mummi ei halunnut koskaan olla yksin: hän piti kahdesta tyttärestään kiinni koko ikänsä ja muutti aina samaan kortteliin missä nämäkin perheineen asuivat. Hän täytti päivänsä lastenlastensa lellimisellä :).

Mk,
oi, paksut rieskaviipaleet vahvasti voilla voidellut :). Vesi herahtaa kielelleni nyt.

Totta: koulutus voi etäännyttää lapset kauas mummin läheisyydestä, sitä hän varmaan pelkäsi. Ja sitä että elämä rääkkää liikaa. Hän taputti meitä päälaelle ja sanoi: "Taa, taa tasapää, elä kasva millonkaan." Minua askarrutti kovin, mitä hän sillä tarkoitti.